درس تعطیل میشود، ولی ربط مع الله تعطیل نمیشود!
روز چهارشنبه بود و ظاهرا آخرین جلسات درسی مرحوم آیت الله العظمی میرزا هاشم آملی، و حوزه به سبب ایام تابستان درحال تعطیل شدن بو د
با اینکه ازشاگردان ایشان نبودم، ولی آهنگ کلام آیت الله آملی بگونهای بود که
احساس میکردی بزرگترین حکیم و فقیه تاریخ درحال تدریس است. این جانب همراه دوست عزیز وقدیمی خودم حجت الاسلام سید حسن بحرینی به درس ایشان رفته بودیم
ایشان به شاگردان خود که هر کدام از فضلای حوزه بودند خطاب کردند و فرمودند:
آقایان! درس تعطیل میشود ولی ربط مع الله تعطیل بردار نیست، شبها بیدار باشید انبیای الهی، شبها بیدار بودند. تا جوان هستید نماز شب را از دست ندهید، اگر سهم امام ع بگیرید و درس نخوانید، حرام است. در ایام تعطیلی درس بگذارید که بهرهاش از ایام تحصیلی بیشتر است
ایشان به هنگام موعظه دو مرتبه به گریه افتادند!
الان که این خاطره را نقل میکنم حال و هوای آن جلسه در ذهنم تداعی میشود.
سیره فرزانگان، عبدالحسن بزرگمهرنیا، نشر سامان دانش، به نقل از:
کانال مرحوم آیت الله العظمی اسماعیل پور قمشهای در ایتا، ۱۴۰۱/۱۲/۱۵
https://eitaa.com/sirefarzanegan
خواستم با همه وجود درک کنم که این پول با چه زحمت و مشقتی به دست آمده است!
حاج شيخ عبدالحميد شربيانى ... نقل كردند از مرحوم آية الله العظمی سيّد محمّد حجّت كوهكمرى ... كه وقتى، يك نفر مرد دهاتى از باب وجوه شرعيّه، يك اسكناس پنج تومانى در دست ايشان گذاشت. ايشان چون آن وجه را گرفتند، دست آن مرد را رها نمىكردند و همينطور كف دست او در كف دست ايشان بود، تا بالأخره رها كردند و آن مرد هم رفت.
يكى از حضّار پرسيد:
تابهحال ديده نشده است كه شما وجوهى را كه مىگيريد، اينقدر دستتان در دست طرف بماند، امّا در اين مورد بسيار معطّل شديد.
در پاسخ فرمودند:
اين مرد، زارع است و از بيلزنى اين وجه را كسب كرده است. در كف دستش در اثر كار، تاولهائى درشت و خشن و برآمدگىهائى مشهود بود. من اين برآمدگىها را در دست خود فشار دادم تا به دست من فرو رود و بدانم كه مالى را كه از اين طريق به دست آمده است، در كدام طريق بايد مصرف نمود!
سیره فرزانگان، عبدالحسن بزرگمهرنیا، نشر سامان دانش، به نقل از:
نور ملكوت قرآن، ج۲، ص۲۸۲، سید محمدحسین حسینی تهرانی، نشر حکمت، به نقل از کانال تلگرامی چراغ مطالعه.
https://eitaa.com/sirefarzanegan
در حرم حضرت معصومه (سلام الله علیها) کجا به زیارت بایستیم؟
یکی از یاران مرحوم آیت الله حاج شیخ مرتضی حائری نقل میکند:
روزی داخل حرم مطهر حضرت معصومه (سلام الله علیها) نزدیک درب ایوان طلا، به فاصله حدود دو مترى ضریح مطهر ایستاده بودم. زیارت آن حضرت را تمام کرده بودم که آیت الله حاج آقا مرتضى حائرى آمدند و در همان نزدیکى ایستاده، مشغول زیارت شدند.
پس از اتمام زیارت، دو روحانى از شاگردان آن بزرگوار آمدند و راجع به مکان زیارت در این حرم و معناى این جمله که باید زیارت «عند رأسها» باشد سؤال کردند.
ایشان فرمودند: «عند رأسها» غیر از «فوق رأسها» است. و در اینجا که من ایستاده ام (نزدیک درب ایوان طلا) هم «عند رأسها» صدق مىکند و هم رو به قبله ایستادهام. سپس فرمودند:
من در خواب دیدم که حضرت ولى عصر (عجل الله تعالى فرجه) و دو نفر دیگر با هم در همین جا که من ایستادهام، مشغول زیارت خواندن بودند.
