✔️ نون الوقاية
🔹 «یَسُرُّنی، یُؤلِمُنی، يُدهِشني و...»
🔸 تجد أن هذه الأفعال قد اتصلت بها ياءُ المتكلم من الضمائر المتصلة التي توجب كسر ما قبلها، و لأن الأفعال لا تقبل الكسر كالأسماء (لا نقول یَسُرِّی)، يؤتى بنون تفصل بين الأفعال و الياء لتقيها ﻣﻦ ﺍﻟﻜﺴﺮ، فحافظت هذه الأفعال على حركتها (یَسُرُّنی)، و تسمّى هذه النون «نون الوقاية».
#ادبیات
@Nardebane_feghahat
✳️ #امر_به_معروف_و_نهی_از_منکر (10)
🔹 در صورتی که در اثرِ نهی از منکر، ضرری متوجهِ آمر به معروف شود، برخی فقها فرمودهاند که در این صورت «نهی از منکر» واجب نیست. بعضی از فقیهان نیز در اینگونه موارد، نهی از منکر را حرام دانستهاند.
🔸 باید ببینیم که استظهارِِ ما از ادله نفی ضرر و حرج چیست؟! آیا اگر حکمی ضرری شد، «ضرر» اصلِ حکم را برمیدارد (عزیمت) یا به نحوِ رخصت است؟ یعنی آیا صلاةِ ضرریه یا صوم ضرری، دیگر مجعول نیست و اصلاً عبادت به شمار نمی رود (چون جعل ندارد) یا رخصت است یعنی فقط الزام را بر میدارد (نه اصل حکم را)؟
🔹 چون وقتی میگویند روزه واجب است یعنی:
الف) مشروع است و خداوند خواسته
ب) الزام دارد (حق ندارید روزه نگیرید)
🔸 مثلاً در سفر «عزیمت» است. در مسافرت، اصلِ صوم مرتفع است، نه فقط وجوب آن. همانطور که در روایتِ مرسله آمده است: «لیس من امبر امصیام فی امسفر!» (لیس من البر الصیام فی السفر)
🔹 در امر به معروف و نهی از منکر باید ببینیم که آیا ادله نفی ضرر به نحو رخصت است (یعنی در صورت ضرر، نهی از منکر واجب نیست) یا به نحو عزیمت است (یعنی نهی از منکر در صورت ضرر حرام است)؟! کدامیک؟!
🔸 اینکه وجوب را یک امرِِ بسیط در نظر بگیریم یا آن را مرکب از «جواز (مشروعیت) + الزام» بدانیم، نیز در نتیجهگیری مؤثر میباشد.
✍ رضا حسینی
#فقه
#نهی_از_منکر_در_صورت_خوف
@Nardebane_feghahat
✳️ #امر_به_معروف_و_نهی_از_منکر (11)
🔹 «و در تربیت اولاد باید انواع تدبیرهای لازم را به کار گرفت و آهسته آهسته و به تدریج جلو رفت، نه تندی اعمال کرد و نه کندی و مسامحه نمود. مسأله کتک زدن و تأدیب مناسب، آن هم نه شدید، در بعض موارد، و در صورتی که از همه امکانات ملاطفت آمیز استفاده شده و اثر نکرده باشد، به حکم (آخر الدواء الکی) لازم میشود. مع ذلک اگر به صورتی که اثر سوء باشد و طفل به لجاجت و مقاومت وادار شود، نباید به آن متوسّل شد»
📚 جامع الاحکام ج1 ص79
#فقه
#کیفیت_نهی_از_منکر
@Nardebane_feghahat
✳️ #امر_به_معروف_و_نهی_از_منکر (12)
🔹 آقای آیتی از اصلِ «امر به معروف» ، به نام «اصل فراموششده» یاد کردند. اصل فراموش شده هم هست، اما باید دید چرا فراموش شده؟ من معتقدم که در این مورد هم مثل همه موارد، ما باید قبل از توجه به علل خارجی قضیه ، سخن معروف منسوب به امیرالمؤمنین(ع) را فراموش نکنیم که فرمود «دواؤک فیک، و داؤک منک» دوای درد تو در خود توست و منشأ درد هم در خود توست. این خود ما بودیم که این اصل را به صورتی درآوردیم که مردم را بیزار کردیم و این اصل را فراموشاندیم.
📚 ده گفتار، مطهری، مرتضی ص80
#فقه
#کیفیت_نهی_از_منکر
@Nardebane_feghahat
✳️ #امر_به_معروف_و_نهی_از_منکر (13)
🔸 امر به معروف و نهی از منکر در اسلام از نظر اجرایی شرایطی دارد. اولین شرطش، حسن نیت و اخلاص است. ما فقط در مورد منکراتی که علنی است و به آنها تجاهر میشود، حق تعرض داریم. دیگر حق تجسّس و مداخله در اموری که مربوط به زندگیِ خصوصیِ مردم است، نداریم . ولی در گذشتهی نزدیک، یک عده مردم ماجراجو و شرورِ بالطبع که میخواستند ماجراجوئی کنند و حساب خردههای خود را با دیگران صاف کنند، این اصلِ مقدس را دستاویز قرار میدادند، احیاناً برای آنکه بتوانند مقاصد خود را عملی کنند، چند صباحی در گوشه مدرسه زندگی میکردند و برای خود عبائی و ردائی و عمامه و نعلینی و ریش و هیکلی میساختند و بعد به جانِ مردم میافتادند! چه جرمها و جنایتها که به این نام نشد! و چه منکراتِ شنیع که به نام نهی از منکر واقع نشد! داستانها در این زمینه هم شنیدهایم و میدانیم.
📚 ده گفتار، مطهری، مرتضی ص80
#فقه
#کیفیت_نهی_از_منکر
@Nardebane_feghahat
✳️ #امر_به_معروف_و_نهی_از_منکر (14)
🔸 میگویند در زمان ریاست مرحوم آقا نجفی اصفهانی یک روز عدهای که نام طلبه روی خود گذاشته بودند ولی طلبه واقعی نبودند (طلاب واقعی همیشه از اینگونه اعمال و ماجراها خود را دور نگه میداشتند) درحالیکه نَفَس میزدند و یک دایره شکسته و یک دمبک شکسته در دست داشتند، آمدند به منزل مرحوم آقا نجفی. ایشان پرسیدند چه خبر است؟ از کجا میآیید؟ اینها چیست در دست شما؟ گفتند در مدرسه بودیم که به ما اطلاع دادند در چندین خانه آنطرفِ مدرسه، مجلس عروسی است و در آنجا دایره و دمبک میزنند. از پشت بامِ مدرسه از روی بامهای خانهها از این پشت بام به آن پشت بام رفتیم تا به آن خانه رسیدیم. داخل آن خانه شدیم و مردم را زدیم و دایره و دمبک آنها را شکستیم. یکی از آنها جلو و آمد و گفت: من خودم رفتم جلو سیلی محکمی به گوش عروس زدم.
🔹 مرحوم آقا نجفی گفت: چندین منکر به نام نهی از منکر مرتکب شدید. اولاً مجلس عروسی بوده. ثانیاً شما حق تجسّس نداشتهاید. ثالثاً شما چه حق داشتهاید از پشت بامهای مردم بروید. رابعاً کی به شما اجازه داده که بروید زد و خورد کنید؟
🔸 نظائر این داستان در گذشته زیاد بوده است... و باید بدانیم بسیاری نهی از منکرها روی قانونِ امر به معروف و نهی از منکر نیست، بلکه خودِ آنها منکراتی است که باید جلو آنها گرفته شود.
📚 ده گفتار، مطهری، مرتضی ص81
#فقه
#کیفیت_نهی_از_منکر
@Nardebane_feghahat
✳️ #امر_به_معروف_و_نهی_از_منکر (15)
✔️ آیت الله شبیری زنجانی (مدظله العالی):
🔸 ناهیِ منکر باید منکر را بشناسد و با شیوه صحیح به آن اقدام کند و انجام این واجبِ مهم نباید به واسطه منکرِ دیگر باشد.
🔹 انجام این فریضه الهی با شیوهای که خود منکری بزرگ باشد و موجب آسیبدیدنِ باورها و اعتقادات مؤمنین به مسایل شرعی شود، یقیناً از معاصی کبیره است.
#فقه
#کیفیت_نهی_از_منکر
@Nardebane_feghahat
✳️ #امر_به_معروف_و_نهی_از_منکر (16)
✔️ در مورد اجرای حدود هم روایت داریم و هم فقها بر آن روایات فتوا دادهاند که اجرای حد در زمینِ عدوّ (دشمن) صورت نمیگیرد:
🔸 «مُحَمَّدُ بْنُ يَعْقُوبَ عَنْ عَلِيِّ بْنِ إِبْرَاهِيمَ عَنْ أَبِيهِ عَنِ ابْنِ فَضَّالٍ عَنْ يُونُسَ بْنِ يَعْقُوبَ عَنْ أَبِي مَرْيَمَ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ علیه السلام قَالَ: قَالَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ علیه السلام لَا يُقَامُ عَلَى أَحَدٍ حَدٌّ بِأَرْضِ الْعَدُوِّ.»
🔹 امام صادق علیه السلام از پدرش امام باقر (علیه السلام) نقل میکند که علی (علیه السلام) در زمین دشمن بر هیچ کس، حدّ جاری نکردند؛ تا از آن جا خارج شود به خاطر ترس از این که این شخص دچار حماقت شود و به دشمن ملحق شود.
🔸 «وَ بِإِسْنَادِهِ عَنِ الْحُسَيْنِ بْنِ سَعِيدٍ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ يَحْيَى عَنْ غِيَاثِ بْنِ إِبْرَاهِيمَ عَنْ جَعْفَرٍ عَنْ أَبِيهِ عَنْ عَلِيٍّ علیه السلام أَنَّهُ قَالَ: لَا أُقِيمُ عَلَى رَجُلٍ حَدّاً بِأَرْضِ الْعَدُوِّ- حَتَّى يَخْرُجَ مِنْهَا- مَخَافَةَ أَنْ تَحْمِلَهُ الْحَمِيَّةُ فَيَلْحَقَ بِالْعَدُوِّ.»
✔️ یعنی در «اجرای حد» باید سنجید که آیا ممکن است ما نیروهای خودی را از دست بدهیم و آنها را ملحق به دشمن کنیم یا نه؟! حال که چنین است، آیا در امر به معروف و نهی از منکر نباید لحاظ کرد که آیا نهی از منکری که میکنیم، در چنین شرایطی موجب جذب و صعود میشود یا موجب تنفرّ و نفرت از دین؟!
#فقه
#کیفیت_نهی_از_منکر
@Nardebane_feghahat
❓آیا ازدواج مرد مسلمان با زن زرتشتی موحد جایز است؟
❓آیا تفاوتی بین حکم ازدواج دائم و موقت در این مورد وجود دارد؟
✔️ پاسخ آیت الله جوادی آملی:
۱. ازدواج دائم مرد مسلمان با زن زرتشتی جایز نیست.
۲. ازدواج موقت مرد مسلمان با زن زرتشتی بر خلاف احتیاط است.
#فقه
#نکاح
@Nardebane_feghahat
✳️ #آقا_موسی_صدر (5)
✔️ آیت الله شبیری زنجانی (مدظله العالی):
🔸 ما با «آقا موسی صدر» رفیق بودیم. ایشان از نظر علمی هم قوی بود و البته نبوغ سیاسی بالایی هم داشت که وارد سیاست شد. این نوع آدمها خیلی انگشت شمار پیدا میشوند.
@Nardebane_feghahat
❓بسمه تعالى. محترماً معروض مىدارد، در رابطه با پخش برخى فيلمهاى خارجى يا توليد داخلى و سريالهايى مانند «پاييز صحرا» و «آيينه»، «نفوذ» و غيره و همچنين پخش آهنگهاى موسيقى از صدا و سيما، از سوى امت شهيدپرور شكاياتى به شوراى سرپرستى مىرسد مبنى بر اينكه پخش اين فيلمها و سريالها و آهنگها خلاف شرع مقدس اسلام و مخالف اهداف عالى انقلاب است و با نظام جمهورى اسلامى تناسب ندارد و هزينه كردن بودجه براى ساختن آن اسراف محسوب مىشود، گو اينكه احياناً جنبههاى آموزنده، تفريحى و سرگرمكننده نيز دارد.
