#ابو_محمدحسن شریعی ،نخستین #مدعی_نیابت
🔶شیخ طوسی در الغیبه او را از اصحاب امام هادی(ع) و اصحاب امام عسکری(ع) شمرده و گفته او نخستین کسی بود که بر خدا و حجتهای الهی دروغ بست و توقیعی در لعن و بیزاری از وی صادر شد. 🔷شیعیان نیز او را لعن کردند و از او بیزاری جستند. سرانجام کار او به کفر و الحاد کشیده شد.[۱]
🔶متن توقیعی که در لعن شریعی صادر شده موجود نیست، ولی در توقیعی که از سوی امام زمان(عج) در لعن شلمغانی صادر شده، آمده است:
🟢«به مردم اعلام کن که ما از شلمغانی پرهیز میکنیم؛ چنانکه پیش از او نیز از کسانی نظیر او همچون شریعی، نمیری، هلالی و بلالی پرهیز داشتهایم.»[۲]
برخی گفتهاند گروهی به نام «شریعیه» منسوب به اوست.[۳]
#پی_نوشت📚
۱]طوسی، الغیبه، ج۱، ص۳۹۷.
۲]طبرسی، الاحتجاج، ج۲، ص۲۹۰.
۳]بغدادی، الفرق بین الفرق و بیان فرقة الناجیة منهم، ص۲۳۹.
🆔https://eitaa.com/mahdilomam
⏺#صیحه_آسمانی_در_شب_بیست_و_سوم_ماه_رمضان
#علامت_حتمیه_ی_ظهور
🔶صیحه ی آسمانی از علائم نزدیک به ظهور است که در روایات به علامت حتمیه در کنار خروج سفیانی و.. شمرده شده است
📚[سلیمیان، فرهنگنامه مهدویت، ۱۳۸۸ش، ص۴۴۱.
نگاه کنید به، نعمانی، الغیبه، ۱۳۹۷ق، ص۲۹۰، ح۶.]
🔶از ۶۷ روایتی که در کتاب غیبت نعمانی آمده است ۳۰حدیث از صیحه آسمانی سخن گفته است
📚محمدی ریشهری، دانشنامه امام مهدی، ۱۳۹۳ش، ج۷، ص۴۴۱)
از نظر نگارنده ی این سطور با توجه به کثرت طرق و وحدت در مضمون روایات ،میتوان قائل به تواتر معنوی در اصل وقوع این حادثه شد.
❇️موارد ذیل در خصوص صیحه قابل طرح بحث می باشد:
#زمان
#محتوا
#کیفیت
#ندای شیطان
❇️در خصوص زمان صیحه این که پیش از ظهور یا هنگام ظهور ویا بعد از ظهور باشد روایات اختلاف دارند و روایات قوی تر دلالت بر پیش و نزدیک ظهور است باتوجه به محتوای صیحه که در روایات آمده است و میتواند روایات بعد از ظهور را به صیحه های آسمانی دیگر که بعد از ظهور رخ خواهد داد تأویل برد.
❇️در برخی روایات آیه انْ نَشَأْ نُنَزِّلْ عَلَيْهِمْ مِنَ السَّماءِ آيَةً فَظَلَّتْ أَعْناقُهُمْ لَها خاضِعِينَ
و نیز آیه «َّ فَإِذا نُقِرَ فِي النَّاقُور؛ هنگامی که در «صور» دمیده شود.به صیحه آسمانی تأویل شده است.
❇️ونیز اینکه صیحه در چه روز یا ماهی هم نواخته میشود یا سر داده میشود نیز اختلاف است ؛در برخی روایات ماه رجب و در برخی شب بیست و سوم ماه مبارک رمضان که مصادف با شب جمعه ای است تعیین شده است که این روایات مستفیض است .
📚 نعمانی، الغیبة، ۱۳۹۷ق، ص۲۵۴ و۲۹۰
❇️در خصوص محتوای این ندا در روایات آمده است که جبرئیل به نام مهدی قائم عج ندا میدهد؛
🔶امام محمد باقر(ع)
ینَادِی مُنَادٍ مِنَ السَّمَاءِ بِاسْمِ الْقَائِمِ علیهالسلام فَیسْمَعُ مَنْ بِالْمَشْرِقِ وَ مَنْ بِالْمَغْرِبِ
ندادهندهای از آسمان به نام قائم(عج) ندا میدهد و هرکس در شرق و غرب است، آن را میشنود.
[📚نعمانی، الغیبة، ۱۳۹۷ق، ص۱۸۱)
❇️در مورد کیفیت ندا در روایات آمده است هر کسی به هر زبانی که دارد میشنود و میفهمد
برخی گفته اند میتواند در قالب رسانه های مرسوم روز باشد
🔶اما مستفاد از روایات این صیحه به شکل معجزهآسا بوده دلیلی ندارد بر چیز دیگری حمل شود و نیز استحاله ی عقلی چه از حیث امکان و چه از حیث وقوع ندارد.
❇️در روایات آمده است در همان روز و پس از ندای جبرئیل ،شیطان نیز ندا میدهد و برای اغفال مردم به نام فلانی ندا داده و او را بر حق میداند.
📚نعمانی، الغیبة، ۱۳۹۷ق، ص۲۶۱، ح۱۹و۲۰.
🆔https://eitaa.com/mahdilomam
❇️در روایتی از امیرالمؤمنین علی علیه السلام آمده است: حضرت عیسی در بیت المقدس نزول میکند که مردم در حال خواندن نماز جماعت هستند که امام خود را کنار میکشد و حضرت عیسی را مقدم میکند تا امام جماعت شود ولی حضرت عیسی او را به جلو می اندازد به او اقتدا نموده و طبق دین حضرت محمد (ص)، پشت سرش نماز میخواند.
❇️فَيَأْتِي بَيْتَ الْمَقْدِسِ وَ النَّاسُ فِي صَلَاةِ الْعَصْرِ وَ الْإِمَامُ يَؤُمُّ بِهِمْ فَيَتَأَخَّرُ الْإِمَامُ فَيُقَدِّمُهُ عِيسَى وَ يُصَلِّي خَلْفَهُ عَلَى شَرِيعَةِ مُحَمَّدٍ ص
📚بحرانى، سید هاشم بن سلیمان، حلیة الأبرار فی أحوال محمّد و آله الأطهار علیهم السلام، ج 6، ص 430، مؤسسة المعارف الإسلامیة، قم، چاپ اول، 1411 ق.
