قرآن و نهجالبلاغه 🌸🌸
📝 شرح و تفسیر حکمت ۳۹۰ ✅ سبک زندگی اسلامی ↩️ در بعضى از روايات ساعات شبانه روز به چهار بخش تقسيم
📝 شرح و تفسیر حکمت ۳۹۱
⚡️ترغیب به زهد و نهی از غفلت
✅ زاهد باش تا ببينى!
امام(عليه السلام) در اين گفتار حكيمانه به دو نكته مهم اشاره مى كند. نخست مى فرمايد: «زهد و بى اعتنايى به (زرق و برق) دنيا پيشه كن تا خداوند چشم تو را براى ديدن عيوب آن بينا سازد»; «ازْهَدْ فِي الدُّنْيَا يُبَصِّرْكَ اللّهُ عَوْرَاتِهَا».
روشن است كه انسان هرگاه دل بسته و عاشق چيزى باشد هرگز عيوب آن را نمى بيند بلكه بسيار مى شود كه عيوب را محاسن و صفات برجسته مى شمرد و در حديث مشهورى از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله) آمده است «حُبُّكَ لِلشَّىءِ يعْمِى وَ يصِمُّ; علاقه تو به چيزى، نابينا و كرت مى كند».[1]
اين مسأله با تجربه هاى شخصى كاملاً به اثبات رسيده است كه در واقع محبت افراطى و عشق به چيزى، از حجاب هاى معرفت محسوب مى شود و تا اين حجاب كنار نرود انسان حسن و عيب ها را از هم تشخيص نمى دهد. شاعر عرب هم مى گويد:
وَعَيْنُ الرِّضا عَن كُلِّ عَيْب كَلِيلَةٌ * وَلكِنّ عَيْنَ السُّخْطِ تُبْدِى المَساوِيا
نگاه خوش بينانه (و عاشقانه) به چيزى، تمام عيوب را مى پوشاند ولى نگاه هاى خشمگين همه عيوب را آشكار مى سازد.
در شعرى از مجنون عامرىِ معروف درباره معشوقه اش ليلى مى خوانيم:
يَقولونَ لَيْلى سَوْدَةٌ حَبَشِيَّةٌ * وَلَو لا سَوادُ المِسْكِ ما كانَ غالِيا
مى گويند ليلى سياه و حبشى است (درست است ولى) اگر مشك، سياه نباشد گران قيمت نيست.
و به گفته شاعر فارسى زبان:
اگر بر ديده مجنون نشينى *** به جز زيبايى ليلى نبينى
از همين رو گفته اند كه عيوب خود را از ديگران بشنويد و در آينه وجود ديگران ببينيد زيرا انسان به خود بسيار خوش بين است و همين خوش بينى مانع از مشاهده عيوب خويشتن است. اين سخن درمورد تمام امورى كه انسان به آن علاقه دارد صادق است. افرادى هستند كه وقتى فحش هاى ركيك از فرزندانشان مى شنوند آن را شيرين زبانى مى پندارند و هنگامى كه شيطنت هاى بدى از آن ها مى بينند آن را نشانه نشاط و استعداد آن ها مى شمرند.
↩️ ادامه دارد...
@Nahjolbalaghe2
#در_محضر_اهل_بیت
☀️ امام هادی علیه السلام:
همانا خداوند دنیا را سرای امتحان و آزمایش و آخرت را سرای رسیدگی و بلای دنیا را
وسیله ثواب آخرت و ثواب آخرت را عوض بلای دنیا قرار داده است.
@Nahjolbalaghe2
مداحی آنلاین - هر جوری میتونید برای ابی عبدالله خرج کنید - استاد انصاریان(1).mp3
1.58M
#موعظه
🌹 هر جوری میتونید برای ابی عبدالله (علیه السلام)خرج کنید!
🎙حجت الاسلام انصاریان
@Nahjolbalaghe2
قرآن و نهجالبلاغه 🌸🌸
. 📝ترجمه کتاب الغدیر ✅ قسمت: چهارصد و شصت و شش 🔷#واقعهغدیرخم #علامهامینی ↩️ ﺍﺑﻮ ﺍﻟﺎﺳﻮﺩ ﺩﻭﺋﻠﻲ
.
