🔸گزارش| نگاه ظاهری به مسائل؛ مهمترین آسیب در رویارویی فقه با مدرنیته
هادی مشکی در نشست «مبانی علوم انسانی مدرن و ضرورت تولید علم دینی»:
🔹امام(ره) اسم دانشگاه اسلامی و علم اسلامی را انقلاب فرهنگی نامگذاری کردند و متوجه این موضوع بودند که بین علم و فرهنگ رابطه مستقیمی برقرار است که اگر علم ما دینی نشود فرهنگ جامعه هم دینی نخواهد شد و این خطری بود که امام(ره) از اوایل انقلاب متوجه این امر شدند و می دانستند چه چیزی انقلاب ما را تهدید خواهد کرد چراکه علم سکولار انقلاب ما را تهدید میکند.
🔹علم یکی از مؤلفههای تمدن است که میتواند از این فرهنگ و ارزشها تأثیر بگیرد و یا اثر بگذارد. علم ابزار را تولید میکند و تمدن ارتباط با تفکر و جهان بینی دارد.
🔹در واقع فکر و جهان بینی تمدن ایجاد میکند و جهان بینی را تبدیل به علم و ارزش و ابزار میکند و خروجی این جریان انسان با اعتقادات و رفتارهای خاص است.
🔹ما در جوامع امروز به این مسئله توجه نداریم که مگر میشود علم طبیعی مانند فیزیک و شیمی فرآورده سکولاری شود و مشکل اصلی ما در نحوه شناختن مواد خام است.
🔹تقسیم بندی علم دینی و سکولار براساس جهان بینی میتواند صورت بگیرد که به منبع و موضوع کاری ندارد.
ادامه این گزارش را در پیوند زیر بخوانید:
🌐 yon.ir/VSpw3
🆔 @vasael_ir
🔸نظر آیت الله مکارم شیرازی درباره موضوع #خلق_پول توسط بانکها
گزیدۀ نامۀ اقتصاددانان در مورد خلق پول و فتوای آیت الله مکارم شیرازی :
🔹بانک به منزله ماشینی است که "پول اعتباری" را از طریق سازوکار "خلق پول" به چند برابر پول منتشره اولیه تبدیل می کند و این سیکل مخرب همواره ادامه دارد، به گونه ای که سود نقدینگی نصیب بانک می شود و هزینه های متعدد آن دامنگیر مردم میگردد.
در نتیجه ؛
اولاً موجب تداول ثروت بین اغنیا می گردد،
ثانیاً به بی عدالتی در جامعه منجر می شود،
ثالثاً اسباب اخلال به نظام اقتصادی جامعه اسلامی را فراهم می سازد،
رابعاً پیامدها و تبعاتی برخلاف مصالح جامعه و مسلمانان به بار می آورد.
آیا عملیات یاد شده :
1- اکل مال به باطل از سوی بانک ها نیست؟
2- موجب ضرر و ضرار به جامعه و مسلمانان نمی شود؟
3- موجب غبن و غرر جامعه و مسلمان نمی شود؟
4- برخلاف موازین شرع مقدس اسلام نیست؟
5 - سبب تقویت زمینه رباخواری در سیستم اقتصادی نمی گردد؟"
🔹آیت الله مکارم شیرازی در پاسخ بیان داشت:
" با توجه بر آنچه موقوم داشتهاید این کار مصداق بارز "اکل مال به باطل" است، زیرا سرمایه ای وجود ندارد که آنها به وسیله آن معامله میکنند و از سوی دیگر باعث تورم و ضرر و زیان جامعه است و در مجموع بیشباهت به یک نوع کلاهبرداری نمیباشد که آن هم "حرام" است و اگر روزی سپردهگذاران بخواهند سپرده خود را بگیرند آن بانک مسلما ورشکسته خواهد شد؛ چون چند برابر موجودی خود مصرف کرده است.
🆔 @vasael_ir
🔸حزب به معنای غربی در بوته نقد اسلامی
حجت الاسلام #وحیدیمنش عضو هیأت علمی موسسه امام خمینی(ره) در گفتوگو با #وسائل:
🔹براي حزب رسيدن به قدرت خود هدف است و اصالت دارد و براي رسيدن به آن به هر ابزار ممکن متوسل ميشود و اين البته که از نظر اسلام مردود است. در اسلام قدرت طلبي به شدت مذمت شده است. در اسلام حتي براي رسيدن به هدف مقدس نميتوانيم به ابزار نامقدس متوسل شويم.
🔹ما در آموزه های اسلامی فراوان می بینیم که ریاست طلبی و قدرت طلبی منع شده است. مثلا روایت شریف امام صادق(ع) است که میفرماید «ملعون من ترأّس ملعون من همّ بها ملعون من حدث نفسه بها». با توجه به اینکه حضرت شخص رياست طلب را لعن کرده، معلوم مي شود که رياست طلبي تا چه ميزان با آموزههاي اسلامي در تضاد است.
