علمای همدان
4⃣3⃣1⃣ #معرفی_علمای_همدان 👤مرحوم آیت الله #حاجآقا_رضا_همدانی(رضوان الله علیه) 📆متوفی : سال ۱۲۸۳ شم
5⃣3⃣1⃣ #معرفی_علمای_همدان
👤مرحوم آیت الله میرزا #یحیی_مثبت_فاضل_همدانی(رضوان الله علیه)
📆متوفی : سال ۱۳۶۰ شمسی
🕌مدفن : قم_قبرستان بهشت معصومه(سلام الله علیها)
✍کانال #علمای_همدان
🆔 @OlamayeHamedan
#زندگینامه
🔰مرحوم میرزا یحیی مثبت معروف به «فاضل سلیمان آبادی» یا «فاضل سلیمان آبادی» فرزند مرحوم «شیخ علی اکبر» در سال ۱۲۸۷ شمسی(۱۳۲۶ قمری) در روستای «سلیمان آباد» از توابع بخش لالجین شهرستان بهار همدان به دنیا آمد.
والد ایشان مرحوم ميرزا على اكبر بن میرزا عباسقلی بن ملاحسینقلی بن ملا فتح الله دستجردی، عالم آن دیار بود که به تقوا و ورع معروف بود.
مرحوم میرزا یحیی نیز عالمی آراسته به زیور علم و حلم و فضل و كمال و تقوا و متانت بود که ایشان و پدر و اجدادش همه از علمای محل و خدمتگزاران دین بودند که اصالتا منسوب به روستای دستجرد همدان هستند.
میرزا یحیی در زمان کودکی پدر خود را از دست داد و مدتی در دامان پاک مادر خود رشد کرد و بعد از او در حمایت عمویش تربیت یافت و پس از فراگرفتن علوم دبستان و مکتب خانه در سال ۱۳۰۲ شمسی در سن شانزده سالگی به شهر قم عزیمت نمود و پس از تكمیل دروس سطوح در سال ۱۳۰۹ شمسی در درس مرحوم آیت الله العظمی شیخ عبدالکریم حائرى یزدی حاضر شد و بعد از رحلت ایشان در درس مرحوم آیت الله العظمی سید محمد حجت کوه کمری شرکت نمود و تمام دروس ایشان را به رشته تحریر درآورد.
ایشان از شاگردان جدی و مواظب و مداوم مرحوم آقای حجت بود و تمام درسهای استاد را می نوشت و در میان همه به قدس و تقوی و سلامت نفس مشهور و به فضل شناخته شده بود و مورد تقدیر استادش مرحوم آقای حجت واقع می شد.
ایشان در این مدت از علمای دیگری چون؛ مرحوم آیت الله سید محمدتقی خوانساری و مرحوم آیت الله شیخ محمدعلى حائرى قمى بهره علمی برد و سپس بعد از رحلت استادش مرحوم آقای حجت، حدود هیجده سال هم در درس آیت الله العظمی سید حسین بروجردى و دوازده سال در درس مرحوم آیت الله العظمی سید محمدکاظم شریعتمدارى شركت كرد.
مدتی هم با امام خمینی در ارتباط بود و از بحث ها و درسهای ایشان استفاده می کرد و برای بعضی از طلاب سطوح نیز تدریس داشت.
مرحوم میرزا یحیی با همه طلاب و علماء مراوه و صداقت داشت، اما رفیق دائمی و ملازم و هم بحث و هم درس او مرحوم حاج شیخ #یوسف_احدى_قروهای(متوفی ۱۳۶۰ شمسی) بود که همانند سایه ملازم یکدیگر بودند و در هیچ مجلس و محفلی جز به موقع ضرورت جدا نمی شدند.
ایشان در کنار علم و تحصیل و تدریس، به تبلیغ دین می پرداخت و بعدها در سالهای ۱۳۴۲ شمسی به جمع یاران امام خمینی در مبارزات علیه حکومت پهلوی پیوست و بارها توسط ساواک ممنوع المنبر شد.
از آثار علمى ایشان می توان به تالیفاتی چون؛
*دوره اصول از اول تا آخر تقریرات و دراسات مرحوم آیت الله حجت در دو جلد
*كتاب «البیع» از اول تا آخر در سه جلد
*کتاب «الصلوه» از اول تا آخر در دو جلد
*رساله ای در «قاعده لاضرر»
*رساله ای در «قاعده لباس مشكوک»
و همچنین كتب و رساله هاى متفرقه دیگر اشاره نمود.
همانطور که گفته شد غالب جزوات و نوشته هاى ایشان مورد تحسین مرحوم آیت الله العظمی حجت واقع می شده كه مرحوم میرزا یحیی تقریرات درس استادش را به خوبی به رشته تحریر در می آورد.
مرحوم حاج شیخ #علی_مثبت_فاضل_همدانی(نماینده ادوار دوم و سوم شهرستان بهار و کبودراهنگ در مجلس شورای اسلامی) فرزند ایشان است و مرحوم آیت الله حاج شیخ #احمد_صابری_همدانی(رضوان الله علیه) نیز داماد ایشان است.
