کانال آیت الله توکل
◾️السلام علیک یا اباعبدالله◾️ 🔸سخنرانی؛ 🎤آیت الله سیدرحیم توکل 💠شب سوم محرم 💠موضوع: عبودیت 🗓 دوش
متن خلاصه شدۀ شب سوم محرم:
شنبه 17 تیرماه 1403
✅ بحث به اینجا رسید که انسان ها در نگاه خداوند از چهار عنوان خارج نیستند که عبارتند از «هالکون»، «معذَّبون»، «ناجون» و «فائزون».
1️⃣ «هالکون» کسانی هستند که با خداوندی خدا مخالفت دارند و اعتقادات آنها نسبت به خدا و دین او صحیح نیست.
2️⃣ «معذَّبون» کسانی هستند که اعتقادات آنها صحیح است ولی در مقام عمل به درستی عمل نمی کنند این گروه مورد عقاب قرار می گیرند تا پاک شده لایق شفاعت شوند و از عذاب رهایی یابند.
3️⃣ «ناجون» کسانی هستند که نه در اعتقادات مشکلی دارد و در مقام عمل در نیجه اهل نجاتند.
4️⃣ «فائزون» از «ناجون» بالاتر هستند به این گونه که نه تنها در اعتقاد و عمل به درستی عمل می کردند بلکه دین خدا را نیز در میان مردم ترویج می کردند و شبهات را پاسخ می گفتند. این گروه به مقدار خدمتی که انجام داده اند دارای مقام بالا هستند.
📌 ما انسان ها یک ظاهری و دنیوی داریم و یک باطنی. ظاهر انسان قیافۀ انسانی اوست ولی گاه باطن انسان ها متفاوت است. در روایت است که حرام خواران به شکل خوک، سخن چینان به شکل بوزینه و ظالمان به شکل سگ محشور می شوند.
📌اعمال ما نیز یک ظاهر و یک باطن دارد. نمازی که می خوانیم دارای یک سری الفاظ و حرکات ظاهری است ولی در باطن برای خدا خوانده شود دارای نورانیت عجیبی است و جان و چهرۀ انسان را نورانی می سازد. خداوند در قرآن می فرماید: ای پیغمبر! روزی اهل ایمان را مشاهده می کنی که با چهره های نورانی در صورت هایشان و طرف راستشان (که اعمالشان به دست راستشان داده می شود) وارد محشر می شوند و این چهره ها از نور تلؤلؤ دارد. این نور در دنیا که عالم حجاب است قابل مشاهده نیست.
📌حتی دنیا نیز ظاهر برای آخرت است و آخرت، باطنِ این دنیا است. پل صراط که بالای جهنم است باطن عالم دنیا است زیرا شهوات دنیوی همان آتش است اگر کسی از شهوات دنیا عبور کند از آتش آخرت به راحتی از آن پل عبور می نماید.
❗️در روایت است وقتی عده ای در جهنم عذاب می شوند، به خازن و مالک جهنم می گویند: از خداوند بخواه مقداری عقاب ما را تخفیف دهد آنها چهل سال این درخواست و التماس را مطرح می کنند ولی خازن جهنم بعد از چهل سال بی توجهی به آنها می گوید: آیا انبیاء الهی به سوی شما نیامدند و آیا به شما تذکر ندادند چرا گوش نکردید؟!
❗️ در روایت است که شیطان یک بار به خداوند عرضه داشت آیا از من بدتر هم خلق کرده ای؟ فرمود: آری. شیطان با فرشته ای وارد دوزخ شد و آن فرشته جایگاه او را در جهنم به وی نشان داد. سپس او را پائین تر بردند و جای افراد دیگری را به او نشان دادند. در روایت است که شیطان می گفت وقتی وارد دوزخ شدیم آتش های جهنم به ما حمله می کردند و اگر آن مَلَک با ما نبود گرفتار آتش می شدیم. شیطان با آنکه محل عذاب خود را مشاهده کرد ولی به سبب بغضی که دین خدا داشت و تکبری که در وجودش بود نمی توانست سر خود را پائین آورد.
👈 در روایت است که یعنی ظلم ها بر سه گونه است: گاه ظلمی است که هرگز بخشوده نمی شود که همان شرک است، قِسم دیگر ظلمی است که خداوند آن را ترک نمی کند مگر اینکه بررسی شود که حق الناس است و ظلم دیگری وجود دارد که قابل عفو است. حق الناس نیز گاه جنبۀ مالی دارد و گاه جنبۀ آبروئی و گاه جنبۀ اعتقادی یعنی کسی موجب می شود اعتقاد دیگری خراب شود.
خداوند در سورۀ یس می فرماید: ما نه تنها اعمال انسان ها را ثبت می کنیم بلکه آثاری که بر آن مترتب می شود را نیز مکتوب می کنیم. گاه یک عملِ گناه آلود به ظاهر ضعیف و کم اهمیت است ولی دارای آثاری منفی بسیاری است که سال ها ادامه پیدا می کند.
✅ «هالکون» در یک قالب کلی به سه دسته تقسیم می شوند:
1️⃣ جمعی با علم و از روی عمد، حق را نپذیرفتند.
2️⃣ گاه جاهل مقصّر هستند یعنی می توانستند تحقیق کنند ولی نکردند.
3️⃣ گاه جاهل قاصر هستند یعنی اصلا خبر نداشتند واقعیت هایی وجود دارد تا بخواهند تحقیق نمایند. این گروه به نقلی معذور هستند و طبق نقلی در روز قیامت حق را به آنها عرضه می کنند و اگر قبول کردند و یا رد نمودند در مورد آنها تصمیم گرفته می شود.
💠 «هالکون» نیز به چهار دسته تقسیم می شوند:
▪️ کسانی که با کفر از دنیا رفتند.
▪️ کسانی که مشرک بودند و از دنیا رفتند.
▪️کسانی با نفاق و به عنوان منافق از دنیا رفتند.
▪️کسانی که با عناد به دین خدا و لجاجت از دنیا رفتند.
البته اگر کسی قبل از مرگ توبه کند از این عنوان خارج می شود.
14030418-96.pdf
143.7K
🔸 متن کامل سخنرانی آیت الله توکل (همراه با آدرس دقیق منابع)
💠شب سوم محرم
💠موضوع: عبودیت (گروه هالکون)
🗓 دوشنبه ۱۴۰۳/۰۴/۱۸
کانال آیت الله توکل
◾️السلام علیک یا اباعبدالله◾️ 🔸سخنرانی؛ 🎤آیت الله سیدرحیم توکل 💠شب چهارم محرم 💠موضوع: عبودیت 🗓 س
خلاصۀ بحث شب چهارم محرم سه سهشنبه 19 تیرماه 1403
موضوع: عبودیت (عنوان «هالکین»)
✅ اعمالی که از ما صادر می شود موجب می شود که عناوینی برای ما ایجاد شود که عبارتند از: عنوان، «هالکون»، «معذَّبون»، «ناجون» و «فائزون»
📌 «هالکون» کسانی هستند که مشکل اعتقادی دارند به این گونه که یا خداوند را انکار می کنند یا انبیاء و معصومین و یا کتاب الهی را. در نتیجه در زمان سکرات، قبض روح، عالم برزخ و روز حشر و قیامت با او به شدت برخورد می کنند.
