نکاتی در مورد مصوبه دولت در مورد واردات خودرو کارکرده (۱)
- آییننامه اجرایی فوق با حدود یکسال تاخیر از مهلت مقرر در قانون به تصویب دولت رسیده است. محتمل است تدوین و ابلاغ دستورالعملهای لازم برای اجرایی کردن مصوبه فوق نیز با تاخیر انجام شود.
- کارگروهی متشکل از وزارت اقتصاد، بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه باید سقف تعداد و ارزش واردات #خودرو_کارکرده را به صورت سالانه و بر مبنای نیاز بازار خودرو تعیین کند. بر اساس مفاد مصوبه فوق مشخص نیست که نیاز بازار بر چه مبنایی برآورد و سقفهای تعداد و ارزش بر چه اساسی تعیین خواهد شد. احتمالا در آینده در این خصوص دستورالعملی تدوین خواهد شد. ضمنا تا کنون خبری در خصوص سقفهای فوق برای سال ۱۴۰۳ منتشر نشده است.
- اگرچه کمی عجیب به نظر میرسد، ولی از مفاد مصوبه برداشت میشود که اشخاص حقیقی، مشابه اشخاص حقوقی، ملزم به اخذ تاییدیه تامین قطعات یدکی و خدمات پس از فروش از وزارت صنعت، معدن و تجارت هستند. احتمالا در آینده در این خصوص نیز دستورالعملی تدوین خواهد شد.
- واردکنندگان خودرو، از جمله اشخاص حقیقی، ملزم به افتتاح و کسب معدل حساب ارزی، بر اساس ضوابطی که توسط بانک مرکزی اعلام خواهد شد، هستند.
https://ble.ir/economicanalysis
https://eitaa.com/economicanalysis
تحلیل اقتصادی
نکاتی در مورد مصوبه دولت در مورد واردات #خودرو_کارکرده (2)
- اشخاص حقیقی «صرفا به منظور استفاده شخصی و مشروط به عدم امکان واگذاری خودروی وارداتی تا پنج سال» میتوانند نسبت به واردات خودرو اقدام کنند. نکته جالب این که در مصوبه فوق برای تعداد خودروی واردات توسط اشخاصی حقیقی محدودیتی ذکر نشده است؛ به عبارت دیگر، اشخاص حقیقی میتوانند بیش از یک خودرو کارکرده وارد کنند، مگر اینکه در ضوابط اجرایی بعدی محدودیتی در این خصوص اعمال شود. عبارت «صرفا به منظور استفاده شخصی» نیز مبهم است و استفاده تجاری از خودرو وارداتی را محدود نمیکند. مثلا، اشخاص واردکننده میتوانند نسبت به اجاره دادن خودروی وارداتی خود اقدام نمایند. همچنین، با توجه به رواج خرید و فروش غیررسمی حواله خودرو در کشور، درج شرط عدم امکان واگذاری خودروی وارداتی تا پنج سال نیز احتمال انجام معاملات غیررسمی و پیامدهای منفی قضایی مترتب بر چنین معاملاتی را افزایش میدهد.
- ترخیص خودرو منوط به اسقاط خودرو فرسوده است. این عامل میتواند باعث افزایش بیش از پیش خودرو فرسوده در بازار گردد. پیش از این مجموعه از عوامل، از جمله حکم دیوان عدالت اداری به ابطال تعیین سن فرسودگی برای خودروها، باعث افزایش قیمت چنین خودروهایی شده بود.
- شروط استفاده شخصی و عدم امکان واگذاری خودرو وارداتی تا پنج سال در مورد خودروهای وارداتی موجود در مناطق آزاد تجاری - صنعتی ذکر نشده است و به نظر میرسد امکان پلاکگذاری ملی و معامله این خودروها خارج از محدودیتهای فوق وجود داشته باشد.
با توجه به موارد ذکر شده و سایر نکات قابل طرح، به نظر نمیرسد مصوبه فوق باعث تحول جدی در بازار خودروی کشور، بهویژه خودروهای خارجی، شود.
https://ble.ir/economicanalysis
https://eitaa.com/economicanalysis
اختلال گسترده جهانی اخیر در سامانههای فناوری اطلاعات و ارتباطات، ضمن نمایان کردن #آسیبپذیری قابل ملاحظه ناشی از وابستگی بیش از حد به خدمات و محصولات شرکتهای محدود، ضرورت اتخاذ تدابیر مناسب و بههنگام، نظیر تنوعبخشی به تامینکنندگان خدمات، به منظور اطمینان یافتن از #تابآوری نظامات در برابر اختلالات را متذکر شد.
