.
🔰کارگاه یادداشتنویسی
#تدریس
#نجمه_صالحی
#مدرسه_علمیه_عصمتیه_سمنان
#صلی_الله_علیک_یا_اباعبدالله
#اللهم_بارک_لمولانا_صاحب_الزمان
@zemzemh60
یادداشت💌✍
. عاشورا در تاریخ5⃣ ✍نجمهصالحی عزاداری بر امام حسین علیه السلام افزون بر دورهی حضور ائمه علیهم
.
تاریخ نگاری رویداد عاشورا1⃣
✍نجمه صالحی
واقعه عاشورا یکی از مهمترین و تأثیرگذارترین رویدادهای تاریخ اسلام است که شهادت امام حسین علیه السلام و یارانش را در کربلا به تصویر میکشد. این واقعه در منابع تاریخی متعددی ذکر شده و کتابهای زیادی با عنوان "مقتل الحسین علیه السلام" نوشته شدهاند؛ اما نکته مهم در این زمینه، شیوه گزارشگری منابع مختلف از این واقعه است.
بر اساس مباحث فلسفه تاریخ، تاریخنگاری امری خودخواسته از طرف مورخ است. مورخان از میان گزارشهای مختلف، به سلیقه خود از منابع مختلف مواردی را انتخاب کرده و در نوشتههای خود نقل میکنند. به عبارت دیگر، مورخان آنچه را که خود صلاح میدانستند، در کتب تاریخی مینوشتند. معیار این صلاحیت تحت تأثیر عقاید مورخ، علایق شخصی، خواستههای وی، فضای سیاسی و اجتماعی دوران، ارزشهای حاکم بر جامعه و نظایر آن است.
در تاریخنگاری مسلمانان، نمونههای فراوانی را در منابع تاریخی میتوان یافت که مورخان، حوادث را نقل نکرده و خود نیز به این عدم نقل حادثه، تصریح کردهاند. نمونه مشهور در این زمینه، محمد بن جریر طبری، مورخ معروف، است. وی بارها در کتاب خود مینویسد که از ذکر برخی از حوادث خودداری ورزیده و یا نقل آن را خوش نداشته است. بهعنوان نمونه، در حوادث مربوط به اختلاف میان جناب ابوذر با عثمان، وی مینویسد که از ذکر آنها کراهت دارد. وی در جای دیگری از کتاب خود، گزارش نامهنگاریهای میان محمد بن ابیبکر و معاویه را خوش نداشته است. به نظر میرسد، طبری به دلیل اینکه به اعتقاد وی این دو حادثه با عدالت صحابه منافات داشته، آنها را در کتاب خویش نقل نکرده است. لذا عدم ذکر برخی از رویدادها، نوعی محافظهکاری مورخانه است.
لازم به ذکر است که این سخن به این معنا نیست که به گزارشهای تاریخی نمیتوان اعتماد کرد، بلکه به این معنا است که در بررسی حوادث تاریخی باید به تأثیر دیدگاههای مورخان در گزارش حوادث تاریخی توجه داشت. به ویژه در حوادثی که با مسائل اعتقادی ارتباط تنگاتنگ دارد، باید توجه داشت که مورخان چگونه به گزارشگری حوادث تاریخی پرداختهاند. رویداد عاشورا از جمله حوادثی است که افزون بر ارتباط با مباحث اعتقادی، احساسات را نیز درگیر کرده و تاریخنگاری آن خاص و مورد اهمیت است.
#صلی_الله_علیک_یا_اباعبدالله
#اللهم_بارک_لمولانا_صاحب_الزمان
@zemzemh60
.
درخت دوستی
✍نجمه صالحی
دوستی همچون بذر کوچکی است که در دل انسان کاشته میشود و با گذر زمان و مراقبت، به درختی تنومند و پرثمر تبدیل میگردد. این درخت، سایهای آرامشبخش برای روزهای گرم و پناهگاهی امن برای لحظات طوفانی زندگی فراهم میکند. دوستی، همچون پلی است که دلها را به هم متصل میکند و فاصلهها را از میان برمیدارد.
محبت، نوری است که در تاریکیهای زندگی میدرخشد و راه را برای ما روشن میکند. محبت، همچون نسیمی ملایم است که روح را نوازش میدهد و قلب را آرام میسازد. در دنیایی که پر از چالشها و سختیهاست، محبت و دوستی، همچون گنجینهای ارزشمند هستند که باید از آنها مراقبت کنیم و قدرشان را بدانیم.
پ.ن: گاهی یک حرف، یک جمله از طرف یک دوست خوب، بمب انرژی میشود، اصلا موتور محرک و انگیزه میشود برای کارهای سخت در اوج دلتنگی و ناامیدی! رزق امروز من مکالمه با دوستان خوب و این آیه بود. (مَا نَنْسَخْ مِنْ آيَةٍ أَوْ نُنْسِهَا نَأْتِ بِخَيْرٍ مِنْهَا أَوْ مِثْلِهَا أَلَمْ تَعْلَمْ أَنَّ اللَّهَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ) [البقرة: 106]
🍃الحمدلله کما هو اهله🍃
#صلی_الله_علیک_یا_اباعبدالله
#اللهم_بارک_لمولانا_صاحب_الزمان
@zemzemh60
یادداشت💌✍
. تاریخ نگاری رویداد عاشورا1⃣ ✍نجمه صالحی واقعه عاشورا یکی از مهمترین و تأثیرگذارترین رویدادهای
.
تاریخنگاری رویداد عاشورا2⃣
✍نجمه صالحی
عمده منابع گزارش واقعۀ عاشورا و به عبارتی تاریخنگاری این رویداد مهم را میتوان در سه گونه تقسیمبندی کرد. گونه اول، گزارشهای افرادی است که بهعنوان مورخ لشکر عمر بن سعد، در روز عاشورا حضور داشته و حوادث را گزارش کردهاند. گونه دوم، بازماندگان از لشکر امام حسین علیه السلام هستند که در روز عاشورا زخمی شده و پس از عاشورا، به بازگویی حوادث این روز پرداختهاند. گونه سوم، روایات و احادیثی است که از ائمه علیهم السلام نقل شده است.
- گروه اول، مورخانی بودند که بهعنوان گزارشگران لشکر عمر بن سعد در کربلا حاضر شده بودند. آنان در واقع به هدف گزارش پیروزیهای لشکر عمر بن سعد در کربلا حاضر شده بودند و بسیاری از این گزارشها بود که در کتابهای تاریخی بعدی به ویژه منابع تاریخی اهل سنت بهعنوان گزارش واقعۀ عاشورا در کتب ثبت شدهاند. این نویسندگان عموما از بسیاری از جزئیات لشکر امام حسین علیه السلام و همچنین سخنان اصحاب الحسین علیه السلام با ایشان و یا با یکدیگر، اطلاع نداشته و یا نقل آنها را خوش نداشتند.
- گزارشهای گروه دوم که به صورت محدود در کتابهای تاریخی بعدی، نقل شدهاند، برای بررسی حوادث روز عاشورا از دید لشکریان امام حسین علیه السلام، بسیار قابل استفادهتر هستند.
-گزارشهای گروه سوم که اکثرا در منابع حدیثی شیعه نقل شدهاند، بسیار قابل اعتمادتر از سایر گزارشها هستند. چرا که عموماً از منبع وحی و علم الهی اهلبیت علیهم السلام گرفته شدهاند. بسیاری از جزئیات شهادت امام حسین علیه السلام، به ویژه میزان خشونت و توحش لشکریان عمر بن سعد در این منابع نقل شده است.
#صلی_الله_علیک_یا_اباعبدالله
#اللهم_بارک_لمولانا_صاحب_الزمان
@zemzemh60
.
در مسیر او
✍نجمهصالحی
در مسجد جمکران، هر کدام از متقاضیان خدمت، داستانی منحصر به فرد داشتند. در ابتدای مکالمه، بسیاری از آنها کمی اضطراب داشتند اما پس از سلام و علیک و معرفی اجمالی، نفس راحتی میکشیدند و میپرسیدند: "سوالات همینه؟" برخی از آنها که تازه از آزمون دیگری آمده بودند، هیجان بیشتری داشتند. با خواندن چند آیه از قرآن، آرامش بیشتری پیدا میکردند. یکی از سوالات مصاحبه، نحوه صحیح قرائت قرآن بود که برای کاهش استرس برخی از متقاضیان ابتدا انجام میشد.