🖌 علاوه بر جهنم و بهشت اخروی، در برزخ هم جهنم و بهشت برزخی وجود دارد و قبر که همان برزخ است یا بهشتی برای انسان هاست و یا جهنمی برای آنها. گنهکاران در برزخ وارد جهنم برزخی می شوند و وقتی قیامت برپا شود آنها را با ذلت خاصی وارد صحرای محشر می کنند پس با ذلت عجیب تری آنها را وارد دوزخ می سازند و در دوزخ تا ابد خواهند ماند و هرگز خلاص نمی شوند.
❗️ چهار گناه است که اگر کسی با آنها از دنیا برود اهل هلاکت است و در جهنم مخلد می باشد که عبارتند از: گناه کفر (انسان کافر)، گناه شرک (انسان مشرک)، گناه نفاق (انسان منافق) و گناه عناد (انسان معاند).
انسان مشرک اگر قبل از مشاهدۀ ملک الموت توبه نکند و از دنیا رود، گناهش هرگز بخشوده نخواهد شد. شرک چنان عظیم است که خداوند در مورد آن می فرماید: «إِنَّ الشِّرْكَ لَظُلْمٌ عَظيمٌ»
❇️ گاه کسی از نظر علمی حقائق را می فهد و سپس آن را انکار می کند این مخالفت که از روی علم و عمد است بسیار سنگین است.
❇️ ولی گاه افرادی هستند اعتقاداتشان در ابتدا خوب بود ولی با انجام یک سری گناهان دل آنها به تعفن کشیده شد در نتیجه عقائد نورانی در دل آنها قرار نمی گیرد. همان گونه که کسی غذای تمیز را در سطل آشغال میل نمی کند
✴️ حضرت لقمان انسانی معمولی است و پیغمبر نبود ولی به سبب انجام کارهایی نیک به جایی رسید که وقتی در مجلسی سخنرانی می کرد انبیاء الهی که در زمان او حضور داشتند، پای صحبت او می نشستند و به موعظه های او گوش فرا می دادند. حتی خداوند یک سوره را به نام او نازل کرد و از موعظه های او در این کتاب آسمانی نقل شده است او در یکی از موعظه هایش به فرزندش می گوید: دنیا همانند دریای عمیقی است که افراد بسیاری در آن غرق شده اند و تنها چاره سوار شدن بر کشتی تقوا است.
👈 تعبیر به «بحر عمیق» یعنی دنیا همانند دریا علاوه بر اینکه دارای ماهی برای خوردن است در آن کوسه و نهنگ هم وجود دارد. هرچند گاه آرام است ولی گاه به شدت مواج می شود که کشتی های عظیم را نیز متلاشی می کند. اگر کسی وارد کشتی شود حتی کف پایش نیز تر نمی شود. در قرآن هم می خوانیم: «إِنَّ اللَّهَ مَعَ الَّذينَ اتَّقَوْا» اگر خدا با کسی به سبب تقوا، همراه باشددیگر هیچ چیزی نمی تواند او را بلرزاند.
✅ تمام عمر ما سه بخش است: کودکی، جوانی و پیری: زمان کودکی را نباید به حساب آورد زیرا انسان در آن زمان بیشتر مشغول بازی است. پیری هم زمانی است که اولا مشخص نیست انسان عمرش کفاف کند به آن زمان برسد. ثانیا اگر هم انسان به این بخش برسد، زمانی بی حالی و ناتوانی است. تنها زمان جوانی می ماند که قابل استفاده است. زمانی که شهوات، غرائز و تمایلات در اوج هستند هر کس به هر کجا رسید به سبب استفاده از این زمان بوده است
💧 در روایت آمده است که وقتی جوانی بر سجده می افتد خداوند در میان ملائکه به او افتخار می کند و به آنها می فرماید: به این بنده ام نگاه کنید در اوج غرائز به سوی من روی آورده است.
📌 پس همین الآن در این مجلس عزا با امام حسین علیه السلام پیمان ببندیدم و قول دهیم تا آخر عمر هرگز گناه نکنیم و با خدا برای همیشه آشتی کنیم
🖌امیر مؤمنان ع بعد از جنگ صفین هنگام ورود به کوفه وارد قبرستان شد و خطاب به اهل قبور فرمود: ای اهل خانه های ترسناک و اهل جایی که آب و غذا برای شما مهیا نیست و اهل قبرهای تاریک و تنگ، ای اهل خاک ها و ای اهل وحشت ها و ای اهل غربت که کسی شما را به خاطر ندارد و ای افرادی که تنها در قبور هستید و نگاه به بیرون دارید که آیا کسی ثوابی برای شما می فرستد یا نه! شما از ما زودتر رفتید و ما هم به شما ملحق می شویم. بدانید بعد از مرگِ شما، اموال شما را تقسیم کرده اند و در خانه های شما دیگران ساکن شده اند، همسران شما نیز در آغوش دیگری قرار گرفته اند. این خبری است که ما برای شما داریم ولی شما چه خبری برای ما دارید؟ سپس حضرت روی به افراد کرد که فرمود: اگر آنها اجازۀ سخن داشتند می گفتند: بهترین توشه تقواست.
❗️ گاه کسی مانند زبیر پیدا می شود که 26 سال در خط مقدم کمک به امیر مؤمنان ع است ولی سرآخر از بانیان جنگ جمل می شود و در همان جنگ نیز کشته می گردد.
با این دنیای پر تلاطم فقط سر سفرۀ اهل بیت می توان به جای رسید.
14030419-96.pdf
142.7K
🔸 متن کامل سخنرانی آیت الله توکل (همراه با آدرس دقیق منابع)
💠شب چهارم محرم
💠موضوع: عبودیت (گروه هالکون)
🗓 سه شنبه ۱۴۰۳/۰۴/۱۹
هدایت شده از هیئت فاطمیه
14030420-96.mp3
26.26M
◾️السلام علیک یا اباعبدالله◾️
🔸سخنرانی؛
🎤آیت الله سیدرحیم توکل
💠شب پنجم محرم
💠موضوع: عبودیت
🗓 چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۴/۲۰
*واحدفرهنگی هیئت فاطمیه*
@fatemiyeh_qom
کانال آیت الله توکل
◾️السلام علیک یا اباعبدالله◾️ 🔸سخنرانی؛ 🎤آیت الله سیدرحیم توکل 💠شب پنجم محرم 💠موضوع: عبودیت 🗓 چه
خلاصۀ سخنرانی شب پنجم محرم چهارشنبه 20 تیرماه 1403
موضوع: عبودیت (عنوان «هالکین»)
✅ راه نجات در دنیا و آخرت در رعایت نمودن تقواست. تقوا به معنای احترام به خداوند است و هر احترامی، احترام به دنبال دارد
💧 از عالم دنیا گاه تعبیر به عالَم «مُلک» می شود و گاه عالَم «خَلق». بدن ما در این دنیا و أعمال او نیز، مُلکی می باشد. تمامی أعمال مُلکی انسان از باطن ملکوتی فرمان می گیرد که روح است. اگر این فرمانده با خدا آشنا و مأنوس باشد دستورات صحیح می دهد و الا فرمان نادرست صادر می کند. تمامی انبیاء نیز آمده اند تا این روح را تزکیه و پاک نمایند. تزکیۀ نفس موجب رستگاری است همان گونه در سورۀ شمس بعد از یازده قسم می فرماید: هر کس تزکیۀ نفس کرد و با هوای نفسش مبارزه کرد اهل نجات می شود و الا اهل ناامیدی و هلاکت است.
