✳️ #وحید_بهبهانی (4)
✔️ مرحوم وحید بهبهانی (رضوان الله تعالي عليه):
«قلب المجتهد لابدّ أن يكون سالماً عن المعايب، و خالياً عن الشوائب، مائلاً عن الميل و الإنحراف، سالكاً سبيل الإنصاف»
📚 مصابيح الظلام ج1 ص54
@Nardebane_feghahat
✳️ #وحید_بهبهانی (5)
🔸 گفته شده که: مرحوم وحید بهبهانی در اواخر عمرِ خود، دیگران را به شاگردش سید مهدی بحرالعلوم ارجاع میداد.
@Nardebane_feghahat
✳️ #وحید_بهبهانی (6)
✔️ آیت الله العظمی شبیری زنجانی:
🔸 در تاریخ شیعه دو نفر ملّای درجه اول هستند که شاگردهای آنها مهمترین شاگردهای همه اعصارند :
یکی وحید بهبهانی و دیگری میرزای شیرازی.
🔹 وحید بهبهانی شاگردانی همانند بحرالعلوم، صاحب ریاض، کاشف الغطاء، میرزا مهدی شهرستانی، سید محسن اعرجی و ملا مهدی نراقی داشته است که نشان دهنده موقعیت علمی ممتاز اوست.
📚 جرعهای از دریا ج1 ص113
#شبیری_زنجانی
@Nardebane_feghahat
✳️ #وحید_بهبهانی (7)
📚 نظرية التعدي عن مورد النص عند الوحيد البهبهاني
تأليف: وفي المنصوري
نشر : مؤتمر إحياء تراث الوحيد البهبهاني
دانلود ⬇️⬇️
@Nardebane_feghahat
4_6032956233579760694.pdf
645.3K
تحميل كتاب نظرية التعدي عن مورد النص عند الوحيد البهبهاني PDF
@Nardebane_feghahat
✔️ درس تفسير آيت الله جوادى آملی
87/10/03
🔸 «قُلِ ادْعُوا اللَّهَ أَوِ ادْعُوا الرَّحْمَانَ أَيّاً مَا تَدْعُوا فَلَهُ الْأَسْماءُ الْحُسْنَي»
🔹 فرمود چه بگوييد «الله» چه بگوييد «الرحمان»، چه ذات اقدس الهي را به اسم «الله» بخوانيد چه به اسم «رحمان» بخوانيد فرق نميكند خدا داراي اسماء حسناي فراوان است. مشركان «الله» را ميپذيرفتند چون اينها مشركِ در اصلِ ذات، مشرك در خالقيّت ذات و مانند آن نبودند، اينها مشرك در ربوبيّت بودند وگرنه ميپذيرفتند كه خالق سماوات و ارض الله است «وَلَئِن سَأَلْتَهُم مَنْ خَلَقَ السَّماوَاتِ وَالْأَرْضَ وَسَخَّرَ الشَّمْسَ وَالْقَمَرَ لَيَقُولُنَّ اللَّهُ» الله را به عنوان خالق كل قبول داشتند، اما گرفتار ارباب متفرّق بودند.
🔸 درباره رحمان چيزي نميگفتند، براي آنها آشنا نبود، ولي ميديدند وجود مبارك پيغمبر(صلّي الله عليه و آله) گاهي به «الله» دعوت ميكند، گاهي به «الرحمان» دعوت ميكند آنها اعتراض ميكردند ميگفتند كه پيامبر (يعني كسي كه مدّعي نبوّت است) ما را از شرك بر حذر ميدارد ولي خودش از اسماي متعدّد سخن به ميان ميآورد.
🔹 آيه نازل شد كه اينها تعدّدشان در مرحلهی اسم است وگرنه مسمّا واحد است. مسمّا يكي است كه خالق كل است و ربّ كل است و ربّ هر شيئي هم هست «قُلِ ادْعُوا اللَّهَ أَوِ ادْعُوا الرَّحْمَانَ» هر چه از اين اسما را بخوانيد معيار آن مسمّاست، مسمّا هم داراي اسماي حسناست...
#جوادی_آملی
@Nardebane_feghahat
🔸 امروز توفیق شد نگاهی به کتاب «المجموع- لابی زکریا محیی الدین بن شرف النووی» نمودم. اگر دوستان خواستند در مباحث فقه اهلسنت مطالعهای داشته باشند، به نظر میرسد خواندن چنین کتابی بسیار مهم به شمار آید.