🔹اتفاقاً کاري که احزاب ميکنند، درست در جهت عکس اين روايت است. احزاب رسما رياست طلب هستند و براي رسيدن به این هدف چه بسا احکام و قواعد اخلاقي و شرعي را نيز ناديده بگيرند.
🔹براي رسيدن به قدرت به دروغ، تهمت، غيبت، وعدههاي دروغين متوسل ميشوند و در بهترين شرايط کاري که ميکنند اين است که تهمت نزنند، دروغ نگويند، ولي ضمن آگاهي از فضايل رقيب و برتري او نسبت به خود، آن را ابراز نکند، و در اثر اين کتمان به دنبال اين باشد که مردم رأي شان را به او بدهند.
#فقه_سیاست
🌐 yon.ir/4dHsp
🆔 @vasael_ir
هدایت شده از پایگاه فقه حکومتی وسائل
♨️ دعوت به همکاری
🔹پایگاه تخصصی فقه حکومتی وسائل به منظور تکمیل نیروی چند رسانه ای خود به یک نفر از طلاب محترمی که آشنا با طراحی اطلاع نگاشت (اینفوگرافیک) و پوستر هستند نیاز دارد.
متقاضیان می توانند نمونه کارهای خود را به آی دی زیر در #ایتا ارسال کنند:
@Gedayemadar
🆔 @vasael_ir
🔸معرفی کتاب| فقر و ثروت از دیدگاه قرآن و حدیث
🔹فقر و ثروت از موضوعاتی است که همواره بحث های مختلفی پیرامون آن مطرح شده و هرکس براساس برداشت و دیدگاه خاص خود آن را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است.
🔹گروهی کسب درآمد و ثروت را از هر طریق مجاز دانسته و برای مصرف آن نیز هیچ گونه محدودیتی قائل نیستند و گروهی دیگر حدّ و مرزهایی را براساس برداشت شخصی خود برای کسب ثروت و مصرف آن مطرح می نمایند.
🔹دکتر سید مهدی امین در کتاب«فقر و ثروت از دیدگاه قرآن و حدیث» سعی کرده است با استفاده از آیات قرآن کریم، روایات و سیره ائمه معصومین(ع) و فقه نورانی اسلام و برخی از متفکّرین و اندیشمندان اسلامی موضوع «فقر و ثروت» از زوایای مختلف مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گیرد.
#اقتصاد
🌐 yon.ir/5GP2J
🆔 @vasael_ir
🔸مرزهای اخلاقی طنز و تفاوت آن با تمسخر
حجتالاسلام #محققی مدیر عامل خبرگزاری #رسا در یکی از سلسله نشستهای همایش ملی«اخلاق و رسانه»:
🔹عناوین ضد اخلاقی(حرام) مرتبط با طنز را می توان کذب، غیبت، سباب، هجو و تمسخر برشمرد که بیشترین عنوان مبتلابه سازندگان طنز کژکارکرد ضد اخلاقیِ «تمسخر» است. ماهیت تمسخر «حکایت خنده آور تحقیر آمیز (غالباً برای دشمنی) است».
🔹تمسخر عنوان قصدی است یعنی بدون قصد اهانت پدید نمیآید. با چه معیاری قصد تحقیر و توهین را می توان در طنز تمسخرآمیز احراز کرد؟ بعضی از اقوال و افعال، عرفاً در توهین ممحض هستند و بعضی دیگر چنین نیستند.
🔹حال اگر در طنز، به معیار تشخیص عموم افراد جامعه، گفته یا رفتار تمسخرآمیزی از روی علم انجام شود، قصد تحقیر احراز می شود.
🔹اما اگر گفته یا فعل غیر ممحض در توهین در طنز وجود داشته باشد، به معیار تعریف طنز که نقد سازنده است، و به معیار کارکردهای سه گانه مثبت طنز در جامعه، آن گفتار یا فعل، حمل بر وجه صحیح می شود و آن را تمسخر توهین آمیز نمی دانیم. البته قالب کاریکاتور بیشتر برای تحقیر وضع شده است.
#فرهنگ_و_اجتماع
🌐 yon.ir/0BUKb
🆔 @vasael_ir
🔸بخش «نشستهای علمی» وسائل راه اندازی شد
🔹پایگاه تخصصی فقه حکومتی وسائل به منظور دسترسی بهتر مخاطبان به گزارش کرسیها و نشستهای علمی بخش جدیدی را در سایت خود راه اندازی کرد.
🔹در این بخش عنوان نشست به همراه تاریخ برگزاری آن آمده است و مخاطبان می توانند با انتخاب نشست مورد نظر خود مشروح گزارش منتشر شده را مطالعه کنند.
🔹گفتنی است، وسائل به منظور ارتقاء کیفیت در شکل و محتوای سایت جدید خود نیازمند انتقادات و پیشنهادات اساتید، طلاب و فضلای محترم است.
