🟩آب از دستش نمیچکد
🔻این مثل در مورد افراد بسیار خسیس استفاده میشود.خیرش به هیچ کس نمیرسد!
#خسیس #خیر #آب
@zarboolmasall
🟩آش دهانسوزی نیست
🔻معنی : بسیار مطلوب و محبوب نیست.
🔹️ آش دهان سوز کنایه از چیزی مطلوب و مورد پسند است. اگر دقت کرده باشید وقتی آشی خوش طعم و خوش بو باشد، دیگر طاقت نداریم صبر کنیم که سرد شود! همان را داغ داغ می خوریم و می گوییم: عجب آش دهان سوزی بود. یعنی بسیار خوشمزه بود.
#آش #دهان #خوشمزه #پسندیده
@zarboolmasall
🌷ســـلام
🍃امیدوارم در این صبح زیبا
🌷اميد و تندرستی
🍃مهمون وجودتون
🌷سفره تون پربرکت
🍃روزيتون افزون
🌷و دلتون قرص به
🍃حضور خداوند باشه
🌷صبح زیباتون بخیر
@zarboolmasall
🟩آب دریا به دهن سگ نجس نمی شود
🔻پشت دیگران ازکسی بدگویی کردن
🔹️ زمانی به کار می رود که یک شخص خوش نام مورد هجوم تهمت بقیه قرار بگیرد. البته شخصی که ذاتش درست باشد هیچ کسی نمی تواند با بدگویی کردن و غیبت کردن پشت سر آن اعتباری که پیش مردم دارد را از بین ببرد.
#غیبت #بدگویی #نجس
@zarboolmasall
🟩آنروز که آواز بود فکر زمستانت هم بود
❤️ به فکر آینده نبودن.
🔹️این ضرب المثل معمولا برای کسانی استفاده می شود که به فکر آینده نیستند و با بی خیالی فقط به فکر حال حاضر هستند و اصلا به این فکر نمی کنند که خوشگذرانی های بی حد و مرزشان ممکن است عواقب خیلی بدی در آینده نزدیک داشته باشد. گاهی این ضرب المثل را به عنوان عتاب به افرادی می گویند که در زمان رفاه و آسایش فقط به خوش گذرانی می پرداختند و دوراندیش نبودند و اکنون دچار مشکل شده اند.
#آینده #دوراندیش #آسایش
@zarboolmasall
🟩بزک نمیر بهارمیاد .کمبزه با خیار می یاد
🔻به کسی و عده های دورو رازدادن.
🔹️کمبزه ینی میوههای نارس مانند خربزه، گرمک، طالبی که میوه ای تقریبا مثل خیار است و این ضرب المثل زمانی به کار میرود که کسی در اوج سختی و مشکلات باشد و افراد به جای کمک و تلاش کردن برای حل مشکلات آن شخص وعده وعیدهای بیجا بدهند و فقط دلش را گرم کنند.
#وعده #دروغ #دلگرم
@zarboolmasall
🟩برای لای جزر دیوار خوبه
🔻خیلی بی مصرف است.
⬅️ریشه این مَثُل
🔸️در زمان های قدیم ساختن سرپناه و خانه بیشتر با استفاده از مصالح طبیعی مانند خشت و گل، سنگ و چوب انجام می شد و مردم برای استحکام و ایمنی خانه هایشان از روش های سنتی استفاده می کردند؛ بنابراین دیوار خانه ها ضخیم ساخته می شد که آن را جرز می نامیدند.
🔹️جرز درواقع پایه و مبنای ساختمان بود و معمولا در فواصل منظم در طول دیوار ساخته می شد تا به عنوان تکیه گاه بارهای عمودی ساختمان را تحمل کند؛ بنابراین یکی از ارکان مهم در ساخت وساز محسوب می شد. شاید بتوان گفت ریشه این اصطلاح قدمت دیرینه دارد، چون باستان شناسان و محققان در برخی بناهای تاریخی کشورمان مانند قلعه بلقیس اسفراین و قلعه بهستان زنجان، استخوان و اسکلت انسان را در میان دیوارها یا همان لای جرز کشف کرده اند.
