20120426184823-5198-168.pdf
979K
#مقاله:موضع پیشوای ششم در برابر قیام نفس زکیه
نویسنده: حجت الاسلام مهدی پیشوایی؛
انقلابهای چندی رخ داد که نمونۀ بارز آن به قدرت رسیدن عباسیان و سقوط دولت اموی بود؛ بسیاری از انقلابیون تلاش داشتند امام صادق علیهالسلام را با خود همراه کنند؛ عبدالله پدر محمد نفس زکیه یکی از آنان بود و میکوشید که امام با پسر وی همراه شود.
این نوشتار ضمن بیان دلایل همراهی نکردن امام با قیامهای آن عصر، ماجرای دعوت از امام را برای همراهی #نفس زکیه بهتفصیل باز گفته است...
#پیشوای_ششم
#نفس_زکیه
@tarikh_j
9.89M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
برگی از #تاریخ:
در منابع تاریخی اطلاعات زیادی درباره زندگینامه #حضرت_معصومه(س) از جمله تاریخ تولد و وفات وی ثبت نشده است.
اطلاعات کمی درباره #حضرت_معصومه س وجود دارد.به گفته #ذبیحالله_محلاتی در کتاب ریاحین الشریعه، اطلاعات چندانی درباره زندگی حضرت معصومه در دست نیست؛ ازجمله تاریخ تولد و وفات، میزان عمر، اینکه چه زمانی از مدینه حرکت کرده و آیا پیش از شهادت امام رضا(ع) فوت کرده است یا پس از آن، در تاریخ ثبت نشده است.
شیخ مفید در الارشاد در میان دختران امام کاظم(ع) از دو دختر به نامهای فاطمهٔ کبرا و فاطمهٔ صغرا نام برده، اما مشخص نکرده کدامیک حضرت معصومه هستند.
ابنجوزی از علمای اهل سنت در قرن ششم قمری هم به چهار دختر به نام فاطمه در میان دختران امام کاظم اشاره کرده؛ اما او نیز از اینکه حضرت معصومه کدامیک بوده، سخن نگفته است.
بهگفته محمد بن جریر طبری صغیر، نویسنده دلائلالامامه مادر حضرت معصومه، #نجمهخاتون نام دارد که مادر امام رضا(ع) نیز هست.
در منابع قدیمی #شیعه، تاریخهای ولادت و وفات فاطمه معصومه بیان نشده است. بهگفته رضا استادی، نخستین کتابی که در آن، تاریخی ذکر شده است، #نورالآفاق نوشته جواد شاهعبدالعظیمی است که در سال ۱۳۴۴ق منتشر شد.در این کتاب، تاریخ ولادت حضرت معصومه ۱ ذیالقعده سال ۱۷۳ق و تاریخ وفات او ۱۰ ربیعالثانی سال ۲۰۱ق ذکر شده و از آن کتاب به دیگر کتابها راه یافته است.
از اینرو در تقویم رسمی جمهوری اسلامی ایران روز اول ذیالقعده به عنوان #روز_دختران نامگذاری شده است.
برخی از علما مانند آیتالله #مرعشی_نجفی، آیتالله #شبیری_زنجانی، #رضا_استادی و#ذبیحالله_محلاتی با این نظر #شاهعبدالعظیمی مخالفت کرده و تاریخهای ذکر شده در این کتاب را ساختگی دانستهاند.
فاطمه معصومه(س) را امروزه «کریمه اهل بیت» هم میخوانند.میگویند این لقب به خوابی مستند است که #سید_محمود_مرعشی_نجفی، پدر آیتالله #مرعشی_نجفی دیده و در آن یکی از ائمه(ع) حضرت معصومه را #کریمه_اهلبیت خوانده است.
برپایه کتاب تاریخ قم، حضرت معصومه در سال ۲۰۱ قمری برای دیدار برادرش #امام_رضا(ع) از مدینه راهی #ایران شد که در آن زمان ولیعهد مأمون خلیفه عباسی بود و در خراسان سکونت داشت؛ اما در میان راه بیمار شد و درگذشت. به باور #سید_جعفر_مرتضی_عاملی، حضرت معصومه(س) در ساوه مسموم و شهید شده است.
درخصوص علت رفتن او به #قم دو گزارش وجود دارد: طبق گزارش نخست، وی در ساوه بیمار شد
#حضرت_معصومه
#قم
@tarikh_j
و از همراهانش خواست او را به قم ببرند.
بنابر گزارش دوم که نویسنده تاریخ قم آن را درستتر دانسته، خود قمیها از او خواستند به قم برود.
#حضرت_معصومه(س) در #قم در خانه شخصی به نام #موسی_بن_خزرج_اشعری ساکن شد و پس از ۱۷ روز درگذشت.بدن مطهر ایشان را در قبرستانی به نام #بابلان (حرم کنونی) دفن کردند.
