.
💠 شما چگونه حرف زدن را به بچههایتان یاد میدهید؟ گرامر و قواعد یاد میدهید؟! نه، حرف میزنید، او هم یاد میگیرد. به همین دلیل اگر اصفهانی باشید، لهجه فرزندتان هم اصفهانی میشود و حتی آهنگ حرفزدنتان را هم تقلید میکند.
🔰 شکلگیری اخلاق و روحیات کودک هم مثل حرف زدنتان است. شما فرزندتان را تربیت نکنید؛ بلکه خودتان را تربیت کنید، بچه هم به تبع شما تربیت میشود و شکل میگیرد.
🔻شما در کارهای خودتان دقّت کنید، نتیجهاش این است که فرزندتان هم مثل خودتان میشود.
📸 #روش_الگویی 8⃣
✍ #آیت_الله_حائری_شیرازی | راه رشد، جلد سوم، صفحه ۷۰.
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
.
🔹اگر مربی به آنچه میگوید، خود نیز عمل کند، فرد مورد تربیت، راه خود را به خوبی می شناسد، از رفتار مربی سرمشق می گیرد و گفتارش را موید رفتارش محسوب میدارد.
🔸اما چنانچه در بین گفتار و رفتار او تفاوت و دوگانگی مشاهده کند، سرگردان خواهد شد، چون نمیداند از گفتار مربی پیروی کند یا از رفتارش. لذا یا به طور کلی سلب اعتماد می کند، یا اینکه رفتارش را ترجیح داده و پیروی مینماید، اما به هر حال گفتارش از اعتبار ساقط می شود...
🔰در احادیث نیز به موضوع ضرورت هماهنگی بین گفتار و رفتار مربی، اشاره شده است، برای نمونه حضرت صادق(ع) فرمود: چنانچه عالم به علم خود عمل نکند، مواعظ با سرعت از قلب ها زایل می شود، چنانکه باران از جای صاف و صیقلی میلغزد و زایل می شود.
📜 #احادیث_تربیتی 5⃣1⃣
📸 #روش_الگویی 9⃣
✍ #آیت_الله_امینی | اسلام و تعلیم و تربیت، صفحه ۳۹۹ و ۴۰۰.
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
.
اساتید هنر معمولا به اهداف تربیتی چندان توجه ندارند و برای برگزاری درست کارگاه هنری، به راهنمایی و نظارت مربی نیازمندند.
✅ بنابراین اگر مربی هستید:
1⃣ زمانی را برای گفتگو با استاد کارگاه هنری پیرامون مسائل تربیتی در نظر بگیرید.
2⃣ بر نحوهی ارتباط استاد با مخاطبان نظارت داشته باشید. باید دقت کنید که روابط استاد و شاگردی محدود به همان فضای کارگاه بماند و خارج از نظارت، ارتباطهای آسیبزا برقرار نشود.
3⃣ با توجیه استاد، کارگاه را از نظر محتوایی جهتدهی تربیتی کنید.
4⃣ میتوانید از استاد به عنوان واسطهی تربیتی استفاده کنید و از او دربارهی برخی متربیان، برخورد یا اقدام خاصی بخواهید.
📚 برگرفته از کتاب «هنر نه برای هنر»، مرتضی رجایی و همکاران، صفحه ۱۵۹.
🎨#کارگاه_هنری 9⃣
🧩#قالب_های_تربیتی
🔰 باور
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
.
🌀معلم، تنها یک آموزگار نیست؛ بلکه مهمتر از آن، یک مربی و الگوی با نفوذ است. یک معلم خوب که با رفتار نیک و گفتار پسندیدهاش دانشآموزان را خوب پرورش دهد، بزرگترین خدمت را نسبت به اجتماع انجام داده است.
🔻برعکس یک معلم بداخلاق و بدرفتار و منحرف که با رفتار بد خود دانشآموزان را به انحراف و تباهی میکشد، بزرگترین خیانتها را نسبت به اجتماع مرتکب خواهد شد.
🔸معلم نمیتواند نسبت به اخلاق رفتار خود آزاد و بیتفاوت باشد؛ بلکه باید به مسئولیت سنگین و ارزشمند خویش و مقدار نفوذش در دانشآموزان خوب بیندیشد.
