327 عرفان دروادی عمل.mp3
7.65M
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸
#عرفان_دروادی_عمل
جلسه 327 (1399.7.5 شنبه)
#اسماءحسنی_وتعامل_سلوکی_باآن
https://eitaa.com/Nasimehekmat_ErfandarvadiAmal
https://eitaa.com/nasimehekmat
نسیم عرفان
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸 #عرفان_دروادی_عمل جلسه 327 (1399.7.5 شنبه) #اسماءحسنی_وتعامل_سلوکی_باآن https://eitaa.c
◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️
🌱 بسم الله الرحمن الرحیم
🔵 عرفان در وادی عمل، جلسه ۳۲۷ (۲) (شنبه ۵ مهر۹۹/ ۸ صفر)
🔴 بخش اول
🔵 روزی معنوی در قرآن
✅ در قرآن از روزی معنوی به «رزق کریم» یاد میشود. رزق کریم یعنی، رزق ارزشمند و گرانبها. در آیۀ۲۶ سوره نور آمده است: «الْخَبيثاتُ لِلْخَبيثينَ وَ الْخَبيثُونَ لِلْخَبيثاتِ وَ الطَّيِّباتُ لِلطَّيِّبينَ وَ الطَّيِّبُونَ لِلطَّيِّباتِ أُولئِكَ مُبَرَّؤُنَ مِمَّا يَقُولُونَ لَهُمْ مَغْفِرَةٌ وَ رِزْقٌ كَريمٌ»؛ زنان پليد براى مردان پليدند و مردان پليد براى زنان پليد. و زنان پاك براى مردان پاكاند و مردان پاك براى زنان پاك. اينان از آنچه دربارۀ ايشان مىگويند بر كنارند، براى آنان آمرزش و روزىِ نيكو خواهد بود. علامه طباطبایی رحمتاللهعلیه رزق معنوی در دنیا و رزق اخروی را از نوع «رزق کریم» دانسته است.
✅ «وَ مَنْ يُؤْمِنْ بِاللَّهِ وَ يَعْمَلْ صالِحاً يُدْخِلْهُ جَنَّاتٍ تَجْري مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ خالِدينَ فيها أَبَداً قَدْ أَحْسَنَ اللَّهُ لَهُ رِزْقاً»؛ و هركس به خدا بگرود و كار شايسته كند او را در باغهايى كه از زير [درختان] آن جويبارها روان است، درمىآورد، جاودانه در آن مىمانند. قطعاً خدا روزى را براى او خوش كرده است (طلاق، ۱۱). این رزق نیکو چیست؟ علامه طباطبایی میفرماید: این رزق معنوی است. برخی گفتهاند در آخرت است، ولی ایشان معتقد است که هم در دنیا است و هم در آخرت. رزق دنیا، در دنیا هم رزق معنوی است، مانند ایمان و عمل صالح.
✅ در آیات ۲تا۴ انفال هم این موضوع آمده است. «إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِينَ إِذَا ذُكِرَ اللَّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ وَ إِذَا تُلِيَتْ عَلَيْهِمْ ءَايَاتُهُ زَادَتْهُمْ إِيمَانًا وَ عَلىَ رَبِّهِمْ يَتَوَكلونَ(۲) الَّذِينَ يُقِيمُونَ الصَّلَوةَ وَ مِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنفِقُونَ(۳) أُوْلَئكَ هُمُ الْمُؤْمِنُونَ حَقًّا لهُمْ دَرَجَاتٌ عِندَ رَبِّهِمْ وَ مَغْفِرَةٌ وَ رِزْقٌ كَرِيمٌ(۴)»؛ مؤمنان، همان كسانىاند كه چون خدا ياد شود دلهايشان بترسد و چون آيات او بر آنان خوانده شود بر ايمانشان بيفزايد و بر پروردگار خود توكل مىكنند. همانان كه نماز را به پا مىدارند و از آنچه به ايشان روزى دادهايم انفاق مىكنند. آنان هستند كه حقاً مؤمناند. براى آنان نزد پروردگارشان درجات و آمرزش و روزىِ نيكو خواهد بود (انفال، ۲تا۴). علامه طباطبایی این رزق کریم را مخصوص آخرت میداند، اما این رزق کریم مخصوص آخرت نیست، بلکه هم در دنیا است و هم در آخرت.
✅ «يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَ آمِنُوا بِرَسُولِهِ يُؤْتِكُمْ كِفْلَيْنِ مِنْ رَحْمَتِهِ وَ يَجْعَلْ لَكُمْ نُوراً تَمْشُونَ بِهِ وَ يَغْفِرْ لَكُمْ وَ اللَّهُ غَفُورٌ رَحيمٌ»؛ اى كسانى كه ايمان آوردهايد، از خدا پروا داريد و به پيامبر او بگرويد تا از رحمت خويش شما را دو بهره عطا كند و براى شما نورى قرار دهد كه به [بركت] آن راه سپريد و بر شما ببخشايد و خدا آمرزنده مهربان است (حدید، ۲۸). بنا بر این آیه «رزق کریم» هم در دنیا است و هم در آخرت. رزق کریم در قرآن نوعاً هم شامل رزق دنیوی است و هم شامل رزق اخروی. اما باید توجه داشت رزق معنوی که در دنیا به انسان داده میشود، قابل مقایسه با رزق اخروی نیست؛ چرا که رزق اخروی ماندگار و پایدار است.
✅ «وَ الَّذينَ آمَنُوا وَ هاجَرُوا وَ جاهَدُوا في سَبيلِ اللَّهِ وَ الَّذينَ آوَوْا وَ نَصَرُوا أُولئِكَ هُمُ الْمُؤْمِنُونَ حَقًّا لَهُمْ مَغْفِرَةٌ وَ رِزْقٌ كَريمٌ»؛ و كسانى كه ايمان آورده و هجرت كرده و در راه خدا به جهاد پرداخته و كسانى كه [مهاجران را] پناه داده و يارى كردهاند، آنان همان مؤمنان واقعىاند، براى آنان بخشايش و روزىِ شايستهاى خواهد بود (انفال، ۷۴). یعنی، اعمال خلاف مؤمن حذف و غفران نصیبش میشود و روزی کریم به او داده میشود. خداوند سبحان به مؤمن واقعی با رزق معنوی مدد میرساند. میتوان رزق کریم را در آخرت دانست، ولی نمیتوان این آیات را به آخرت منحصر کرد، بلکه شامل دنیا هم میشود.
