بخش اول:
#تاریخ گم شدۀ #زن_مسلمان
تاریخ #ایران_معاصر، همچون پیش از آن، از آثار مکتوب فعالیتهای سیاسی ــ اجتماعی زنان این مرز و بوم تهی است و اگر در گوشه و کنار این تاریخ، از #زنان سخن به میان آمده، اغلب سخن از مفسدهانگیزی آنان است، زنانی که خواسته و ناخواسته به آرزوها یا جاهطلبیهای شکم و شهوت تن سپردند و در حرمسراها قرار گرفتند و، بدون برخورداری از کمترین شایستگیها، به شهرت و قدرت دست یافتند و از این رو، بسیاری از آنان با سوء استفاده از جایگاه اجتماعی تصنعی بهدستآمده و با پولهای بادآورده، دیگران را به نوشتن حسنات و سکنات خویش وادار ساختند و بدین سان، نام خویش را به نیکی یا زشتی در تاریخ ماندگار کردند و گمانها را به آن سو بردند که #زنان_ایرانی یعنی اینان!
دستۀ دیگر از زنان، به دربار تعلق نداشتند، اما اغلب آنها از طبقات بالای جامعه به شمار میآمدند. آنان کسانی بودند که درس خواندند، اما یا به خدمت دولت و دربار درآمدند یا به اندیشههای #لیبرالیستی و #کمونیستی روی آوردند. آمار این دو دسته از زنان از کل زنان جامعۀ ایرانی ناچیز است.
ادامه دارد....
نویسنده: دکترمرتضی شیرودی
@tarikh_j
بخش اول:
#پیشینه_اسلام_در_یمن
تاریخ حضور اسلام در یمن به زمانی برمیگردد که #امیرالمومنین علیه السلام به عنوان دعوت کننده مردم یمن به اسلام، از سوی #پیامبر(ص) به این کشور فرستاده شد.
علوی بودن مردم #یمن، پذیرش سهل و روان و بدون درگیری اسلام در آن مقطع و استقبالی که از #امام_علی (ع) شد از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مردم یمن بعد از اسلام اوردن در صفوف مسلمانان با کفار جنگیدند.
📚برگرفته از #کتاب_جغرافیای_تشیع (تشیع در جهان معاصر)_ سید ابوالحسن نواب،سید مهدی طباطبایی
ادامه دارد...
@tarikh_j
بخش دوم:
دستۀ سوم اما مؤثر #زنان، #زنان_طبقات_ محروم جامعهاند که نه پول داشتند و نه سواد تا به ثبت #تاریخ فعالیتهای خویش دست بزنند؛ زنانی که در هر حادثۀ اثرگذار تاریخی به ندای لبیک هر اندیشمند یا مجتهد اسلامگویی پاسخ مثبت دادند و به صحنه آمدند و حماسه آفریدند.
علت اساسی شکلگیری حادثۀ #گریبایدوف، زنان مسلمانشدۀ #روسی بودند که برخلاف میل خود و شوهران شان به سفارت #روسیه برده شدند و نیز، فتوایی که #آیتالله_میرزا_مسیح داد، فقط برای آزادسازی همین زنان بود و تعدادی از زنانی که به سوی #سفارت_روسیه رفتند و سپس به آن، حمله کردند، #زنان_تهرانی بودند.
زمانی که زنان دریافتند #ناصرالدینشاه، از مخالفت #آیتالله_میرزا_حسن_آشتیانی با قرارداد توتون و تنباکو برآشفت، دستور داد که او را به عراق تبعید کنند، زنان، دسته دسته به سوی #محلۀ_سنگلج حرکت و در #دارالشرع اجتماع کردند. آنها این گونه اقدامات را همراه مردان تا لغو قرارداد ادامه دادند.
از حوادث مهمی که در دورۀ ناصرالدینشاه روی داد، اعتراض مردم، بهویژه بانوان، به کمبود نان بود که مؤثر واقع نشد تا اینکه هزاران زن مسلمان جلوی #شاه را در بازگشت از شکار گرفتند و از او تقاضای #نان کردند.
ادامه دارد....
نویسنده : دکتر مرتضی شیرودی
@tarikh_j
بخش دوم:
#سیری در #تاریخ_تشیع_یمن
از زمان رسالت #پیامبر(ص) هسته اولیه #تشیع بعد از ماجرای #سقیفه با ترغیب #امیرالمومنین ع برای پذیرش خلافت، مردمی از یمن در تمامی این جریانات حضور داشتند. حضور فعالانه آنها در جنگ #جمل و #صفین و حمایتشان از #امام_حسن ع قابل توجه است.
