#تحول_حوزه
مقام معظم رهبری:
💠 شکی نیست که تحوّلات بزرگ اجتماعی همواره متّکی به پشتوانههای تاریخی و تمدّنی، و محصول تراکم معرفتها و تجربههاست.
🗓۱۳۹۰/۶/۲۶
🆔@tahavol_howz
15.82M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#تحول_حوزه
❓امروز در حوزههای علمیه، از مرجع تقلیدش گرفته تا طلبهاش، چقدر با مردم انس دارند و با نیازها و دغدغههای آنها مأنوس هستند؟
❓آیا کارهای انجامگرفته در حوزه، به خاطر نیازهای جامعۀ دینی است یا نه گرفتار یک عادت و تسلسل در گذشتۀ خود شده است؟
❓از دویست سال پیش که مبانی تمدن غرب شکل گرفته، چند کتاب فقهی و کلامی و فلسفی در برابر این مبانی نوشته شد؟
👈🏻 اگر انگیزۀ درس و تبلیغ و نوشتن ما، دردی باشد که در جامعه است، حوزه رو به تحوّل خواهد بود.
🆔@tahavol_howz
#تحول_حوزه #مدیریت_حوزه
آیت الله اعرافی:
✅ توصیه من به طلاب جوان و پرشور این است که برنامه شخصی داشته باشید تا بتوانید برای آینده خود برنامه ریزی و قله های بلند را فتح کنید.
🌐 حوزه
__________________________
تحولنوشت:
🌀 اگر منظور ایشان، تطبیق برنامههای شخصی با برنامههای سازمانی حوزه باشد، یعنی طلاب به نحو احسن از برنامههای حوزه استفاده کنند، بیان بسیار متینی است. اما اگر منظور این است که خود طلاب نسبت به آیندۀ تحصیلی خود تصمیم بگیرند، باید پرسید مگر این حوزه نیست که وظیفۀ طرح و برنامهریزی برای حوزه و حوزوی را دارد؟ آیا این حرف تناقضی با این وظیفۀ ذاتی حوزه ندارد؟
🆔@tahavol_howz
#تحول_حوزه #نظام_آموزشی_حوزه
استاد محمدباقر موسوی اصفهانی 2
🔹کتبی که فعلا به اسم آموزشی نوشته میشود چند خصوصیت دارد؛ روانی متن، روشن بودن دلیل و مدعی و نتیجه، و طلبه هم به راحتی ضبط و حفظ میکند. ولی مشکل این است که ما تمام منابع دینی و فقهی و اصولی که داریم به سبک غیر آموزشی نوشته شده است و اگر با استاد دیدن و تعمق و درس گرفتن با این سبک آشنا نشویم اصلا ممکن نیست از تراث گذشته استفاده کنیم، حالا شما رسائل و مکاسب را تعویض کردید، آیا این طلبه با خواندن این کتب جدید، میتواند جواهر و ریاض و قواعد را بفهمد؟
❗️طلبه با این کتب ورزیده میشود زحمت میکشد در اشکال و جوابهای شیخ نکاتی را بدست میآورد و طلبه اهل استخراج نکات میشود. حقیر این مطالب را که مینویسم با تمام وجودم لمس کردهام و قطع و ظن رسائل را چهار بار و برائت و استصحاب رسائل را دو بار تدریس کردهام. هم چنین بیش از ۱۵ سال است کفایه را تدریس داشتم. واقعا تاسف میخورم وقتی صحبت از حذف این کتاب را میشنوم.
__________________
📌تحولنوشت:
⬅️ آثار پژوهشی اقتضائیاتی دارد که متفاوت از اقتضائیات آثار آموزشی است. این مسئله در مراکز علمی و آموزشی، یک اصل پذیرفتهشده است. حال اینکه برخی به این مهم گردن نمینهند حرف دیگری است.
🔸همانطور که در کتاب «روششناسی» گفته شده است، برای تقویت ارتباط طلبه با تراث، میتوان درسی به نام متنخوانی به دروس حوزه اضافه کرد؛ به این معنا که از کتابهای متنوع و مشهور فقهی و اصولی بخشهایی را انتخاب کنیم و در اختیار اساتید و طلاب قرار دهیم تا تمرینی برای انسگرفتن با این آثار باشد. در این صورت، طلبه تنها با قلم و آثار یک فقیه آشنا نمیشود؛ بلکه آثار فقهای زیادی را مطالعه خواهد کرد.
❓حوزه وقتی باید از تغییر بترسد که داشتههایش از هر نظر مطلوب و قابلقبول است و ازاینرو، نگران است که مبادا با تغییر وضعیت، آنها را از دست بدهد. اما آیا حوزۀ امروز ما چنین وضعیتی دارد؟
👈🏻 اتفاقا یکی از دلایل اصلی مخالفت جدی برخی از اساتید حوزه، همین مأنوس بودن چندینسالۀ خود با این دروس است. طبیعی است که تغییر متون درسی، دست بسیاری از این آقایان را خالی میکند.
🆔@tahavol_howz
#تحول_حوزه
سهیل اسعد: عدم احساس وظیفۀ حوزه، آزاردهنده است!
🔻مثل اینکه ایشان اطلاع ندارد، حوزه علمیه در تأمین نیازهای مخاطبین داخلی هم پیشرفت خوبی نداشته است؛ نه نیاز مخاطبینش را میداند و نه زبان آن را بلد است.
🆔 @tahavol_howz
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#آزاداندیشی #تحول_حوزه
🔹 نظرات طرفین در مورد کرسی آزاداندیشی روز یکشنبه مدرسه علمیه جده بزرگ اصفهان:
⬅️ حجتالاسلام والمسلمین خطاط:
🔸جلسۀ دیروز میتوانست بهتر از این برگزار شود.
🔸ما از نقد استقبال میکنیم اما جلسۀ دیروز به حاشیه کشیده شد. محصول جلسه به نظر من هیچ است.
⬅️ حجتالاسلام والمسلمین فرزین:
🔸در مجموع جلسۀ خوبی بود. مسائل ریشهای و اساسی مطرح شد.
🔸مسئولین باید پاسخگو باشند. نمیشود شعار انتقادپذیری داشت، اما در عمل، میدان به منتقدین داده نشود.
🆔@tahavol_howz
#تحول_حوزه #نظام_آموزشی_حوزه
استاد محمدباقر موسوی اصفهانی 3
⬅️ میگویند این کتب مشکل است و طلبه مأیوس میشود. آیا با راحت کردن این کتب، مشکل علمی طلاب حل میشود؟ شما بازدهی ۱۵۰ ساله رسائل را ببينيد! که این علما و مراجع را تحویل داده است و هنوز هم از دل این کتب نکات جدید بیرون میکشند.
❗️ مشکل بودن، مزیت است نه منقصت.
____________________________
📌 تحولنوشت:
🔸 شهید مطهری(ره) میگوید: کتاب و نوشته باید زحمت فکرکردن را از دوش خواننده بردارد و او را وادار به تفکر کند و قوۀ فکری او را برانگیزد. آن فکری که باید از دوش خواننده برداشته شود، فکر در معنی جملهها و عبارات است؛ آن فکری که باید به عهدۀ خواننده گذاشته شود، فکر در نتیجه است.
🔸مقام معظم رهبری میگوید: بایستی کاری کرد که همّ طلبه فهمیدن مطلب باشد، نه فهمیدن عبارت. هیچ هنری نیست در اینکه ما عبارت را جوری مغلق بگیریم یا اگر تعمداً هم مغلق نگیریم، بیمبالاتی کنیم که عبارت بشود مغلق تا طلبه مبالغی از وقتش صرف این کار بشود. این چه هنری است.
🆔@tahavol_howz
#پژوهش #تحول_حوزه #نظام_آموزشی
⭕️ کار حوزه کشف استعدادها است!
🔹استاد رشاد رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی:
▪️بعد از تربیت، پژوهش اهمیت بیشتری دارد؛ با هزار سال تجربه میتوان گفت که حوزههای علمیه از یک نظام علمی پیروی میکنند که پژوهش در آن محور است.
▪️اجتهاد یعنی پژوهش؛ در درس خارج طلبه آموزش نمیبیند بلکه پژوهش میکند.
▪️کار حوزه کشف و به فعلیت رساندن استعدادها است.
▪️مشکل اصلی که در زمینه آرمان تحول حوزه داریم، این است که غالب افرادی که این نظریه را میدهند نظریهٔ مبنایی و منسجم ندارند. ارائهٔ نظریه در بحث تحول فقط کافی نیست و باید این نظریه بسط پیدا کرده و در قالب نظام در بیاید و عملیاتی شود.
▪️باید دستاندرکاران حوزه در بحث تحول مسائل را به درستی مطرح و تبیین کنند، مبادا به بهانه تحول، طلاب را از حوزه زده کرده و یا بیسواد بار بیاورند؛ چون وظیفه طلبه این است که رسائل، مکاسب، اصول فقه و لمعتین را مقدس بدانند که مقدس است چون این کتابها را شهیدین، آخوند خراسانی و ... با روح و جان خود نوشتهاند.
🌐 حوزه
🆔@tahavol_howz
#تحول_حوزه #نظام_آموزشی_حوزه
استاد محمدباقر موسوی اصفهانی 4
⬅️ اما اینکه میگویند بعضی از مباحث ثمرۀ عملی ندارد؛ درست است که تمام مباحث به یک اندازه ثمره ندارد ولی آیا چون چند صفحه از رسائل و مکاسب و کفایه، ثمره ندارد ما تمام کتاب را عوض کنیم؟
❗️اشتباه بزرگ است که خیال کنیم با تعویض این کتب که دقیقترین کتب هستند، خدمتی به طلبه و علم کردیم؛ من معتقدم که طلبه و لو نخواهد مجتهد بشود بلکه بخواهد مبلغ و نویسنده و شاغل شود، ده سال به جد همین کتب را خوب بخواند لااقل نیمهمجتهد شود.