🔵 وجه تسمیۀ «رزق کریم»
✅ چرا رزق معنوی، رزق کریم نامیده میشود؟ این موضوع را میدانیم که روزی معنوی حسابش از روزی مادی جدا است؛ رزق مادی کجا و رزق معنوی کجا! رزق معنوی خیلی ارزشمند است و لذا میشود «رزق کریم».
✅ در آیه ۱۳۱سورۀ طه خطاب به رسولالله آمده است: «وَ لا تَمُدَّنَّ عَيْنَيْكَ إِلى ما مَتَّعْنا بِهِ أَزْواجاً مِنْهُمْ زَهْرَةَ الْحَياةِ الدُّنْيا لِنَفْتِنَهُمْ فيهِ وَ رِزْقُ رَبِّكَ خَيْرٌ وَ أَبْقى»؛ و زنهار به سوى آنچه اصنافى از ايشان را از آن برخوردار كرديم [و فقط] زيور زندگى دنياست تا ايشان را در آن بيازماييم، ديدگان خود مدوز، و [بدان كه] روزىِ پروردگار تو بهتر و پايدارتر است.
https://eitaa.com/Nasimehekmat_ErfandarvadiAmal
نسیم عرفان
◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️ 🌱 بسم الله الرحمن الرحیم 🔵 عرفان در وادی عمل، جلسه ۳۲۷ (۲) (شنبه ۵ مهر۹۹/ ۸ صفر
🔴 بخش دوم
✅ این «رِزْقُ رَبِّكَ» را چگونه باید معنا کرد؟ علامه طباطبایی میفرماید: به قرینۀ «زَهْرَةَ الْحَياةِ الدُّنْيا» باید رزق اخروی باشد و رزق اخروی خداوند خیر است و ماندگار. این مقابله درست است، ولی در مقابل «زَهْرَةَ الْحَياةِ الدُّنْيا» عبارت «رِزْقُ رَبِّكَ» است که هم شامل رزقهای دنیایی است و هم شامل رزقهای آخرتی. این رزق خیر است و چون برتر است، کریم است؛ چون ماندگارتر است، کریم است. این آیات را حتی میتوان در مورد رزق معنوی در دنیا هم معنا کرد و منحصر به رزق اخروی نیست.
✅ «وَ ما أُوتيتُمْ مِنْ شَيْءٍ فَمَتاعُ الْحَياةِ الدُّنْيا وَ زينَتُها وَ ما عِنْدَ اللَّهِ خَيْرٌ وَ أَبْقى أَ فَلا تَعْقِلُونَ»؛ و آنچه از نعمتها(ی این عالم) به شما داده شده متاع و زیور (بیقدر) زندگانی دنیاست و آنچه نزد خداست بسیار بهتر و باقیتر است. آیا فهم و عقل کار نمیبندید؟(قصص، ۶۰). بعضی از مفسران «ما عِنْدَ اللَّهِ» را راجع به آخرت دانستهاند، ولی هر چیزی که درجات عنداللهی پیدا کند، باقیتر و ماندگارتر است.
✅ «فَما أُوتيتُمْ مِنْ شَيْءٍ فَمَتاعُ الْحَياةِ الدُّنْيا وَ ما عِنْدَ اللَّهِ خَيْرٌ وَ أَبْقى لِلَّذينَ آمَنُوا وَ عَلى رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَ»؛ و آنچه به شما داده شده، برخوردارى [و كالاى] زندگى دنياست و آنچه پيش خداست براى كسانى كه گرويدهاند و به پروردگارشان اعتماد دارند بهتر و پايدارتر است (شوری، ۳۶). «ما عِنْدَ اللَّهِ» هم شامل دنیا میشود و هم شامل آخرت. لذا رزق کریم شامل هر دو میشود. این روزیها کجا و روزیهای دنیا کجا؟!
✅ «الْمالُ وَ الْبَنُونَ زينَةُ الْحَياةِ الدُّنْيا وَ الْباقِياتُ الصَّالِحاتُ خَيْرٌ عِنْدَ رَبِّكَ ثَواباً وَ خَيْرٌ أَمَلاً»؛ مال و پسران زيور زندگى دنيايند، و نيكيهاى ماندگار از نظر پاداش نزد پروردگارت بهتر و از نظر اميد [نيز] بهتر است (کهف، ۴۶). وقتی از ثواب حرفی به میان میآید، بعضی افراد گمان میکنند که ثواب برای آخرت است. درحالیکه این ثواب، دنیا را هم شامل میشود. ثواب لزوماً منحصر به آخرت نیست.
✅ بنده خدایی میگفت: داشتم مسجد میرفتم که در راه فقیری را دیدم. واقعاً نیازمند بود. مقداری پول به او دادم. بعد از این انفاق، به نماز مشغول شدم. حال خوشی در این نماز تجربه کردم که تا به حال آن را تجربه نکرده بودم. خودم فهمیدم که این حال خوش بهخاطر آن انفاق جانانه بوده است. این ثواب است. یعنی، ثواب لزوماً برای آینده نیست.
✅ «خَيْرٌ أَمَلاً» چرا بهتر است؟ چون به اصل و اساسِ «انسان» اختصاص دارد. این اندیشۀ قرآنی به ما خیلی کمک میکند: دنیا کجا و حقایق معنوی کجا؟!
✅ «قُلْ بِفَضْلِ اللَّهِ وَ بِرَحْمَتِهِ فَبِذلِكَ فَلْيَفْرَحُوا هُوَ خَيْرٌ مِمَّا يَجْمَعُونَ»؛ بگو: «به فضل و رحمت خداست كه [مؤمنان] بايد شاد شوند.» و اين از هر چه گرد مىآورند بهتر است (یونس، ۵۸).
✅ به آنچه که خدا به تو داد به عنوان موعظه و شفا، به این باید خوشحال شوی. این اندیشۀ قرآنی، رزق کریم را معنادار میکند. یعنی، رزق معنوی با رزق مادی قابل مقایسه نیست.
✅ این مضمون در روایات آمده است: شما که ذکر «لاإله الا الله» را می گویید، این ذکر از دنیا و ما فیها برتر است. «بِلَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ فَذَلِكِ خَيْرٌ مِنَ الدُّنْيَا وَ مَا فِيهَا». طبق این روایتها رزق کریم معنادار است. دلیل آن چیست؟ انسان یک نفس دارد و یک بدن. کمال نفس و لذت نفس هیچگاه قابل مقایسه با لذتهای مادی نیست. بوعلی در نمط هشتم اشارات این مطلب را خیلی خوب توضیح داده است. ایشان توضیح داده است که بهجت و سعادت انسان به کمالات معنوی و انسانی است. ما لذتهای مادی فراوانی داریم، ولی گاهی بهخاطر لذات وهمی، از لذات مادی خود چشمپوشی میکنیم. لذت وهمی از لذت مادی قویتر است. (و لذت عقلی از لذت وهمی قویتر است).