📌 اعضاء و جوارح فقط آلت هستند؛ اگر کسی به دیگری نگاه می کند، کسی که در واقع می نگرد همان روح است و چشم فقط ابزار است همچنین کارهای دیگر. اگر چشم کسی کور شود فقط ابزار روح از کار افتاده است ولی روح صحیح و سالم می باشد. اگر بدن به گونه ای خراب شود که قابل ترمیم نباشد مرگ عارض می شود و روح در عالم برزخ وارد بدن مثالی می شود.
📌 به عنوان نمونه در دعای ندبه می خوانیم: «اللهُمَ والِ مَنْ والاهُ وَ عادِ مَنْ عاداهُ وَ انْصُرْ مَنْ نَصَرَهُ وَ اخْذُلْ مَنْ خَذَلَهُ» این عبارت یعنی محبت و بغض امری درونی است که دست روح است ولی یاری کردن و خذلان، امری خارجی است که اعضاء و به دستور روح انجام می شود.
💠 احادیث اهل بیت جزو اسرار است و نکات مهم آن را کسانی که محرم راز هستند متوجه می شوند. در روایات آمده است این اسرار را جز مَلَک مقرب و نبی مرسَل و یا انسانی که قلبش را امتحان کردند و لیاقتش ثابت شده نمی تواند تحمل کند.
🔅 امیر مؤمنان ع در جمعی به سینۀ خود اشاره کرد و فرمود: در این سینه علم عظیمی قرار دارد ولی میان شما کسی را مشاهده نمی کنم که آن را دریافت کند.
خداوند می فرماید: «اتَّقُوا اللَّهَ وَ يُعَلِّمُكُمُ اللَّهُ» «واو» در اینجا برای ترتّب است یعنی شما دنبال تقوا برویم بعد خداوند علمش را در جان شما می ریزد. در زمان حضرت مریم نیز وقتی زکریا استعداد را در مریم مشاهده کرد تربیت او را بر عهده گرفت و کار به جایی رسید که در مورد مریم آیۀ تطهیر نازل شد و او با معجزه مادر یک پیامبر اولو العزم گردید. امروزه نیز اگر کسی استعدادی مانند مریم داشته باشد زکریاها وجود دارند.
❄️ خداوند برای اینکه ما را متوجه سازد گاه ما را به بلا مبتلا می سازد. تا انسان خود را بشناسد و نقاط ضعف خود را جبران کند.
🖌 امام باقر ع می فرماید: اگر انسان می خواهد بداند در درونش خیری هست یا نه باید به قلبش نگاه کند و تمایل خود را نسبت به اهل ایمان و تقوا بسنجد؛ اگر آنها را دوست دارد و اگر اهل گناه را دشمن دارد در او خیر است و خداوند نیز او را دوست دارد و الا نه
🖌 فردی نزد امام حسین علیه السلام رفت و تقاضای کمک کرد، حضرت وارد منزل شد و کیسۀ پولی آورد و در را باز نکرد و از بالای در کیسه را تحویل داد. از حضرت پرسیدند چرا هنگامی که آن فرد در زد در را باز کردید ولی هنگام دادن پول در را باز نکردید؟ فرمود: آن فرد مردی است آبرومند به همین دلیل از بالا پول را به او دادم تا چشمانش به چشمانم نیفتد تا شرمنده نشود.
14030420-96.pdf
131.5K
🔸 متن کامل سخنرانی آیت الله توکل (همراه با آدرس دقیق منابع)
💠شب پنجم محرم
💠موضوع: عبودیت (گروه هالکون)
🗓 چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۴/۲۰
هدایت شده از هیئت فاطمیه
14030421-96.mp3
30.98M
◾️السلام علیک یا اباعبدالله◾️
🔸سخنرانی؛
🎤آیت الله سیدرحیم توکل
💠شب ششم محرم
💠موضوع: عبودیت
🗓 پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۴/۲۱
*واحدفرهنگی هیئت فاطمیه*
@fatemiyeh_qom
کانال آیت الله توکل
◾️السلام علیک یا اباعبدالله◾️ 🔸سخنرانی؛ 🎤آیت الله سیدرحیم توکل 💠شب ششم محرم 💠موضوع: عبودیت 🗓 پنج
خلاصۀ سخنرانی شب ششم محرم پنج شنبه 21 تیرماه 1403
موضوع: عبودیت (عنوان «هالکین»)
✅ بحث به اینجا رسید که در دنیا باید اعمالی انجام داد که هم دنیا با عزت باشیم و هم بعد از مرگ با ما با عزت برخورد کنند. برای رسیدن به این حالت ابتدا باید در خود یک حالت تذکری را ایجاد کنیم این همان حالتی که در در روایات از آن به «وَاعِظٍ مِنْ نَفْسِهِ» تعبیر شده است
1️⃣ نکتۀ اول: تمامی ما انسان ها در دنیا نقاط ضعفی داریم. این نقاط ضعف باید مورد توجه قرار گیرد و جبران شود و الا در طول زمان شدیدتر می شود و درمان آن نیز سخت تر می گردد.
2️⃣ نکتۀ دوم: انسان در سیرهای معنوی نباید از خودش انتظار بیش از حد داشته باشد و باید به اندازۀ دهانش لقمه بردارد. اگر کسی بیش از ظرفیت خودش اقدام کند چون توان انجام آن را ندارد به جایی نمی رسد در نتیجه دلسرد و ناامید می شود و سپس آن را رها می کند. شیطان در این حالت او را وسوسه می کند که این سیر معنوی به کار تو نمی آید به همین دلیل به جایی نرسیده ای.
3️⃣ نکتۀ سوم: مقامات معنوی در طول زمان و به تدریج به افراد داده می شود. در امور دنیوی برای گرفتن مدرک دیپلم باید دوازده سال زحمت کشید، انسان بخیل در عرض یک شب سخاوتمند نمی شود و انسان ترسو در یک شب شجاع نمی گردد.
4️⃣ نکتۀ چهارم: خداوند برای اینکه به کسی مقاماتی معنوی را عطا کند ابتدا از او امتحان می گیرد و او را آزمایش می کند و سپس در هر مرحله که از امتحان سربلند بیرون آمد، به همان مقدار در را برای او باز می کند و به هیچ وجه مقامات بالاتر را به او نشان نمی دهند.
در روایت است که سلمان دارای درجۀ ده ایمان و اباذر دارای درجۀ نهم بوده است. در همین یک درجه آنقدر فاصله عظیم است که در روایتی از امام صادق ع می خوانیم: به خدا قسم اگر اباذر می دانست چه اسراری در جان سلمان وجود داشت اباذر چون نمی کشید و او را می کُشت (یا آن اسرار موجب مرگ اباذر می شد چون افزون بر توان و درک او بود).
5️⃣ نکتۀ پنجم: نقاط ضعف انسان در ابتدا نقاط ضعف است و اگر درمان نشود بدتر می شود تا جایی که دیگر قابل درمان نیست. گاه تکبری مانند تکبر شیطان به جایی می رسد که نه تنها در برابر فرمان خداوند به سجده بر آدم تکبر می ورزند بلکه استدلال هم می کند و می گوید: من از او بالاترم زیرا من را از آتش خلق کرده و او را از خاک. سپس حتی دست به انتقام می زند تصمیم گرفت همه را گمراه سازد.
