✔️ آیت الله #شبیری_زنجانی(حفطه الله تعالی):
🔸 در يكى از نسخ رجال نجاشى، مطلبى در حاشيه با امضاى «ح - ح» وجود دارد كه تاكنون بر ما روشن نشده كه كيست؟! در رجال قهپائى نيز با همين رمز، حواشى او نقل شده. ولى محتمل است كه «حسين حارثى» پدر شيخ بهائى باشد كه نامش حسين بوده و «ح» رمز حسين است و «ح» دوم، رمز حارثى؛ چون از اولاد حارث أعور بودهاند.
🔹 حسين حارثى، شاگرد شهيد ثانى است و در سال ٩٨٤ یعنی نوزده سال پس از شهيد ثانى وفات كرده است.
🔸 ما نسخهاى از كتاب «فهرست» شيخ را امانت گرفته بوديم كه با دو واسطه با فهرستى كه به خط شيخ بود، مقابله شده بود و تاريخ آن نسخه 1016 بود و نوشته بود كه ما اين نسخه را با نسخه «ح - ح» (رضى الله عنه) مقابله كرديم و او هم نسخهاش را با نسخه شهيد ثانى [متوفاى سال ٩٦٦ يا ٩٦٥ (قول أصحّ)] مقابله كرده است. لذا در اين فاصله شخصى غير از حسين حارثى پدر شيخ بهائى به نظر نمىرسد.
📚 کتاب النکاح ج1 ص123 و 124
#رجال
@Nardebane_feghahat
✳️ مهمترین کتب در مورد خمس از دیدگاه آیت الله وحید خراسانی
✔️ آیت الله #وحید_خراسانی(دام ظله):
🔸 نحن نرى أن الدرجة الأولى من الكتب في باب الخمس هي الكتب التالية:
🔹 کتاب الخمس للشيخ الأعظم الأنصاري، وكتاب الخمس من جواهر الكلام للشيخ الفقيه محمد حسن النجفي، وكتاب الخمس من مصباح الفقيه للمحقق الهمداني (قدّس الله أسرارهم).
#فقه
#خمس
@Nardebane_feghahat
✔️ آیت الله سید محمد باقر سیستانی:
🔸 أن قاعدة (الواحد لا يصدر إلّا عن واحد) غير تامّة، والاحتجاج عليها باعتبار التسانخ بين العلة والمعلول غير صحيح.
📚 مباني الأصول ج1 ص20
#فلسفه
@Nardebane_feghahat
✔️ آیت الله سید احمد #مددی (حفظه الله تعالی):
🔸 از آقای #سیستانی به نقل از آقای خویی شنیدم که خودشان گفته بودند: «من از همان ابتدا روی فقه زیاد کار نمی کردم، چون تمام همت خود را روی اصول گذاشته بودم تا ابتدا یک دوره اصول را کامل و جامع تحقیق و تنظیم کنم و سپس نیروی خود را روی فقه بگذارم.»
🔹 مرحوم آقای #خویی بسیار خوش استعداد، خوش فکر و خوش حافظه بودند. در همین اواخر که سنشان نزدیک به 90 سال بود، از یک طلبه جوانِ درسخوان هم بیشتر کار میکردند. در ده، پانزده سال پایانِ حیاتشان واقعاً میتوانستیم ایشان را یک دایرة المعارف حدیث و فقه شیعه بدانیم؛ کمتر میشد حدیثی را شما بخوانید که ایشان در حافظه نداشته باشند.
@Nardebane_feghahat
4_5969843102209281160.mp3
577.4K
✔️ ادیب حجت هاشمی خراسانی در حواشی درس خصائص «تتلمذ» را غلط میداند
#ادبیات
@Nardebane_feghahat
✔️ آیت الله سید جعفر سیدان:
🔸 «مرحوم ادیب خدمت آیةالله بروجردی رسیده بود. صحبت از اساتیدشان به میان آمده بود. مرحوم ادیب شروع کرد به شمردن که نزد فلانی تلمّذ کردم. آقا فرمودند: لابد تتلمذ کردهاید نه تلمّذ. (چون تَلْمَذَ رباعی مجرّد است و ثلاثی مزید که تَلَمَّذ باشد در لغت نداریم)».
📚 ما سمعتُ ممّن رأیتُ، ج1 ص254
#ادبیات
@Nardebane_feghahat
✔️ من طرائف النحويين
وقف سائل بباب نحوي، فقال النحوي: من؟
فقال: سائل.
قال النحوي: ينصرف.