✍ رضا حسینی
@Nardebane_feghahat
✳️ #وحید_بهبهانی (8)
✔️ کلامِ مرحوم وحيد بهبهاني در مورد احتياط مرحومِ ملّا محمد صالح مازندراني (صاحب شرح كافی و حاشية المعالم)
🔸 «اي برادر من! حال مجتهدينِ محتاط مانند حال جدّ من عالم رباني ملا صالح مازندراني است كه من شنيدم كه آن بزرگوار از فراغت از شرح اصول كافي خواست شرحي نيز بر فروع كافي بنويسد. بعضي از اشخاص به او عرض كردند شرحكردنِ فروع كافي، مقام اجتهاد لازم دارد! پس آن عالم متقّي به واسطه همين شبهه كه شايد مجتهد نباشد، منصرف شد و نوشتن فروع كافي را ترك كرد، در صورتي كه هركس شرح اصول او را ديده و يا شرح معالم او را كه در جواني نوشته، ديده باشد، علم و مهارت او را ميداند»
📚 الرسائل الأصولية، رسالة الإجتهاد والأخبار، ص28
@Nardebane_feghahat
✳️ #وحید_بهبهانی (9)
✔️ مرحوم وحید بهبهانی (رحمة الله علیه):
🔸 «طريقةُ الإستدلال في العبادات مغايرةٌ لطريقتها في المعاملات، و من لايعرف الفرقَ بينهما و لا يُميّز، يُخرّب في الفقه من أوله إلى آخره تَخريبات كثيرة»
📚 الفوائد الحائرية ص101
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ #وحید_بهبهانی (10)
🔸 از وحید بهبهانی نقل شده که فرمود یک وقت هلال ماه شوال به تواتر ثابت شد. اینقدر افرادی آمدند و گفتند ما ماه را دیدیم که برای من یقین حاصل شد. من حکم کردم که امروز عید فطر است.
🔹 یکی از اخباریین به من اعتراض کرد که تو خودت ندیدهای و اشخاص مسلم العدالة هم شهادت ندادهاند ، چرا حکم کردی؟
گفتم متواتر است و از تواتر برای من یقین پیدا شد. گفت در کدام حدیث وارد شده که تواتر حجت است؟!
📚 ده گفتار، شهید مطهری ج1 ص109
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ #وحید_بهبهانی (11)
✔️ آیت الله شبیری زنجانی (مدظله العالی):
🔹 آقای نائینی در حاشیه عروه، مطلقاً #تقلید_از_میت را حرام دانسته، ولو اعلم بوده باشد؛ ولی در استفتائات خود گفته اگر کسی به فتاوای ایشان دسترسی نداشت، به آثار برخی قدما مثل وحید بهبهانی و… مراجعه کند. ظاهراً ایشان هیچکدام از معاصرین خود را اعلم از خود نمیدانستهاند.
#شبیری_زنجانی
#نائینی
#تقلید
@Nardebane_feghahat
✳️ #وحید_بهبهانی (12)
☑️ علامه بهبهانی به ما جرأت داد تا در مباحث رجالی مقابل گفتمان غالب بایستیم
✔️ سید حسن موسوی بروجردی (رئیس مؤسسه دارالتراث نجف اشرف):
🔹 نگاه علامه بهبهانی در مباحث رجالی و استخدام او از این علم در مباحث فقهی، هیچگاه نگاه ضمنی نبود. کتب علامه پر از مباحث رجالی است و او این علم را کاربردی کرد. تا جایی که ایشان کتاب رجال کبیر مرحوم استرآبادی در علم رجال را که مهمترین و جامعترین کتابِ رجالی در آن دوره بود، از ابتدا تا انتها تعلیقه زده و تبدیل به کتابی مستقل نموده است.
🔹 مرحوم وحید بهبهانی همانگونه که شدیداً اخباریها را به نقد میکشد، با اصولیین هم به همین اندازه برخورد میکند. ایشان با صاحب مدارک (سید محمد بن علی موسوی عاملی ۹۴۶-۱۰۰۹ق) و بحثِ عدالتِ فقهیِ راوی به شدت مقابله کرده و این بحث را نپذیرفته است.
🔸 مرحوم بهبهانی این جرأت را به ما داد که بتوانیم در مباحث رجالی در مقابل گفتمان غالب علامه حلّی بایستیم.
#رجال
@Nardebane_feghahat
✳️ #وحید_بهبهانی (13)
🔸 صاحب حدائق (شیخ یوسف بحرانی) در ۷۹ سالگی از دنیا رفت. مطابق وصیت او، وحید بهبهانی بر جنازه او نماز میت خواند. سپس در حرم سیدالشهدا (علیهالسلام) دفن شد.
