بسم الله الرحمن الرحیم
🌸 تفسیر یک دقیقه ای قرآن
🌸 #ساده_روان_و_دلنشین
🌸 جلسه ۶۷۷
🌸 #آیات_46_و_47_سوره_مائده
📚 #موضوع:
- اشاره به کتاب آسمانی انجیل
@tafsir_ir1
🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹
بسم الله الرحمن الرحیم
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_جلسه_677
🌹 آیات ۴۶ و ۴۷ سوره مائده
🌸 وَقَفَّيْنَا عَلَى ءَاثَارِهِم بِعِيسَى ابْنِ مَرْيَمَ مُصَدِّقاً لِّمَا بَيْنَ يَدَيْهِ مِنَ التَّوْرَاةِ وَءَاتَيْناَهُ الْإِنْجِيلَ فِيهِ هُدىً وَنُورٌ وَمُصَدِّقاً لِّمَا بَيْنَ يَدَيْهِ مِنَ التَّوْرَاةِ وَهُدىً وَمَوْعِظَةً لِّلْمُتَّقِينَ (۴۶) وَلْيَحْكُمْ أَهْلُ الْإِنْجِيلِ بِمَآ أَنْزَلَ اللَّهُ فِيهِ ۚ وَمَنْ لَمْ يَحْكُمْ بِمَآ أَنْزَلَ اللَّهُ فَأُولَٰٓئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ (۴۷)
🍀 ترجمه: و به دنبال اثر آنان ( راه های پیموده شده پیامبران پیشین) عیسى پسر مریم را قرار دادیم در حالى كه تصدیق کننده تورات پیش از خود بود و به او انجیل عطا کردیم كه در آن هدایت و نور است و تصدیق كننده ى تورات پیش از خود است و برای متقین هدایت و موعظه است (۴۶) و باید اهل انجیل به آنچه خداوند در آن نازل كرده حکم كنند و کسانی كه به آنچه خدا نازل كرده حکم نكنند، پس آنان همان فاسقان هستند (۴۷)
🌷 #قَفَّيْنَا: از تقفیه یعنی چیزی را در دنبال چیزی آوردن می آید. قفینا یعنی به دنبال آنان فرستادیم.
🌷 #ءاثَارِهِمْ: آثار آنان- منظور از اثر علامتی است که به صاحب اثر دلالت دارد که در این آیه منظور شریعت ها و راه های پیموده شده پیامبران پیشین
🌷 #بَيْنَ_يَدَيْهِ: بین دستان او- کنایه از آنچه که پیش از او بوده است
🌷 #مُصَدِّقًا: تصدیق کننده
🌸 این آیات همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است و به دنبال آيات گذشته که درباره #تورات بوده، می باشد در اين آيه اشاره به وضع #انجيل كرده، مى فرماید: «وَ قَفَّيْنا عَلى ءاثارِهِمْ بِعِيسَى ابْنِ مَرْيَمَ مُصَدِّقاً لِما بَيْنَ يَدَيْهِ مِنَ التَّوْراةِ: و به دنبال آثار آنان (راه های پیموده شده پیامبران پیشین) عیسی پسر مریم را قرار دادیم در حالی که تصدیق کننده تورات پیش از خود بود» حرف ب که به کلمه عیسی چسبیده و بعیسی شده برای تأکید است. حضرت عیسی علیه السلام پا جای همان پیامبران پیشین گذاشت و همان هدف پیامبران پیشین را دنبال کرد.
🌸 سپس #قرآن می فرمايد: «وَ ءاتَيْناهُ الْإِنْجِيلَ فِيهِ هُدىً وَ نُورٌ: و به او انجیل عطا کردیم که در آن هدایت و نور است» بار ديگر به عنوان تأكيد، روى اين مطلب تكيه مى كند كه « وَ مُصَدِّقاً لِما بَيْنَ يَدَيْهِ مِنَ التَّوْراةِ: و تصدیق کننده تورات پیش از خود است » و سپس مى فرمايد: « وَ هُدىً وَ مَوْعِظَةً لِلْمُتَّقِينَ: و برای متقین هدایت و موعظه است » یعنی اهل تقوا هدایت های ویژه تری را دریافت خواهند کرد. #قرآن، انجیل و تورات هر سه کتاب آسمانی هستند و هر سه در آن هدایت و نور است. البته انجیل و توراتی که اکنون است تحریف شده است. و منظور از #انجیل همان کتاب آسمانی که بر عیسی نازل شده و منظور از #تورات همان کتاب آسمانی که بر موسی نازل شده است.
🌸 پس از اشاره به نزول #انجيل، در ادامه مى فرمايد: « وَ لْيَحْكُمْ أَهْلُ الْإِنْجِيلِ بِما أَنْزَلَ اللّهُ فِيهِ: و باید اهل انجیل به آنچه خداوند در آن نازل کرده حکم کنند » منظور اين است، كه ما پس از نزول انجيل بر حضرت عيسى علیه السلام به پيروان او دستور داديم كه به آن عمل كنند و طبق آن داورى نمايند. و بار ديگر تأكيد مى كند: « وَ مَنْ لَمْ يَحْكُمْ بِما أَنْزَلَ اللّهُ فَأُولئِكَ هُمُ الْفاسِقُونَ: و کسانی که به آنچه خدا نازل کرده حکم نکنند، پس آنان همان فاسقان هستند. »
🔹 پيام های آیات۴۶و۴۷سوره مائده
✅ انبیا و كتاب هاى آنان، همه از یک سرچشمه و براى یک هدف هستند و یكدیگر را تصدیق مى كنند.