✅ آیتالله بهجت در یکی از باغهای بیرون شهر، بعد از نماز خطاب به شاگردانش گفت: پادشاهانِ دنیا کجا هستند تا ببینند ما از نماز چه لذتی میبریم.
✅ انسان یک لحظه با خدا بنشیند و با خدا خوب بنشیند، خودش میفهمد چه خبر است و این لذت را درک میکند.
✅ قونوی در توضیح القائات معنوی میگوید: القاء ربانی آن القائی است که وقتی میآید، لذت عظیمه به همراه دارد. لذت عظیمه طویله دارد که گاهی چند ماه ادامه دارد. چرا؟ چون با مغز توحید نشسته است. این مطلب را قونوی توضیح داده است. معیار القاء ربانی، لذت عظیمه طویله است که خودشان این را میدانند. این روزی معنوی است که اینقدر قوی است و الا روزی مادی اینقدر قوی و ماندگار نیست.
https://eitaa.com/Nasimehekmat_ErfandarvadiAmal
نسیم عرفان
🔴 بخش دوم ✅ این «رِزْقُ رَبِّكَ» را چگونه باید معنا کرد؟ علامه طباطبایی میفرماید: به قرینۀ «زَهْرَ
🔴بخش سوم
✅ یکی از روشنفکران به حج مشرف شده بود. در مشعر و منی، آن حالت او را گرفت و وضعیت توحیدی برایش پیش آمد. برای کسی این حال را تعریف کرد. او گفت: این حال چند ماه برایت باقی بود؟ گفت: دو ماه. این حالت توحیدی، رزق معنوی است. چرا؟ چون با ذات انسان مناسبت دارد. هر چیز که با ذات انسان مناسبت بیشتری داشته باشد، لذتش بیشتر است. برخلاف لذات مادی که یک لحظه بیشتر به طول نمیانجامد. لذا ترتیب لذتها باید بر مبنای حقیقت انسانی باشد.
✅ قرآن کریم اگر میگوید: رزق معنوی، رزق کریم است، به دلیل این است که به جهت معنویت و به جهت اصلی و نفسیِ انسان گره میخورد. هرچه توحید قویتر میشود، کرامتش بیشتر میشود.
✅ علاوه بر بدن، جان هم برای خودش قوت و غذا دارد. که در روایت است: «فی قَوْلِ اَللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ فَلْيَنْظُرِ اَلْإِنْسَانُ إِلى طَعَامِهِ قَالَ قُلْتُ مَا طَعَامُهُ قَالَ عِلْمُهُ اَلَّذِي يَأْخُذُهُ عَمَّنْ يَأْخُذُهُ»؛ زيد شحام از امام باقر درباره گفتار خداى عزوجل «بايد انسان به خوراك خويش نظر داشته باشد»، پرسيد معنى خوراك چيست؟ فرمود: علمى را كه فرا ميگيرد نظر كند از كه فرا ميگيرد (اصول کافی، ج۱، ص۶۳). این قوت و غذای جان ما است. رزق جان، رزق کریم است.
✅ یکی از کسانی که از منظر معنوی به او توحیدهای نابی دادهاند (که از بین ده هزار سالک به یک سالک هم این معارف را نمی دهند!) خدمت کسی رفت و دستوری گرفت و آن آقا گفت: اجازه بده استخاره بگیرم. در قرآن آمد: «وَ كانَ فَضْلُ اللَّهِ عَلَيْكَ عَظيماً»؛ و تفضل خدا بر تو همواره بزرگ بود (نساء، ۱۱۳). رزق عظیمی به او داده شده بود. رزق نهایی به او داده بودند و در تجلی ذاتی خیلی بالا رفته بود.
✅ همۀ رزقهای دنیایی (و مادیِ) ما را اگر جمع کنند، شاید به اندازه یک نماز شب انسان نشود. این موضوع جدی است و روایات این را میگوید. یادمان باشد که برخی از روزیها که برای ما عظیم و کبیر است، نباید از آنها غافل بود. یکی از اساتید ما میفرمود: درخواستهایتان از خداوند متعال از سنخ رحمت رحیمیه باشد؛ چرا همیشه در حد رحمت رحمانیه طلب میکنید؟ چرا رزق کریم طلب نمیکنید؟
✅ تا اینجا توضیح دادیم که رزق معنوی در قرآن آمده و چرا رزق معنوی، رزق کریم است. اکنون ببینیم انواع روزیها چند قِسماند.
🔵 انواع رزقهای معنوی
✅ به طور خلاصه، هرچه از سنخ معرفت معنوی باشد؛ هرچه از سنخ احوال معنوی باشد؛ هرچه از سنخ اعمال معنوی باشد، اینها همه از سنخ رزق معنوی هستند.
✅ «وَ مِنْهُمْ مَنْ يَسْتَمِعُ إِلَيْكَ حَتَّى إِذا خَرَجُوا مِنْ عِنْدِكَ قالُوا لِلَّذينَ أُوتُوا الْعِلْمَ ما ذا قالَ آنِفاً أُولئِكَ الَّذينَ طَبَعَ اللَّهُ عَلى قُلُوبِهِمْ وَ اتَّبَعُوا أَهْواءَهُمْ وَ الَّذِينَ اهْتَدَوْاْ زَادَهُمْ هُدًى وَ ءَاتَئهُمْ تَقْوَئهُمْ»؛ و از ميان [منافقان] كسانىاند كه [در ظاهر] به [سخنان] تو گوش مىدهند، ولى چون از نزد تو بيرون مىروند، به دانشيافتگان مىگويند: «هم اكنون چه گفت؟» اينان همانانند كه خدا بر دلهايشان مهر نهاده است و از هوسهاى خود پيروى كردهاند. و[لى] آنان كه به هدايت گراييدند [خدا] آنان را هر چه بيشتر هدايت بخشيد و [توفيق] پرهيزگارىشان داد (محمد، ۱۶و۱۷).
