#دمی_با_شیخ_صفی_الدین_اردبیلی
🔰صفیالدین ابوالفتح اسحاق، ملقب به «شمسالدین» و معروف به «شیخ صفی»، عارف و شاعر قرن هشتم هجری قمری است.
🔆نسب او را با نوزده واسطه به امام موسی کاظم (علیهالسّلام)، امام هفتم شیعیان دوازده امامی، رساندهاند.
🔹در ریحانةالادب، صفاتی چون «برهان الاصفیاء»، «قطبالاقطاب» و «شیخالعارفین» برای او ذکر شده است.
🔮او فرزند مردی زارع بود و در روستای کلخوران، واقع در شمال غربی اردبیل، زاده شد.
➖به جز مدتی که به فارس و گیلان سفر کرد، تا پایان عمر در همان روستا ساکن بود.
🔆شیخ صفی در کودکی توجه خاصی به امور مذهبی نشان میداد. در جوانی قرآن را حفظ کرد و ضمن تحصیل علوم مقدماتی به زهد و ریاضت پرداخت و به مشاهده ظهورات غیبیه و عوالم غیرمرئیه توفیق یافت.
🔮گاهی در مزار شیخ فرج اردبیلی و گاهی در مرقد شیخ ابوسعید اردبیلی به عبادت مشغول میشد.
@arefan_313
•┈•✨✾✨•┈•
🔰شیخ صفی از عارفان نامی عهد اولجایتو و پسرش، ابوسعید بهادرخان ایلخانی، بود که با مریدان خود در آن ایام در کلخوران، در اطراف مقبره پدر خود، میزیست.
🔹 شیخ صفی، به سبب مقام بلند عرفانی خود، همواره از توجه ایلخانان مغول برخوردار بود. وی در دستگاه غازانخان به اعتبار مُراد مقتدر خود، شیخ زاهد، قرب و منزلتی داشت.
🔮خواجه رشیدالدین فضلالله همدانی وزیر به او احترام میگذاشت و هر ساله برای مخارج خانوار او نقد و جنس فراوان میفرستاد.
➖خواجه رشیدالدین در مکتوبی به پسر خود، امیراحمد حاکم اردبیل، توصیه کرده است که در معامله خود با مردم اردبیل چنان کند که شیخ صفیالدین از او راضی و شاکر باشد.
🔆اردبیلی، ابن بزاز، در کتاب خود، در شرح احوال و سخنان و کرامات شیخ صفی نوشته است:
➖صفیالدین در جوانی از بابت زیبایی و حسن صورت چنان بود که او را «یوسف ثانی» لقب داده بودند و به سن بلوغ نارسیده زنان در عشق او دستها میبریدند، ولی دلِ مبارک او از ایشان میرمید و این حسن صورت در دوران بلوغ به حدی بود که اولیاءاللّه وی را پیر تُرک خواندندی و در جماعت طالبان او را زرینمحاسن میگفتند.
@arefan_313
•┈•✨✾✨•┈•
🔆صفیالدین نخست در اردبیل دانش آموخت. چون از دانشمندان آن شهر بینیاز شد، در پی پیری میگشت که او را ارشاد کند و چون شنید که شیخ نجیبالدّین بُزغُش شیرازی در شیراز حلقه تصوف دارد، به شیراز رفت.
➖اما وقتی به آنجا رسید که شیخ نجیبالدین وفات یافته بود. گفته شده که وی با سعدی شیرازی در شیراز ملاقات کرده است.
🔹شیخ صفی چندی در حلقه مریدان مشایخ معروف آن دوران، شیخ رکنالدین بیضاوی و امیرعبدالله، درآمد و امیرعبدالله او را به شیخ تاجالدین ابراهیم، معروف به دیدار با شیخ زاهد گیلانی، عارف مشهور آن زمان که در گیلان میزیست، تشویق کرد و شیخ صفی چهار سال در پی شیخ زاهد میگشت تا اینکه در روستایی، در منطقه گیلان، به او رسید و تا زمان مرگ شیخ زاهد، مدت ۲۵ سال، در حلقه مریدان او بود و داماد او شد و پس از مرگ او، در همان طریقت، جانشین وی شد.
🔮شیخ صفی در این زمان گاهی در لاهیجان و گاهی در اردبیل زندگی میکرد. او همچنین معاصر شیخ علاءالدوله سمنانی بود و منابع از ارتباط معنوی ایشان سخن گفتهاند.