https://ble.ir/economicanalysis
https://eitaa.com/economicanalysis
انجمن تولیدکنندگان #فولاد طی نامهای به وزارت نیرو ضمن انتقاد از اجرایی نشدن توافقات فیمابین، اعلام کرد از روز ۲۰ تیر به دلیل محدودیتهای شدید #برق، تقریباً تولید فولاد کشور متوقف شده است. بر اساس مندرجات این نامه، محدودیتهای برقی در سال جاری هم زودتر و هم با شدت بیشتری اعمال شده به نحوی که از ۳۸۰۰ مگاوات ساعت برق توافق شده برای صنعت فولاد در خرداد ماه کمتر از ۷۰ درصد آن محقق شده است. در تیرماه نیز از ۲۴۰۰ مگاوات ساعت برنامه اعلامی، کمتر از ۵۰ درصد عملیاتی شده است.
این در حالی است که بر اساس ماده 25 قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار در زمان کمبود برق، واحدهای تولیدی صنعتی و کشاورزی نباید در اولویت قطع برق قرار داشته باشند و شرکتهای عرضه کننده برق موظفند هنگام عقد قرارداد با واحدهای تولیدی وجه التزام قطع برق را در متن قرارداد پیشبینی کنند. افزون بر این، هرگاه دولت به دلیل کمبودهای مقطعی به شرکتهای عرضه کننده برق دستور دهد موقتاً جریان برق واحدهای تولیدی متعلق به شرکتهای خصوصی و تعاونی را قطع کنند، موظف است نحوه جبران خسارتهای وارده به این شرکتها ناشی از تصمیم فوق را نیز تعیین و اعلام کند.
https://ble.ir/economicanalysis
https://eitaa.com/economicanalysis
عرضه خودرو وارداتی: بهانهای برای رشد نقدینگی و کاهش اعتبار دولت
تازهترین فراخوان برای ثبت نام از متقاضیان #خودرو وارداتی از سهشنبه 19 تیر تا یکشنبه 24 تیر در جریان بود. متقاضیان برای شرکت در این فراخوان باید تا ساعت 12 شنبه 23 تیر، مبلغ 500 میلیون تومان را در قالب #حساب_وکالتی مسدود میکردند. بنا بر اعلام وزارت صنعت، معدن و تجارب بیش از 130 هزار نفر در فراخوان فوق شرکت کردهاند. با توجه به اینکه تعدادی از بانکهای عامل تا 200 میلیون تومان اعتبار در اختیار متقاضیانی قرار میدادند که نزد آنها اقدام به گشایش حساب وکالتی میکردند، برآورد میشود حدودا بین 39 تا 65 هزار میلیارد تومان سپرده در قالب طرح فوق مسدود شده باشد.
در ابتدا اعلام شده بود که نتایج قرعهکشی شنبه 30 تیر اعلام خواهد شد و انتظار بر این بود که با فاصله کمی پس از اعلام نتایج، امکان آزادسازی موجودی حسابهای فوق وجود داشته باشد. با وجود این، هنوز نتایج اعلام نگردیده و سپردهها آزاد نشده است. البته طولانی شدن آزادسازی چنین سپردههایی مسبوق به سابقه است. در اولین دوره عرضه خودروهای وارداتی، سپردهها پس از گذشت بیش از یک ماه و نیم و در دور دوم پس از گذشت پنج روز آزاد شده بود. در هر صورت، بد قولی کاهنده #اعتبار است. حال آن که برای دولت، کسب و ارتقای اعتبار بسیار دشوار و از دست دادن آن بسیار آسان است.
در همین حین، اغلب بانکهای عامل، متقاضیان را به نگهداری سپرده خود در آن بانکها پس از آزاد شدن، بهویژه در ازای دریافت تسهیلات بر مبنای معدل موجودی حساب، تشویق و عملا سپردههای فوق را به #سپرده_وامخواه تبدیل میکنند. با فرض اینکه 39 هزار میلیارد تومان در طرح فوق مسدود شده باشد و با فرض اینکه صرفا نیمی از این مبلغ تبدیل به سپرده وامخواه شود، بر مبنای تبلیغات بانکهای پیشگفته، چهار ماه بعد و در آذر ماه احتمالا حداقل حدود 10 هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت خواهد شود. بر مبنای فروض دیگر، مبلغ تسهیلات میتواند بالغ بر 25 هزار میلیارد تومان و حتی به مراتب بیشتر شود. همان طور که قبلا اشاره شده بود، اگرچه ممکن است مسدود کردن سپردهها در حسابهای وکالتی در مقاطعی از #سیالیت #نقدینگی بکاهد، اما طرق دیگر میتواند به عاملی برای رشد نقدینگی تبدیل شود.
