🔸«کارکردها و کژکارکردهای طنز در رسانه» بررسی شد
🔹حجتالاسلام #محققی، در پیشنشست همایش علمی پژوهشی «اخلاق و رسانه» که به وسیله مرکز«کارکردها و کژکارکردهای طنز در رسانه» بررسی شد پژوهشهای اسلامی #صدا_و_سیما برگزار میشود مقاله خود با عنوان «کارکردها و کژکارکردهای طنز در رسانه» را ارائه داد.
🔹#مدیرعامل _خبرگزاری_رسا، در این نشست که در سالن جلسات مرکز پژوهشهای اسلامی صدا و سیما برگزار شد، با تأکید بر موارد استثناء از #محرمات در نظریات کارکردی رسانه گفت: نقش کنترل و نظارت، نقش همبستگی اجتماعی و نقش انتقال میراث اجتماعی و فرهنگی سه نقشی است که علاوه بر کارکرد اصلی سرگرمی، میتوانیم برای #طنز قائل باشیم.
🔹وی با بیان تفاوتهای طنز و تمسخر ابراز داشت: در #فقه مواردی از تمسخر به عنوان موارد #استثنا شمرده شده است که این موارد دارای کارکردهای مثبت است؛ یعنی اگر طنز وارد این موارد استثنای از حرمت و تمسخر شود میتواند کارکردهای مثبت خود را داشته باشد.
#فرهنگ_و_اجتماع
🌐 yon.ir/LlZZk
🆔 @vasael_ir
🔸فقدان نگاههای جدید روشی در پردازش مسائل فقهی
حجت الاسلام #الهی_خراسانی در نشست «تأثیر انقلاب اسلامی در توسعه فقه های مضاف»:
🔹متأسفانه حوزه های علمیه تحولات روشی را در خودش نمی بیند اگرچه در این ده سال اخیر نگاه های جدید روشی به روش های سنتی در استنباط در اصول جواهری اضافه شده است اما ما شاهد این امر هستیم که کمتر در پژوهش های فقهی این امر اتفاق می افتد.
🔹فقها به لحاظ روشی تفاوتی بین پردازش عرصه های هنری مثل سینما، تئاتر و مجسمه سازی با خمس، زکات و حج قائل نمی شود و اکثرا با همان روشی که مربوط به عبادت، صلاة، حج و اعتکاف است به موضوع نمایش چهره ائمه(ع) در فیلم های سینمایی می پردازند.
🔹آیا این روش های سنتی هنوز قابل دفاع هستند و این روش های سنتی که مراجعه به اصول عملیه است، این روش ها پاسخگوی این عرصه های جدید هستند؟
🔹روش های میان رشته ای و استنباطی و روش های سیستمی و روش های نواندیشان مثل روش های مقاصدی و نگاه های ملاکی به منابع می تواند پاسخگوی امروز باشد و برخی در موضوعات جدید از نگاه ملاکی دفاع می کنند با نگاه ملاکی چطور می توان به روایات مراجعه کرد؟
🔹طبیعتا عناوینی همچون آپارتمان نشینی، برج سازی و غیره در روایات نداریم. برخی فقها می گویند که ما باید ملاک های احکام را کشف کنیم و در نگاه های غیرعبادی باید نگاه ملاکی داشته باشیم؛ شهید صدر از جمله طرفداران این روش است. این نگاه تأثیر شگرفی به لحاظ مباحث روشی و استنباطی دارد.
#مبانی
🌐 yon.ir/Dh81y
🆔 @vasael_ir
🔸گزارش| نگاه ظاهری به مسائل؛ مهمترین آسیب در رویارویی فقه با مدرنیته
هادی مشکی در نشست «مبانی علوم انسانی مدرن و ضرورت تولید علم دینی»:
🔹امام(ره) اسم دانشگاه اسلامی و علم اسلامی را انقلاب فرهنگی نامگذاری کردند و متوجه این موضوع بودند که بین علم و فرهنگ رابطه مستقیمی برقرار است که اگر علم ما دینی نشود فرهنگ جامعه هم دینی نخواهد شد و این خطری بود که امام(ره) از اوایل انقلاب متوجه این امر شدند و می دانستند چه چیزی انقلاب ما را تهدید خواهد کرد چراکه علم سکولار انقلاب ما را تهدید میکند.
🔹علم یکی از مؤلفههای تمدن است که میتواند از این فرهنگ و ارزشها تأثیر بگیرد و یا اثر بگذارد. علم ابزار را تولید میکند و تمدن ارتباط با تفکر و جهان بینی دارد.
