🌱 بسم الرب الحکیم🌱
📔فهرستی از مقالات و تحلیلات کانال «دانش حیاتی» از بدو تأسیس در ایتا:
✍️ کسب جمعیت از زلف پریشان در راهپیمایی ۲۲ بهمن!
✍️ همگرایی نهایی فلسفهٔ ذهن معاصر با علم النفس حکمای متأله
✍️ خیزش علیه نیولیبرالیسم
✍️ چپاول ایران و دولت به دست شرکتهای شبهدولتی!
✍️ حکمت مسکن و حکمت نسوان
✍️ یک لحظه نادر و استثنائی در یک رسانه اصلی امریکایی: نشانهای از تلاقی مغتنم منتهی الیه چپ و منتهی الیه راست در باره سیاست خارجی ایالات متحده!
✍️تسلیم و تقلیل تدریجی انقلابیون و متدینین در برابر استیلای سرمایهداری پساانقلابی
✍️ خلاصهٔ علل تورم دلار و ریال بر اساس تحقیقات بنده و نقش نیولیبرالیسم
✍️ سیری در مهمترین وقایع جنبش ملی شدن نفت و عملکرد دکتر مصدق
✍️ ما، علی علیزاده و سابقهای از التقاط که همهٔ ما را مفتون کرد
🔈 در خصوص تجدید روابط ایران و عربستان در زمینه نظم جدید جهانی و مواضع و وقایع گذشته
✍ ملت یهود: دار المجانین
✍️ تعارض سرمایه و کار در نظام سرمایهداری، بخش اول | بخش دوم
✍️ همجنسگرایی در ساحت علم و فلسفه و اخلاق
✍️ نمونه یک عارضهٔ فرهنگی در بین نخبگانِ «خودی»!
✍ ملازمهٔ لیبرالیسم و آگنوستیسیسم: یک اعتراف مغتنم!
🙏پذیرای نظرات فرهیختگان گرامی هستیم در کانال دانش حیاتی🧬
🆔 @criticalknowledge
May 11
هدایت شده از سید یاسر جبرائیلی
"دولت حامی، هادی و ناظر" به جای "دولت متصدی" از دهه ۶۰ گفتمان رهبر حکیم انقلاب اسلامی درباره ایفای نقش دولت در اقتصاد بوده است.
این گفتمان، هم #نه_به_نئولیبرالیسم است هم #نه_به_کمونیسم. در "دولت و بازار" سعی کردهام الگویی عملیاتی برای این اندیشه ارائه کنم
bookroom.ir/book/80228/
هدایت شده از اقتصاد فرهنگی
ما سال ۵۷ از لیبرالیسم عبور کردیم
لیبرالیسمی که باعث شکافهای طبقاتی و بیعدالتیهای شدید دهه پنجاه شده بود. اما در دام نگاههای سوسیالیستی افتادیم.
البته قطعا نسبت به وضعیت قبل بهتر بود. در دوران جنگ طبیعی بود که دولت با تمام توان وارد شود. اما نتیجهی این دولتی شدن باز هم عدالت نبود.
بنابراین ایده مقام معظم رهبری در گام دوم انقلاب نه شرقی و نه غربی است.
ایدهی مردمیسازی اقتصاد.
ایدهای که ما را به عدالت برساند.
اینکه لیبرالسرمایهداری و کمونیسم هر دو غلط هستند بدیهی است و قطعا مقام معظم رهبری نمیگویند برای رسیدن به عدالت از اقتصاد دولتی به سمت اقتصاد سرمایهداری حرکت کنیم.
آنقدر امامین انقلاب در این رابطه سخن گفتند و صراحت دارند که اساسا جای بحث ندارد.
اما راهکار حرکت به سمت عدالت چیست!
حضرت آقا بارها تاکید کردند که رشد تعاونیها ما را به سمت عدالت سوق خواهد داد. آخرین مرتبه هم در دیدار با فعالان و کارآفرینان اقتصادی بود که به این نکته اشاره کردند.
فلذا هرگونه تفسیر به رای توسط نئولیبرالها که بیانات آقا را مصادره به مطلوب کند خیانت به مردم و عدالت است.
♨️ اقْتِصادِفَرهَنگی: 🇮🇷
💠 @h_abasifar
بهار شد، در میخانه باز باید کرد
به سوی قبلهٔ عاشق نماز باید کرد
نسیم قدس به عشّاق باغ مژده دهد
که دل ز هر دو جهان بینیاز باید کرد
کنون که دست به دامان سرو مینرسد
به بید عاشق مجنون نیاز باید کرد
غمی که در دلم از عشق گُلعذاران است
دوا به جام میِ چارهساز باید کرد
کنون که دست به دامان بوستان نرسد
نظر به سروْ قدی سرفراز باید کرد
قبلهٔ عشق از روحالله خمینی
@criticalknowledge دانش حیاتی
May 11
دانش حیاتی
به نام خداوند عدل و حکیم ✍ تعارض سرمایه و کار در نظام سرمایهداری: ۱، مسئله در این نوشته، مسئلهٔ ن
🍃🌱به نام خداوند عدل و حکیم🌱🍃
✍ تعارض سرمایه و کار در نظام سرمایهداری: ۲، راهحل سوسیالیستی کارل مارکس
در بخش پیشین دیدیم که مشکل لاینحل نظام #سرمایهداری عبارت از تعارض بین سرمایه از یک سو و حقوق کارگر و دیگر مصالح مثل سلامت محیط زیست است. دلالت این تعارض مشخص است: منبع سودآوری در اقتصاد سرمایهداری، غیر از مهارت و مدیریت صاحب سرمایه، استثمار دیگر عوامل تولید است. استثمار عوامل تولید از طرف سرمایهدار با هدف کسب سود انجام میشود.