https://ble.ir/economicanalysis
https://eitaa.com/economicanalysis
اعلام تورم تیر 1403 و افزایش امیدواری نسبت به بهبود وضعیت نرخ تورم سالانه در پایان سال 1403
بر اساس گزارش ماهانه #شاخص_قیمت_مصرفکننده مرکز آمار برای تیر 1403، نرخهای #تورم ماهانه (افزایش قیمتها در تیر امسال نسبت به خرداد امسال)، نقطه به نقطه (افزایش قیمتها در تیر امسال نسبت به تیر پارسال) و سالانه (افزایش قیمتها در 12ماهه منتهی به تیر امسال نسبت به 12ماهه منتهی به تیر پارسال) به ترتیب، 2.2 درصد، 32.2 درصد و 35.5 درصد بوده است.
نرخ تورم ماهانه در این ماه، کمترین نرخ تورم ماهانه در سال جاری و 0.2 درصد بیشتر از تورم ماهانه در اسفند 1402 بوده است. عواملی نظیر اقدام بسیاری از عاملان اقتصادی در به تعویق انداختن معاملات مهم خود تا تعیین تکلیف شدن انتخابات ریاست جمهوری، برگزاری تقریبا بدون تنش انتخابات ریاست جمهوری و مشخص شدن رئیس جمهور آینده کشور در کنار تقویت انتظارات مثبت نسبت به بهبود شرایط اقتصادی با اعلام سیاستهای رئیس جمهور منتخب مبنی بر همکاریهای بیشتر در عرصه سیاست و روابط اقتصادی خارجی تاثیر قابل ملاحظهای بر کاهش تورم ماهانه در این ماه نسبت به ماههای قبلی امسال داشته است.
چنانچه در ماههای باقی مانده از امسال، نرخ تورم ماهانه 2.2 درصد، که نرخ نسبتا مناسبی محسوب میشود، ادامه پیدا کند (سناریوی پایه)، در پایان سال، نرخ تورم سالانه به کمی بیشتر از 31.6 درصد خواهد رسید. برای اینکه نرخ تورم سالانه در پایان امسال به 30 درصد هدفگذاری شده توسط بانک مرکزی برسد (سناریوی خوشبینانه)، نرخ تورم ماهانه در ماههای باقیمانده تا پایان سال باید کمی کمتر از 1.9 درصد باشد. اگر نرخ تورم ماهانه، در ماههای باقی مانده تا پایان امسال حدود 2.6 درصد (معادل میانگین هندسی رشد در چهار ماه ابتدایی سال) باشد، نرخ تورم سالانه در پایان سال کمی کمتر از 33.3 درصد خواهد بود (سناریوی بدبینانه).
در حال حاضر و با لحاظ کردن مجموعهای از عوامل، احتمال وقوع سناریوهای خوشبینانه، پایه و بدبینانه به ترتیب 15، 50 و 35 درصد ارزیابی میشود.
https://ble.ir/economicanalysis
https://eitaa.com/economicanalysis
https://rubika.ir/economicanalysis
مشابه پیامرسان #تلگرام، شبکه اجتماعی اشتغالمحور و تخصصی #لینکداین نیز برای جذب و ترغیب کاربران به حضور و فعالیت بیشتر روی سکو، استفاده از #بازی را در دستورکار خود قرار داده است.
احتمالا به زودی تقاضای بزرگی برای خردهبازیهای درونبرنامهای شکل خواهد گرفت، که میتواند انبوهی از فرصتهای کسبوکار را برای بازیسازان به دنبال داشته باشد.
https://ble.ir/economicanalysis
https://eitaa.com/economicanalysis
https://rubika.ir/economicanalysis
May 11
آیا تغییر ساعات کار ادارات و مشاغل مختلف باعث مدیریت بهینه مصرف انرژی میشود؟
اکنون که به دلیل افزایش گرمای هوا، بحث در مورد تغییر #ساعت کار ادارات و مشاغل مختلف مورد توجه قرار گرفته، یادآوری این نکته مفید است که در حال حاضر مبنای زمان شروع ساعات کار، مصوبه سال 1401 هیات وزیران است.
