eitaa logo
اصول کار تشڪ✌️ـیلاتی
2هزار دنبال‌کننده
1.7هزار عکس
591 ویدیو
27 فایل
https://eitaa.com/joinchat/3336437771C6fdc6395f0 در این کانال سعی میکنیم مطالب درست و حسابی درمورد "اصول کار تشکیلاتی" رو خدمتتون ارائه بدیم. ارتباط با ما: @YaFatEMH313 @A313_Z313
مشاهده در ایتا
دانلود
⬅️ این شش دسته رابطه عبارتند از: 🔸 رابطه بین رهبر و آدم‌ها 🔸 رابطه بین رهبر و هدف 🔸 رابطه بین هدف و نظم 🔸 رابطه بین نظم و آدم‌ها 🔸 رابطه بین آدم‌ها و هدف 🔸 رابطه بین رهبر و نظم 📌 لازم به ذکر است که برخی از آفات کار تشکیلاتی ذاتی هر تشکیلات است؛ به این معنا که چه شما بخواهید و چه نخواهید، 🌐 تشکیلات به چنین آفت‌هایی دچار خواهد شد. 👌 مهم، داشتن الگوی برخورد با این آفت‌ها و عبور موفقیت‌آمیز از پیدایش آفت و رفع آن است. 🔚 در ادامه ابتدا برخی از آفات ذاتی رایج در فعالیت‌های تشکیلاتی مطرح خواهد شد، 🔛 سپس ارتباط دوگانه ارکان تشکیلاتی به تفصیل بیان می‌شود.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
نمایش در ایتا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
نمایش در ایتا
اصول کار تشڪ✌️ـیلاتی
♻️👈 در این ،فصل مبتنی بر این روابط دوسویه آسیب‌ها و آفات اصلی که این تعامل را درگیر خواهد کرد تبیین
❌🚫 آفات ذاتی تشکیلات: 1⃣➖ریزش: ♾ هر مجموعه انسانی که حرکتی را شروع می‌کند، طبیعی است که در مسیر خود به موانعی برخورد کند؛ 🔛 که عده‌ای تاب و توان مقابله با آن مانع را ندارند و ریزش می‌کنند. 🔚 بنابراین یکی از آفت‌های طبیعی تشکیلات، ریزش است. 👈 در مقابل، یکی از ذاتیات تشکیلات «رویش» است؛ ✅ مثلاً تشکیلاتی را تصور کنید که بعد از تلاش‌های فراوان، تأسیس می‌شود. با قوت گرفتن بیشتر تشکیلات اختلاف بین اعضای آن نیز بیشتر نمایان می‌شود، ⏪ در این مسیر، عده‌ای تشکیلات را ترک می‌کنند و همزمان عده‌ای دیگر جذب آن می‌شوند. 🔸این موضوع به عنوان یک شاخص برای ارزیابی تشکیلات مطرح است که؛ 📌 اولاً: ریزش‌های تشکیلاتی، کل تشکیلات را سست نکند؛ 📌 ثانیاً: باید به فکر رویش‌های تشکیلاتی بود.
⁉️ چرا که اگر تشکیلاتی رویش نداشته باشد، باید در یکی از ارکان چهارگانه مطرح شده تجدید نظر جدی صورت گیرد. 💡 نکته جالب این جاست که؛ در همان بزنگاه‌هایی که ریزش رخ می‌دهد، رویش هم اتفاق می‌افتد؛ 📌 یعنی خاستگاه ریزش و رویش یک نقطه است. 👈 البته باید توجه داشت که علت ریزش مواردی از این قبیل است: 🚷 توان محدود افراد در استقامت در مقابل سختی‌هایی که در حرکت تشکیلات با آنها مواجه می‌شویم؛ 🚷 اشکالاتی که در برقراری یا تداوم ارتباط بین افراد در تشکیلات رخ می‌دهد؛ 🚷 برنامه‌ریزی‌های ضعیف و غلط که منجر به ناکارآمدی‌های تشکیلات می‌شود؛ 🚷 وجهه عمومی و تصویر ضعیف یا پرحاشیه‌ای که از تشکیلات در اذهان عمومی وجود دارد.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
نمایش در ایتا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
نمایش در ایتا
اصول کار تشڪ✌️ـیلاتی
❌🚫 آفات ذاتی تشکیلات: 1⃣➖ریزش: ♾ هر مجموعه انسانی که حرکتی را شروع می‌کند، طبیعی است که در مسیر