✅ اگر چه #انبیا و كتاب هاى آسمانى براى هدایت همه مردم هستند، ولى تنها اهل تقوا در پرتو این نور، هدایت مى شوند.
✅ معیار شناخت #حق و #باطل در ادیان الهی، آن چیزی است که از جانب خدا نازل شده است.
✅ در #انجیل قوانین حکومتی وجود دارد.
✅ هر کسی به هر انگیزه ای بر اساس قانون الهی حکم نکند و یا از قضاوت حق کناره گیری نماید، فاسق است.
@tafsir_ir1
🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹
بسم الله الرحمن الرحیم
🌸 تفسیر یک دقیقه ای قرآن
🌸 #ساده_روان_و_دلنشین
🌸 جلسه ۶۷۸
🌸 #آیه_48_سوره_مائده
📚 #موضوع:
- اشاره به موقعیت قرآن
@tafsir_ir1
🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹
بسم الله الرحمن الرحیم
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_جلسه_678
🌹 آیه ۴۸ سوره مائده
🌸 وَ أَنْزَلْنَا إِلَيْكَ الْكِتَابَ بِالْحَقِّ مُصَدِّقاً لِّمَا بَيْنَ يَدَيْهِ مِنَ الْكِتَابِ وَ مُهَيْمِناً عَلَيْهِ فَاحْكُم بَيْنَهُمْ بِمَآ أَنْزَلَ اللَّهُ وَ لَا تَتَّبِعْ أَهْوَآءَهُمْ عَمَّا جَآءَكَ مِنَ الحَقِّ لِكُلٍّ جَعَلْنَا مِنكُمْ شِرْعَةً وَ مِنْهَاجاً وَ لَوْ شَآءَ اللَّهُ لَجَعَلَكُمْ أُمَّةً وَاحِدَةً وَلَكِن لِّيَبْلُوَكُمْ فِى مَآ ءَاتَاكُمْ فَاسْتبِقُواْ الْخَيْرَاتِ إِلَى اللَّهِ مَرْجِعُكُمْ جَمِيعاً فَيُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمْ فِيهِ تَخْتِلفُونَ
🍀 ترجمه: و ما كتاب (قرآن) را به حقّ بر تو نازل كردیم، در حالى كه تصدیق کننده كتاب های آسمانى پیش از خود و حاکم و مراقب آنها است. پس به آنچه خداوند نازل كرده، میان آنان حكم كن و از حقّى كه براى تو آمده، از هوا و هوس آنان پیروى نكن، ما براى هر یک از شما راه و روش روشنى قرار دادیم، و اگر خداوند مى خواست، همه ى شما را یک امّت قرار مى داد ولى (خداوند مى خواهد) تا شما را در آنچه به شما داده امتحان کند، پس در كارهاى نیک سبقت بگیرید، بازگشت همه ى شما به سوى خداست، پس او شما را به آنچه در آن اختلاف مى كردید آگاه می کند.
🌷 #مُصَدِّقا: تصدیق کننده
🌷 #بَيْنَ_يَدَيْهِ: میان دستانش - کنایه پیش از خود بوده است
🌷 #مُهَيْمِنِ: مراقب و نگهدارنده
🌷 #أَهْوَآءَهُمْ: هوا و هوس هایشان
🌷 #شِرْعَة: راه آشکار، راهی است که به نهر آب منتهی شود شرعه می گویند. به احکامی که در قرآن آمده شرعة می گویند.
🌷 #مِنْهَاج: روش آشکار، به سنت پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم منهاج می گویند.
🌷 #لِيَبْلُوَكُمْ: تا شما را امتحان کند
🌷 #مَرْجِعُكُم: بازگشت شما
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است. در اين آيه اشاره به موقعيّت #قرآن بعد از ذكر كتاب های پيشين پیامبران شده است. ابتدا به پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله و سلم مى فرمايد: « وَ أَنْزَلْنا إِلَيْكَ الْكِتابَ بِالْحَقِّ مُصَدِّقاً لِما بَيْنَ يَدَيْهِ مِنَ الْكِتابِ وَ مُهَيْمِناً عَلَيْهِ: و ما کتاب (قرآن) را به حق بر تو نازل کردیم، در حالی که تصدیق کننده کتاب های آسمانی پیش از خود و حاکم و مراقب آنهاست.» اساساً تمام كتاب هاى آسمانى، در اصول مسایل هماهنگى دارند و هدف واحد يعنى، تربيت و تكامل #انسان را تعقيب مى كنند.