سرانجام ایشان در سال ۱۳۶۰ شمسی برابر با سال ۱۴۰۱ قمری در سن ۷۳ سالگی به دلیل ناراحتی قلبی و بعد از تحمل یک دوره ی بیماری، در شهر قم از دنیا رفت و در قبرستان بهشت معصومه(سلام الله علیها) واقع در قم به خاک سپرده شد.
✍کانال #علمای_همدان
🆔 @OlamayeHamedan
#اسناد
📜لیست اسامی وعاظ توسط ساواک به صورت محرمانه که با سپردن تعهد مجازند در ماه مبارک رمضان سال ۱۳۴۶ شمسی به منبر بروند که نام مرحوم آیت الله میرزا #یحیی_مثبت_فاضل_همدانی نیز در بین آنهاست.
✍کانال #علمای_همدان
🆔 @OlamayeHamedan
علمای همدان
5⃣3⃣1⃣ #معرفی_علمای_همدان 👤مرحوم آیت الله میرزا #یحیی_مثبت_فاضل_همدانی(رضوان الله علیه) 📆متوفی : سا
6⃣3⃣1⃣ #معرفی_علمای_همدان
👤مرحوم حاج شیخ #علی_مثبت_فاضل_همدانی(رضوان الله علیه)
📆متوفی : سال ۱۴۰۳ شمسی
🕌مدفن : قم_قبرستان بهشت معصومه(سلام الله علیها)
┈┉┅━━━━━━━━┅┉┈
🔰مرحوم شیخ علی مثبت(فاضل همدانی) فرزند مرحوم آیت الله میرزا #یحیی_مثبت_فاضل_همدانی در سال ۱۳۲۴ شمسی در روستای «لتگاه» از دهستان مهاجران بخش لالجین شهرستان بهار استان همدان به دنیا آمد.
ایشان پس از پایان تحصیلات متوسطه و أخذ دیپلم به تحصیلات حوزوی پرداخت.
او نماینده ادوار دوم(سال ۱۳۶۳ شمسی) و سوم(سال ۱۳۶۷ شمسی) شهرستان بهار و کبودراهنگ در مجلس شورای اسلامی و اولین امام جمعه شهرستان جم بود که طی سال های ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۶ شمسی امامت جمعه جم را برعهده داشت.
سرانجام ایشان در روز ۱۲ شهریور سال ۱۴۰۳ شمسی برابر با ۲۷ صفر سال ۱۴۴۶ قمری در قم از دنیا رفت و در قبرستان بهشت معصومه(سلام الله علیها) واقع در قم به خاک سپرده شد.
✍کانال #علمای_همدان
🆔 @OlamayeHamedan
📷 #تصاویر_علمای_همدان
🔰تصویری از مرحوم شیخ #علی_مثبت_فاضل_همدانی در کنار مرحوم والد خود آیت الله میرزا #یحیی_مثبت_فاضل_همدانی(رضوان الله علیه)
✍کانال #علمای_همدان
🆔 @OlamayeHamedan
📷 #تصاویر_علمای_همدان
➡️از سمت چپ تصویر :
۱)مرحوم حاج #شیخ_علی_ثابتی_همدانی
۲)مرحوم حاج آقا شفیعی
۳)مرحوم حاج شیخ #مهدی_صالحی
۴)مرحوم میرزا #محمد_ضیایی_کبودرآهنگی
۵)مرحوم حاج شیخ #علی_مثبت_فاضل_همدانی
این عکس متعلق به مراسم روز بسیج سال ۱۳۶۶ شمسی در شهرستان کبودراهنگ می باشد.
✍کانال #علمای_همدان
🆔 @OlamayeHamedan
📷 #تصاویر_علمای_همدان
➡️از سمت چپ تصویر :
۱)مرحوم حاج #شیخ_علی_ثابتی_همدانی
۲)مرحوم حاج شیخ #مهدی_صالحی
۳)مرحوم شیخ #علی_مثبت_فاضل_همدانی
۴)مرحوم میرزا #محمد_ضیایی_کبودرآهنگی
✍کانال #علمای_همدان
🆔 @OlamayeHamedan
📷 #تصاویر_علمای_همدان
🔰تصویری از مرحوم شیخ #علی_مثبت_فاضل_همدانی
✍کانال #علمای_همدان
🆔 @OlamayeHamedan
علمای همدان
6⃣3⃣1⃣ #معرفی_علمای_همدان 👤مرحوم حاج شیخ #علی_مثبت_فاضل_همدانی(رضوان الله علیه) 📆متوفی : سال ۱۴۰۳
7⃣3⃣1⃣ #معرفی_علمای_همدان
👤آیت الله شیخ #علی_بلندی_نیری(حفظه الله)
✍کانال #علمای_همدان
🆔 @OlamayeHamedan
#زندگینامه
🔰شیخ علی بلندی نیری همدانی در سال ۱۳۰۹ شمسی در روستای «نِیْر» روستایی در دهستان درگزین سفلی بخش مرکزی شهرستان درگزین همدان به دنیا آمد.
مرحوم والد ایشان مردی با فضیلت بود و به کشاورزی اشتغال داشت و از بزرگان و معتمدین آن دیار به شمار میآمد و در زهد و ورع زبانزد خاص و عام بود و نقش بسزایی در تربیت فرزندان خود و تشویق آنها به تحصیل علوم دینی ایفا کرد.
ایشان تحصیلات خود را از مکتب خانه آغاز نمود و در آنجا ضمن فراگیری قرآن، از کتبی چون «کلیله و دمنه» و «گلستان سعدی» بهره برد.
ایشان برخی دروس مقدمات حوزوی را نیز در حوزه علمیه رزن در محضر برادر خود مرحوم میرزا عبدالغنی نیّری و مرحوم #میرزاحسن_رازینی فرا گرفت و سپس برای فراگیری دروس حوزوی، به حوزه علمیه همدان رفت و در سالهای تحصیل خود از محضر استادان آنجا بهره مند شد.
ایشان بخشی از دروس لمعه و معالم را نزد مرحوم آیت الله حاج #سید_مصطفی_هاشمی و مرحوم حاج سید جمال الدین افتخاری شرکت جست.
و مدتی هم درس اخلاق و تفسیر مرحوم آیت الله العظمی #آخوند_ملاعلی_معصومی_همدانی را درک کرد و در مدتی کم، دروس مقدمات را به پایان برد و برای ادامه تحصیل و تکمیل مدارج علمی به شهر قم عزیمت نمود و در مدرسه علمیه دارالشفاء مستقر شد.
ایشان در حوزه علمیه قم در دروس؛
*مرحوم آیت الله مشکینی(درس مطول)
*مرحوم آیت الله العظمی مرعشی نجفی(درس شرح لمعه)
*مرحوم آیت الله شهید صدوقی(درس اصول فقه)
*مرحوم آیت الله مشکینی(درس رسائل)
*مرحوم آیت الله شیخ عبدالجواد سدهای اصفهانی(درس کفایه)
*مرحوم آیت الله شیخ مرتضی حائری(درس کفایه)
*مرحوم آیت الله شیخ مرتضی حائری(درس مکاسب) شرکت یافت.
با پایان یافتن دروس دوره سطح، در دروس خارج فقه و اصول علماء و مراجع مشهور حوزه علمیه قم، از جمله آنان آیات عظام؛
*مرحوم آیت الله العظمی بروجردی
*مرحوم آیت الله العظمی امام خمینی
*مرحوم آیت الله العظمی اراکی
*مرحوم آیت الله العظمی گلپایگانی
*مرحوم آیت الله العظمی محقق داماد
*مرحوم آیت الله شیخ عباسعلی اَبرسَجی شاهرودی حاضر شد و سالها از محضر آنان بهرهمند گردید و در ضمن آن از فراگیری علوم عقلی و فلسفه نیز غافل نماند و سالها در درس منظومه مرحوم آیت الله منتظری و سپس به درس اسفار مرحوم علامه طباطبایی راه یافت.
از جمله فعالیتهای علمی ایشان تدریس علوم حوزوی از مقدمات تا سطوح عالی حوزه و همچنین تدوین دوره پنج جلدی «مجمع المسائل»(حاوی استفتائاتی از مرجع عالی قدر مرحوم آیت الله العظمی گلپایگانی) است که از آثار شگفت و در خور تحسین است که این کتاب با همت ایشان و برخی دیگر از اساتید حوزه علمیه قم تهیه شده است.
ایشان همچنین از شاگردان مرحوم امام خمینی محسوب می شد که سالها در راه نهضت پیر مراد خود، به مبارزه پرداخت و بارها توسط ساواک مورد مواخذه قرار گرفت.
از جمله این تهدیدها می توان به سخنرانیهای ایشان در اطراف شهر رفسنجان اشاره کرد که این سخنرانیها خشم ساواک را برانگیخته بود. ایشان به همراه مرحوم آیت الله میرزا علی ثابتی همدانی و با دستور مرحوم آیت الله العظمی گلپایگانی به دیدار تبعیدشدگان در رژیم طاغوت می شتافت که از جمله آن دیدارها؛ دیدار با مقام معظم رهبری بود که در آن زمان در شهر ایرانشهر سیستان در تبعید بود.
ایشان در سالهای تحصیل خود با علماء و فضلای بسیاری رابطه دوستی داشت که از جمله آنان میتوان به مرحوم آیت الله #میرزاعلی_ثابتی_همدانی و مرحوم آیت الله شیخ #علی_عراقچی_همدانی و مرحوم آیت الله حاج #سید_ابوالحسن_موسوی_همدانی اشاره کرد که بسیاری از دروس پیش آموخته را با آنان مباحثه میکرد.
شیخ علی نیری در عرصه فرهنگی حضور مؤثر و مستمری داشته است.
او سالها در حوزه علمیه قم به تدریس دروس دورۀ مقدمات و سطح پرداخته و شاگردان بسیاری را به مکتب اسلام تقدیم نموده است.
آیت الله بلندی نیری هم اکنون از اعضای جامعه مدرسین حوزۀ علمیه قم است.
✍کانال #علمای_همدان
🆔 @OlamayeHamedan