2⃣➖ «سرخوردگی»: ✴️ گاهی اوقات آدم‌ها برای پیگیری هدفی به تشکیلات جذب می‌شوند، 💢 ولی بعد از مدتی متوجه می‌شوند آن چیزی که هدف آنها بوده است با آن چیزی که تشکیلات هدف خود قرار داده است فاصله معنادار دارد. ⬅️ این انحراف و شکاف بین هدف فرد و تشکیلات می‌تواند به مرور زمینه سرخوردگی را فراهم آورد. 🔝نمونه این اشکال در مثال کسی که برای کوهنوردی حرکت می‌کند، ولی در راه درختی را می‌بیند و از درخت بالا می‌رود، قابل مشاهده است؛ ⛰یعنی هدفش که بالارفتن از کوه بود، فراموش شده و به جای آن بالارفتن از درخت برای او هدف شده است. 🌐 از جمله تشکل‌هایی که سرخوردگی بالایی در بین نیروهای خود بعد از انقلاب ایجاد کرد، ❌ می‌توان سازمان مجاهدین خلق را نام برد. 🛐 سازمانی که ابتدا با هدف مجاهدت بر مبنای قرآن و روایات شکل گرفت، ولی بعد از مدتی مسیر التقاط پیش گرفت و رسماً منافقین خلق شدند.
3⃣➖ «جابه‌جایی»: 🔄 بعضی وقت‌ها، فرد بنا به دلایلی در محیط داخلی یک تشکیلات از گروهی جدا شده و به گروه دیگری ملحق می‌شود؛ 🔸مثلاً چون رفقایش در گروه دیگری هستند، به آنها ملحق می‌شود. این نه ریزش است و نه سرخوردگی؛ بلکه «جابه‌جایی» است. 👈 الزاماً منفی هم نیست، 👌 بلکه در بسیاری از اوقات مفید است ❌ چرا که جمع همکاران بهتری پیدا کرده است که می‌تواند با آنها حرکت خود را تداوم بخشد. ⏪ در این حالت، نقص یک گروه تقویت گروه دیگر را در پی داشته است.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
نمایش در ایتا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
نمایش در ایتا
اصول کار تشڪ✌️ـیلاتی
2⃣➖ «سرخوردگی»: ✴️ گاهی اوقات آدم‌ها برای پیگیری هدفی به تشکیلات جذب می‌شوند، 💢 ولی بعد از مدتی
4⃣➖ «توقف»: ✴️ آدم‌ها در طی مسیر فعالیت‌های خود در تشکیلات، ممکن است دچار توقف شوند؛ ♻️ به این معنا که فرد با حالتی منفعلانه متوقف می‌شود و فعالیت مفیدی برای تشکیلات انجام نمی‌دهد. ⏪ بنابراین آدم‌های تشکیلاتی توقف‌ها را جدی میغگیرند و ساده از کنار آنها رد نمی‌شوند. ➗ در یک تقسیم‌بندی کلی، هرگونه توقفی که در کار تشکیلاتی به وجود می‌آید را می‌توان به یکی از این چهار حوزه نسبت داد:
⛔️ توقف، به علت وقوع شبهه در ذهن انسان نسبت به اهداف تشکیلات؛ ⛔️ توقف، به علت وقوع شبهه در نسبت با رهبر تشکیلات؛ ⛔️ توقف، به علت وقوع شبهه در کیفیت نظم حاکم در تشکیلات؛ ⛔️ توقف، به علت وقوع شبهه در ارتباطات آدم‌های تشکیلات. ⚠️ به محض این که در یک تشکیلات توقف دیده شد، باید آفت‌شناسی کرد و با نگاهی ریز، ارتباط بین این چهار حوزه را بررسی کرد. 📌 به عنوان یک شاخص می‌توان مطرح کرد؛ که چه مقدار آدم‌های این تشکیلات نسبت به ارکان چهارگانه تشکیلات شبهه دارند؟ 👈 این شبهه‌ها و عدم شفافیت آنها را متوقف خواهد کرد؛ توقفی که اگر وسیع شود، منجر به مرگ تشکیلات خواهد شد. 👌 بنابراین شبهه در تشکیلات خیلی مهم است و اگر شبهه به وجود آمد باید با آن به بهترین شکل مواجهه کرد. 🔚 معمولاً منبع و محل رویش چنین شبهاتی ناظر بر وجود اصطکاک بین روابط دوگانه ارکان تشکیلاتی است.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