قال: اسمي أحمد (ممنوع من الصرف).
#ادبیات
@Nardebane_feghahat
✳️ #اجتهاد_و_تقلید (9)
✔️ آیت الله شیخ محمد علی اراکی:
🔸 حاج شيخ [عبدالکریم حائری] در فقه يك نظرى داشت، مى فرمود: چون فقه پنجاه باب است، از اول باب طهارت تا حدود و ديات، اول كسى كه فقه را به اين طريق مُبوّب كرد، «مرحوم محقّق» بود كه «شرايع» را نوشت. پيش از او شيخ طوسى در «مبسوط» ترتيبى داد، ولى به اين ترتيب نبود. «مُحقّق» بود كه فقه را به پنجاه باب مُبوّب كرد. مسائل هر بابى را سَوا سَوا كرد و هر كدام را در باب خودش گنجانيد. چيز اعجوبهاى بود. بعدا هركه آمد، از او تبعيت كرد.
🔹 علّامه، محقّق ثانى، شهيد اول، شهيد ثانى، شيخ انصارى و همه هر كه آمد تبعيت از او كرد. اين چه مُحقّقى بوده كه اين همه محقّقان آمدند، ولى رويه او را تغيير ندادند!؟
🔸 ولی حاج شيخ[عبدالکریم حائری] مىفرمود: هر بابى از اين ابواب، يك متخصّص لازم دارد. چون ابواب فقه خيلى مُتشتّت و اقوال و ادلّه عقليه و نقليه و اِجماعاتش تتبّع زياد مىخواهد و افراد سريع الذهن لازم دارد، و اين عمر انسانى كفايت نمىدهد كه پنجاه باب را بطور شايسته و آن طور كه بايد و شايد،تحقيق كند، پس خوب است براى هر بابى يك شخصى متخصّص بشود.
🔹 مثل اين كه در طبّ، متخصّص وجود دارد، يكى متخصّص گوش است، يكى متخصّص اعصاب، يكى متخصّص چشم، يكى متخصّص اسافل اعضاء و يكى متخصّص سر و... هر كسى يك تخصّص دارد.
🔸 ...حاج شيخ[عبدالکریم حائری] مى فرمود: خوب است در فقه هم متخصّص داشته باشيم، يكى متخصّص صلاة باشد، يكى متخصّص طهارت باشد، يكى متخصّص خمس باشد،و همين طور. و آن وقت هر سؤال و استفتايى كه مى آيد، به متخصّص آن ارجاع دهيم تا او جواب بدهد.
📚 یادنامه آیت الله اراکی ص193و 194
#فقه
@Nardebane_feghahat
✔️ مرحوم طریحی (قدس سره الشریف):
🔸 «الفردوس»: البستان بلغة الروم.
📚 تفسير غريب القرآن الكريم ص307
@Nardebane_feghahat
🔹 عدد در خارج وجود ندارد، بلکه آنچه در خارج وجود دارد معدود است. «100» در خارج وجود ندارد و اگر بخواهد در عالم خارج وجود داشته باشد، باید به دنبال یک معدود بگردد.
مثلا: 100 اتم، 100 سیب و...
یا به عنوان مثال: ما در عالم خارج «2» نداریم بلکه اشیائی داریم که دوتا هستند، مثلا دو انسان، دو درخت و...
🔸 اگر بخواهیم کمی علمیتر سخن بگوییم، باید عرض کنیم که «عدد بلا معدود» در هیچ موطنی موجود نیست الا در عالم إعتبار. «عدد» معقول ثانی است (همان طور که علامه حلی چنین اعتقادی دارد) یا منتزع از معدود است، وگرنه خودش ما بإزاء خارجی ندارد.
✍ رضا حسینی
@Nardebane_feghahat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✔️ خاطرهای که علی یونسی برای اولین بار روایت کرد
🔸 صبح روزی که خبر شهادت بهشتی رسید، امام خمینی به قضات دستور داد تا زمانی که عصبانی هستید قضاوت نکنید
#فقه
@Nardebane_feghahat
✔️ فتوای دهاتی بوی دهاتی میدهد و فتوای شهری بوی شهری
🔸 فقیه و مجتهد کارش استنباط و استخراج احکام است، اما اطلاع و احاطه او به موضوعات و به اصطلاح طرز جهانبینیاش در فتواهایش زیاد تأثیر دارد. فقیه باید احاطه کامل به موضوعاتی که برای آن موضوعات فتوا صادر میکند داشته باشد.