❓حالا با یک پرسش اساسی رو به رو میشوم: آیا سودآوریِ سرمایهگذاری واقعاً مستلزم استثمار مخرب نیروی کار و طبیعت است؟ یا مقصر طلب سودآوری بیش از حد است؟
🧮 اما اگر برای سودآوری بخواهیم حدی اخلاقی و معقول قائل شویم باید قاعدتاً شأن عوامل تولید را تعیین کنیم که در هزینه و درآمد سرمایهگذاری مؤثر هستند. شأن نیروی انسانی (کارفرما و نیروی کار) شامل نقش، نیازها و حقوقشان است. شأن سرمایه ناظر به حق #مالکیت و سهمبری از آن است.
💪طبق نظریهٔ ارزش #کارل_مارکس، اقتصاددان یهودی آلمانیِ قرن نوزدهم، سود سرمایه در حقیقت متعلق به کار است چون کار است که مواد اولیه را به کالا تبدیل میکند. از نظر او صاحبان سرمایه بخشی از ارزشی که کار کارگر ایجاد میکند را تصاحب میکنند و این منشأ ظلم به کار و افزایش سرمایهٔ کارفرما میشود.
⚖ مارکس ریشهٔ این استثمار را #مالکیت_خصوصی سرمایه و ابزارهای تولید و عدم مالکیت کارگران بر این عوامل میدانست. راه حل از نظر او جامعهای بود که در آن سرمایه در اشتراک همه است و به طبقهٔ خاصی تعلق ندارد و درآمد افراد متناسب با کار آنها است نه سرمایهٔ شخصیشان. در چنین شرایطی سودْ عادلانه بین اشخاص جامعه توزیع خواهد شد.
تحلیل مارکس، بعد از دو قرن یکهتازی و جنایات لیبرال سرمایهداری، هم از بعد منطقی و هم احساسی جذابیت ویژهای داشت و سرمنشأ بزرگترین جنبش سیاسی-اجتماعی از زمان رفرماسیون مذهبی در قرن ۱۶ شد. اما مثل جنبش رفرماسیون مصائب زیادی ایجاد کرد و نهایتاً در شوروی شکست خورد.
💡در این نوشتهها نمیخواهم به آن جنبههای کمونیسم شوروی که شاید معلول عملکرد اشخاصی مثل استالین یا وضعیت تاریخی روسیه یعنی عقبماندگی صنعتی آغازین بود بپردازم. بلکه دقیقاً میخواهم علل عدم توفیق نظریهٔ ارزش مارکس را به رغم معقول بودن نسبی آن توضیح دهم که در شوروی هم مصداق داشت.
منتظر بخشهای بعدی این سلسله نوشتجات در دانش حیاتی باشید 🙏
@criticalknowledge
هدایت شده از اخبار سوریه
وزارت کشور فرانسه از حضور بیش از یک میلیون نفر در اعتراضات سراسری این کشور علیه اصلاحات قانون بازنشستگی خبر داد و پلیس فرانسه برای متفرق کردن معترضان و مقابله با آنارشیستها در پاریس و دیگر مناطق متوسل به شلیک گاز اشکآور شد.
نهمین روز اعتراضات سراسری در فرانسه که بیشتر به صورت صلح آمیز برگزار شده بود به اختلال در حمل و نقل عمومی، قطارها و هواپیماها منجر شده است. وزارت کشور فرانسه اعلام کرده که یک میلیون و ۸۹ هزار معترض در خیابانهای فرانسه حضور داشتند که دو برابر فراخوان اعتراضات ۱۵ مارس بوده است.
این اظهارات در حالی صورت میگیرد که خشونتهای بیش از اندازه پلیس فرانسه باعث شده که معترضان نه تنها بیشتر شوند که جسورتر و خشمگینتر شده و از کنترل خارج گردند. تصاویر منتشر شده از خشونت پلیس فرانسه حکایت از آن دارد که دولت این کشور سرکوب و هر شکل ممکن را در دستور کار خود قرار داده و میخواهد معترضان را این شیوه راهی خانه کند.
