بسم الله
🔵از خطای مسلمان صدر اسلام تا #سلفی_نمایندگان_ مجلس
عدهای از مسلمان به خاطر سابقه دوستی که با برخی نامسلمانان داشتند با آنها روابط خوبی برقرار کرده بودند آياتی از سوره آل عمران نازل شد و اوصاف پيدا و پنهان نامسلمانان را تبيين و مسلمانان را به خاطر دوستی با آنان سرزنش کرد و فرمود چرا کسانی را دوست میداريد [و با آنان سلفی میگيريد] که شما را دوست ندارند! (تُحِبُّونَهُمْ وَ لا يُحِبُّونَكُمْ)
خداوند متعال در بیان ماهیت کسانی که نباید با آنها سلفی گرفت فرمود:
1. اگر توفیقی به شما روی نهد [و پیشرفتی بکنید] برایشان دردناک است [و تحریمتان میکنند تا جلوی پیشرفتتان را بگیرند] اما اگر عقب بمانید لذت میبرند (إِنْ تَمْسَسْكُمْ حَسَنَةٌ تَسُؤْهُمْ وَ إِنْ تُصِبْكُمْ سَيِّئَةٌ يَفْرَحُوا بِها)
2. وقتی [در پارلمان شما و] نزد شما هستند با شما خوشرويی میکنند اما وقتی خودشان با خودشان خلوت میکنند از دست شما عصبانی هستند [و عليه شما قطعنامه صادر میکنند] (إِذا لَقُوكُمْ قالُوا آمَنَّا وَ إِذا خَلَوْا عَضُّوا عَلَيْكُمُ الْأَنامِلَ مِنَ الْغَيْظ)
3. در فشار آوردن و آسیب رساندن به شما از هیچ چیزی کوتاهی نمیکنند (لا يَأْلُونَكُمْ خَبالًا)
4. هر چیزی راکه به شما آسیب برساند دوست دارند (وَدُّواْ مَا عَنِتُّمْ)
5. حتی در همین زبان ظاهریشان نیز کینه و دشمنی آشکار است (قَدْ بَدَتِ الْبَغْضَاءُ مِنْ أَفْوَاهِهِم) هرچند کینهای که در دل مخفی میکنند بسیار بزرگتر است (ما تُخْفِي صُدُورُهُمْ أَكْبَر)
خوب است شیفتگان آن سلفی کذایی یک بار دیگر آیات 118 تا 120 سوره آل عمران را بخوانند و به ندای «یا ایها الذین آمنوا» لبیک بگویند.
https://telegram.me/banahjolbalaghe
بسم الله
#با_معارف_نهج، شماره 42
🔵#درشتی_حکمرانان با مردم ممنوع حتی اگر مردم بد کرده باشند
هرچند امیرالمومنین علیه السلام در #نامه_53 از کارگزاران خود خواستهاند که با نیکوکاران و بدکرداران برخورد یکسانی نداشته باشند (وَ لَا يَكُونَنَّ الْمُحْسِنُ وَ الْمُسِيءُ عِنْدَكَ بِمَنْزِلَةٍ سَوَاء) اما با این حال مواجهه غیرانسانی را نیز در برخورد با افراد خاطی نهی کردهاند.
حضرت در همان نامه 53 از #مالک_اشتر خواستهاند که در مواجهه با مردم، درندهخو نباشد (وَ لَا تَكُونَنَّ عَلَيْهِمْ سَبُعاً ضَارِياً تَغْتَنِمُ أَكْلَهُم) طبیعی است که در مواجهه با نیکوکاران انگیزهای برای درندهخویی وجود ندارد بنابراین اگر حضرت درندهخویی را نهی کردهاند میخواستهاند کارگزاران را از درندهخویی با خاطیان نهی کنند.