🆔https://eitaa.com/mahdilomam
❇️#کذب_الوقاتون
🔶عَنْ أَبِی بَصِیرٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الْقَائِمِ ع فَقَالَ کَذَبَ الْوَقَّاتُونَ إِنَّا أَهْلُ بَیْتٍ لَا نُوَقِّت؛
🔹 ابی بصیر از امام صادق علیه السلام نقل می کند که: از او درباره قائم علیه السلام پرسیدم؛ فرمود: وقت گزاران دروغ گفتهاند. ما خاندانی هستیم که وقت را تعیین نمی کنیم»
📚(الکافی، ج 1، ص 368)
🔶«عَنِ الْفُضَیْلِ بْنِ یَسَارٍ عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ ع قَالَ: قُلْتُ لِهَذَا الْأَمْرِ وَقْتٌ فَقَالَ کَذَبَ الْوَقَّاتُونَ کَذَبَ الْوَقَّاتُونَ کَذَبَ الْوَقَّاتُونَ إِنَّ مُوسَی ع لَمَّا خَرَجَ وَافِداً إِلَی رَبِّهِ وَاعَدَهُمْ ثَلَاثِینَ یَوْماً فَلَمَّا زَادَهُ اللَّهُ عَلَی الثَّلَاثِینَ عَشْراً قَالَ قَوْمُهُ قَدْ أَخْلَفَنَا مُوسَی فَصَنَعُوا مَا صَنَعُوا؛
🔹 فضیل بن یسار گوید: به امام باقر علیه السلام عرض کردم: برای این امر وقتی هست؟ فرمود وقت گزاران دروغ گویند؛ وقت گزاران دروغ گویند؛ وقت گزاران دروغ گویند. همانا موسی علیه السلام چون(در طور سینا) به پروردگار خود برای پیغام بردن وارد شد، قومش را وعده سی روز داد، و چون خدا ده روز بر سی روز افزود قومش گفتند: موسی با ما خلف وعده کرد و کردند آنچه کردند.(یعنی گوساله پرست شدند)»
📚 (الکافی، ج 1، ص 368)
🆔https://eitaa.com/mahdilomam
❇️#ویژگی_های_عصر_ظهور
#قسمت_اول
1⃣ پاک شدن جامعه از شرک و بت پرستی و حاکم شدن یکتا پرستی:
🔹 امام صادق(ع) می فرماید: «هیچ مکانی در زمین که غیر خدا را عبادت می کردند نمی ماند مگر اینکه به خدا پرستی تبدیل شود
📚 (کمال الدین و تمام النعمه ۲/ ۳۴۵
2⃣ حاکمیت اسلام بر تمام کره زمین:
🔹خداوند در قرآن کریم می فرماید: «هو الذی ارسله رسول بالهدی و دین الحق لیظهره علی الدین کله و لو کره المشرکون» (توبه: ۳۳)
و همچنین امام صادق(ع) می فرماید:🔹«اذا قام القائم لا یبقی ارض الا نودی فیها شهادة ان لا اله الا الله وان محمد رسول الله(ص)»
📚 (بحار الانوار ۵۲/۳۴۰)
❇️چون در زمان امام زمان(عج) نیازهای بشری بر آورده می شود و عقل ها کامل می گردد دلیلی برای مخالفت وجود ندارد مگر از سوی معاندین و دشمنان سرسخت که امام(ع) را وادار به جنگ با آنها می نماید.
🆔https://eitaa.com/mahdilomam
#ویژگی_های_عصر_ظهور
#قسمت_دوم
3⃣ تکامل عقلی و فکری: در زمان امام زمان (عج) عقل ها کامل و فکرها رشد می کند وبه درجه کمال و تمام می رسد.
❇️امام باقر(ع) می فرماید: «اذا قام قائمنا وضع الله یده علی رؤوس العباد فجمع بها عقولهم و کملت به احلامهم»
📚(کافی ۱/۲۵).
🔶 امروزه یکی از مشکلات جامعه بشریت نبود عقل در کنار علم است؛ لذا شما می بیینید استکبار جهانی بدلیل نبود عقل چگونه از علم سوء استفاده می کند که مقام معظم رهبری(دام ظله) در یکی از سخنرانی هایشان از آنها به جاهلان متمدن تعبیر نمودند. آری؛ در زمان آن حضرت علم و معرفت باعث رشد علوم انسانی مربوط به مبدأ و معاد و معارف الهی به بالاترین درجه می گردد بگونه ای طبق روایت امام باقر(ع) و «و تؤتون الحکمة فی زمانه حتی ان المرأه لتقضی فی بیتها بکتاب الله و سنة رسوله(ص)» یعنی خانم ها در خانه خود احکام شرع را از قرأن و سنت استخراج می کنند.
📚 (الغیبه نعمانی: ۲۳۸)
🔶آن حضرت اسرار زمین و آسمان و علوم را استخراج می کند در حدیثی از امام صادق(ع) آمده است: «العلم سبعة وعشرون حرفاً فجمیع ما جاءت به الرسل حرفان فلم یعرف الناس حتی الیوم غیر الحرفین، فاذا قام القائم اخرج الخمسة والعشرین حرفا فبثها فی الناس وضمّ الیها الحرفین حتی بثها سبعة وعشرین حرفاً»
📚 (بحار ۵۲/ ۳۳۶)
🔶این حدیث به این معنا است که آن حضرت بیست و هفت حرف علم را برای یادگیری مردم به عرصه ظهور می رساند.
🆔https://eitaa.com/mahdilomam
#ویژگی_ها_ی_عصر_ظهور
#قسمت_سوم
4⃣ رفع تبعیض و عمل به مساوات: یکی از ویژه گی های حکومت امام زمان (ع) رفع تبیعض نژادی، فرقه ای و طایفه ای است و عدالت به تمام معنا اجرا می گردد:
❇️پیامبر(ص) فرمودند: ابشرکم بالمهدی.. یقسم المال صحاحاً فقال رجل: ما صحاحاً؟ قال: بالسویه بین الناس. 📚(مسند احمد ۳/۳۷)
5⃣احیای معالم دین و تجدید سنت پیامبر(ص) و محو سنت های جاهلی:
❇️امام زمان (ع) با ظهور خویش معالم دینی را احیا و سنت پیامبر(ص) را اجرا و عادات جاهلی و خرافات را از بین می برد و فرهنگ الهی را بر جامعه حاکم می سازد.
6⃣ حذف مرزها و قوانین ساختگی:
❇️ در زمان ظهور حضرت تنها یک قانون اجرا می گردد و آنهم اسلام است و تنها یک حاکم حکومت جهانی را بعهده می گیرد و آنهم امام زمان(ع) است.
❇️ آری؛ در آن زمان تمام مرزها ملغی و تمام نیروهای نظامی به زیر یک پرچم اداره می شود و تمام جهان تبدیل به یک خانواده می شود. در حدیثی از پیامبر(ص) می فرماید: «یبلغ سلطانه المشرق و المغرب) حکومتش شرق و غرب را فرا می گیرد».
📚 (کشف الغمه ۳/۲۹۷)
🆔https://eitaa.com/mahdilomam
❇️#ویژگی_ها_ی_عصر_ظهور
#قسمت_چهارم
7⃣ قضاوت عادلانه:
🔶چون آن حضرت به عدالت عمل می نماید حتی اهل ادیان دیگر راضی به قضاوت آن حضرت می شوند تا عدالت واقعی را بر قرار سازد .
🔹 امام صادق(ع) می فرماید: «اذا قام القائم حکم بالعدل و ارتفع الجور فی ایامه و آمنت به السُبُل ، زمانیکه حضرت ظهور می کند به عدالت حکم می کند، ظلم و جور مرتفع می گردد و راه ها به وسیله او امن می شود.
8⃣برپایی عدالت اجتماعی:
🔸 اقامه عدل از نان شب برای مردم لازم تر است. جهان از بی عدالتی و ظلم و جور به ستوه آمده که نور درخشان منجی بشریت ظهور می کند و زمین را پر از عدل و داد می نماید، «یملأ الارض قسطاً و عدلاً کما ملئت ظلماً و جورا».
🔹 امام رضا(ع) می فرماید: «فاذا خرج اشرقت الارض بنوره و وُضع میزان العدل بین الناس فلا یظلم احدُ احداً»
📚(کمال الدین و تمام النعمه و تفسیر نور الثقلین ۴/۴۷
🆔https://eitaa.com/mahdilomam
❇️#ویژگی_ها_ی_عصر_ظهور
#قسمت_پنجم
9⃣ بی نیازی عمومی:
🔶 مردم دز زمان حکومت آن حضرت متنعم به نعمت های الهی و در رفاه کامل بسر می برند، اثری از فقر و تنگدستی و جود ندارد و هیچکس بفکر سود جویی از دیگران نمی باشد.