🔹در واقع فکر و جهان بینی تمدن ایجاد میکند و جهان بینی را تبدیل به علم و ارزش و ابزار میکند و خروجی این جریان انسان با اعتقادات و رفتارهای خاص است.
🔹ما در جوامع امروز به این مسئله توجه نداریم که مگر میشود علم طبیعی مانند فیزیک و شیمی فرآورده سکولاری شود و مشکل اصلی ما در نحوه شناختن مواد خام است.
🔹تقسیم بندی علم دینی و سکولار براساس جهان بینی میتواند صورت بگیرد که به منبع و موضوع کاری ندارد.
ادامه این گزارش را در پیوند زیر بخوانید:
🌐 yon.ir/VSpw3
🆔 @vasael_ir
🔸نظر آیت الله مکارم شیرازی درباره موضوع #خلق_پول توسط بانکها
گزیدۀ نامۀ اقتصاددانان در مورد خلق پول و فتوای آیت الله مکارم شیرازی :
🔹بانک به منزله ماشینی است که "پول اعتباری" را از طریق سازوکار "خلق پول" به چند برابر پول منتشره اولیه تبدیل می کند و این سیکل مخرب همواره ادامه دارد، به گونه ای که سود نقدینگی نصیب بانک می شود و هزینه های متعدد آن دامنگیر مردم میگردد.
در نتیجه ؛
اولاً موجب تداول ثروت بین اغنیا می گردد،
ثانیاً به بی عدالتی در جامعه منجر می شود،
ثالثاً اسباب اخلال به نظام اقتصادی جامعه اسلامی را فراهم می سازد،
رابعاً پیامدها و تبعاتی برخلاف مصالح جامعه و مسلمانان به بار می آورد.
آیا عملیات یاد شده :
1- اکل مال به باطل از سوی بانک ها نیست؟
2- موجب ضرر و ضرار به جامعه و مسلمانان نمی شود؟
3- موجب غبن و غرر جامعه و مسلمان نمی شود؟
4- برخلاف موازین شرع مقدس اسلام نیست؟
5 - سبب تقویت زمینه رباخواری در سیستم اقتصادی نمی گردد؟"
🔹آیت الله مکارم شیرازی در پاسخ بیان داشت:
" با توجه بر آنچه موقوم داشتهاید این کار مصداق بارز "اکل مال به باطل" است، زیرا سرمایه ای وجود ندارد که آنها به وسیله آن معامله میکنند و از سوی دیگر باعث تورم و ضرر و زیان جامعه است و در مجموع بیشباهت به یک نوع کلاهبرداری نمیباشد که آن هم "حرام" است و اگر روزی سپردهگذاران بخواهند سپرده خود را بگیرند آن بانک مسلما ورشکسته خواهد شد؛ چون چند برابر موجودی خود مصرف کرده است.
🆔 @vasael_ir
🔸حزب به معنای غربی در بوته نقد اسلامی
حجت الاسلام #وحیدیمنش عضو هیأت علمی موسسه امام خمینی(ره) در گفتوگو با #وسائل:
🔹براي حزب رسيدن به قدرت خود هدف است و اصالت دارد و براي رسيدن به آن به هر ابزار ممکن متوسل ميشود و اين البته که از نظر اسلام مردود است. در اسلام قدرت طلبي به شدت مذمت شده است. در اسلام حتي براي رسيدن به هدف مقدس نميتوانيم به ابزار نامقدس متوسل شويم.
🔹ما در آموزه های اسلامی فراوان می بینیم که ریاست طلبی و قدرت طلبی منع شده است. مثلا روایت شریف امام صادق(ع) است که میفرماید «ملعون من ترأّس ملعون من همّ بها ملعون من حدث نفسه بها». با توجه به اینکه حضرت شخص رياست طلب را لعن کرده، معلوم مي شود که رياست طلبي تا چه ميزان با آموزههاي اسلامي در تضاد است.
🔹اتفاقاً کاري که احزاب ميکنند، درست در جهت عکس اين روايت است. احزاب رسما رياست طلب هستند و براي رسيدن به این هدف چه بسا احکام و قواعد اخلاقي و شرعي را نيز ناديده بگيرند.
🔹براي رسيدن به قدرت به دروغ، تهمت، غيبت، وعدههاي دروغين متوسل ميشوند و در بهترين شرايط کاري که ميکنند اين است که تهمت نزنند، دروغ نگويند، ولي ضمن آگاهي از فضايل رقيب و برتري او نسبت به خود، آن را ابراز نکند، و در اثر اين کتمان به دنبال اين باشد که مردم رأي شان را به او بدهند.
#فقه_سیاست
🌐 yon.ir/4dHsp
🆔 @vasael_ir
هدایت شده از پایگاه فقه حکومتی وسائل
♨️ دعوت به همکاری
🔹پایگاه تخصصی فقه حکومتی وسائل به منظور تکمیل نیروی چند رسانه ای خود به یک نفر از طلاب محترمی که آشنا با طراحی اطلاع نگاشت (اینفوگرافیک) و پوستر هستند نیاز دارد.
متقاضیان می توانند نمونه کارهای خود را به آی دی زیر در #ایتا ارسال کنند:
@Gedayemadar
🆔 @vasael_ir
🔸معرفی کتاب| فقر و ثروت از دیدگاه قرآن و حدیث
🔹فقر و ثروت از موضوعاتی است که همواره بحث های مختلفی پیرامون آن مطرح شده و هرکس براساس برداشت و دیدگاه خاص خود آن را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است.
🔹گروهی کسب درآمد و ثروت را از هر طریق مجاز دانسته و برای مصرف آن نیز هیچ گونه محدودیتی قائل نیستند و گروهی دیگر حدّ و مرزهایی را براساس برداشت شخصی خود برای کسب ثروت و مصرف آن مطرح می نمایند.
🔹دکتر سید مهدی امین در کتاب«فقر و ثروت از دیدگاه قرآن و حدیث» سعی کرده است با استفاده از آیات قرآن کریم، روایات و سیره ائمه معصومین(ع) و فقه نورانی اسلام و برخی از متفکّرین و اندیشمندان اسلامی موضوع «فقر و ثروت» از زوایای مختلف مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گیرد.
#اقتصاد
🌐 yon.ir/5GP2J
🆔 @vasael_ir
🔸مرزهای اخلاقی طنز و تفاوت آن با تمسخر
حجتالاسلام #محققی مدیر عامل خبرگزاری #رسا در یکی از سلسله نشستهای همایش ملی«اخلاق و رسانه»:
🔹عناوین ضد اخلاقی(حرام) مرتبط با طنز را می توان کذب، غیبت، سباب، هجو و تمسخر برشمرد که بیشترین عنوان مبتلابه سازندگان طنز کژکارکرد ضد اخلاقیِ «تمسخر» است. ماهیت تمسخر «حکایت خنده آور تحقیر آمیز (غالباً برای دشمنی) است».
🔹تمسخر عنوان قصدی است یعنی بدون قصد اهانت پدید نمیآید. با چه معیاری قصد تحقیر و توهین را می توان در طنز تمسخرآمیز احراز کرد؟ بعضی از اقوال و افعال، عرفاً در توهین ممحض هستند و بعضی دیگر چنین نیستند.
🔹حال اگر در طنز، به معیار تشخیص عموم افراد جامعه، گفته یا رفتار تمسخرآمیزی از روی علم انجام شود، قصد تحقیر احراز می شود.
🔹اما اگر گفته یا فعل غیر ممحض در توهین در طنز وجود داشته باشد، به معیار تعریف طنز که نقد سازنده است، و به معیار کارکردهای سه گانه مثبت طنز در جامعه، آن گفتار یا فعل، حمل بر وجه صحیح می شود و آن را تمسخر توهین آمیز نمی دانیم. البته قالب کاریکاتور بیشتر برای تحقیر وضع شده است.
#فرهنگ_و_اجتماع
🌐 yon.ir/0BUKb
🆔 @vasael_ir
🔸بخش «نشستهای علمی» وسائل راه اندازی شد
🔹پایگاه تخصصی فقه حکومتی وسائل به منظور دسترسی بهتر مخاطبان به گزارش کرسیها و نشستهای علمی بخش جدیدی را در سایت خود راه اندازی کرد.
🔹در این بخش عنوان نشست به همراه تاریخ برگزاری آن آمده است و مخاطبان می توانند با انتخاب نشست مورد نظر خود مشروح گزارش منتشر شده را مطالعه کنند.
🔹گفتنی است، وسائل به منظور ارتقاء کیفیت در شکل و محتوای سایت جدید خود نیازمند انتقادات و پیشنهادات اساتید، طلاب و فضلای محترم است.
🌐 http://vasael.ir
🆔 @vasael_ir