🌸 سپس دستور مى دهد كه چون چنين است « فَاحْكُمْ بَيْنَهُمْ بِما أَنْزَلَ اللّهُ: پس به آنچه خداوند نازل کرده، میان آنان حکم کن » بعد اضافه مى كند: « وَ لا تَتَّبِعْ أَهْواءَهُمْ عَمّا جاءَكَ مِنَ الْحَقِّ: و از حقی که برای تو آمده، از هوا و هوس آنان پیروی نکن » و براى تكميل اين بحث مى فرماید: « لِكُلٍّ جَعَلْنا مِنْكُمْ شِرْعَةً وَ مِنْهاجاً: ما برای هر یک از شما راه و روش روشنی قرار دادیم. » میوه ها هر کدام در فصل خاصی رشد می کنند انسان ها هم در هر زمانی با کتاب خاصی #رشد می کنند انسان هایی که در زمان موسی بودند رشد آنها با کتاب #تورات امکان پذیر بود، انسان هایی که در زمان عیسی بودند رشد آنها با کتاب #انجیل امکان پذیر بود و انسان هایی که در زمان پیامبر اسلام بودند و انسان های امروزی رشد آنها با #قرآن امکان پذیر است.
🌸 سپس مى فرمايد: « وَ لَوْ شاءَ اللّهُ لَجَعَلَكُمْ أُمَّةً واحِدَةً وَ لكِنْ لِيَبْلُوَكُمْ فِي ما ءاتاكُمْ : و اگر خدا می خواست، همه ی شما را یک امت قرار می داد ولی خداوند می خواهد تا شما را در آنچه به شما داده امتحان کند» سرانجام، همه اقوام و ملل را مخاطب ساخته و آنها را #دعوت مى كند كه به جاى صرف نيروهاى خود در اختلاف و مشاجره، در نيكی ها بر يكديگر سبقت بگيرند که می فرماید: « فَاسْتَبِقُوا الْخَيْراتِ إِلَى اللّهِ مَرْجِعُكُمْ جَمِيعاً فَيُنَبِّئُكُمْ بِما كُنْتُمْ فِيهِ تَخْتَلِفُونَ: پس در کارهای نیک سبقت بگیرید، بازگشت همه ی شما به سوی خداست، پس او شما را به آنچه در آن اختلاف می کردید آگاه می کند »
🔹 پيام های آیه ۴۸ سوره مائده 🔹
✅ #قرآن در عصر پیامبر نیز به صورت مكتوب بوده است.
✅ #قرآن، حافظ اصول كتابهاى آسمانى دیگر است.
✅ مى توان میان اهل كتاب، طبق #قرآن حكم كرد.
✅ خطرى كه رهبران را تهدید مى كند، پیروى از تمایلات مردم و نادیده گرفتن #حقّ است.
✅ یكى از ابزار آزمایش #الهى، آمدن شریعت جدید است، تا روشن شود چه كسى ایمان مى آورد وچه كسى كفر و تعصّب مى ورزد.
✅ به جاى سرسختى هاى منفى، و پیش از آنكه فرصت را از دست بدهیم در كارهاى خیر سبقت بجوییم.
✅ محور و هدف #مسابقات، باید امور خیر و معنوى باشد.
✅ ایمان به #معاد، عامل رفع اختلافات و سبقت در نیكى هاست.
@tafsir_ir1
🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹
🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃
بسم الله الرحمن الرحیم
📚 حماسه حسینی در پرتو قرآن
🔹 جلسه ۱۳
☑️ #قیام_برای_اصلاح_جامعه
🌹 در #اسلام به همان مقدار که از فساد انتقاد و با آن مقابله شده، نسبت به اصلاح خود و جامعه سفارش و تأکید شده است. قرآن اصلاح را لازمه ی #ایمان و #تقوا می شمارد. خداوند خود اول مصلح است «و أصلح بالهم - آیه ۲ سوره محمد» و لذا از مردم خواسته تا اول عیب های خود را اصلاح کنند: «تابوا و أصلحوا - آیه ۱۴۶ سوره نساء» و سپس به اصلاح جامعه بپردازند «فاتقوا الله و أصلحوا ذات بینکم - آیه ۱ سوره انفال» اصلاح گر هرگز به دنبال فتنه انگیزان نمی رود «و أصلح و لا تتبع سبیل المفسدین - آیه ۱۴۲ سوره اعراف» البته اصلاحات باید بر معیار عدل و قانون باشد «فأصلحوا بینهما بالعدل و أقسطوا: آیه ۹ سوره حجرات»
🌹 کسی که راه های صلاح و اصلاح را به روی خود ببندد، نابود خواهد شد، هر چند فرزند پیامبر باشد؛ که #خدا درباره پسر نوح می فرماید: «إنه لیس من أهلک إنه عمل غیر صالح: ای نوح، او از خاندان تو نیست، به راستی که عمل او غیر صالح است - آیه ۴۶ سوره هود» اولیای الهی از خدا درخواست می کردند که به صالحان ملحق شوند «ألحقنی بالصالحین - آیه ۸۳ سوره شعرا» قرآن معمولا ایمان را همراه عمل صالح بیان کرده است. #قرآن هدف از کامیابی از نعمت ها را انجام عمل صالح می داند «یا أیها الرسل کلوا من الطیبات و اعملوا صالحا - آیه ۵۱ سوره مؤمنون» یعنی بهره گیری و کامیابی شما از نعمت ها باید برای انجام کار نیک و عمل صالح باشد.