🔹 پیامبر(ص) در این باره می فرماید: «یکون فی امتی المهدی ان قصر عمره فسبع سنین و الا فثمان والا فتسع یتنعم فی زمانه نعیماً لم یتنعموا مثله قط البر و الفاجر یرسل السماء علیهم مدراراً و لا تدخر الارض شیئاً حتی نباتها»
📚 (کشف الغمه کتاب اربعین حدیث فی المهدی ح۱)
🔟آبادانی فراگیر:
🔶آبادی و آبادانی سراسر زمین را فرا می گیرد و حتی یک قطعه زمین بدون محصول یافت نمی شود، زمین گنج های پنهان خود را آشکار می سازد ، آسمان باران رحمت خود را فرو می ریزد، خلاصه اینکه هیچ زمینی غیر آباد به جا نمی ماند.
🔹پیامبر(ص) می فرمایند: «ساکنین
زمین و آسمان او را دوست دارند، زنده ها آرزو می کنند ایکاش مرده ها زنده بودند تا این عدل و آرامش و خیراتی که خداوند برای آنها فرستاده است را ببینند.»
📚(بحار ۵۱/۱۰۴)
🆔https://eitaa.com/mahdilomam
❇️#ویژگی_ها_عصر_ظهور
#قسمت_هشتم(پایانی)
1⃣1⃣امنیت کامل:
🔶همچنانکه حضرت ابراهیم(ع) دعا کرد که "رب اجعل هذا البلد امناً" و خداوند دعایش را مستجاب نمود، در زمان حکومت امام زمان (ع) نیز این امنیت در سرتاسر دنیا بر قرار می گردد.
🔹 لازم به ذکراست امنیت نه فقط بر جان و مال می باشد بلکه در تمامی زمینه های فردی، اجتماعی، اقتصادی، اعتقادی، سیاسی و حتی امنیت حیوانات نیز تضمین می گردد.
🔶 خداوند در حدیث قدسی می فرماید: «واُلقی فی تلک الزمان الامانة علی اهل الارض فلا یضر شیئاً شیئاً و لا یخاف شیءٌ من شیء ثم تکون الهوام و المواشی بین الناس فلا یؤذی بعضهم بعضا واُنزع حُمةٍ کل ذی حُمةٍ من الهوام و غیرها و اذهب سمّ کل ما یلدغ»
📚(بحار ۵۲/۳۸۴)
🆔https://eitaa.com/mahdilomam
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
عید سعید فطر بر همگان مبارک باشه ان شاءالله
https://eitaa.com/mahdilomam
#حدیث_مهدوی
❇️عَنْ أَبِي حَمْزَةَ الثُّمَالِيِّ قَالَ: كُنْتُ عِنْدَ أَبِي جَعْفَرٍ مُحَمَّدِ بْنِ عَلِيٍّ الْبَاقِرِ علیهالسلام ذَاتَ يَوْمٍ فَلَمَّا تَفَرَّقَ مَنْ كَانَ عِنْدَهُ قَالَ لِي يَا أَبَا حَمْزَةَ مِنَ الْمَحْتُومِ الَّذِي لَا تَبْدِيلَ لَهُ عِنْدَ اللَّهِ قِيَامُ قَائِمِنَا فَمَنْ شَكَّ فِيمَا أَقُولُ لَقِيَ اللَّهَ سُبْحَانَهُ وَ هُوَ بِهِ كَافِرٌ وَ لَهُ جَاحِدٌ ثُمَّ قَالَ بِأَبِي وَ أُمِّي الْمُسَمَّى بِاسْمِي وَ الْمُكَنَّى بِكُنْيَتِي السَّابِعُ مِنْ بَعْدِي بِأَبِي مَنْ يَمْلَأُ الْأَرْضَ عَدْلًا وَ قِسْطاً كَمَا مُلِئَتْ ظُلْماً وَ جَوْراً ثُمَّ قَالَ يَا أَبَا حَمْزَةَ مَنْ أَدْرَكَهُ فَلَمْ يُسَلِّمْ لَهُ فَمَا سَلَّمَ لِمُحَمَّدٍ وَ عَلِيٍّ علیهالسلام وَ قَدْ حَرَّمَ اللَّهُ عَلَيْهِ الْجَنَّةَ وَ مَأْواهُ النَّارُ- وَ بِئْسَ مَثْوَى الظَّالِمِينَ.
📚(الغيبة، نعمانی، ص۸۶)
❇️ابوحمزه ثمالى مىگوید: روزى در خدمت امام باقر علیهالسلام بودم، وقتى مردم از حضورش مرخص و پراکنده شدند خطاب به من فرمود: «اى اباحمزه از مسائل مسلّم و حتمى در نزد خداوند که به هیچرو قابل تغییر نیست قیام قائم ماست؛ پس هرکه در آنچه مىگویم شک کند خدا را در حالى ملاقات خواهد کرد که به او کفر ورزیده و او را انکار کرده باشد». سپس فرمود: «پدر و مادرم فداى آنکه همنام من است و کنیهاش همان کنیه من مىباشد و هفتمین فرزند از نسل من است. پدرم فداى آنکه زمین را از عدل و داد پُر میکند همانگونه که از ظلم و جور پُر شده است». سپس فرمود: «اى اباحمزه هرکه او را درک کند و تسلیم او نباشد، [درواقع] به پیامبر و امیرالمؤمنین علیهماالسّلام معتقد و تسلیم نبوده است و قطعاً خداوند بهشت را بر او حرام مىکند و جایگاهش جهنم خواهد بود؛ [چنین کسی ستمکار است] و جایگاه ستمکاران، بد جایگاهى است».
🆔https://eitaa.com/mahdilomam
❇️#حدیث_مهدوی
«اى خزاعى این دو بیت را روحالقدس از زبان تو سروده است....
🔶عَنْ عَبْدِ السَّلَامِ بْنِ صَالِحٍ الْهَرَوِيِّ قَالَ سَمِعْتُ دِعْبِلَ بْنَ عَلِيٍّ الْخُزَاعِيَّ يَقُولُ لَمَّا أَنْشَدْتُ مَوْلَايَ الرِّضَا علیهالسلام قَصِيدَتِيَ الَّتِي أَوَّلُهَا:
🔹مَدَارِسُ آيَاتٍ خَلَتْ مِنْ تِلَاوَةٍ
ومَنْزِلُ وَحْيٍ مُقْفِرُ الْعَرَصَاتِ
فَلَمَّا انْتَهَيْتُ إِلَى قَوْلِي:
🔹خُرُوجُ إِمَامٍ لَا مَحَالَةَ خَارِجٌ يَقُومُ عَلَى اسْمِ اللَّهِ وَ الْبَرَكَات
و يمَيِّزُ فِينَا كُلَّ حَقٍّ وَ بَاطِلٍ يُجْزِي عَلَى النَّعْمَاءِ وَ النَّقِمَات
🔹بَكَى الرِّضَا علیهالسلام بُكَاءً شَدِيداً ثُمَّ رَفَعَ رَأْسَهُ إِلَيَ فَقَالَ لِي يَا خُزَاعِيُّ نَطَقَ رُوحُ الْقُدُسِ عَلَى لِسَانِكَ بِهَذَيْنِ الْبَيْتَيْنِ فَهَلْ تَدْرِي مَنْ هَذَا الْإِمَامُ وَ مَتَى يَقُومُ فَقُلْتُ لَا يَا سَيِّدِي إِلَّا أَنِّي سَمِعْتُ بِخُرُوجِ إِمَامٍ مِنْكُمْ يُطَهِّرُ الْأَرْضَ مِنَ الْفَسَادِ وَ يَمْلَؤُهَا عَدْلًا فَقَالَ يَا دِعْبِلُ الْإِمَامُ بَعْدِي مُحَمَّدٌ ابْنِي وَ بَعْدَ مُحَمَّدٍ ابْنُهُ عَلِيٌّ وَ بَعْدَ عَلِيٍّ ابْنُهُ الْحَسَنُ وَ بَعْدَ الْحَسَنِ ابْنُهُ الْحُجَّةُ الْقَائِمُ الْمُنْتَظَرُ فِي غَيْبَتِهِ الْمُطَاعُ فِي ظُهُورِهِ لَوْ لَمْ يَبْقَ مِنَ الدُّنْيَا إِلَّا يَوْمٌ وَاحِدٌ لَطَوَّلَ اللَّهُ ذَلِكَ الْيَوْمَ حَتَّى يَخْرُجَ فَيَمْلَأَهَا عَدْلًا كَمَا مُلِئَتْ جَوْراً وَ ظُلْماً.
