🔸در این فرصت کوتاه، ضمن تکریم نام و مقام آن عالم جلیل، نکاتی را یادآور میشوم:
1) شخصیّت علمی و عملی حضرت آیتالله ناصری«اعلیاللهمقامه» در جوار مضجع مطهّر و نورانی حضرت مولیالموالی، امیرالمؤمنین«علیهافضلصلواتالمصلّین» در حوزۀ علمیّۀ مقدّسۀ نجف اشرف و تحت تربیت اساتید عالیقدر و شامخ آن حوزۀ مبارکه شکل گرفته است.
🔹جدا از مرتبت علمی آن عالم ربّانی و حضور طولانی در محضر اساطین فقاهت در آن حوزۀ کهن، شاکلۀ اخلاقی و معنویِ آن معلّم اخلاق، در محور مهذِّبان نفوس و مربّیان بزرگی همچون مرحوم آیتالله العظمی سید جمالالدّین گلپایگانی و مرحوم آیتالله سید محمّد کشمیری و جناب شیخ محمّد کوفی و امثال این بزرگان«قدساللهاسرارهم» ساخته شده است؛ و این در کنار مصاحبت با دوستان و همراهانی نظیر فقیه نزیه و پارسا مرحوم حضرت آیتالله آقای حاج شیخ حسن صافی«رضواناللهتعالیعلیه» و امثال ایشان است.
🔹این سرگذشت کوتاه که از الطاف بزرگ خداوند سبحان بر مرحوم آیتالله ناصری بوده است، امّا درس آموزندهای است که به ویژه جونان عزیز و خصوصاً طلّاب و روحانیون جوان باید بدان توجّه نمایند. اللهالله در انتخاب اساتید و معلّمان و در گزینش دوستان و مصاحبان و همراهان! «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَكُونُوا مَعَ الصَّادِقِينَ».
2) محور اصلی عمل و تلاش و مجاهدت مرحوم آیتالله ناصری«قدّسسرّه» پس از بازگشت از نجف اشرف و حضور در حوزۀ علمیّۀ اصفهان، یکسره بر تربیت طلّاب و ترویج اخلاق و معنویّت در حوزۀ علمیّه و در متن اجتماع بود؛ امّا در این حرکت، هرچه بود دعوت الیالله و فراخواندن به سوی خداوند تعالی بود: «وَمَنْ أَحْسَنُ قَوْلًا مِمَّنْ دَعَا إِلَى اللَّهِ وَعَمِلَ صَالِحًا وَقَالَ إِنَّنِي مِنَ الْمُسْلِمِينَ»؛ و این همان هدف مقدّسی است که اساسِ دعوت همۀ انبیاء الهی«صلواتاللهعلیهماجمعین» بوده است: «وَلَقَدْ بَعَثْنَا فِي كُلِّ أُمَّةٍ رَسُولًا أَنِ اعْبُدُوا اللَّهَ وَاجْتَنِبُوا الطَّاغُوتَ»؛ و این همان راه روشنِ توحید و پرهیز از شرک است: «قُلْ هَذِهِ سَبِيلِي أَدْعُو إِلَى اللَّهِ عَلَى بَصِيرَةٍ أَنَا وَمَنِ اتَّبَعَنِي وَسُبْحَانَ اللَّهِ وَمَا أَنَا مِنَ الْمُشْرِكِينَ».
🔹سرّ محبوبیّت آیتالله ناصری در میان همگان، همین بود که ایشان همگان را به خداوند مهربان و نه به خود و دیگران، فرا میخواند و از این جهت برنامههای اخلاقی و سلوکی این عالم متخلّق، همگی بر محور تعالیم انسانساز قرآن و متَّخذ از سیرۀ والای تربیتی عترت طاهره«علیهمالصلوة والسّلام» بود.
