▫️تکنگاری: نگاهی به زندگی و آثار مصطفی عقاد
👤 #مصطفی_عقاد، سال ۱۹۶۲ یعنی در ۳۲ سالگی که فعالیتش در سینما را شروع کرده بود به تماشای «لورنس عربستان» نشست. او وقتی «عمر شریف» را دید که با لباس عربی و سوار بر اسب از دل یک صحرا به سمت دوربین میتازاند، احساساتش به شدت برانگیخته شد. چه بسا که در این طغیان احساسات، عقاد به این اندیشید که اگر آن صحراهای خشک و خالی این ظرفیت هنری و بصری را داشتهاند که از کسی مانند توماس ادوارد لورنس که جاسوسی انگلیسی بود یک قهرمان بسازند، پس چرا جای قهرمانی با شمایل خود مسلمانان و ساکنان این صحرا بر پرده سینما خالی است؟
🔍 از طرفی او یک میراث پدری داشت که برایش بسیار مهم و تاثیرگذار بود. خاستگاه عقاد از یک خانوادهی مذهبی و درسخوانده در حلب سوریه بود. روزی که او خاک سوریه را به مقصد آمریکا ترک میکرد، پدرش به همراه ۲۰۰ دلار پول، یک قرآن به او داد و گفت این تنها کاری است که میتواند برای مصطفی بکند. فکر ادای دین به این میراث پدر همیشه با عقاد بود. حالا عقاد خود فرزندانی داشت از مادری آمریکایی که در دل جامعهی آمریکا زندگی میکردند. جامعهای به شدت متکی بر تماشا و تصویر و حس بینایی. عقاد دوست داشت برای فرزندانش میراثی تصویری از حقیقت بدون تحریف دین اسلام باقی بگذارد.
و تمام چیزهایی که گفته شد بستر این شد که مصطفی عقاد اولین فیلم بلندش را بسازد «الرسالة» یا «محمد رسولالله».
🔗 متن کامل تکنگاری مصطفی عقاد را در سالروز ترور این هنرمند بخوانید.
#مجله_میدان_آزادی
#سینما
4⃣2⃣7⃣
@azadisqart
📣 عاشقانههای «هزار و یک شب» به انتخاب محمود دولتآبادی
👤 #محمود_دولت_آبادی در گفتوگو با ایسنا دربارهی کتاب جدید خود که در انتشارات «وزن دنیا» منتشر خواهد شد، گفت: «این قصهها بهرغم قصههای طولانی «هزارویکشب» که هر قصه در چندین شب خوانده میشود، قصههای کوتاهی بوده و مناسب این است که آدم هر شب قصهای را بخواند.»
📕 دولتآبادی دربارهی اینکه هدفش انتشار گزینی بهعنوان کتاب بالینی است، خاطرنشان کرد: «آوردهاند که...» برای جوانان خوب است. کتابی که جوانان اندکاندک با #ادبیات و فرهنگ منطقه آشنا شوند صرفاً برای اینکه بالینی باشد، نبود. من گفتم این کتاب میتواند کتاب بالینی هم باشد.
🔗 متن کامل خبر را اینجا بخوانید.
#مجله_میدان_آزادی
4⃣2⃣8⃣
@azadisqart
▫️ فهرست: کتابهای اهدائی رهی معیری به کتابخانه مجلس شورای ملی
📚 کتابخانه در دنیای شاعران و نویسندگان، بیشترین سرمایه و اندوختهایست که با آن اندیشهی خود را ورز دادهاند. بعضی از شاعران همانند رهی معیری اکثر کتابهای کتابخانهی خود را چنان با دقت خواندهاند که در کنار تمام صفحات کتاب، رد حاشیهنویسیهای آنان را میتوان دید. شاعران و نویسندگانی که سرنوشت این برگهای اندیشهساز برایشان مهم بود، در انتهای عمر خویش، به دنبال مکانی تازه برای زیستن و ادامه یافتن مسیر بودند.