📝ترجمه کتاب الغدیر
✅ قسمت: چهارصد و شصت و هفت
🔷#واقعهغدیرخم
#علامهامینی
↩️ ﻋﻤﺮﻭ ﮔﻔﺖ: ﻣﻦ ﻳﺎﺭ ﻭ ﺭﻓﻴﻖ ﺗﻮ ﺑﻮﺩﻡ ﺩﺭ ﺭﻭﺯﻳﻜﻪ ﻗﺮﺁﻧﻬﺎ ﺑﺮ ﺳﺮ ﻧﻴﺰﻩﻫﺎ ﺭﻓﺖ، ﻭ ﺗﻮﺑﻪ ﻧﺤﻮﻩ ﻓﻜﺮ ﻭ ﺭﺍﻱ ﻣﻦ ﻣﻄﻠﻌﻲ ﻭ ﺻﻠﺎﺡ ﻧﻤﻲ ﺑﻴﻨﻢ ﻛﻪ ﺑﺮ ﺧﻠﺎﻑ ﺭﺍﻱ ﻣﻦ ﺭﻓﺘﺎﺭ ﻛﻨﻲ، ﭼﻪ ﻣﻦ ﺍﺯ ﺧﻴﺮﺍﻧﺪﻳﺸﻲ ﻭ ﺻﻠﺎﺣﺪﻳﺪ ﺩﺭ ﻛﺎﺭﻫﺎﻱ ﺗﻮ ﺩﺭﻳﻎ ﻧﻜﺮﺩﻩﺍﻡ ﺑﻔﺮﺳﺖ ﺍﻭ ﺭﺍ ﺣﺎﺿﺮﻛﻨﻨﺪ ﻭ ﺧﻮﺩ ﺭﺍ ﺩﺭ ﻣﻘﺎﺑﻞ ﺍﻭ ﻋﺎﺟﺰ ﻭ ﻧﺎﺗﻮﺍﻥ ﻗﻠﻤﺪﺍﺩ ﺗﺎ ﺗﺮﺍ ﺑﻜﻮﺑﺪ ﻭ ﻣﻨﻜﻮﺏ ﺳﺎﺯﺩ ﻣﻌﺎﻭﻳﻪ ﺑﻪ ﺩﺳﺘﻮﺭ ﻋﻤﺮﻭ ﺭﻓﺘﺎﺭ ﻛﺮﺩ ﻭ ﺩﺭ ﭘﻲ ﺍﺑﻮﺍﻟﺎﺳﻮﺩ ﻓﺮﺳﺘﺎﺩ ﻛﻪ ﺣﺎﺿﺮﺵ ﺳﺎﺯﻧﺪ، ﻭ ﻫﻨﮕﺎﻣﻲ ﻛﻪ ﻭﺍﺭﺩ ﻣﺠﻠﺲ ﺷﺪ ﺳﻮﻣﻴﻦ ﻛﺲ ﺑﻮﺩ، ﻣﻌﺎﻭﻳﻪ ﺑﻪ ﺍﻭ ﺧﻮﺷﺎﻣﺪ ﮔﻔﺖ ﻭ ﺳﭙﺲ ﻣﻮﺭﺩ ﺧﻄﺎﺑﺶ ﻗﺮﺍﺭ ﺩﺍﺩ ﻭ ﮔﻔﺖ: ﻣﻦ ﻭ ﻋﻤﺮﻭ ﺑﻦ ﻋﺎﺹ ﺩﺭ ﺑﺎﺭﻩ ﺍﺻﺤﺎﺏ ﻣﺤﻤﺪ ﻣﻨﺎﻗﺸﻪ ﻭ ﻣﻨﺎﺯﻋﻪ ﺩﺍﺷﺘﻴﻢ ﺩﻭﺳﺖ ﺩﺍﺭﻡ ﻧﻈﺮ ﻭ ﻋﻘﻴﺪﻩ ﺗﻮ ﺭﺍ ﺩﺭ ﺭﻓﻊ ﺍﻳﻦ ﻧﺰﺍﻉ ﻭ ﻣﻨﺎﻗﺸﻪ ﺑﺪﺍﻧﻢ. ﺍﺑﻮ ﺍﻟﺎﺳﻮﺩ ﮔﻔﺖ: ﻳﺎ ﺍﻣﻴﺮ ﺍﻟﻤﻮﻣﻨﻴﻦ ﺁﻧﭽﻪ ﻣﻲﺧﻮﺍﻫﻲ ﺳﻮﺍﻝ ﻛﻦ.