داستان زندگی هر کدام از این بانوان شنیدنی بود. مادری، داغدار پسر نوجوانش بود که متاسفانه به دلیل استفاده زیاد از گوشی همراه و بازیهای هیجانی اقدام به خودکشی کرده بود. بانوی دیگر، فرمانده گردان و مدرس سواد رسانه و فضای سایبر بود. یکی از آنها از چالشهای تربیت فرزندان در دنیای دیجیتال گفت و دیگری از تجربیاتش در آموزش سواد رسانهای به جوانان. دغدغهی حرکت در مسیر ظهور و تحقق تمدن نوین اسلامی او را مصممتر میکرد که سختیهای کار را پذیرا باشد. کنار هم قرار گرفتن پرونده هر کدام از این بانوان و دیدن اشک و لبخندهای آنها، چیزی جز زبان به شکر گشودن برایم نداشت.
چیزی که به صورت پررنگ در ذهنم جان گرفت، این بود که آگاهی و آموزش در دنیای دیجیتال امروز بیش از پیش احساس میشود. باید به یاد داشته باشیم که تکنولوژی میتواند هم مفید و هم مضر باشد و استفاده صحیح از آن نیازمند شناخت و تبیین بیشتر است. آشنایی با این مدرس سواد رسانه، نحوهی فعالیتش و تبادل اطلاعات بینمان، یکی از روزیهای بیگمان امروزم بود.
#خاطرات_خدمت_جمکران
@zemzemh60
یادداشت💌✍
. کاش... ✍نجمه صالحی چقدر میشناسیم او را؟ او که برای ما حکم پدری مهربان و دلسوز دارد! او که آرز
.
یکی از سوالات همیشگی من هنگام گزینش از داوطلبین خدمت در مسجد مقدس جمکران، این است که چه کارهایی برای انتظار سازنده و مفید در مسیر ظهور حضرت عجل الله فرجه انجام میدهید؟ و پاسخ اغلب آنها خوب و شنیدنی است اما بعضی هاج و واج میمانند، انگار تازه یادشان میافتد باید فکر کنند...
گاهی از بس مشغول روزمرگی هستیم، فراموش میکنیم صاحب عصر و زمان داریم، انتظار را هم! کاش بیشتر حواسمان باشد!
#نجمه_صالحی
#اللهم_عجل_لولیک_الفرج
#اللهم_بارک_لمولانا_صاحب_الزمان
@zemzemh60
یادداشت💌✍
. 🔰کارگاه یادداشتنویسی #تدریس #نجمه_صالحی #مدرسه_علمیه_عصمتیه_سمنان #صلی_الله_علیک_یا_اباعبدالله
.
به مناسبت پنجمین دورهی تدریس کارگاه یادداشتنویسی
✍نجمه صالحی
هنر نویسندگی به عنوان پنجمین هنر شناخته شده است، اما هنر تنها یک رویداد نیست که امروز در آن شرکت کنیم و تمام. هنر یک اتفاق ناگهانی نیست که رخ دهد و پایان یابد. هنر باید به سبک زندگی تبدیل شود، چیزی شبیه به یک کار روزانه و مداوم، شبیه به یک عادت خوب. هنر باید فکر و خیال و دغدغهی روزمرهی ما باشد. نداشتن عادتهای درست، زیست صحیح، شوق و مراقبت برای لحظههای زندگی، موجب سبک زندگی نادرست میشود.
گاهی خواستن به تنهایی کافی نیست؛ عمل و اقدام است که کاری را پیش میبرد و تغییری میسازد. یادم هست روزهای اولی که قلم به دست گرفتم، چقدر سخت بود و واژگان به سختی کنار هم قرار میگرفتند. حالا که جای پینهی قلم روی انگشت وسطی دست راستم بهتر شده و جدیتر مینویسم، رمان میخوانم، مقاله مینویسم و تدریس میکنم، میبینم سبک زندگیام چقدر تغییر کرده است. جمع همنشینانم، ارتباطات و مراوداتم نو شدهاند. آدمهای جدید، دغدغههای نو و هدفهای متفاوت.
نوشتن، برای من نه تنها یک فعالیت، بلکه یک سبک زندگی شده است. با ایجاد روتینهای مثبت و پایدار، میتوانیم از افسردگی جلوگیری کنیم و زندگیای پر از شوق و انگیزه بسازیم. هنر نوشتن میتواند راهی برای بهبود زندگی و ایجاد تغییرات مثبت باشد.
#صلی_الله_علیک_یا_اباعبدالله
#اللهم_بارک_لمولانا_صاحب_الزمان
@zemzemh60