🔖 #دریافت_مقاله بررسی کاربرد قاعده «الواحد» در مکتب اصولی آخوند خراسانی و پیامدهای اعتقادی آن
✔️ #چکیده
مقاله حاضر پس از بیان قاعده «الواحد» و ذکر براهین آن به بررسی نوآوریهای آخوند خراسانی در بهرهگیری از قاعدۀ «الواحد» در کفایة الاصول پرداخته است و با ذکر اقوال متکلمین و حکما به پیامدهای اعتقادی این قاعده از جهت تأثیر در تبیین قدرت مطلقه الهی و توحید افعالی، اشاره میکند. در مورد کاربرد قاعده «الواحد» در اصول فقه باید گفت با وجود اینکه مفاد قاعده «الواحد» از علوم حقیقی بوده و فلاسفه به شدت از خلط احکام حقایق با اعتباریات به دلیل تفاوت ماهوی و منطق استدلال در این دو علم پرهیز میکنند، مرحوم آخوند در مباحثی مانند وضع مرکبات، صحیح و اعم، تعدد شرط و جزا و... از قاعده «الواحد» و عکس آن استفاده کرده است. بنابراین هدف اصلی طرح مسئله علاوه بر اثبات عدم تنافی قاعده «الواحد» با قدرت مطلقه الهی و توحید افعالی خداوند، بیان نوآوری آخوند خراسانی همراه با توضیح دو دیدگاه نقد و تأیید کاربرد قاعده «الواحد» در اصول فقه است. مهمترین نتایج این پژوهش آن است که اولاً کاربرد علوم حقیقی در علوم اعتباری خطا نبوده و چهبسا در موارد بسیاری باعث تبیین صحیح مسائل و رشد و بالندگی آن علم میشود؛ ثانیاً علم اصول فقه از علوم اعتباری محض نمیباشد. این پژوهش توانسته است با تبیین نظرات دو گروه موافق و مخالف در کاربرد قاعده «الواحد» در کفایة الاصول، نوآوری مکتب اصولی آخوند خراسانی را در این زمینه به اثبات رساند.
🌐 دریافت متن کامل مقاله
@tafaqqoh
کاربرد قاعده الواحد در علم اصول در اندیشه شهید صدر.pdf
603.5K
🔖 #دریافت_مقاله کاربرد قاعدۀ الواحد در علم اصول در اندیشة شهید صدر
✔️ #چکیده
تعامل متقابل میان فلسفه و اصول فقه، به عنوان دو علم مهم و محورى در حوزۀ علوم اسلامى، موجب آثار فراوانی بوده است. قاعدۀ الواحد جزء قواعد فلسفی است که کاربرد فراوانی در مسائل اصولی دارد. مهمترین برهان بر اثبات آن، قاعدۀ سنخیت بین علت و معلول است. اگر از یک واحد حقیقی بدون کثرت معلولهای گوناگون صادر شود، باید در ذات آن علت، جهت کثرت باشد تا سنخیت میان علت و معلول از بین نرود در حالی که واحد حقیقی مفروض هیچگونه جهت کثرت ندارد.
قاعدۀ الواحد کاربردهای فراوانی در مباحث اصولی دارد. نوشتار حاضر به تحلیل و بررسی ده کاربرد این قاعده در مسائل اصولی در اندیشۀ شهید صدر پرداخته است:
کاربرد اول: اثبات وجود موضوع برای هر علم؛
کاربرد دوم: استعمال لفظ در بیش از یک معنا؛
کاربرد سوم: تصویر وضع عام و موضوعله خاص؛
کاربرد چهارم: تصویر جامع میان افراد صحیح در مسئلۀ صحیح و اعم؛
کاربرد پنجم: تصویر جامع میان افراد صحیح و فاسد در مسئلۀ صحیح و اعم؛
کاربرد ششم: تحلیل وجوب تخییری در متباینات؛
کاربرد هفتم: تحلیل وجوب تخییری در اقل و اکثر؛
کاربرد هشتم: تعریف مفهوم؛
کاربرد نهم: اثبات مفهوم؛
کاربرد دهم: مسئلۀ تجری.
🌐 دریافت متن کامل مقاله
@tafaqqoh
تفقه
#حاشیه 🔹 حاصل چند سال تدریس استاد آملی لاریجانی دام عزه که در پاورقی مقاله به آن اشارت رفت، دورهی
📝
✔️ وقتی مدیرِ کانالِ آقای اکبرنژاد، دغدغهی «تنهاتر شدنِ رهبری» داشت.
🔹 مکالمهی قدیمیِ حقیرِ سراپا تقصیر، با مدیرِ کانالِ شیخی که سینهچاکِ انقلاب بود و ادّعای فقاهت و تمدّنسازی داشت، در واکنش به این پیامِ تفقه: 👇🏻
🌐 https://eitaa.com/tafaqqoh/1677
@tafaqqoh
بررسی رویکرد مستشرقان به حدیث شیعه امامیه.pdf
12.45M
🔖 #پایاننامه #دکتری
📖 بررسی رویکرد مستشرقان به حدیثِ شیعهی امامیه
✍🏻 حجة الاسلام دکتر مرتضی مداحی -دام عزه-
@tafaqqoh
هدایت شده از فرزند ایران
19.63M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 از این فیلسوف معاصر ما قرنها بعد یاد خواهد شد!
