📑 آفتها و آسیبهای تشکیلات از دیدگاه دکتر شهید بهشتی(ره)
🌐 تشکیلات دارای آسیبها و آفتهایی است که برای هرچه بهتر شدن روند کار در تشکیلات اسلامی باید از این آسیبها و آفتها جلوگیری به عمل آورد.√
✍ شهید بهشتی از خطرات تحزب را؛
🔻 بر هم خوردن وحدت جامعه، پرورش انسانهای قالبی و محدود شدن اختیار انسانها در مجموعه، بت شدن تشکیلات و تشکیلات آهنین
🔻و از بین رفتن آزادی و اختیار آدمها و اجبار به کارهایی نظیر ازدواج تشکیلاتی،
🔻 خود بزرگبینی و عجب تشکیلاتی، انحصاراندیشی و طاغوتیگری، لهو و لغو شدن تشکل و عدم پاسخگویی به نیازها،
🔻دروغهای مصلحتآمیز و توجیه وسیله با هدف در تشکیلات دانسته و به تشکل و تحزب به چشم وسیلهی آسان کردن خودسازی در قالب تحزب اشاره کرده و میگوید:
☝️ حزب باید محل عبادت باشد و این حزب آرمانی با اخلاص و مراقبت تأمین میشود.
🔹 انضباط ضمن تصمیم بر اساس خودآگاهی،
🔹 توضیح منطقی مواضع و اهداف برای مردم،
🔹 عمل صالح و روح تعبد و حضور قلب، تکیه به ایمان و برنامههای عملی اسلامی،
🔹 ارتباطات قوی، جذب عناصر جدید، انضباط قوی، افزایش معلومات،
🔹 شیوهی صحیح برخورد، انتقاد از خویشتن و مجموعه،
🔹 امید کامل به آینده، انتقاد سازنده از هر کس که در سر کار است، را جزو لوازم کار تشکیلاتی و حزبی میبیند.
🔴 برخی از آفت تشکیلات اسلامی
۱- بی توجهی به بطن جامعه و توده مردم
🌷مرحوم شهید بهشتی رسالت تشکیلات دانشجویی را باقی ماندن به عنوان عنصر اصلی و پیشتاز انقلاب میدانند.
📿 وی در بیان آفاتی که ممکن است این رسالت تشکل را تحت تأثیر قرار بدهد اینگونه میگوید:
📝 «رسالت دانشجو در این است که انقلابی بماند و همچنان پیشگام و پیشتاز انقلاب باشد و پیشاهنگ حرکت باشد اما نه چنان که از تودهها جدا شود و برای خودش بسوئی رود و یک وقته پشت سرش نگاه کند ببیند که از تودهها تقریباً کسی نیست.
✅ اینست که دانشجو باید فرهنگ این انقلاب را روز به روز بهتر بشناسد و بهتر پاسدار باشد.
🔸 دانشجوی بریده از عوام و عامه مردم، هر قدر هم پرتحرک و پویا و پیشتاز باشد نمیتواند، خود را خلاق و آفریننده یک انقلاب بیابد. ❌
🔹ولی دانشجوی پیشگام پیشتاز وقتی موفق شد از انقلابی بودن و آگاه بودن و پیشتاز بودنش نتیجه بگیرد که حرکتش در جهت خواست و نیاز و حرکت کل جامعه قرار گرفت.✔️
👨🎓☑️ دانشجو باید بصورت یک عضو خیلی بدردخور جامعه خودش را بسازد نه بصورت یک گروه درس خواندهای تیتیش مامانی خودخواه از خود راضی که توقعات خیلی زیادی هم دارد.✖️
🚦 دانشجو رسالتش در این است که در برابر دردهای جامعه برای همیشه حساس بماند، نه اینکه تا فارغالتحصیل شد و یک شغلی پیدا کرد، هرقدر شغلش بهتر میشود حساسیتش کمتر بشود.»⭕️
🚨«ضرورت کار تشکیلاتی»
4⃣ فرقی بین سخت و نرم جنگها وجود ندارد!(قسمت دوم):
شما همین وضعیت را در مورد گروههای فرهنگی- سیاسی از دشمنان نظیر فرقه ضاله بهائیت و دیگر فرق سلولی فعال نیز مشاهده میکنید!
و برای ما سخت است که باور کنیم حجج بالغهی دینمان و حجج اسلام حوزههایمان را یارای مقابله و محاجّه با این جماعات گمراه شیطانْ ساخته نیست!
مشکل را در موجود نزد ایشان و مفقود از ما یافت کنید که همان است که امیرالمومنین(ع) را واداشت به این جمله لرزاننده عرش و فرش:
🌷«فَرَّقَ اللَّهُ بَيْنِي وَ بَيْنَكُمْ وَ أَبْدَلَنِي بِكُمْ مَنْ هُوَ خَيْرٌ لِي مِنْكُمْ وَ اللَّهِ لَوَدِدْتُ أَنَّ لِي بِكُلِّ عَشَرَةٍ مِنْكُمْ رَجُلًا مِنْ بَنِي فِرَاسِ بْنِ غَنْمٍ صَرْفَ الدِّينَارِ بِالدِّرْهَمِ»
👈«خداوند ميان من و شما جدائى اندازد، و به جاى شما كسى را كه براى من از شما بهتر است به من دهد، بخدا سوگند دوست داشتم كه در برابر ده تن از شما يكى از قبيله بنى فراس بن غنم (كه به دلاورى مشهور بودند) داشتم، و مانند خورد كردن دينار بدرهم (كه ده درهم میدهند و يك دينار میگيرند، ده تن از شما میدادم و يك تن از آنان میگرفتم»
🔚این مفقود مطلوب، همان تشکیلاتی بودن است!