📚 (عیون أخبار الرضا علیهالسلام، ج۲، ص۲۶۵)
❇️از عبدالسّلامبنصالح هروى نقل شده است که گفت: شنیدم دعبل خزاعى مىگوید: قصیدهاى سرودم و براى آقایم علىبنموسى الرضا علیهالسلام خواندم که بیت نخستین آن چنین است:
🔹«محل دروس قرآنی از خواندن قرآن خالی شده بود و محل نزول وحی، منزلگاهی بیکس چونان بیابانهایی بیآب و علف، خالی و بدون سکنه بود».
وقتى به اینجا رسیدم که: «ظهور امامى که بىتردید به نام پروردگار و همراه با برکات الهى ظهور خواهد کرد؛ در میان ما حق و باطل را از هم جدا کرده و مردم را بر نیک و بد اعمالشان جزاى خیر و مکافات سخت خواهد داد» امام رضا علیهالسلام سخت گریست. آنگاه سر مبارک خویش را بلند کرد و فرمود:
«اى خزاعى این دو بیت را روحالقدس از زبان تو سروده است. آیا مىدانى این امام کیست و چه وقت قیام خواهد کرد؟» عرض کردم: «نه، مولاى من، من فقط شنیدهام که از شما اهلبیت امامى ظهور خواهد کرد که زمین را از تباهى و آلودگى پاک مىکند و آن را از عدل سرشار مىکند». پس امام علیهالسلام فرمود: 🔹امام بعد از من فرزندم محمد، بعد از محمد فرزندش على، پس از على فرزندش حسن و بعد از او فرزندش حجت قائم است که در زمان غیبت، ظهورش را انتظار مىکشند و وقتى ظاهر شد، همه تسلیم فرمان او هستند. اگر از دنیا جز یک روز باقى نمانده باشد خداوند آن روز را آنقدر طولانى خواهد کرد تا او ظهور کند و زمین مالامال از ظلم و جور را پر از عدل و داد نماید».
🆔https://eitaa.com/mahdilomam
❇️#حدیث_مهدوی
🔶مهدی شخص است نه نوع
✅حَدَّثَنَا عَبْدُ الْعَظِيمِ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عَلِيِّ بْنِ الْحَسَنِ بْنِ زَيْدِ بْنِ الْحَسَنِ بْنِ عَلِيِّ بْنِ أَبِي طَالِبٍ علیهالسلام الْحَسَنِيُّ قَالَ: دَخَلْتُ عَلَى سَيِّدِي مُحَمَّدِ بْنِ عَلِيِّ بْنِ مُوسَى بْنِ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ عَلِيِّ بْنِ الْحُسَيْنِ بْنِ عَلِيِّ بْنِ أَبِي طَالِبٍ علیهالسلام وَ أَنَا أُرِيدُ أَنْ أَسْأَلَهُ عَنِ الْقَائِمِ أَ هُوَ الْمَهْدِيُّ أَوْ غَيْرُهُ فَابْتَدَأَنِي فَقَالَ لِي يَا أَبَا الْقَاسِمِ إِنَّ الْقَائِمَ مِنَّا هُوَ الْمَهْدِيُّ الَّذِي يَجِبُ أَنْ يُنْتَظَرَ فِي غَيْبَتِهِ وَ يُطَاعَ فِي ظُهُورِهِ وَ هُوَ الثَّالِثُ مِنْ وُلْدِي وَ الَّذِي بَعَثَ مُحَمَّداً ص بِالنُّبُوَّةِ وَ خَصَّنَا بِالْإِمَامَةِ إِنَّهُ لَوْ لَمْ يَبْقَ مِنَ الدُّنْيَا إِلَّا يَوْمٌ وَاحِدٌ لَطَوَّلَ اللَّهُ ذَلِكَ الْيَوْمَ حَتَّى يَخْرُجَ فِيهِ فَيَمْلَأَ الْأَرْضَ قِسْطاً وَ عَدْلًا كَمَا مُلِئَتْ جَوْراً وَ ظُلْماً وَ إِنَّ اللَّهَ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى لَيُصْلِحُ لَهُ أَمْرَهُ فِي لَيْلَةٍ كَمَا أَصْلَحَ أَمْرَ كَلِيمِهِ مُوسَى علیهالسلام إِذْ ذَهَبَ لِيَقْتَبِسَ لِأَهْلِهِ نَاراً فَرَجَعَ وَ هُوَ رَسُولٌ نَبِيٌّ ثُمَّ قَالَ علیهالسلام أَفْضَلُ أَعْمَالِ شِيعَتِنَا انْتِظَارُ الْفَرَجِ.
📚 (کمالالدین، ج۲، ص۳۷۷)
🔶از عبدالعظیم حسنى نقل شده است که گفت: «بر مولایم محمدبنعلى علیهماالسلام (امام جواد) وارد شدم، درحالیکه قصدم این بود از ایشان در مورد قائم سؤال کنم و بپرسم که آیا او همان مهدى است یا غیر از مهدى کس دیگرى امام قائم است؟ قبل از اینکه من لب به سخن باز کنم، فرمود:
🔶 «یا اباالقاسم! قائم ما همان مهدى است که باید در زمان غیبت منتظر او بود و پس از ظهور به فرمانش گردن نهاد و او سومین فرزند از نسل من است. سوگند به خدایى که محمد را به پیامبرى برگزید و امامت را مخصوص ما اهلبیت قرار داد، اگر از دنیا جز یک روز باقى نمانده باشد، خداوند آن روز را آنقدر طولانى خواهد کرد تا اینکه او خروج کند. پس او زمین را از عدل و داد پُر خواهد کرد همانگونه که از ظلم و جور پُر شده است. و خداوند در یک شب کار او را درست خواهد کرد [و اسباب فرجش را مهیا خواهد نمود]، چنانکه کار موسی را اصلاح کرد زمانیکه براى گرفتن قطعهاى آتش و گرمکردن خانوادهاش از آنها جدا شد، اما در حالى بهسوى آنها برگشت که به پیامبرى و نبوت رسیده بود». سپس امام علیهالسلام فرمود: «ارزشمندترین اعمال شیعیان ما انتظار فرج است».
🆔https://eitaa.com/mahdilomam
#حدیث_مهدوی
❇️و عن عمر بن عبد العزيز، عن أبى عبد اللّه عليه السّلام قال: «إِذَا أَصْبَحْتَ وَ أَمْسَيْتَ لَا تَرَى إِمَاماً تَأْتَمُّ بِهِ فَأَحْبِبْ مَنْ كُنْتَ تُحِبُّ وَ أَبْغِضْ مَنْ كُنْتَ تُبْغِضُ حَتَّى يُظْهِرَهُ اللَّهُ عَزَّ وَ جَل».