البته، سال 1402، بند 4 مصوبه فوق اصلاح و ساعت خاتمه کار (که 13 بود) از آن حذف شد. به رسمیت شناختن ساعت شروع کار شناور در مصوبه اولیه و ابهام در ساعت خاتمه کار، عملا باعث شده است که دستگاههای اجرایی اختیار نسبتا بالایی در تعیین زمان شروع و خاتمه کار داشته باشند. همچنین به موجب اصلاحیه فوق، عبارت «دستگاههای مشمول برای رعایت ساعات کار هفتگی کارکنان، موظفند باقیمانده ساعات را به صورت #دورکاری تعریف کنند» نیز از مصوبه اولیه حذف شد. اصلاح فوق نیز عملا بر اختیار دستگاهها در تعیین زمان شروع و خاتمه کار افزوده است.
نکته جالب اینکه با وجود اصلاحات فوق، عبارت «تمامی دستگاههای اجرایی مکلفند از یک ساعت قبل از خاتمه کار و در مناطق گرمسیری همزمان با خاتمه کار، دستگاههای سرمایشی را خاموش نمایند» کماکان در متن مصوبه باقی میماند. مشخص نیست در شرایطی که دستگاههای اجرایی بر مبنای اختیارات و امکانات خود نسبت به تعیین ساعت شروع و خاتمه کار و استفاده از دستگاههای سرمایشی اقدام میکنند، اساسا «تغییر ساعت کار» باعث مدیریت بهینه مصرف #انرژی میشود یا خیر.
https://ble.ir/economicanalysis
https://eitaa.com/economicanalysis
https://rubika.ir/economicanalysis
چرا دولت برای روزهای شنبه و یکشنبه این هفته، ادارات و بانکها را تعطیل نکرد؟
دیروز، پس از اعلام کاهش ساعت کار ادارات دولتی و بانکها برای مواجهه با افزایش گرما و ضرورت مدیریت مصرف #برق، موجی از انتقادات به دولت به خاطر تعطیل نکردن روزهای شنبه و یکشنبه هفته جاری مطرح شد. اعلام امروز دولت مبنی بر تعطیلی ادارات و بانکها در روز یکشنبه ۷ مرداد باعث تشدید چنین انتقاداتی شده است.
صرف نظر از انتقادات قابل طرح به تصمیمات اخیر و همچنین، اقدامات کلی دولت در حوزه #انرژی، ممکن است یکی از دلایل این نحو تصمیمگیری، نگرانی از احتمال افزایش مصرف و ناتوانی در تامین #بنزین در کنار احتمال افزایش مصرف برق به خاطر افزایش احتمالی مسافراتها بوده باشد.
پیش از این، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی از افزایش مصرف بنزین به خاطر تغییر ساعات کاری ادارات و بانکها از نیمه خرداد امسال سخن گفته بود.
https://ble.ir/economicanalysis
https://eitaa.com/economicanalysis
https://rubika.ir/economicanalysis
همستر کامبت: خردهبرنامکی در سودای زیستبوم شدن!
بعد از بخش "خردهبازی"، که کاربران با حل هر مرحله از آن کلیدی دریافت میکنند، به تازگی بخشی با عنوان "زمین بازی" به خردهبرنامک #همستر کامبت اضافه شد.
صرف نظر از اینکه الگوی کسبوکار بازی ارائه شده در بخش "زمین بازی" تاحد زیادی مشابه بخش #سرگرمی_آموزشی است، اما ممکن است این بخش به تدریج این خردهبرنامک را به نوعی #زیستبوم برای بازیهای مختلف تبدیل کند.
احتمالا وجه اشتراک چنین بازیهایی آن خواهد بود که سکههمستر برای پرداخت درونبرنامهای در آنها مورد استفاده قرار خواهد گرفت و یا امتیاز کسب شده در این بازیها به نحوی تبدیل به سکههمستر خواهد شد.
https://ble.ir/economicanalysis
https://eitaa.com/economicanalysis
https://rubika.ir/economicanalysis
اعلام نسبتا رسمی تعویق در واردات خودرو کارکرده
#بانک_مرکزی با صدور اطلاعیهای در تاریخ ۶ مرداد ۱۴۰۳، کمتر از دو هفته بعد از تصویب آییننامه اجرایی واردات #خودرو_کارکرده اعلام کرد: با عنایت به ضرورت تشکیل کارگروه مندرج در ماده (۲) آییننامه مزبور، لزوم تنظیم فرآیند احراز و تایید منشاء ارز از سوی این بانک (موضوع مندرج در ماده ۳ آییننامه موصوف) و تهیه و ابلاغ ضوابط مربوط به افتتاح و معدل حساب ارزی توسط بانک مرکزی (موضوع مندرج در ماده ۵ آییننامه صدرالاشاره)، به کلیه اشخاص حقوقی و حقیقی توصیه میشود تا قبل از تنظیم آییننامه، دستورالعمل و ضوابط اجرایی آن و تایید برنامه واردات توسط کارگروه ماده (۲) آییننامه، از هرگونه اقدام برای واردات خودرو کارکرده اجتناب نمایند.
