📘دائره المعارف قرآن کریم📘
🙏#احترام>
👈 #احترام_امور_مقدس>
⬅️5. #شعایر_الهى
❇️در دو آیه از قرآن، از #تعظیم حرمات الهى و شعائر #الهى سخن بهمیان آمده است.
⭕️در آیه۳۰ حج پس از اشاره به #مراسم حج مىفرماید: هرکس حرمتهاى خدا را بزرگ شمارد، براى او #نزد پروردگار بهتر است:
*ذالک و من یعظّم حرمات الله فهو خیر له عند ربّه * .
❇️مفسران ، مقصود از #حرمات را انجام واجبات و ترک محرمات شرایع و احکام، مناسک و دیگر #تکالیف و حدود الهی، و نیز بیت الحرام، مشعر و.....
⭕️و منظور از #تعظیم آن را فراگیری احکام و #التزام اعتقادی و عملی به مقتضای آن دانستهاند .
❇️قرآن در آیه ۳۲ حج نیز #تعظیم شعائر را نشانه تقوا و #پروای قلبی معرفی کرده است :
* و من یعظّم شعائر الله فانّها من تقوی القلوب *
⭕️برخی #شعائر و تعظیم آن را شبیه حرمات و تعظیم آن تفسیر و فقط در بیان مصادیق آن به نمونههای دیگری چون #صفا ،مروه ، عرفه ، رکن ، جمار و ...... اشاره کردهاند .
❇️ افزون بر اقسام #پنجگانه یاد شده ( قرآن ، کعبه ، طوی ، ماههای حرام و شعائر ) ممکن است گفته شود #تاکید قرآن از پیمان شکنی ( بقره ۲۷ ؛ رعد ۲۰ )
⭕️و وفاداری به #قراردادها ( مائده ۱ ) دلیل بر اهمیت آن است چنین استفاده میشود که #پیمانها ،عهدها و عقدها دارای حرمت خاصی است .
❇️ از مجموعه آیاتی که درباره #ناقه حضرت صالح آمده نیز میتوان استفاده کرد که آن شتر احترام #ویژهای داشته است . ( اعراف ۷۳ ؛ هود ۶۴ ؛ شعرا ۱۵۵ ؛شمس ۱۳ ) .
....... پایان
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
10.66M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#تفسیر قطره ای قرآن کریم
#انعام آیه ۱۰۴
قَدْ جَاءَكُمْ بَصَائِرُ مِنْ رَبِّكُمْ ۖ فَمَنْ أَبْصَرَ فَلِنَفْسِهِ ۖ وَمَنْ عَمِيَ فَعَلَيْهَا ۚ وَمَا أَنَا عَلَيْكُمْ بِحَفِيظٍ ﴿١٠٤﴾
بی تردید برای شما از سوی پروردگارتان دلایلی روشن آمده، پس هر که [به وسیله آن دلایل بینا شود و حقایق را با چشم دل] ببیند به سود خود اوست و هر که [با پشت کردن به دلایل] کوردل شود [و از دیدن حقایق محروم گردد] به زیان خود اوست، [وظیفه من ابلاغ پیام خداست] و بر شما حافظ و نگهبان نیستم. (۱۰۴)
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
(آيه ١٠٤)
-وظيفۀ تو اجبار كردن نيست!
از اين به بعد قرآن يك نوع خلاصه و نتيجه گيرى از آيات گذشته مىكند، نخست مىگويد: «دلايل و نشانههاى روشن در زمينۀ توحيد و خداشناسى و نفى هرگونه شرك كه مايۀ بصيرت و بينايى است براى شما آمد» (قَدْ جاءَكُمْ بَصائِرُ مِنْ رَبِّكُمْ) .
سپس براى اين كه روشن سازد اين دلايل به قدر كافى حقيقت را آشكار مىسازد و جنبۀ منطقى دارد، مىگويد: «آنهايى كه به وسيلۀ اين دلايل چهرۀ حقيقت را بنگرند به سود خود گام برداشتهاند، و آنها كه همچون نابينايان از مشاهدۀ آن خود را محروم سازند به زيان خود عمل كردهاند » (فَمَنْ أَبْصَرَ فَلِنَفْسِهِ وَ مَنْ عَمِيَ فَعَلَيْها) .
و در پايان آيه از زبان پيغمبر صلّى اللّه عليه و آله مىگويد: «من نگاهبان و حافظ شما نيستم» (وَ ما أَنَا عَلَيْكُمْ بِحَفِيظٍ) .