✅ علامه طباطبایی این آیه را خیلی خوب توضیح دادهاند. «زَادَهُمْ هُدًى» یعنی، به ایشان ایمانِ افزوده داده میشود که بخش علمی و معرفتی ایشان تکمیل میشود. و «ءَاتَئهُمْ تَقْوَئهُمْ»، منظور بخش عمل است که عملشان تکمیل میشود. یعنی به آنها تقوای ویژه داده میشود. تقوای ویژه یعنی چه؟ یعنی، هوای نفس خود را مهار کرده و بر نفس خود غلبه کرده است. «تقوا» مربوط به عمل است و «هدی» مربوط به نظر. افزودن بر ایمان یک رزق معنوی است. ما باید خیلی تلاش کنیم که ایمان، افزوده شود. برخی میگویند باید طلب کرد تا ایمان حفظ شود و بلکه افزوده شود و بلکه از مراحل ایمانی بالاتر برود و به مراحل نهایی ایمانی برسد.
✅ خداوند دو رزق دارد: یکی رزق ایمانی و دیگری رزق عملی. بخشی از رزق ایمانی، «معرفت» میشود و بخشی از رزق ایمانی، «احوال» میشود. رزق عملی، آن مقاماتی است که عرفا تعبیر به مقامات سلوک میکنند؛ رزق عملی، منازل سلوک است.
✅ پس این دو بُعد را میتوان به سه قسم تقسیم کرد. یعنی، رزقهای معنوی سه دستهاند:
1️⃣معرفت یا شِبه معرفت؛
2️⃣ احوال خوش معنوی؛
3️⃣ عمل. یعنی، عملی که ملکۀ جان شده که میشود «مقام».
✅ تمام مقامات سلوکی که اهل معرفت گفتهاند همگی میشود مراتب انواع رزقهای معنوی که گاهی ایمانی و گاهی عملی است. مثلاً توکل که میآید، انسان احساس میکند که چقدر آرام شده؛ چقدر قدرت پیدا کرده؛ چقدر به مرحلۀ بندگی نزدیک شده است؛ چقدر از این احوال عادی خارج شده است.
https://eitaa.com/Nasimehekmat_ErfandarvadiAmal
نسیم عرفان
🔴بخش سوم ✅ یکی از روشنفکران به حج مشرف شده بود. در مشعر و منی، آن حالت او را گرفت و وضعیت توحیدی بر
🔴 بخش چهارم
✅ بنده خدایی که در معرفت قوی شده بود، موقع دعا میفهمید که خدا دارد چه میکند؛ لذا دعایش متفاوت شده بود. دعا می کرد: خدایا تو خودت در نظام احسن خود میپذیری که باید ایمان بر کفر غلبه کند، (پس) خدایا ریشه کفر را بِکَن! اما نه آنگونه که ما میگوییم. بهگونهای سخن میگفت که همهاش دست خودت است. خودت میدانی چه کار میکنی. این شخص دعاکننده مطلوب فردیِ آن دعا را تبدیل به مطلوب خدایی میکرد و بعد از خدا درخواست میکرد.
◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️
https://eitaa.com/Nasimehekmat_ErfandarvadiAmal
328 عرفان دروادی عمل.mp3
7.58M
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸
#عرفان_دروادی_عمل
جلسه 328 (1399.7.12 شنبه)
#اسماءحسنی_وتعامل_سلوکی_باآن
https://eitaa.com/Nasimehekmat_ErfandarvadiAmal
https://eitaa.com/nasimehekmat
نسیم عرفان
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸 #عرفان_دروادی_عمل جلسه 328 (1399.7.12 شنبه) #اسماءحسنی_وتعامل_سلوکی_باآن https://eitaa.
🌱 بسم الله الرحمن الرحیم
🔵 عرفان در وادی عمل، جلسه ۳۲۸ (۳) (۱۲ مهر ۹۹/ ۱۵صفر / شنبه)
🔴 بخش اول
🔵روزی معنوی
✅ صحبت در این بود که چگونه معارف سر سفرۀ سلوک میآید؟ در این زمینه مطالبی بیان شد.
سپس به اسمای حسنی پرداختیم و اسم «رزاق» را توضیح دادیم. اواخر سال گذشته، موضوع «برکت» و «سفره» را طرح کردیم.
به مناسبت بحث از اسم رزاق، امسال به بحث روزی معنوی پرداختیم. در قرآن از روزی معنوی به «رزق کریم» تعبیر شده است. رزق کریم یعنی، رزق ارزشمند و گرانبها. در آیۀ۲۶سوره نور آمده است: «الْخَبيثاتُ لِلْخَبيثينَ وَ الْخَبيثُونَ لِلْخَبيثاتِ وَ الطَّيِّباتُ لِلطَّيِّبينَ وَ الطَّيِّبُونَ لِلطَّيِّباتِ أُولئِكَ مُبَرَّؤُنَ مِمَّا يَقُولُونَ لَهُمْ مَغْفِرَةٌ وَ رِزْقٌ كَريمٌ»؛ (زنان پليد براى مردان پليدند و مردان پليد براى زنان پليد. و زنان پاك براى مردان پاكاند و مردان پاك براى زنان پاك. اينان از آنچه دربارۀ ايشان مىگويند بر كنارند، براى آنان آمرزش و روزىِ نيكو خواهد بود.)
علامه طباطبایی رحمتاللهعلیه رزق معنوی در دنیا و رزق اخروی را از نوع «رزق کریم» دانسته است.
✅ «وَ مَنْ يُؤْمِنْ بِاللَّهِ وَ يَعْمَلْ صالِحاً يُدْخِلْهُ جَنَّاتٍ تَجْري مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ خالِدينَ فيها أَبَداً قَدْ أَحْسَنَ اللَّهُ لَهُ رِزْقاً»؛ (و هركس به خدا بگرود و كار شايسته كند او را در باغهايى كه از زير [درختان] آن جويبارها روان است، درمىآورد، جاودانه در آن مىمانند. قطعاً خدا روزى را براى او خوش كرده است) (طلاق، ۱۱). رزق کریم در قرآن، شامل روزیِ معنوی به اضافۀ روزی بهشتی است. رزق کریم را باید روزی معنوی هم دانست. روزی معنوی حتی دنیا را هم شامل میشود. «رزق کریم» چرا کریم است؟ چون به قدر و قیمت در نمیآید و اصلاً با روزی مادی قابل مقایسه نیست: رزق کریم، قوت و غذای جان است و رزق مادی قوت و غذای بدن است. جان اصل است.
✅ بعد از این توضیحات رسیدیم به انواع روزی معنوی. از یک منظر میتوان روزی معنوی را روزی عملی و روزی معرفتی عنوان داد. اما از منظر دیگر، آنچه با عنوان حقایق و معارف (معرفت) داده میشود؛ و آنچه به لحاظ عمل داده میشود؛ و آنچه به لحاظ احوالِ خوش معنوی داده میشود، همهٔ اینها رزق معنوی است.