🌷 @Organizational_Work
بـــاز این دِلِـــ💔 تَـــنگَم هَـــوایِ کَـــربَلا دارَد...
کاش اَلان حَرَمِت بودیم 😭
#شب_جمعه_ست #کاش_کربلا_بودیم
#امام_حسین #کربلا #دلتنگ_حرم
🖼 #پوستر
📌 وقتی مؤمنین بر محور ولایت اجتماع کنند...
💠 شهید سید مرتضی آوینی: جهان در آستانهی تحولی عظیم قرار گرفته است. وقتی مؤمنین بر محور ولایت اجتماع کنند، به آن چنان منبعی عظیم از قدرت دست خواهند یافت که هیچ نیروی دیگری در سراسر جهان با آن یارای رو در رویی ندارد.
سِحر با معجزه پهلو نزند، دل خوشدار! اگر سحر فرعونی توانست بر معجزهی موسوی غلبه کند، آمریکا نیز خواهد توانست با تسلیحات پیشرفتهی خویش بر ایمان ما چیره شود. قدرت حقیقی اینجاست.
📗 صفحه ۲۵۸ از کتاب گنجینه آسمانی
🌷 @Organizational_Work
اصول کار تشڪ✌️ـیلاتی
📑 آفتها و آسیبهای تشکیلات از دیدگاه دکتر شهید بهشتی(ره) 🌐 تشکیلات دارای آسیبها و آفتهایی است که
🔺۲- خودستایی و خودپرستی و انحصارطلبی:
🌐 این مغز تشکیلات اسلامی اصرار زیادی بر عدم انحصار طلبی تشکیلاتی داشته و تأکید مینماید: “تشکل حق، تشکلی است که انحصارطلب نیست.√
⁉️ یعنی چه انحصارطلب نیست؟
یعنی این منطق خودپرستانه و ضد خداپرستی را ندارد که هرکس توی این تشکیلات هست آدم خوبی است و هرکس توی این تشکیلات نیست آدم خوبی نیست. این تفکر، شیطانی است و نه رحمانی و نه یزدانی. بنا را بر این بگذارید که در تشکلها انحصار طلبیها، و خودپسندیها راه پیدا نکند.
🚨 در تشکلهایتان مواظب نفسالشیطان که مزاحم بهرهمندی از نفسالرحمان است باشید. اگر تشکیلات واقعاً بنابراین انتخاب اصلح، بنابر میدان دادن به افراد برای شکوفائی استعدادها باشد، تشکیلات زمینۀ رشد است. ✅
➖🔸 والا تشکیلات یک خطر دارد و آنکه یک انسان قالبی بسازد از در تشکل در عین حفظ پیوند و ایجاد نظم آهنین، انسانها باید بتوانند که آزاد بیندیشند، انتقاد کنند و تصمیم بگیرند، بله، اجرای تصمیم اولیالامر همینطور که در کل جامعه منافاتی با آزادی ندارد، در تشکیلات هم منافاتی با آزادی ندارد، بشرط اینکه هیچ فرد و گروهی خودشان را بعنوان مدیران و رهبران در داخل تشکیلات تحمیل نکنند.
🔙 اگر شما در داخل تشکیلاتتان خصلت ضد تحمیلی را حفظ کردید و رشد دادید آنوقت تشکیلات، تشکیلات رحمانی است والا شیطانی میشود چه فرق میکند… .
👿 بدترین خصلتی که از شیطان در قرآن یاد میشود استکبار است. خود را بزرگتر تلقی کردن، خود بزرگ بینی و بزرگی فروشی که لازمه قدرت طلبی است “▪️
🔺 ۳- تلاش برای حفظ تشکل به جای حفظ ارزشها :
🗯📿 او تشکل را “پاسدار ارزشها” میداند و زمانی که تشکل به جای حفظ ارزشها برای حفظ خود تلاش میکند، از تشکل تعبیر به “طاغوت” دارد.
💬 وی در این باره میفرماید: “هر وقت این تشکل به جای آنکه نگهبان ارزشها باشد و تلاشگر در راه ارزشها باشد. به جای آنکه خداپرست و حقپرست و حقخواه کمال دوست و کمال خواه باشد، خودخواه شد. آن یک «طاغوت» میشود. و چه بهتر که چنین طاغوتی بر سر راه امت نباشد.
〽️ اگر همهاش به فکر تشکیلاتمان باشیم. اگر تشکیلات برایمان آنقدر محبوب شد که جانشین خدا و حق شد این حالت(لهو) پیدا میکند که «یلقی عن ذکر الله» است و آدم را از یاد خدا غافل میکند.💢
مهدے جان(عج)
جمعه شد تا باز
جای خالی توحس شود
تا شقایق باز
دلتنگ گل نرگس شود
آفتاب پشت
ابرم نام تو دارم به لب
خواستم نور تو گرمی
بخش این مجلس شود 🌼🍃
" اللهم عجل لولیڪ ألفرج "
🌷 @Organizational_Work