6️⃣ نکتۀ ششم: انسان در ابتدای کار که سن کمتری دارد ممکن است گناهانی را انجام می دهد و تصور کند بعدها توفیق توبه پیدا می کند. هرگز کسی نباید چنین تصور کند زیرا کسی خبر ندارد عمر او کفایت می کند تا به توبه موفق شود یا نه. از سوئی دیگر، گناه به تدریج برای انسان عادی می شود و به شکل ملکه در می آید در نتیجه در انسان حالت انقلاب ایجاد می کند و واقعیت او را از انسان به حیوان تغییر می دهد.
💠 در روایتی می خوانیم: «كن لي أكن لك» یعنی برای من باش در نتیجه من هم برای تو هستم. در ادامۀ همان روایت می فرماید: «و تقرّب إليّ بالاستهانة بالدنيا» یعنی اگر می خواهی نزد من محبوب شوی به دنیا بی اعتنا باشد. نمی فرماید در دنیا لذت نبر می فرماید: به دنیا با استهانت و بی مقداری نگاه کند.
📌 به عنوان مثال اگر موش یا گربه ای در استخر آب بیفتد پس از مدتی که می پوسد استخر را به گند می کشد ولی همین اتفاق اگر در دنیا بیفتد نه تنها اتفاقی نمی افتد بلکه گندزدائی هم می کند. ما باید به جایی برسیم که همانند دریا شویم که نه تنها خودمان تغییر نکنیم بلکه در دیگران نیز تغییر ایجاد کنیم. نه آنها تا با چند شبهه و یا با انسان هائی که گنهکار همراه شویم به گناه تمایل پیدا می کرده و اعتقادات ما نیز سست شود.
❗️ دل حریم الهی و مالِ خداست و فقط باید کسی وارد آن شود که با خدا همراه است این همان است که امام صادق ع می فرماید: «الْقَلْبُ حَرَمُ اللَّهِ فَلَا تُسْكِنْ حَرَمَ اللَّهِ غَيْرَ اللَّه» البته گاه انسان نمی تواند با گنهکاران با تندی برخورد کند و حتی باید به آنها احترام کند ولی در درون قلبش نباید گناه آنها را دوست داشته باشد و به کسانی که اهل گناه هستند محبت داشته باشد.
14030421-96.pdf
142.2K
🔸 متن کامل سخنرانی آیت الله توکل (همراه با آدرس دقیق منابع)
💠شب ششم محرم
💠موضوع: عبودیت
🗓 پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۴/۲۱
هدایت شده از هیئت فاطمیه
14030422-96.mp3
29.77M
◾️السلام علیک یا اباعبدالله◾️
🔸سخنرانی؛
🎤آیت الله سیدرحیم توکل
💠شب هفتم محرم
💠موضوع: عبودیت
🗓جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۲۲
*واحدفرهنگی هیئت فاطمیه*
@fatemiyeh_qom
کانال آیت الله توکل
◾️السلام علیک یا اباعبدالله◾️ 🔸سخنرانی؛ 🎤آیت الله سیدرحیم توکل 💠شب هفتم محرم 💠موضوع: عبودیت 🗓جمع
خلاصۀ بحث شب هفتم محرم جمعه 22 تیرماه 1403
موضوع: عبودیت (عنوان «هالکین»)
✅ هم أعمال انسان ها در نیت های آنها اثر می گذارد و هم نیت های آنها در اعمالشان. أعمال خوب موجب نورانیت روح و أعمال بد موجب ظلمت و تاریکی در روح می شود در نتیجه روح در مورد نیت های بعدی یا بهتر عمل می کند یا بدتر.
💠 در اینجا یک سِیر چهار مرحله ای وجود دارد: در مرحلۀ اول اثرات، سطحی است، سپس تبدیل به اثرات عمیقی می شود، سپس در روح حالت رسوخ و استقرار پیدا می کند و در مرحلۀ آخر به حد ملکه می رسد که در این مرحله یک حالت انقلاب در روح انسان ایجاد می شود به این گونه که انسان یا از حجاب ها بیرون می آید و یا در حجاب های سنگین تری وارد می شود. هلاکت ها در این مرحله است که ایجاد می شود به این گونه که گناهان لحظه به لحظه بیشتر شده و ظلمت ها در جان او اثر کرده و فرد هرچند در ظاهر انسان نماست در باطن حیوانی بیش نیست.
💠 وقتی أعمال در نیت ها اثر بگذارد، این نیت ها در أعمال بعدی انسان اثر می گذارد. مثلا انسانی که نماز صبح را به شکل کامل خوانده است، این نماز صبح در جان او، اثر می گذارد و در باطن او نورانیتی ایجاد می کند. این نورانیت موجب می شود وقتی که فرد می خواهد نماز ظهر را بخواند آن را با توجه دیگری بخواند و این حالت ادامه دارد و به تدریج پرده ای حجاب از دیده ها کنار می رود.
✴️ برای دست یابی به مقامات بالا هم باید «لیاقت» داشت و هم «ظرفیت». در یک عبارت ساده لیاقت ها را به انسانی می دهند که با تقوا باشد نه کسی که قوانین خدا را محترم نمی شمارد.
✅کسب لیاقت یک سِیر پنج مرحله ای دارد:
1️⃣ مرحلۀ اول آن همان تقوا است که انسان واجبات الهی را انجام دهد و از محرمات پرهیز کند.
2️⃣ اگر مرحلۀ قبلی به درستی انجام شود به مرحلۀ «وَرَع» می رسد. فرد در این مرحله اهل احتیاط می شود و علاوه بر واجب و حرام، حتی آن چیزی که احتمال می دهد واجب و حرام است را نیز مراعات می کند.
3️⃣ مرحلۀ بعدی «تخلیة السِّرّ» و تطهیر باطن است یعنی انسان حتی در نیّت ها هم دقت می کند و به حرام فکر نمی کند. فکر به حرام هرچند گناه ندارد ولی باطن را کدر می کند. هرقدر روح انسان بیشتر کدر شود میل به عبادت در او ضعیف تر می شود. اضافه بر اینکه فکر گناه، بستر برای انجام گناه می شود
4️⃣ مرحلۀ بعد این است که در حد توان به مستحبات و مکروهات نیز دقت کند و فقط به انجام واجبات و ترک محرمات بسنده ننماید. مکروهات هرچند دارای ظلمت اندک هستند ولی این ظلمت های اندک اگر جمع شوند تبدیل به ظلمت عظیمی می شوند که باطن انسان را به تاریکی و تعفن می کشاند.
5️⃣ سپس باید به سراغ مباحات برود عمل مباح نه نور دارد و نه ظلمت ولی اگر آن را به نیت خداوند انجام دهد دارای ثواب می شود. مثلا آب را به نیت اینکه تشنگی اش برطرف شود تا توان عبادت بیشتر پیدا کند بنوشد. در مورد شیخ مفید نقل شده است که بیست سال آخر عمرش حتی عمل مباحی را انجام نداد. کار او نیز به جایی رسید که امام زمان (عج) برای شیخ مفید نامه می نویسد: سلام بر تو ای برادر من که در دین محکم بودی و شیخ مفیدی هستی. (ما هم اگر مانند او باشیم به همان مقام دست خواهیم یافت).