🔹شیخ صفی بیش از ۳۰ سال به هدایت و ارشاد طالبان اشتغال داشت و تعداد مریدان و توسعه نفوذ او در آسیای صغیر نیز بسیار بوده است.
⚫️شیخ صفی در پایان زندگی به حج رفت و پیش از رفتن، پسرش، صدرالدین، را به جای خود گماشت.
➖وی در بازگشت از این سفر بیمار شد، در ۱۲ محرم ۷۳۵ق در ۸۵ سالگی، در اردبیل، زندگی را بدرود گفت.
🔆فرزندان او، بهویژه پادشاهان صفوی، بر سر قبر او بنای بسیار باشکوهی ساختند که اکنون به بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی معروف است.
@arefan_313
•┈•✨✾✨•┈•
#دمی_با_شیخ_هادی_نجم_آبادی
🔰شیخ هادی نجم آبادی تهرانی، از علما و منتقدان برجسته سیاسی و اجتماعی ایران در قرن سیزدهم و چهاردهم هجری میباشد.
🔹وی فرزند ملامهدی و نوه استاد باقر آهنگر بود و به سال ۱۲۵۰ ق در نجم آباد از توابع شهرستان ساوجبلاغ کرج به دنیا آمد.
🔆خواندن و نوشتن و تحصیلات اولیه را نزد پدر آغاز کرد و به دستور او، همراه مادرش برای ادامه تحصیل به نجف اشرف عزیمت نمود.
🔹در بیست سالگی به امر پدر، جهت ازدواج به تهران سفر کرد و یک سال بعد عازم نجف شد و از محضر شیخ مرتضی انصاری، میزرا حسن نجم آبادی (پسر عمویش) و شیخ راضی نجفی بهره برد.
➖ پس از مراجعت به تهران در محله سنگلج ساکن و به تدریس و امامت پرداخت. از معاریف شاگردان وی می توان به آیت الله سیدمحمد طباطبایی (از رهبران مشروطه، علامه علی اکبر دهخدا، علامه محمد قزوینی، ناظم الاسلام کرمانی، میرزا جهانگیر خان شیرازی (مدیر صوراسرافیل)، مهدی نجم آبادی و رفیع بامداد اشاره کرد.
@arefan_313
•┈•✨✾✨•┈•
🔰نجم آبادی در دروان سلطنت ناصرالدین شاه قاجار که ایران دچار وابستگی به قدرت های خارجی بود، از جمله علمای آزاداندیش و آگاهی بود که برای بیداری مردم و آزادی آنها از جور و ستم استبداد تلاش و کوشش فراوان داشت.
🔹 در ملاقاتی که پس از ورود سیدجمال الدین اسدآبادی به تهران، با وی داشت، بعد از آگاهی از منویات سید درباره آشناسازی مردم با مفاهیم آزادی، عدالت اجتاعی و اتحاد اسلامی، از او خواست تا برای آگاهی مردم درس تفسیر قرآن دایر کند.
🔮اکثر مورخان، نجم آبادی را از نخستین کسانی می دانند که در انتشار افکار آزادیخواهی در میان ایرانیان مؤثر بود و رمز موفقیت را، بیداری افکار عمومی در برابر استبداد می دانست.
🔆همیشه به مریدانش سفارش می کرد که «فروتن، بشردوست ، مخالف تکبر و استبداد» باشند.
🔹 پس از بنیانگذاری انجمن «پان اسلام» در ایران، شیخ هادی از اعضای فعال آن بود. این مرکز، با مرکز پان اسلام اسدآبادی که در استانبول فعالیت می کرد،همکاری داشت.
➖نجمآبادی از مزاح در بیانات و تقریرات خویش برای بیداری و متنبه ساختن افراد، با گروه های گوناگون به آنها پند می داد که از خرافه، تقلید کورکورانه و اندیشه های بد، و ترس از انتقاد ـ که آنها را از بیماری های بشر می پنداشت ـ دوری کنند و به استدلال عقلی تمسک جویند.
@arefan_313
•┈•✨✾✨•┈•
🔆نجم آبادی سبب انحطاط مسلمین را به در سه چیز می دانست:
🔹اعراض از آیات الهی و دوری از سنت پیامبر، روحانیون بیگانه از حقیقت ، و سیاستمداران غافل از پیشرفت های زمانه.
