#معماری
نمای بنا آجری و مطابق سبک #ایلخانی دارای بندهای مهری است، #گنبد_مخروطی نیز پیشتر آجری بوده که در دورههای بعد کاشیکاری شدهاست و مقرنسسازی دور تا دور دایره پایین گنبد تعمیر شدهاست.
گنبد و زیرسازی آن که از بناهای مجلل و زیبای عهد مغول است، با کتیبهای از کاشی لاجوردی است که به خط #نستعلیق چگونگی زندگانی #حمدالله_مستوفی، نیاکان و تألیفات وی به اختصار بیان شدهاست.
این آرامگاه میان امامزاده علی و آمنه خاتون شهر #قزوین واقع شدهاست که به آن گنبد دراز نیز میگویند.
در قرن چهاردهم شمسی عدهای از مردم محله، دیواری دور محوطه بقعه که به صورت ویرانهای درآمده بود، کشیدند و تعمیر مختصری در بقعه انجام دادند ولی در سال ۱۳۱۹ این بنای آرامگاهی تاریخی مرمت اساسی شد.
در ورودی محوطه در سمت جنوب غربی است و آرامگاه درمیان حیاط قرار دارد و شکل آن از کف حیاط به بالا مربع و قسمت بالاتر ۸ ضلعی و بقیه تا زیر گلویی گرد، گنبد آن مخروطی شکل و همه بنا از آجر است که فاصلههای آن بندکشی شدهاست.
درگوشه شمالی بقعه نیز دو اتاق و دو زیرزمین برای نگهبانان آرامگاه با حوض و آب انبار احداث شدهاست. این مقبره به سبک معماری ایرانی بنا شده است.
#قاب_تصویر
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#خود_نوشت
#حمدالله مستوفی در کتاب خود تاریخ گزیده در باره نسبش مینویسد:
(مستوفيان از قدیمیترین قبایل قزوین اصل شان از نسل حر بن یزید ریاحی در اوایل والی قزوین بودند، از زمان معتصم خلیفه تا عهد قادر خلیفه اکثر اوقات بدان مهم موصوف بودند، و بعد از آن به شغل استیفا منسوب شدند و به موستوفی منسوب گشتند، از ایشان پدر جدم امینالدین نصر بن عز الدین سعد بن سیفالدین یوسف بن امین الدین نصر بن زید الدین ابی نصر که حکم سلطان محمود #سبکتکین نام مستوفی بر آن ابی نصر افتاد.)
#قاب_تصویر
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
قدیمی ترین نقشه جهان نمای دنیا منسوب به حمدالله مستوفی در قرن هشتم است که حدود ۱۰۰ سال پیش از کشف قاره آمریکا توسط کریستف کلمب ترسیم شده است.
#قاب_تصویر
#حمدالله_مستوفی
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
حمدالله مستوفی، سه اثر باقیست:
📚📚📚📚📚📚
تاریخ گزیده: این کتاب در خلاصه تاریخ عالم -تاریخ عمومی، تاریخ اسلام و تاریخ ایران تا زمان نویسنده- به نام غیاث الدین محمد پسر خواجه رشیدالدین فضل الله نگاشته شدهاست. در پایان کتاب دو فصل دیگر نیز، یکی در تاریخ علما و شعرای عرب و عجم و دیگری در تاریخ قزوین و بیان احوال اهل علم و ادب آن شهر وجود دارد. این کتاب در یک مقدمه و ۶ باب در سال ۷۳۰ ه. ق به پایان رسیدهاست.
📚📚📚📚📚📚
نزههالقلوب: این کتاب در جغرافیا است و در سال ۷۴۰ ه. ق نگارش آن به پایان رسیدهاست. این کتاب را از اولین دانشنامههای فارسی به حساب آوردهاند.
📚📚📚📚📚
ظفرنامه: منظومه ظفرنامه در هفتاد و پنج هزار بیت به وزن شاهنامه در سال ۷۳۵ ه. ق به پایان رسید. ظفرنامه به سه کتاب یا سه قسم تقسیم میشود: کتاب نخست در تاریخ عرب (قسم اسلامی)، کتاب دوم در تاریخ عجم (قسم احکام) و کتاب سوم در تاریخ مغول (قسم سلطانی).