یکی از نمونههای بداخلاقی یک کارگزار، ماجرای ابن عباس است. به امام علیه السلام گزارش رسیده بود که ابن عباس با مردم #بصره، نامهربانی میکند. مردم بصره پس از جنگ جمل با علی علیه السلام و یارانش رابطه خوبی نداشتند. ابن عباس هم شاید به خاطر همین با مردم بصره مشکل داشت. #نامه_18 نهج البلاغه واکنشی است که امام علی علیه السلام به این رفتار ابن عباس نشان دادهاند. در این نامه حضرت، #ابن_عباس را توبیخ کرده و از او خواستهاند به این مردم احسان کند به گونهای که ترسشان از حکومت علی علیه السلام بریزد (فحادث اهلها بالإحسان الیهم، و احلل عقده الخوف عن قلوبهم)
کارمندانی که از سوی نظام #جمهوری_اسلامی به طور مستقیم با مردم مواجه میشوند در حقیقت ویترین حکومت هستند و باید چنان توسط قانونها محدود و توسط مقامات مافوق کنترل بشوند که میل به خطا و زورگویی در آنها به صفر برسد. نیروهای پلیس، مأموران جمع آوری سد معبر و ... که با مردم مواجهه مستقیم دارند باید به #اخلاق_کارگزاران علوی و آداب حکمرانی اسلامی آراسته باشند وگرنه موجب وهن نظام خواهند شد.
https://telegram.me/banahjolbalaghe
بسم الله
#بازیباییهای_نهج، شماره 33
🌾🍃🌻🌴🍃🌻🌴
🔷 #استعاره شعار به جای #صبر در #خطبه_26
«اسْتَشْعِرُوا الصَّبْرَ فَإِنَّهُ أَدْعَى إِلَى النَّصْرِ»
(پايدارى و شكيبايى پيشه كنيد كه صبر و شكيبايى بزرگترين سبب پيروزى است)
عنصر زیباشناختی: استعاره «شِعار» از صبر و استقامت.
پرسش: مگر شعار چه خصوصیتی دارد که حضرت توصیه کردهاند صبر، شعار قرار داده شود؟ در پاسخ به این پرسش سه احتمال وجود دارد:
الف) شعار یعنی پیراهن زیرین و به پیراهن زیرین از آن جهت که به موی بدن (شَعر) متصل است، شِعار گفته میشود(مفردات راغب). خصوصیت لباس زیرین آن است که نزدیکترین چیز به بدن بوده و نسبت به لباس رویین کمتر از بدن جدا می شود و به تعبیر دیگر ملازمهی بیشتری با بدن دارد.
حضرت امیر(ع) می فرمایند که صبر را پیراهن زیرینِ خود قرار دهید؛ یعنی ملازمهی دائمی با صبر داشته باشید چرا که صبر مهمترین عامل پیروزی است.
ب) معنای دیگر #کلمه_شعار، ندایی است که سپاهیان یک لشکر سر میدهند تا نشانه و علامتی برای شناسایی یکدیگر باشد. (المحیط فی اللغة) بر این اساس، معنای « استشعار» آن است که نشانه بارز شما در جنگ بايد صبر و شكيبايى باشد. این امر از دو جهت به پیروزی کمک می کند: یکی آنکه دشمن در برابر سپاهی که نشانه بارزش صبر و استقامت است دچار ضعف در روحیه می شود. دیگر آنکه چنین شعاری، تلقین استقامت و پیروزی است و امروزه اثر شگفت آور تلقین بر کسی پوشیده نیست.
ج) برخی احتمال داده اند که « استشعار» از «شعور» بمعنى فهم گرفته شده باشد یعنی باید بدانی که بدون صبر و استقامت نمی توان به پیروزی رسید پس اگر طالب #پیروزی هستی باید صبر پیشه کنی. (ابن میثم)
https://telegram.me/banahjolbalaghe
بسم الله
#با_شیفتگان_نهج، شماره 27
🌻🌾🍃🌴💐🌷🌸🌾🌛🌝
🔷#بهترین_شرح_نهج_البلاغه
#آیت_الله_خامنهای: (شماره 3)
پیش از انقلاب - من نهج البلاغه را در بین جوانها و طلاب علوم دینی و دانشگاهیها تدریس میکردم. به #شروح_نهج_البلاغه مراجعه میکردم. آن وقت به نظرم اینطور میرسید که در بین همهی شرحهایی که بر نهج البلاغه نوشته شده است،👈«#شرح_ابن_میثم» 👉از جهت تبیین مراد امیرالمؤمنین و کلمات آن بزرگوار بهترین شرح است.