🔮با آن که کارکنان بلند پایه دولت و حتی ناصرالدین شاه بنا به احترامی که برای شیخ هادی قائل بودند برای دیدن وی به خانه اش می رفتند، اما او سخت از آنان انتقاد می کرد.
🔰 در ماجرای قیام تنباکو، در مجالس مذاکره ای که شاه در دربار تشکیل داد تا جهت رفع اختلاف بین حکومت و علما در تحریم دخانیات تبادل نظر شود،حضور نیافت و اعلام داشت:
➖ من استعمال دخانیات را مطلقا حرام می دانم و اگر بنای آقایان بر حرکت از تهران و مهاجرت به عتبات شد، اول کسی را ردا بر دوش کند و با پای پیاده مهاجرت نماید من می باشم.
🔹نجم آبادی پس از اعدام میرزا رضا کرمانی (ضارب ناصرالدین شاه قاجار) برای او مجلس یادبود چهلم برگزار کرد و برای رهایی کسانی که به جرم مخالفت با سلطنت قاجار دستگیر شده بودند، تلاش فراوان نمود.
🔮نجم آبادی در زمان خود، اندیشه هایی بسیار متفاوت با اندیشه های دیگر مجتهدان رسمی شیعه داشت.
➖ او تجربه ها، افکار و اندیشه های خود را جهت استفاده عموم مسلمین تحت عنوان تحریر العقلا به رشته تحریر درآورد و در این کتاب کوشید تا اوضاع اجتماعی و سیاسی مسلمانان و بیشتر، ایرانیان روزگار خود را بررسی و تحلیل و نقادی کند و عوامل انحطاط و عقب ماندگی را نشان دهد.
#ادامه_دارد
@arefan_313
•┈•✨✾✨•┈•
هدایت شده از سبک زندگی اسلامی آوای توحید
علامه حسن زاده- شهادت حضرت زهرا- آوای توحید.mp3
1.13M
👤روضه حضرت علامه حسن زاده
⚫️شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها
✔️موسسه علمی تربیتی آوای توحید
@avaye_towheed
#ادامه
🔮نجم آبادی در مقام یک عالم بزرگ، از تفکر حاکم بر علمای زمان خو د چنین انتقاد می کند:
🔆ما اولاً در اعمال و اخلاق و عدالت و سیاست معیوب هستیم…
🔹ثانیا اصل دین را پایه اش را بر غیر تقلید و ادله وهمیه نگذاشته ایم. نه حالت عملیه و نه خلقیه دارمی که مردم را متمایل به خود نماییم و نه زبان استدلال که به تیغ زبان،خلق را به سمت خود کشیم.
➖ جهتش آن عقل سلیم اصلی را که خدا عطا فرموده به کنار گذاشته ایم و هوی و وهم و اخلاق رذیله را،؟ سلاطین قاهره را پیشوایان خود قرار داده ایم.
➖هر چه ایشان حکم نماید، اطاعت می نماییم و عجب آن که عقل را غالباً تابع ایشان می سازیم بلکه شرع را».
🔮وی همچنین علت انحراف شیعه را از تعالیم اصیل پیامبر، اهل بیت و ائمه، محبت نسنجیده و بدون معرفت نسبت به آنان میداند که:
🔆 «هر خبری یا اثری یا رؤیایی که شاهد آن باشد قبول نموده درصدد تصحیح و تنقیح سند برنیامده بلکه مسلم دانستند و چون روایت متشابهی می یافتند تأویل و توجیه می نمودند به طریقی که مطابق با مراد خود نمایند و مؤید و معتقد خود قرار دهند».
🔹به جهت همین برخوردهای نقادانه و عقلانی نسبت به باورهای مذهبی بود که برخی از علما که انتقادات او را بر نمی تافتند، وی را تکفیر کرده و حتی متهم به بابیگری نمودند؛ در حالی که بخشی از کتاب تحریرالعقلا به رد بابیگری اختصاص یافته است.
@arefan_313
•┈•✨✾✨•┈•
🔹در واقعه قتل ناصرالدین شاه قاجار به دست میرزا رضا کرمانی، هادی که همواره در تلاش برای سقوط استبداد و نجات مسلمانان بود، هنگامی که میرزا رضا برای ترور ناصرالدین شاه به تهران آمد، در حالی که تحت تعقیب و فراری بود، زندگی و موقعیت او را تأمین و کاملاً” مورد حمایت و پشتیبانی قرار داد.