🔹نیاز جدّیِ امروز جامعۀ ما و علیالخصوص حوزههای علمیّه نیز همین اخلاقِ «قرآنمحور» و «عترتمحور» است، اخلاقی که به تعبیر والای پیامبر اکرم«صلیاللهعلیه وآله وسلّم» رشتۀ اتّصال بندگان به خداوند است: «جَعلَ اللّهُ سُبحانَهُ مَكارِمَ الأخْلاقِ صِلَةً بَينَهُ و بَينَ عِبادِهِ ، فحَسْبُ أحَدِكُم أنْ يَتَمسّكَ بخُلقٍ مُتَّصِلٍ باللّهِ»، و به تعبیر بلند امیر مؤمنان«سلاماللهعلیه»: حتی اگر امید به ثواب الهی و خشیت از عقاب الهی هم در میان نبود، ولی همچنان در پی اخلاق بودن، شایسته و بایسته بود چرا که بهروزی و کامیابی انسان در گرو اخلاقی زیستن است: «لَوْ كُنّا لا نَرْجُو جَنَّةً وَلا نَخْشى نارا وَلا ثَوابا وَلا عِقابا لَكانَ ینْبَغى لَنا اَنْ نُطالِبَ بِمَكارِمِ الاَْخْلاقِ فَاِنَّها مِمّا تَدُلُّ عَلَى سَبیلِ النَّجاح»، و به همین سبب آنچه آدمی را از حضیضِ مرتبۀ حیوانیّت به اوجِ مقامِ انسانیّت، ارتقاء میبخشد، تخلّق به اخلاق است، چنانکه در سخن حکمتآمیز دیگری از امیر بیان«سلاماللهعلیه» آمده است: «مَن تخلّق بالاخلاق النفسانیّة فقد صار موجوداً بما هو انسان دون أن یکون موجوداً بما هو حیوان».
🔹عمر شریف مرحوم آیتالله ناصری در این مسیر والا و نورانی سپری شد و به حق باید گفت: عاشَ سعیداً و ماتَ سعیداً.
3) این عالم واصل، چنانکه همگان میدانند یکی از شیفتگانِ دلباختۀ حضرت ولیّعصر و صاحب امر، بقیةاللهالأعظم«ارواحنا و ارواحالعالمین لتراب مقدمهالفداء» بودند و در این عرصه، عاشق صادقی بود که گواهش در دلِ سوخته و چشم اشکبار و بیانِ همواره آمیخته با ذکر یار و مهمتر از اینها، عمل خالصانۀ ایشان نمایان گشته بود. این روحِ عطشناک انتظار و این شیوۀ مرضیۀ ایشان نیز برای همۀ منتظران مهدی موعود«عجّلاللهتعالیفرجهالشّریف» سازنده و آموزنده بود و شیفتگی و انتظار آنان را میافزود.
🔹انتظار فرج در معنای حقیقی آن، التزام به راه و سیره و مسیرۀ امام زمان«سلاماللهعلیه» و اولیاء معصومین«صلواتاللهعلیهم اجمعین» است: «مَنْ كَانَ لِلَّهِ مُطِيعاً فَهُوَ لَنَا وَلِيٌّ وَ مَنْ كَانَ لِلَّهِ عَاصِياً فَهُوَ لَنَا عَدُوٌّ وَ مَا تُنَالُ وَلَايَتُنَا إِلَّا بِالْعَمَلِ وَ الْوَرَعِ».
🔹خلاصه، اینکه: حضرت ولیّعصر«ارواحنافداه» از ما انتظارِ معطوفِ به عمل و تقوا و پرواپیشگی و تسلیم را مطالبه فرمودهاند: «فَاتَّقُوا اللَّهَ وَ سَلِّمُوا لَنَا وَ رُدُّوا الْأَمْرَ إِلَيْنَا».
4) مرحوم آیتالله ناصری«قدّسسرّه»، عالِم منعزل و بریدۀ از اجتماع نبود و دردِ مردم داشت. اخلاق و سیروسلوک، او را از جامعه و مردم و دردها و رنجها و مشکلات آنان جدا نساخته بود، بلکه ایشان را به مردم و نیز به متن حوزهها و طلّاب و روحانیّون، نزدیکتر ساخته بود و فکر و اهتمام ایشان را در گرهگشایی و خدمت به خلق خدا قرار داده بود و در این عرصه نیز یادگارهایی از این عالم فقید، چه در تأسیس مدارس علمیّه و مؤسّسات آموزشی و فرهنگی در حوزههای علمیّۀ قم و اصفهان و چه در بنیانگذاری بنیادهای اجتماعی و مردمی باقی مانده است که به امید خداوند متعال و با همّت والای شاگردان و ارادتمندان ایشان و خصوصاً فرزندان و آقازادگان مکرّمشان به نحو شایسته و بهتر از گذشته، استمرار و استدامه خواهد یافت. «ذَلِكَ فَضْلُ اللَّهِ يُؤْتِيهِ مَنْ يَشَاءُ وَاللَّهُ ذُو الْفَضْلِ الْعَظِيمِ».
🔹آنچه در این مجال، در طیّ چهار نکته بیان شد، چارچوب شخصیّت برجسته و سیرۀ روشن مرحوم آیتالله ناصری«قدّسسرّهالشّریف» بود که انشاءاللهتعالی برای همگان، سرمشق آموزندهای خواهد بود که مایۀ رحمت و تعالی است.
🔸از پیشگاه خداوند تعالی، علوّ درجات آن عالم ربّانی را مسألت کرده و توفیقات و سعادت همۀ شما شرکتکنندگان در همایش تبیین سیرۀ این عالم درسآموز را خواستارم.