📌 این ها همه مربوط به مرحلۀ «لیاقت» است حال اگر انسان در هر پنج مرحله سربلند بیرون بیاید نوبت به «ظرفیت» می رسد. مَحرم اسرار شدن نیاز به ظرفیت نیز دارد.
یکی از راه های بسیار مهم برای کسب ظرفیت خواندن نماز شب است. کسی که نماز شب نمی خواند مقامش در بهشت خیلی بالا نیست. در روایت است که انسانِ با تقوایی را در روز محشر می آورند و او را می خواهند به بهشت ببرند و فرد دیگری در کنار اوست که او هم با تقواست ولی اهل نماز شب بود در روایت است که آن فردی که نماز شب نمی خواند در کنار او همانند فقیری در کنار یک فرد ثروتمند است.
خداوند در سورۀ مزمّل به پیامبر دستور می دهد به سبب بار سنگینی که می خواهد بر دوشش بگذارد باید نماز شب بخواند. به همین دلیل در میان پیامبران، نماز شب فقط بر پیامبر ص واجب بود
🖌 در روایتی از رسول خدا (ص) می خوانیم که می فرماید: هر کسی به من صلوات بفرستد من برای او صد صلوات می فرستم. در اینجا یک رمزی وجود دارد و آن اینکه با هر صلواتی که ما می فرستیم مقام حضرت یک درجه بالاتر می رود در نتیجه ظرفیت حضرت بیشتر می شود و این موجب می شود اسرار جدیدی بر دل او سرازیر شود. آن صد صلواتی که حضرت برای انسان می فرستد تشکر حضرت از آن فرد است.
14030422-96.pdf
120.8K
🔸 متن کامل سخنرانی آیت الله توکل (همراه با آدرس دقیق منابع)
💠شب هفتم محرم
💠موضوع: عبودیت
🗓جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۲۲
هدایت شده از هیئت فاطمیه
14030423-96.mp3
32.3M
◾️السلام علیک یا اباعبدالله◾️
🔸سخنرانی؛
🎤آیت الله سیدرحیم توکل
💠شب هشتم محرم
💠موضوع: عبودیت
🗓 شنبه ۱۴۰۳/۰۴/۲۳
*واحدفرهنگی هیئت فاطمیه*
@fatemiyeh_qom
کانال آیت الله توکل
◾️السلام علیک یا اباعبدالله◾️ 🔸سخنرانی؛ 🎤آیت الله سیدرحیم توکل 💠شب هشتم محرم 💠موضوع: عبودیت 🗓 شن
خلاصۀ سخنرانی شب هشتم محرم شنبه 23 تیرماه 1403
موضوع: عبودیت (عنوان «هالکین»)
✅ گنهکار، حرمت خداوند را هتک می کند. خداوند که مالک و همه کارۀ عالَم است فرمان هایی را صادر کرده است و بر ما که عبد ذلیلی هستیم واجب است آنها را امتثال کنیم؛ ما نیز به همان مقدار که امتثال می کنیم نزد او منزلت و قرب داریم.
❗️ دنیا محل بلاء و ابتلاء و سختی های فراوان می باشد. امیر مؤمنان ع در مورد دنیا می فرماید که دیا محلی است که با بلا پیچیده شده است. اگر کسی با تقوا باشد و با این بلاها مواجه شود به تصریح قران، نجات می یابد و در بن بست نمی ماند. گناه گناه سدّ و حجاب است و راه حرکت را مسدود می سازد. رعایت تقوای الهی راه نجات برای او ایجاد می کند.
📌 در آیۀ دیگر در مورد اهل تقوا می خوانیم که موجب می شود که خداوند این گناه که سد است را مورد بخشایش قرار دهد و در عوض، به انسان اجر عظیمی عطا نماید. حتی اگر أعمال انسان کم باشد ولی چون به خاطر خداست، خداوند به مقدار اخلاص و مراعات در تقوا آن را عظیم تر و عظیم تر می کند.
کسی که در مسیر معنوی نیاز به استاد دارد ولی کسی را پیدا نمی کند اگر اهل تقوا باشد با الهاماتی که به ذهنش می رسد می توان راه درست را بیابد همان گونه که خداوند می فرماید: کسانی که در راه ما تلاش می کنند ما مسیر صحیح را به او نشان می دهیم.
💧 حضرت یوسف پس از آن همه سختی ها که از برادران طرد شد و در چاه افتاد و به عنوان برده ای فروخته شد و سپس به زندان افتاد هنگامی که عزیز مصر شد و برادرانش نزد آنها آمدند و او را شناختند به آنها گفت: «إِنَّهُ مَنْ يَتَّقِ وَ يَصْبِرْ فَإِنَّ اللَّهَ لا يُضيعُ أَجْرَ الْمُحْسِنينَ» هر کس اهل تقوا باشد و صبر پیشه کند، خداوند اجر محسنین را ضایع نمی کند.
خداوند می فرماید: «إِنَّ اللَّهَ مَعَ الَّذينَ اتَّقَوْا» یعنی اگر با تقوا باشد خداوند همراه اوست و او را در سختی ها کمک می کند.
❗️باید توجه داشت که کسانی که در این جلسات هستند و این نکات و آیات را می شنوند حجت بر آنها تمام می شود و روز قیامت اگر بی تقوایی به خرج داده باشیم مورد سؤال قرار می گیریم که مگر این سخنان را نشنیدید چرا مخالفت کردید؟
✅ گاه خداوند بدون نگاه به عمل انسان درب عنایت را برای او باز می کند ولی گاه این عنایت ها فقط به سبب اعمال نیک انسان انجام می شود همان گونه که می فرماید: «إِنْ تَنْصُرُوا اللَّهَ يَنْصُرْكُمْ» یعنی ابتدا باید خدا و دین او را یاری بکنید تا خداوند شما را یاری کند. در جنبۀ منفی هم همین قاعده جاری است. خداوند می فرماید: «نَسُوا اللَّهَ فَنَسِيَهُمْ» یعنی آنها ابتدا خدا را فراموش کردند در نتیجه خداوند نیز آنها را به فراموشی سپرد.
📌 انسان قبل از انجام هر عملی، باید یک لحظه فکر کند که آیا خداوند راضی هست یا نه و بعد اقدام کند.
🖌 نکتۀ بعدی بی اعتنایی به دنیاست. مراد بی اعتنایی به مظاهر خلقت خدا در دنیا همانند کوه ها و دریاها نیست بلکه مراد بی اعتنای به جلوه های دنیوی است که انسان را از خدا دور می سازد که همان ریاست، شهوت، شهرت مال و منال و مانند آن است. وقتی دنیا دارِ فنا باشد تام آنچه در دنیا هست نیز فانی است. 📌 باید بدانیم اگر امری دنیوی را عظیم دیده ایم در واقع خود را حقیر دیده ایم. اما اگر عکس شود، انسان خودش را عظیم بدانیم همۀ امور دنیوی را حقیر می بینیم. در حدیث قدسی می خوانیم: «عبدي خلقت الأشياء لأجلك و خلقتك لأجلي» یعنی تمام عالَم را برای تو آفریدم ولی تو را برای خودم خلق کرده ام. از این تعبیر استفاده می شود که ای انسان! باید از تمامی نعمت ها و داشته های عالَم استفاده کنی تا به من برسی. اگر شهوت داری و شهوت بر تو مسلط شود از حیوان هم پست تر می شوی ولی اگر تو بر شهوت مسلط شوی از فرشتگان نیز بالاتر می روی. من این شهوات و جوانی ها را به تو دادم تا نردبانی برای صعود تو شود ولی برعکس، اینها تو را زمینگیر کرده است؟!