🌹 خداوند متعال حکومت آینده زمین را نصیب بندگان صالح خود خواهد کرد. « إن الأرض یرثها عبادی الصالحون - آیه ۱۰۵ سوره انبیا» #انسان بعد از اصلاح خود ، باید به اصلاح دیگران بپردازد و تمام توان خود را در این راه به کار گیرد «إن ارید إلا الإصلاح ما استطعت: چیزی جز اصلاح تا سر حد توانم نمی خواهم - آیه ۸۸ سوره هود » #خداوند به مصلحان واقعی وعده ی پاداش داده است. «إنا لا نضیع أجر المصلحین» نکته قابل توجه آنکه هر چه میزان فساد بالا برود، تلاش مصلحانه ی بیشتری را طلب می کند. چنانکه هر چه هوا گرم تر شود، نیاز به آب زیادتر می شود، هر چه مفسدان خطرناک تر شوند، مصلحان بزرگتری می طلبد.
🌹 در برابر نمرود جز ابراهیم علیه السلام و در برابر فرعون جز موسی علیه السلام و در برابر یزید جز حسین علیه السلام چه کسانی می توانند مقابله کنند؟ بدیهی است برنامه اصلاحات همیشه با نامه و گفت و گو و تذکر پیش نمی رود، بلکه گاهی شرایطی پیش می آید که باید به استقبال خطر رفت. #امام_حسین علیه السلام اولین مصلح اسلامی است که به استقبال سخت ترین شداید رفت و جان خود را تسلیم حق نموده و به شهادت رسید.
@tafsir_ir1
🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃
بسم الله الرحمن الرحیم
🌸 تفسیر یک دقیقه ای قرآن
🌸 #ساده_روان_دلنشین
🌸 جلسه ۶۷۹
#آیات_49_و_50_سوره_مائده
📚 #موضوع:
- بر اساس حکم خداوند باید قضاوت کرد
@tafsir_ir1
آیه ۴۹ سوره مائده.mp3
258.2K
بسم الله الرحمن الرحیم
🌷 آیه ۴۹ سوره مائده
🌷 قاری قرآن: پرهیزکار
@tafsir_ir1
آیه ۵۰ سوره مائده.mp3
73.9K
بسم الله الرحمن الرحیم
🌷 آیه ۵۰ سوره مائده
🌷 قاری قرآن: پرهیزکار
@tafsir_ir1
🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹
بسم الله الرحمن الرحیم
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_جلسه_679
🌹 آیات ۴۹ و ۵۰ سوره مائده
🌸 وَأَنْ احْكُم بَيْنَهُم بِمَآ أَنزَلَ اللَّهُ وَلَا تَتَّبِعْ أَهْوَآءَهُمْ وَاحْذَرْهُمْ أَن يَفْتِنُوكَ عَن بَعْضِ مَآ أَنزَلَ اللَّهُ إِلَيْكَ فَإِن تَوَلَّوْاْ فَاعْلَمْ أَنَّمَا يُرِيدُ اللَّهُ أن يُصِيبَهُم بِبَعْضِ ذُنُوبِهِمْ وَإِنَّ كَثِيراً مِّنَ النَّاسِ لَفَاسِقُون (۴۹) أَفَحُكْمَ الْجَاهِلِيَّةِ يَبْغُونَ ۚ وَمَنْ أَحْسَنُ مِنَ اللَّهِ حُكْمًا لِقَوْمٍ يُوقِنُونَ (۵۰)
َ
🍀 ترجمه: و میان آنان بر طبق آنچه خداوند نازل كرده حكم كن، و از هوس هاى آنان پیروى نكن، و از آنان بر حذر باش از این كه تو را از برخى از آنچه خداوند بر تو نازل كرده منحرف سازند. پس اگر آنان روى گرداندند، پس بدان كه خداوند مى خواهد آنان را به خاطر بعضی از گناهانشان مجازات كند، بى شک بسیارى از مردم فاسقند (۴۹) پس آیا داوری جاهلیّت را میخواهند؟ و برای قومی كه یقین دارند، چه كسی در داوری بهتر از خدا است؟ (۵۰)
🌷 #احْكُمْ: داوری کن
🌷 #أَهْوَآءَهُمْ: هوا و هوس هایشان
🌷 #احْذَرْهُمْ: از آنان بر حذر باش
🌷 #يَفْتِنُوكَ: تو را منحرف سازند
🌷 #تَوَلَّوْا: روی گردانند
🌷 #ذُنُوبِهِمْ: گناهانشان
🌷 #یبغون: می خواهند
🔴 #شأن_نزول_آیات: این آیات همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است. از ابن عباس نقل شده: جمعى از بزرگان #يهود توطئه كردند و گفتند: نزد محمد «صلّى اللّه عليه و آله» مى رويم شايد بتوانيم او را از آيين خود منحرف سازيم، پس از اين، نزد #پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» آمدند و گفتند: ما دانشمندان و اشراف يهوديم و اگر ما از تو پيروى كنيم ساير يهوديان نيز به ما اقتدا مى كنند ولى در ميان ما و جمعيّتى، نزاعى است اگر در اين نزاع به نفع ما داورى كنى ما به تو ايمان خواهيم آورد، #پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» قبول نکرد و از چنين قضاوتى كه عادلانه نبود خوددارى كرد و اين آيات نازل شد.