@syriankhabar
هدایت شده از اخبار سوریه
🔴 ادامه تنشهای دریایی بین چین و آمریکا
🔻تنشهای دریایی میان چین و آمریکا در دریای چین جنوبی برای دومین روز متوالی تکرار شده است. تنها ۴۸ ساعت پس از پایان سفر رئیس جمهور چین به روسیه و صحبت وی مبنی بر شکلگیری نظم نوین جهانی با تغییر نظم حاکم پس از ۱۰۰ سال، نظامیان آمریکایی در اقدامی تحریک آمیز و برای آنکه «ثابت» کنند «در بر همان پاشنه میچرخد» وارد حریم دریایی چین شدند، اقدامی که روز پنجشنبه با مداخله ناوشکنهای چینی به پایان رسید اما از قرار معلوم طرف آمریکایی خیال ندارد به این اقدامات پایان دهد.
🔻بر اساس گزارشهای منتشرشده یگان هفتم نیروی دریایی آمریکا روز جمعه در واکنش به انتقادهای چین درباره دومین حضور ناوشکن آمریکا در آبهای اطراف جزایر پاراسل در دریای چین جنوبی اعلام کرد، این ناوشکن بر اساس قوانین بینالمللی عمل کرده است! به نظر میرسد که طرف آمریکایی با حرکت دادن کشتی ها در محدوده مورد ادعای چین در جزایر پاراسل میخواهد به پکن یادآور شود که اینجا یک محدوده بینالمللی است و تعلقی به چین ندارد!
🔻 در بیانیه نیروی دریایی ارتش تروریستی آمریکا آمده است: حضور ناوشکن آمریکایی یو اس اس میلیوس در آبهای مورد مناقشه دریای چین جنوبی و در نزدیکی جزایر پاراسل بر اساس قوانین عبور و مرور دریایی در منطقه است. لوکا باکیک، سخنگوی یگان هفتم نیروی دریایی آمریکا نیز در بیانیهای گفت: ادعاهای غیرقانونی و فراگیر دریایی در دریای چین جنوبی یک تهدید جدی برای آزادی دریاها از جمله آزادی عبور ور مرور و پرواز بر فراز این منطقه، تجارت آزاد و بدون مانع و آزادی فرصتهای اقتصادی برای ملتهای واقع در دریای چین جنوبی است. آمریکا ادعاهای گسترده دریایی در سراسر جهان را بدون در نظر گرفتن هویت مدعی به چالش میکشد.
🔻اوایل امروز «تان کفهئی، سخنگوی وزارت دفاع چین در ادامه اظهارات روز پنجشنبه خود اعلام کرد، این ناوشکن آمریکایی برای دومین بار وارد آبهای مورد مناقشه شده و یکپارچگی و امنیت چین را تضعیف کرده است، بنابراین پکن از آمریکا میخواهد تا این اقدامات تحریک آمیز را متوقف کند، اقدام ارتش آمریکا به شدت حق حاکمیت و امنیت چین را نقض کرده، قوانین بینالمللی را به صورت جدی زیر پا گذاشته و ادلهای دیگر بر پیگیری هژمونی عبور و مرور و نظامی کردن دریای چین جنوبی توسط ایالات متحده به شمار میرود. چین تمامی اقدامات لازم را برای اطمینان حاصل پیدا کردن از امنیت خود انجام میدهد.
🔻به نظر میرسد که تنشها خیلی چین و آمریکا در آسیای شرقی دارد وارد مرحله تازهای میشود، هر چند دو طرف تلاش خواهند کرد تا از ورود به مرحله غیرقابل بازگشت خودداری کنند ولی تحرکات آمریکا در فاصله ۱۵ هزار کیلومتری خاک خود، نمیتواند عاقبت خوشی داشته باشد. چین به هیچ عنوان ژاپن سال ۱۹۴۵ نیست، چهار برابر آمریکا جمعیت دارد و به اندازه کافی هم بمب اتم دارد و در ضمن، اقتصاد قوی و دسترسی مطمئنی به منابع انرژی از جمله نفت و گاز دارد.
@syriankhabar
هدایت شده از ابوقاسم
هیچ کس فکر نمی کرد که روزی یک باریکه کوچکی مثل این قسمت که رضا خان به آتاتورک داد به این میزان اهمیت پیدا کند.
اگر این قسمت از خاک از پیکره ایران جدا نمیشد سناریوی کریدور زنگزور مطرح نمیشد چراکه ترکیه ارتباطی با نخجوان نداشت و اساسا آن ها برای رسیدن به باکو دو مشکل بزرگ پیش روی خود احساس می کردند.
اول اتصال به نخجوان، دوم سناریوی تصرف استان سیونیک، که در هردو مورد ایران را مقابل خود می دیدند.
اما انگار همه چیز براساس یک نقشه حساب شده طراحی شده و فقط ایران از این همه اتفاق و حادثه بی اطلاع بود.
شاید آتاتورک هم گمان نمی کرد یه روزی این باریکه گلوگاهی برای تنفس و ارتباط آن ها با آسیای مرکزی و دریای خزر شود، اما شد و الان مقامات ایران باید جور ترک فعل ها و خیانت های گذشتگان این کشور را بکشند.
آن قدر مساله قفقاز مرا بهم ریخت که هرجا می نشینم و با کسی صحبت می کنم این موضوع را بازگو می کنم تا سبک شوم
ابوقاسم