📸 #روش_الگویی 0⃣1⃣
✍ #آیت_الله_امینی | اسلام و تعلیم و تربیت، صفحه ۳۹۸.
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
.
📍بچهها وقتی میبینند که پدرشان هنگامی که میخواهد با زن نامحرم صحبت کند در چشم او نگاه نمیکند، باور میکنند که پدرشان چشمپاک است...میبینند پدرشان باانصاف است، مثلاً پسر حرفی میزند و با اینکه خردسال است چون حرفش منطقی است پدر گوش میدهد و میپذیرد...
🔰 در این حالت، پسر دربارۀ پدرش چه قضاوتی میکند؟ او میبیند پدر نماز میخواند و رفتار و اخلاقش اینقدر پسندیده شده، پس پیش خودش میگوید اینها از اثرات نماز است.
🌀 گاهی کسی بیمار میشود وقتی با دوستش مشورت میکند او میگوید من نزد فلان دکتر رفتم و نتیجه گرفتم. لذا او نیز به همان دکتر مراجعه میکند. عمل آن دکتر، مُبلّغش میشود. عمل پدر و مادر نیز مبلّغ نماز و روزه میشود.
✅ نتیجه این میشود که قبل از اینکه پدر یا مادر به فرزند بگوید که نمازت را بخوان یا اول وقت بخوان یا برای نماز صبح بیدار شو، خود بچه به پدر و مادر میگوید شما که برای نماز صبح بلند میشوید مرا هم صدا کنید.
📸 #روش_الگویی 1⃣1⃣
✍ #آیت_الله_حائری_شیرازی | راه رشد، جلد سوم، صفحه ۷۲ و ۷۳.
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
.
📌 چشمان ظریف کودک همانند یک دوربین حساس فیلمبرداری، از همه حرکات و رفتار والدین فیلمبرداری میکند و از رفتار خوب یا بد آنان تقلید مینماید.
🌀 از لبخندها و زمزمهها و نوازشهای مادر درس خوشبینی و اعتماد و اظهار محبت میآموزد. از تندیها و عصبانیتها و بدرفتاریهای او نیز درس خشونت و بدرفتاری می گیرد.
🔻روابط خوب مؤدبانه و صمیمانه پدر و مادر یا روابط تیره بی ادبانه خصمانه، لجبازیها و کشمکشهای آنان بدون شک در تربیت و شکلگیری شخصیت کودک تأثیر بسزایی دارد.
🔸شما آثار و عکسالعمل رفتار خوب یا بد والدین را در بازیهای انفرادی یا دستهجمعی کودکان میتوانید مشاهده کنید.
📸 #روش_الگویی 2⃣1⃣
✍ #آیت_الله_امینی | اسلام و تعلیم و تربیت، صفحه ۳۹۵.
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
.
💠 الإمامُ عليٌّ عليهالسلام: إنّ الوَعظَ الّذي لا يَمُجُّهُ سَمعٌ و لا يَعدِلُهُ نَفعٌ ما سَكَتَ عَنهُ لِسانُ القَولِ وَ نطَقَ بهِ لِسانُ الفِعلِ.
🔰 امام على عليهالسلام: اندرزى كه هيچ گوشى آن را دور نمىاندازد و هيچ سودى با آن برابرى نمىکند، آن اندرزى است كه زبانِ گفتار از آن خاموش شود و زبانِ كردار بدان گويا گردد.
📚 غررالحکم، صفحه ۸۱.
💢 با رفتارهایمان، فرزندان و متربیانمان را اندرز دهیم.
📜 #احادیث_تربیتی 6⃣1⃣
📸 #روش_الگویی 3⃣1⃣
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
.
🔰 مادام كه فرزند در خانه است، تنها با مراعات پدر و مادر كار تمام است و همين كه پا به بيرون مىگذارد و با ديگران محشور مىشود، پدر و مادر بايد به جز مراعات سابق، به بتها و مرجع تقليدها و الگوهاى ديگر كودك نيز توجه داشته باشند.
✴️ از آنها كه مىتوانند الگوى خوبى باشند، تمجيد كنند و از آنها كه نمىتوانند، با زرنگى انتقاد كنند، تا اين كه وازدگى در فرزند به وجود بيايد.