همان طور که قبلا اشاره شده بود، به نظر نمیرسد مصوبه فوق باعث تحول جدی در بازار خودروی کشور، بهویژه خودروهای وارداتی، شود.
https://ble.ir/economicanalysis
https://eitaa.com/economicanalysis
https://rubika.ir/economicanalysis
14 تن از 36 ورزشکار حاضر در تیم پناهندگان #المپیک پاریس 2024، ایرانی هستند. 5 تن از این ورزشکاران سوری و 5 تن از آنها افغانی هستند. جالب اینکه هیچ یک از این ورزشکاران افغانی، حداقل در حال حاضر، از پناهندگان ساکن در ایران نیستند. 12 ورزشکار دیگر از کشورهای اتیوپی، اریتره، کنگو، سودان، سودان جنوبی، کامرون، کوبا و ونزوئلا هستند.
https://ble.ir/economicanalysis
https://eitaa.com/economicanalysis
https://rubika.ir/economicanalysis
اظهارات اخیر #ترامپ در کنفرانس بیتکوین در شهر نشویل ایالت تنسی آمریکا در حمایت از #رمزارزها، مثلا بیان اینکه آمریکا تحت زعامت وی ابرقدرت بیتکوین خواهد شد یا اینکه وی آمریکا را پایتخت کریپتوی سیاره زمین خواهد کرد، ممکن است با هدف جلب نظر موافق فعالان این حوزه به خود، جمع کردن کمکهای مالی از آنها برای پویش تبلیغات ریاست جمهوری خود و یا حتی کسب درآمد از محل افزایش احتمالی قیمت رمزارزها توسط وی و حامیان مالی او، بهویژه حامیانش در حوزه فناوری مثل ایلان ماسک و پیتر تیل، انجام شده باشد. اما، ممکن است وی در قامت نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا هدفی مهمتر، مثل حمایت از #دلار و به تبع، نظام مالی و اقتصادی این کشور در برابر چالشهای جدی را در سر داشته باشد.
https://ble.ir/economicanalysis
https://eitaa.com/economicanalysis
https://rubika.ir/economicanalysis
به بهانه آغاز فروش غیرحضوری کالاهای اساسی، از جمله گوشت، در بستر سامانه #شهرزاد، شاید ذکر این نکته جالب باشد که فروشگاه زنجیرهای #شهروند و سازمان مدیریت میادین میوه و ترهبار زیرمجموعه معاونت خدمات شهری و محیطزیست #شهرداری #تهران هستند. سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران، به عنوان متولی سامانه شهرزاد، نیز زیرمجموعه معاونت برنامهریزی، توسعه سرمایه انسانی و امور شورای شهرداری تهران است.
اگر شهردار تهران بودید، بین این سه گزینه کدام یک را انتخاب میکردید؟
۱- شهروند، سازمان مدیریت میادین و سازمان فناوری را حفظ میکردم تا مثل گذشته به فعالیتهای خود ادامه دهند. 👍
۲- سه نهاد فوق را حفظ میکردم، اما تحول با هدف ارتقای کارایی و اثربخشی آنها در ارایه خدمات فعلی را در دستور کار قرار میدادم. 👏
۳- هر سه نهاد را به بخش خصوصی و یا تعاونی واگذار و منابع حاصل از واگذاری آنها را صرف بهبود خدمات شهری، بهویژه حمل و نقل عمومی و فضای سبز، میکردم. 👌
https://ble.ir/economicanalysis
https://eitaa.com/economicanalysis
https://rubika.ir/economicanalysis
دو روز پیش، #آمریکا و #روسیه طی آنچه که بزرگترین تبادل زندانیان از زمان پایان جنگ سرد در سال 1991 عنوان میشود، 26 #زندانی را مبادله کردند. از میان 8 نفر از شهروندان روس که توسط آمریکا و چند کشور غربی دیگر مبادله شدند، 2 نفر هکر محکوم به جرایم مالی هستند. یکی از این دو، به اتهام هک سامانههای یک شرکت برای ربودن اطلاعات محرمانهای که بعدا برای خرید و فروش اوراق بهادار به ارزش تقریبی 93 میلیون دلار مورد استفاده قرار گرفته بود، به 9 سال حبس محکوم شده بود. دیگری به اتهام حمله سایبری به هزاران کسبوکار آمریکایی به منظور ربودن اطلاعات کارتهای اعتباری، که باعث زیانی بالغ بر 169 میلیون دلار شده بود، به 27 سال حبس محکوم شده بود.