👤 #رهی_معیری کتابخانهای غنی داشت که در انتهای عمر خویش، ۲۳ نسخهی خطی از دیوان شاعران و جُنگ اشعار و ۱۶۶۲ جلد کتاب چاپی ادبی را به کتابخانهی مجلس شورای ملی اهدا کرد تا همه بتوانند از این گنجینهی ادبی بهرهمند شود. در همین راستا و در آستانهی روز کتاب و کتابخوانی و سالروز درگذشت رهی معیری، در نظر داریم برای اولینبار فهرست کتابهای اهدائی این شاعر نامآشنای معاصر را به طور اختصاصی در مجله میدان آزادی منتشر کنیم.
🔗 متن کامل فهرست کتابهای نفیس اهدائی رهی معیری را خوانید.
#مجله_میدان_آزادی
#فهرست_آثار
4⃣2⃣9⃣
@azadisqart
55.9M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 #ویدئو
📚 هدیه مجله میدان آزادی به کتاببازها!
به بهانه روز کتاب و کتابخوانی در هفتمین قسمت #قاب_خاطره بهیادماندنیترین سکانسهای مرتبط با کتابها و کتاب خواندن را برای شما گردآوری کردهایم و شما را به تماشای این ویدئو دعوت میکنیم.
🔗 ویدئو با کیفیت بهتر اینجاست.
#مجله_میدان_آزادی
4⃣3⃣0⃣
@azadisqart
▫️ فهرست: ده شعر از بهترین غزلهای رهی معیری
ای چشم رهی سویت کو چشم رهیجویت؟
روی از من سر گردان شاید که نگردانی
👤 محمد حسن معیری متخلص به رهی شاعر معاصر #ادبیات فارسی، در ۱۰ اردیبهشت ۱۲۸۸ در خانوادهای اهل هنر در تهران متولد شد. #رهی_معیری اولین #شعر خود را در ۱۳ سالگی سرود و از میان قالبهای شعری مختلف به غزل علاقهی بیشتری داشت. او در سبک شاعری خود، از سعدی بیشتر از شاعران دیگر تاثیر پذیرفته است. رهی معیری در انجمنهای مختلفی مانند انجمن ادبی حکیم نظامی و فرهنگستان و انجمن موسیقی ایران عضویت داشت و بیشتر اشعارش در مجلهها و روزنامههای ادبی آن دوران مانند باباشمل و تهران منتشر میشد.
معیری علاوه بر شعرسرایی، به ترانهسرایی و تصنیفسرایی هم علاقه داشت و آثاری خلق کرد که خوانندگان معروفی همچون غلامحسین بنان و محمدرضا شجریان و... به استقبال این تصنیفها رفتند و باعث شهرت بیشتر آنها شدند. در این یادداشت سعی داریم تا ده غزل از دلنشینترین غزلهای رهی معیری را با شما بخوانیم.
🔗 متن کامل فهرست ده غزل زیبا و خواندنی از رهی معیری را در سالروز درگذشت این شاعر بخوانید.
#مجله_میدان_آزادی
4⃣3⃣1⃣
@azadisqart
▫️ شاعری در حضور پروانگیهای مقدس
«... که شاید مرا زنی زاید
که بایدم نوشت با میخها بر سنگ
چنان که عشق را با رسمالخط میخی
و چون هر دانه دهد گندم
و بنشیند بر ساقهاش برنج سبز
من آمدن خواهم
و تو خواهی شد...»
👤 #بیژن_نجدی شاعری است که واژههایش را به سبزی برنجزارهای گیلان پیوند زده و با کلماتی بهدقت نقش بال پروانهها شعر میسراید؛ و بیانی دارد به صراحت و ابهامِ مرگ. مردی که پروانه، همسر او بود و لاهیجان، پناه امنش. در آغاز، او را از زبان خودش بخوانیم:
«بیژن نجدی هستم؛ متولد خاش (در سیستان و بلوچستان). گیلهمرد هم هستم. متولدِ خاشِ ۱۳۲۰، سالی که جنگ جهانی دوم تمام شد. یک دختر و یک پسر دارم. اسم همسرم پروانه است. او میگوید، او دستم را میگیرد، من مینویسم.»