✅ «وَ مِنْهُم مَّن يَسْتَمِعُ إِلَيْكَ حَتىَّ إِذَا خَرَجُواْ مِنْ عِندِكَ قَالُواْ لِلَّذِينَ أُوتُواْ الْعِلْمَ مَا ذَا قَالَ ءَانِفًا أُوْلَئكَ الَّذِينَ طَبَعَ اللَّهُ عَلىَ قُلُوبِهِمْ وَ اتَّبَعُواْ أَهْوَاءَهُمْ وَ الَّذِينَ اهْتَدَوْاْ زَادَهُمْ هُدًى وَ ءَاتَئهُمْ تَقْوَئهُمْ»؛ (و از ميان [منافقان] كسانىاند كه [در ظاهر] به [سخنان] تو گوش مىدهند، ولى چون از نزد تو بيرون مىروند، به دانشيافتگان مىگويند: «هم اكنون چه گفت؟» اينان همانانند كه خدا بر دلهايشان مهر نهاده است و از هوسهاى خود پيروى كردهاند. و[لى] آنان كه به هدايت گراييدند [خدا] آنان را هر چه بيشتر هدايت بخشيد و [توفيق] پرهيزگارىشان داد) (محمد، ۱۶و۱۷). علامه طباطبایی توضیح دادهاند که «زَادَهُمْ هُدًى» یعنی، بخش علمی و معرفتی تقویت میشود و «ءَاتَئهُمْ تَقْوَئهُمْ» یعنی، عمل تکمیل میشود.
✅ «أَلا إِنَّ أَوْلِياءَ اللَّهِ لا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَ لا هُمْ يَحْزَنُونَ»؛ (آگاه باشيد كه بر دوستان خدا نه بيمى است و نه آنان اندوهگين مىشوند.) (یونس، ۶۲). «اطمینان» از سنخ احوال است.
✅ «وَ الَّذينَ جاهَدُوا فينا لَنَهْدِيَنَّهُمْ سُبُلَنا وَ إِنَّ اللَّهَ لَمَعَ الْمُحْسِنينَ»؛ (و كسانى كه در راه ما كوشيدهاند، بهيقين راههاى خود را بر آنان مىنماييم و در حقيقت، خدا با نيكوكاران است.) (عنکبوت، ۶۹). این عبارت «لَنَهْدِيَنَّهُمْ سُبُلَنا» شامل همۀ اینها میشود؛ یعنی، راههای خود را به آنها نشان میدهیم: ۱. راههای معرفتی؛ ۲. راههای عملی؛ ۳. راههای احوالی که میل و شوق برایش فراهم کند.
✅ روزی معنوی یک نوع هدایت به سُبُل است، ولی همه اینها در آن وجود دارد: چه حال معرفتی داده میشود؛ چه آن احوال داده میشود؛ چه احوال عملی داده میشود، هر چه داده میشود تحت عنوان «لَنَهْدِيَنَّهُمْ سُبُلَنا» است. مثلاً کسی که کار خیر میکند و نیت خالص دارد، خداوند با مَلَک به او مدد میرساند و القائات خوش معنوی دارد. این روزی معنوی است که ملایکه دلها را محکم میکنند. در موارد بسیاری مؤمنین تا کار خیری میکنند، ملایکه کمک میکنند و القاء میکنند که القائات ملکی خوشی دارند. کسانی که زیاد مسجد میروند، کمکم القائات ملکی خوبی به آنها میشود.
https://eitaa.com/nasimehekmat_erfandarvadiamal
نسیم عرفان
🌱 بسم الله الرحمن الرحیم 🔵 عرفان در وادی عمل، جلسه ۳۲۸ (۳) (۱۲ مهر ۹۹/ ۱۵صفر / شنبه) 🔴 بخش اول 🔵ر
🔴 بخش دوم
✅ در مقابل کسانی که در مسیر خلاف هستند، شیاطین به آنها القاء میکنند. «هَلْ أُنَبِّئُكُمْ عَلىَ مَن تَنزَّلُ الشَّيَاطِينُ تَنزَّلُ عَلىَ كُلِّ أَفَّاكٍ أَثِيمٍ»؛ (آيا شما را خبر دهم كه شياطين بر چه كسى فرود مىآيند؟ بر هر دروغزن گناهكارى فرود مىآيند.) (شعراء، ۲۲۱و۲۲۲).
این افراد کار خیر هم که میکنند، با القا شیاطین است.
✅ «إِنَّ الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلَائِكَةُ أَلَّا تَخَافُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِي كُنْتُمْ تُوعَدُونَ»؛ (در حقيقت، كسانى كه گفتند: «پروردگار ما خداست»؛ سپس ايستادگى كردند، فرشتگان بر آنان فرود مىآيند [و مىگويند:] «هان، بيم مداريد و غمين مباشيد و به بهشتى كه وعده يافته بوديد شاد باشيد».) (فصلت، ۳۰).
✅ القاء ملکی، برای شخص شوق و میل ایجاد میکند و بلکه عزم ایجاد میکند. اینها همان «لَنَهْدِيَنَّهُمْ سُبُلَنا» است؛ اینها روزی معنوی است. این روزیهای معنوی در زندگی مؤمنان خیلی میتواند سر صحنۀ عمل حاضر شود.
✅ گاهی اینگونه است که شخص کار خیر کرده است، ولی در کنارش کار معنوی توحیدی هم انجام میدهد. او میبیند که دل را آباد کرده است؛ خداوند به او یک معرفت ناب توحیدی میدهد. اگر «لَنَهْدِيَنَّهُمْ سُبُلَنا» را خیلی وسیع در نظر بگیرید، همه حالات خوش را شامل میشود.
✅ «يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَ آمِنُوا بِرَسُولِهِ يُؤْتِكُمْ كِفْلَيْنِ مِنْ رَحْمَتِهِ وَ يَجْعَلْ لَكُمْ نُوراً تَمْشُونَ بِهِ وَ يَغْفِرْ لَكُمْ وَ اللَّهُ غَفُورٌ رَحيمٌ»؛ (اى كسانى كه ايمان آوردهايد، از خدا پروا داريد و به پيامبر او بگرويد تا از رحمت خويش شما را دو بهره عطا كند و براى شما نورى قرار دهد كه به [بركت] آن راه سپريد و بر شما ببخشايد و خدا آمرزنده مهربان است.) (حدید، ۲۸). «نُوراً» آن فضای معرفتی است که به او داده میشود. «يَغْفِرْ لَكُمْ» فضای رزق معنوی است و حتی غفران را هم شامل میشود. چگونه شستشوی دل میدهد؟ شخص احساس وِزْر و وبال نمیکند. یعنی، وزر و وبال را از او میگیرند و او در کارش وزر و وبال نمیبیند. یکی از مشکلات در کارهای سلوکی همین وزر و وبالها است. این وزر و وبالها مانند زنجیری است که به پای انسان بسته شده است و نمیگذارد پرواز کند. یک چنین حالتی دارد. «يَغْفِرْ لَكُمْ» چه کار میکند؟ دل را شستوشو میدهد؛ دل را پاک میکند. این هم یک نوع رزق معنوی است. یعنی، رزق معنوی خیلی گسترده میشود و شامل اینها هم میشود.