@Nardebane_feghahat
✳️ #وحید_بهبهانی (14)
✔️ آیت الله شبیری زنجانی (مدظله العالی):
🔹 شنیدهام که وحید بهبهانی در اواخر عمر خود را مجتهد نمیدانست و میگفت: سن من بالا، و قوای فکریام تحلیل رفته است و نمیتوانم استنباط کنم. لذا از شاگرد خود بحرالعلوم میپرسید و میگفت: شما فقط فتوا را بدون ذکر دلیل نقل کنید تا در آن شبهه پیدا نکنم.
🔸 مرحوم آقای حاج آقا رضا همدانی هم در اواخر عمر رسالهاش را جمع کرد و گفت: من حافظهام را از دست دادهام و نمیتوانم فکر کنم و به مراجعهکنندگان میگفت: کسی که از او تقلید میکردید، دیگر وجود ندارد و بدین شکل آنها را رد میکرد.
📚 جرعهای از دریا ج4 ص409
#شبیری_زنجانی
#حاج_آقا_رضا_همدانی
@Nardebane_feghahat
🔹 در روايتي از امام صادق (علیهالسلام) تفاوت حكومت بني اميه و اهل بيت (علیهمالسلام) در مقايسه ميان اين دو نوع حكومت اين گونه بيان شده است: «أما علمت ان إمارة بنيامية كانت بالسيف و العسف و الجور، و ان امامتنا بالرفق و التألف و الوقار و التقية و حسن الخلطة و الورع و الاجتهاد، فارغبوا الناس في دينكم و في ما انتم عليه» آيا ندانستي كه حكومت بني اميه با شمشير و خشونت و ستم بود و رهبري و امامت ما با مدارا و الفت و آرامش و سرنگهداري و رفتار خوب و احتياط و تلاش و گفتگو است. پس مردم را به دين و مرام خود با اين روشها جذب و علاقهمند كنيد.
📚 اسلام دين فطرت ج1 ص617
@Nardebane_feghahat
✳️ #شعائر (16)
❓میتوان به خاطر عزاداری امام حسین (علیه السلام) نماز اول وقت را به تأخیر انداخت؟
✔️ پاسخ آیت الله سیستانی (حفظه الله تعالی):
🔹 سزاوار است که نماز در اول وقت خوانده شود، و سزاوار است که مراسم طوری تنظیم شود که با اوقات نماز مزاحمت پیدا نکند.
#فقه
@Nardebane_feghahat
✔️ درس تفسیر آیت الله جوادی آملی
98/08/20
🔸 درباره کارهای زشت در همین سوره (سوره نبأ) فرمود: ﴿جَزاءً وِفاقاً﴾ یعنی کارهای زشت بیش از اندازه خودش کیفر نمیبیند. این تحدید نسبت به نفی زائد است، نه نفی اقل.
🔹 ﴿جَزاءً وِفاقاً﴾ یعنی {جزایشان} بیشتر از عمل نیست، حالا کمتر از عمل جزا میدهند، گاهی تخفیف است، گاهی عفو است. اینکه فرمود ﴿جَزاءً وِفاقاً﴾ حدّش به نفی اکثر است، نه نفی اقل. مسئله عفو است، تخفیف است و مانند آن.
🔸 ولی درباره کارهای خیر «عشر امثال» است و بیش از امثال است، هفتصد برابر است، هزار برابر است و مانند آن.
#جوادی_آملی
@Nardebane_feghahat
✳️ #وحید_بهبهانی (15)
✔️ فرمایشی از آیت الله سیستانی (مدظله) در مورد مدرسه اخباری و اصولی
📚 الرافد في علم الأصول، محاضرات السید علی السیستانی، السيد منير السيد عدنان القطيفي ج1 ص17
#فقه
@Nardebane_feghahat
🔸 حضرت امیرالمؤمنین (علیهالسلام) میفرماید: «لا تقسِروا اولادکم عَلی آدابکم، فانَّهم مَخْلُوقونَ لِزَمانٍ غیر زمانکم» فرزندان خویش را بر آداب خود مجبور نسازید که آنها برای زمانی غیر عصر شما آفریده شدهاند.
📚 شرح نهج البلاغه، ابن ابی الحدید، ج20 ص267
@Nardebane_feghahat
🔹 یكی از فضلای خودمان در حدود یك ماه پیش مشرّف شده بود به عتبات.