🔹 اگر فقیهی را فرض کنیم که همیشه در گوشه خانه و یا مدرسه بوده و او را با فقیهی مقایسه کنیم که وارد جریانات زندگی است، این هر دو نفر به ادلّه شرعیه و مدارک احکام مراجعه میکنند، اما هرکدام یک جور و یک نحو بخصوص استنباط میکنند.
🔸 اگر کسی فتواهای فقها را با یکدیگر مقایسه کند و ضمناً به احوال شخصیه و طرز تفکر آنها در مسائل زندگی توجه کند میبیند که چگونه سوابق ذهنی یک فقیه و اطلاعات خارجی او از دنیای خارج در فتواهایش تأثیر داشته به طوری که فتوای عرب بوی عرب میدهد و فتوای عجم بوی عجم، فتوای دهاتی بوی دهاتی میدهد و فتوای شهری بوی شهری.
📚 استاد مطهری، ده گفتار، ص129،130
#فقه
@Nardebane_feghahat
🔸 نقل است که مرحوم آقای خویی وقتی به مقام مرجعیت رسید، هنگامِ نوشتنِ اولین فتوای خود گریه کرد. وقتی علت این مسأله را پرسیدند، گفت: میخواهم بگویم «هذا حکم الله»، این خیلی سخت است!
🔹 رحم الله الماضین من الفقهاء؛
ولی ای کاش این حقائق را بفهمیم و بدون تخصص در مورد مسائل دینی اظهار نظر نکنیم. مرحوم خویی (ره) که فقیهی بزرگ بود، از نظر دادن واهمه داشت. چگونه است که امروز می بینیم که افرادی که هیچ تخصصی در امور دینی ندارند و اصلاً مراحل حوزوی را طی نکردهاند،. به راحتی نظر و فتوا میدهند؟!
🔸 کاری به صحت یا عدم صحت روایت «عنوان بصری» ندارم، اما این جمله در آن آمده است: «بترس از فتوی دادن همچون ترس از حیوان درنده، و گردن خود را پل عبورِ مردمان قرار نده».
🔹 فتوا دادن را به فقهاء و متخصصان واگذار کنیم! مثلاً این طور نشود که وقتی به نظر فقهی در باب کیفیت عزاداری برخورد میکنیم، برخی از عوام به ما بفرمایند که:
«دیوانگی عشق حسین، عین کمال اسـت»!
🔸 تعصبی برخورد نکنیم! در مکتب ما هم همینگونه است، اما مگر میتوان به اسم حسین بن علی(علیه السلام) خلافِ شریعت مرتکب شد؟!
✔️ متأسفانه عوام، فوقِ من به الکفایة هستند! عالمانه حرف بزنیم...
✍ رضا حسینی
@Nardebane_feghahat
✳️ درس خارج اصول آیت الله سید احمد #مددی (حفظه الله)
۱۳۹۳/۸/۱۹
🔸 «مصباح المنیر» کتاب خوبی هست ولی اصلش کتابِ «الشرح الکبیر رافعی» هست که این کتاب در واقع، شرح مصطلحات فقهی است. اصل این کتاب، این هست. در حقیقت شرح مصطلحات کتاب الشرح الکبیر رافعی است.
🔹 مصباح، لغت نیست. بله، خودش میگوید در ضمن بعضی از لغات را هم شرح دادم. لذا از این کتاب در شرح لغت استفاده نکنید. به درد شناخت مصطلحات فقهی میخورد.
🔸 البته سابقاً عرض کردم حتی کتب لغوی یک مشکلی دارند که تأثرِ فقهی-کلامی دارند. توضیحاتش را بیان کردهایم. کتبی که لغت هستند این مشکل را دارند، چه برسد به کتابی مثل «مصباح المنیر».
#ادبیات
#لغت
@Nardebane_feghahat
✔️ آیت الله سید احمد #مددی (مدظله العالی):
🔸 تدوین لغت بعد از اختلافات مذهبی، کلامی و فقهی در قرن دوم است. مثلاً یک لغوی، تابع مسلکی است که میته را امر وجودی میداند و به تبع یکطور مینویسد و بر عکسِ کسی دیگر.
🔹 مجمع البحرین خیلی ضعیف هست.
🔸 کتاب مفردات راغب، یک کتاب قوی هست. کتاب قاموس بسیار لطیف است. تاج العروس خوب هست. کتب ابن سکیت کتب خوبی است، در غایتِ دقت در متون عربی هست.