🖌 باید به خداوند عرضه داریم: «وَ قَعَدَتْ بِي أَغْلَالِي وَ حَبَسَنِي عَنْ نَفْعِي بُعْدُ أَمَلِي وَ خَدَعَتْنِي الدُّنْيَا بِغُرُورِهَا» غل هایم من را زمینگیر کرد و آرزوهای طول و دراز من را از اهداف محروم کرد و دنیا من را فریب داد.
❗️ چرا وقتی انسان همچنان از عمرش می گذرد و نماز می خواهد و روزه می گیرد و برای امام حسین علیه السلام عزاداری می کند چرا پس از گذشت عمر، بهتر نمی شود؟ پس این نمازها و عبادات کجا رفته است و من چرا عوض نشده ام؟ این نشان می دهد یک جای کار خراب است.
🖌 امام حسین علیه السلام می فرماید: انسان ها بندۀ دنیا هستند و دین فقط بر زبانشان می گردد آن هم تا زمانی که معیشت آنها به خوبی بگردد و روزی آنها برسد و در جانشان نفوذ نکرده است و وقتی در منگنۀ بلا قرار بگیرند دین داران کم می شوند.
14030423-96.pdf
147K
🔸 متن کامل سخنرانی آیت الله توکل (همراه با آدرس دقیق منابع)
💠شب هشتم محرم
💠موضوع: عبودیت
🗓 شنبه ۱۴۰۳/۰۴/۲۳
هدایت شده از هیئت فاطمیه
14030424-96.mp3
27.4M
◾️السلام علیک یا اباعبدالله◾️
🔸سخنرانی؛
🎤آیت الله سیدرحیم توکل
💠شب نهم محرم
💠موضوع: عبودیت
🗓 یکشنبه ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
*واحدفرهنگی هیئت فاطمیه*
@fatemiyeh_qom
هدایت شده از هیئت فاطمیه
14030425-96.mp3
24.92M
◾️السلام علیک یا اباعبدالله◾️
🔸سخنرانی؛
🎤آیت الله سیدرحیم توکل
💠روز تاسوعا
💠موضوع:
🗓 دوشنبه ۱۴۰۳/۰۴/۲۵
*واحدفرهنگی هیئت فاطمیه*
@fatemiyeh_qom
هدایت شده از هیئت فاطمیه
14030425-96.mp3
35.71M
◾️السلام علیک یا اباعبدالله◾️
🔸سخنرانی؛
🎤آیت الله سیدرحیم توکل
💠شب دهم محرم
💠موضوع: عبودیت
🗓 دوشنبه ۱۴۰۳/۰۴/۲۵
*واحدفرهنگی هیئت فاطمیه*
@fatemiyeh_qom
هدایت شده از هیئت فاطمیه
14030426-96r.mp3
29.9M
◾️السلام علیک یا اباعبدالله◾️
🔸سخنرانی؛
🎤آیت الله سیدرحیم توکل
💠روز عاشورا
💠موضوع:
🗓 سهشنبه ۱۴۰۳/۰۴/۲۶
*واحدفرهنگی هیئت فاطمیه*
@fatemiyeh_qom
کانال آیت الله توکل
◾️السلام علیک یا اباعبدالله◾️ 🔸سخنرانی؛ 🎤آیت الله سیدرحیم توکل 💠شب نهم محرم 💠موضوع: عبودیت 🗓 یکش
خلاصۀ بحث شب نهم محرم یکشنبه 24 تیرماه 1403
موضوع: عبودیت
💠 اگر بخواهند به کسی مقاماتی معنوی عطا کنند ابتدا به لیاقت او نگاه می کنند و اگر لیاقت او محرز شود به ظرفیت او نظر می نمایند. این دو عنوان نیز فقط از طریق امتحانات الهی مشخص می شود.
💠امام حسین علیه السلام می فرماید: انسان ها بندۀ دنیا هستند. زیرا دنیا مملو از جذبه ها و جلوه های بسیار است و اگر انسان با خودش کار نکند گرفتار این جلوه ها می شود و زمین می خورد. سپس می فرماید: دین و دینداری نیز بازیچۀ زبان آنهاست و تا زمانی ادامه دارد که زندگی دنیوی آنها به جلو رود. ولی اگر در منگنۀ بلا بیفتند، دینداران بسیار اندک می شوند.
👌 انسان ها غالبا از دین دم می زنند در نماز جماعت شرکت می کنند و واجبات الهی را انجام می دهند ولی تا زمانی که انجام این واجبات با دنیای آنها در تعارض نباشد و الا دنیا را ترجیح می دهند.
📌 وقتی مسلم بن عقیل وارد کربلا شد افراد بسیاری دور او را گرفتند و حدود هجده تا بیست و پنج هزار نفر نیز با او بیعت کردند. اما هنگامی که عبید الله بن زیاد آنها را تهدید کرد حتی از ظهور در نماز جماعت او سر باز زدند.
📌 کسانی که با حسین علیه السلام نیز وارد مکه شدند بسیار بودند ولی وقتی امام به سوی کوفه حرکت کردند، در میان راه جملاتی را بیان کردند که خبر از شهادت می داد اندک اندک از حضرت جدا شدند.
⛔️ خداوند در قرآن در سورۀ فتح از گروهی سخن می گوید که از رفتن به جبهه سر باز می زدند و به عنوان بهانه به پیامبر می گفتند: که ما تصمیم به همراهی با شما داریم ولی به سبب داشتن اهل و عیال و داشتن زمین زراعی و کِشت نمی توانیم، در نتیجه برای ما استغفار کن تا خداوند از گناه ما بگذرد. این گروه چیزهایی بر زبان جاری می کنند ولی در دلشان چیز دیگری وجود دارد.
سپس اضافه می فرماید: واقعیت این است که آنها تصور می کردند پیامبر و مؤمنان در همان جنگ به شهادت می رسند در نتیجه اوضاع دست دشمن می افتد. این گروه در و اقع می خواستند تدبیری اندیشیده باشند که اگر حکومت به دست دیگران افتاد، بتوانند در آن دستگاه نیز حضور داشته باشند و به عنوان مخالف شناخته نشوند.
⛔️ افرادی از همین قبیل بعد از جریان غدیر که 134 هزار نفر با امیر مؤمنان ع بیعت کردند، وقتی رسول خدا ص از دنیا رفت با کسانی که سقیفه را بر پا کردند مخالفت ننمودند. سپس پس از 25 سال خانه نشینی امیر مؤمنان وقتی با حضرت بیعت کردند، با معاویه جنگ نکردند، تا جایی واقعۀ نهروان رخ داد و از دلِ آن، ابن ملجم بیرون آمد که حضرت را شهید کرد. در زمان امام حسن ع نیز با آنکه به حضرت وعدۀ یاری داده بودند با اموالی که معاویه در اختیار آنها می گذاشت از حضرت جدا می شدند. سرانجام در جریان کربلا نیز به حمایت از عبید الله بن زیاد برخاستند و اباعبد الله و اهل بیت او را به شهادت رساندند.
