مَثلُ الْامامِ مَثَلُ الْکعْبَةِ، اذ تُوْتی وَ لَا تَأْتِی
🌹اثر هنری زیبا از خانم زهرا پژوهیانی
نفر سوم گرایش تصویرسازی
┄┅═✧❁ااا❁✧═┅┄
💢کانال فقه هنر: eitaa.com/Feghehonar
1جستاری بر ساختارگرایی در ارزشیابی اثر هنری.pdf
580.2K
#مقاله_علمی_هنری 1️⃣
🔰جستاری بر ساختارگرایی در ارزشیابی اثر هنری🔰
🖋 ساره کاویانی، علیرضا غیورفر
ساختارگرایی به عنوان یک نظریه یا روش، یکی از بانفوذترین آیینهای فکری است که در علوم مختلف کاربرد گستردهای از خود بر جای گذاشته است.
ریشه ساختارگرایی در افکار و اندیشه های فردینانت دسوسور، زبانشناس مشهور فرانسوی است.
هنر، تقدم در اقلیم ناشناختههاست. ارزشیابی و نقد اثر هنری همواره با چالشها و تعارضات مختلفی همراه بوده که مانع از درک محتوا و مقصود نهانی آن گردیده است. این پژوهش بر آن است تا با شناخت مفاهیم و ویژگیهای ساختارگرایی، بکارگیری آن را در ارزشیابی آثار هنری بررسی کند.
نتایج حاکی از آن است که ساختارگرایی با نفی ماهیت خالق و دینامیک هنر به دنبال کشف معنای ظاهری و مادی اثر از طریق نظام نشانه ها بوده و قادر به دستیابی به لایه های عمیق و حقیقت ژرف اثر هنری نیست. تقلیل ذات زیبایی شناختی اثر هنری به ساختاری غیر قابل مشاهده که حاصل کنش مغزی و اختیاری است، ارزشیابی را دچار خطا می کند.
┄┅═✧❁ااا❁✧═┅┄
💢کانال فقه هنر: eitaa.com/Feghehonar
قسمت اول از گزارش #کرسی_علمی_ترویجی6️⃣
🔰عنوان مقاله: «فقهِ هنر و اسلامِ قانون اساسی در ایران، با نگاهی به نمودهایی در سینما و موسیقی»
🖋آقای دکتر «وحید آگاه»
💠این فقهِ هنر که در داخل اسلام و الهیات اسلامی قرار می¬گیرد، قرار است از دلِ منابع فقهی بیرون بیاید یا از دل منابع حقوقی؟
📌... این که در نظام حقوقی ما در ایران، منبع اول ما «حقوق» هست، تردیدی نداریم. ...
✳️مبنای فقه هنر، اسلامِ قانون اساسی است و اگر شما خارج از آن صحبت کنید، نظر شخصی است.
🎞در سینما، اسلامِ قانون اساسی نتوانسته است گرهگشایی کند.
📺فیلم «رستاخیز» به کارگردانی آقای احمدرضا درویش که سال 1394 پروانه نمایش گرفت، یک روز یا یک و روز و نیم روی پرده بود. بعد بالاجبار اکران آن متوقف شد. گفتند که چهره حضرت عباس(ع) را نشان داده است. ...
⛔️این فقهِ هنرِ برآمده از اسلامِ قانون اساسی در مورد فیلمی که درباره حضرت سیدالشهدا است، نتوانسته است کاری بکند و این گره را نتوانسته باز کند.
🎬فیلم «کاناپه» به کارگردانی آقای کیانوش عیاری؛ ... این فیلم از سال 1395 توقیف شده است. چون گفته میشود برای باورپذیری بیشتر، خانمها در فیلم از کلاه گیس استفاده کرده اند.
ما نفهمیدیم فقهِ هنر و اسلامِ قانون اساسی با این منبع عظیم در قانون اساسی چرا نتوانسته مسأله را حل کند.⁉️
🎼در مورد موسیقی، الان حدود چهل سال است که نشان دادن ساز در صدا و سیما ممنوع است. چرا فقه هنر نتوانسته است این راه را باز کند⁉️
🌐متن کامل:
https://b2n.ir/a89060
┄┅═✧❁ااا❁✧═┅┄
💢کانال فقه هنر: eitaa.com/Feghehonar
#مجله_الکترونیکی7️⃣
📺تصویر سینمایی همان حکم عکس را دارد، لذا پخش زنده و غیرزنده، تفاوتی در حکم شرعی ایجاد نمیکند!
🖋یادداشت حجتالاسلام دکتر مهدی داودآبادی، معاون پژوهش آموزش عالی هنر و اندیشه اسلامی:
📌اشاره: در فتاوای فقها معمولاً بین پخش زنده و غیرزنده تصاویر، تفاوت گذاشته میشود. در احکامی مانند نظر به نامحرم، این تفاوت بهکرات بیان شده است.
💢 اما حجتالاسلام دکتر مهدی داودآبادی معتقد است به لحاظ موضوعی، تصویر سینمایی همان حکم عکس را دارد و لذا نمیتوان تفاوتی بین پخش زنده و غیرزنده تصویر کرد.
🎞 احکام نگاه در تئاتر که بهصورت اجرای صحنه زنده در منظر تماشاچیان برگزار میشود، متفاوت از نمایش زنده و غیرزنده در تلویزیون و سینما است. در تئاتر و اجرای صحنهای، هنرپیشه بدون هیچ مانعی در مقابل تماشاچیان حاضر میشود و بر اساس نقشی که در جهان درام بر عهده دارد کنش نمایشی خود را اجرا میکند.
🎬 در اینجا هرچند بازیگر، در قالب یک شخصیت داستانی، روی صحنه حضور پیدا کرده است، اما احکام نگاه نسبت به او، همانی است که انسانها در برابر یکدیگر دارند. یعنی صرف اینکه بازیگر، حضور فیزیکی خود را بر اساس یک موقعیت مفروض در برابر دیدگان تماشاچیان قرار میدهد موضوع احکام نگاه را تغییر نمیدهد.
🧕 بنابراین، در حکم نگاه، تساوی در جنسیت، وجوب سِتر و حفظ حجاب و کنترل نگاه، همانند مواجهه انسان با دیگران خواهد بود.
🌐متن کامل یادداشت:
https://b2n.ir/m38577
┄┅═✧❁ااا❁✧═┅┄
💢کانال فقه هنر: eitaa.com/Feghehonar
#مقالات_هنری2️⃣
📌عنوان:
«نقش محققان آلمانی در شکلگیری مطالعات هنر اسلامی»
🖋محمدرضا غیاثیان
🔰در آغاز قرن نوزدهم با افزایش علاقمندی مردم اروپا به مشرق زمین اولین مقالات دربارۀ فرهنگ کشورهای اسلامی در آلمان منتشر شدند. در نیمۀ سدۀ نوزدهم مدخل هایی از دانشنامه های آلمانی به هنر اسلامی اختصاص یافت و از اواخر همین قرن، اولین کتاب های مستقل دربارۀ تزئینات و معماری اسلامی ظاهر شدند.
🖊از آنجا که این مطالب توسط مورخان هنر اروپا نوشته می شدند، آثار هنر اسلامی را بر اساس اصول زیباشناختی اروپایی تحلیل می کردند. از اوایل سدۀ بیستم به دنبال برگزاری نمایشگاه های بزرگ هنر اسلامی و حفاری های باستان شناسی، مطالعات علمی در این حوزه آغاز شد.
❇️نمایشگاه «شاهکارهای هنر محمدی» که در سال 1910 در مونیخ برگزار شد را می توان نقطۀ عطفی در پژوهش های این رشته در دنیای غرب تلقی نمود.
محققانی مانند فردریش زاره، ارنست کونل، ارنست هرتسفلد و ریچارد اتینگهاوزن نقش مهمی در این راه ایفا کردند.
⬅️دو دهۀ آغازین سدۀ بیستم دورۀ معرفی و دسته بندی آثار هنر اسلامی بوده است.
در دهۀ سوم مطالعات آیکونوگرافیک در موسسۀ واربورگ در هامبورگ رواج یافت و پس از قدرت گرفتن حزب نازی، اتینگهاوزن آن را ادامه داد. در سایر کشورهای اروپایی پژوهش های تاریخ هنر اسلامی پس از جنگ جهانی اول آغاز شد.
https://ph.aui.ac.ir/article-1-1183-fa.html
┄┅═✧❁ااا❁✧═┅┄
💢کانال فقه هنر: eitaa.com/Feghehonar
💠حضرت پیامبر صلی الله علیه وآله فرمودند:
🕋 یا علی! هرکس از امت من تو را دشمن بدارد، دیگر برای من مهم نیست او یهودی خواهد مُرد یا مسیحی.
📚 الفردوس، ج ۵ ، ص ۳۱۶
┄┅═✧❁ااا❁✧═┅┄
💢کانال فقه هنر: eitaa.com/Feghehonar
🔰26 فروردین مصادف با 15 آوریل🔰
✳️روز جهانی هنر✳️
📌در سال ۲۰۱۲، انجمن بینالمللی هنر،
۱۵ آوریل را به افتخار سالگرد تولد
👈لئوناردو داوینچی
به عنوان روز جهانی هنر انتخاب کرد.