#ادبیات
#لغت
@Nardebane_feghahat
✔️ آیتالله شیخ مصطفی اشرفی شاهرودی:
🔹 امام خمینی و آیتالله حکیم فرمودند تلاش علمی و اجتهاد برای طلبه مستعد واجب عینی است.
🔸 طلاب نباید برای رشد خود منتظر برنامه و خط و مشی حوزه باشند، راه رشد در حرکت و اقدام خود افراد با بهره از معلمان اخلاقی و علمی است. تحول حوزه توسط بزرگان خوب است اما نباید معطل آن بود.
@Nardebane_feghahat
✅ اجتهاد برای طلاب سطح، علی الظاهر «واجب عینی» است
✔️ آیتالله جعفر سبحانی:
🔸 طلابی که در حد رسائل و مکاسب و یا کمی بالاتر رسیدهاند، علی الظاهر اجتهاد برای آنان واجب عینی است؛ نه واجب کفایی.
🔹 آقایانی که در این حد آمدهاید، کوشش کنید که اجتهاد را به دست بیاورید؛ بنابراین تکلیف شما مشکل است.
#فقه
#سبحانی
@Nardebane_feghahat
هدایت شده از نردبان فقاهت
✔️ آیت الله سید احمد #مددی (مدظله العالی):
🔸 «تدوين لغت» بعد از انقسام مذاهب است. آن قدر خون و خون ريزی کردند و همديگر را کشتند، بعد آمدند تا لغت بنويسند! خب طبيعتاً اين خون و خون ريزیها به لغت هم متأسفانه سرايت کرده است.
🔹 اين که اسناد شود به يک کتاب لغوی و فلان، بعد بگوییم: «اين درست نيست و آن مجمع البحرين درست است»، اصلاً اين منهج، صحیح نيست.
🔸 مجمع البحرين کتاب ضعيفي می باشد. باز کتبِ قديمیِ لغت بهتر استظهار کرده اند. بايد برگرديم به مجموعه شواهد.
#ادبیات
#لغت
#مجمع_البحرین
@Nardebane_feghahat
✳️ #توثیق_روات_کامل_الزیارات (1)
🔸 در مورد راویانی که در سند روایات کتاب کامل الزیارات واقع شده اند، اختلاف نظر وجود دارد، برخی تمام آن ها را ثقه می دانند و برخی... (در پستهای آینده اقوال مختلف را بیان خواهیم کرد)
🔹 در ابتدا، شخصیت «ابن قولویه» (نویسنده کامل الزیارات) را در کلام رجالیین بررسی کنیم:
1⃣ جعفر بن محمد بن جعفر بن موسى بن قولويه أبو القاسم... وكان أبو القاسم من ثقات أصحابنا و أجلائهم في الحديث والفقه، له كتب حسان، كتاب مداواة الجسد، كتاب الصلاة، ... كتاب الزيارات، ...»
📚 فهرست النجاشي ج1 ص123
2⃣ «جعفر بن محمد بن قولويه القمي، يكنى أبا القاسم، ثقة، ...و له كتاب جامع الزيارات وما رُوىَ في ذلك من الفضل عن الأئمة (عليه السلام).»
📚 الفهرست الشيخ الطوسي ج1 ص91
#رجال
@Nardebane_feghahat
✳️ #توثیق_روات_کامل_الزیارات (2)
✔️ آیت الله سید احمد #مددی (حفظه الله):
🔸 «ابن قولویه» اصل ایشان قمی است. بعد ساکن بغداد شده و در آنجا فوت کرده است. وی میراث قمیها را هم دارد.
#رجال
@Nardebane_feghahat
✳️ #توثیق_روات_کامل_الزیارات (3)
📚 أصول علم الرجال، بين النظرية والتطبيق، آیت الله شیخ مسلم داوری ج1 ص184⬆️⬆️
🔸آیت الله شيخ مسلم داوری در متن بالا بیان کردهاند که نظر مرحوم خویی در اثر بحثها و مراجعات پیوستهای که بین ایشان و آقای خویی صورت گرفته، تغییر یافته است.
✔️ همان طور که در جریان هستید، آیت الله خویی (رحمة الله علیه) در ابتدا قائل به توثیق جمیع روات کامل الزیارات بوده، اما بعدها در نظر ایشان، تبدّل حاصل شد و فقط معتقد به وثاقت مشایخ بلاواسطه ابن قولویه در کامل الزیارات شدند.