نجدی سالها معلم دبیرستانهای لاهیجان بود و در سالهای جنگ مدتی به جبهه هم اعزام شد. به همین دلیل، در #شعر او ردی از تنپوشِ شهیدانِ ایران، به جا مانده است.
🔗 متن کامل یادداشت مروری بر هستیشناسی در شعر بیژن نجدی را در زادروز این هنرمند بخوانید.
#بیژن_نجدی
#مجله_میدان_آزادی
#ادبیات
4⃣3⃣2⃣
@azadisqart
▫️ ده کاریکاتور برتر از ده کشور جهان با موضوع کتاب و کتابخوانی
👤 «#کارتون_کتاب» جشنوارهایست بینالمللی با موضوع کتاب، که با هدف توسعهی کتابخانهها، ترویج کتابخوانی و ایجاد لذت در مطالعه، توسط نهاد کتابخانههای عمومی کشورمان و با همکاری خانهی کاریکاتور ایران برگزار میگردد. دبیر این جشنواره سید مسعود #شجاعی_طباطبایی -کارتونیست و کاریکاتوریست سرشناس است. کارتون کتاب شاخهای از هنر کاریکاتور است که با تمرکز بر دنیای کتاب، به ما میگوید که خواندن چقدر لذتبخش و آموزنده است.
🏆 ۱۴ آبان «دوسالانهی کارتون کتاب» برگزیدگان خود را در چند رشته معرفی کرده است. اما ما نیز در تحریریه مجله میدان آزادی ده اثر برتر شرکتکننده در این جشنواره چه از نظر تکنیک و چه از نظر ایده را برگزیدیم که -اگر جسارت نباشد!- با برگزیدگان هیئت محترم داوران کاملا متفاوت است! همچنین در این فهرست سعی کردیم از هر هنرمند و هر کشور فقط یک اثر را قرار بدهیم تا تنوع فهرست و گستره جغرافیاییاش بیشتر شود. به جز این ده اثر، بیست اثر ارزشمند دیگر (مجموعه سی اثر) را هم میتوانید در بخش گالری همین مطلب ببینید.
🔗 فهرست بهترین کاریکاتورهای ششمین دوسالانه کارتون کتاب را در سایت مجله میدان آزادی تماشا کنید.
#مجله_میدان_آزادی
#کاریکاتور
4⃣3⃣3⃣
@azadisqart
▫️ فهرست پربازدیدترین مطالب آبان ماه ۱۴۰۳ مجله میدان آزادی
۱. یادداشت: سروش صحت و مغالطه «کوچکنمایی» و «بزرگنمایی» در «صبحانه با زرافهها»
۲. ریویو: نقد و نظری به فیلم «زودپز» ساخته «رامبد جوان»
۳. «تنشهایی که تابآوری امروز غزه را ساخت»؛ به روایت رفعت العرعیر
۴. ویدئو: ترانه اقتباسی جولیا پطرس برای سید حسن نصرالله + ترجمه فارسی
۵. ریویو: نقد و بررسی انیمیشن «مدفن کرمهای شبتاب»، ساخته «ایسائو تاکاهاتا»
۶. تکنگاری: نگاهی به زندگی و آثار ابوالفضل بیهقی
۷. «تاثیر جنگ بر ادبیاتِ زندگی، در غزه» ؛ به روایت رفعت العرعیر
۸. فهرست: دانشآموزان بهیادماندنی سریالهای تلویزیونی ایران
۹. فهرست: 10 اقتباس سینمایی برتر از داستان پینوکیو
۱۰. 10 تکنوازی پیانو از بهترین آهنگهای آندره آرزومانیان
#مجله_میدان_آزادی
4⃣3⃣4⃣
@azadisqart
▫️ کاغذ اخبار هنر: مهمترین خبرهای هنر و ادبیات؛ آبان ۱۴۰۳
▫️در مهر ماه نوبل ادبیات 2024 و در آبان ماه جایزه بوکر 2024 هر دو خبرهای مهم ادبیات بودند. اما مهمتر از همه اینها شاید؛ مهمترین اتفاق در این دو رویداد انتخاب دو نویسندهی زن در جایزههایی که به شدت مردانه بودهاند است. ادبیات روزگاری در تسخیر مردان بود اما اتفاقات این چند سال اخیر خبر از این دارد که مردان در این ماراتن استقامت، ظاهرا جام طلایی را به دست زنان خواهند سپرد! #هان_کانگ سیزدهمین زنی است که نوبل ادبیات گرفته است و #سامانتا_هاروی هفدهمین زنی است که بوکر 2024 را به خانه برده است.