میگفت خدمت آیت اللّه خویی (سلّمه اللّه تعالی) رسیدم، به ایشان گفتم: چرا شما درس تفسیری كه سابقاً داشتید ترك كردید؟ (ایشان در هفت هشت سال پیش درس تفسیری در نجف داشتند و قسمتی از آن چاپ شده) . ایشان گفتند: موانع و مشكلاتی هست در درس تفسیر. گفت من به ایشان گفتم: علامه طباطبایی در قم كه به این كار ادامه دادند و بیشتر وقت خودشان را صرف این كار كردند، چطور شد؟ ایشان گفتند: آقای طباطبایی «تضحیه» كردهاند؛ یعنی آقای طباطبایی خودشان را قربانی كردند! از نظر شخصیت اجتماعی ساقط شدند!
🔸 و راست گفتند. عجیب است كه در حساس ترین نقاط دینی ما اگر كسی عمر خود را صرف قرآن بكند، به هزار سختی و مشكل دچار میشود؛ از نان، از زندگی، از شخصیت، از احترام، از همه چیز میافتد و اما اگر عمر خود را صرف كتابهایی از قبیل كفایه بكند، صاحب همه چیز میشود. در نتیجه هزارها نفر پیدا میشوند كه كفایه را چهارلا بلدند؛ یعنی خودش را بلدند، ردّ كفایه را هم بلدند، ردّ ردّ او را هم بلدند، ردّ ردّ ردّ او را هم بلدند، اما دو نفر پیدا نمیشود كه قرآن را به درستی بداند! از هركسی درباره یك آیه قرآن سؤال شود، میگوید باید به تفاسیر مراجعه شود! عجیبتر آنكه این نسل كه با قرآن این طور عمل كرده، از نسل جدید توقع دارد كه قرآن را بخواند و قرآن را بفهمد و به آن عمل كند!
📚 مجموعه آثار شهید مطهری ج24ص533 و 534
@Nardebane_feghahat
✔️ مرحوم علامه طباطبایی (ره):
🔹 «این راهى که امت در مورد حدیث پیش گرفت، یکى از عواملى است که در قطع رابطه علوم اسلامى، یعنى علوم دینى و ادبى از قرآنکریم اثرى بسزا داشت، با اینکه همه آن علوم، به منزلهی شاخ و برگها و میوههاى درخت طیبهی قرآن و دین بود؛ درختى که اصلش ثابت و فرعش در آسمان است و به اذن پروردگارش میوهاش را در هر آنى میدهد.
🔸 چون اگر در باره این علوم دقت به خرج دهى، خواهى دید که طورى تنظیم شده که پیدا است گویى هیچ احتیاجى به قرآن ندارد، حتى ممکن است یک محصل همهی آن علوم را فرا گیرد، متخصص در صرف و نحو، بیان و لغت و حدیث و رجال و درایه و فقه و اصول شود، و همهی این درسها را تا آخر بخواند و قهرمان این علوم نیز گردد، و حتى به پایه اجتهاد نیز برسد، ولى قرآن را آنطور که باید نتواند قرائت کند. و یا به عبارتى، اصلا دست به هیچ قرآنى نزده باشد!
🔹 پس معلوم میشود از این دیدگاه هیچ رابطهاى میان آن علوم و میان قرآن نیست و در حقیقت مردم در باره قرآن به جز قرائت هیچ وظیفهاى ندارند، و العیاذ باللَّه قرآن ارزشى جز خواندن و یا آویزان کردن به گردن نوزاد - تا از حوادث ناگوار محفوظ بماند- ندارد، پس شما خواننده عزیز اگر از این قسم مسلمانان هستى عبرت بگیر و در رفتارت با قرآن تجدید نظر کن»
📚 المیزان فى تفسیر القرآن ج 5 ص276
@Nardebane_feghahat
✔️ درس خارج فقه آیت الله #جوادی_آملی
کتاب الإرث 1399/08/19
🔹 ما به دو جهت يکي براي تبرّک و يکي براي اينکه حق قرآن کريم ادا شود، اول آيات ارث ميخوانيم تا اينکه قرآن در فقه ما خودش را نشان بدهد.