✅ خداوند در توصیف مؤمنان راستین می فرماید: «إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذينَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَ رَسُولِهِ ثُمَّ لَمْ يَرْتابُوا وَ جاهَدُوا بِأَمْوالِهِمْ وَ أَنْفُسِهِمْ في سَبيلِ اللَّهِ أُولئِكَ هُمُ الصَّادِقُونَ» مؤمنان واقعی کسانی هستند که پنج خصوصیت داشته باشند: ایمان به خدا و رسول داشته باشند، سپس هرگز در دین شک نکنند، با مال و جانشان نیز در راه خدا اقدام کنند.
افرادی مانند طلحه و زبیر سالیان سال با امیر مؤمنان ع بودند ولی وقتی دیدند پست خاصی به آنها داده نشد درب خانۀ حضرت آمدند. مشاهده کردند حضرت چراغی را خاموش کردند و چراغ دیگری را روشن نمودند. حضرت فرمود: تا به حال مشغول انجام امور بیت المال بودم در نتیجه از روغن بیت المال استفاده می کردم ولی الآن کار شخصی پیش آمده است و نمی توان از روغن بیت المال استفاده کرد. آنها نگاهی به هم انداختند و وقتی دیدند حضرت در مورد چند قطره، اهل رعایت است آیا پست خاصی به ما می دهد؟ از حضرت فاصله گرفتند و جنگ جمل را راه انداختند.
Shabe 9 14030424-96.pdf
126.2K
🔸 متن کامل سخنرانی آیت الله توکل (همراه با آدرس دقیق منابع)
💠شب نهم محرم
💠موضوع: عبودیت
🗓 یکشنبه ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
کانال آیت الله توکل
◾️السلام علیک یا اباعبدالله◾️ 🔸سخنرانی؛ 🎤آیت الله سیدرحیم توکل 💠روز تاسوعا 💠موضوع: 🗓 دوشنبه ۱۴۰
خلاصۀ بحث ظهر نهم محرم (تاسوعا) دوشنبه 25 تیرماه 1403
موضوع: چگونگی برخورد با دشمن
✅ ما شیعیان اعتقاداتی داریم که به آنها مقید هستیم تا جایی که حاضریم همه چیز را بدهیم ولی آن اعتقادات را از دست ندهیم. اما کسانی هستند که به اعتقادات ما عقیده ای ندارند. اینها خود به دو گروه تقسیم می شوند:
1️⃣ گروه اول هرچند ما را قبول ندارد ولی با ما معارضه و مبارزه نمی کنند.
2️⃣ گروه دوم کسانی هستند که با ما در تضاد و مبارزه هستند و برنامه هایی دارند که به ما ضربه بزنند.
✅ خداوند در سورۀ ممتحنه در مورد هر دو گروه از مخالفان سخن گفته است
1️⃣ ابتدا می فرماید: «لا يَنْهاكُمُ اللَّهُ عَنِ الَّذينَ لَمْ يُقاتِلُوكُمْ فِي الدِّينِ وَ لَمْ يُخْرِجُوكُمْ مِنْ دِيارِكُمْ أَنْ تَبَرُّوهُمْ وَ تُقْسِطُوا إِلَيْهِمْ» افرادی را که با شما جنگ ندارند و شما را از وطنتان بیرون نکرده اند و فقط از نظر اعتقادی با شما مخالفت می کنند، اینها را اگر رفیق و دوست به حساب بیاورید و با آنها با عدالت رفتار کنید شرعا مانعی ندارد و خداوند شما را از انجام این کار نهی نمی کند
2️⃣ سپس در آیۀ بعد می فرماید: «إِنَّما يَنْهاكُمُ اللَّهُ عَنِ الَّذينَ قاتَلُوكُمْ فِي الدِّينِ وَ أَخْرَجُوكُمْ مِنْ دِيارِكُمْ...» یعنی خداوند شما را نهی می کند با کسانی ارتباط داشته باشند که با شما در جنگند و شما را از خانه و کاشانه تان بیرون کرده اند، شما نباید آنها را دوست داشته باشد و الا جزء ظالمان به حساب می آیید.
📌 در آیۀ اول از سورۀ ممتحنه می خوانیم: ای کسانی که ایمان آورده اید کسانی را که با من که خدا هستم دشمنند و با شما نیز دشمنی می کنند را نباید به دوستی بگیرید. ذکر «عدوی» که قبل از «عدوکم» در این آیه بیان شده اشاره به این است که مشکل اصلی آنها دین خداست و به همین دلیل با شما مشکل دارند.
❗️ این آیه صراحت دارد که هنگام مذاکره با دشمنان باید دست بالا و برتر داشت و نباید با آنها خندید و خوش و بش کرد. نهی در «لا تَتَّخِذُوا» دلالت بر حرمت دارد.
سپس می فرماید: آنها اگر دستشان به شما برسد و توانایی داشته باشند دشمنی خودشان را ظاهر می کنند. با دست قدرت با شما می جنگندند و با تمام توانشان از شما بد می گویند و شما را خیانت کار می خواهند.
📌 نمایندگان مردمِ ایران با چند صد هزار شهید در مذاکرات، باید با طرف مذاکره با قدرت برخورد کنند، آنها حقیر و ضعیفند و اگر از ما ضعف ببینند بر ما مسلط می شوند و تا توان دارند در ذلت ما می کوشند. کسانی که غیر از این عمل کرده اند با حکم صریح قرآن مخالفت کرده اند. در این مذاکرات و مباحثات باید مبنای رهبر انقلاب را به عنوان الگو قرار داد.
✳️ خداوند در سورۀ ممتحنه می فرماید ابراهیم و یاوران او را به عنوان الگوی نیک برای ما معرفی می کند که به قوم بت پرستشان می گفتند: ما از شما و بت هایی می پرستید بیزاریم، به شما کافر هستیم، بین ما و شما تا آخر عمر دشمنی و بغض وجود دارد. (اگر می خواهید ما نابود شویم ما نیز می خواهیم شما نابود شوید) مگر اعتقاد شما همانند ما شود و به خدای ما و پیغمبر و قرآن ما اعتقاد پیدا کنید.
این آیات نشان می دهد که خنده های دشمان، دست دادن ها، همراهی های آنها همه از روی نفاق است. مذاکرات برجام نمونه ای از این بدعهدی های کافران بود.
📌 برخورد امام قدس سره و رهبر معظم انقلاب همواره برخورد از موضع برتر بوده است. باید با صلابت سخنان را بگوییم اگر قبول کردند چه بهتر و گرنه نباید از موضع خود پائین آمد. اگر این صلابت را به خرج دهیم چون آنها از طرف خداوند و اهل بیت حمایت کننده ای ندارند، می ترسند و خضوع می کنند و اگر مقاومت کنند زمین می خورند. واقعا اگر کسی با فرزند ما دشمنی داشته باشد و بدانیم اگر از دستش برآید فرزند ما را به قتل می رساند آیا با آنها با خنده و مهربانی برخورد می کنیم؟
📌 خداوند می فرماید: «وَ لِلَّهِ الْعِزَّةُ وَ لِرَسُولِهِ وَ لِلْمُؤْمِنينَ» یعنی عزت فقط با بودن با خدا و پیامبر و اهل ایمان است. نه با اهل کفاری که با ما در نبرد هستند.