🔸جا دارد که این شخصیت عظیمالقدر علمی از طرف همهی مسلمانها تجلیل شود؛ چون نهج البلاغه کتاب همهی مسلمین است؛ لذا شما ملاحظه میکنید که از علمای شیعه و سنی در طول قرنهای متمادی، افراد بزرگ و نامداری این کتاب را شرح کردهاند - چه از علمای اهل سنت، چه از علمای شیعه - در همین دورانهای اخیر شیخ محمد عبده این کتاب را شرح کرده و از این کتاب تجلیل کرده است.
👈نهج البلاغه متعلق به همهی مسلمین است👉. (۱۳۸۵/۱۰/۲۵) http://farsi.khamenei.ir/memory-content?id=25595
https://telegram.me/banahjolbalaghe
بسم الله
#با_مترجمان_نهج، شماره31
🌾🌺💐🌺🍃
🔵کلمه سیل
«یَنحدِر عنّی السَّیل» خطبه 3
#کلمه_سیل در زبان فارسی چون به معنای ویرانگری و تخریب نیز اشاره میکند، از نظر معنای ضمنی (Connotation) بار منفی پیدا کرده است اما در زبان عربی هر آب فراوانی که در حال حرکت باشد (چه تخریب و ویرانگری داشته باشد چه نداشته باشد) سیل نامیده میشود.
✍️روایاتی وجود دارد که نشان میدهد مردم برای استفاده از آبهای سرگردان در آبیاری نخلهایشان منازعاتی داشتهاند و به محضر پیامبر ص آمدهاند. در این روایات، آبیاری نخل به وسیله آب سیل (شُرب النّخل بالسّیل)، ذکر شده که نشان میدهد سیل در زبان عربی لزوما به معنای آب ویرانگر نیست.
🔹اتفاقا در جمله «ینحدر عنی السیل» که در نهج البلاغه به کار رفته، کلمه سیل دارای معنای منفی نیست و منظور حضرت این است که از وجود من آبی حیاتبخش و روحافزا همواره روان است.
از این رو از مترجمان محترم توقع میرود کلمه سیل عربی را در زبان فارسی به سیل فارسی برنگردانند.
#خطبه_3
https://telegram.me/banahjolbalaghe
بسم الله
#با_شیفتگان_نهج، شماره 28
🌻🌾🍃🌴💐🌷🌸🌾🌛🌝
دکتر محمدرضا زائری در پنجره نوشته است:
✍️سالها پیش در دوران نوجوانی از درس استادی بهره می بردیم به نام سید علی موسوی، ایشان که تحصیلات دانشگاهی خود را گویا در آمریکا (ایالت اوهایو) طی کرده بود نقل می کرد که: «استادی برای تدریس به دانشگاه ما دعوت شده بود که مشاور اقتصادی رییس جمهور وقت آمریکا بود …» ایشان می گفت: «در نخستین جلسهی درس، استاد متوجه شد که من ایرانی هستم و با لحن تحقیرآمیزی در باره شیعه سخن گفت. من هم هفته بعد نسخهای از ترجمه انگلیسی نهج البلاغه برایش هدیه بردم و از او خواستم آن را ورق بزند و ببیند.
چند هفته گذشت تا اینکه یک روز منشی اساتید، مرا به اتاق او فراخواند. وقتی وارد شدم، دیدم روزنامهای به دست دارد و با چهرهای گرفته در حال قدم زدن در اتاق است. او به عکس جوانی در صفحه اول روزنامه اشاره کرد که خودسوزی کرده بود. او گفت هر چه امروز این جوانان بیهویت و بیپناه میشوند و سرانجام به دام گروههای شیطانی و فساد و مواد مخدر میافتند، از آن روست که همین «علی»ی شما را کم دارند!
من کتابی را که به من داده بودی خواندم تا اینکه به عهد #مالک_اشتر رسیدم. این نامه چنان در من اثر گذاشت که شروع کرده ام به حفظ کردن متن آن و هر روز صبح همسرم با تعجب از من می پرسد، این چیست که اینقدر تو را مشغول کرده است؟!
سپس توضیح داد که امروز اگر بزرگترین حقوقدانها و متفکران دنیا جمع بشوند معلوم نیست بتوانند چیزی به جامعیت چنین نامهای بنویسند که چندین قرن از آن می گذرد.
http://rahyafte.com/10471/%DA%86%D9%88%D9%86
#نامه_53
https://telegram.me/banahjolbalaghe
... فجمع أصابعه و وضعها بين أذنه و عينه ثم قال: الْبَاطِلُ أَنْ تَقُولَ: سَمِعْتُ وَ الْحق أن تقول: رأیتُ.