#رجال
@Nardebane_feghahat
✳️ #توثیق_روات_کامل_الزیارات (4)
✔️ بخشی از مقدمه کامل الزیارات: «و أنا مُبَيِّنٌ لك أطال الله بقاءَك ما أثابَ الله به الزائر لنبيه و أهل بيته (صلوات الله عليهم أجمعين) بالآثار الواردة عنهم (ص) ... و إنما دعاني إلى تصنيف كتابي هذا مسألتُكَ و تِرْدادُكَ القولَ عليَّ مرةً بعد أخرى تسألُني ذلك و لَعلمي بما فيه لي من المَثوبَة (1⃣)... فأشغَلْتُ الفكرَ فيه و صرفتُ الهمَّ إليه و سألتُ اللهَ تبارك و تعالى العونَ عليه حتى أخرجتُه و جمعتُه عن الأئمة (صلوات الله عليهم أجمعين) من أحاديثهم و لم اُخْرِج فيه حديثاً رُويَ عن غيرهم إذا كان فيما روينا عنهم من حديثهم(ص)(2⃣)- كفايةً عن حديث غيرهم و قد عَلِمنا أنا لا نحيط بجميع ما رُويَ عنهم في هذا المعنى و لا في غيره لكن ما وقع لنا من جهة الثقات من أصحابنا (رحمهم الله برحمته) و لا أخرجتُ فيه حديثاً روي عن الشِّذاذ من الرجال يُؤثِرُ ذلك عنهم عن المذكورين غيرِ المعروفين بالرواية المشهورينَ بالحديث و العلم و سمّيتُه كتاب كامل الزيارات و فضلُها و ثوابُ ذلك...»
📚 كامل الزيارات نویسنده : ابن قولويه القمي ج1 ص13
1⃣ این عبارت، کاشف از اخلاص مصنف و اهمیت طرح این مباحث از حیث ثواب اخروی دارد.
2⃣ اشکالی که وجود دارد آن است که در این کتاب روایاتی از غیر ائمه (علیهم السلام) وجود دارد. شاید در آن روایات نام امام را از باب اختصار نیاورده است یا دلیلی دیگر. علی أی حال، چنین اشکالی مطرح شده است.
✔️ گفته اند: ابن قولویه در این مقدمه به چند نکته تصریح کرده است:
الف) روایتی در این کتاب از غیر ائمه نیاورده است.
ب) روایتی از غیر ثقات نیاورده.
ج) روایتی از «شذاذ» و افرادی که معروف در روایت نبودهاند، نیاورده.
❓ اما آیا واقعاً از این عبارات ابن قولویه به دست میآید که همه روات کامل الزیارات را ثقه می دانسته؟ یا فقط مشایخ بلا واسطه؟ یا توثیق هیچ یک از روات از این عبارات استفاده نمیشود؟
✅ حدوداً هفت نظر در این مورد وجود دارد که به بررسی برخی از آنها خواهیم پرداخت.
#رجال
@Nardebane_feghahat
#توثیق_روات_کامل_الزیارات (5)
🔸 و قد ذهب الأستاذ (دام ظله) أخيرا إلى وثاقة جميع من وقع في اسناد الكتاب المذكور إعتماداً على توثيق جعفر بن محمد بن قولويه.
📚 فقه الشيعة، الموسوي الخلخالي، السيد محمد مهدي ج3 ص32
✔️ از این عبارات به دست میآید که مرحوم آیت الله خویی (رضوان الله تعالی علیه) در طول عمر شریفشان سه نظر متفاوت در مورد کامل الزیارات داشتهاند.
1⃣ اوائل عمر مبارکشان قائل به توثیق هیچیک از روات کامل الزیارات نبودهاند.
2⃣ سپس ۱۸۰ درجه تغییر کرده اند و معتقد به وثاقت تمام روات کامل الزیارات شدهاند (یعنی وثاقت ۳۸۸ راوی)
3⃣ و در اواخر عمرشان از این نظر هم برگشتهاند و فقط معتقد به وثاقت مشایخ بلاواسطه ابن قولویه (یعنی راوی اولی پس از ایشان) در کامل الزیارات شده اند (یعنی وثاقت ۳۱ راوی)
✍ رضا حسینی
#رجال
@Nardebane_feghahat
✳️ #توثیق_روات_کامل_الزیارات (6)
📚 دروس تمهيدية في القواعد الرجالية، الشيخ محمد باقر الأيرواني ج1 ص176 و 177
✔️ اگر به پاورقی شماره ۳ این کتاب دقت بفرمایید، به سه نظر مختلفی که آقای خویی در طول حیاتشان نسبت به این کتاب داشته، اشاره شده است.