آزادی این دو نفر، صرف نظر از هدف رهبران روسیه از انجام آن، میتواند جایگاه مهم #جنگ اقتصادی سایبری در تقابل این کشور با آمریکا را نشان دهد.
برای آشنایی اجمالی با جنگ اقتصادی سایبری، مطالعه گزارش زیر پیشنهاد میشود:
https://csri.ac.ir//parameters/majazi/modules/cdk/upload/content/elib/115/15872895783111uvle9to988fbdj2mij1ja00e1.pdf
https://ble.ir/economicanalysis
https://eitaa.com/economicanalysis
https://rubika.ir/economicanalysis
در نقد ایده دولت چهاردهم به مثابه دولت گفتگو و اجماعساز
اخیرا یکی از اساتید مشهور اقتصاد که پیش از این سوابق اجرایی مختلفی را نیز داشته و از پیشگامان ادبیات #ابرچالشهای کشور در سالهای اخیر بوده است، ضمن ارائه صورتبندی جدید از چالشهای کنونی، پیشنهادهایی در خصوص نحوه شروع #اصلاحات در دولت چهاردهم بیان کرده است. وی سه ضلع مشکلات مربوط به حکمرانی را «ناترازیهای مالی و زیستمحیطی»، «وضعیت خطیر روابط خارجی کشور» و «شکافهای عمیق اجتماعی و فرهنگی» معرفی و با ارائه مجموعهای از استدلالها بیان میکند که شکافهای اجتماعی و فرهنگی فوریترین معضلی است که باید به آن پرداخته شود و بر این اساس، پیشنهاد میکند ترمیم این شکافها، که از قضا از حل دو معضل دیگر کمهزینهتر است، در دستورکار نظام حکمرانی کشور قرار گیرد.
در ادامه وی، بدون مشخص کردن منظور خود از شکافهای عمیق اجتماعی و فرهنگی و نحوه ترمیم آنها، پیشنهاد میکند که رئیس جمهور زمان خود را صرف #گفتگو (البته، باز هم بدون تشریح نحوه اجرایی کردن آن) با (1) جمعیت ۵۰درصدی که در انتخابات نهایتا شرکت نکردند، (2) دیگر بازیگران نظام حکمرانی و (3) آنانی که به رقیب ایشان رای دادهاند، کند تا از این طریق، از پشتیبانی قویتر جامعه و حمایت بیدریغ نظام حکمرانی برخوردار شود و بر این اساس، دولت چهاردهم دولت گفتگو به منظور اجماعسازی برای خروج از ابرچالشها گردد.
صرف نظر از درستی یا نادرستی صورتبندی فوق از چالشهای کشور، انتقادهای مختلفی به پیشنهادهای سیاستی ارائه شده قابل طرح است، که در ادامه به اختصار سه مورد اشاره میشود:
(1) گفتگو با سه دسته فوق، که عملا میتواند شامل تمام مردم ایران شود، خود امری پیچیده و زمانبر است و تضمینی وجود ندارد که به پشتیبانی قویتر جامعه و حمایت بیدریغ نظام حکمرانی از مواضع رئیس جمهور منتهی گردد. در ارتباط با تقدم #اصلاحات_اقتصادی نسبت به اصلاحات سیاسی و یا اجتماعی مباحث مفصلی قابل طرح است که خارج از حوصله این یادداشت است. با لحاظ کردن هزینه فرصت محتملترین سناریوهای خروجی گفتگوهای فوق، شاید پیشنهاد ترمیم شکافهای اجتماعی حتی پرهزینهترین گزینه باشد.
(2) تلاش بر حل یا کاستن از مهمترین ناترازیها، مثل ناترازیهای حوزه #انرژی، به عنوان برنامه ویژه رئیس جمهور، به نحوهای که برای گستره قابل ملاحظهای از مردم دستاوردهای اقتصادی مشهود به بار آورد، نه تنها میتواند مستقیما #سرمایه_اجتماعی را ارتقا دهد، بلکه از طریق ارتقای اعتبار دولت و نظام حکمرانی، میتواند ترمیم شکافهای اجتماعی باقی مانده را تسهیل کند.