@banahjolbalaghe
بسم الله
#با_معارف_نهج، شماره 43
🔵ظلم غیرعمدی حکومت به متهمان
وَ إِنِ ابْتُلِيتَ بِخَطَإٍ وَ أَفْرَطَ عَلَيْكَ سَوْطُكَ أَوْ سَيْفُكَ أَوْ يَدُكَ بِالْعُقُوبَةِ فَإِنَّ فِي الْوَكْزَةِ فَمَا فَوْقَهَا مَقْتَلَةً فَلَا تَطْمَحَنَّ بِكَ نَخْوَةُ سُلْطَانِكَ عَنْ أَنْ تُؤَدِّيَ إِلَى أَوْلِيَاءِ الْمَقْتُولِ حَقَّهُم #نامه_53
ممکن است برخورد مأموران حکومت با یک متهم یا یک مجرم ناخواسته و به صورت غیرعمدی موجب مرگ او شود. بیان حضرت علی علیه السلام به گونهای است اصل وقوع ناخواستهی چنین حوادثی را در حکومت پذیرفتهاند اما درباره آن چند نکته بیان کردهاند:
1) چنین اتفاقی برای حکومت یک ابتلا است (ان ابتُلیتَ ...).
2) حکومت با هیچ بهانهای نباید از عذرخواهی و جبران مافات شانه خالی کند.
3) یکی از عواملی که ممکن است حاکم را از جبران مافات منصرف کند، نخوت و تکبّر سلطنتی است.
4) در چنین مواردی باید به بازماندگان دیه پرداخت شود اما حاکمیت نباید به همین اکتفا کند بلکه باید «حقّ» بازماندگان را ادا کند(تُؤَدِّيَ إِلَى أَوْلِيَاءِ الْمَقْتُولِ حَقَّهُم)، حق بازماندگان شامل حقوق مادی (مانند دیه) و حقوق معنوی میشود. منظور از حقوق معنوی این است که مثلا اگر مرگ یکی از اعضای یک خانواده توسط حکومت به آبروی آنان صدمه زده است، حتما باید حکومت به گونهای از آنها عذرخواهی بکند که اعاده حیثیت شود.
#حقوق_متهم
#عدالت_کیفری
#عدالت
#ظلم_سهوی_حکومت
https://telegram.me/banahjolbalaghe
بسم الله
#با_مترجمان_نهج، شماره32
🌾🌺💐🌺🍃
🔵#کلمه_دهقان در نهج البلاغه
👈کلمه دهقان در نهج البلاغه به صورت جمع (دهاقین) به کار رفته است. این کلمه در اصل وضعش فارسی بوده و عربی اصیل نیست. ''دهقان'' در زبان عربی به معنای «تاجر»، «بزرگ روستا» و «مالک و زمیندار و باغدار» به کار میرود اما در زبان فارسی امروز به معنای کشاورز به کار میرود. از همین رو مترجمان باید مواظب باشند که از برگردندان کلمه دهقان عربی به دهقان فارسی اجتناب کنند.
امام علیه السلام در صدر #نامه_19 به فرماندار بحرین نوشتهاند: «فَإِنَّ دَهَاقِينَ أَهْلِ بَلَدِكَ شَكَوْا مِنْكَ غِلْظَةً وَ قَسْوَةً وَ احْتِقَاراً وَ جَفْوَة» در #حکمت_37 نیز آمده است: «قد لقیه عند مسیره الی الشام دهاقین الانبار...».
در نامه 19 کسانی که از دست کارگزار امام علیه السلام به ایشان شکایت کردهاند، دهقانان و کشاورزان نبودهاند بلکه بزرگان و مالکان بحرین بودهاند. در حکمت 37 نیز کسانی که امام علی علیه السلام در حین سفر به شام با آنان برخورد کردهاند، کشاورزان و دهقانان انبار نبودهاند بلکه بزرگان انبار (شاید هم تاجرانی از سرزمین انبار) بودهاند.
با این حال در ترجمه کلمه دهاقین بسیاری از مترجمان دقت لازم را نکردهاند.
https://telegram.me/banahjolbalaghe