در انطباق اين گونه موارد با فتاواى موجود در رسالههاى عمليه و تحرير الوسيله آن حضرت و احراز و تفكيك مجاز از غير مجاز اختلاف نظر وجود دارد و نمىتوان جواب صريح و صحيحى به مستشكلان ارائه نمود. اختلاف سليقه نيز إلى ما شاء اللَّه موجود است و انسان نمىداند چه بايد بكند و در اين شرايط حساس جنگى كه از اهمّ امور است، تكليف چيست؟
نكته ديگر اينكه وقتى شكايات كه معمولاً از امتِ مورد توجه امام بزرگوار مىباشد، به مديران و مسئولان اجرايى ارجاع مىشود مىگويند، امام- مد ظله العالى- تمام اين برنامهها را مىبينند و آهنگها را گوش مىكنند اگر اشكالى داشته باشد تذكر مىدهند. از آنجا كه رسيدگى به شكايات و پاسخ به آنها و اقدام فورى براى رفع نواقص، يكى از وظايف قانونى شوراى سرپرستى مىباشد، مستدعى است نظر مبارك را نسبت به موارد يادشده مرقوم فرماييد تا بتوانيم از آغاز دوره جديد وظيفه خطير شرعى و قانونى خود را به خوبى انجام دهيم و در پيشگاه آن امام عظيم الشأن و امت الهى ايران مسئول نباشيم.
اسماعيل فردوسىپور
✔️ پاسخ امام خمینی:
🔹 بسمه تعالى. نظر نمودن به اين قبيل فيلمها و نمايشنامهها هيچ يك اشكال شرعى ندارد و بسيارى از آنها آموزنده است و پخش آنها نيز اشكالى ندارد. و همين طور فيلمهاى ورزشى و آهنگها اكثراً بىاشكال است. گاهى خلافْ به طور نادر ديده مىشود، كه بايد بيشتر مواظبت كرد. لكن دو نكته بايد مراعات شود: اول آنكه كسانى كه گريم مىكنند بايد محرم باشند و اجنبى حرام است چنين كارى را انجام دهد. دوم آنكه بينندگان از روى شهوت نظر نكنند.
روح اللَّه الموسوي الخمينى
📚 صحيفه امام، الخميني، السيد روح الله ج20 ص445و 446
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ #آقا_موسی_صدر (6)
✔️ امام موسی صدر در کلامِ آیت الله شبیری زنجانی (مدظله العالی)
🔹 جنبه فقاهتِ امام موسی صدر
🔸 مایه آبروی قمیها
🔹 خوش استعداد و خوشفهم
@Nardebane_feghahat
✳️ #آقا_موسی_صدر (7)
✔️ آقا موسی صدر:
🔸 برای انسانی گردآمدیم که ادیان به خاطر او آمدند، ادیانی که یکی بودند و هر کدام به دیگری بشارت میداد و همدیگر را تصدیق میکردند...
🔹 ادیان یکی بودند، زیرا در خدمت هدفی واحد بودند: «دعوت به سوی خدا» و «خدمت انسان» و این دو، نمودهای حقیقتی یگانهاند. و آنگاه که ادیان در پی خدمت به خویشتن برآمدند، میانشان اختلاف بروز کرد. توجه هر دینی به خود آن قدر زیاد شد که تقریباً به فراموشی هدف اصلی انجامید، اختلافات شدت گرفت و درد و رنج های انسان فزونی یافت...
🔸 ادیان یکی بودند؛ زیرا نقطه آغاز همه آنها، یعنی خدا، یکی است؛ و هدف آنها، یعنی انسان، یکی است؛ و بستر تحولات آنها، یعنی جهانِ هستی، یکی است. و چون هدف را فراموش کردیم و از خدمت انسان دور شدیم، خدا نیز ما را فراموش کرد و از ما دور شد، و ما به راهها و پارههای مختلفی بدل گشتیم و در پیِ خدمت به منافعِ خاص خود برآمدیم و معبودهای دیگری جز خدا را برگزیدیم و انسان را به نابودی کشاندیم.
@Nardebane_feghahat
✳️ #امر_به_معروف_و_نهی_از_منکر (17)
✔️ بیانات مقام معظم رهبری در دیدار فرماندهان گردانهای عاشورا (1371/04/22)
🔸 امر به معروف هم مثل نماز، «واجب» است. در نهجالبلاغه میفرماید: «وَ مَا أَعْمَالُ الْبِرِّ كُلُّهَا وَ الْجِهَادُ فِي سَبِيلِ اللهِ عِنْدَ الْأَمْرِ بِالْمَعْرُوفِ وَ النَّهْيِ عَنْ الْمُنْكَرِ إِلَّا كَنَفْثَةٍ فِي بَحْرٍ لُجِّيٍّ» یعنی امر به معروف و نهی از منکر، در مقیاس وسیع و عمومی خود، حتی از جهاد بالاتر است؛ چون پایهی دین را محکم میکند. اساس جهاد را امر به معروف و نهی از منکر استوار میکند.
