✳️ #آقا_موسی_صدر (5)
✔️ آیت الله شبیری زنجانی (مدظله العالی):
🔸 ما با «آقا موسی صدر» رفیق بودیم. ایشان از نظر علمی هم قوی بود و البته نبوغ سیاسی بالایی هم داشت که وارد سیاست شد. این نوع آدمها خیلی انگشت شمار پیدا میشوند.
@Nardebane_feghahat
❓بسمه تعالى. محترماً معروض مىدارد، در رابطه با پخش برخى فيلمهاى خارجى يا توليد داخلى و سريالهايى مانند «پاييز صحرا» و «آيينه»، «نفوذ» و غيره و همچنين پخش آهنگهاى موسيقى از صدا و سيما، از سوى امت شهيدپرور شكاياتى به شوراى سرپرستى مىرسد مبنى بر اينكه پخش اين فيلمها و سريالها و آهنگها خلاف شرع مقدس اسلام و مخالف اهداف عالى انقلاب است و با نظام جمهورى اسلامى تناسب ندارد و هزينه كردن بودجه براى ساختن آن اسراف محسوب مىشود، گو اينكه احياناً جنبههاى آموزنده، تفريحى و سرگرمكننده نيز دارد.
در انطباق اين گونه موارد با فتاواى موجود در رسالههاى عمليه و تحرير الوسيله آن حضرت و احراز و تفكيك مجاز از غير مجاز اختلاف نظر وجود دارد و نمىتوان جواب صريح و صحيحى به مستشكلان ارائه نمود. اختلاف سليقه نيز إلى ما شاء اللَّه موجود است و انسان نمىداند چه بايد بكند و در اين شرايط حساس جنگى كه از اهمّ امور است، تكليف چيست؟
نكته ديگر اينكه وقتى شكايات كه معمولاً از امتِ مورد توجه امام بزرگوار مىباشد، به مديران و مسئولان اجرايى ارجاع مىشود مىگويند، امام- مد ظله العالى- تمام اين برنامهها را مىبينند و آهنگها را گوش مىكنند اگر اشكالى داشته باشد تذكر مىدهند. از آنجا كه رسيدگى به شكايات و پاسخ به آنها و اقدام فورى براى رفع نواقص، يكى از وظايف قانونى شوراى سرپرستى مىباشد، مستدعى است نظر مبارك را نسبت به موارد يادشده مرقوم فرماييد تا بتوانيم از آغاز دوره جديد وظيفه خطير شرعى و قانونى خود را به خوبى انجام دهيم و در پيشگاه آن امام عظيم الشأن و امت الهى ايران مسئول نباشيم.
اسماعيل فردوسىپور
✔️ پاسخ امام خمینی:
🔹 بسمه تعالى. نظر نمودن به اين قبيل فيلمها و نمايشنامهها هيچ يك اشكال شرعى ندارد و بسيارى از آنها آموزنده است و پخش آنها نيز اشكالى ندارد. و همين طور فيلمهاى ورزشى و آهنگها اكثراً بىاشكال است. گاهى خلافْ به طور نادر ديده مىشود، كه بايد بيشتر مواظبت كرد. لكن دو نكته بايد مراعات شود: اول آنكه كسانى كه گريم مىكنند بايد محرم باشند و اجنبى حرام است چنين كارى را انجام دهد. دوم آنكه بينندگان از روى شهوت نظر نكنند.
روح اللَّه الموسوي الخمينى
📚 صحيفه امام، الخميني، السيد روح الله ج20 ص445و 446
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ #آقا_موسی_صدر (6)
✔️ امام موسی صدر در کلامِ آیت الله شبیری زنجانی (مدظله العالی)
🔹 جنبه فقاهتِ امام موسی صدر
🔸 مایه آبروی قمیها
🔹 خوش استعداد و خوشفهم
@Nardebane_feghahat
✳️ #آقا_موسی_صدر (7)
✔️ آقا موسی صدر:
🔸 برای انسانی گردآمدیم که ادیان به خاطر او آمدند، ادیانی که یکی بودند و هر کدام به دیگری بشارت میداد و همدیگر را تصدیق میکردند...
🔹 ادیان یکی بودند، زیرا در خدمت هدفی واحد بودند: «دعوت به سوی خدا» و «خدمت انسان» و این دو، نمودهای حقیقتی یگانهاند. و آنگاه که ادیان در پی خدمت به خویشتن برآمدند، میانشان اختلاف بروز کرد. توجه هر دینی به خود آن قدر زیاد شد که تقریباً به فراموشی هدف اصلی انجامید، اختلافات شدت گرفت و درد و رنج های انسان فزونی یافت...
🔸 ادیان یکی بودند؛ زیرا نقطه آغاز همه آنها، یعنی خدا، یکی است؛ و هدف آنها، یعنی انسان، یکی است؛ و بستر تحولات آنها، یعنی جهانِ هستی، یکی است. و چون هدف را فراموش کردیم و از خدمت انسان دور شدیم، خدا نیز ما را فراموش کرد و از ما دور شد، و ما به راهها و پارههای مختلفی بدل گشتیم و در پیِ خدمت به منافعِ خاص خود برآمدیم و معبودهای دیگری جز خدا را برگزیدیم و انسان را به نابودی کشاندیم.