📚 (کمالالدین، ج۲، ص۳۴۸)
🔶امام صادق علیهالسلام فرمود: « آنگاه که صبح و شام مىکنى در حالى که امامى را نمىبینى که از وى پیروى کنى، هرکه را دوست میداشتى دوست دار و هرکه را دشمن میداشتى دشمن دار تا خدا او (امام) را آشکار کند»
✅ نگارنده ی این سطور گوید:مراد از روایت آن است که با توجه به عدم روئیت امام به چیزی از اصول ایمان خود تردید نکن زیرا :
🔹اولا اگر برآن ایمان خود استوار باشی یعنی در دوستی اهل بیت و تولایشان و دشمنی با دشمنان اهل بیت و تبرایشان باشی قهرا در ظهور و غیابشان هم اینگونه خواهی بود زیرا یکی از مصادیق تولی نسبت به اهل بیت یقین به کلامشان است که در خصوص غیبت امام زمان هشدار داده بودند پس بدان زمانی خواهد رسید که امام ظاهر نخواهد بود پس تردید نکن در اصل وجود او
🔹وثانیا در مقام بیان فضایی است که در عصر غیبت به دلیل غیبت طولانی امام ایجاد میشود که تردیدها در اصل وجود امام زیاد خواهد شد چنان که آمده است:
🟢عَنِ الْمُفَضَّلِ بْنِ عُمَرَ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ علیهالسلام يَقُولُ … وَ لَتُمَحَّصُنَّ حَتَّى يُقَالَ مَاتَ قُتِلَ هَلَكَ بِأَيِّ وَادٍ سَلَكَ وَ لَتَدْمَعَنَّ عَلَيْهِ عُيُونُ الْمُؤْمِنِينَ وَ لَتُكْفَؤُنَّ كَمَا تُكْفَأُ السُّفُنُ فِي أَمْوَاجِ الْبَحْرِ فَلَا يَنْجُو إِلَّا مَنْ أَخَذَ اللَّهُ مِيثَاقَهُ وَ كَتَبَ فِي قَلْبِهِ الْإِيمَانَ وَ أَيَّدَهُ بِرُوحٍ مِنْه.
📚(کافی، ج۱، ص۳۳۶)
🟢مفضلبنعمر میگوید از امام صادق علیهالسلام شنیدم که میگفت: « … و همانا امتحان میشوید تا اینکه گفته میشود: [امام] مرده است و یا کشته شده است، در کدام سرزمین است؟ چشمهای مؤمنان بر او اشک ببارد و زیرورو شوند همانگونه که کشتی در امواج زیرورو شود. پس نجات نمییابد مگر کسی که خدا از او پیمان گرفته و ایمان را در دلش ثبت کرده باشد و با روحی از جانب خود او را تأیید کرده باشد».
🆔https://eitaa.com/mahdilomam
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
انتظار در کلام امام
خامنه ای حفظه الله
🆔https://eitaa.com/mahdilomam
❇️#نقد_و_بررسی_نقل_موسوم_به_حدیث_وصیت
🔶#قسمت_اول
🔹#بیان_اجمالی
🟢حدیث وصیت ،روایتی است که محتوای آن در بردارنده ی موضوعاتی است که خلاف اجماع و متوارات مسلم در خصوص حضرت حجت روحی فداه می باشد. در این نقل به وجود دوازده مهدی بعد از دوازده امام می پردازد .
🔹این نقل مورد سوء استفاده ی برخی فرق انحرافی قرار گرفته است.
در این نوشتار ابتدا اجمالا به بررسی این نقل از حیث سند و دلالت و اقوال علما پرداخته و سپس به شکل تفصیلی وارد موضوع در قالب سلسله بحثهای نقد و بررسی خواهیم شد.
بخش پایانی حدیثی که ناظر به این موضوع است، بهشرح زیر است:
🔹«بعد از ایشان [امامان دوازدهگانه] دوازده مهدی خواهد آمد. وقتی امام دوازدهم وفات کرد، جانشینی من را به فرزندش که اولین مقربان است، میدهد. او سه نام دارد: یک نامش مانند نام من است؛ نام دیگرش مثل نام پدر من است و آن عبدالله و احمد است؛ سومین نام او هم مهدی است و او اولینِ مؤمنان است.
🔶عالمان شیعه حدیث وصیت را مخالف روایات مشهور و صحیح دانستهاند. از جمله آنها طَبرِسی (مفسر قرن پنجم)، اِربِلی (محدث قرن هفتم)، علامه مجلسی و حر عاملی (محدث قرن یازدهم) است.
🔶طَبرِسی و اِرِبلی همچنین گفتهاند این روایات با روایات صحیحی که میگویند پس از امام مهدی(عج)، دولت دیگری نخواهد بود هم مخالف است.
🔹#اشکالات_حدیث_وصیت
برخی دیگر از اشکالاتی که پژوهشگران به این حدیث گرفتهاند به شرح زیر است:
✔️این روایت خبر واحد و خبر واحد ظنی است. بنابراین نمیتوان با آن، اعتقادات را اثبات کرد.
✔️طبق این روایت، جانشینان پیامبر ۲۴ نفرند و این با انحصار اوصیا در ۱۲ تن ناسازگار است.
✔️با روایاتی که امام زمان(ع) را خاتمالاوصیاء میدانند تعارض دارد. همچنین این روایت با روایات متعددی که خبر از رجعت میدهند، تعارض دارد.
✔️این حدیث ضعیفالسند است: راویانش ضعیف و مجهولاند. از این رو توان تعارض با روایات صحیح را ندارد
🔴آنچه در بالا آمد بیان و نقد اجمالی بود که در سلسله مطالب دیگر به شکل تفصیلی به آن خواهیم پرداخت.
🆔https://eitaa.com/mahdilomam
#نقد_و_بررسی_نقل_موسوم_به_وصیت
#قسمت_دوم
#نقد_تفصیلی
🔶در نقد اجمالی به روایت موسوم به حدیث وصیت اشاره شد و گفته شد این روایت ضمن اینکه خبر واحد است و مبتلا به ضعف سند،از حیث دلالت نیز برخلاف و معارض با روایات رجعت،انحصار اوصیا در دوازده و مانند آن است.
اینک پس از نقل روایت به همراه سند به شکل تفصیلی به نقد آن خواهیم پرداخت.
❇️خبر داد به ما جماعتی از ابی عبدالله الحسین بن علی بن سفیان البزوفری از علی بن سنان الموصلی العدل از علی بن الحسین از احمد بن محمد بن الخلیل از جعفر بن احمد المصری عمویش حسن بن علی از پدرش از امام صادق (علیهالسّلام) از پدرش امام باقر (علیهالسّلام) از پدرش امام زین العابدین (علیهالسّلام) از پدرش امام حسین (علیهالسّلام) از پدرش امیرالمومنین (علیهالسّلام) که فرمود: رسول خدا (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) در شبی که وفاتش در آن واقع شد، به علی (علیهالسّلام) فرمود: ای اباالحسن، کاغذ و دواتی بیاور و رسول الله (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) وصیت خود را املاء فرمود تا این که بدین جا رسید که فرمود: یا علی! بعد از من دوازده امام میباشند و بعد از آنها دوازده مهدی هستند. پس تو یا علی اوّلین از دوازده امام میباشی.... و تو پس از من خلیفه من بر امتم هستی، هر گاه وفاتت رسید، به پسرم حسن که بخشنده است واگذار کن، هر گاه وفاتش رسید آن را به پسرم حسین شهید زکی مقتول واگذار کند، هر گاه وفاتش رسید آن را به پسرش علی ذی الثفنات (فردی که اعضای سجده او در اثر کثرت سجود پینه بسته) واگذار کند، هر گاه وفاتش رسید آن را به پسرش محمد باقر واگذار کند، هر گاه وفاتش رسید آن را به پسرش جعفر صادق واگذار کند، هر گاه وفاتش رسید آن را به پسرش موسی کاظم واگذار کند، هر گاه وفاتش رسید آن را به پسرش علی رضا واگذار کند، هر گاه وفاتش رسید آن را به پسرش محمد تقی که ثقه است واگذار کند، هر گاه وفاتش رسید آن را به پسرش علی ناصح واگذار کند، هر گاه وفاتش رسید آن را به پسرش حسن فاضل واگذار کند، هر گاه وفاتش رسید آن را به پسرش محمد مستحفظ از آل محمد (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) واگذار نماید، پس آنها دوازده امام هستند. سپس بعد از او دوازده مهدی میباشند. هرگاه وفاتش رسید آن را به پسرش مهدی اول واگذار کند، برای او سه اسم است. یک اسمش مانند اسم من، و اسم دیگرش اسم پدر من است، و آنها عبدالله و احمد هستند، و نام سوم مهدی است. و او اولین مومنان است».