_____________________
📌 تحولنوشت:
🔸زوائد اصول فقه یکی دو صفحه نیست؛ بسیاری از بزرگان به وجود زوائد بیشتر اذعان داشتهاند. کتاب «زوائد اصول فقه» نیز به صورت تفصیلی ثمرات ادعایی برای این مباحث زائد را بررسی کرده است.
🔸اینکه تحصیل دهسالۀ همین کتب موجود، نیمهمجتهد شدن را در پی دارد، با واقعیتهای عینی در خروجیهای حوزه علمیه، فرسخها فاصله دارد.
🆔@tahavol_howz
#تحول_حوزه #تحول_نظام_آموزشی
⬅️ «رسائل» و «کفایه» باید مختصر شوند.
آیت الله بهجت(ره):
🔸هرچند کفایه مباحث را مختصر کرده، اما واضح و آشکار نیست تا بعد از معالم خوانده شود. اینکه در کفایه، اقوال استصحاب رسائل و تعارض احوال حذف شده خوب است. همچنین مبحث انسداد نباید ذکر شود. با این تحصیلات کی طلبه مجتهد میشود؟! نقل میکنند: خود صاحب کفایه بر بالای منبر گفت: من راه سیساله را برای شما به ششماهه تبدیل نمودهام. یکی از شاگردان پای منبر عرض کرده بود: آقا، فهمیدن این شش ماه هم همان سی سال را لازم دارد!
🔸رسائل و مکاسب کتاب درسی سطح حوزه نیست، خارج شیخ است، و برای سطح باید تهذیب شود. باید هیئتی تشکیل گردد تا کتابهای درسی حوزه، مخصوصاً سطوح بالا را تهذیب کنند. شیخ آخرین قوۀ علمی خود را در رسائل و مکاسب اعمال کرده است و آن دو را سر درس میآورده و از روی آنها میخوانده است، و ما آنها را سطح قرار دادهایم! لذا بهحسب ظاهر خیلی محتاج به تهذیب هستند و رسایل و مکاسب و کفایه هیچکدام برای سطح مناسب نیستند. اینها سابقاً در حوزههای علمیه معمول نبوده است. آیا درست است طلبه به درس خارج برود و فکرش این باشد که شیخ در رسائل و مکاسب چه گفته است؟!
📚 در محضر بهجت، ج۱، ص ۱۶۷
🆔@tahavol_howz
#نظر_کاربر #تحول_حوزه
❓اگر معنای مقدس در کلام آقای رشاد یعنی کتابی که علما آن را با روح و جان خود بنویسند، بنده تمامی کتبی که علما نوشتهاند را مقدس میدانم. اما محل بحث اینجاست: آیا این کتابهای مقدس کتابهای درسی هستند یا خیر؟
🔹بعضی از مسائل مثل تقوای بالای شیخ انصاری و شهیدین و اینکه این کتب مقدس هستند همیشه موجب می شود علما فکر کنند این کتابها بهترین کتابهای درسی هستند با اینکه واقعیت عینی از اعتراض طلاب به این کتب چیز دیگری را نشان می دهد
💬 محمدی
___________
🔺 جناب رشاد! با عرض ادب و احترام و تحیت؛ آنچه مقدس است عمر جوانان شریفی است که به نیت اسلامشناسی وارد حوزه شدند و اکنون در پیدا کردن مرجع ضمایر کفایة الاصول و تبیین مِن بیانیۀ رسائل متحیرند!
موفق و موید باشید.
💬 عبدالله
🆔@tahavol_howz
#تحول_حوزه #تحول_نظام_آموزشی
🔹انتخاب متن درسی باید دلیلی قانعکننده داشته باشد
⬅️ مدیر تدوین متون درسی حوزههای علمیه:
🔸مطالبات اصلاحگری و تحولخواهی در زمینهٔ کتب درسی حوزه، اگر بر مبنای درست استوار نباشد نه تنها اقناعگری نخواهد داشت، بلکه به روند آموزش هم نمیتواند کمک کند.
🔸هر انتخاب متنی باید دلیل و اساسی داشته باشد؛ این که چرا طلبه کتاب مغنی بخواند و در چه مقطعی آن را بخواند برخاسته از یک مبنایی است.
🔸و الا تصمیمگیری صرفا بر اساس عادت یا این که چون تا کنون چنین بوده یا تشخیص ما چنین بوده، امروز دیگر اقناعگری ندارد.
🆔@tahavol_howz