والسّلام علیه و علیکم و رحمةالله و برکاته.
حسين المظاهرى
۱۱ / ربیعالأول / ۱۴۴۵
۵ / مهرماه / ۱۴۰۲
#پیام
🆔 @almazaheri
📝پيام مرجع عالیقدر حضرت آيتالله العظمى مظاهرى به همایش سالک الیالله؛ تبیین سیره و اندیشۀ اخلاقی، تربیتی و مهدوی حضرت آیتالله ناصری«رضواناللهتعالیعلیه»
🔹مطالعۀ متن کامل پیام:
🌐 B2n.ir/d73793
#پیام
🆔 @almazaheri
📸 دیدار حجت الاسلام و المسلمین رئیسی، رئیس محترم جمهور، با مرجع عاليقدر حضرت آیتالله العظمی مظاهری
#دیدار
🆔 @almazaheri
170 BAGHAREH-Ayeh 158.mp3
3.97M
🎙در سایه سار وحی
🔹نگاهی اخلاقی به آیات قرآن کریم
🔸جلسۀ 170: آیه 158 سوره بقره
#قرآن_کریم #سوره_بقره
🆔 @almazaheri
#برگی_از_کتاب
💠 هدف وسیله را توجیه نمیکند
🔹... پس کسانی که برای کسب مقام یا رسیدن به یک جایگاه سیاسی، از راه گناه وارد میشوند، مثلاً آبروی رقیب را میبرند و با دروغ، تهمت، غیبت، شایعهسازی و نظایر آن یا با سوء استفاده از بیتالمال، سعی در تخریب و کنارزدن رقبای سیاسی دارند، باید بدانند که عملکرد آنان ناشی از بیتقوایی است و به مقصود خود نیز نخواهند رسید.
🔹در این خصوص باید توجّه شود که حتّی اگر رقیب سیاسی، برای اسلام و مردم، مضر و مخرّب تشخیص داده شود، باز هم توسّل به گناه برای رفع آن جایز نیست.
🔹گاهی اشخاص، گناه خود را توجیه میکنند؛ مثلاً به غیبت، تهمت، آبروریزی و گناهانی از این دست روی میآورند، امّا گناه خود را ثواب میدانند و بهعنوان غیبت سیاسی یا تهمت سیاسی، گناه بزرگ خود را توجیه میکنند.
🔹جرج جرداق نصرانی در کتاب «الامام علی صوت العدالة الانسانیّة» که در فضائل امیرالمؤمنین«ع» است، با اشاره به شهادت آن حضرت توسّط ابنملجم مرادی مینویسد: انسان به جایگاهی میرسد که ولیّ خدا را در خانۀ خدا، قربةً الی الله میکشد.
📚 برگرفته از کتاب تقوا اثر آیتالله العظمی مظاهری، ص 422.
#کتاب #تقوا
🆔 @almazaheri
#اخلاق در آینۀ احکام
💠 نمّامى و سخن چینى
مسأله 88:
🔸 نمّامى و فتنهگرى از گناهان كبیره است و اقسام آن عبارتند از: فتنهگرى در دین خدا؛ نظیر منحرفکردن مردم از دین و فضائل اخلاقی و بدبینکردن مردم بهیکدیگر با سعایت و سخنچینی، نظیر اینکه غیبت كسى را كه از او غیبت شده به او برسانند، یا بیجهت ازدواج مجدّد كسى را براى زنش بگویند یا تماس زنى را با نامحرم براى شوهرش بگویند.
#عصاره_دین(رسالۀ جوان و نوجوان)
آیتالله العظمی مظاهری
🆔 @almazaheri
002 Tahzibe Nafs.mp3
7.82M
🎙درس اخلاق با موضوع تهذیب نفس
🔸آیتالله العظمی مظاهری
🔹جلسۀ دوم: اهمیت و وجوب تهذیب نفس در قرآن
#درس_اخلاق #تهذیب_نفس
🆔 https://eitaa.com/joinchat/1723138081Ce8fd358f85
📗سؤال:
⬅️ بهجا آوردن نماز قضا، بلافاصله بعد از فوت وقت اداء واجب است یا تأخیر آن جایز میباشد؟ مثلاً وقتی نماز صبح انسان قضا میشود، هنگامی که بیدار شد واجب است قبل از هر کاری نماز خود را قضا کند، یا میتواند آن را به وقت دیگری موکول نماید؟
✍🏻پاسخ:
⬅️ لازم نیست، ولی خیلی خوب است.