🔰 میرزا رضا نیز مانند هزار تن دیگر از افرادی که با شیخ هادی نشست و برخاست میکرد در پیوندی معنوی با شیخ قرار گرفت.
🔮او در بازجوییها در پاسخ به سؤالی دربارهٔ ارتباطش با شیخ میگوید:
➖مشرب آقا هادی معلوم است که چه، قسم صحبت میکند. او روز که کنار خیابان روی خاک نشستهاست؛ متصل مشغول آدمسازی است و تا به حال اقلاً” بیست هزار آدم درست کردهاست و پرده از پیش چشم شان برداشتهاست و همه بیدار شده و مطلب را فهمیدهاند.
🔹 او میگوید:
➖آقا حاج شیخ هادی را از سایر مردم انسان تر میدانم، با او میشود دو کلمه صحبت کرد.
🔆بر اساس اسناد تاریخی، اگر چه میرزا رضا دربارهٔ اندیشه خود در زمینه ترور شاه گفتگویی با شیخ هادی نداشته، اما او را هم عقیده خود میدانسته.
مظفرالدین شاه پس از به سلطنت رسیدن، دستور به دار آویختن میرزا رضا را صادر کرد.
➖ اگر چه کم نبودند کسانی که از کار میرزا در کشتن ناصرالدین شاه خشنود بودند اما تنها کسی که در بزرگداشت یاد میرزا مجالسی هر چند مختصر و درویشی در چهلم و سال او بر پا کرد، هادی بود.
@arefan_313
•┈•✨✾✨•┈•
#دمی_با_شمس_الدین_محمد_تبریزی_مغربی
🔰ابو عبد الله شمس الدین محمد بن عز الدین بن عادل یوسف البزازینى تبریزى مشهور به مغربى ملقب به محمد شیرین یا ملا محمد شیرین که قدوه العارفین و زبدهالواصلینش یاد کرده اند.
🔹به قول رضا قلى خان هدایت از صوفیه با تمکین و راهروى پرشور و موحدى مشهور بشمار است که مذهبش وحدت وجود و مشربش لذت شهود بود و به علوم ظاهرى و باطنى عالم بود.
🔆 فهلویات مغربى به زبان آذرى که در نسخه هاى کهن دیوان وى آمده نشانهایست که او از کودکى در تبریز بوده و با زبان محلى آشنائى دیرینه داشته که به خوبى توانسته است بدان زبان و لهجه ترانه سراید، باین ترتیب تبریزى بودنش مسلم مى گردد.
🔮خانه شمس مغربى بنا به گفته خواجه عبد الرحیم خلوتى که مرید شمس بوده در محله اتکو حوالى مسجد جامع تبریز بوده و چون مرید مذکور از مغربى توبه گرفته و در توبه شوق تا منزل مولانا غلطان آمده روایت او نشان می دهد که مغربى لا اقل در یک دوره از عمر خویش در اینجا (تبریز) بسر برده است.
🔆مؤلف روضات الجنان درباره تغییر حال مغربى حکایتى دارد :
➖روزى در تبریز به طلب مشغول بود در میدانى شخصى این بیت مولانا جلال الدین عبد الحمید عتیقى را مى خواند که:
🔆چنین معشوقه اى در شهر و آنگه دیدنش ممکن
🔆هرآنک از پاى بنشیند به غایت بى بصر باشد
➖از شنیدن این شعر حالش دگرگون مى شود درد طلب دامنگیرش مى گردد و سر در عالم نهاده به خدمت بسیارى از اکابر میرسد و با آنها نسبتى برقرار مى کند.
@arefan_313
•┈•✨✾✨•┈•
🔆جامى در نفحات الانس گوید که مغربى در بعضى سیاحات به دیار مغرب رسیده است و از آنجا از دست یکى از مشایخ که نسبت وى به شیخ بزرگوار محیى الدین عربى رسیده خرقه پوشیده است.
🔮بنا به گفته یاقوت در معجم البلدان مغرب به تمام منطقه شمال افریقا و نیز آندلس اطلاق مى شد و لا بد مى باید مغربى به قسمتى از دیار مذکور در فوق مسافرت کرده باشد.