ﻣﻌﺎﻭﻳﻪ ﮔﻔﺖ: ﺍﻱ ﺍﺑﻮﺍﻟﺎﺳﻮﺩ ﻛﺪﺍﻣﻴﻚ ﺍﺯ ﺍﺻﺤﺎﺏ ﺭﺳﻮﻝ ﺧﺪﺍ (ﺹ) ﻣﺤﺒﻮﺑﺘﺮ ﺑﻮﺩﻧﺪ؟ ﺍﺑﻮﺍﻟﺎﺳﻮﺩ ﮔﻔﺖ: ﺁﻥ ﻛﺲ ﻛﻪ ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺍﺯ ﻫﻤﻪ ﺭﺳﻮﻝ ﺧﺪﺍ ﺭﺍ ﺩﻭﺳﺖ ﻣﻲﺩﺍﺷﺖ ﻭ ﺩﺭ ﺭﺍﻩ ﺍﻭ ﻓﺪﺍﻛﺎﺭﻱ ﻣﻲﻛﺮﺩ. ﻣﻌﺎﻭﻳﻪ ﺑﻪ ﻃﺮﻑ ﻋﻤﺮﻭ ﺑﻦ ﻋﺎﺹ ﻧﻈﺮﻱ ﺍﻓﻜﻨﺪ ﻭ ﺳﺮﻱ ﺗﻜﺎﻥ ﺩﺍﺩ ﻭ ﺳﭙﺲ ﺩﻧﺒﺎﻟﻪ ﺳﻮﺍﻝ ﺧﻮﺩ ﺭﺍ ﮔﺮﻓﺖ ﻭ ﺑﻪ ﺍﺑﻮﺍﻟﺎﺳﻮﺩ ﮔﻔﺖ. ﺑﻨﺎﺑﺮ ﺍﻳﻦ ﻛﺪﺍﻣﻴﻚ ﺍﺯ ﺁﻧﻬﺎ ﺩﺭ ﻧﻈﺮ ﺗﻮ ﺑﺮﺗﺮ ﻭ ﺍﻓﻀﻠﻨﺪ؟ ﺍﺑﻮﺍﻟﺎﺳﻮﺩ ﮔﻔﺖ: ﺁﻥ ﻛﺲ ﻛﻪ ﺗﻘﻮﺍﻱ ﺍﻭ ﺯﻳﺎﺩﺗﺮ ﻭ ﺧﻮﻑ ﺍﻭ ﺩﺭ ﺩﻳﻦ ﺍﺯ ﺩﻳﮕﺮﺍﻥ ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺑﻮﺩ، ﻣﻌﺎﻭﻳﻪ ﺩﺭ ﺍﻳﻦ ﻣﻮﻗﻊ ﺑﺮ ﻋﻤﺮﻭ ﺧﺸﻤﻨﺎﻙ ﺷﺪ ﻭ ﺳﭙﺲ ﺑﻪ ﺍﺑﻮﺍﻟﺎﺳﻮﺩ ﮔﻔﺖ: ﺑﻨﺎﺑﺮ ﺍﻳﻦ ﻛﺪﺍﻣﻴﻚ ﺍﺯ ﺁﻧﻬﺎ ﺩﺍﻧﺎﺗﺮ ﺍﺯ ﺩﻳﮕﺮﺍﻥ ﺑﻮﺩ؟ ﮔﻔﺖ: ﺁﻥ ﻛﺲ ﻛﻪ ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺍﺯ ﻫﻤﻪ ﺩﺭ ﮔﻔﺘﺎﺭ ﺧﻮﺩ ﺍﺯ ﺧﻄﺎ ﻣﺼﻮﻥ ﺑﻮﺩ ﻭ ﺳﺨﻨﺶ ﺭﺳﺎﺗﺮ ﻭ ﻛﺎﻣﻠﺘﺮ ﺑﻮﺩ. ﻣﻌﺎﻭﻳﻪ ﺳﻮﺍﻝ ﻛﺮﺩ: ﻛﺪﺍﻣﻴﻚ ﺍﺯ ﺍﺻﺤﺎﺏ، ﺷﺠﺎﻋﺘﺮ ﺍﺯ ﺳﺎﻳﺮﻳﻦ ﺑﻮﺩ؟ ﺍﺑﻮﺍﻟﺎﺳﻮﺩ ﺟﻮﺍﺏ ﺩﺍﺩﻛﻪ ﺁﻥ ﻛﺲ ﻛﻪ ﺩﺭ ﻣﻴﺪﺍﻧﻬﺎﻱ ﺟﻨﮓ ﺭﻧﺞ ﻭ ﻣﺤﻨﺖ ﺑﻴﺸﺘﺮﻱ
[ جلد سوم ﺻﻔﺤﻪ 270]
ﺭﺍ ﻣﺘﺤﻤﻞ ﺷﺪ ﻭ ﺩﺭ ﻣﻘﺎﺑﻞ ﺣﻤﻠﺎﺕ ﺩﺷﻤﻦ ﺑﺮﺩﺑﺎﺭﺗﺮ ﺑﻮﺩ.