#رجال
@Nardebane_feghahat
✅ هرکس معتقد به قدم عالم باشد، کافر است
✔️ علامه حلی (قدس سره):
🔸 من اعتقد قدم العالم فهو كافر بلا خلاف؛ لأنّ الفارق بين المسلم و الكافر ذلك، وحكمه في الآخرة حكم باقي الكفار بالإجماع.
📚 أجوبة المسائل المهنائية، ص٨٩
#کلام
#فلسفه
@Nardebane_feghahat
✳️ #توثیق_روات_کامل_الزیارات (7)
✔️ البته جناب شیخ غلامرضا عرفانیان (از شاگردان مرحوم خویی) معتقد است که آقای خویی از قول به وثاقت جمیع روات «کامل الزیارات» برنگشته و در انتساب نظریه جدید ایشان تشکیک نموده است:
🔸 «إنّ جعفرَ بنَ محمد بنِ قولويه قد إلتزم في كتابه "كامل الزيارة" أن لا يَروي الا عن الثقات إلى أن رأيْنا ورقةً غيرَ ثابتِ الصّحة، فيه التّصريح بالتّراجُعِ عن ذلك الامر المقطوعِ به عنده وعند بعض السَلَفِ والخَلَف و فيها تخصيص التوثيق العام في كلام إبن قولويه بمشايخه الواحدِ والثلاثين.
و أنا أذكر نصَّ عُذْرِه (قدس سره) في العدول المنسوب إليه لكى نُراصِدَه معكم».
📚 مشايخ الثّقات، عرفانيان، الميرزا غلامرضا ج1 ص153
#رجال
@Nardebane_feghahat
✳️ #توثیق_روات_کامل_الزیارات (8)
✔️ آیت الله شیخ غلامرضا عرفانیان معتقد است که استادش آقای خویی هرگز از نظریه توثیق جمیع روات کامل الزیارات برنگشته است:
🔹 و بالجملة يُستكشَفُ من جوابنا هذا حلاً و نقضاً: أن التّراجُعَ المسطور على صفحة الإستدراك ليس من عمل سيدنا الاستاذ (قدس سره) و إنما هو نتيجة الدغدغة والوسوسة الرّاسِبَة في أذهان بعض الباحثين والمناقشين، عصمنا الله تعالى عن الخطاء والزَّلَّة.
📚 مشايخ الثّقات، عرفانيان، الميرزا غلامرضا ج1 ص157
#رجال
@Nardebane_feghahat
✳️ #توثیق_روات_کامل_الزیارات (9)
✔️ جناب شیخ غلامرضا عرفانیان معتقد است که استادش مرحوم آقای خویی تا آخر عمر شریف خود قائل به وثاقت جمیع روات کامل الزیارات بوده:
🔹 الرابع: بعد التحقيق في مَدى مدلولِ مقدمةِ كامل الزيارات في النجف الأشرف و أنّه الظاهر في اعتبار مَنْ وَقَعَ في أسانيده، كان إختلافُ أهل الفن من عيون تلامذة سيدنا الاستاذ (قدس سره) إلى محضره و مجلسه في بيته يَفْتَحُ الأقداح و يَسْرَحُ البحثَ و النِّقاش بالصّراح قريباً مما قرأتَ في صفحة الإستدراك و قد كان سيّدُنا الاستاذ واقفاً في وجههم يُدافعُ عن الظهور المسطور شارحاً لهم محتوى المقدمة و يُحَكِّمُها تحكيماً بما سطّرناه في هذه التّنبيهات و أنا كنتُ حاضراً تلك المَحاضِر و ناظراً إلى تلك المَناظِر فرأيتُه لم يَتَخاضَع ولم يَتنازل إلى ما شاؤوا من إختصاص توثيق ابن قولويه بمشايخه ، فكان المناقشون يَرجعون إلى أنفسهم و يَخرجون عنه بسكوتٍ من بعضٍ و إيمانٍ من بعضٍ آخَر.
🔸 و هو (رحمه الله) كان في شَغَفٍ من إنكشاف هذا الظهور العام المحقَّق و خَرْق غِطاءَ الذّهول و إلتفاتِ إليه لكثرة فائدتِه من اطلاقِ عديدٍ من المسائل الفقهية التي تُستنبَطُ من الأخبار وإخراجِها عن قِفَصِ عدمِ الدليل.
📚 مشايخ الثّقات، عرفانيان، الميرزا غلامرضا ج1 ص156
#رجال
@Nardebane_feghahat