(3) شکلگیری و تقویت وفاق و #اجماع نسبی در خصوص مقابله با چالشها و بهرهمندی از فرصتها به نوبه خود ممکن است برونداد موفقیت در اصلاحات اقتصادی ممکن در فضای مقدورات و دستاوردهای ناشی از آنها باشد. محتمل است پیشنیاز دانستن اجماعسازی برای شروع اصلاحات اقتصادی به از دست رفتن فرصتها منتهی شود و از این رو، مسیری انحرافی باشد.
https://ble.ir/economicanalysis
https://eitaa.com/economicanalysis
https://rubika.ir/economicanalysis
گزارش بانک مرکزی در خصوص تحولات بازار معاملات #مسکن شهر #تهران در تیر ماه سال 1403 حاکی از رشد 45.9 درصدی شاخص کرایه مسکن اجاری در تیر امسال نسبت به تیر پارسال است.
اگرچه نرخ رشد فوق کمتر از نرخ رشد 47 درصدی شاخص مذکور برای خرداد ماه سال 1403 است، اما به طور قابل ملاحظهای بیشتر از سقف مجاز 25 درصدی تعیین شده برای افزایش #اجارهبها و قرضالحسنه (رهن) مسکن در تهران، بر اساس #قانون ساماندهی بازار مسکن، زمین و اجارهبها است.
https://ble.ir/economicanalysis
https://eitaa.com/economicanalysis
https://rubika.ir/economicanalysis
هیات عمومی #دیوان_عدالت_اداری تعیین شرط داشتن گواهینامه برای دریافت #خودرو را خارج از صلاحیت #شورای_رقابت تشخیص و به ابطال آن رای داد. بر این اساس، متقاضیان برای دریافت خودرو نیاز به گواهینامه ندارند.
واقعیت این است که بسیاری از مقررات مصوب دولت و سایر مراجع مقرراتگذاری با قانون اساسی و قوانین مصوب مجلس تعارض دارند و در صورت طرح موضوع در دیوان عدالت اداری، امکان گرفتن حکم ابطال چنین مصوباتی وجود دارد.
https://ble.ir/economicanalysis
https://eitaa.com/economicanalysis
https://rubika.ir/economicanalysis
لزوم حمایت از حقوق مصرفکنندگان در برابر بازارگرایی افراطی
اخیرا روزنامهنگاری از خرید و فروش بیماران بدحال نیازمند بستری در واحد مراقبت ویژه در آمبولانسها پرده برداشته است. به ادعای وی برخی از مراکز درمانی چنین بیمارانی را از آمبولانسها به بهایی بین ۴ تا ۶ میلیون میخرند! یعنی وقتی بیمار سوار آمبولانس میشود، بدون اطلاع وی، همراهان و بستگانش، در مورد بیمار مذاکره پشت پرده انجام و برنده این مزایده، مقصد بیمار میشود. البته، اگر بیمار مشکل جراحی مغز و اعصاب و ارتوپدی هم داشته باشد، این رقم به مراتب بالاتر خواهد بود.
پیش از این نیز خبرهایی در مورد استفاده از آمبولانسها برای فرار از ترافیک، بهویژه جهت تردد در خطوط ویژه در تهران، منتشر شده بود.
هر دو نمونه فوق از مصادیق معضل #عدمتقارن_اطلاعاتی (اطلاعات نابرابر طرفین معامله در خصوص موضوع مورد معامله) هستند. در صورت وجود عدمتقارن اطلاعاتی سازوکار #بازار_آزاد نمیتواند بهینه اجتماعی را محقق کند و اصطلاحا، #شکست_بازار رخ میدهد. معمولا، در نبود سازوکارهای حمایت از حقوق مصرفکنندگان تضمینی وجود ندارد که بازارگرایان افراطی در توسعه فعالیتهای خود به حد یقفی قایل باشند.
https://ble.ir/economicanalysis
https://eitaa.com/economicanalysis
https://rubika.ir/economicanalysis
https://t.me/economicanalyses
بر اساس اعلام #بانک_مرکزی، نرخ رشد #نقدینگی در خرداد امسال نسبت به خرداد پارسال، 26.8 درصد بوده است. لازم به ذکر است، نرخ متناظر برای اردیبهشت ماه امسال 25.1 درصد بوده است. به این ترتیب، همان طور که قبلا پیشبینی شده بود، به دلایلی نظیر افزایش نرخهای #بهره، متعاقب انتشار #گواهی_سپرده_خاص 30 درصدی در بهمن پارسال روند نرخ رشد نقدینگی صعودی شده است. همچنین، با توجه به اقدام آن نهاد در اتخاذ سیاست انبساطی در #بازار_بینبانکی و انجام #توافق_بازخرید در مقادیر نسبتا قابل ملاحظه، عموما با دورههای سررسید 85 روزه از اواخر خرداد امسال به بعد، تداوم این روند صعودی تا مهر امسال دور از انتظار نیست.