🔵 ابعاد روزی معنوی
🔵 بعد ایمانی
✅ همین که شخص ایمان اولیهاش محکم میشود، این یک رزق معنوی است. همین که انسان از مرحله اسلامی به مرحله ایمانی میرسد، این یک نوع فضل و رزق خدا است. دل به نور خدا روشن میشود و باور میکند که خدایی هست. فرق مؤمن با کافر، فقط در اعتقاد نیست. اصلاً (ایمان) دریچهای است به سمت یک واقعیت گسترده. کافر در تاریکی زندگی میکند. اصلاً انسان با همین دریافتی که دارد چهرهاش باز میشود. انسان کافر که میگوید همه چیز همین دنیا است، چه کار میکند؟ او در یک قفسی است و زمانیکه ایمان به خدا آورد، ماوراء برایش معنادار میشود. اصلاً سبک تغییر میکند و این یک انفتاح برای انسان است در تعامل.
✅ کسی که ایمان دارد و جامعه اسلامی به مرحله ایمانی میرسد، خاصیتش این است که در زمین زندگی میکند، ولی سر در آسمان دارد. این بزرگترین روزی است. اینکه شما را از یک محفظۀ کوچک در بیاورند و به یک دریای وسیع وصل کنند، خیلی نعمت بزرگی است و همه جای زندگی مرا تغییر میدهد. خلوت من دیگر آن خلوت نیست؛ جلوت من دیگر آن جلوت نیست. تعامل من با فرزندم، دیگر آن تعامل قبلی نیست. عزم میدهد؛ هدف و عمق میدهد؛ حرکت میدهد؛ آرامش میدهد. همه چیز میدهد. این بزرگترین روزی است.
✅ روزی رزق کریم است که مرحله اول در حد ایمان مستعار است. همین که انسان از مرحله اسلامی به ایمانی رسید، یک روزی معنوی است. در روایت آمده صنع ایمان، یک صنع الهی است و خداوند این در را به روی هرکسی باز نمیکند. تا دل انفتاح پیدا کرد و در باز شد و به دریا وصل شد و از محفظه تنگ دنیا در آمد، میبیند که بزرگترین نعمت را به او دادهاند. این مرحلۀ اول ایمانی (معرفت) است.
✅ بعد از این، باور قلبی به قدری محکم میشود که دیگر عاریهای نیست. این هم یک رزق معنوی است. از این به بعد سطح کار و نوع کار تغییر میکند. یک رزق معنوی است و همه چیز را تغییر میدهد و انسان را آباد میکند. و انسان احساس آباد شدن و قوت گرفتن و غنی شدن میکند.
https://eitaa.com/nasimehekmat_erfandarvadiamal
نسیم عرفان
🔴 بخش دوم ✅ در مقابل کسانی که در مسیر خلاف هستند، شیاطین به آنها القاء میکنند. «هَلْ أُنَبِّئُكُمْ
🔴 بخش سوم
✅ بعد میرسیم به القائات خوش معنوی. القاء دیدن نیست، ولی از یک جهت نزدیک به دیدن است، یعنی یک حقیقتی در دل میآید که به انسان عزم و حرکت و لذت میدهد. تا القائات خوش میآید، میبیند که چه عزم سنگینی برای کار ایجاد شده است: برای رسیدن؛ برای ارتباط برقرار کردن؛ برای مواجهه ناب. همه اینها در القای خوش وجود دارد.
✅ بعد میرسیم به معرفتهای عینالیقینی. برای برخی آنقدر این معرفت، ناب است که احساس میکند به مقصد رسیدهاست. الان خدا را میبینند؛ الان بهشت و جهنم را میبینند. حالت عینالیقینی از یک جهت خیلی ناب است. یعنی، به جایی رسیده است که از مرحلۀ «یؤمنون بالغیب» بودن گذر کرده است. آن مرحله القای قوی احساس میکرد، ولی احساس حضورِ غیبی میکرد. ولی در این مرحله احساس حضور شهودی میکند. و این یک روزی است که وقتی به اینجا برسد، میگوید: داشتههای من در برابر آن هیچ است.
✅ یکی از طلبهها میگفت: داشتم نماز میخواندم که حضرت حق جلوه کرد. در این حالت شلوار من کمی کثیف بود و من با عبا آن را پوشاندم. یعنی، حالش تغییر کرد. الان شهودی دارد که اینگونه است. اینجا هنوز احساس دوئیت در کار است.
✅ پس از این میرسیم به مرحله حقالیقینی. اینجا که دیگر دوئیتی در کار نیست. و همهاش روزی معنوی است که اگر باز بالاتر برود دیگر میشود: «وَكَانَ فَضْلُ اللَّهِ عَلَيْكَ عَظِيمًا» ؛ (و تفضل خدا بر تو همواره بزرگ بود) (نساء، ۱۱۳). در کارهای معنوی، بین هریک از درجاتش فرسنگها فاصله است. هریک درجه، گاهی احکامش متفاوت است. دیروز این حال را داشتم، اما الان به یک مرحله جدید رسیدم.
✅ بنده خدایی میگفت: در سجده «سُبْحَانَ رَبِّيَ الأْعْلی وَ بِحَمْدِه» میگفتم، ولی حالی داشتم که گویا پنجاه سال این ذکر را میگفتم. احساس امتداد میکرد. زمان برایش بسط پیدا کرد. گرچه به لحاظ ظاهر نهایتاً یک دقیقه بیشتر نبوده است. این امتداد در زمان «مثالی» است و بلکه بالاتر. اینها همه روزیهای معنوی معرفتی است. ولی روزی معرفتیِ حقالیقینی با هیچیک از روزیهای پیش از خودش قابل مقایسه نیست.
