البته منابع تاریخی و تحقیقات محققان، ادعای ژان اوتر را درباره نسب خانوادگی نادر تایید نمیکنند و در بسیاری از این منابع ، پدر نادرشاه را پوستین دوز گمنامی معرفی کرده اند.
ژان اوتر درباره لشکرکشی نادر به هند و تسخیر آن کشور، اختلافات درونی سرداران محمد شاه گورکانی را موجب آشفتگی اوضاع مملکت دانسته و تصمیم بر لشکرکشی را ناشی از ارسال دعوتنامههای سرداران هند عنوان میکند.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
ژان اوتر در سفرنامه اش ، فقط به نادرشاه افشار نمی پردازد بلکه نواحی مختلف ایران که از آنها دیدن کرده را شرح می دهد و از فلاکت و تیرهروزی مردم پرده برداشته و حقایق تلخ و تکاندهندهای را پیشروی خوانندگان قرار میدهد. به عنوان نمونه او می نویسد:
«… در تمام این راهها، بدبختیها و بیچارگیهای زیادی دیده میشود. مردم در اثر جنگ یا بدرفتاری مامورین از ملک تارانده شده و به کوهستانهای لرستان پناه بردهاند و در آنجا هم باز از آزار برکنار نبودهاند. با این ناامنیهای طولانی زمینها نکاشته و خانهها ویران ماندهاند. اگر در پارهای از جاها کسانی باقی ماندهاند روزگار سختی را میگذرانند. تلاش برای پیداکردن گوشت، برنج و غذاهای خوراکی بیهوده بوده و در جاهایی هم که زراعت مینمایند نان و ماست و سبزیجات و غیره به زحمت دریافت میگردد. فقری را که در هنگام رفتن به اسپاهان (اصفهان) دیده بودم مرا آزموده کرده بود. لذا وادار شدم که در مسافرت تازه پیشبینیهای بیشتری بنمایم.»
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
در #سفرنامه، #اوتر بیشتر به روایت حوادث و اتفاقات سیاسی عصر افشاری پرداخته و گاه نیز به توصیفی مختصر از معماری و مسایل شهری بسنده کرده است. گاه نیز درباره ایرانیان سخنانی میگوید که جالب توجه است: «ایرانیان از نظر فکر و اندیشه بسیار مستعدند. به علوم و هنر و بهطور کلی تمام آنچه که توجه آنها را جلب کند به آسانی دست مییابند. مردمی با تربیت و مجلسآرا و دوستیاب و معاشرتی هستند. با بیگانگان مودبانه رفتار میکنند. غذاهای دلپذیر میپزند. بسیار خوشخوراکند. نوشیدنیهای گوارا و تجمل را دوست دارند و دراینباره هیچ کشوری به پای آنان نمیرسد. دانش همگانی و به اصطلاح معلومات عمومی آنها در سطح بالاست و به زحمت میتوان آنها را گول زد.»
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
سرانجام وی پس از ۲۱ماه اقامت در #اصفهان و فراگیری کامل زبان فارسی به توصیه دوستان ایرانی مبنی بر ترک #اصفهان به دلیل انتشار خبر مرگ نادرشاه و احتمال شروع اغتشاشات تازه، در ۱۲ آوریل ۱۷۳۹ به همراه چند بازرگان #ارمنی و گرجی اصفهان را به قصد بغداد ترک میکند. اوتر در مسیر حرکت خود از طاق کسری در شهر مداین نیز بازدیدی کرده و در چند سطر به آن پرداخته است و این توصیف به همراه نگاهی که به طاق #بستان و بیستون داشته از معدود توجهاتی است که وی به آثار تاریخی، دستکم در سفرنامهاش کرده است.
ژان اوتر در مدت اقامت در #بصره نیز به مساله شورش اعراب در این شهر پرداخته، سپس به علل بروز جنگ در سال ۱۷۴۳ بین ترکان و ایرانیان اشاره میکند. او در پایان سفرنامه خود مینویسد: «طرح من گزارش این مسافرت و تشریح پیشآمدهای بزرگی است که در زمان اقامت در ایران روی داده است.»
#اوتر در سوم اکتبر از طریق استانبول راهی مارسی شده، در ۱۱ ژانویه ۱۷۴۳ وارد این شهر میشود و در نهایت در روز ۲۸ ژانویه به شهر پاریس بازمیگردد.
#سفرنامه
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#وداع_با_رمضان
#غزل
🔹شام آخر🔹
آمدیم از سفر دور و دراز رمضان
پی نبردیم به زیبایی راز رمضان...
سر به آیینهٔ الغوث زدم در شب قدر
آب شد زمزمهٔ راز و نیاز رمضان
دیدم این قدر همان آینهٔ خلّصناست
دیدم آیینهام از سوز و گداز رمضان
بیش از این، ناز نخواهیم کشید از دنیا
بعد از این، دست من و دامن ناز رمضان
نکند چشم ببندم به سحرهای سلوک
نکند بسته شود دیدهٔ باز رمضان
صبح با بادهٔ شعبان و رجب آمده بود
آن که دیروز مرا داد جواز رمضان
شام آخر شد و با گریه نشستم به وداع
خواب دیدم نرسیدم به نماز رمضان
📝 #علیرضا_قزوه
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#رویدادهای_تاریخی
🔹امروز 23 اردیبهشت
1400خورشیدی برابر با 1شوال
1442هجری و 13 می
2021میلادی میباشد. ۱_ 🌸عید سعید فطر و آغاز ماه شوال ۲_ درگذشت ابومحمد سعيد بن مبارك معروف به ابن دهّان مفسر و اديب مسلمان.(569 قمری) ۳_ لغو نهايی كاپيتولاسيون و امتیازات و ملحقات آن ،سه ماه پس از پیروزی انقلاب اسلامی و به پیشنهادهئیت وزیران و تصویب شورای انقلاب اسلامی. (
1358شمسی) ۴_ درگذشت حجة الاسلام و المسلمین سید محمد باقر شیرازی ، از مراجع تقلید (
1393شمسی) ۵_ افزایش حملات صهیونیست ها در نوار غزه.(`1400شمسی) #عید_فطر -----------❀❀✿❀❀--------- @tarikh_j
شعار و نماد
امروزه نمادها و شعارها با تبادل سریع پیام، روابط اجتماعی انسان را آسان تر می کنند و گاهی نشانه ی فرهنگ و هویت یک ملت یا یک کشور هستند. به عنوان مثال نماد صلیب نشانهی پیشینهی حاکمیت فرهنگ مسیحی و پیروی از دین مسیحیت در یک کشور است. گاه تصاویر گیاهان یا حیوانات در پرچم نشانهی پوشش غالب گیاهی در یک کشور است و گاه سرود ملی یک کشور هویت آن را نمایان می سازد.
در زمان گذشته که تکنولوژی، صنعت چاپ و تصویر نبود یا هنوز رشد چشمگیری نداشت برخی نمادها یا شعارهای شفاهی، فرهنگ یک قوم، مکتب یا فرقه را تداعی می کردند و حتی جزو سرمایه های نمادین فرهنگی محسوب می شدند که برخی از آن ها تا دوره ی کنونی ماندگار و پابرجا هستند .
یکی از شعارهای مهم قدرت شیعه در جهان در بیان فراز حی علی خیر العمل به عنوان اذان خاص شیعه است. با ادای این فراز با صدای بلند، تشیع یک فرد یا حتی یک منطقه یا شهر مشخص می شود.
این سرمایه نمادین مکتب تشیع محدوده جغرافیایی وسیع شیعه را نشان می دهد و حاکی از این است که در طول تاریخ هر چند دشمنان می خواستند نور شیعه به سمت خاموشی سوق داده شود ولی شیعه باقی مانده و رشد کرده است. این نماد شیعه در اثر فداکاری های شیعیان مخلص و هدایت رهبران معصوم علیهم السلام تاکنون پابرجامانده و مرزی میان شیعه و اهل تسنن به وجود آورده است. در طول تاریخ، گاه قدرت حاکمیت سیاسی با بیان یا عدم بیان این فراز اذان مشخص می شد. یعنی اگر از مناره های یک شهر صدای حی علی خیر العمل بلند می شد نشان میداد که حاکم شهر شیعه است.
به طور کلی اگر به شعائر اسلام بدون مرز شیعه و سنی بنگریم؛برخی مراسم یا آیین ها نماد فرهنگاسلام هستند و بزرگداشت آنها بقاء اسلام را به ارمغان می آورد. به عنوان نمونه گردهمایی سالیانه حج، تظاهر به قدرت عظیم امت اسلامی و اتحاد آنها حول محور بندگی است و نشانی از ماندگاری اسلام.
از دیگر نمادها و شعائر مکتب اسلام که مانایی آن ماندگاری اسلام را نوید می دهد عید فطر است. امام هاديعليه السلام می فرمایند:شيعيان فقط چهار عيد دارند : فطر ، قربان ، غدير و جمعه
بحار الأنوار ، ج ۹۸ ، ص ۳۵۱
در روز عید فطر است که مؤمنان پس از یک ماه روزهداری و مهمانی در حریم کریم امید دارند به فطرت حقیقی خویش بازگردند و با مدد نور معرفت و فطرت درونی و کاستن تعلقات دنیوی، زندگی خویش را برای همیشه در جاده بندگی قرار دهند و گام های خویش را برای رسیدن به سرای قرب الهی محکم تر بردارند.
مسلمانان با نکوداشت چنین مراسمی افزون بر اینکه روح خود را جلا می دهند تا آمادگی پذیرش رحمت و برکت الهی را داشته باشند، چراغ یکی از نمادهای اسلامی را نیز روشن نگاه میدارند.
همانطور که خداوند در قرآن می فرماید:من یعظم شعائر الله فانها من تقوی القلوب (حج/۳۲)
تجلیل و نکوداشت شعائر الهی موجب تقوای قلبی خواهد شد. نمادها وشعارها علائمی هستند که در طول مسیر زندگی انسان قرار دارند و با حفظ و اجرای آن ها، مصادیق حفظ هویت و فرهنگ تحقق می یابد.
امام رضاعليه السلام فرموده اند:
روز فطر از اين رو عيد قرار داده شد تا روز گردهمايي مسلمانان باشد، و در اين روز گرد هم آيند و براي خدا به صحرا (فضايي باز) درآيند و خداوند را بر منّتي كه بر آنها نهاده است ستايش و به بزرگي ياد كنند( من لايحضره الفقيه ، ج ۱ ، ص ۵۲۲ .)
عید فطر حاکی از آیین مسلمانی و نشان از آغاز حیات پس از سوزاندن بدیها و پلیدیها در کوره انسان سازی رمضان است. ماه رمضان آمده بود تا روح بندگی را تقویت و دلها را بهاری تر کند و در سایه آن همدلی ها بیشتر شود و دین از جنبه فردی به جنبه ی اجتماعی نزدیکتر گردد. همه باهم یکی شوند،شادی شان مشترک شود و دردشان نیز. تنها در این صورت می توان در مسیر انسانیت قرار گرفت و روح را به سمت تعالی سوق داد.
پس از یک ماه تمرین، پرورش و آماده سازی روح، عید فطر یعنی روز عمل و روز جایزه گرفتن مومن فرا می رسد.
عید فطر روزی است که انسان همچو ققنوس از خاکسترهای خویشتن متولد می شود و زندگی جدید را از سر می گیرد.
عیدفطر نماد شرافت امت اسلام و همبستگی مسلمانان علیه دشمنان است.روز نابودی خیال خام و دفع دسیسه و توطئه دشمنان قسم خورده اسلام است.
عید فطر روز گردهمایی بزرگی است که نشانی می گردد برای مکتب اسلام و احیاء آن باقی ماندن در مسیر بندگی را موجب می شود.
عید فطر تمرینی است برای تشکیل امت واحده و آمادگی برای پذیرش دولت کریمه ی حضرت حجت بن الحسن روحی له الفداء، دولتی ارزشمند که توانایی تامین منفعت های دنیا و آخرت انسان را دارد. دولتی که معصومین علیهم السلام مژده ی تحقق آن را داده اند و در دعاهای ماه مبارک رمضان بارها از خداوند طلب شده است.
🍂اللَّهُمَّ إِنَّانَرْغَبُ إِلَيْكَ فِي دَوْلَةٍكَرِيمَةٍ🍂
🖊نجمه صالحی
#عید_فطر
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
آرامگاه حمدالله مستوفی
مربوط به دوره #ایلخانی است و در #قزوین، خیابان طالقانی، خیابان #ملکآباد سابق، کوچه مستوفی واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۰ بهمن ۱۳۱۸ با شمارهٔ ثبت ۳۳۲ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست. بنای آرامگاه #حمدالله مستوفی برج آجری کوچکی است متعلق به قرن هشتم قمری که پلان برج به صورت مربع توسط ۴ فیل پوش، ۸ ضلعی شده و با گنبد مخروطی پوشیده شدهاست.
#قاب_تصویر
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#معماری
نمای بنا آجری و مطابق سبک #ایلخانی دارای بندهای مهری است، #گنبد_مخروطی نیز پیشتر آجری بوده که در دورههای بعد کاشیکاری شدهاست و مقرنسسازی دور تا دور دایره پایین گنبد تعمیر شدهاست.
گنبد و زیرسازی آن که از بناهای مجلل و زیبای عهد مغول است، با کتیبهای از کاشی لاجوردی است که به خط #نستعلیق چگونگی زندگانی #حمدالله_مستوفی، نیاکان و تألیفات وی به اختصار بیان شدهاست.
این آرامگاه میان امامزاده علی و آمنه خاتون شهر #قزوین واقع شدهاست که به آن گنبد دراز نیز میگویند.
در قرن چهاردهم شمسی عدهای از مردم محله، دیواری دور محوطه بقعه که به صورت ویرانهای درآمده بود، کشیدند و تعمیر مختصری در بقعه انجام دادند ولی در سال ۱۳۱۹ این بنای آرامگاهی تاریخی مرمت اساسی شد.
در ورودی محوطه در سمت جنوب غربی است و آرامگاه درمیان حیاط قرار دارد و شکل آن از کف حیاط به بالا مربع و قسمت بالاتر ۸ ضلعی و بقیه تا زیر گلویی گرد، گنبد آن مخروطی شکل و همه بنا از آجر است که فاصلههای آن بندکشی شدهاست.
درگوشه شمالی بقعه نیز دو اتاق و دو زیرزمین برای نگهبانان آرامگاه با حوض و آب انبار احداث شدهاست. این مقبره به سبک معماری ایرانی بنا شده است.
#قاب_تصویر
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#خود_نوشت
#حمدالله مستوفی در کتاب خود تاریخ گزیده در باره نسبش مینویسد:
(مستوفيان از قدیمیترین قبایل قزوین اصل شان از نسل حر بن یزید ریاحی در اوایل والی قزوین بودند، از زمان معتصم خلیفه تا عهد قادر خلیفه اکثر اوقات بدان مهم موصوف بودند، و بعد از آن به شغل استیفا منسوب شدند و به موستوفی منسوب گشتند، از ایشان پدر جدم امینالدین نصر بن عز الدین سعد بن سیفالدین یوسف بن امین الدین نصر بن زید الدین ابی نصر که حکم سلطان محمود #سبکتکین نام مستوفی بر آن ابی نصر افتاد.)
#قاب_تصویر
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
قدیمی ترین نقشه جهان نمای دنیا منسوب به حمدالله مستوفی در قرن هشتم است که حدود ۱۰۰ سال پیش از کشف قاره آمریکا توسط کریستف کلمب ترسیم شده است.
#قاب_تصویر
#حمدالله_مستوفی
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
حمدالله مستوفی، سه اثر باقیست:
📚📚📚📚📚📚
تاریخ گزیده: این کتاب در خلاصه تاریخ عالم -تاریخ عمومی، تاریخ اسلام و تاریخ ایران تا زمان نویسنده- به نام غیاث الدین محمد پسر خواجه رشیدالدین فضل الله نگاشته شدهاست. در پایان کتاب دو فصل دیگر نیز، یکی در تاریخ علما و شعرای عرب و عجم و دیگری در تاریخ قزوین و بیان احوال اهل علم و ادب آن شهر وجود دارد. این کتاب در یک مقدمه و ۶ باب در سال ۷۳۰ ه. ق به پایان رسیدهاست.
📚📚📚📚📚📚
نزههالقلوب: این کتاب در جغرافیا است و در سال ۷۴۰ ه. ق نگارش آن به پایان رسیدهاست. این کتاب را از اولین دانشنامههای فارسی به حساب آوردهاند.
📚📚📚📚📚
ظفرنامه: منظومه ظفرنامه در هفتاد و پنج هزار بیت به وزن شاهنامه در سال ۷۳۵ ه. ق به پایان رسید. ظفرنامه به سه کتاب یا سه قسم تقسیم میشود: کتاب نخست در تاریخ عرب (قسم اسلامی)، کتاب دوم در تاریخ عجم (قسم احکام) و کتاب سوم در تاریخ مغول (قسم سلطانی).
تنظیم:فاطمه آباد
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#رویدادهای_تاریخی
🔹امروز جمعه 24 اردیبهشت
1400خورشیدی برابر با 2 شوال
1442هجری و 14 می
2021میلادی میباشد. ۱_اشغال سرزمین فلسطین توسط صهیونیسم جهانی و اعلام موجودیت اسرائیل.(
1948میلادی) ۲_ لغو امتیاز تنباکو به فتوای آیت اللّه میرزا حسن شیرازی.(
1270شمسی) ۳_ پايان حاكميت چند قرنی ايران بر بحرين با رأی مجلس شورای ملی.(
1349شمسی) ۴_ درگذشت عالم بزرگوار و محقق و مولف معاصر، حكيم مهدی الهی قمشهای.(
1352شمسی) ۵_ درگذشت عالم ربانی سیدعلی نقی فيض الاسلام، مترجم و شارح نهجالبلاغه.(
1364شمسی) ۶_ بمباران شیمیایی مهران،صالح آباد و امیر آباد توسط رژیم متجاوز عراق.(
1365شمسی) ۷_ درگذشت استاد حجتالاسلام كاظم مديرشانهچی، عالم شهير حديث و روايت و نسخه شناسی. (
1381شمسی) ۹_ 🌼بیش از
1147سال(شمسی) و 4 ماه و 13 روز است کسی منتظر 313 نفر است و زمان همچنان در گذر است ... #ماه_شوال -----------❀❀✿❀❀--------- @tarikh_j
#رویدادهای_تاریخی
🔹امروز 25 اردیبهشت
1400خورشیدی برابر با 3 شوال
1442هجری و 15 می
2021میلادی میباشد. ۱_ درگذشت نورالدين لطف اللَّه بن عبداللَّه خوافی هِرَوی معروف به حافظ ابرو، مورخ و محدث و حافظ قرآن و مؤلف جامع التاریخ رشیدی و جغرافیای تاریخی.(834 قمری) ۲_ درگذشت آيت اللَّه محمّدحسين شهرستانی، عالم بزرگ اسلامی.(
1315قمری) ۳_ درگذشت عالم ربانی آيت اللَّه ذبيح اللَّه قوچانی. (
1414قمری) ۴_ صدور بيانيه شورای امنيت در محكوميت كاربرد سلاحهای شيميايی عراق. (
1366شمسی) ۵_ حمله هماهنگ آمريكا و عراق به ترمينال نفتی خارك.(
1367شمسی) 🌸روز بزرگداشت استاد سخن و ادب فارسی، حكيم ابوالقاسم فردوسی طوسی. -----------❀❀✿❀❀--------- @tarikh_j
سلجوقیان
☘☘☘☘☘
سَلْجوقیان طایفهای از ترکان غز که با شکست دادن غزنویان و آل بویه، حدود دو سده (سده پنجم و ششم قمری) بر ماوراء النهر، خراسان بزرگ، ایران و عراق و بخشهایی از ترکیه حکومت کردند. سلجوقیان حنفی مذهب بودند و از خلیفه عباسی در برابر قدرتهای شیعه مانند فاطمیان و آل بویه حمایت میکردند و خود را احیاگران مذهب #اهل سنت میشناساندند. در سالهای نخست حکومت سلجوقیان، شیعیان که در زمان آلبویه قدرت اجتماعی زیادی به دست آورده بودند، محدود شدند و زیر فشار بودند؛ اما از زمان سلطان #ملکشاه سلجوقی، #سلاطین سلجوقی مدارای مذهبی بیشتری نشان دادند و شیعیان نیز به سرعت قدرت اجتماعی و حتی سیاسی خود را بازیافتند و به مناصب بالا در حکومت سلجوقیان دست یافتند. در عصر #سلجوقیان، شیعیان در شهرهای مختلف #قلمرو آن پراکنده بودند و مدارس علمی فعال و پر رونقی داشتند. از ویژگیهای اجتماعی عصر سلجوقی نزاعهای مذهبی بین شیعیان و سنیان در برخی شهرها از جمله بغداد و نیشابور است که گاه به جنگهای دامنهدار در شهرها و محلات تبدیل میشد.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