▫️یکی از تنها سه نسخهی کمیاب کتاب «شازده کوچولو» که ویرایشها و دستنویسهای «آنتوان دوسنت اگزوپری» هم در آن هست، در نمایشگاه سالانه هنر ابوظبی که اواخر نوامبر برگزار میشود به نمایش گذاشته خواهد شد و ۱.۲۵ میلیون دلار ارزشگذاری شده است. همراه این کتاب، دو طراحی با مداد نیز وجود دارد که یکی از آنها بازگشت شازده کوچولو به خانه را به تصویر میکشد. «شازده کوچولو» از محبوبترین کتابهای کودکان است و بدون در نظر گرفتن متون مذهبی، کتابی است که بیشترین ترجمه را در جهان داشته است.
▫️از دیگر اخبار سینما و تلویزیون اینکه نسخهی ترکی سریال «شهرزاد»، نُقل خبرهای سریالی آبانماه بود و در اوایل آبان با انتشار فیلمی، از استایل و گریم بازیگران ترکی این سریال رونمایی شد و به یکی از مهمترین خبرهای سریالی رسانهها تبدیل شد.
🔗 متن کامل کاغذ اخبار هنر آبان ۱۴۰۳ را بخوانید.
#کاغذ_اخبار
#مجله_میدان_آزادی
4⃣3⃣5⃣
@azadisqart
▫️ بازنده: هیچ برندهای وجود ندارد
میخواهم گریزی بزنم به کارگاههای داستاننویسیای که لبریز شده از هنرجوها و علاقهمندانِ داستاننویسی. افرادی که هرکدام میخواهند با داستانشان تاریخ را به دو بخش قبل و بعد از خودشان تقسیم کنند. دقت کنید: این علاقه به نوشتن است نه خواندن! (چهبسا این، علاقهای به نوشتن هم نباشد، بلکه شهوت شهرتی است که گمان میکنند با چاپ کتاب میتوانند به دست بیاورند.) جمع کثیری از این افراد بیآنکه خودشان را محتاج خواندن بدانند سعی دارند بهطور مداوم از خودشان متنهایی را ثبت و منتشر کنند که ارتباطی با شمایل یک داستان استاندارد ندارد. مثلاً یکی از فرمهای مبتذل در نوشتن داستان استفاده از «جک» و «ریچارد» بهجای نامهای ایرانی و در نظر گرفتن «لندن» و «نیویورک» بهجای مثلاً «تهران» و «تبریز» است. داستانها و رمانهایی را تصور کنید که نویسندهی ایرانی در آن از شخصیتهایی با هویت و اسامی غیرایرانی در زمان و مکانی بیارتباط با این سرزمین استفاده کرده و قصهاش را روایت میکند. تجربه نشان میدهد که اصولاً چنین آثاری جدی گرفته نمیشوند.
در مدیوم تصویر نیز چنین انتخابهایی ممکن است به یک اثر بیخاصیت منجر شود اما واقعیت این است که «بازنده» با شکل و شمایلی که کمتر از یک اثر فارسی ایرانی انتظار میرود موفق میشود بدون اینکه احساس بیگانگی و غربت به مخاطب دست بدهد قصهاش را روایت کند.
کلیدواژهی #بازنده بهعنوان یک درام جنایی البته نوآر، فرم است.
🔗 متن کامل نقد و بررسی سریال بازنده را بخوانید.
#امین_حسین_پور
#هزار_و_یک_سریال
#مجله_میدان_آزادی
#سریال
4⃣3⃣6⃣
@azadisqart
«چه بارها که قایقرانی را دیدم و دلم خواست هنگامی که اختیار زندگیام به دست خودم باشد و از او تقلید کنم - که پارو رها کرده، به پشت در گودی کف قایق خوابیده، و آن را به دست آب سپرده بود، چیزی جز آسمان که آهسته آهسته بالای سرش میگذشت نمیدید، و طعم خوشی و صفا، روی چهرهاش آشکار بود.»
📕 این آرزوی راوی رمان «در جستجوی زمان از دست رفته» حالا آرزوی همهی ماست. «مارسل پروست»، نویسندهی حجیمترین رمان جهان شاید یک بار برای همیشه لذت چشیدن زندگی به آهستگی را به انسان دورهی مدرن چشاند. لذت در حال فراموش شدن ِ تماشا و چشیدن و بوییدن زندگی. آهستگی شرط لازم یکی شدن با زندگی و چشیدن لحظههای زندگی است.
اما پروست قطعا اولین کسی نبود که با آهستگی هرچه تمامتر در رمان هفت جلدیاش به تک تک لحظههای زندگی احترام گذاشت. هنر شرقی همیشه نسبت محکمی با آهستگی داشته است. هنری که به آهستگی خلق میشده و مخاطبش را دعوت میکرده عمیق و آهسته با آن زندگی کند.
🌱 پروندهی «هنر و آهستگی» در مجلهی میدان آزادی قرار است هم ارزش هنر در جلوگیری از بیماری معاصر شتابزدگی را بررسی کند، هم بهترین آثار هنری دارای ارزش آهستگی در میان هنرهای مختلف را معرفی و بررسی کند. به این ترتیب نه تنها دربارهی اهمیت زیستن مبتنی بر آهستگی در فهم هنر صحبت میکنیم، که از اهمیت آن در آموزش، خلق و از همه مهمتر لذت بردن از هنر هم خواهیم گفت.
🔗 متن کامل سرمقالهی پرونده هنر و آهستگی را بخوانید.
#هنر_و_آهستگی
#مجله_میدان_آزادی
4⃣3⃣7⃣
@azadisqart
▫️ شتابِ فراموشیِ لذت؛ آهستگی و فرش
🎪 از همان زمان که آدمها در محدودهی فلات ایران در چادرها و خانهها ساکن شدند، نیاز داشتند به چیزی برای گرم و نرم نگه داشتن زیر پایشان و پوشاندن در و دیوارها برای جلوگیری از نفوذ سرما و گرما، پس بافتن را اختراع کردند. حصیر بافتند و گلیم بافتند و از گلیمبافی به #قالی_بافی رسیدند.
🧶 قالیبافی هنری تماماً برآمده از طبیعت است. سه عنصر اصلی این هنر، پشم و رنگ و تار یا نخچله، مستقیماً از طبیعت به دست میآیند و آنچه به طبیعت و رشد گیاه و حیوان متکی باشد، با آهستگی غریبه نیست. پشمی که هر سال اواخر بهار از گوسفندان چیده میشود باید تمیز، شسته، خشک و با حوصله ریسیده شود و با گیاهانی که از طبیعت چیده شده، ساعتها و گاه روزها جوشیده شود و سپس روزها و گاهی ماهها در بستر آب روان یا در کنار جویها قرار گیرد تا رنگها ثابت و بادوام شوند.
🌱 از قدیم قالی را فرش هم میگویند؛ به معنای چیزی که گستردنی است. یعنی چیزی که باید بر روی زمین پهن و گسترده شود و محدودهای باشد برای جمع کردن آدمها دور هم تا تماشایش کنند و قالی تماشاکردنی است، نه دیدنی. فرق تماشا و دیدن چیست؟ همان آهستگی، همان صبر و قلقلک خیال به هنگام نگریستن به جزئیات نقوش و هارمونی رنگها و طرحها و فاصلهها.
🔗 متن کامل آهستگی و قالیبافی را در پرونده هنر و آهستگی بخوانید.
#هنر_و_آهستگی
#مجله_میدان_آزادی
#فرش
4⃣3⃣8⃣
@azadisqart