تنظیم:فاطمه آباد
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#رویدادهای_تاریخی
🔹امروز جمعه 24 اردیبهشت
1400خورشیدی برابر با 2 شوال
1442هجری و 14 می
2021میلادی میباشد. ۱_اشغال سرزمین فلسطین توسط صهیونیسم جهانی و اعلام موجودیت اسرائیل.(
1948میلادی) ۲_ لغو امتیاز تنباکو به فتوای آیت اللّه میرزا حسن شیرازی.(
1270شمسی) ۳_ پايان حاكميت چند قرنی ايران بر بحرين با رأی مجلس شورای ملی.(
1349شمسی) ۴_ درگذشت عالم بزرگوار و محقق و مولف معاصر، حكيم مهدی الهی قمشهای.(
1352شمسی) ۵_ درگذشت عالم ربانی سیدعلی نقی فيض الاسلام، مترجم و شارح نهجالبلاغه.(
1364شمسی) ۶_ بمباران شیمیایی مهران،صالح آباد و امیر آباد توسط رژیم متجاوز عراق.(
1365شمسی) ۷_ درگذشت استاد حجتالاسلام كاظم مديرشانهچی، عالم شهير حديث و روايت و نسخه شناسی. (
1381شمسی) ۹_ 🌼بیش از
1147سال(شمسی) و 4 ماه و 13 روز است کسی منتظر 313 نفر است و زمان همچنان در گذر است ... #ماه_شوال -----------❀❀✿❀❀--------- @tarikh_j
#رویدادهای_تاریخی
🔹امروز 25 اردیبهشت
1400خورشیدی برابر با 3 شوال
1442هجری و 15 می
2021میلادی میباشد. ۱_ درگذشت نورالدين لطف اللَّه بن عبداللَّه خوافی هِرَوی معروف به حافظ ابرو، مورخ و محدث و حافظ قرآن و مؤلف جامع التاریخ رشیدی و جغرافیای تاریخی.(834 قمری) ۲_ درگذشت آيت اللَّه محمّدحسين شهرستانی، عالم بزرگ اسلامی.(
1315قمری) ۳_ درگذشت عالم ربانی آيت اللَّه ذبيح اللَّه قوچانی. (
1414قمری) ۴_ صدور بيانيه شورای امنيت در محكوميت كاربرد سلاحهای شيميايی عراق. (
1366شمسی) ۵_ حمله هماهنگ آمريكا و عراق به ترمينال نفتی خارك.(
1367شمسی) 🌸روز بزرگداشت استاد سخن و ادب فارسی، حكيم ابوالقاسم فردوسی طوسی. -----------❀❀✿❀❀--------- @tarikh_j
سلجوقیان
☘☘☘☘☘
سَلْجوقیان طایفهای از ترکان غز که با شکست دادن غزنویان و آل بویه، حدود دو سده (سده پنجم و ششم قمری) بر ماوراء النهر، خراسان بزرگ، ایران و عراق و بخشهایی از ترکیه حکومت کردند. سلجوقیان حنفی مذهب بودند و از خلیفه عباسی در برابر قدرتهای شیعه مانند فاطمیان و آل بویه حمایت میکردند و خود را احیاگران مذهب #اهل سنت میشناساندند. در سالهای نخست حکومت سلجوقیان، شیعیان که در زمان آلبویه قدرت اجتماعی زیادی به دست آورده بودند، محدود شدند و زیر فشار بودند؛ اما از زمان سلطان #ملکشاه سلجوقی، #سلاطین سلجوقی مدارای مذهبی بیشتری نشان دادند و شیعیان نیز به سرعت قدرت اجتماعی و حتی سیاسی خود را بازیافتند و به مناصب بالا در حکومت سلجوقیان دست یافتند. در عصر #سلجوقیان، شیعیان در شهرهای مختلف #قلمرو آن پراکنده بودند و مدارس علمی فعال و پر رونقی داشتند. از ویژگیهای اجتماعی عصر سلجوقی نزاعهای مذهبی بین شیعیان و سنیان در برخی شهرها از جمله بغداد و نیشابور است که گاه به جنگهای دامنهدار در شهرها و محلات تبدیل میشد.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j