وزرای سنی مذهب و تلاش آنان برای محدود کردن شیعیان
از نخستین وزرای سلاجقه عمیدالملک کندری بود که بر مذهب حنفی تعصب داشت و شیعیان و شافعیان را لعن میکرد. خواجه نظام الملک طوسی، وزیر پر قدرت سلجوقیان که بعد از کندری وزیر شد مذهب شافعی داشت و در کتاب خود سلطان سلجوقی را به محدود کردن شیعیان پند داده است. بااین حال شواهد تاریخی نحوه برخورد سلجوقیان با شیعیان را به روشنی و با جزییات بیان نمیکنند و به نظر میرسد سختگیری بر شیعیان همه جا و به شکلی واحد نبوده است و در بسیاری از مناطق آزادی شیعیان محدود نشده است، هر چند شیعیان دیگر مانند زمان آل بویه از حمایت حکومت برخوردار نبودهاند.
برخی گزارشها از محدویتهای اجتماعی و سیاسی شیعیان در دوران نخست سلطنت سلجوقیان خبر میدهند. برای نمونه خواجه نظام الملک طوسی در سیاستنامه نقل میکند که در زمان طغرل و آلب ارسلان هیچ یک از شیعیان نمیتوانستند وارد مناصب حکومت شوند و تنها پس از تحقیق از نسب و مذهب فرد او را برای خدمت در نیروهای نظامی یا خدمات دیگر میپذیرفتند.
#سلجوقیان
#ماه_شوال
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
قدرت گیری شیعیان
☘☘☘☘☘
برخی از شهرها ایران در عصر سلجوقیان، محل تجمع شیعیان بوده است. از میان این شهرها میتوان به قم و کاشان و آبه و ری اشاره کرد. چنان که نظامالملک در روایتی در کتابش نقل میکند سکونت در یکی از این شهرها به معنای شیعه بودن بود و این نشان میدهد که شیعیان در این شهرها بیشتر جمعیت را تشکیل میدادهاند و این شهرها شهرت شیعی داشتند.
کتاب النقض نوشته عبدالجلیل قزوینی رازی اطلاعات تفصیلی دقیقی درباره محلات و مناطق شیعه نشین ری به ما میدهد. در شهرها و مناطق دیگر ایران از جمله قزوین، طبرستان، خراسان، بیهق، ورامین و اصفهان و کاشان نیز گزارشهایی از حضور شیعیان وجود دارد.
#سلجوقیان
#شوال
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
حکومتهای محلی شیعه
یکی از نشانههای حیات پر قدرت شیعیان در عصر سلجوقیان حضور دولتهای شیعه است که مهمترین آنها حکومت بنی مزید در عراق است. خاندان بنی مزید حکومت خود را بر بخشهایی از عراق از زمان آل بویه به دست آوردند و در دوران حکومت سلجوقیان نیز بر جای خود ابقا شدند و با سلجوقیان روابط حسنهای داشتند. سیف الدوله صدقه قدرتمندترین حاکم بنی مزیدی بود و با قدرت نظامی تحت فرمان خود در تحولات سیاسی #بغداد و حتی در جانشینی سلاطین سلجوقی دخالت داشت.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j