↩️ ادامه دارد...
@Nahjolbalaghe2
.
«أعوذ بِاللَّهِ مِنَ الشَّیطَانِ الرَّجِیمِ»
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
وَمَا خَلَقْنَا السَّمَاءَ وَالْأَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَا لَاعِبِينَ
ما آسمان و زمین، و آنچه را در میان آنهاست به بازى (و بى هدف) نیافریدیم.
(انبیاء/16)
*
لَوْ أَرَدْنَا أَن نَّتَّخِذَ لَهْوًا لَّاتَّخَذْنَاهُ مِن لَّدُنَّا إِن كُنَّا فَاعِلِينَ
(به فرض محال) اگر مى خواستیم سرگرمى انتخاب کنیم، چیزى متناسب خود انتخاب مى کردیم. اگر اهل این کار بودیم.
(انبیاء/17)
*
بَلْ نَقْذِفُ بِالْحَقِّ عَلَى الْبَاطِلِ فَيَدْمَغُهُ فَإِذَا هُوَ زَاهِقٌ ۚ وَلَكُمُ الْوَيْلُ مِمَّا تَصِفُونَ
بلکه ما حق را بر باطل مى کوبیم و آن را هلاک مى سازد. و این گونه، باطل محو و نابود مى شود. و واى بر شما از وصفى که مى کنید!
(انبیاء/18)
@Nahjolbalaghe2
قرآن و نهجالبلاغه 🌸🌸
📝تفسیر سوره مبارکه انبیاء آیات ۱۱ الی ۱۵ 📖 منبع: تفسیر «نمونه» آیت الله مکارم شیرازی ❓ چگونه ستمگر
📝تفسیر سوره مبارکه انبیاء آیات ۱۶ الی ۱۸
📖 منبع: تفسیر «نمونه» آیت الله مکارم شیرازی
🔺آفرینش آسمان و زمین بازیچه نیست
از آنجا که در آیات گذشته این حقیقت منعکس بود: ظالمان بى ایمان براى آفرینش خود هدفى جز عیش و نوش قائل نبودند، و در واقع عالم را بى هدف مى پنداشتند، قرآن مجید در آیات مورد بحث، براى ابطال این طرز فکر و اثبات وجود هدف با ارزشى براى آفرینش کل جهان، مخصوصاً انسان چنین مى گوید: ما آسمان و زمین و آنچه میان آن دو است بیهوده نیافریدیم (وَ ما خَلَقْنَا السَّماءَ وَ الاْ َرْضَ وَ ما بَیْنَهُما لاعِبِینَ).
این زمین گسترده، این آسمان پهناور، و این همه موجودات متنوع و بدیعى که در صحنه آنها است نشان مى دهد، غرض مهمى در کار بوده است، آرى هدف این بوده که از یکسو، بیانگر آن آفریننده بزرگ باشند و نشانه اى از عظمتش، و از سوى دیگر دلیلى بر معاد و گرنه این همه غوغا براى این چند روز معنى نداشت.
آیا ممکن است انسانى در وسط بیابانى، کاخ مجهزى با تمام وسائل فراهم کند، تنها براى این که در تمام عمر یک ساعت از آنجا بگذرد و در آن استراحت کند؟
کوتاه سخن این که: اگر این جهان با عظمت را از دریچه چشم مردم بى ایمان بنگریم پوچ و بى هدف است، تنها ایمان به مبدأ و معاد است که آن را هدف دار مى کند.
* * *
آیه بعد مى گوید: اکنون که مسلّم شد عالم بى هدف نیست، این هم مسلّم است که هدف این آفرینش، سرگرمى خدا به امر خلقت نبوده است که این سرگرمى نامعقولى است : به فرض محال که ما مى خواستیم وسیله اى براى سرگرمى خود انتخاب کنیم چیزى انتخاب مى کردیم که متناسب ما باشد (لَوْ أَرَدْنا أَنْ نَتَّخِذَ لَهْواً لاَتَّخَذْناهُ مِنْ لَدُنّا إِنْ کُنّا فاعِلِینَ).
لعب به معنى کار بى هدف است و لهو اشاره به هدف هاى نامعقول یا سرگرمى هاست.
آیه مورد بحث، بازگوى دو حقیقت است: نخست، با توجه به کلمه لَو که در لغت عرب براى امتناع است، اشاره به این مى کند که محال است هدف پروردگار، سرگرمى خویشتن باشد.
سپس مى گوید: به فرض که هدف سرگرمى بود، باید سرگرمى مناسب ذات او باشد، از عالم مجردات و مانند آن، نه عالم محدود ماده.(۱)
* * *
آنگاه با لحن قاطعى براى ابطال اوهام بى خردانى که دنیا را بى هدف یا تنها مایه سرگرمى مى پندارند، چنین مى گوید: این جهان، مجموعه اى است از حق و واقعیت، چنین نیست که اساس آن بر باطل بوده باشد بلکه ما حق را بر سر باطل مى کوبیم تا آن را نابود و هلاک سازد و باطل محو و نابود مى شود (بَلْ نَقْذِفُ بِالْحَقِّ عَلَى الْباطِلِ فَیَدْمَغُهُ فَإِذا هُوَ زاهِقٌ).
و در پایان آیه، مى گوید: اما واى بر شما از این توصیفى که از بى هدفى عالم مى کنید (وَ لَکُمُ الْوَیْلُ مِمّا تَصِفُونَ).
یعنى ما همواره دلائل عقلى، استدلالات روشن و معجزات آشکار خود را در برابر پندارها و اوهام بیهوده گرایان قرار مى دهیم، تا در نظر اندیشمندان و صاحبان عقل، این پندارها درهم کوبیده و نابود شود.
دلائل شناسائى خدا روشن است، دلائل وجود معاد آشکار، براهین حقانیت انبیاء، واضح، و در حقیقت براى آنها که لجوج و بهانه گیر نیستند، حق از باطل کاملاً قابل شناسائى است.
قابل توجه این که: جمله نَقْذِفُ از ماده قذف به معنى پرتاب کردن است، مخصوصاً پرتاب کردن از راه دور، و از آنجا که پرتاب از راه دور، شتاب، سرعت و قوت بیشترى دارد، این تعبیر، بیانگر قدرت پیروزى حق بر باطل است، کلمه عَلى نیز مؤید این معنى است; زیرا این کلمه معمولاً در موارد علوّ به کار مى رود.
جمله یَدْمَغُهُ که به گفته راغب به معنى شکستن جمجمه و مغز سر است که حساسترین نقطه بدن انسان محسوب مى شود، تعبیر رسائى است براى غالب بودن لشگر حق، غلبه اى چشمگیر و قاطع.
تعبیر به إِذا نشان مى دهد: حتى در آنجائى که انتظار نمى رود حق پیروز شود، ما این برنامه را انجام مى دهیم.
تعبیر به زاهِق که به معنى چیزى است که به کلى مضمحل شده نیز تأکید دیگرى است بر این منظور.
و این که جمله نَقْذِفُ و یَدْمَغُ به صورت فعل مضارع آمده، دلیل بر استمرار این برنامه است.
✍ پی نوشت:
۱ ـ گروهى از مفسران آیات فوق را اشاره به نفى عقاید مسیحیان دانسته اند یعنى لهو را به معنى زن و همسر و فرزند گرفته و گفته اند: آیه در پاسخ آنها مى گوید: اگر ما مى خواستیم: فرزند و همسرى انتخاب کنیم از جنس انسان ها انتخاب نمى کردیم.
ولى این تفسیر، از جهاتى مناسب به نظر نمى رسد، از جمله این که: پیوند آیات فوق با آیات گذشته قطع خواهد شد.
و دیگر این که کلمه لهو مخصوصاً هنگامى که بعد از کلمه لعب قرار گیرد به معنى سرگرمى است نه به معنى زن و فرزند.
↩️ ادامه دارد...
@Nahjolbalaghe2
21.Anbiya.016-18.mp3
3.47M
🎙 تفسیر صوتی آیات ۱۶ الی ۱۸ سوره مبارکه انبیاء
مفسّر : حجتالاسلاموالمسلمین قرائتی
@Nahjolbalaghe2