🔹 به بهانه درگذشت چهره ماندگار فلسفه ایران، دکتر کریم مجتهدی
تلگرام | اینستاگرام | روبیکا | ایتا | بله | سروش | توییتر | آپارات | یوتیوب
🇮🇷 @farzandeIRAN_ir
🔖 #دریافت_مقاله بررسی اعتبار روایت «لیله الرغائب» و تحقیق در معنای رغائب
✔️ #چکیده
یکی از اعمال ماه مبارک رجب، صلاه الرغائب است که مطابق روایتی منقول از رسول خدا انجام آن در نخستین شب جمعۀ ماه رجب، موسوم به #لیلة_الرغائب، سفارش شده است. در مقالۀ حاضر، بعد از بررسی سند حدیث و اثبات ضعف آن، مشروعیت انجام اعمال این شب بهقصد رجاء تبیین، و در ادامه دربارۀ معنای #رغائب، تفسیر آن به شب آرزوها نقد شده است. فرهنگهای لغت و روایات تاریخی و دینی روشن میکند که «رغائب» بهمعنای این کلمه عطاها و بذل و بخششهای بزرگ است که در میان سخاوتمندان و صاحبان اموال رایج بوده است. اما آموزهها و روایات دینی، معنای «رغائب» را از عطاهای صرفاً مادی به عطاهای بزرگ معنوی ارتقا داده است. نتیجه آنکه معنای «رغائب» در #لیلةالرغائب و صلاه الرغائب و نافلۀ صبح، عطاهای بزرگ مادی و معنوی اینجهانی و عمدتاً ناظر به رزق و روزی، و توفیقات و برکات معنوی است که خدای تعالی به برکت این نمازهای واردشده به بندگانش عطا خواهد کرد.
🌐 متنِ کاملِ مقاله
@tafaqqoh
🔖 #دریافت_مقاله بررسی و داوری ادله بیاعتباری روایت لیلةالرغائب
✔️ #چکیده
در روایتی از پیامبر اولین شب جمعه ماه رجب، به #لیلةالرغائب موسوم شده و برگزاری نمازی خاص در این شب سفارش شده است. بر پایه این روایت، از دیرباز اعمال خاص اولین شب جمعه ماه رجب مورد توجه بسیاری از متشرعان بوده و هست. از حدود قرن هفتم به بعد، در اصالت روایت، نامگذاری این شب به #لیلة_الرغائب و برگزاری نماز آن، تردیدها و انتقاداتی شکل گرفت و گسترش یافت. تعداد قابل توجهی از حدیثپژوهان اهلتسنن در اثبات بیاعتباری این روایت کوشیده و برگزاری نماز رغائب را بدعت خواندهاند، اما شیعیمذهبان کمتر به مناقشه در این روایت پرداخته و بسیاری از آنان بر اساس قاعده تسامح به استحباب یا جواز برگزاری نماز رغائب حکم کردهاند. بررسیها نشان میدهد که اگر چه طرق موجود از این روایت، متقن نیست، اما شواهدی گواه بر آن است که منابعی در قرون نخستین و پیش از قرن چهارم به نقل آن پرداختهاند و انتقادات وارد شده، بر محتوای این روایت استوار نبوده و دلالت روایت خالی از اشکال است.
🌐 متنِ کاملِ مقاله
@tafaqqoh
هدایت شده از دفتر قم مؤسسه انقلاب اسلامی
13870527_8260_32k.mp3
275.9K
انتظار فرج یعنی انتظار باز شدن گرهها
یک نکته در باب مسئلهی مهدویت این است که شما در آثار اسلامی، در آثار شیعی میبینید که از انتظار ظهور حضرت مهدی تعبیر شده است به انتظار فرج. فرج یعنی چه؟ یعنی گشایش. کِی انسان انتظار فرج دارد؟ انتظار گشایش دارد؟ وقتی یک فروبستگیای وجود داشته باشد، وقتی گرهی هست، وقتی مشکلی هست. در زمینهی وجود مشکل، انسان احتیاج پیدا میکند به فرج؛ یعنی سرانگشتِ گرهگشا؛ بازکنندهی عقدههای فروبسته. این نکتهی مهمی است.
بیانات در دیدار اقشار مختلف مردم در روز نیمهی شعبان ۱۳۸۷/۰۵/۲۷
#امام_زمان عجلاللهفرجه
#صوت
@qom_khamenei_ir
🔖 #دریافت_مقاله تحلیل و بررسی حرز منسوب به امام جواد علیه السلام
✔️ #چکیده
دعا در فرهنگ شیعی جایگاهِ والایی دارد. دعاهای مأثور بخش مهمی از میراث حدیثی شیعه را تشکیل میدهد. بخشی از این میراث مربوط به دعاهایی است که برای در امان ماندن از آسیبها و بیماریها بیان شده است. حرزها و تعویذها از این دسته از دعاها به شمار میآیند که در بین مردم با اقبال بسیاری مواجه هستند. در این میان #حرز منسوب به امام جواد علیه السلام شهرت بیشتری یافته و بسیاری از مردم از آن استفاده میکنند. این نوشتار تلاشی است در جهت منبعشناسی و اعتبارسنجی حرز منسوب به امام جواد علیه السلام. به این منظور افزون بر مطالعات #رجالی و #بررسی_سندی، به #بررسی_متنی و محتوایی حرز نیز پرداخته شده است. متن مربوط به «سبب صدور حرز» با وقایع تاریخی ناسازگار است و با وجود انگیزه کافی برای نقل گسترده، تنها از یک طریق ناشناخته نقل شده است. سند روایت هم آشفتگیهای بسیاری دارد. در نتیجه دلیل قانع کنندهای بر انتساب این حرز به امام جواد علیه السلام یافت نشد.
🌐 متن کامل مقاله
@tafaqqoh