🔵 بعد عمل
1️⃣ انجام اصل عمل؛
همین که عمل کنم، یعنی خدا به من توفیق داده است که این عمل را انجام دهم. این عمل در حکم یک نور است در جان.
2️⃣ تکرار عمل؛
تکرار عمل باعث میشود که نور در جان قوت پیدا کند. یک روزیای است که خدا داده است. در این موقع مثلاً اگر انفاق میکند، از آن عمل لذت میبرد.
3️⃣ملکه نوری عمل؛
بعد از تکرار کردن، ملکه نوری قوی راسخ در جان است. خود این ملکه که بیاید، خودش یک توفیق است. مثلاً ملکه توکل که بیاید، این ملکه نوری توکل، یک سرمایه آمادهای است که خداوند روزی کرده است. «ملکه» یک افاضه نوری است که خداوند به انسان میدهد. این ملکه که میآید، قدرت و قوت و اقتدار هم خواهد آمد؛ بهگونهای که بدن هم نباشد، در جانش نشسته است. درست مثل اینکه ما ملکه نوشتن را در جانمان ایجاد کردهایم؛ الان هم اگر نمینویسیم، این ملکه در جان ما وجود دارد.
4️⃣ بعد از این سلطان عمل نوری است.
مانند حضرت سلیمان که نسبت به احضار تخت بلقیس، سلطان دارد و فوق ملکه دارد و به تعبیر ابنعربی، اِسترسال دارد و حتی مانند آصفبنبرخیا نیاز به توجه هم ندارد. آصفبنبرخیا باید توجه و تمرکز میکرد و بعد تخت را میآورد، ولی حضرت سلیمان خودش استرسال دارد؛ یعنی، سلطان این ملکه در آن هست که فوق ملکه عنوان داده میشود.
اگر در زمینه عمل هم همینطور جلو برویم به مرتبه فوق ملکه میرسیم. لذا کسانی که به مرحله استرسال یک ملکه میرسند، به شکل خودجوش آن عمل از آنها صادر میشود. در حالت استرسال، حتی توجه هم نمیخواهد و به شکل خودکار و خودجوش انجام میشود. این توفیقی است که خدا میدهد. آن القائات خوش ملکی میآید و آدم را به عمل دعوت میکند. اینها توفیقهای عملی است که به انسان داده میشود. در پی عمل، عمل بعدی که انجام میشود، اینها توفیقهای عملی است. اینها همه رزق معنوی است.
✅ بنده خدایی میگفت: داشتم مسجد میرفتم که در راه فقیری را دیدم. واقعاً نیازمند بود. مقداری پول به او دادم. بعد از این انفاق، به نماز مشغول شدم. حال خوشی در این نماز تجربه کردم که تا به حال آن را تجربه نکرده بودم. خودم فهمیدم که این حال خوش بهخاطر آن انفاق جانانه بوده است. از نظر عمل، این انفاق با آن حال خوش، ارتباط دارد. توفیق عملی به او دادهاند که نماز خوبی بخواند. این توفیق عملی، ریشه در عمل دارد و گاهی هم منشاء آن مشخص نیست.
https://eitaa.com/nasimehekmat_erfandarvadiamal
نسیم عرفان
🔴 بخش سوم ✅ بعد میرسیم به القائات خوش معنوی. القاء دیدن نیست، ولی از یک جهت نزدیک به دیدن است، یع
🔴 بخش چهارم
✅ نوعاً میگویند: شما خودتان را در مسیر خیر نگاه دارید، دَمبهدَم القائات ملکی خواهد آمد. اصلاً مَلَک قرار است با ما حرف بزند، ولی ممکن است ما بهگونهای عمل کنیم که نتوانیم صدای مَلَک را بشنویم. این خاصیت چیست؟ خاصیت همین نکته است که باید توفیقات الهی را نگاه داشت. گاهی انسان را به سمت این کار میشوراند و بعداً میبیند این کار به موقع بوده و ملک به او کمک کرده است.
🔵 احوال
1️⃣ گاهی انسان کاری را انجام میدهد و در او یک میلی ایجاد میشود. بنده خدایی درباره عالم ربانی شهر یک چیزهایی شنیده بود. او میگفت: وقتی که حالوهوای معنوی خوبی داشتم، نسبت به عالم ربانی میل پیدا کردم. راجع به این عالم قبلاً حتی انقلتهایی هم داشتم، ولی الان نسبت به او میل شدید دارم. این روزی معنوی است. میل به خیر، میل به خوبی، میل به خدا، همه اینها خیلی مؤثر است.
2️⃣ بعد این میل، تبدیل میشود به شوق و تشنگی؛
3️⃣ بعد این شوق و تشنگی تبدیل میشود به عشق و سرمستی.
هر یک از اینها خودش مراحلی دارد. اینها احوالی است که خدا روزی انسان میکند. مثلاً در خوف و رجا، ابتدا خوف است و بعد میشود خشیت. در مناجات شعبانیه آمده است: «إِلَهِي وَ أَلْحِقْنِي بِنُورِ عِزِّكَ الْأَبْهَجِ فَأَكُونَ لَكَ عَارِفاً وَ عَنْ سِوَاكَ مُنْحَرِفاً وَ مِنْكَ خَائِفاً مُرَاقِباً»؛ این خوف، اوج خوف است که عادی نیست؛ خوف هیبتی و عظمتی حضرت حق است. چرا؟ چون غیر از خدا چیز دیگری باقی نمانده و به نور عزّ حق رسیده است. اینها همه توفیقهای الهی و روزیهای معنوی است. به کسی که اینها را میدهند، احساس میکند که قوت و غذای سنگینی به او دادهاند که تعبیر میکنند به لذت عظیمه. گاهی تا شش ماه و گاهی تا آخر عمر سرمست است. اینها عظمت و عمق آن را نشان میدهد و الّا ما یک غذای مادی میخوریم و یک لذت محدودی میبریم که حداکثر چهار روز هم در حافظه ما باقی میماند. بیشتر از این نیست. ولی روزی معنوی گاهی تا شش ماه اثر دارد و گاهی هم تا آخر عمر انسان را سرمست نگه میدارد.