📚طوسی، محمد بن حسن، الغیبه، ص۱۵۰.
#نقد_و_بررسی_نقل_موسوم_به_حدیث_وصیت
#دیدگاه_علما
🔹علمای شیعه هر یک با بیان و استدلالی به رد و نقد این روایت پرداختند که ذیلا به چند نمونه اشاره میکنیم:
🟢ابوعلی فضل بن حسن طبرسی گفته است: روایات صحیحهای در دست است که پس از دولت امام مهدی (علیهالسّلام) دولت دیگری نخواهد بود، مگر روایتی که در خصوص جانشینی فرزند ایشان است؛ در حالی که این روایت قطعی الصدور و الاثبات نیست.
📚[طبرسی، فضل بن حسن، اعلام الوری باعلام الهدی، ج۲، ص۲۹۵. ]
🟢۲.۲ - علی بن عیسی اربلی
علی بن عیسی الاربلی، اورده است: «بعد از دولت قائم (علیهالسّلام) هیچ دولتی نیست مگر در روایتی که در خصوص حکومت فرزند آن حضرت آمده است و حال آنکه این روایت قطعی الصدور و الاثبات نیست.
📚[اربلی، علی بن عیسی، کشف الغمة فی معرفة الائمة، ج۲، ص۹۶۷..]
🟢۲.۳ - علی بن یونس عاملی
علی بن یونس بیاضی عاملی، گفته است: «روایت دوازده مهدی بعد از دوازده امام جزو روایات شاذه است و این روایت با تمامی روایات صحیح السند و متواتر مشهور مخالفت دارد.
📚[کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج۱، ص۵۳۲.] زیرا طبق این روایات، بعد از دولت قائم (علیهالسّلام) دولت دیگری نخواهد بود. ایشان در ادامه آورده است: «هَذِهِ الرِّوَایَةُ آحادیة تُوجِبُ ظَنًّا وَ مَسْاَلَةُ الْاِمَامَةِ عِلْمِیَّة؛ این روایت جزو اخبار واحد بوده و افاده ظنّ میکند در حالی که مساله امامت باید با احادیث قطع آور و مفید علم به اثبات برسد».
📚 [بیاضی عاملی، علی بن یونس، الصراط المستقیم، ج۲، ص۱۵۲.]
بنابراین طبق نظر علمای شیعه این نقل مردود می باشد.
در قسمتهای بعد به نقد سندی این نقل خواهیم پرداخت.
🆔https://eitaa.com/mahdilomam
#نقد_و_بررسی_نقل_موسوم_به_وصیت
#قسمت_سوم
❇️دراین قسمت به بررسی رجال این نقل از حیث وثاقت و عدمش ونیز امامي یا غیر امامي بودن میپردازیم .
🔶سلسله ی رواه این نقل عبارتند از:
✅اَخْبَرَنَا جَمَاعَةٌ عَنْ اَبِی عَبْدِ اللَّهِ الْحُسَیْنِ بْنِ عَلِیِّ بْنِ سُفْیَانَ الْبَزَوْفَرِیِ عَنْ عَلِیِّ بْنِ سِنَانٍ الْمَوْصِلِیِّ الْعَدْلِ عَنْ عَلِیِّ بْنِ الْحُسَیْنِ عَنْ اَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ الْخَلِیلِ عَنْ جَعْفَرِ بْنِ اَحْمَدَ الْمِصْرِیِ عَنْ عَمِّهِ الْحَسَنِ بْنِ عَلِیٍّ عَنْ اَبِیهِ عَنْ اَبِی عَبْدِ اللَّهِ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ اَبِیهِ الْبَاقِرِ عَنْ اَبِیهِ ذِی الثَّفِنَاتِ سَیِّدِ الْعَابِدِینَ عَنْ اَبِیهِ الْحُسَیْنِ الزَّکِیِّ الشَّهِیدِ عَنْ اَبِیهِ اَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ ع قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ.....
⏺اَخْبَرَنا جَمَاعَةٌ:»
سند حدیث با عبارت «اَخْبَرَنا جَمَاعَةٌ» آغاز شده است که در بیان شیخ طوسی افرادی همچون؛ ابوعبدالله غضائری، احمد ابن عُبدون، ابوطالب ابن عرفه، ابوالحسن صفار و حسن ابن اسماعیل ابن اشناس که تماما در یک طبقه هستند این جماعت را تشکیل داده و مورد اعتماد شیخ هستند.
1⃣)علی بن حسین بزوفری
💠اَبِی عَبْدِ اللَّهِ الْحُسَیْنِ بْنِ عَلِیِّ بْنِ سُفْیَانَ الْبَزَوْفَرِی»؛ بر اساس گواهی شیخ طوسی در کتاب رجال؛ علی بن سفیان بزوفری از علمای بزرگوار و مورد اعتماد شیعه است که دارای تالیفاتی همچون: کتاب الحج، ثواب الاعمال، احکام العبید، الرد علی الواقفة، سیرة النبی و الائمة (علیهمالسّلام) فی المشرکین میباشد
📚طوسی، محمد بن حسن، رجال الطوسی، ص۴۶۶.
🛑در بین انبوه روایاتی که از جناب بزوفری نقل شده است، تنها دو روایت از علی بن سنان موصلی العدل وجود دارد که شیخ طوسی آن را در روایت حاضر با دو واسطه و در روایتی دیگر با چهار واسطه از موصلی العدل نقل روایت کرده است.
📚طوسی، محمد بن حسن، الغیبه، ص۱۴۷.]
◾️لذا چنانچه این دو واسطه در روایت موسوم به وصیت حذف شده باشند، سند روایت مخدوش شده و روایت مرسله است.
📚مامقانی، عبدالله، مقباس الهدایة، ج۱، ص۳۳۸
2⃣علی بن سنان موصلی عدل
🔶عَلِیِّ بْنِ سِنَانٍ الْمَوْصِلِیِّ الْعَدْل»؛ درباره این شخص، هیچ شناختی غیر از نام و نام پدر و یک لقب اختلافی در دست نبوده و در ردیف مجهولین به حساب آمده است. البته با توجه به لقب «العدل» احتمالاتی در خصوص سنی بودن وی داده شده است که به موجب این امر، از درجه اعتبار روایت کاسته میشود. آیتالله خوئی در خصوص لقب این فرد میآورد: «بعید نیست که وی از اهل تسنن بوده و کلمه (العدل) نیز از القاب شُغلی این شخص بوده باشد، زیرا کلمه عدل به کُتّاب در محکمه قضاوت اطلاق میشده است.
📚[خوئی، سیدابوالقاسم، معجم رجال الحدیث، ج۶، ص۲۱۰.]
همچنین کلمه (العدل) در مشایخ شیخ صدوق به به عنوان لقب عامه و اهل سنت اطلاق شده استخوئی،[📚 سیدابوالقاسم، معجم رجال الحدیث، ج۱۳، ص۵۰.]
❇️این راوی در سند برخی از روایات با عنوان «المعدل» آمده است که میتواند به عنوان کنیه برای وی بوده باشد. چنانچه در کتاب مقتصب الاثر، در سند روایتی می گوید: «حَدَّثَنَا اَبُو الْحَسَنِ عَلِیُّ بْنُ سِنَانٍ الْمَوْصِلِیُّ الْمُعَدِّلُ، قَالَ: اَخْبَرَنِی اَحْمَدُ بْنُ مُحَمَّدٍ الْخَلِیلِیُّ الْآمُلِیُّ، قَالَ: حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ صَالِحٍ الْهَمْدَانِی...».[📚جوهری، احمد بن عیاش، مقتضب الاثر، ص۱۰.]