🌸 در اين آيات #خداوند به پيامبر خود تأكيد مى كند كه در ميان اهل یهود بر طبق حكم خداوند قضاوت کند و هرگز تسليم خواسته های نامشروع و هوس هاى یهود نشود که می فرماید: «وَ أَنِ احْكُمْ بَيْنَهُمْ بِما أَنْزَلَ اللّهُ وَ لا تَتَّبِعْ أَهْواءَهُمْ: و میان آنان بر طبق آنچه خداوند نازل کرده حکم کن، و از هوس های آنان پیروی نکن» سپس به #پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» هشدار مى دهد « وَ احْذَرْهُمْ أَنْ يَفْتِنُوكَ عَنْ بَعْضِ ما أَنْزَلَ اللّهُ إِلَيْكَ: و از آنان بر حذر باش از این که تو را از برخی از آنچه خداوند بر تو نازل کرده منحرف سازند.»
🌸 و اگر اهل كتاب در برابر داورى عادلانه تو تسليم نشوند، بدان اين نشانه آن است كه #گناهان، آنها دامانشان را گرفته است و توفيق را از آنها سلب كرده است «فَإِنْ تَوَلَّوْا فَاعْلَمْ أَنَّما يُرِيدُ اللّهُ أَنْ يُصِيبَهُمْ بِبَعْضِ ذُنُوبِهِمْ: پس اگر آنان روی گرداندند، پس بدان که خداوند می خواهد آنان را به خاطر بعضی از گناهانشان مجازات کند.» و اگر آنها در راه باطل اين همه پافشارى مى كنند، نگران نباش زيرا « وَ إِنَّ كَثِيراً مِنَ النّاسِ لَفاسِقُونَ : و بی شک بسیاری از مردم فاسقند »
🌸 آيا اين ها كه مدّعى پيروى از كتاب های آسمانى هستند انتظار دارند با احكام جاهلى و قضاوت هاى آميخته با انواع تبعيضات در ميان آنها داورى كنى؟ که می فرماید: «أَ فَحُكْمَ الْجاهِلِيَّةِ يَبْغُونَ: پس آیا داوری #جاهلیت را می خواهند؟ » در حالى كه هيچ داورى براى قومى كه اهل يقين هستند، بالاتر و بهتر از حكم خدا نيست «وَ مَنْ أَحْسَنُ مِنَ اللّهِ حُكْماً لِقَوْمٍ يُوقِنُونَ : و برای قومی که یقین دارند، چه کسی در داوری بهتر از خدا است؟»
🔹 پيام های آیات ۴۹ و ۵۰ سوره مائده
✅ اساس #قضاوت و #حكومت، قانون خداست.
✅ #پیامبر_اسلام علاوه بر مسلمانان، بر یهود و نصارا نیز ولایت دارد.
✅ در مسایل مهم و حیاتى، تكرار تذكّر ضرورى است.
✅ مراقب نفوذ فرهنگى #دشمنان باشیم.
✅ وقتى #پیامبر_خدا صلى الله علیه وآله باید از توطئه هاى كفّار در بیم باشد، تكلیف دیگران روشن است.
✅ حتّى دست برداشتن از بعضى احكام #الهى نشانه ى پیروى از هوس هاى مردم است.
✅ روى گردانى از داورى #پیامبر، عامل سقوط و سبب عذاب الهى است.
✅ ریشه ى اعراض كافران #فسق است، و گرنه در آیین الهى نقصى نیست.
✅ #فسق و #گناه انسان را به سوی فرهنگ جاهلیت می کشاند.
✅ زمان #جاهلیت، مخصوص یک دوران نیست، هر گاه که مردم از خدا جدا شوند، دوران جاهلیت است.