🔹از دیوان وى و از رسالاتش اطلاعات دقیق و صریحى دراین باره بدست نمی آید و ممکن است این مسافرت را از روى تخلص وى که مغربى است بر ساخته باشند.
🔮مؤلف آنند راج در باب مغربى اشارهاى دارد که مغربى نام رومى معروف که در شهر سار هم تشریف آورده بود، چند روز بر سر حوض منوگهر (مینوگهر) ساکن و متوطن بود و اکثر اوقات بندگى حضرت مخدوم شرف الدین قدس اللّه سره الغزیر براى ملاقات او مى آمدند و تذکره علم و توحید مى کردند و طرفین فایده ها مى گرفتند و یک مکتوب مخدوم که بجانب شیخ مغربى نوشته اند و در مکتوبات یکصد و پنجاهم است و بزرگى شیخ مغربى از آنجا معلوم خواهد شد و رساله جام جهاننما و دیوان اشعار ایشان مشهور است.
🔆اگر تو طالب سر ولایتى بطلب
ز مغربى که درین روزگار پیدا شد
و باز به ولایت بهار مسافر شد
@arefan_313
•┈•✨✾✨•┈•
#سنائى_و_مغربى
🔆در بین شعراى عارف کسانى که مغربى از آنها در اشعار خود یاد مى کند عبارتند از سنائى- عطار- عراقى
🔹مغربى سه بار از سنائى در اشعارش نام مى برد، شعراى فوق مورد توجه مغربى قرار گرفته اند و بدانها ارادت مى ورزد و آنان را امواجى از بحر بى پایان وجود مى داند، معارف سنائى و حقایق عراقى را مى ستاید و گوید:
🔆وز موج او شده است عراقى و مغربى
وز جوش او سنائى و عطار آمده.
🔆نقش این موج بحر بى پایان
مغربى و سنائى است و سنا
#عطار_و_مغربى
🔮عطار از بزرگان مورد توجه و اعتقاد مغربى است از اشعارش چنین برمى آید که آثار عطار را خوانده و بدان توجه داشته است، شاگرد و مرید مغربى استادى رشتى در شرح جام جهان نما اشارهاى دارد که شاید بتوان استنباط کرد که شمس مغربى نام رساله خود را با الهام از شعر عطار جام جهان نما گذاشته است.
🔆عطار گوید:
جام جهاننماى من روى طربفزاى تو است
گرچه حقیقت من است روى جهاننماى تو
🔹در شرح جام جهاننماى احمد رشتى استادى بارها به اشعار عطار استشهاد شده است، مغربى یکبار نام عطار را در اشعارش آورده گوید.
🔆وز موج او شده است عراقى و مغربى
وز جوش او سنائى و عطار آمده
@arefan_313
•┈•✨✾✨•┈•
#دمی_با_شرف_الدین_پانی_پتی
🔰بوعلی قلندر ، شرف الدین پانی پتی ، از عارفان و شاعران شبه قاره در قرن هفتم و هشتم .
🔹 قلندر لقب او بوده است. او را قطب ابدال نیز دانسته اند.
🔮برخی ، به اشتباه ، پدر وی را شیخ فخرالدّین عراقی صاحب لمعات دانسته اند، در حالی که پدر او سالار فخرالدین عراقی است . سالار فخرالدین از موطن خود در نواحی کرمان به هند مهاجرت کرد و در شهر پانی پت اقامت گزید. مادر او نیز، بی بی حافظ جمال ، خواهر شاه محمد کرمانی از اسلاف شاه نعمت الله ولی ، بوده است.
🔆بوعلی قلندر در ۶۰۲ یا ۶۰۵ ولادت یافت. درباره این که زادگاه او پانی پت بوده یا نه اختلاف هست.
➖وی گاه در پانی پت ، گاه در کَرنال سکونت داشته است.
🔹بعد از گذراندن تحصیلات مقدماتی در پانی پت ، برای ادامه تحصیل به دهلی رفت و در همانجا نیز به تدریس و ارشاد دینی مشغول شد.
🔮بعدها، بر اثر جذبه های معنوی ، از اشتغال به درس و بحث چشم پوشید، کتابها را در آب انداخت و قلندری پیشه کرد، به ممالک مختلف سفر کرد و از عرفا و بزرگان مختلف کسب فیض نمود.