🌀 اين غلط است كه با زور كودك را از چنين شخصيتى محبوب جدا كنند؛ چون اين جدايى جز عطش و علاقه چيزى زياد نمىكند و هر چه فرزند بزرگتر شود، بيشتر به خود فرو مىرود و از پدر و الگوى سابقش فاصله مىگيرد.
🔺در اينجاست كه پدر بايد فرزند را با الگوهاى بزرگتر و شخصيتهاى عظيمتر آشنا كند و آنها را براى او ترجمه نمايد، وگرنه فرزند خود سرانه به اين كار دست مىزند و با اشتباههاى خود، فسادهايى به بار مىآورد و از دست مىرود.
📸 #روش_الگویی 4⃣1⃣
✍ #استاد_صفایی_حائری | تربیت کودک، صفحه ۵۵ و ۵۶.
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
.
🔹در طول برگزاری کارگاه هنری باید مدام فرد را ارزیابی کنید. شما باید با چشمانی تیز، حالات مخاطبان را تحت نظر داشته و برای مواجههی سازنده با آنها برنامهریزی کنید. البته توجه داشته باشید تا حد امکان این نظارت نامحسوس باشد.
🔸مثلا روحیاتی مثل ترس، هیجان، دقت، صبر، فردگرایی یا جمعگرایی را در کارگاههای هنری میتوان سنجید.
🔹این شناختها در نحوه تشویقهای ما نیز مؤثر است. کسی که فکر میکند از تلاش بینیاز شده است، در صورتی که تشویق شود، به خود مغرور میشود؛ اما وقتی شخصی به توانایی خود اطمینان ندارد و زود ناامید میشود، باید حتی تلاشهای کوچکش را تشویق و حمایت کنیم.
📚 برگرفته از کتاب «هنر نه برای هنر»، مرتضی رجایی و همکاران، صفحه ۱۵۶ و ۱۵۷.
🎨#کارگاه_هنری 0⃣1⃣
🧩#قالب_های_تربیتی
🔰 باور
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
.
🏵 بچهها حالت تقلید دارند و مسئولیتپذیری را از مادر و پدرشان یاد میگیرند.
1⃣ اگر چراغ اتاقش روشن است و بیرون آمده، شما بروید چراغ را خاموش کنید و هیچ چیز هم به او نگویید؛ فقط یک نگاهی به او بکنید که یعنی وقتی نیستی، چراغ را خاموش کن.
2⃣ اگر رختخوابش پهن است و آمده سر سفرۀ ناشتایی، رختخواب را بلند کنید و بیایید جلو و بگوید: نه بابا! من خودم این کار را میکنم.
3⃣ اگر کاغذی در اتاقش روی زمین مانده، بردارید و نگاهش کنید و حرفی نزنید. اینطور مسئولیتپذیر میشود.
📸 #روش_الگویی 5⃣1⃣
✍ #آیت_الله_حائری_شیرازی | راه رشد، جلد چهارم، صفحه ۱۹۵ و ۱۹۶.
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
.
🔸«قصهی یک گربه و پنج موش»، داستان پنج موش است که وقتی میخواهند برای خوردن غذا از لانهشان بیرون بیایند، با یک گربهی خواب مواجه میشوند. چهار موش با شجاعت از لانه خارج میشوند و بیسر و صدا غذایشان را میخورند؛ اما موش پنجم که ترسیده، با سر و صدای زیاد، گربه را از خواب بیدار میکند. در نهایت پنج موش با کمک هم، گربه را فراری داده و خودشان به لانه برمیگردند.
✍ نویسنده: مصطفی رحماندوست
📚 ناشر: کانون پرورش فکری کودک و نوجوان
📄 تعداد صفحات: ۲۰ صفحه
🙎♂ مخاطب: کودکان ۴ تا ۸ سال
✅ ویژگیها
1⃣ نثر آهنگین داستان که برای کودکان این رده سنی بسیار شیرین است.
2⃣ همراه بودن این داستان با بازی؛ شما میتوانید در حین خواندن داستان، با پنج انگشت دست کودکتان هم داستان را بازی کنید.
🪴 اثرات تربیتی
1⃣ نشان دادن ارزش شجاعت
2⃣ آموزش همکاری در حل مشکلات
🛒 برای تهیه نسخه کاغذی کتاب به اینجا مراجعه فرمایید.
#قصه_یک_گربه_و_پنج_موش
#معرفی_کتاب_کودک 2⃣
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat