#حکایت_قرآنی
#جزء_نوزدهم
#قسمت_دوم
🔹 سلیمان نبی و بلقیس
🔻 نمایندگان، هدایای ملکه را تقدیم کردند، سلیمان گفت: این هدایا را به صاحبش برگردانید؛ زیرا خداوند آن قدر نعمت به من عطا فرموده که نیازی به آنها ندارم. من به واسطه این هدایای ناقابل شما، از تبلیغ رسالت خود دست برنداشته و فریفته تحفههای شما نمیشوم. اینک برگردید که به زودی سپاهی به سوی شما میفرستم که توان مقاومت با آن را نداشته و از سرزمینتان با ذلت و خواری پراکنده خواهم کرد. نمایندگان بازگشته و سرگذشت خود را شرح دادند. بلقیس پس از اندیشیدن گفت: چارهای جز تسلیم در مقابل سلیمان نمیبینم.
ملکه به اتفاق بزرگان قم به سوی سلیمان رهسپار شدند.
پیش از آنکه ملکه و همراهانش به حضور سلیمان برسند، سلیمان به حاضران مجلس خود -که جمعی از بزرگان جن و انس و همه تحت فرمان او بودند- گفت: کدام یک از شما میتواند پیش از رسیدن بلقیس، تخت او را نزد من حاضر کند؟ یکی از جنیان گفت: پیش از آنکه از جای خود برخیزی، آن را نزد تو حاضر میکنم. در همین حال عاصف بن برخیا، وزیر سلیمان گفت: من پیش از آنکه چشم بر هم بزنی، تخت او را حاضر میکنم.
سلیمان تخت را نزد خود حاضر دید و گفت: این از نعمتهای خداوند است تا ما را آزمایش کند که سپاسگزاریم یا کفران کننده، کسی که شکرانه نعمتهای الهی را به جا آورد، به خودش احسان کرده ، و کسی کفران نعمت کند، پروردگار بینیاز و بزرگ است.
آن گاه فرمان داد که تخت را معرفی نکنید، تا ببینم بلقیس آن را میشناسد یا نه.
وقتی ملکه سبا و همراهانش وارد شدند، سلیمان از او پرسید: آیا تخت تو اینگونه است!؟ بلقیس با حیرت و بهت نگاهی بر تخت کرد و زیرکانه گفت: گویا همان تخت است، بلافاصله ادامه داد: برای ما پیش از این علمی حاصل شده بود و مسلمان شده بودیم.
در حقیقت خواست به سلیمان بگوید که قبل از دیدن معجزه هم نشانههای حقیقت آشکار شده بود و ایمان آورده بودیم.
پیش از ورود ملکه، سلیمان دستور داده بود صحن یکی از قصرهای مجلل را از بلور بسازند و از زیر آن آب جاری سازند. زمین کاخ از شیشه و بلور بود و بلقیس گمان کرد که نهر آب است، بنابراین پاهای خود را برهنه کرد تا از آن بگذرد.
سلیمان گفت: حیات قصر از بلور ساخته شده، و آب نیست که بخواهی پابرهنه از آن بگذری.
در آن حال بلقیس گفت: پروردگارا ! من به خودم ستم کردم که خدایی جز تو را میپرستیدم، ولی اکنون همراه با سلیمان در برابر پروردگار جهانیان تسلیمم.
(سوره نمل ، آیه ۲۰ تا ۴۲)
#قسمت_دوم
🔹أَتَأْمُرُونَ النَّاسَ بِالْبِرِّ وَتَنْسَوْنَ أَنْفُسَكُمْ ..
سوره بقره آیه ۴۴
🔸آیا مردم را به نیکی دعوت می کنید ، اما خودتان را فراموش می نمایید
#ضرب_المثل_های_قرآنی
🔹قُلْ كُلٌّ يَعْمَلُ عَلَىٰ شَاكِلَتِهِ ..
سوره اسراء آیه ۸۴
🔸بگو: « هر کس طبق روش (و خلق و خوی) خود عمل می کند .
#ضرب_المثل_های_قرآنی
#حکایت_قرآنی
#جزء_بیستم
🔹 گنج قارون
🔻 قارون مردی صالح و با تقوا از قوم حضرت موسی (علیه السلام) و از خویشان نزدیک او بود، ولی طولانی شدن مدت توقف و سرگردانی بنی اسرائیل باعث شد از قم کناره گیری کرده و به صنعت کیمیاگری و طلاسازی بپردازد و به واسطه این شغل، ثروت بیشمار و گنجینههایی از طلا برای خود تهیه کند. گفته شده کلید خزانه های قانون را چند تن از مردان نیرومند حمل میکردند.
ثروت و گنجینهها، قارون را به سرکشی و طغیان و تکبر کشاند و او را به لب پرتگاه بدبختی رساند. او به مؤمنان به نظر حقارت مینگریست و برای داشتن ثروت، به آنها فخر میفروخت. مردم کوته نظر وقتی تجملات و تشریفات زندگانی قارون را میدیدند، به او حسرت برده و میگفتند: کاش ما همانند قارون چنین ثروت و دستگاهی داشتیم. خردمندان قوم میگفتند: به ظواهر فریبنده زندگی قارون حسرت نبرید که ثواب خداوند برای مردم با ایمان، بسیار گرانبهاتر و بالاتر از اینها است.
جمعی از روشن دلان بنی اسرائیل، وقتی تندرویهای قارون را دیدند، او را نصیحت کرده و گفتند: ای قارون ! به این مال و منال دنیا خرسند مباش، با این ثروت عظیم و نعمتهای بی پایانی که خدا به تو ارزانی داشته، آخرتت را آباد کن و قدمی برای خدا بردار؛ از دنیا بهرهبرداری کن و همانطور که خداوند به تو احسان کرده، تو هم به بندگان او احسان کن، در زمین فساد نکن، زیرا پروردگار مفسدان را دوست ندارد.
قارون در پاسخ آنان گفت: این ثروت را خودم، به واسطه علمی که دارم، تهیه کردهام. او نمیدانست که خدا مردمان نیرومند و غنیتر از او را به سبب گناهانشان هلاک ساخته و هلاک کردن او هم برای خدا آسان است. پس خدا او و تمام خانه و زندگی و گنجینههایش را به زمین فرو برده و به عذاب ابدی گرفتارش ساخت.
فردای آن روز، کسانی که به زندگانی او حسرت میبردند و آرزو میکردند که به جای او باشند، گفتند: گویا خدا روزیش را برای کسی که بخواهد، باز و برای کسی که نخواهد، تنگ میکند. اگر خدا بر ما منت نگذاشته بود، ما را هم در زمین فرو میبرد و کافران رستگار نمیشوند.
(سوره قصص ، آیه ۷۶ تا ۸۲)
#حکایت_قرآنی
#جزء_بیست_و_یکم
🔹 پندهای لقمان
🔻 لقمان حکیم (علیه السلام) از برگزیدگان و شخصیتهای محبوب قرآن است؛ تا جایی که سورهای هم به نام اوست.
بنا به نقل برخی اقوال او از قوم بنی اسرائیل و خویشاوندان حضرت ایوب (علیه السلام) بوده و تا زمان نبوّت حضرت داوود (علیه السلام) زندگی کرده است. (انوارالتنزیل، ج ۴ ، ص ۲۱۳)
او با التزام به دو خصوصیت والای «راستگویی» و «امانت داری» به مراحل والای بندگی رسیده بود.
قبل از بعثت حضرت داوود عهده دار منصب فتوا بوده و احکام دین خدا را برای مردم بیان میکرد و با مبعوث شدن ایشان از فتوا دادن دست کشید.
وقتی در مقام اعتراض بر او برآمدند، پاسخ داد: «الا اکتفی إذا کفیت؟»؛ حالا که خدا این بار را از دوش من برداشته، باز هم دست نکشم؟ (بحرالمحیط ، ج ۸ ، ص ۴۱۲)
خدای تعالی به او علم و حکمت داده بود. اندرزهای حکیمانه و زیبایی خطاب به فرزندش دارد، که برای همگان مفید است. چند مورد از آنها را میخوانیم؛ ان شاءالله که مفید باشد:
یک. خدا را شکر کن. کسی که خدا را شکر کند، به سود خودش است و کسی که ناسپاسی کند، باید بداند که خدا بینیاز و ستوده است.
دو. به خدا شرک نورز که بدون تردید، شرک ظلم بزرگی است.
سه. نماز را برپا دار و امر به معروف و نهی از منکر کن و در مصایب و سختیها صبر پیشه کن.
چهار. صورتت را با تکبر از مردم برنگردان و در روی زمین با غرور راه نرو. خدا هیچ فرد متکبر و مغرور و فخر فروشی را دوست ندارد.
پنج. در راه رفتنت اعتدال داشته باش و آرام سخن بگو؛ چرا که زشتترین صداها، صدای درازگوشان است.
(سوره لقمان)
#حکایت_قرآنی
#جزء_بیست_و_دوم
🔹 ماجرای حدیث کساء
🔻 روزی پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) نزد حضرت زهرا (سلام الله علیها) رفته و بعد از سلام و دیدار فرمودند: دخترم! در بدنم احساس ضعفی میکنم. حضرت فاطمه (سلام الله علیها) عرضه داشتند: پدر جان! من از ضعف شما به خدا پناه میبرم. حضرت فرمودند: فاطمه جان! کسای یمانیام را بیاور و مرا با آن بپوشان. ایشان کساء را آوردند و پدر را با آن پوشاندند و سپس چهره مبارک آن حضرت را دیدند که مانند ماه شب چهاردهم که تمام و کامل است، میدرخشد.
پس از لحظاتی امام حسن و امام حسین و امیر مؤمنان (علیه السلام) آمدند و بوی خوش حبیب خدا را استشمام کردند و با راهنمایی آن بانو نزد رسول خدا (صلی الله علیه و آله) رفته و پس از اذن گرفتن از حضرت، زیر کساء داخل شدند.
حضرت زهرا (علیه السلام) هم با اذن پدر به زیر کساء رفتند. در این هنگام، پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله) دست به دعا برداشتند و فرمودند: خدایا اینها اهل بیت من و خواص من هستند. گوشت آنها گوشت من و خون آنها خون من است. آنچه که ایشان را اذیت و محزون میکند، مرا اذیت و محزون میکند. با کسی که با آنان بجنگد، در جنگم و با کسی که به آنان در صلح و آرامش باشد در صلح و آرامشم. من با دشمن آنها دشمن و با دوستدارشان دوستم. آنان از من و من از آنها هستم. پس صلوات و برکات و رحمت و غفران و رضوانت را بر من و آنها نازل کن و رجس و پلیدی را از ایشان دفع و آنان را پاک و مطهر کن.
خدای تعالی هم دعای حبیبش را مستجاب و آیه تطهیر را که بر عصمت آنها دلالت دارد، نازل فرمود:
... إِنَّمَا يُرِيدُ اللَّهُ لِيُذْهِبَ عَنْكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَيْتِ وَيُطَهِّرَكُمْ تَطْهِيرًا
... جز این نیست كه خدا میخواهد آلودگی را از شما اهل بیت بزداید و شما را كاملا پاكیزه گرداند.
سوره احزاب (آیه ۳۳)
پس از نزول این آیه، حضرت هر روز هنگام نماز صبح به در خانه دخترشان رفته و میفرمودند: السلام علیکم یا اهل بیت النبوّة.
#كلام_جانان
#امام_حسن_مجتبي_عليه_السلام :
با مردم آنگونه رفتار کن که دوست داری با تو آنگونه رفتار کنند.
🌸و ما هذه الحیاة الدنيا الا لهو و لعب🌸
🌸و زندگی این دنیا چیزی جز سرگرمی و بازی نیست🌸
💌 #پیام_قرآنی
🌸ان الله یأمرکم ان تؤدوالامانات الی اهلها🌸
🌸خدا به شما دستور می دهد که امانت ها را به صاحبانش باز گردانید🌸
💌 #پیام_قرآنی
#قرآن_در_کلام_ائمه_اطهار
رسول خدا (ص) :
فرزندم! از خواندن قرآن غافل مباش , زیرا که قرآن دل مرده را زنده میکند و از فحشا و زشتی باز می دارد.