🔸 بارها به عرضتان رسيد که فقه ما طوري تنظيم شده است که اصلاً با قرآن کريم کاري ندارد. شما از اول تا آخر اصول را که نگاه کنيد هيچ آيهاي که اصول به آن تکيه کند، در آن نيست. اين دو آيهاي که در جلد دوم کفايه آمده است، يعني در بحثهاي حجيت خبر واحد به نام آيه «نبأ» و «نفر»، همه محققان براي رد کردن ميآوردند همه يعني همه -افراد ضعيف مستثنا هستند- چون هيچ دليلي از دو تا آيه «نبأ» و «نفر» استفاده نميشود که خبر واحد حجت است. حجیت خبر واحد بناي عقلاء است و امضاي روايات اهل بيت است. بلکه اين دو آيه را «تجهيزاً للأذهان» ميآورند.
🔸 پس اگر محققي در تمام مدت عمر خودش قرآن را نديده باشد او ميتواند اصوليِ ماهر باشد، در فقه هم «بشرح ايضاً»؛ چون به روايات وابسته است.
🔹 مخصوصاً آن فرمايش مرحوم آخوند که گفته است اين آيات اطلاق ندارد چون در صدد اصل تشريع است. آيهاي که در صدد اصل تشريع باشد که نماز واجب است و روزه واجب است، اطلاق ندارد تا کسي به آن تمسک کند. اين فرمايش ايشان يک ضربه ديگري زده است.
🔸 بنابراين وضع ما از نظر قرآن کريم طوري است. طلبهاي که وارد حوزه ميشود، در تمام مدت عمر خودش قرآن را نديده باشد ميتواند فقيه کامل و مرجع شود، چون هيچ ارتباطي ندارد.
🔹 ما براي تدارک اين ناچاريم اول آيات ارث را از روي قرآن کريم تلاوت کنيم، زيارت کنيم و تحقيق کنيم تا خطوط کلي ارث از قرآن مشخص شود، بعد معلوم ميشود که روايات در صدد تفسير همين آيات نورانياند.
#فقه
#اصول
@Nardebane_feghahat
✔️ درس خارج فقه آیت الله شبیری زنجانی
80/07/07
🔹 اگر ما شک کردیم که چیزی جزء احکام اختصاصی پیامبر بوده یا نه؟ طبق قاعده باید بگوییم از احکام اختصاصی نیست، زیرا فعل پیامبر (صلی الله علیه وآله) برای ما حجت است و ﴿ لکم فی رسول الله اسوة حسنة﴾ و اطلاق حجیت فعل پیامبر (صلی الله علیه وآله) دلالت بر ثبوت چنین قاعدهای میکند که احکام، مشترک بین پیامبر و امت است مگر خلافش ثابت شود.
#فقه
#اصول
#شبیری_زنجانی
@Nardebane_feghahat
✔️ درس فقه استاد علیدوست
تاریخ ۱۹ فروردین ۱۳۹۸
🔸 آن مقدار که روی «لغت» کار میشود، روی «فلسفه لغت» وقت گذاشته نمیشود؛ لذا برخی اشتباهات از این زاویه است.
🔹 میدانید که لغت اصرار ندارد که همه معانی را جمع کند، و همیشه یافتههای خودش را میگوید و ممکن است که یافتههایی باشد که لغت دسترسی پیدا نکرده است.
🔸 در بحث معانی حروف جار، ابن هشام خیلی کار کرده است. برای «لام» بیست و دو معنا، برای «علی» هشت معنا، برای «مِن» پانزده معنا، و برای «إلی» هفت معنا ولی آیا ابن هشام میخواهد بگوید کل معانی همین است؟!
🔹 {بلکه} میخواهد بگوید که تا این جایِ کار، من این تعداد را دیدم. حالا اگر کسی توانست کاربست جدیدی را اضافه کند که مثلاً «علی: للإحاطة» که شما جای دیگری نمیبینید و من در «سلسبیل» آوردم و ثابت کردیم که «یطوف علیهم ولدان مخلدون» نه آنکه روی دوش بهشتیها سوارند، {بلکه} یعنی اینکه بر آنها احاطه دارند.
🔸 اینها استقراست. چیزی است که تا این نقطه پیدا شده و ممکن است که بیش از اینها باشد.
🔹 نکته: هر لغوی یک کار خاص میکند. کار «ابنفارس» را «ابن منظور» نمیکند و به همین ترتیب کارِ «زبیدی» را «راغب» نمیکند.
🔸 «ابن منظور» برای «عین» سی و شش معنا را می شمارد ولی «زبیدی» میآید و بیش از صدتا معنا را احصا میکند. او تا آنجا این مقدار دیده و او بیشتر.
#ادبیات
@Nardebane_feghahat