📌 رسول خدا (ص) در روایتی می فرماید: خداوند از مؤمن ضعیفی که دین ندارد بیزار است و سپس در توضیح می فرماید: همان کسانی که نهی از منکر نمی کنند. آنچه مهم است عبارت «چنین کسی دین ندارد» می باشد.
📌 کسی نزد امام صادق ع آمد و عرضه داشت من در زمان بنی امیه با آنها همراه بودم و الآن می خواهم توبه کنم آیا امکان دارد؟ حضرت فرمود: آری ولی باید هر آنچه از آنها گرفتی همه را باید برگردانی. او وقتی رفت امام ع به گریه افتاد و فرمود: اگر امثال آنها دشمنان ما را یاری نمی کردند، برای آنها پول جمع نمی کردند و در جماعات آنها حاضر نمی شدند و در صحنۀ جنگ آنها را کمک نمی کردند آنها نمی توانستند حق ما را ضایع نمایند.
Zohre 9 14030425-96.pdf
114.5K
🔸 متن کامل سخنرانی آیت الله توکل (همراه با آدرس دقیق منابع)
💠روز تاسوعا
💠موضوع: چگونگی برخورد با دشمن
🗓 دوشنبه ۱۴۰۳/۰۴/۲۵
کانال آیت الله توکل
◾️السلام علیک یا اباعبدالله◾️ 🔸سخنرانی؛ 🎤آیت الله سیدرحیم توکل 💠شب دهم محرم 💠موضوع: عبودیت 🗓 دوش
خلاصۀ بحث شب دهم محرم دوشنبه 25 تیرماه 1403
موضوع: عبودیت
✅ در جلسات قبل روایتی از امام حسین ع خواندیم که می فرماید: مردم بندۀ دنیا و اسیر آن هستند، دین و تقوا نیز فقط چیزی هست که بر زبان جاری می سازنند ولی در عمق جانشان نفوذ ندارد. آنها تا زمانی با دین همراه هستند که زندگی دنیوی شان اداره شود. به همین دلیل اگر به بلا مبتلا شوند دینداران، بسیار اندک هستند.
در حالت عادی مشخص نیست چه چیزی در درون انسان می گذرد و تا چه حد مقاوم و یا ضعیف است؛ ولی وقتی نعمت ها گرفته شود و امنیتی در کار نباشد و جنگی پیش آید، اینکه چه کسانی واقعا استقامت دارند مشخص می شوند.
💧 خداوند در قرآن می فرماید: اگر بخواهیم می توانیم انسان را بالا ببریم ولی او خود به زمین چسبیده و از هوای نفسش پیروی می کند. ما برای اینکه انسان از دنیا رها شود انبیاء و کتب آسمانی را برای او فرو فرستادیم و نور عقل را در اختیارش گذاشتیم و اگر زمین خورد و گناهی مرتکب شد، باب توبه را برای او باز گذاشتیم. در واقع تمامی مقدمات رشد را برای او آماده کرده ایم ولی او خودش به دنیا چسبیده است و نمی خواهد از آن کنده شود.
📌 گاه وقتی خطر سنگین است خداوند نیز گوشزد بیشتری می کند از جمله هنگامی که ابلیس از سجده بر آدم امتناع ورزید و تکبر کرد خداوند بدون واسطه با ایجاد صوت از او پرسید: چه چیزی مانع شد که از کسی با دست قدرت خودم خلق کرده ام سجده نمی کنی؟ زیرا این عدم سجدۀ آدم مصیبتی به همراه داشت که تا دامنۀ قیامت ادامه پیدا می کرد.
🩸 جالب اینکه هر کسی که روز عاشور با اهل بیت وارد مبارزه می شد، امام ع و یاوران ایشان ابتدا سریع وارد جنگ نمی شدند بلکه حجت را بر طرف مقابل اتمام می کردند، حسین علیه السلام را معرفی کردند و واقعیت ها را روشن ساختند ولی این سخنان در طرف مقابل اثر نمی کرد زیرا به تعبیر امام ع «فَقَدْ مُلِئَتْ بُطُونُكُمْ مِنَ الْحَرَام» شکم های آنها از مال حرام پر شده است و حرف حق در آنها تأثیر نمی گذاشت.
🌷 جلوه ها و جذبه های دنیا شدید است و اگر در انسان نورانیت خاصی نباشد انسان یقینا زمین می خورد. این نورانیت عبارت است از: تقوا، امید به وعده های الهی و توسل به اهل بیت. اگر انسان مواظب نباشد، شهوات، شهرت ها، مال و منال ابزاری هستند که به راحتی انسان را زمین می زنند.
📌 وقتی دنیا دار فنا باشد هر آنچه در آن هست نیز برچسب فنا خورده است، عمر انسان، جوانی، زیبایی و قدرت، پول و هر چیزی که از منافع دنیوی دارد همه روزی از بین می روند.
✅ انسان دو گونه به دنیا نگاه می کند: نگاه استقلالی و نگاه آلی. مثلا کسی می خواهد آئینه ای بخرد به شکل آئینه نگاه می کند نه آنکه خودش را در آن ببیند این نگاه استقلالی است یعنی فقط آئینه دیده می شود نه چیزی دیگر. ولی گاه نگاه، آلی می شود به این گونه که به آئینه نگاه می کنیم تا تصویر خودمان را در آن ببینیم و سر و وضع خود را مرتب نماییم.
نگاه به دنیا نیز به همین شکل است، گاه انسان به دنیا نگاه می کند تا فقط دنیا و جلوه های جذاب آن را مشاهده کند، این نگاه موجب زمین خوردن انسان می شود. ولی گاه انسان به دنیا نگاهی «آلی» دارد یعنی اگر به دنیا نگاه می کند برای این است که در آن عمل صالحی انجام دهد، مظاهر الهی را در آن ببیند و به دنبال أعمال و نورانیت ها باشد.
❗️ امیر مؤمنان ع می فرماید: «اجْعَلِ الدُّنْيَا شَوْكاً وَ انْظُرْ أَيْنَ تَضَعُ قَدَمَكَ مِنْهَا» مراد از «شوک» تیغ هایی است که اطراف یک گیاه را فرا گرفته است. حضرت می فرماید: دنیا همانند همین تیغ هاست پس نگاه کن گام هایت را در کجا می گذاری.
🖌 طبقات آسمان دروازه هایی دارد که از آنها اعمال انسان ها را بالا می برند، ملائکۀ این دروازه ما را از اعمال ما می شناسند و می دانند چه کسی اهل دل شب است، خیِّر است و اهل جلسات عزا می باشد. هنگامی که روح انسان را پس از مرگ بالا می برند، این افراد در هر طبقه به بدرقۀ او می آیند. اما اگر کسی در دنیا اهل مراعات نباشد با لعن و نفرین با او برخورد می کنند. سپس وقتی از این طبقات رسید، خداوند با او صحبت می کند در آن عالم بالا که هرگز گناهی انجام نشده است خداوند با فرد، اگر مؤمن بود از او تشکر می کند ولی اگر فرد گنهکار باشد او را سرزنش می نماید.