📚البرهان فی التفسیر القرآن جلد1 صفحه ی 19
💫اگر دیده شد یک دعا چند بار تکرار گردید و مستجاب نشد، نباید مأیوس شد
🔻رهبرانقلاب: وقتی که دعا استمرار پیدا کند، حتماً اقبال استجابت در این دعا بیشتر است. اگر دیده شد یک دعا چند بار تکرار گردید و مستجاب نشد، نباید مأیوس شد؛ بخصوص در مسائل بزرگ و مسائل مربوط به سرنوشت انسان و سرنوشت کشور و ملتها؛ چون گاهی طبیعت کارهای بزرگ چنین است که تحقّقش زمان میطلبد.
۱۳۷۷/۱۰/۰۴
🌸و من یتق الله یجعل له مخرجا🌸
🌸و هرکس تقوای الهی پیشه کند,راه نجاتی برای او فراهم خواهد شد🌸
💌 #پیام_قرآنی
🔆 ایمان، اگر با عمل همراه شد، روزبهروز زیادتر خواهد شد
🔻رهبرانقلاب: اگر گناه نکنید، حتیالمقدور کارهای ثواب را به بهترین وجهش انجام دهید و در بین گناهان، از آن گناهانی که به خودخواهیهای انسان ارتباط پیدا میکند، بیشتر اجتناب کنید، از حرفهای نامناسب، اجتناب کنید... این عملها، ایمان را افزایش میدهد.
🔺️ایمان، اگر با عمل همراه شد، مرتب خود آن ایمان روزبهروز زیادتر خواهد شد.
🌸الشيطان يعدكم الفقر🌸
🌸شيطان ( به هنگام صدقه دادن ) شما را وعده ي تنگدستی ميدهد🌸
💌 #پیام_قرآنی
#دقایقی_با_قرآن
🔸تشبیه همسر به لباس:
"احل لکم لیلة الصيام الرفث الي نسائکم هن لباس لکم و أنتم لباس لهن علم الله أنکم کنتم تختانون أنفسکم فتاب علیکم و عفا عنکم فالأن باشروهن وبتغوا ما کتب الله لکم و کلو وشربوا حتی یتبین لکم الخیط الأبیض من الخیط الأسود من الفجر ثم أتموا الصیام الی الیل و لاتباشروهن و أنتم عاکفون فی المساجد تلک حدودالله فلا تقربوا ها کذلک یبین الله لکم آیاته للناس لعلهم یتقون"
"در شبهای روزه(ماه رمضان) آمیزش با همسرانتان برای شما حلال شد , آنها برای شما (همچون) لباسند و شما برای آنها همچون لباس , خداوند میدانست که شما به خود خیانت میکردید ( و آمیزش را که ممنوع بود بعضا انجام میدادید)پس توبه ی شما را پذیرفت و از شما درگذشت .اکنون میتوانید با آنها هم بستر شوید و آنچه را خداوند بر شما مقرر فرموده طلب کنید.و بخورید و بیاشامید تا رشته ی سفید از رشته ی سیاه (شب ) برای شما آشکار گردد.سپس روزه را تا شب به اتمام رسانید.و در حالی که معتکف در مسجد هستید با زنان آمیزش نکنید .این حدود و احکام الهی است پس(به قصد تجاوز و گناه ) به آن نزدیک نشوید.خداوند اینچنین آیات خود را برای مردم روشن میسازد شاید رستگار گردند."
✅در تشبیه همسر به لباس نکات و لطايف بسیاری نهفته است از جمله:
🔹باید لباس در طرح و رنگ و جنس مناسب انسان باشد , همسر نیز باید هم کفو انسان و متناسب با فکر و شخصیت انسان باشد.
🔹لباس مایه ی زینت و آرامش است , همسر و فرزند نیز مایه ی زینت و آرامش است.
🔹لباس عیوب انسان را میپوشاند و زن و مرد نیز باید عیوب و نارسایی های یکدیگر را بپوشانند.
🔹لباس انسان را از خطر گرما و سرما حفظ میکند , وجود همسر نیز کانون خانواده را از آسیب ها حفظ و آن را گرم میکند و از سردی میرهاند.
🔹در هوای سرد لباس ضخیم و در هوای گرم لباس نازک استفاده میشود , هریک از زن و مرد نیز باید اخلاق و رفتار خود را متناسب نیاز روحی طرف مقابل تنظیم کند . اگر مرد عصبانیست زن با لطافت با او برخورد کند و اگر زن خسته است مرد با او مدارا کند.