@tafsir_ir1
🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹
🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃
بسم الله الرحمن الرحیم
📚 حماسه حسینی در پرتو قرآن
🔹 جلسه ۱۴
☑️ حرکت امام حسین علیه السلام برای امر به معروف و نهی از منکر
🌹 امر به معروف و نهی از منکر نشانه ی وجدان بیدار، سوز و تعهد، عشق به مکتب، حضور در صحنه و عشق به مردم است. امر به معروف و نهی از منکر سبب دلگرمی نیکوکاران، کنترل خلافکاران و حافظ حقوق مظلومان است. جامعه ی بی تفاوت و ساکت، جامعه ی مرده و بدون رشد است. حضرت لوط به مردمی که در برابر #گناه ساکت بودند فرمود: «ألیس منکم رجل رشید:آیا یک انسان رشد یافته در میان شما نیست؟ - آیه ۷۸ سوره هود» #قرآن شرط بهترین امت بودن را انجام امر به معروف و نهی از منکر می داند؛ «کنتم خیر أمة أخرجت للناس - آیه ۱۱۰ سوره آل عمران» آنگاه که قهر خداوند بر خلافکاران نازل شود، خداوند ناهیان از منکر را نجات می دهد « أنجینا الذین ینهون عن السوء و أخذنا الذین ظلموا بعذاب بئیس - آیه ۱۶۵ سوره اعراف»
🌹 یکی از برکات #نماز آن است که انسان را از منکرات باز می دارد « إن الصلاة تنهی عن الفحشاء و المنکر - آیه ۴۵ سوره عنکبوت» امر به معروف و نهی از منکر وظیفه تمام پیامبران در طول تاریخ بوده است « و لقد بعثنا فی کل أمة رسولا أن اعبدوا الله و اجتنبوا الطاغوت - آیه ۳۶ سوره نحل» امام حسین علیه السلام درباره دلیل قیام خود فرمودند: مگر نمی بینید که به حق عمل نمی شود و از باطل جلوگیری نمی شود. من بنا دارم هر چند با #شهادت و ریختن خونم باشد امر به معروف و نهی از منکر کنم. آری امر به معروف و نهی از منکر مراحلی دارد که در بعضی مراحل باید تا #شهادت پیش رفت. چنانکه خون های مقدسی در راه آن ریخته شده است. « و یقتلون الذین یأمرون بالقسط من الناس - آیه ۲۱ سوره آل عمران»
@tafsir_ir1
🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃🍂🍃
بسم الله الرحمن الرحیم
🌸 تفسیر یک دقیقه ای قرآن
🌸 #ساده_روان_دلنشین
🌸 جلسه ۶۸۰
#آیه_51_سوره_مائده
📚 #موضوع:
- ممنوعیت دوستی و همکاری با دشمنان اسلام
@tafsir_ir1
آیه ۵۱ سوره مائده.mp3
196.7K
بسم الله الرحمن الرحیم
🌷 آیه ۵۱ سوره مائده
🌷 قاری قرآن: پرهیزکار
@tafsir_ir1
🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹
بسم الله الرحمن الرحیم
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_جلسه_680
🌹 آیه ۵۱ سوره مائده
🌸 یا أيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُواْ لَا تَتَّخِذُواْ الْيَهُودَ و َالنَّصارا أَوْلِيَآءَ بَعْضُهُمْ أَوْلِيَآءُ بَعْضٍ وَمَن يَتَوَلَّهُم مِّنكُمْ فَإِنَّهُ مِنْهُمْ إِنَّ اللَّهَ لَايَهْدِى الْقَوْمَ الظَّالمِينَ
🍀 ترجمه: اى كسانى كه ایمان آورده اید؟ یهود و نصارا را سرپرستان و دوستان خود نگیرید، بعضى از آنان سرپرست و دوست بعضی دیگرند و هر كسی از شما كه آنان را ولىّ خود قرار دهد پس قطعاً از آنان است. همانا خداوند، قوم ستمکاران را هدایت نمى كند.
🌷 #لا_تتخذوا: انتخاب نکنید
🌷 #أولیآء: سرپرستان، دوستان
🌷 #لا_یهدی: هدایت نمی کند
🔴 #شأن_نزول: در مورد نزول اين آيه و دو آيه بعد نقل كرده اند كه: بعد از جنگ بدر، «عبادة بن صامت خزرجى» خدمت #پيامبر رسيد و گفت: من هم پيمانانى از يهود دارم كه از نظر عدد زياد و از نظر قدرت نيرومندند، اكنون كه آنها ما را تهديد به جنگ مى كنند و حساب مسلمانان از غير مسلمانان جدا شده است من از دوستى و هم پيمانى با آنان برائت مى جويم، هم پيمان من تنها خدا و پيامبر اوست. «عبد اللّه بن أبى» گفت: ولى من از هم پيمانى با #يهود برائت نمى جويم، زيرا از حوادث مشكل مى ترسم و به آنها نيازمندم. پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» به او فرمود: آنچه در مورد دوستى با يهود بر عباده مى ترسيديم، بر تو نيز مى ترسم (و خطر اين دوستى و هم پيمانى براى تو از او بيشتر است) عبداللّه گفت: چون چنين است من هم مى پذيرم و با آنها قطع رابطه مى كنم، آيه نازل شد و مسلمانان را از هم پيمانى با يهود و نصارا بر حذر داشت.
🌸 یهود و نصارا بارها مسلمانان را تهدید به جنگ می کردند و علیه مسلمانان توطئه می کردند، #قرآن، مسلمانان را از همكارى با يهود و نصارا به شدّت برحذر مى دارد، نخست مى فرماید: «يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لا تَتَّخِذُوا الْيَهُودَ وَ النَّصارى أَوْلِياءَ: ای کسانی که ایمان آورده اید، #یهود و #نصارا را سرپرستان و دوستان خود نگیرید» يعنى ايمان به خدا ايجاب مى كند كه به خاطر جلب منافع مادّى با آنها همكارى نکند. سپس با يک جمله دليل اين نهى را بيان كرده، مى فرماید: «بَعْضُهُمْ أَوْلِياءُ بَعْضٍ: بعضی از آنان سرپرست و دوست بعضی یکدیگرند» هر یک از این دو طایفه یهود و نصارا بعضی از آنها با هم دوست و هم پیمان هستند.