✅ یکی از مجاهدان را میشناسم که در جنگ و جبهه هستند. در استواری به یک جای خاصی رسیده است و ثابت قدم شده است. او به جایی رسیده است که اصلاً تکان نمیخورد. این استحکام زیر سر قوتِ حالی است که خدا روزیاش کرده است.
https://eitaa.com/nasimehekmat_erfandarvadiamal
329 درس عرفان دروادی عمل.mp3
7.87M
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸
#عرفان_دروادی_عمل
جلسه 329 (1399.8.3 شنبه)
#اسماءحسنی_وتعامل_سلوکی_باآن
https://eitaa.com/Nasimehekmat_ErfandarvadiAmal
https://eitaa.com/nasimehekmat
نسیم عرفان
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸 #عرفان_دروادی_عمل جلسه 329 (1399.8.3 شنبه) #اسماءحسنی_وتعامل_سلوکی_باآن https://eitaa.c
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃
🌱 بسم الله الرحمن الرحیم
🔵 عرفان در وادی عمل، جلسه ۳۲۹، ۳ آبان ۹۹، ۷ربیعالاول.
🔴 بخش اول
🔵 انواع رزق معنوی
✅ توضیح دادیم که روزی معنوی در قرآن با تعبیرات «رزق کریم» و «رزق حَسَن» آمده است. سپس بیان کردیم که چرا این رزق را «رزق کریم» میگویند و پس از آن رسیدیم به انواع رزق معنوی. با یک تقسیم کلان، رزق معنوی سه قسم است: ۱. آنچه به لحاظ معرفت داده میشود؛ ۲. آنچه به لحاظ احوال داده میشود؛ ۳. آنچه به لحاظ عمل داده میشود.
✅ همه اینها جزء رزق معنوی است. توضیح دادیم که رزق معنوی چه سطوحی دارد و چگونه انسان میتواند در معرفت، لحظهبهلحظه جلو برود و رزق معنویِ ویژهای پیدا کند. گاهی برخی از این روزیها بهدست میآید و خود شخص میداند که اگر تمام دنیا و آنچه در آن است به او بدهند، به پایِ این رزق معنوی که به او داده شده نمیرسد. در روایات، فراوان آمده است که اگر تمام دنیا را جمع کنید، هیچگاه به پایِ این رزق معنوی نمیرسد.
✅ ما گاهی در غبار بدن و غبار دنیا میافتیم و فراموش میکنیم آن احوال خوشی را که برایمان پدید آمده است. ولی گاهی که یادمان میآید، حاضریم همه چیز را بدهیم و آن حال را داشته باشیم.
✅ در احوالات آیتالله علامه محمدتقی جعفری آمده است در زمان تحصیل ایشان در نجف، این موضوع مطرح شد که آیا حاضرید در قِبال حبّ امیرالمؤمنین علیهالسلام، زیباترین زن را به شما بدهند؟ ایشان خیلی جدّی گفتند: من حبّ حضرت را با هیچ چیز معامله نمیکنم! بعد از این قضیه، حال خوشی به ایشان دست داد. واقعش این است. گاهی ما این اندیشه را داریم، ولی وقتی حالوحسّ دست بدهد، میبینیم که خیلی فاصله است.
✅ بعضی از بزرگان میگویند: این سنگ و گِل چیست که من بخواهم اینقدر برای آن خون دل بخورم. واقعاً سنگ و گل است. بحث ما این نیست که در دنیا نباید زندگی کرد. اتفاقاً همین زحمتکشیدن میتواند عملِ صالحِ ماندگارِ ملکهای باشد. بحث ما این نیست. بحث بر سر نوع نگاه و منطق است. این نوع نگاه که دنیا جیفه است، برای کسی که این احوال به او دست میدهد، واقعاً میبیند که این دنیا جیفه است؛ بیارزش است و محبت و ولایت اهل بیت دربرابر آن چقدر ناب است که به او دادهاند.
وقتی ملکات ناب آمد، چقدر ارزش دارد. مثلاً ملکه توکل که آمد، هیچ تکان نمیخورد. میبیند، هیچ چیز او را تکان نمیدهد. بعضی از شهدا را دیدهام که آنها واقعاً در آن لحظه حاضر نبودند ذرهای از منطق شهادتشان را بدهند و به او تمام دنیا را بدهند. چرا؟ چون میداند چه خبر است؛ میفهمد؛ برایش مثل روز روشن است.
✅ بعضیها این منطق را دارند که آنجا لذتهای دایمی بهشتی داریم. خُب این یک منطق است. ولی گاهی این منطق مطرح نیست و شخص میگوید: من با خدابودن را با هیچ چیز عوض نمیکنم یا توجه اهل بیت را با هیچ چیز عوض نمیکنم. واقعاً این هست. ولی حالوحسّ آن دست بدهد، مهم است. این «رزق کریم» که گفته میشود، کریم بودنش به همین معنا است.
✅ البته باید رزق مادی باشد و انسان باید عزّتمندانه زندگی کند، ولی نسبت به بسیاری از مسائل باید نوعِ نگاه تغییر کند. بعضیها را دیدهاید که میگویند: «داد داد؛ نَداد نَداد». ولی این شخص باید یاد بگیرد که رزق معنوی را درست کند؛ رحمت رحیمیه و یک لحظه با خدا نشستن را درست کند و آن چیزی است که باید دنبالش برویم.
✅ در مورد معرفت و حکمت، عمل و ملکات عملی صالح، و احوال خوش معنوی یک تذکر بدهم. نوعاً عُرفا این موارد را بیش از همه و بهتر از همه در منازلشان توضیح دادهاند. ایشان معرفتها و احوالی که دست میدهد و اعمال و ملکات را به صورت مفصّل توضیح دادهاند.
✅ خواجهعبدالله در منازلالسائرین ابتدا بدایات و بعد ابواب را توضیح میدهد. کسی که در بدایات توبه و انابه و مراقبه و محاسبه کند، برایش احوالی مانند خوف و رجاء روی میدهد. ظاهراً خواجهعبدالله در منازل هشتاد تا نود این احوال عشقی را توضیح داده است. در گزارشهای عرفا این احوال خیلی توضیح داده شده است. مثلاً قونوی میگوید: «در القای ربانی لذت عظیمه داده میشود». گاهی یک حال خوشی برای انسان روی میدهد که تا آخر عمر سرمست است. یعنی، سرمستیِ معنوی دارد. اینها احوال است که بیش از همه، در بیان عرفا پیدا میکنید. اگر میتوانید اینها را خوب بخوانید و اینها را در کلمات عرفا پیدا کنید، خیلی عالی است. تا چشم تیز شود و ببینید که در قرآن و روایات چقدر از این بحثها آمده است و برای ما پنهان مانده است. حتی من کسانی را دیدهام که چطور با قرآن احوال عشقی دارند و چگونه دگرگون میشوند؛ چگونه پرواز میکنند. در قرآن و روایات اینها آمده است و باید اینها را شکوفا کرد.
https://eitaa.com/nasimehekmat_erfandarvadiamal