🔆گفته اند مدتی در قونیه از محضر شمس تبریزی و مولوی استفاده کرد و از آنان خرقه گرفت.
➖سپس به پانی پت رفت و به ارشاد خلق و تبلیغ اسلام پرداخت . در نتیجه مساعی او بسیاری از کافران و مشرکان به دین اسلام مشرف شدند.
@arefan_313
•┈•✨✾✨•┈•
⚫️بوعلی قلندر اواخر عمر را بیشتر در حالت سُکر و استغراق گذراند و در رمضان ۷۲۳یا۷۲۴ وفات یافت و در کرنال دفن شد، اما بعدها جسد او را به پانی پت انتقال دادند، از این رو هر دو جا زیارتگاه مردم است.
🔹درباره سلسله طریقت بوعلی قلندر گزارشهای متفاوتی هست ؛ بعضی وی را با چند واسطه ، پیرو قطب الدین بختیار اوشی کاکی، و برخی پیرو شیخ نظام الدین اولیا بداؤنی دانسته اند.
➖بنابراین گزارشها او از مشایخ سلسله چشتیه است ، و شاخه ای از سلسله چشتیه به نام قلندر شاهی را به او نسبت می دهند.
🔮به روایتی دیگر، از طریق شمس تبریزی ، مرید شیخ قطب الدین ابهری، جانشین ابونجیب ضیاءالدین سهروردی ، بوده است.
➖ اما صحت هیچکدام از این اقوال به اثبات نرسیده و وی گویا به سلسله خاصی تعلق نداشته است.
🔆همچنین او به طریق اویسی از رسول اکرم صلّی اللّه علیه وآله وسلّم و حضرت علی علیه السلام کسب فیض کرده است.
🔹به گزارش برخی تذکره نویسان و مورخان ، بوعلی قلندر با برخی صوفیه آن دوره ، مانند لعل شهباز قلندر، ضیاءالدین سنامی ، شمس الدین ترک پانی پتی و شیخ جلال الدین کبیرالاولیا پانی پتی مصاحبت و ملاقات کرده است .
🔹وی با امیر خسرو دهلوی نیز اشعاری رد و بدل می کرد.
@arefan_313
•┈•✨✾✨•┈•
#آثار
🔆بوعلی قلندر در نظم و نثر پارسی استاد بود. او در شبه قاره هند، اولین شاعری است که در نعت پیامبر اکرم صلّی اللّه علیه وآله وسلّم شعر گفته است.
🔹در اشعارش «شرف »، «بوعلی » و «قلندر» تخلص می کرد.
🔮مهمترین تألیفات منظوم او به این قرار است :
➖دیوان ، مجموعه قصاید، غزلیات و رباعیات به فارسی که به زبان اردو و پنجابی نیز ترجمه و چاپ شده ، و حبیب الله مظهر نظامی و شیخ عطا محمد نظامی شرحی به عنوان مفتاح الغیب بر آن نوشته اند؛
➖سه مثنوی به فارسی که آنها را شبیه مثنوی مولوی و به همان وزن سروده (نفیسی ، همانجا) و گاه ابیاتی از آن و همچنین از مثنوی منطق الطیر عطار را تضمین کرده است.
🔮مجموعه اشعار فارسی او با نام کلام قلندری در حیدرآباد دکن چاپ شده ، و مثنوی سوم این مجموعه با نام گل و بلبل به تصحیح و مقدمه ساجدالله تفهیمی و همچنین در گنجینه عرفان به چاپ رسیده است.
➖چند دوبیتی به زبان هندی نیز از او در دست است.
🔆بوعلی قلندر تألیفاتی منثور نیز درباره تصوف دارد، از جمله:
➖مکتوبات ، به فارسی ، مجموعه ۱۱۲ نامه به یکی از مریدانش به نام اختیارالدین ، درباره حقایق توحید و ترک دنیا، طلب آخرت ، محبت مولی و اختیار توکل و تفرید.
@arefan_313
•┈•✨✾✨•┈•
#دمی_با_سید_شهاب_الدین_برزش_آبادی
🔰بُرزِش آبادی ، سیّد شهاب الدین عبدالله بن عبدالحیّ مشهدی ، عارف قرن هشتم و نهم هجری (برزش آباد دهی است از دهستان تَبادَکان مشهد).