برگزیده تفسیر نمونه - 1، صفحه 633
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
14.42M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#تفسیر قطره ای قرآن کریم
#انعام آیه ۱۰۵و۱۰۶
وَكَذَٰلِكَ نُصَرِّفُ الْآيَاتِ وَلِيَقُولُوا دَرَسْتَ وَلِنُبَيِّنَهُ لِقَوْمٍ يَعْلَمُونَ ﴿١٠٥﴾
این چنین، آیات [خود] را به صورت های گوناگون بیان می کنیم [تا هدف هایی تحقق یابد]، یکی اینکه منکران با متهم کردن تو که این آیات را از دیگران فرا گرفته ای، شقاوت خود را کامل کنند و دیگر اینکه آن را برای گروهی که دانایند، روشن سازیم. (۱۰۵)
اتَّبِعْ مَا أُوحِيَ إِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَ ۖ لَا إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ ۖ وَأَعْرِضْ عَنِ الْمُشْرِكِينَ ﴿١٠٦﴾
از آنچه از سوی پروردگارت به تو وحی شده پیروی کن، هیچ معبودی جز او نیست، و از مشرکان روی بگردان. (۱۰۶)
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
(آيه ١٠٥)
-در اين آيه براى تأكيد اين موضوع كه تصميم نهايى در انتخاب راه حق و باطل با خود مردم است، مىگويد: «اين چنين ما آيات و دلايل را در شكلهاى گوناگون و قيافههاى مختلف بيان كرديم» (وَ كَذلِكَ نُصَرِّفُ الْآياتِ) .
ولى جمعى به مخالفت برخاستند و بدون مطالعه و هيچ گونه دليل، گفتند: «اين درسها را از ديگران (از يهود و نصارى و كتابهاى آنها) فرا گرفتهاى» (وَ لِيَقُولُوا دَرَسْتَ) .
ولى «هدف ما اين است كه آن را براى كسانى كه علم و آگاهى دارند روشن سازيم» (وَ لِنُبَيِّنَهُ لِقَوْمٍ يَعْلَمُونَ) .
برگزیده تفسیر نمونه - 1، صفحه 634
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
(آيه ١٠٦)
-در اينجا وظيفۀ پيامبر صلّى اللّه عليه و آله را در برابر لجاجتها و كينهتوزيها و تهمتهاى مخالفان، مشخص ساخته، مىگويد: «وظيفۀ تو آن است كه از آنچه از طرف پروردگار بر تو وحى مىشود، پيروى كنى، خدايى كه هيچ معبودى جز او نيست» (اتَّبِعْ ما أُوحِيَ إِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَ لا إِلهَ إِلاّ هُوَ) .
و نيز «وظيفۀ تو اين است كه به مشركان و نسبتهاى ناروا و سخنان بىاساس آنها اعتنا نكنى» (وَ أَعْرِضْ عَنِ الْمُشْرِكِينَ) .
در حقيقت اين آيه يك نوع دلدارى و تقويت روحيه نسبت به پيامبر صلّى اللّه عليه و آله است، كه در برابر اين گونه مخالفان در عزم راسخ و آهنينش كمترين سستى حاصل نشود.
برگزیده تفسیر نمونه - 1، صفحه 634
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_820
🌹 #آیات_۱۰۴_۱۰۶ #سوره_انعام
🌸 قَدْ جَآءَكُمْ بَصَآئِرُ مِنْ رَبِّكُمْ ۖ فَمَنْ أَبْصَرَ فَلِنَفْسِهِ ۖ وَمَنْ عَمِيَ فَعَلَيْهَا ۚ وَمَآ أَنَا عَلَيْكُمْ بِحَفِيظٍ (۱۰۴) وَكَذَٰلِكَ نُصَرِّفُ الْآيَاتِ وَلِيَقُولُوا دَرَسْتَ وَلِنُبَيِّنَهُ لِقَوْمٍ يَعْلَمُونَ (۱۰۵) اتَّبِعْ مَآ أُوحِيَ إِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَ ۖ لَآ إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ ۖ وَأَعْرِضْ عَنِ الْمُشْرِكِينَ (۱۰۶)
🍀 ترجمه: همانا برای شما از سوی پروردگارتان دلایلی روشن آمده، پس هر كه ببیند به سود خود اوست و هر كه كوردل شود به زیان خود اوست، و بر شما حافظ و نگهبان نیستم (۱۰۴) و این چنین، آیات [خود] را به صورتهای گوناگون بیان می كنیم و گویند: تو درس خوانده ای! و ما برای کسانی بیان می کنیم که اهل فهم و علم باشند (۱۰۵) از آنچه از سوی پروردگارت به تو وحی شده پیروی كن، هیچ معبودی جز او نیست، و از مشركان روی بگردان (۱۰۶)