منابع :
↑ محلاتی، ریاحین الشریعه، ۱۳۷۳ش، ج۵، ص۳۱.
↑ نگاه کنید به مفید، الارشاد، ۱۴۰۳ق، ج۲، ص۲۴۴.
↑ نگاه کنید به ابنجوزی، تذکرة الخواص، ص۳۱۵.
↑ نگاه کنید به طبری، دلائلالامامه، ص۳۰۹.
↑ استادی، «آشنایی با حضرت عبدالعظیم و مصادر شرححال او»، ص۳۰۱.
↑ استادی، «آشنایی با حضرت عبدالعظیم و مصادر شرححال او»، ص۲۹۷.
↑ استادی، «آشنایی با حضرت عبدالعظیم و مصادر شرححال او»، ص۳۰۱.
↑ شورای مرکز تقویم مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، تقویم رسمی کشور سال ۱۳۹۸ هجری شمسی، ص۹.
↑ محلاتی، ریاحین الشریعه، ۱۳۷۳ش، ج۵، ص۳۲.
↑ شبیری زنجانی، جرعهای از دریا، ۱۳۹۴ش، ج۲، ص۵۱۹.
↑ استادی، «آشنایی با حضرت عبدالعظیم و مصادر شرححال او»، ص۳۰۱.
↑ محلاتی، ریاحین الشریعه، ۱۳۷۳ش، ج۵، ص۳۱و۳۲.
↑ مهدیپور، کریمه اهل بیت(س)، ۱۳۸۰ش، ص۲۳و۴۱؛ همچنین نگاه کنید به اصغرینژاد، «نظرى بر اسامى و القاب حضرت فاطمه معصومه(س)».
↑ مهدیپور، کریمه اهل بیت(س)، ۱۳۸۰ش، ص۲۹.
↑ مجلسی، زاد المعاد، ۱۴۲۳ق، ص۵۴۷.
↑ نگاه کنید به مهدیپور، کریمه اهل بیت(س)، ۱۳۸۰ش، ص۴۱و۴۲.
↑ مهدیپور، کریمه اهل بیت(س)، ۱۳۸۰ش، ص۴۱و۴۲.
↑ محلاتی، ریاحین الشریعه، ۱۳۷۳ش، ج۵، ص۳۱.
↑ برای نمونه نگاه کنید به مهدیپور، کریمه اهل بیت(س)، ۱۳۸۰ش، ص۱۵۰.
↑ مهدیپور، کریمه اهل بیت(س)، ۱۳۸۰ش، ص۱۵۱.
↑ یعقوبی، تاریخ الیعقوبی، ۱۴۱۳ق، ج۲، ص۳۶۱.
↑ نگاه کنید به کلینی، الکافی، ۱۴۰۷ق، ج۱، ص۳۱۷.
↑ قرشی، حیاةالامام موسی بن جعفر، ۱۴۱۳
#حضرت_معصومه
#قم
@tarikh_j
#دختر_اهل_بیت (ع)
#حضرت_معصومه (س) این دختر جوان تربیت شده ی دامان اهل بیت (ع) با پاشیدن بذر معرفت و ولایت در میان مردم موجب شد که #قم پایگاهی بشود از انوار علم و معارف اهل بیت ( ع ) را به سراسر دنیای اسلام منتقل کند.
#مقام_معظم_رهبری_حفظه الله تعالی
@tarikh_j
بخش اول:
#تاریخ گم شدۀ #زن_مسلمان
تاریخ #ایران_معاصر، همچون پیش از آن، از آثار مکتوب فعالیتهای سیاسی ــ اجتماعی زنان این مرز و بوم تهی است و اگر در گوشه و کنار این تاریخ، از #زنان سخن به میان آمده، اغلب سخن از مفسدهانگیزی آنان است، زنانی که خواسته و ناخواسته به آرزوها یا جاهطلبیهای شکم و شهوت تن سپردند و در حرمسراها قرار گرفتند و، بدون برخورداری از کمترین شایستگیها، به شهرت و قدرت دست یافتند و از این رو، بسیاری از آنان با سوء استفاده از جایگاه اجتماعی تصنعی بهدستآمده و با پولهای بادآورده، دیگران را به نوشتن حسنات و سکنات خویش وادار ساختند و بدین سان، نام خویش را به نیکی یا زشتی در تاریخ ماندگار کردند و گمانها را به آن سو بردند که #زنان_ایرانی یعنی اینان!
دستۀ دیگر از زنان، به دربار تعلق نداشتند، اما اغلب آنها از طبقات بالای جامعه به شمار میآمدند. آنان کسانی بودند که درس خواندند، اما یا به خدمت دولت و دربار درآمدند یا به اندیشههای #لیبرالیستی و #کمونیستی روی آوردند. آمار این دو دسته از زنان از کل زنان جامعۀ ایرانی ناچیز است.
ادامه دارد....
نویسنده: دکترمرتضی شیرودی
@tarikh_j