سیره فرزانگان، عبدالحسن بزرگمهرنیا، نشر سامان دانش، به نقل از:
مرحوم آیت الله حاج شیخ حسین شب زندهدار در درس اخلاق مدرسه فیضیه، ۶۹/۸/۱۷، به نقل از کانال جنه المعربین در ایتا.
https://eitaa.com/sirefarzanegan
بالای هر صفحه یا صاحب الزمان ادرکنی نوشته بودند!
توسل به حضرت ولی عصر حجة بن الحسن المهدی
التزام آیت الله العظمی علوی گرگانی به نگارش دعای فرج در ابتدای اکثر دفاتر و نیز نگارش عبارت «یا صاحب الزمان ادرکنی» در بالای صفحات، نمونه عملی توسل به ساحت حضرت ولی عصر (عجل الله فرجه) و درس بزرگی برای همه طلاب است که فراموش نکنند تحصیلشان در مسیر سربازی امام زمان باشد و در این راه باید از وجود قدسی آن حضرت کمک بگیرند.
من حدس میزنم که معظم له در این عمل، به سیره مرحوم آیة الله العظمی حاج شیخ محمد تقی آملی اقتدا کردهاند. آیةالله العظمی علوی گرگانی در این باره نقل میکردند:
زمانی که در قم طلبه جوانی بودم، آیةالله شیخ محمدتقی آملی را زیارت نکرده بودم و تنها شنیده بودم که مرد با تقوا و زاهدی است و چون دوست داشتم از محضر بزرگان معنویت و تقوا استفاده کنم، روزی تصمیم گرفتم به حضور ایشان شرفیاب شوم، از این رو به تهران رفتم و منزل ایشان را پیدا کردم. در زدم. ظاهراً در باز بود _ صدای ضعیفی از اتاق شنیدم که به درون دعوت کرد. داخل شدم. سلام کردم. هیچ کس خدمتشان نبود. به دیوار تکیه داده و مشغول نوشتن اواخر نکاحِ کتابِ مصباح الهدی بودند. دیدم بالای هر صفحه ایشان نوشته بودند:
«یا صاحب الزمان ادرکنی»
سیره فرزانگان، عبدالحسن بزرگمهرنیا، نشر سامان دانش، به نقل از:
آیت علم و عمل- یادنامه آیت الله العظمی علوی گرگانی- ص۳۷۲، سید حسین کشفی، نشر فقیه اهل بیت.
https://eitaa.com/sirefarzanegan
یک بار هم از ایشان نشنیدیم که ادعای ملاقات کرده باشند!
از حاج آقا مفیدی- که از چهل سال پیش شاگرد آقای بهجت و از اعضای استفتاء ایشان بودند- پرسیدم:
در این مدت در درس یا مجلس استفتاء از ایشان شنیدهاید که بگویند من به ملاقات حضرت مهدی ع مشرف شدهام؟
فرمودند: نه اصلا!
فقط یک بار فرمودند:
دیشب خواب حضرت را دیدم از دور به صورت یک جوان چهل ساله بودند و هر چه نزدیک تر می آمدند، پیرتر میشدند تا وقتی جلوی من رسیدند به صورت یک پیرمرد بیش از هزار ساله بودند.
سیره فرزانگان، عبدالحسن بزرگمهرنیا، نشر سامان دانش، به نقل از:
کانال تاریخ حوزه علمیه قم در ایتا، ۱۴۰۱/۱۲/۱۸، نقل خاطره از احمد یاسر وافی.
https://eitaa.com/sirefarzanegan
از نوجوانی مقید به نماز شب بودند!
در طول این ۸۰ سال عمر شریف مرحوم والد- آیت الله العظمی علوی گرگانی- از زمانی که ایشان به سن تکلیف رسیدند، نماز شب را ترک نکردند. حتی از خود ایشان شنیدم که فرمودند: زمانی که پدرم- آیت الله آقا سید سجاد- در قید حیات بودند و ما به گرگان و خدمت ایشان میرفتیم، در کنار ایشان نماز شب میخواندیم، ایشان به نماز وتر که میرسیدند، میگفتند:
من در قنوت نماز، بخشی از دعای ابوحمزه ثمالی را میخوانم، شما دقت کنید، ببینید که اشتباه خوانده میشود یا نه. یعنی آیتالله آقا سید سجاد از حفظ میخواندند و پدر بنده تطبیق میدادند که اشتباهاتی نداشته باشند. این نشان میدهد که یعنی ایشان با پدربزرگ ما از همان کودکی مقید به نماز شب بودند.
سیره فرزانگان، عبدالحسن بزرگمهرنیا، نشر سامان دانش، به نقل از:
خبرگزاری حوزه، گفتگو با سید محسن و سید مهدی علوی گرگانی- فرزندان مرحوم آیت الله العظمی علوی گرگانی، ۱۴۰۱/۱۲/۱۴
https://eitaa.com/sirefarzanegan