🔶در تمامی روایاتی که از علی بن سنان الموصلی العدل نقل شده است، وی روایات خود را بدون واسطه از احمد بن محمد بن خلیل نقل کرده است، در حالیکه در روایت موسوم به وصیت، با وساطت علی بن الحسین نقل روایت کرده و این برخلاف مسلک روایی این راوی است. به عنوان نمونه: «وَ اَخْبَرَنَا جَمَاعَةٌ عَنِ التَّلَّعُکْبَرِیِّ عَنْ اَبِی عَلِیٍّ اَحْمَدَ بْنِ عَلِیٍّ الرَّازِیِّ الْاِیَادِیِّ قَالَ اَخْبَرَنِی الْحُسَیْنُ بْنُ عَلِیٍّ عَنْ عَلِیِّ بْنِ سِنَانٍ الْمَوْصِلِیِّ الْعَدْلِ عَنْ اَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ الْخَلِیلِیِّ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ صَالِحٍ الْهَمْدَانِی». [📚طوسی، محمد بن حسن، الغیبه، ص۱۴۷.]حرعاملی، محمد بن حسن، اثبات الهداة بالنصوص و المعجزات، ج۲، ص۱۲۵.]
ضمن اینکه علی بن سنان الموصلی العدل در هیچ روایتی از علی بن الحسین (غیر از روایت موسوم به وصیت) نقل روایت نکرده است.[📚القطیفی، سیدضیاء الخباز، المهدویة الخاتمة، ج۲، ص۱۵.]
🆔https://eitaa.com/mahdilomam
#نقد_و_بررسی_نقل_موسوم_به_وصیت
#قسمت_چهارم
3⃣علی بن الحسین القمی
🟢«عَلِیِّ بْنِ الْحُسَیْن»؛ وی یکی دیگر از مجهولین و ناشناختهها در سند این روایت است. ناظم العقیلی در کتاب انتصاراً للوصیة گفته است: «او عَلِیِّ بْنِ الْحُسَیْنِ بْنِ مُوسَی بْنِ بَابَوَیْهِ الْقُمِّیُّ»، پدر شیخ صدوق است و در اکثر مواقع از ایشان با عنوان علی بن حسین تعبیر شده و میرزای نوری در خاتمه المستدرک نام پدر شیخ صدوق را با این عنوان آورده و گفته است: «اَنَّ الْمَوْجُودَ فِی الکُتُبِ الْاَحَادِیثِ وَ الرِّجَالِ التَّعْبِیرُ عَنْ وَالِدِ الصَّدُوق بِقَوْلِهِمْ: عَلِیِّ بْنِ الْحُسَیْنِ بْنِ مُوسَی بْنِ بَابَوَیْهِ».
📚العقیلی، ناظم، انتصارا للوصیة، ص۵۷
🛑در پاسخ گفته میشود:
🔹اولاً؛ این شخص غیر از علی بن الحسین بن بابویه (پدر شیخ صدوق) است، چراکه هیچگاه پدر شیخ صدوق از احمد بن خلیل و علی بن سنان موصلی عدل روایت نکرده و مضاف بر آن؛ شیخ طوسی همواره با دو واسطه (شیخ مفید و شیخ صدوق) از پدر شیخ صدوق نقل روایت کرده است نه بیشتر.
🔹ثانیاً؛ محدث نوری این سخن را در مقام ارائه یک قاعده رجالی مطرح نکرده است که هر جا نام «علی بن الحسین» آمده باشد، مراد پدر شیخ صدوق باشد! بلکه میرزای نوری این مطلب را در ردّ کسانی که علی بن موسی، مؤلف کتاب «فقه الرضا (علیهالسّلام)» را همان پدر شیخ صدوق می دانند گفته است: «انَّهُ لَم یُعَبر عَنْ وَالِدِ الصَّدُوق بِهَذا الاسِم، بَل عَلِیِّ بْنِ الْحُسَیْنِ او عَلِیِّ بْنِ بَابَوَیْهِ».
📚نوری طبرسی، میرزا حسین، خاتمه المستدرک، ج۱، ص۳۱۶.
🔹ثالثاً؛ علی بن حسین مذکور در این سند، به هیچ وجه نمیتواند با پدر شیخ صدوق در یک طبقه باشد، زیرا جناب بزوفری که با یک واسطه مجهول (علی بن سنان موصلی عدل) از علی بن حسین نقل روایت کرده، با پدر شیخ صدوق معاصر بوده و این مساله (نقل با واسطه مجهول) با وجود معاصر بودن بزوفری و پدر شیخ صدوق طبیعی به نظر نمی رسد.
🆔https://eitaa.com/mahdilomam
#نقد_و_بررسی_نقل_موسوم_به_وصیت
#قسمت_پنجم
🔸احمدبن محمدبن خلیل
🟢اَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ الْخَلِیل»؛ این شخص همان «احمد بن محمد ابو عبدالله الخلیلی» است که در کتب رجالی تفسیق و تضعیف شده است، به عنوان نمونه:
🔹ابن الغضائری در کتاب خود آورده است: «اَبُو عَبدِالله الْخَلِیلِیُّ (الَّذِی یُقَالُ لَهُ غُلَامٌ خَلِیلٌ الْآمُلِیِّ) کَذّابٌ، وَضّاعٌ للحدیث، فَاسِد الْمَذْهَب لاَ یُلْتَفَتُ الَیْهِ».
📚واسطی بغدادی، احمد بن حسین، الرجال (لابن الغضائری)، ج۱، ص۴۲.
🔹علامه حلی آورده است: «اَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدِ اَبُو عَبدِالله الْخَلِیلِیُّ الَّذِی یُقَالُ لَهُ غُلَامٌ خَلِیلٌ الْآمُلِیِّ الطَبَرِی؛ ضَعِیفً جداً لاَ یُلْتَفَتُ الَیْهِ، کَذّابٌ، وَضّاعٌ للحدیث، فَاسِد الْمَذْهَب
📚حلی، حسن بن یوسف، خلاصه الاقوال، ص۳۲۳.
🔹نجاشی آورده است: «اَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدِ اَبُو عَبدِالله الْآمُلِیِّ الطَبَرِی؛ ضَعِیفً جداً لاَ یُلْتَفَتُ الَیْهِ
📚نجاشی، احمد بن علی، رجال النجاشی، ص۹۶.
🆔https://eitaa.com/mahdilomam
#نقد_و_بررسی_نقل_موسوم_به_وصیت
#قسمت_ششم
❇️«جَعْفَرِ بْنِ اَحْمَدَ الْمِصْرِی»؛ جعفر بن احمد مصری یکی دیگر از ناشناختههای رجالی در نزد شیعه است.
❇️«حَسَنِ بْنِ عَلِیّ عَمِّ جَعْفَرِ بْنِ اَحْمَدَ الْمِصْرِی»؛ حسن بن علی مصری در کتب رجالی شیعه معرفی نشده و حتی در خصوص او، مدح و قدحی صادر نشده است
❇️عَلِیِّ بْنِ بَیَان؛ وَالِد حَسَنِ بْنِ عَلِیّ»؛ این شخص همان علی بن بیان بن زید بن سیابه المصری است که در گروه ناشناخته های رجالی در کتب شیعه بوده و درباره وی مدح و قدحی وجود ندارد.
🔶بنا بر این طبق آنچه نگاشتیم این نقل به دلیل وجود رجال مجهول به لحاظ سندی ضعیف و غیر قابل استناد می باشد.