@Nardebane_feghahat
✳️ #امر_به_معروف_و_نهی_از_منکر (17)
✔️ بیانات مقام معظم رهبری در دیدار فرماندهان گردانهای عاشورا (1371/04/22)
🔸 امر به معروف هم مثل نماز، «واجب» است. در نهجالبلاغه میفرماید: «وَ مَا أَعْمَالُ الْبِرِّ كُلُّهَا وَ الْجِهَادُ فِي سَبِيلِ اللهِ عِنْدَ الْأَمْرِ بِالْمَعْرُوفِ وَ النَّهْيِ عَنْ الْمُنْكَرِ إِلَّا كَنَفْثَةٍ فِي بَحْرٍ لُجِّيٍّ» یعنی امر به معروف و نهی از منکر، در مقیاس وسیع و عمومی خود، حتی از جهاد بالاتر است؛ چون پایهی دین را محکم میکند. اساس جهاد را امر به معروف و نهی از منکر استوار میکند.
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ #امر_به_معروف_و_نهی_از_منکر (18)
✔️ بیانات رهبر معظم انقلاب در حرم مطهر رضوی
۱۳۹۴/۰۱/۰۱
🔸 و امّا امر به معروف و نهی از منکر که در واقع به نوعی زیربنای همهی حرکات اجتماعی اسلام است که «بِها تُقامُ الفَرائِض» امربهمعروف یعنی همهی مؤمنان در هر نقطهای از عالم که هستند، موظّفند جامعه را بهسمت نیکی، بهسمت معروف، بهسمت همهی کارهای نیکو حرکت دهند؛ و نهی از منکر یعنی همه را از بدیها، از پستیها، از پلشتیها دور بدارند.
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ #امر_به_معروف_و_نهی_از_منکر (19)
✔️ بیانات مقام معظم رهبری در خطبههای نمازجمعه (۱۳۷۲/۱۲/۱۳)
🔹 «لا تترکوا الامر بالمعروف و النّهی عن المنکر» امر به معروف و نهی از منکر را هرگز ترک نکنید که اگر ترک کردید «فیُوَلّیٰ علیکم شرارُکم» آنجا که نیکی، دعوت کننده و بدی، نهی کننده نداشته باشد، اشرار بر سر کار میآیند و زمام حکومت را در دست میگیرند. اگر مردم به مذموم شمردن بدها و بدیها عادت نکنند، بدها بر سرِکار میآیند و زمام امور را در دست میگیرند. «ثم تدعون.» بعد شما خوبها دعا میکنید که «خدایا، ما را از شرّ این بدها نجات بده!» «فلا یستجاب لکم» خدا دعای شما را مستجاب نمیکند.
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ «لا إِکراهَ فِی الدِّینِ» (1)
🔸 اینکه آیا از این آیه میتوان استفاده کرد که در اجرای احکام اسلامی میتوان از اجبار و زور کمک گرفت، بین فقها اختلافنظر وجود دارد. به بیان و بررسی کلام فقیهان (أعلی الله مقامهم الشریف) میپردازیم.
#فقه
#اجبار
@Nardebane_feghahat
✳️ «لا إِکراهَ فِی الدِّینِ» (2)
✔️ استدلال یکی از فقها به آیه «لا اکراه فی الدین» برای عدم اجبار در احکام اسلامی
📚 کتاب حکومت دینی و حقوق انسان ص29
#فقه
#اجبار
@Nardebane_feghahat
نردبان فقاهت
✳️ «لا إِکراهَ فِی الدِّینِ» (2) ✔️ استدلال یکی از فقها به آیه «لا اکراه فی الدین» برای عدم اجبار د
✳️ «لا إِکراهَ فِی الدِّینِ» (3)
🔸 ایشان «نفی» در این آیه را به معنای «نهی» گرفتهاند، همانطور که در ذیل آیه «وَ لا جِدالَ فِی الحَجّ» چنین برداشتی مطرح شده است.
#فقه
#اجبار
@Nardebane_feghahat
✳️ درس خارج اصول استاد هادی عباسی خراسانی
99/06/25
✔️ تفاوت بین بنای عقلاء و سیره عقلاء
🔸 تفاوت جزئی بین بنا و سیره عقلا هست؛ سیره عقلا بعد از صدور است ولی بنا قبل از صدور.
#اصول
@Nardebane_feghahat
✳️ «لا إِکراهَ فِی الدِّینِ» (4)
🔸 مرحوم آیت الله سید ابوالقاسم خویی (قدس سره) معتقد است که این آیه شریفه به معنای عدم جبر الهی و اثباتِ اختیار برای انسان است. لذا اگر کسی به دنبال اثبات نفی اجبار در دین برای انسانها باشد، باید به دلیل دیگری تمسّک کند.
🔹 بنابراین طبق نظر ایشان «لا إکراه فی الدین» درصدد بیانِ جبر از سوی خداوند است، نه از سوی انسانها.
#فقه
#اجبار
@Nardebane_feghahat