نمایش در ایتا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
نمایش در ایتا
اصول کار تشڪ✌️ـیلاتی
4⃣➖ «توقف»: ✴️ آدم‌ها در طی مسیر فعالیت‌های خود در تشکیلات، ممکن است دچار توقف شوند؛ ♻️ به این م
5⃣➖ «انحراف»: 🚷 افرادی که در تشکیلات متوقف می‌شوند، در برخی موارد با اهداف و برنامه‌های تشکیلات زاویه پیدا کرده و به جای حرکت و جبران عقب ماندگی‌ها، حرکت دیگران را تخطئه می‌کنند و در صدد اشکال‌گیری از نمونه‌های موفق برمی‌آیند. 🔚 افرادی که به این سرانجام مبتلا می‌شوند، از مصادیق ریزش تشکیلاتی تلقی می‌شوند. 6⃣➖ دشمنی: انحراف در بالاترین سطح خود به دشمنی تبدیل می‌شود. 😡 در دشمنی، فرد خود را در برابر حرکت موجود در تشکیلات تلقی کرده و با مانع تراشی در مسیر تشکیلات، به مرور خود نیز به مانع تبدیل می‌شود. 👈 اگر در تشکیلات افراد با این پدیده مواجه شوند باید آن فرد را تحریم کنند؛ ✅ چرا که ارتباط هرچه بیشتر با او قوام تشکیلات را ضعیف‌تر می‌کند.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
نمایش در ایتا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
نمایش در ایتا
اصول کار تشڪ✌️ـیلاتی
5⃣➖ «انحراف»: 🚷 افرادی که در تشکیلات متوقف می‌شوند، در برخی موارد با اهداف و برنامه‌های تشکیلات زا
❌ «آفت‌های روابط ارکان تشکیلات با یکدیگر»: 👈 در ادامه روابط شش‌گانه‌ای که پیشتر مطرح شد، مرور کرده و آفت‌هایی که در شکل‌گیری این ارتباط با هم رخ می‌دهد؛ تبیین می‌کنیم. ۱_ رابطه بین رهبر و آدم‌ها: 🌐 در یک کار تشکیلاتی، حالت‌هایی رخ می‌دهد که رهبر تشکیلات با نیروهای خودش دچار چالش می‌شود. 👁‍🗨 آفتی که در اینجا شکل می‌گیرد و از آن شبهه به وجود می‌آید چیست؟ 💢 آفت اصلی حاصل چنین چالشی است: ➖اولین آفت؛ عدم اعتماد آدم‌ها به رهبر است. 👥 آدم‌ها بین خودشان به این تلقی می‌رسند که؛ «چه کسی گفته است فلانی بهترین راهبر تشکیلات است و اصلاً می۵تواند تشکیلات را رهبری کند؟» 🙊 با دروغ شما را دارد سرگرم می‌کند و مباحثی شبیه به این که نتیجه‌اش سلب اعتماد آدم‌ها نسبت به رهبر است.
👹👿 این که در تاریخ می‌بینیم، بارها دشمنان اسلام علیه حکومت حضرت علی (ع) شبهه انداختند که او اهل سیاست نیست، بذله‌گو است و... 🔁 حکایت از کارآمدی نسبی این آفت در به چالش کشیدن این رابطه دارد؛ 📌 از این رو خیلی مهم است که اعتماد اعضا نسبت به رهبر سلب نشود. ➖ دومین آفت؛ فاصله گرفتن رهبر از آدم‌ها است. 🔸 اگر رهبر به این تلقی برسد که سازوکارهای تشکیلات دارد عمل می‌کند و تشکیلات روی ریل افتاده و حرکت می‌کند پس ما کاری نکنیم، 🔚 نشان از آفت فاصله گرفتن رهبر از آدم‌ها دارد. 🌷امیرالمؤمنین (ع) هرچند سازوکار رسیدگی به محرومان را در حکومتش به راه انداخته است ولی شخصاً خودش را موظف می‌داند که انبان روی دوش بیاندازد و مستقیم به حال محرومان رسیدگی کند. 🌹 یا در شرایط جنگی به وجود میمنه و میسره اکتفا نمی‌کند، که بگویند چپ و راست سپاه کارشان را انجام می دهند؛ 👈 پس نیاز نیست ما بجنگیم بلکه خودشان هم به دل دشمن می‌زنند و می‌جنگند.