🌸 تا زمانى كه منافع خودشان و دوستانشان مطرح است با هم متحدند و بر علیه شما مسلمانان هستند به این جهت هر كسی از مسلمانان طرح دوستى و پيمان و همکاری با آنها بريزد، از نظر تقسيم بندى اجتماعى و مذهبى جزء آنها محسوب خواهد شد که می فرماید: «وَ مَنْ يَتَوَلَّهُمْ مِنْكُمْ فَإِنَّهُ مِنْهُمْ: و هر کسی از شما که آنان را ولی خود قرار دهد پس قطعا از آنان است» و شکی نيست كه #خداوند چنين افراد ستمگرى را كه به خود و برادران و خواهران مسلمان خود خيانت كرده و بر دشمنانشان تكيّه مى كنند، هدايت نخواهد كرد زیرا «إِنَّ اللّهَ لا يَهْدِي الْقَوْمَ الظّالِمِينَ : همانا خداوند قوم ستمکار را هدایت نمی کند»
🔹 پيام های آیه ۵۱ سوره مائده 🔹
✅ #خداوند از بندگان مؤمنش، انتظارات خاصّى دارد.
✅ وقتى یارى گرفتن از كافران مورد نهى #قرآن است، قطعاً در روابط و سیاست خارجى، پذیرش ولایت وسلطه اهل كتاب وكفّار ممنوع است.
✅ با وجود اختلافات شدید میان یهود و نصارا، پیوندشان به خاطر نابودى #اسلام است.
✅ آن دولت هاى #اسلامى كه ولایت و سلطه كافران را پذیرفته اند، از كافران محسوب مى شوند. دوستى با هر گروهی، انسان را جزو آنان مى سازد.
✅ نتیجه ى پذیرش #ولایت كافران، قطع ولایت خداست.
✅ تكیه بر كافران، #ظلم است.
@tafsir_ir1
🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹
بسم الله الرحمن الرحیم
🌸 تفسیر یک دقیقه ای قرآن
🌸 #ساده_روان_دلنشین
🌸 جلسه ۶۸۱
#آیات_52_و_53_سوره_مائده
📚 #موضوع:
- عذر تراشی های مسلمانانی که با دشمنان اسلام طرح دوستی می ریزند و سر انجام این افراد
@tafsir_ir1
بسم الله الرحمن الرحیم
🦋 یک آیه
🦋 آیه ۵۳ سوره مائده
@tafsir_ir1
آیه ۵۲ سوره مائده.mp3
198.8K
بسم الله الرحمن الرحیم
🌷 آیه ۵۲ سوره مائده
🌷 قاری قرآن: پرهیزکار
@tafsir_ir1
آیه ۵۳ سوره مائده.mp3
131.2K
بسم الله الرحمن الرحیم
🌷 آیه ۵۳ سوره مائده
🌷 قاری قرآن: پرهیزکار
@tafsir_ir1
🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹
بسم الله الرحمن الرحیم
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_جلسه_681
🌹 آیات ۵۲ و ۵۳ سوره مائده
🌸 فَتَرَى الَّذِينَ فِى قُلُوبِهِمْ مَّرَضٌ يُسَارِعُونَ فِيهِمْ يَقُولُونَ نَخْشَى أن تُصِيبَنَا دَآئِرَةٌ فَعَسَى اللَّهُ أَن يَأْتِىَ بِالْفَتْحِ أَوْ أَمْرٍ مِّنْ عِنْدِهِ فَيُصْبِحُواْ عَلَى مآ أَسَرُّواْ فِى أَنفُسِهِمْ ناَدِمِينَ (۵۲) و یَقُولُ الَّذِينَ ءَامَنُواْ أَهَؤُلَا ءِ الَّذِينَ أَقْسَمُواْ بِاللَّهِ جَهْدَ أَيْمانهِمْ إِنَّهُمْ لَمَعَكُمْ حَبِطَتْ أَعْمَالُهُمْ فَأَصْبَحُواْ خاسِرِين (۵۳)
َ
🍀 ترجمه: پس کسانی که در دل هایشان بیماری است، مى بینى كه در دوستى با آنان (یهود و نصارا)، شتاب مى ورزند و مى گویند: مى ترسیم که حادثه بدی برایمان پیش آید پس امید است كه خداوند، پیروزى یا امر دیگرى را از جانب خود پیش آورد، تا آنان از آنچه در دل هایشان پنهان داشته اند پشیمان شوند. (۵۲) و كسانى كه ایمان آورده اند مى گویند: آیا اینان همان هایى هستند كه با تأكید، به خدا قسم مى خوردند كه ما با شماییم؟ اعمالشان نابود شد و زیانكار شدند (۵۳)
🌷 #مَرَض: بیماری
🌷 #یسَارِعُون: شتاب می ورزند
🌷 #نَخْشَىٰٓ: می ترسیم
🌷 #أَنْ_تُصِيبَنَا: به ما برسد
🌷 #دَآئِرَة: گردانده - قرآن به حادثه و بلایی که در دنیا می گردد و به انسان می رسد دائرة می گوید.