🔹انسان باید لباس خود را از آلودگی حفظ کند , هريک از دو همسر نیز باید ديگری را از آلوده شدن به گناه حفظ کند.
📚بر اساس تفسیر نور
#در_محضر_عارفان
⭕️ راضی شدن به ظلم !!!
✍️جناب شيخ #رجبعلی_خیاط، دوستان و شاگردان خود را از همكاری با دولت حاكم و به خصوص از تعريف و تمجيد آنان بر حذر میداشت.
يكی از شاگردان شيخ از وی نقل كردهاست كه فرمود: روح يكی از مقدسين را در برزخ ديدم محاكمه ميكنند و همه كارهای ناشايسته سلطان زمان او را در نامه عملش ثبت كرده و به او نسبت میدهند.
شخص مذكور گفت: من اين همه جنايت نكردهام!!!به او گفته شد: مگر در مقام تعريف از او نگفتی: عجب امنيتی به كشور دادهاست؟
گفت: چرا!
به او گفته شد: بنابر اين تو راضی به فعل او بودی، او برای حفظ سلطنت خود به اين جنايات دست زد. »
در #نهجالبلاغه آمده است كه #امام_علی(علیه السلام) فرمود:
هركه به كردار عدهای راضی باشد، مانند كسی است كه همراه آنان، آن كار را انجام داده باشد و هر كس به كردار باطلی دست زند او را دو گناه باشد؛
گناه انجام آن و گناه راضی بودن به آن..
📚کیمیای محبت
🌸المال و البنون زينت الحيات الدنيا🌸
🌸مال و فرزندان زينت زندگی دنیاست🌸
💌 #پیام_قرآنی
🌺آیه:
(المال و البنون زینة الحیوة الدنیا و الباقیات الصالحات خیر عند ربک ثوابا و خیر املا)
🌸ترجمه:
(مال و فرزندان زینت این زندگی دنیاست و کارهای شایسته و ماندگار نزد پروردگارت پاداشی بهتر دارند و امید بیشتری به آن می رود)
🌹تفسیر :
◀️این آیه در حکم نتیجه و تفریع از آیه قبلی است ، می فرماید، مال و فرزند در این دنیا از جمله اموریست که برای انسان آراسته شده و قلب انسان مشتاق ومتمایل به آنهاست و آرزوهایش بر محور آنها دور می زند، اما اینها اموری فریبنده و زود گذر هستند که آن منافع و آمالی را که انسان از آنها انتظار دارد،برآورده نمی سازند، اما اعمال شایسته و صالح برای انسان در نزد خدا محفوظ است و برای او باقی می ماند و اینگونه اعمال نزد خدا ثواب بهتری دارد، چون خداوند در قبال آنها به فرد انجام دهنده بهترین پاداش را می دهد و نیز دربردارنده بهترین آرزوهاست ، چون آنچه از رحمت و کرامت خدا که در برابر آن عمل مورد انتظار است بطور کامل و بلکه بیشتر از آن ، به آدمی عاید می شود. به خلاف زینت های زودگذر دنیوی که اغلب آرزوهایی کاذب و فریبنده را شامل هستند و حتی یک درصد آنها هم در عالم واقعیت تحقق نمی یابد، پس هر کس بداند که دنیا متاعی فریبنده و فانی است و زینتهای آن که قلب آدمی به آنها تعلق خاطر می یابد،تنها یک عرض زایل شدنی هستند، می فهمد که اینها در برابر آن اجر و ثوابی که خداوندبرای مؤمنانی که اعمال شایسته انجام داده اند، در سرای آخرت که دار زندگی حقیقی است ، آماده کرده ، ابدا ارزشی ندارند. و در احادیث از طرق شیعه و سنی روایت شده که مراد از (باقیات صالحات )تسبیحات اربعه ، (سبحان الله و الحمد لله و لا اله الا الله و الله اکبر) است و در بعضی تفاسیرآن را نماز یا دوستی و ولایت اهل بیت علیهم السلام دانسته اند و همه این موارد ازمصادیق باقیات صالحات هستند و مصداق جامع آن ، همان اعمال صالح است.
📚» تفسیر المیزان - خلاصه