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ #امر_به_معروف_و_نهی_از_منکر (18)
✔️ بیانات رهبر معظم انقلاب در حرم مطهر رضوی
۱۳۹۴/۰۱/۰۱
🔸 و امّا امر به معروف و نهی از منکر که در واقع به نوعی زیربنای همهی حرکات اجتماعی اسلام است که «بِها تُقامُ الفَرائِض» امربهمعروف یعنی همهی مؤمنان در هر نقطهای از عالم که هستند، موظّفند جامعه را بهسمت نیکی، بهسمت معروف، بهسمت همهی کارهای نیکو حرکت دهند؛ و نهی از منکر یعنی همه را از بدیها، از پستیها، از پلشتیها دور بدارند.
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ #امر_به_معروف_و_نهی_از_منکر (19)
✔️ بیانات مقام معظم رهبری در خطبههای نمازجمعه (۱۳۷۲/۱۲/۱۳)
🔹 «لا تترکوا الامر بالمعروف و النّهی عن المنکر» امر به معروف و نهی از منکر را هرگز ترک نکنید که اگر ترک کردید «فیُوَلّیٰ علیکم شرارُکم» آنجا که نیکی، دعوت کننده و بدی، نهی کننده نداشته باشد، اشرار بر سر کار میآیند و زمام حکومت را در دست میگیرند. اگر مردم به مذموم شمردن بدها و بدیها عادت نکنند، بدها بر سرِکار میآیند و زمام امور را در دست میگیرند. «ثم تدعون.» بعد شما خوبها دعا میکنید که «خدایا، ما را از شرّ این بدها نجات بده!» «فلا یستجاب لکم» خدا دعای شما را مستجاب نمیکند.
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ «لا إِکراهَ فِی الدِّینِ» (1)
🔸 اینکه آیا از این آیه میتوان استفاده کرد که در اجرای احکام اسلامی میتوان از اجبار و زور کمک گرفت، بین فقها اختلافنظر وجود دارد. به بیان و بررسی کلام فقیهان (أعلی الله مقامهم الشریف) میپردازیم.
#فقه
#اجبار
@Nardebane_feghahat
✳️ «لا إِکراهَ فِی الدِّینِ» (2)
✔️ استدلال یکی از فقها به آیه «لا اکراه فی الدین» برای عدم اجبار در احکام اسلامی
📚 کتاب حکومت دینی و حقوق انسان ص29
#فقه
#اجبار
@Nardebane_feghahat
نردبان فقاهت
✳️ «لا إِکراهَ فِی الدِّینِ» (2) ✔️ استدلال یکی از فقها به آیه «لا اکراه فی الدین» برای عدم اجبار د
✳️ «لا إِکراهَ فِی الدِّینِ» (3)
🔸 ایشان «نفی» در این آیه را به معنای «نهی» گرفتهاند، همانطور که در ذیل آیه «وَ لا جِدالَ فِی الحَجّ» چنین برداشتی مطرح شده است.
#فقه
#اجبار
@Nardebane_feghahat
✳️ درس خارج اصول استاد هادی عباسی خراسانی
99/06/25
✔️ تفاوت بین بنای عقلاء و سیره عقلاء
🔸 تفاوت جزئی بین بنا و سیره عقلا هست؛ سیره عقلا بعد از صدور است ولی بنا قبل از صدور.
#اصول
@Nardebane_feghahat
✳️ «لا إِکراهَ فِی الدِّینِ» (4)
🔸 مرحوم آیت الله سید ابوالقاسم خویی (قدس سره) معتقد است که این آیه شریفه به معنای عدم جبر الهی و اثباتِ اختیار برای انسان است. لذا اگر کسی به دنبال اثبات نفی اجبار در دین برای انسانها باشد، باید به دلیل دیگری تمسّک کند.
🔹 بنابراین طبق نظر ایشان «لا إکراه فی الدین» درصدد بیانِ جبر از سوی خداوند است، نه از سوی انسانها.
#فقه
#اجبار
@Nardebane_feghahat
✳️ «لا إِکراهَ فِی الدِّینِ» (5)
🔸 برخی این آیه شریفه را منسوخ دانستهاند و برخی آن را مختصّ اهلِکتاب دانستهاند.
🔹 مرحوم آیت الله خویی (رضوان الله علیه) هیچ یک از اینها را قبول ندارد.
📚 البيان في تفسير القرآن، الخوئي، السيد أبوالقاسم ج1 ص307
#فقه
#اجبار
@Nardebane_feghahat
✳️ «لا إِکراهَ فِی الدِّینِ» (6)
✔️ مرحوم آیت الله خویی(ره) دو معنا برای «کُرْه» ذکر میکند و معتقد است در این آیهی شریفه «لا اکراه فی الدین» همان معنای دوم را دارد:
🔹 أن الكره في اللغة يستعمل في معنيين:
1⃣ أحدهما: ما يقابل الرضا، و منه قوله تعالى:
«وَ عَسَى أَن تَكْرَهُواْ شَيْئًا وَهُوَ خَيْرٌ لَّكُمْ»
2⃣ و ثانيهما: ما يقابل الإختيار، و منه قوله تعالى: «حَمَلَتْهُ أُمُّهُ كُرْهًا وَوَضَعَتْهُ كُرْهًا» فإن الحمل والوضع يكونان في الغالب عن رضى، ولكنهما خارجان عن الاختيار.
📚 البيان في تفسير القرآن، الخوئي، السيد أبوالقاسم ج1 ص308
ایشان میفرماید که اگر بخواهیم «کُرْه» در آیه «لا إکراه فی الدین» را به معنای اول (یعنی مقابل رضا) بگیریم، یا باید قائل به نسخ شوید (یعنی بگویید آیات جهاد این آیه را نسخ میکند) یا باید آیه را تخصیص بزنید (یعنی مشرکین را وادار به اسلام آوردن میکنیم، ولی اهل کتاب را خیر!) لذا مرحوم خویی قائل به معنای دوم در این آیه شده است.
🔺 تبصره: برداشت محقق خویی(ره) از آیه شریفه را در شماره چهارم بیان کردیم.
#فقه
#اجبار
@Nardebane_feghahat
✳️ «لا إِکراهَ فِی الدِّینِ» (6)
✔️ مرحوم آیت الله خویی(ره) دو معنا برای «کُرْه» ذکر میکند و معتقد است در این آیهی شریفه «لا اکراه فی الدین» همان معنای دوم را دارد:
🔹 أن الكره في اللغة يستعمل في معنيين:
1⃣ أحدهما: ما يقابل الرضا، و منه قوله تعالى:
«وَ عَسَى أَن تَكْرَهُواْ شَيْئًا وَهُوَ خَيْرٌ لَّكُمْ»
2⃣ و ثانيهما: ما يقابل الإختيار، و منه قوله تعالى: «حَمَلَتْهُ أُمُّهُ كُرْهًا وَوَضَعَتْهُ كُرْهًا» فإن الحمل والوضع يكونان في الغالب عن رضى، ولكنهما خارجان عن الاختيار.
📚 البيان في تفسير القرآن، الخوئي، السيد أبوالقاسم ج1 ص308
ایشان میفرماید که اگر بخواهیم «کُرْه» در آیه «لا إکراه فی الدین» را به معنای اول (یعنی مقابل رضا) بگیریم، یا باید قائل به نسخ شوید (یعنی بگویید آیات جهاد این آیه را نسخ میکند) یا باید آیه را تخصیص بزنید (یعنی مشرکین را وادار به اسلام آوردن میکنیم، ولی اهل کتاب را خیر!) لذا مرحوم خویی قائل به معنای دوم در این آیه شده است. کلام ایشان این است که نسخ در جایی مطرح میشود که تنافی قطعی وجود داشته باشد. خب طوری معنا کنید که با آیات دیگر تنافی نداشته باشد.
🔺 تبصره: برداشت محقق خویی(ره) از آیه شریفه را در شماره چهارم بیان کردیم.
#فقه
#اجبار
@Nardebane_feghahat
❓آیا فعل از مصدر گرفته میشود یا مصدر از فعل گرفته میشود؟
🔸 این مطلب، اختلافی است و بستگی به مبنا دارد.
