بسیاری عقیده دارند نقطه عطفی که تاریخ را به دو قسمتِ پیش و پس از خود تقسیم میکند، اختراع تلویزیون است. اما رولان بارت، فیلسوف و منتقد هنری قرن بیستم، این نقطه عطف را «عکس» میداند.
یک نقاشی حتی در اوج شباهت با سوژه، بهاندازهی عکس برایمان باورپذیر نیست. نقاش میتواند آن تابلو را کاملاً با تخیل خود حتی در یک اتاق خالی خلق کرده باشد. او میتواند بدون دیدن واقعیت هم آنرا جعل کرده باشد. اما الزام تکنیکی دوربین، این چشم مکانیکی که بهجای ما میبیند، به وجود و حضور سوژه، باعث شده هرچه را در عکس میبینیم عین واقعیت بدانیم.
دهم دیماه سالروز تولد ام کلثوم بود، خوانندهی شهیر مصری که تشییع پیکرش یکی از بدرقههای پرازدحام تاریخ است. سیزدهم دی نیز سالروز ترور سردار قاسم سلیمانی توسط آمریکا که تشییع او هم چهبسا پرجمعیتترین تشییع تاریخ معاصر بود. نبود بعضی افراد گاه چنان بر ملتی تأثیر میگذارد که یک روز نبودن آنها به عزای عمومی میلیونها نفر تبدیل میشود.
ادامه یادداشت نگاهی به هشت تشییع جنازه میلیونی از زاویهدید هنر عکاسی درباره عکس و سوگ را از سایت بخوانید.
#مجله_میدان_آزادی
#عکاسی
2⃣7⃣
@Azadisqart
«روزی که تهران را بمباران کردند، ما در دفتر خبرگزاری آسوشیتدپرس در حال صرف ناهار بودیم، که ناگهان چیزی در هوا پرید و ما همگی پریدیم. چند دقیقه بعد که رادیو را گوش دادیم گفته شد که فرودگاه را بمباران کردهاند. من خودم را به فرودگاه مهرآباد رساندم و دیدم همه چیز خراب شده و ملت در حال دویدن هستند. دو روز بعد، وقتی خرمشهر سقوط کرده بود، به هر راهی بود با اتوبوس و کامیون به خرمشهر و آبادان رفتم و شروع به عکاسی کردم که شنیدم گفتند آنها که در این مناطق عکاسی میکنند خبرنگارند و جاسوساند... شانسی که من داشتم این بود که توانستم راه تماس دکتر چمران را پیدا کنم و او هم به عکاسی خیلی علاقه داشت برای همین به من امکانات بیشتری داد که بتوانم به جبهه بروم. بار اول من برای شش ماه به خانه نرفتم.»
برای خواندن ادامه تکنگاری آلفرد یعقوب زاده در پروندهی از شیشه رنگی کلیسا این لینک را لمس کنید.
#آلفرد_یعقوب_زاده
#از_شیشه_رنگی_کلیسا
#مجله_میدان_آزادی
#عکاسی
2⃣8⃣
@Azadisqart
«هایائو میازاکی»، پدرخواندهی انیمه و انیمیشن ژاپن در روزگاری به دنیا آمد که کشورش داشت درگیر جنگ جهانی دوم میشد. بدیهی است که او بهخاطر همین تلخیهایی که از کودکی تجربه کرده از جنگ متنفر باشد. از جنگ و از جنگافروز.
موضعگیریها و مصاحبههای جنجالی او، فلسفهی قابلاعتنای آثارش و خرق عادت او در خلاقیت، از او چهرهای ممتاز در سینمای امروز جهان ساخته است. «سرویس تحویل کیکی»، «همسایه من توتورو»، «شهر اشباح» و «شاهزاده مونونوکه» از جمله آثاری هستند که میازاکی، این برنده جایزه اسکار پویانمایی، نویسندگی و کارگردانی آنها را به عهده داشته است.
به مناسبت سالروز تولد هایائو میازاکی، سرویس ترجمه مجله میدان آزادی در قالب یادداشتی به سراغ فهرست معرفی و بررسی شش کتاب خواندنی و خاص درباره میازاکی رفتهاست. یادداشت را از این لینک بخوانید.
#هایائو_میازاکی
#دفتر_ترجمه_میدان_آزادی
#مجله_میدان_آزادی
#انیمیشن
#فهرست_آثار
#کتاب
2⃣9⃣
@Azadisqart
وقتی موقع آدرس دادن گفت «پونک» با خودم گفتم چه محلهی ارمنینَنشینی! اما راستش خیلی هم تعجب نکردم چون در یک هفتهای که باهاش آشنا شده بودم چند بار دیگر هم شگفتزدهام کرده بود. اولین بار وقتی که با آن همه سابقهی روزنامهنگاری، مستندسازی، مترجمی، سردبیری، داستاننویسی، نقد و... متواضعانه قبول کرده بود با ما مصاحبه کند. دومین بار وقتی خیلی راحت و خودمانی گفته بود «میخواهید شما بیایید خانهی من؟» و بار سوم هم همین زندگی در یک محلهی دور از بافت ارمنینشین.
متنی که خواندید بخشی از مقدمهی مطلب ویژهی پروندهی دیماه ماست! بهانهی نشر این مطلب، تاریخ امروز است. امروز 6 ژانویه/ 16 دی روز کریمس و جشن میلاد مسیح به اعتقاد ارمنیهای ایران است. به همین مناسبت ما در نهمین صفحهی پروندهی از شیشه رنگی کلیسا، به سراغ گفتگو با «روبرت صافاریان» رفتیم. به چندین هنر آراسته بودن، اشراف بالای علمی و محبوبیت صافاریان ما را متقاعد کرد که او بهترین گزینه است برای صحبت دربارهی هنرمندان مسیحی ایران.
برای خواندن گفتگو این لینک را لمس کنید.
#روبرت_صافاریان
#از_شیشه_رنگی_کلیسا
#مجله_میدان_آزادی
#گفتگو
3⃣0⃣
@Azadisqart
صبحگاه ۱۸ دی ماه سال ۱۳۹۸ روزی بود که با اندوه جاودانه شد، وقتی پرواز ۷۵۲ متعلق به شرکت هواپیمای اوکراینی پس از برخاستن از فرودگاه مورد اصابت قرارگرفت و سیمرغوار در آتش پرواز خود سوخت.
هرکسی به نوعی به این فاجعه تلخ واکنش نشان داد. اما واکنشهای ماندگار واکنشهایی بودند که در قالب اثر هنری ابراز شدند.
در این لینک ده پوستر برتری که هنرمندان گرافیک در واکنش به این اندوه خلق کردند را برای شما به نمایش گذاشتهایم.
#پرواز_۷۵۲
#مجله_میدان_آزادی
#پوستر
#گرافیک
3⃣1⃣
@Azadisqart
پوستری از مهدی عسکری به مناسبت ۱۸ دیماه
برای دیدن ده پوستر برتر در رابطه با پرواز ۷۵۲ اینجا را کلیک کنید.
#پرواز_۷۵۲
#مجله_میدان_آزادی
#پوستر
#گرافیک
3⃣2⃣
@Azadisqart
میشود فارسی بدانی و بخوانی که «هوایِ کویِ تو از سر نمیرود آری / غریب را دلِ سرگشته با وطن باشد» و دلت نخواهد آنچه را خواندهای به گوش دیگر همزبانهایت هم برسانی؟ که آی ارامنه، فقط من و شما غم خانه نداریم، ببینید حافظ هم دلتنگ است. نکند این دلتنگی ربطی به زبان و ملیت و جغرافیا ندارد و بخشی از تجربهی آدم بودن ماست؟
برای خواندن تکنگاری آزاد ماتیان، شاعر ارمنی و مترجم دیوان حافظ به زبان ارمنی اینجا را کلیک کنید.
#آزاد_ماتیان
#از_شیشه_رنگی_کلیسا
#مجله_میدان_آزادی
#شعر
3⃣3⃣
@Azadisqart
اگر شما را میگذارم و
با پرندهی مهاجری سخن میگویم
که نامش را نمیدانم
به او چیزی را میگویم
که دوست داشتم تنها به شما بگویم.
اگر نگاهم را از شما برمیگردانم
و به افق که خاکستر میشود مینگرم
روز محتضر شما را ضجه میزنم.
اگر سر خود را گرفته زیر آواز میزنم
و در گفتوگوهای شما شرکت نمیکنم
میخواهم
با انگشتان آوازهایم
گلوی هیاهویی را بفشارم که خفهتان میکند.
باور کنید
برای اینکه کمی بیشتر مال شما باشم
از شما میگریزم.
قطعهی اگر را خواندید از دفتر شعر «نشان جهان» سرودهی «آزاد ماتیان». برای خواندن تکنگاری کامل این ادیب ارمنی لینک را لمس کنید.
#آزاد_ماتیان
#از_شیشه_رنگی_کلیسا
#مجله_میدان_آزادی
#شعر
3⃣4⃣
@Azadisqart
سالها تدریس در دانشگاه هنر، معماری بسیاری از ساختمانهای مهم و شاخص کشور و پیشرو بودن بسیاری از آثارش از لحاظ طراحی امکانات فنی، هیچکدام از اینها باعث نشده اطلاعاتی از زندگی شخصی او در دست باشد. برای نگارش تکنگاری اش منابع زیادی را جستجو کردم و حتی به سراغ اساتید دانشگاه هنر رفتم. هیچکس اما از زندگی شخصی او خبری نداشت. انگار این پردهپوشی به اصرار خودش باشد و انگار که خواسته باشد به جای صحبت دربارهی زندگی شخصیاش، از هنرش صحبت به میان بیاید. هنری که اوژن آفتاندلیانس بی هیچ حاشیهای تمام وجودش را وقف آن کرد. اوژن آفتاندلیانس؛ معمار بناهایی چون تالار رودکی، کلیسای سرکیس مقدس و موزهی کلیسای وانک.
برای خواندن ادامهی تکنگاری اوژن آفتاندلیانس این لینک را کلیک کنید.
#اوژن_آفتاندلیانس
#از_شیشه_رنگی_کلیسا
#مجله_میدان_آزادی
#معماری
3⃣5⃣
@Azadisqart
یک مسیوی اغذیهفروش یا یک مادام مزوندار با لهجهی اغراقشده و ماهر در فال قهوه؛ این تصویر عمومی ارامنه است در آثار کارگردانان و نویسندگان ایرانی. اما این تصویر تا چه حد به واقعیت نزدیکی دارد؟
سوانا مهرابیان بهعنوان یک داستاننویس و بهعنوان عضوی از جامعهی ارمنی، طی یادداشتی تصویر جامعهی ارمنی در یکی از مهمترین رمانهای ایرانی را بررسی کرده است؛ رمان «سمفونی مردگان» نوشتهی عباس معروفی.
برای خواندن این یادداشت در نهمین صفحهی پروندهی از شیشه رنگی کلیسا لینک را لمس کنید.
#سمفونی_مردگان
#عباس_معروفی
#از_شیشه_رنگی_کلیسا
#مجله_میدان_آزادی
#کتاب
3⃣6⃣
@Azadisqart
اینکه تعداد قطعهها یا آلبومهای موسیقیای که یک خواننده اجرا کرده یا آن را در این بحر دیجیتال به یادگار گذاشته، کمتر از انگشتان یک دست باشد، اما در کارنامهی هنری خود، اثری داشته باشد که محبوبیت و شهرتش زبانزد چند نسل از مردم سرزمینی بشود، پدیدهای عجیب است؛ عجیب در حد عبور شیءای ناشناس از قلب آسمان. مخصوصاً اگر پنجاهسالی هم باشد که هر از چندی از این اثر، بازخوانیهایی هم عرضه شود و یاد آن را در ذهنها زنده کند. کدام هنرمند است که بتواند این اقبال خوشایند را نایده بگیرد؟ آرتوش، صاحب این اقبال موسیقایی بود؛ خوانندهای ارمنیتبار و ایرانی که نام اصلیاش آرداشس آودیان است. آرتوش خوانندهی مصرعهای بهیادماندنی:
«ای دلت خورشید خندان/ سینهی تاریک من/ سنگ قبر آرزو بود/ سنگ قبر آرزو بود»
برای خواندن تکنگاری آرتوش این لینک را کلیک کنید.
#آرتوش
#آرداشس_آودیان
#از_شیشه_رنگی_کلیسا
#مجله_میدان_آزادی
#خوانندگان
#موسیقی
3⃣7⃣
@Azadisqart
اسمش هاکوپ بود. یعقوب در زبان ارمنی؛ و نام خانوادگیاش هوناتانیان. پسوند «یان» در این زبان، معنی «فرزند» و «پور» و «زاده» میدهد و هاکوب از نسل هوناتان بود: «ناقاش هوناتان». ناقاش هوناتان جد چهارم هاکوپ بود. هنرمندی که ذوق سلیم و طبع لطیف را در تیره و طایفهاش تا چندین نسل به ارث گذاشت. آنها که کلیسای تادئوس و بارتوقیمئوس مقدس را در بازارچهی حضرتی خیابان مولوی تهران دیدهاند، یقیناً چشمشان به دیوارنگارههای قدیمی داخل این کلیسا افتاده است. نقوشی که یادگار قلمموی ناقاش هوناتان است و قدمتش به عصر زندیه میرسد.
هاکوپ در مدت اقامتش در تهران به کلیسای تادئوس و بارتوقیمئوس مقدس رفت. جایی که سالها پیش جدش دیوارهای داخلیاش نقاشی کرده بود. هاکوپ با مرمت و تکمیل نقاشیهای ناقاش هوناتان، میراث جد هنرمندش را احیا کرد. خودش اما در کلیسای دیگری مدفون شد. در کلیسای گئورگ مقدس، در کوچهی تنگ و طویلی در بازارچهی قوام الدولهی خیابان شاهپور تهران.
برای خواندن تکنگاری هاکوپ هوناتانیان نقاش شهیر ارمنی دورهی قاجار این لینک را لمس کنید.
#هاکوپ_هوناتانیان
#از_شیشه_رنگی_کلیسا
#مجله_میدان_آزادی
#نقاشی
3⃣8⃣
@Azadisqart