💠 هدف از این روز تاکید بر اهمیت هنر و ترویج آن است.
┄┅═✧❁ااا❁✧═┅┄
💢کانال فقه هنر: eitaa.com/Feghehonar
مدرسه فقه هنر
قسمت اول از گزارش #کرسی_علمی_ترویجی6️⃣ 🔰عنوان مقاله: «فقهِ هنر و اسلامِ قانون اساسی در ایران، با ن
ادامه گزارش #کرسی_علمی_ترویجی6️⃣
🔰عنوان مقاله:
«فقهِ هنر و اسلامِ قانون اساسی در ایران، با نگاهی به نمودهایی در سینما و موسیقی»
🖊 دکتر وحید آگاه
ذات هنر، تقلیل گرایی در تقنین را اقتضا می کند
🎤بیانات ناقد دوم حجت الاسلام دکتر سید محسن قائمی (دکترای حقوق عمومی):
⛔️فقه هنرِ قانونِ اساسی نه خط قرمزِ مضاعف بلکه توسعه دهنده ی آزادی بیانِ هنری است ولی طبق عبارت نویسنده محترم در جایی دیگر، فقه اسلامیِ خارج از قانون اساسی، محدودکننده ی این آزادی دانسته شده است.
1️⃣ نکته اول: آقای دکتر آگاه در مقاله فرموده اند که الهیات اسلامی به معنای کلی، فقه اسلامی است.
🛑اگر ما این نگاه را بپذیریم ، یک نگاه حداقلی هم به الهیات و هم به عبارات اصلی که خودِ قانون اساسی به آن اشاره کرده است، خواهد بود ... و از معنای وسیع موازین اسلامی و معنای صحیحی که می تواند چالش های موجودِ عرصه ی سینما و هنر را حل کند، غفلت کرده-ایم.
🛑اگر ما الهیات اسلامی را به فقط فقه تفسیر کنیم و فقه هنر را به فقط فقه هنرِ درون قانون اساسی تفسیر کنیم، اشکالاتی پیش خواهد آمد که یکی از مهم ترین آن ها که اشکالِ کارکردی هم هست، این خواهد شد که ما هنر را درون یک قالب منجمد و متصلّب و پایا و نه پویا قرار خواهیم داد و هنر را از سیر تحول نظری و اجتهادی که می تواند به حمایت های حاکمیتی از هنر، توسعه بخش باشد، محروم خواهیم کرد.
2️⃣ نکته دوم: فقهی که آقای آگاه در این نوشتار از آن نام بردند، مقداری نیاز به ایضاح مفهومی و شفاف سازی دارد.
آیا ایشان از رویکرد حکومتی به فقه هنر صحبت می¬کنند⁉️
رویکرد حکومتی فقه هنر بسیار کارآمد هست و خیلی از چالش هایی که حتی در همین مقاله به آن ها اشاره شده، مبتنی بر این رویکرد، قابل حل است.
3️⃣نکته سوم: در این اثر، ماهیت فقه هنر و ماهیت اسلامِ هنر به نحوی مورد غفلت قرار گرفته است. به نظر می رسد که به تعبیر مرحوم شهید صدر مقوله ی فقه هنر از مقوله ی فقه الاهداف باشد.
⛔️ به نظر من مقاله اشتباهاً خودش را متوجهِ گزاره های جزئی و خُرد و اَتُمیک و فتوایی کرده است بلکه باید خودش را متوجه فقه اهداف یا فقه کلان می کرد. احکام این دو فقه با هم متفاوت است.
4️⃣نکته چهارم: ما برای تأسیس یا حتی تثبیت اصولی که آقای آگاه در مقاله بر آن تأکیدِ مُجدّانه داشتند مثل اصل آزادی بیانِ هنری، منع سانسور و عدم تفتیش عقاید اساساً نیازی به مراجعه به فقه نداریم.
👈مستندِ این اصول، فقه نیست چه برسد به آن که ما بخواهیم آن ها را مستند به فقهِ قانون اساسی کنیم. نیازی به این زحمات و سختی ها نیست؛ چون این اصول اساساً عقلایی و برآیند از ذات هنر هستند؛
ذات هنری که اصولاً تقلیل گرایی در تقنین راجع به مسائل هنری را اقتضا می کند.
✅در مورد فقه هم همین طور است؛ تقلیل گرایی در دخالت فقه در تقنین را اقتضا می کند. برای دیدن استثناها و قیود باید به فقه مراجعه کنیم، نه برای تأسیس یا تثبیت اصول.
🌐متن کامل:
https://b2n.ir/a89060
┄┅═✧❁ااا❁✧═┅┄
💢کانال فقه هنر: eitaa.com/Feghehonar