🔹 کوفیون «فعل» را اصل میدانند و بصریون «مصدر» را.
#ادبیات
@Nardebane_feghahat
✔️ «صیغه منتهی الجموع» غیر منصرف است و لذا تنوین قبول نمیکند.
#ادبیات
@Nardebane_feghahat
✳️ دو پرسش از آیت الله سید علی میلانی
❓ آیا در دورهای که شما شاگرد مرحوم آیتﷲ سید محمد روحانی(ره) بودید نظرشان مبتنی بر انسداد بود؟
🔹 بله. عوض نشده بود. ایشان مذاقشان بهگونهای بود که سعی میکردند نظرات آخوند را توجیه کنند و خیلی به آخوند اعتقاد داشتند. دوره درسی ایشان جمع و جورتر از آقای وحید بود.
❓آقای وحید که انفتاحی هستند؟
🔸 بله ایشان حجیت خبر واحد را با سیره عقلائیه تمام میدانند.
#اصول
#انسداد
@Nardebane_feghahat
🔹 مرحوم ملّا امین استرآبادی معتقد بود که در تمامی مسائل میتوان دلالتِ قطعی از شرع به دست آورد، حتی در دیه خَدْش!
🔸 ایشان میفرماید:
«الصواب عندي مذهب قدمائنا الأخباريّين وطريقتهم، أمّا مذهبهم فهو أنّ كلّ ما تحتاج إليه الامّة إلى يوم القيامة عليه دلالة قطعية من قبله تعالى حتّى أرش الخدش»
📚 الفوائد المدنيّة، الأسترآبادي، محمّد أمين ج1 ص104
🔹 ایشان بابِ علم را مفتوح میدانست و اصلاً نیازی به ظن نمیدید که به دنبال حجیّت آن باشد، اما اصولیین باب علم را مفتوح نمیدانستد و لذا بحث حجیّت ظن را مطرح کردند.
#اصول
@Nardebane_feghahat
✳️ #کتاب_الأموات (10)
✔️ درس خارج فقه آیت الله مظاهری
90/02/25
🔸 «نبش قبر» حرام است. دلیلش هم توهین است. این علت است. هر کجا هم توهین نیست، اشکال ندارد ولو یک روز باشد که مُرده باشد. مثلاً یک روز است که مُرده، حالا انگشتر قیمتیاش را یادشان رفته در بیاورند، گفتهاند طوری نیست. باز گفتهاند در همین مورد اگر بدن میّت بو گرفته، -هر چه باشد- نمیشود! برای اینکه هتک مؤمن است و هتک مؤمن ارزشش یک انگشتر و یک میلیارد و یک میلیون و اینها نیست. نمیشود توهین به مؤمن بشود!
🔹 بنابراین ممکن است یک روز باشد مُرده باشد و نبش قبر جایز باشد، و ممکن است هزار سال باشد مُرده باشد اما نبش قبر جایز نباشد. آن جا که یک روز است مُرده، جایز است؛ دو روز است، سه روز است، جایز است آن جا که مثلا قبر را میخواهند جابجا کنند {مثلاً} اشتباه دفنش کردهاند یا اینکه مثلاً میخواهند ببرند مشاهد مشرفه! داعی عقلایی روی آن است. دیگر هتک نیست. هتک مؤمن که نیست. بنابراین این نبش قبر ولو اینکه مثلا چند روز باشد مُرده باشد یا مثلا یک سال باشد مُرده باشد یا مثلا دو سه سال است مُرده است که دیگر بو و امثال اینها ندارد، فقط استخوان است میخواهند استخوانها را ببرند مشاهد مشرفه که مرحوم سید سابقاً روی آن فتوی دادند و این جا هم با این دلیلی که جلو میآییم، یک قاعده کلی درست میکنیم و میگوییم هر کجا هتک نیست - و داعی عقلایی روی آن هست که نبش کنیم- نبش میکنیم و نبشش جایز است،و هر کجا نه، نه. هر کجا هتک است نه. هر کجا هتک نیست جایز است.
#فقه
#مظاهری
#نبش_قبر
@Nardebane_feghahat
4_5877456427232005236.pdf
395.3K
✔️ بررسی اعتبار رؤیت پیغمبر اکرم (ص) در خواب، با نظر به امتناع تمثّل شیطان به شکل حضرت
✍ علی اصغر نعیمی
@Nardebane_feghahat