🔹برزش آبادی از اقطاب ذهبی و مرید و خلیفه خواجه اسحاق خَتْلانی ، عارف قرن هشتم هجری ، بود و بدین سبب به «اسحاقی »، «ختلانی » و «مجذوب » نیز شهرت یافته است.
🔆 از مقطع یکی از غزلهایش معلوم می شود که از سادات حسینی نیز بوده است.
🔹 عبدالله ختلانی ، عارف قرن نهم و مرجوع کنید به لف شرح لمعات عراقی و جز آن به احتمال زیاد همین برزش آبادی است ؛ و آثار به دست آمده بر این امر گواهی می دهد، اگرچه برخی عبدالله ختلانی و برزش آبادی را دو تن دانسته اند.
🔮برزش آبادی در حلقه مریدانِ خواجه اسحاق ختلانی بود، تا اینکه خواجه اسحاق خرقه پیر خود میرسیدعلی همدانی را بر تن مرید خود سید محمد پوشانید، و او را «نوربخش » نامید، و بر مسند پیری و ارشاد نشانید، و مریدان را به بیعت او فرمان داد، برزش آبادی از این کار سرباز زد و خواجه اسحاق پس از آگاهی از تمرد او، گفت :
➖ذَهَبَ عبدالله (عبدالله رفت)
@arefan_313
•┈•✨✾✨•┈•
#مریدان_خواجه_اسحاق_کلام_وی_را_دو_گونه_تفسیر_کردند :
🔰برخی گفتند مقصود آن است که وی از زمره مریدان خارج شد و پیروان عبدالله گفتند مقصود آن است که عبدالله طلا شد.
🔹پس از شهادت یا درگذشت خواجه اسحاق ختلانی ، برزش آبادی بر مسند ارشاد ذهبیه نشست.
➖برزش آبادی ، شیخ رشیدالدین بیدآبادی (یا بیدآوازی ) را خلیفه خود کرد و وی پس از درگذشت پیر خود جانشین او شد.
⚫️تاریخ دقیق درگذشت برزش آبادی روشن نیست ؛ خاوری گوید :
➖ «مرحوم راز در همین تذکره دو تن از مشایخ همنام را با یکدیگر آمیخته اند : سیدعبدالله برزش آبادی (متوفی حدود ۸۹۰) با سید عبداللّه … بلیانی ».
🔹همو ضمن گزارش یکی از خلفای برزش آبادی ، می گوید :… و خلیفه پس از برزش آبادی ، شیخ رشیدالدین بیدآبادی است ؛ وی میان سالهای ۸۵۰ تا ۸۶۰ که سال ارتحال پیر و مرادش بوده ، صاحب طومار و مسند گردیده …
➖همانگونه که آشکار است ، اختلاف ۸۵۰ تا ۸۹۰ چهل سال است ؛ از سوی دیگر برزش آبادی شرح لمعات خود را در ۸۶۴ انجام داده است ، و این تاریخ با سال ارتحالی که خاوری برای پیر بیدآبادی یاد می کند، سازگاری ندارد.
➖سعید نفیسی درگذشت عبدالله ختلانی را ۸۹۳ یاد کرده که با ۸۹۰ سه سال اختلاف دارد، و این هم گواه دیگری است بر اینکه عبدالله ختلانی همان برزش آبادی است و بدین ترتیب برزش آبادی در محدوده ۸۹۰ تا ۸۹۳ درگذشته است.
🔆 در تعلیقات روضات الجنان ابن کربلائی تبریزی آمده است که قبرش در بیرون دهکده برزش آباد هم اکنون معروف و زیارتگاه است.
@arefan_313
•┈•✨✾✨•┈•
#دمی_با_پیر_بدر
🔆شیخ بدرالدین بدرِ عالَم ، از اولیای سلسله جُنیدیّه که مردم بیهار و بنگال احترام عمیقی برای او قایل اند.
🔹در بنگال مشهور است که او و پنج پیر سُنارگائونی بر آبها فرمان می رانند.
🔮ملوانان بنگال هنگامی که روانه دریا می شوند، این دعا را می خوانند: «اللّه ، نبی ، پانچ پیر، بدر».
🔹اصل پیر بدر از میرت (در اوتارپرادش ) بود. در آنجا جَدّ اعلای او، شیخ فخرالدین زاهد (متوفی ۷۰۴)، خانقاهی بزرگ دایر کرده بود.