🌷 #فَعَسَى: پس امید است
🌷 #فَتْح: پیروزی
🌷 #أَسَرُّوا: پنهان کردند
🌷 #نَادِمِين: افراد پشیمان
🌷 #أَقْسَمُوا: قسم می خوردند
🌷 #جهد: تلاش همراه با رنج
🌷 #جَهْدَ_أَيْمَانِهِمْ: سوگند مؤکدشان
🌷 #حَبِطَتْ: تباه شد
🌷 #خَاسِرِينَ: زیانکاران
🌸 اين آيات در ادامه موضوع آیه قبلی است که در آیه قبل مسلمانان را از دوستی با #یهود و #نصارا بر حذر کرد . در آیه ۵۲ سوره مائده اشاره به عذرتراشی هايى مى كند كه افراد بيمارگونه براى توجيه روابط نامشروع خود با بيگانگان، انتخاب مى كنند. #خدا به پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم مى فرمايد: «فَتَرَى الَّذِينَ فِي قُلُوبِهِمْ مَرَضٌ يُسارِعُونَ فِيهِمْ يَقُولُونَ نَخْشى أَنْ تُصِيبَنا دائِرَةٌ: پس کسانی که در دل هایشان بیماری است، می بینی که در دوستی با آنان (منظور یهود و نصارا) شتاب می ورزند و می گویند: می ترسیم که حادثه بدی برایمان پیش آید»
🌸 همانطور كه آنها احتمال مى دهند روزى قدرت به دست يهود و نصارا بيفتد، اين احتمال را نيز بايد بدهند كه ممكن است سر انجام، #خداوند مسلمانان را پيروز كند و قدرت به دست آنها بيفتد و اين منافقان، از آنچه در دل خود پنهان ساختند، پشيمان گردند که #قرآن می فرماید: «فَعَسَى اللّهُ أَنْ يَأْتِيَ بِالْفَتْحِ أَوْ أَمْرٍ مِنْ عِنْدِهِ فَيُصْبِحُوا عَلى ما أَسَرُّوا فِي أَنْفُسِهِمْ نادِمِينَ: پس امید است که خداوند، پیروزی یا امر دیگری را از جانب خود پیش آورد، تا آنان از آنچه در دل هایشان پنهان داشته اند پشیمان شوند»
🌸 در آيه ۵۳ سوره مائده به سرانجام كار این منافقان اشاره كرده در آن هنگام كه فتح و پيروزى نصيب مسلمانان راستين شود، و كار #منافقان برملا گردد مؤمنان از روى تعجّب مى گويند آيا اين افراد منافق، همان ها هستند كه اين همه ادّعا داشتند و با نهايت تأكيد قسم ياد مى كردند كه با ما هستند، چرا سرانجام كارشان به اينجا رسيد که #قرآن می فرماید: «وَ يَقُولُ الَّذِينَ آمَنُوا أَ هؤُلاءِ الَّذِينَ أَقْسَمُوا بِاللّهِ جَهْدَ أَيْمانِهِمْ إِنَّهُمْ لَمَعَكُمْ: و کسانی که ایمان آورده اند می گویند: آیا اینان همان هایی هستند که با تأکید، به خدا قسم می خوردند که ما با شماییم؟» و به خاطر همين نفاق، «حبطت أعمالهم: همه اعمال نيک آنها از بین رفت» زيرا از نيّت پاک و خالص سرچشمه نگرفته بود، به همين دليل «فَأَصْبَحُوا خاسِرِينَ: زیانکار شدند»
🔹 پيام های آیات۵۲و۵۳سوره مائده
✅ نمونه ى روشن كسانى كه از هدایت الهى محرومند، بیماردلانى هستند كه با سرعت براى پیوستن به كفّار تلاش مى كنند.
✅ بیماردلان سست ایمان، با سرعت به سراغ طرح دوستی با دشمنان، #كافر مى روند.
✅ عزّت سیاسى، قدرت اقتصادى و پیروزى نظامى همه از طرف خدا و در دست اوست.
✅ با #كافران رابطه ولایت نباید داشت، تا امدادهاى غیبى خدا سرازیر شود.
✅ هر سوگندى نشانه ى #صداقت نیست، فریب سوگندها را نخورید.
✅ نشانه ى زیان #انسان، از بین بردن كارهاى نیک است.
@tafsir_ir1
🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹
بسم الله الرحمن الرحیم
🌸 تفسیر یک دقیقه ای قرآن
🌸 #ساده_روان_دلنشین
🌸 جلسه ۶۸۲
#آیه_54_سوره_مائده
📚 #موضوع:
- آیندگان عزتمند
@tafsir_ir1
آیه ۵۴ سوره مائده.mp3
317.6K
بسم الله الرحمن الرحیم
🌷 آیه ۵۴ سوره مائده
🌷 قاری قرآن: پرهیزکار
@tafsir_ir1