🌐 http://vasael.ir
🆔 @vasael_ir
🔸فعالیت ناآگاهانه در #فضای_مجازی؛ بازی در زمین #صهیونیستها
#مصطفی_ضابط کارشناس رسانه در کارگاه «تبلیغ در فضای مجازی»:
🔹مردم ما در روز راهپیمایی قدس شرکت میکنند و عکسهایشان را در #اینستاگرام منتشر میکنند که این انتشارها برای رژیم اشغالگر قدس ارزش دلاری دارد و او در اینصورت با راهپیمایی ما مشکل نخواهد داشت و دنبال همین گسترش است.
🔹یکی از وزرای رژیم صهیونیستی گفته بود «در قبال تحریم گسترده مردم اروپا نسبت به محصولات صهیونیستی، #وایبر تو دهنی بزرگی به مردم دنیا بود و اقتصاد ما را دوباره زنده کرد».
🔹 #فیس_بوک نماینده صهیونیستها در فضای مجازی بود که وایبر، اینستاگرام و #واتساپ را خریده و #توئیتر هم که خود یکی دیگر از نمایندههای صهیونیست در عرصه مجازی است، پس با این حساب فعّالیت ما در این فضاها #قطعاً بازی در زمین صهیونیست است.
🔹در میان این نرم افزارهای مجازی، #تلگرام یک بازی بود برای ما ایرانیها که به دنبال یک نرم افزار غیرصهیونیستی با امنیت و حفظ حریم خصوصی میگشتیم.
🔹شرط حضور ما در #شبکه_اجتماعی این است که بدانیم اولاً ضرر ما به اسلام با ورود به شبکه مجازی بیشتر است یا نفع ما، همچنین با حضورمان به آنها مشروعیت ندهیم و ابزار دست دشمن نشویم.
#فرهنگ_و_اجتماع
🌐 yon.ir/fkB0b
🆔 @vasael_ir
🔸معرفی کتاب| احکام حکومتی چرایی چیستی چگونگی
🔹جامعه شیعه با تشکیل حکومت به مرحله جدیدی از بلوغ تاریخی خود گام نهاد و فصل جدیدی را در پرستش خداوند و تبلیغ و تعظیم شعائر دین آغاز کرد.
🔹در طول مدتی که از عمر جمهوری اسلامی می گذرد پژوهشگران بسیاری در زمینه مسائل حکومتی به فعالیت پرداخته اند که در میان آن ها مرحوم سید منیر الدین حسینی الهاشمی شیرازی جایگاه ویژه ای را داراست.
🔹ایشان بخشی از فعالیت های علمی خود را به بحث و بررسی پیرامون مسایل حکومتی اختصاص داد و مطالب فراوانی را در این باره مطرح کرد.
🔹از همین رو اسماعیل پرور؛ عضو هیأت علمی فرهنگستان علوم اسلامی قم در کتابی با عنوان «احکام حکومتی چرایی چیستی چگونگی» به شرح و تبیین دیدگاه های استاد در مورد چیستی، چرایی و چگونگی احکام حکومتی می پردازد.
#مبانی
🌐 yon.ir/9S3bb
🆔 @vasael_ir
🔸بررسی حکمرانی حزبی در نظام ولایی
دکتر #اکبری_معلم با اشاره به حکمرانی ولایی گفتوگو با #وسائل:
🔹حزب ابزاری است مانند تفکیک قوا، تفکیک قوا برای ما اصالت دارد؟ یا شورای نگهبان برای ما اصالت دارد؟ یعنی حکومت دینی در هر صورتی، در هر وجهی باید شورای نگهبان داشته باشد؟ یا باید قوه مقننه، قوه مجریه یا قوه قضائیه داشته باشد؟ میگوییم که اینها ابزار هستند.
🔹حزب هم یک ابزار است که در جامعه دینی با رعایت آن مصالح و مفاسدی که برای مسلمین هست، رعایت قوانین و حفظ وحدت، میتواند فعالیت کند، نه اینکه ولی فقیه یک حاکم و حزب هم یک حاکم دیگر است.
🔹ما در اسلام، حاکم حزبی نداریم، مگر عبارتی که در قرآن است را این طور تعبیر کنیم و مثلاً بگوییم که حزب مؤتلفه، حزب جمهوری اسلامی یا حزب توده، هم ولایت خواهند داشت، به نظرم اینطور نیست.
🔹احزاب در کنار آن حاکم اسلامی، در صورت مصلحت میتوانند برای جامعه نافع باشند؛ احزاب ابزاری هستند برای تقویت وحدت، برای تقویت حضور مردم در عرصه سیاسی و ترقیب آنها برای مشارکت در سرنوشت خودشان.
#فقه_سیاست
🌐 yon.ir/61ElT
🆔 @vasael_ir