🔹پدر بزرگش ، شیخ شهاب الدین حقگو، به فرمان محمدبن تُغْلُق، به جرم انتقاد از آرای مذهبی او، کشته شد.
🔮پیر بدر نزد پدر خود، فخرالدین ثانی ، و سید جلال الدین بخارایی ، یکی از مشایخ سهروردیه ، تربیت روحانی یافت .
➖شیخ شرف الدین یحیی او را به بیهار دعوت کرد، ولی پیر بدر زمانی به آنجا رسید که شیخ در ۷۸۲ درگذشته بود.
🔆 پیر بدر نخست با دختری از خانواده ای هندو در بیهار ازدواج کرد، ولی بعدها با خاندان فرمانروای جونپور وصلت کرد.
@arefan_313
•┈•✨✾✨•┈•
🔮پیر بدر در سفرهایش به بنگالِ شرقی ، عده زیادی از ملوانان هندو را به اسلام مشرَّف گردانید و به استقرار قدرت مسلمانان در سنارگائون کمک کرد.
🔆مدتی در چیتاگُنگ مقیم شد. ( محلّ ) چله نشینی او در محله غربیِ بخشی بازار ، حافظ این شهر به شمار می آید و ملوانان هندو و مسلمان آنجا را زیارت می کنند.
➖حکمرانی بر دریاها و رودها را از مختصّات معنوی خانواده او می دانند.
🔮نقل است که فخرالدین زاهد جماعتی را از غرق شدن در رود یَمنا (جَمنا) نجات داد.
🔆روایت شده است که پیر بدر «سوار بر صخره ای شناور» به چیتاگنگ رسید.
⚫️او در ۲۷ رجب ۸۴۴ در بیهار درگذشت . مقبره او در آنجا به چهوتی درگاه مشهور است (مقبره شرف الدین یحیی مَنیری به بری درگاه معروف است ).
@arefan_313
•┈•✨✾✨•┈•
#دمی_با_بدرالدین_سماوی
🔰بَدرالدین بن قاضی سَماوْنَه = بدرالدین سِماوی ، فقیه و صوفی و انقلابی برجسته عثمانی در قرن هشتم .
🔹نامش محمود بود و در اول محرم ۷۶۰ در سماونه ، نزدیکی اَدِرنه ، به دنیا آمد.
🔮 پسر ارشد غازی اسرائیلِ قاضی ، یکی از قدیمترین مجاهدان آن زمان که خود را از اخلاف سلجوقیان می دانست ، بود. مادرش یونانی بود و پس از قبول اسلام نام مَلَک را برای خود برگزید. بدرالدین دوران جوانی را در ادرنه ، که در بهار ۷۶۲ فتح شده بود، گذراند.
#اساتید_و_مشایخ
🔆فقه و اصول را نزد پدر فرا گرفت ، و سپس نزد فقیهانی چون یوسف و شاهدی به تحصیل پرداخت .
➖ پس از آن ، همراه دوستش موسی چلبی ریاضیدان و منجّم برجسته ای که بیشتر به قاضی زاده رومی شهرت دارد برای ادامه تحصیل به بورسه رفت .
🔹نزد شخصی به نام فیض الله در قونیه منطق و نجوم آموخت ، سپس به بیت المقدس رفت و نزد شخص نسبتاً گمنامی به نام ابن عسقلانی به تحصیل ادامه داد.
🔹آنگاه به قاهره رفت تا در مجالس درس دانشمندان سرشناسی چون مبارکشاه منطقی و حاجی پاشای طبیب و علی بن محمد سید شریف جرجانی ، فیلسوف و فقیه معروف ، و عالمی به نام عبداللطیف شرکت کند.
🔮بدرالدین در حدود ۷۸۵ به حج رفت و پس از بازگشت به قاهره ، سلطان بَرقوقِ مملوک او را به تربیت فرزند و جانشین خود فَرَج برگماشت .
🔆بدرالدین تصادفاً، در دربار سلطان مملوک با شیخ حسین اَخلاطیِ صوفی آشنا شد، و با آنکه در گذشته مخالف صوفیان بود، سخت تحت تأثیر شیخ قرار گرفت و به تصوّف روی آورد.
@arefan_313
•┈•✨✾✨•┈•