اما جدی ترین حرکت شیعی یمنی ها در قیام #امام_حسین ع و حضور ۳۴ نفر شیعیان یمنی در حماسه #عاشورا و بعدها اقدام نظامی #نهضت_توابین بود. گزارش متعددی از حضور #یمنی ها در #قیام_مختار حکایت میکند.
📚برگرفته از #کتاب_جغرافیای_تشیع (تشیع در جهان معاصر)_ سید ابوالحسن نواب،سید مهدی طباطبایی
ادامه دارد...
@tarikh_j
بخش سوم:
# شاه به خواستۀ آنها ترتیب اثر نداد، اما #زنان کوتاه نیامدند و اینگونه بود که #شورش_نان، حتی به شهرهایی چون #تبریز هم سرایت کرد.
زنان در اواخر سلطنت #مظفرالدینشاه با اهدای جواهرات خود، کمک فراوانی به #تأسیس_بانک_ملی در ایران کردند و زمانی که مبارزان #مشروطه برای تأمین هزینههای مبارزه و خرید سلاح با مشکل مالی مواجه شدند، نیز، بار دیگر زنان به میدان آمدند و جواهرات خود را صرف مجاهدان کردند.
گفتهاند که #ستارخان تحت تأثیر نامۀ یکی از زنان شجاع تبریزی قرار گرفت و در پی آن، فرمان حمله به مقر مستبدان شهر را صادر کرد و در این حمله، دست کم بیست زن مجاهد به شهادت رسیدند. این موضوع را #پاولویچ تأیید کرده و نوشته است: «یکی از سنگرهای تبریز را زنان چادر به سر تبریزی، اداره میکردند.»
زمانی که خبر سرّی مجلس مبنی بر تسلیم در مقابل #اولتیماتوم_روسیه افشا شد، زنان به اقدامی شجاعانه دست زدند و در جلوی مجلس گرد آمدند. تنی از آنان به پارلمان راه یافتند و به رئیس مجلس اخطار کردند که اگر نمایندگان اولتیماتوم را بپذیرند، نخست شوهران و پسران خویش و سپس خود را از بین خواهند برد.
آنچه از مبارزات زنان در #دورۀ_قاجار برشمردیم، اولاً بخش بسیار اندکی از این مبارزات است و فقط برای نمونه از آنها یاد شد؛ ثانیاً مشابه این گونه مبارزات در دورۀ #رضاخان و #محمدرضا نیز ادامه یافت.
ادامه دارد....
نویسنده: دکتر مرتضی شیرودی
@tarikh_j
بخش سوم:
#یمن يكي از حاصلخيزترين مناطق شبه جزيره عربي به شمار رفته و به علـت
دارا بودن موقعيت خاص جغرافيايي و بنادر و جزايـر مهـم موقعيـت ويـژه اي در
#شبه_جزيره دارد. چند عامل اهميت استراتژيك يمن را در نيمه دوم قرن بيـست
دو چندان كرده است :
🔺نزديكي اين كشور به #شاخ_آفريقا، كه در نيمه دوم قـرن حاضـر بـه علـت
كشمكش هاي ابرقدرت ها در اين منطقه بر حساسيت موقعيت آن افزوده است.
🔺تسلط بر #باب_المندب كه با محاصره باب المندب از سوي نيروهاي #مـصر در
جنگ پنج روزه سال 1967 يـك تجربـه تـاريخي بـراي #رژيـم_اشـغالگر_قـدس و
قدرتهاي #فرامنطقه اي بود، لذا #امنيـت يمـن بـراي ايـن رژيمهـا داراي اهميتـي حياتي است.
🔺يمن كه از قسمت شمال با عربستان داراي مرزهاي مشترك است، امنيت آن
براي #عربستان_سعودي از نظر توليد و صدور نفت داراي اهميت ويژه مي باشد.
به علت دارا بودن سواحل طولاني در درياي سرخ و دريـاي عـرب، و نيـز بـه
علت وجود بنادر مهمي مانند: عدن، حديـده و فحـاء اهميـت اسـتراتژيكي يمـن
دوچندان مي شود.
#نشست «بررسي تحولات اخير كشور يمن»
تهيه و تنظيم: سيد سعيد هاشمي نسب
@tarikh_j