https://ble.ir/economicanalysis
https://eitaa.com/economicanalysis
https://rubika.ir/economicanalysis
https://t.me/economicanalyses
این تصاویر مربوط به جلسه هیات دولت در چهارشنبه هفته قبل (17 مرداد 1403) است. پوشش حضار در جلسه و لبخندهای جاری بر لبان ایشان احتمالا گواهی بر روشن بودن سامانه سرمایشی و تهویه هوا در روزی است، که به دلیل گرمای هوا و با هدف مدیریت مصرف #انرژی، در استانهای تهران و البرز تعطیل رسمی اعلام شده بود.
اگرچه به نظر میرسد، گرمترین روزهای سال 1403 سپری شده باشند و بعد از این، از گرمای هوا کاسته شود، ولی احتمالا چالش ناترازی انرژی کماکان ادامه خواهد داشت و در ایام سرد امسال به ویژه با کمبود گاز نمایان خواهد شد. در کنار مجموعه گسترده و متنوعی از تدابیری که باید برای غلبه بر این چالش اتخاذ شود، تغییر سبک زندگی، به ویژه الگوی پوشش، نیز میتواند مورد توجه قرار گیرد.
در مقایسه با سایر راهکارهای صرفهجویی در مصرف انرژی و کاهش ناترازی انرژی، ترویج پوشش انرژیاندوز ممکن است دشواری اجرا، پیامدهای اقتصادی و اجتماعی منفی و منابع مالی مورد نیاز کمتری را نیاز داشته باشد، بهویژه با وجود رئیس جمهوری که میتواند کلیشهها در خصوص خوشپوشی را به چالش بکشد!
https://ble.ir/economicanalysis
https://eitaa.com/economicanalysis
https://rubika.ir/economicanalysis
https://t.me/economicanalyses
مرغ نسبتا ارزان، یارانهها و عدم رعایت قانون
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران در خصوص متوسط قیمت کالاهای خوراکی منتخب درمناطق شهری کشور برای تیر 1403، در حالی که نرخ رشد قیمت یک کیلو گرم #گوشت گوسفند و گوشت گاو یا گوساله در تیر امسال نسبت به تیر پارسال به ترتیب 70.4 و 47.4 درصد بوده، قیمت یک کیلو گرم #مرغ ماشینی در همین دوره زمانی نه تنها افزایش نیافته، بلکه 2.7 درصد کاهش نیز یافته است. اختصاص بخش قابل ملاحظهای از #ارز ترجیحی وارادات کالاهای اساسی کشاورزی به واردات ذرت دامی و کنجاله سویا (به عنوان خوراک)، جوجه یک روزه و تخممرغ نطفهدار در کنار واردات گوشت مرغ از دلایل اصلی ثبات نسبی در قیمت مرغ در کشور بوده است.
جالب اینکه، وجود تولید مازاد بر نیاز امکان صادرات قابل توجه گوشت مرغ و تخممرغ در سال جاری را نیز فراهم کرده است. این در حالی است که تخصیص ارز ترجیحی برای تولید مرغ و تخممرغ مازاد بر نیاز کشور خلاف بند (الف) تبصره (4) قانون بودجه سال 1403 است، که تصریح دارد کالاها و خدمات مشمول ارز ترجیحی باید به مصرفکننده نهایی برسد. افزون بر این، با توجه به #یارانه #انرژی اعطایی به واحدهای تولیدی مرتبط با این اقلام، صادرات آنها به استناد بند (ب) ماده (23) قانون احکام دائمی برنامههای توسعه کشور مستلزم اخذ مجوز از شورای اقتصاد و عودت یارانه دریافتی برای کالای صادر شده است. بررسی مقدماتی نشان میدهد که دستکم در 3 سال اخیر، این شورا برای صادرات کالاهایی که دولت برای تأمین آنها یارانه مستقیم پرداخت میکند، مجوزی صادر نکرده است.
https://ble.ir/economicanalysis
https://eitaa.com/economicanalysis
https://rubika.ir/economicanalysis
https://t.me/economicanalyses