آیتالله العظمی مظاهری
#استفتائات #نماز
🆔 @almazaheri
🔹پیامبر اکرم«صلیاللهعلیهوآلهوسلّم» فرمودند:
بهترین مردان امت من کسانی هستند که به اهل خانه خود تعدی روا ندارند و بر آنها رحمت آورند و ستم نکنند.
📚مکارم الاخلاق، ص ۲۱۶.
💠میلاد پیامبر اکرم«صلیاللهعلیهوآلهوسلّم» مبارک باد.
#روایات
🆔 @almazaheri
🔹امام صادق«سلاماللهعلیه» فرمودند:
سزاوار است مؤمن هشت خصلت داشته باشد:
1- هنگام شدائد با وقار باشد 2- هنگام بلا شكيبا باشد 3- در فراوانى نعمت سپاسگزار باشد 4- به آنچه خدا روزيش كرده است قانع و خرسند باشد 5- به دشمنانش ستم نكند 6- سربار دوستان نگردد 7- بدنش از او در رنج و مشقت باشد (از بسيارى عبادت و قضاء حوائج مردم) 8- مردم از ناحيه او در آسايش باشند.
📚الکافی، ج 2، ص 47.
💠ولادت امام صادق«سلاماللهعلیه» مبارک باد
#روایات
🆔 @almazaheri
171 BAGHAREH-Ayeh 159.mp3
4.11M
🎙در سایه سار وحی
🔹نگاهی اخلاقی به آیات قرآن کریم
🔸جلسۀ 171: آیه 159 سوره بقره
#قرآن_کریم #سوره_بقره
🆔 @almazaheri
#احکام شرعی
🔰#وصیت
مسأله 524:
🔹 وصیّت، از کارهای پسندیدهای است که در دین مبین اسلام، مورد تأکید واقع شده است. و اگر کسی مدیون باشد، نظیر اینکه بدهی به مردم داشته باشد یا خمس بدهکار باشد و یا حق الله، نظیر نماز و روزه بر عهدۀ او باشد، باید برای این امور وصیّت کند. ولی اگر به ازاء دِین خود دارایی نداشته باشد یا شرعاً نتواند در مال خود تصرّف کند، وصیّت او الزام آور نیست.
#عصاره_دین(رسالۀ جوان و نوجوان)
آیتالله العظمی مظاهری
🆔 @almazaheri
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎞 کنترل رفتار و افکار، نشانۀ مسلمانی
#صوت
🆔 @almazaheri
🔸مرجع عاليقدر حضرت آيتالله العظمى مظاهرى، شب گذشته در گفتگوى تلفنى با جناب حجتالاسلام والمسلمين سيدجواد شهرستانى كه در اثر عارضۀ قلبى در بيمارستان بسترى مىباشند، جوياى احوال ايشان شده و براى شفا و عافيت كامل ايشان دعا كردند.
🆔 @almazaheri
172 BAGHAREH-Ayeh 160.mp3
3.83M
🎙در سایه سار وحی
🔹نگاهی اخلاقی به آیات قرآن کریم
🔸جلسۀ 172: آیه 160 سوره بقره
#قرآن_کریم #سوره_بقره
🆔 @almazaheri
#اخلاق در آینۀ احکام
💠 #وسواس
مسأله 89:
🔸 یكى از مهلكات كه مفاسدى بر آن مترتّب مىشود و غالباً گناهانى را در بر دارد، وسواس است. و چون وسوسه براى وسواسى یك رذیله است، از نظر ما حرام و مبارزه با آن از اوجب واجبات است، و فرقى نیست كه در طهارت و نجاست باشد یا در عبادات، در اعتقادات باشد یا در اعمال، در حقّاللَّه باشد یا در حقّالنّاس، در كارهاى عبادى باشد یا در كارهاى اجتماعى.
و خلاصه كلام اینكه حالت افراطگرى و وسواسى در هرچه باشد، حرام و باید با آن مبارزه شود تا ریشهكن شود، و علامت آن این است كه زیاد شك كند و یا زود یقین كند و از متعارف مردم در شك و یقین بیرون باشد، و همین مقدار كه از حالت متوسّط كه در میان مردم در كارها متعارف است بیرون رفت و حالت افراط یا تفریط در كارها پیدا كرد، وسواسى است و باید دست از آن حالت بردارد، و بر طبق آن حالت عمل نكند.
مسأله 90:
🔸 براى رفع این رذیله، چارهاى نیست جز بىاعتنایى به شك و مظنّهها و تخیلها و وسوسهها، و عمل كردن به آنچه بر نفع اوست و به آنچه متعارف میان مردم است.
#عصاره_دین(رسالۀ جوان و نوجوان)
آیتالله العظمی مظاهری
🆔 @almazaheri