🔸️به گفته این محققان این اسکلت های انسانی مربوط به زمانی است که بردگان و کارگران ساختمانی را تنبیه کرده آنها را بین دیوارها مدفون می کردند. البته برخی باستان شناسان نیز معتقدند مردم آن زمان مردگانِ خود را لای دیوار مدفون می کردند. به اعتقاد کارشناسان و مورخان، در دوره مادها و هخامنشیان این شیوه بیشتر رایج بوده است.
🔹️فرهنگ ایرانی و سنتی منطبق با عادات و رسوم رایج هر زمان و برگرفته از سبک زندگی مردم هر منطقه و ناحیه متفاوت بود، در بسیاری از خانواده های ایرانی همبستگی و اتحاد بین اعضا مهم بوده و به ویژه پسران خانواده حکم ستون و پایه خانواده را داشتند تا اعضای خانواده روی حمایت و مسئولیت پذیری آنان حساب کنند.
🔸️اگر از قضا فرزندی در خانواده ناخلف بوده هیچ مهارت و هنری نداشت، اصطلاحا می گفتند به درد لای جرز هم نمی خوره . بعدها این اصطلاح در مورد هر فرد که بیکار و سربار خانواده یا به عبارتی کسی که عرضه انجام کاری را نداشت و حتی اشیای بی استفاده و غیرمفید، به کار رفت و امروزه نیز در بین مردم همچنان متداول است.
#بدردنخور #جرزدیوار
@zarboolmasall
هرگز نمیرد آن که دلش زنده شد به عشق
ثبت است بر جریدهٔ عالم دوام ما
#حافظ
@zarboolmasall
⬅️داستان حکایت باد آورده را باد می برد
در زمان خسرو پرویز جنگی بین ایران و روم در گرفت که در آن ایرانیان پیروز شدند و قسطنطنیه پایتخت روم در محاصره سپاه ایران قرار گرفت و سقوط آن نزدیک شد. مردم رم پادشاهی به نام هرقل را به پادشاهی برگزیدند. هرقل که دید پایتخت در خطر است دستور داد گنجینه جواهرات رومی را در چهار کشتی بزرگ بگذارند تا از طریق دریا به اسکندریه منتقل شوند تا در صورت سقوط پایتخت، گنجینه های رومی در دست ایرانیان نباشد.
آنها هم همین کار را کردند. اما هنوز کشتی ها در دریای مدیترانه حرکت نکرده بودند که ناگهان باد مخالف وزید و چون در آن زمان کشتی ها با باد حرکت می کردند، ملوانان هر چه تلاش کردند نتوانستند کشتی ها را به اسکندریه منتقل کنند و کشتی ها به سمت ساحل شرقی مدیترانه که در تصرف ایرانیان بود در آمد. ایرانیان خوشحال شدند و گنج ها را به تیسفون پایتخت ساسانیان فرستادند.
خسرو پرویز چون این گنج در اثر تغییر مسیر باد بدست ایرانیان افتاده بود خسرو پرویز آنرا (گنج باد آورده) نام نهاد. از آنروز به بعد هرگاه ثروت و مالی بدون زحمت نصیب کسی شود، آنرا بادآورده می گویند.
خسرو پرویز چون این گنج در اثر تغییر جهت باد به دست ایرانیان رسیده بود، آن را (گنج آورده باد) نامید. از آن روز به بعد، هر گاه بدون زحمت به کسی مال و ثروت داده شود، آن را بادآورده می نامند. مدت زیادی از این ماجرا نگذشته بود که از خزانهی خسرو پرویز دزدی شد و طلاهای باد آورده نیز غارت شد و اینگونه بود که این ضرب المثل ساخته شد.
@zarboolmasall
🟩باد آورده را باد می برد
🔻هر چیزی که آسان بدست می آید آسان هم از دست می رود.
🔹️این حکایت برای افرادی کاربرد دارد که بدون هیچ زحمتی ثروتی را به دست آوردهاند اما قدر آن را نمی دانند، چنین افرادی با ولخرجی زیاد و عدم استفاده درست از پول به زودی ثروت خود را از دست می دهند. در واقع مال بدون زحمت، برکت ندارد. به قول قدیمی ها پولی که بدون رنج و تلاش به دست می آید جوری از بین می رود که خودت هم نمی فهمی.
#رنج #تلاش #زحمت #باد
@zarboolmasall