🌷 #جَآءَكُم: برای شما آمد
🌷 #بَصَآئِر: دلایل روشن
🌷 #عَمِيَ: کور دل شود
🌷 #حَفِيظ: نگهبان
🌷 #نُصَرِّفُ_الْآيَات: آیات را بیان می کنیم
🌷 #دَرَسْتَ: تو درس خوانده ای
🌷 #لِنُبَيِّنَهُ: بیان می کنیم
🌷 #اتَّبِعْ: پیروی کن
🌷 #أَعْرِضْ: روی بگردان
🌸 این آیات همانند سایر آیات سوره انعام در مکه نازل شده است. از اين به بعد #قرآن يک نوع خلاصه و نتيجه گيرى از آيات گذشته مى كند. نخست مى فرمايد: «قَدْ جاءَكُمْ بَصائِرُ مِنْ رَبِّكُمْ: همانا برای شما از سوی پروردگارتان دلایلی روشن آمده» سپس براى اين كه روشن سازد اين دلايل به قدر كافى حقيقت را آشكار مى سازد و جنبه منطقى دارد، مى گويد: « فَمَنْ أَبْصَرَ فَلِنَفْسِهِ وَ مَنْ عَمِيَ فَعَلَيْها: پس هر که ببیند به سود خود اوست و هر که کوردل شود به زیان خود اوست» و در پايان آيه از زبان #پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» مى گويد: وَ ما أَنَا عَلَيْكُمْ بِحَفِيظٍ: و بر شما حافظ و نگهبان نیستم»
🌸 سپس براى تأكيد اين موضوع كه تصميم نهايى در انتخاب راه حقّ و باطل با خود #مردم است، مى گويد: «وَ كَذلِكَ نُصَرِّفُ الْآياتِ: و این چنین، آیات [خود] را به صورت های گوناگون بیان می کنیم» ولى جمعى به مخالفت برخاستند و بدون مطالعه و هيچ گونه دليل، گفتند: «وَ لِيَقُولُوا دَرَسْتَ: و گویند: تو درس خوانده ای!» ولى هدف اين است « وَ لِنُبَيِّنَهُ لِقَوْمٍ يَعْلَمُونَ: ما برای کسانی بیان می کنیم که اهل فهم و علم باشند»
🌸 سپس وظيفه #پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» را در برابر لجاجت ها و تهمت هاى مخالفان، مشخّص ساخته، مى گويد: «اتَّبِعْ ما أُوحِيَ إِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَ لا إِلهَ إِلاّ هُوَ: از آنچه از سوی پروردگارت به تو وحی شده پیروی کن، هیچ معبودی جز او نیست» و نيز وظيفه تو اين است كه به مشركان و نسبت هاى ناروا و سخنان بى اساس آنها اعتنا نكنى «وَ أَعْرِضْ عَنِ الْمُشْرِكِينَ: و از مشرکان روی بگردان» در حقيقت اين آيه يک نوع دلدارى و تقويت روحيه نسبت به #پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» است، كه در برابر اين گونه مخالفان در عزم راسخ و آهنينش كمترين سستى حاصل نشود.
🔹 پیام های آیات ۱۰۴ تا ۱۰۶ سوره انعام 🔹
✅ با نزول #قرآن، راه عذری بر هیچ کسی باقی نمانده است.
✅ #مردم در انتخاب راه، آزادند.
✅ آگاه کردن #مردم، از شئون ربوبیت الهی است.
✅ سود ایمان و زیان کفر #مردم، به خودشان بر می گردد نه خدا
✅ کیفر گروهی از مردم، نشانه باطل بودن تعالیم انبیا نیست، بلکه نشانه کوردلی خود آنان است.
✅ وظیفه #پیامبر ، ابلاغ است نه اجبار
✅ تنوع در شیوه ی بیان و استدلال و آموزش، راه پذیرش را بازتر می کند.
✅ #رهبران_الهی نباید با تهمت ها و تحقیرها و تحلیل های ناروای دشمنان، در راه خود سست شوند.
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
5.26M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🏞 #قرآن_در_طبیعت
🏞 #آرامش_با_قــرآن
آیه الکرسی
با قرآن مانوس باشیم
🌹🌹🍀🍀🌹🌹🍀🍀
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