در قسمتهای دیگر به بررسی دلالی این نقل خواهیم پرداخت
🆔https://eitaa.com/mahdilomam
#نقد_و_بررسی_نقل_موسوم_به_وصیت
#قسمت_هفتم
#نقد_دلالی
❇️شیخ طوسی میفرماید: «در صورتی که راوی حدیث مخالفت اعتقادی با اصول مذهب داشته باشد، در این صورت به آنچه روایت کرده است نگریسته میشود، در صورتی که با اخبار موثق شیعه مخالفت داشته باشد، آن روایت بایستی طرد گردد
📚طوسی، محمد بن حسن، العدة فی اصول الفقه، ج۱، ص۱۴۹.
❇️بر این اساس، در خصوص حدیث موسوم به وصیت نیز، با توجه به وجود افرادی همچون؛ علی بن سنان موصلی العدل و احمد بن محمد الخلیلی و سایر مجاهیل رجالی، دلالت روایت بررسی شده و با مسلمات مذهب مطابقت داده می شود. با بررسی متن حدیث موسوم به وصیت، اشکالات متعددی پیش میآید که برخی از آنها عبارتند از:
🔶الف. مضمون و محتوای این حدیث بر خلاف تمامی روایاتی است که عدد اوصیاء (علیهمالسّلام) را منحصر در دوازده تن دانسته اند. لذا با توجه به اینکه باور به ۲۴ وصی برای رسول گرامی اسلام (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) با مسلمات مذهب شیعه مخالفت دارد، این روایت از درجه صحت ساقط شده و نمیتوان در مساله مهمی مانند امامت به آن استناد کرد.
چنانچه در خصوص حصر عدد اوصیاء (علیهمالسّلام) و ختم وصایت آمده است:
✅«حَدَّثَنَا فَضَالَةُ بْنُ اَیُّوبَ عَنْ اَبَانِ بْنِ عُثْمَانَ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ قَالَ: قَالَ اَبُو جَعْفَرٍ عَلَیْهِ اَلسَّلاَمُ: قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ (صَلَّی اَللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ وَ سَلَّمَ): لِعَلِیِّ بْنِ اَبِی طَالِبٍ (عَلَیْهِ اَلسَّلاَمُ): یَا عَلِیُّ اَنَا اَوْلَی بِالْمُؤْمِنِینَ مِنْ اَنْفُسِهِمْ ثُمَّ اَنْتَ یَا عَلِیُّ اَوْلَی بِالْمُؤْمِنِینَ مِنْ اَنْفُسِهِمْ ثُمَّ اَلْحَسَنُ ثُمَّ اَلْحُسَیْنُ ثُمَّ عَلِیُّ بْنُ اَلْحُسَیْنِ ثُمَّ مُحَمَّدُ بْنُ عَلِیٍّ، ثُمَّ جَعْفَرُ بْنُ مُحَمَّدٍ، ثُمَّ مُوسَی بْنُ جَعْفَرٍ، ثُمَّ عَلِیُّ بْنُ مُوسَی، ثُمَّ مُحَمَّدُ بْنُ عَلِیٍّ، ثُمَّ عَلِیُّ بْنُ مُحَمَّدٍ، ثُمَّ اَلْحَسَنُ بْنُ عَلِیٍّ، ثُمَّ اَلْحُجَّةُ بْنُ اَلْحَسَنِ اَلَّذِی تَنْتَهِی اِلَیْهِ اَلْخِلاَفَةُ وَ اَلْوِصَایَةُ وَ یَغِیبُ مُدَّةً طَوِیلَةً، ثُمَّ یَظْهَرُ وَ یَمْلَاُ اَلْاَرْضَ عَدْلاً وَ قِسْطاً کَمَا مُلِئَتْ جَوْراً وَ ظُلْماً»؛ (پیامبراکرم (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) فرمود: ای علی! من به مؤمنین سزاوارتر از خودشان هستم، سپس تو سزاوارتر از مومنین به خودشان هستی، ... سپس حجت فرزند حسن سزاوارتر است، همان کسی که خلافت و وصایت با او به پایان میرسد و مدت طولانی غایب میشود و بعد از آن ظاهر شده و زمین را با عدل و داد پر میکند کما اینکه با ظلم و جور پر شده است.
📚حرعاملی، محمد بن حسن، اثبات الهداة بالنصوص و المعجزات، ج۲، ص۲۳۴.
🆔https://eitaa.com/mahdilomam
#نقد_و_بررسی_نقل_موسوم_به_وصیت
#قسمت_هشتم
❇️عدم ذکر مهدیین در روایات وصایت
🔶ب. در هیچ کدام از احادیثی که حاکی از ماجرای وصیت رسول گرامی (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) هستند، نامی از مهدیین در میان نبوده و در تمامی آنها نام ۱۲ امام معصوم (علیهمالسّلام) ذکر شده است که اولین آنها علی (علیهالسّلام) و آخریین آنان، نهمین فرزند امام حسین (علیهالسّلام) می باشد. علاوه بر این وجود فرزندی به نام «احمد» و همچنین وجود «وصی» و جانشینی برای امام مهدی (علیهالسّلام) در هیچ روایتی ذکر نشده است و این روایت بر فرض صحت دلالت متفرد است
❇️ تعارض با روایت دیگر مهدیین
🔶روایت ۱۲ مهدی پس از ۱۲ امام، با برخی از روایات همردیف (به لحاظ سندی) خود، در تعارض عددی میباشند. بهعنوان نمونه؛ در روایت منسوب به امام صادق (علیهالسّلام) عدد مهدیین پس از قائم (علیهالسّلام) را یازده نفر از فرزندان امام حسین (علیهالسّلام) دانسته است. چنانچه آمده است: «ای ابا حمزه بهدرستی که از ما بعد از قائم (علیهالسّلام) یازده مهدی از فرزندان حسین (علیهالسّلام) خواهد بود
📚طوسی، محمد بن حسن، الغیبه، ص۴۷۸.
❇️مخالفت با روایات رجعت
🔶ج. پذیرش مهدیین بعد از امام دوازدهم (علیهالسّلام) به عنوان خلفاء الرسول (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) با روایات متواتر رجعت که به عنوان مسلمات مذهب تشیع میباشند، در تعارض میباشند.
🆔https://eitaa.com/mahdilomam
#نقد_و_بررسی_نقل_موسوم_به_وصیت
#قسمت_نهم
❇️این روایت دارای ابهامات متعدد معنوی است که در زیر به چند مورد اشاره میشود:
🔶ختصاص نام مهدی
لذا در ابتدای روایت آمده: حضرت رسول اکرم (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) خطاب به حضرت امیرالمؤمنین (علیهالسّلام) می فرمایند: «سَمَّاکَ اللَّهُ تَعَالَی فِی سَمَائِهِ عَلِیّاً الْمُرْتَضَی وَ اَمِیرَ الْمُؤْمِنِینَ وَ الصِّدِّیقَ الْاَکْبَرَ وَ الْفَارُوقَ الْاَعْظَمَ وَ الْمَاْمُونَ وَ الْمَهْدِیَّ فَلَا تَصِحُّ هَذِهِ الْاَسْمَاءُ لِاَحَدٍ غَیْرِکَ؛ خداوند در آسمانها نام تو را علی المرتضی و امیرالمؤمنین و صدیق اکبر و فاروق اعظم و مامون و مهدی نهاد، پس این اسمها بر فرد دیگری غیر تو صحیح نیست
📚طوسی، محمد بن حسن، الغیبه، ص۱۵۰.
❇️صراحتاً در ابتدای روایت آمده است که نام مهدی بر کسی غیر از امیرالمؤمنین علی (علیهالسّلام) صدق نمیکند، در حالیکه اولاً؛ بر اساس روایات متواتر، لقب مهدی به نحو عام بر تمامی ائمه معصومین (علیهمالسّلام) صدق کرده و به نحو خاص، لقب امام دوازدهم (علیهالسّلام) میباشد. چنانچه در روایات آمده است:
🔶«عَنِ الرِّضَا (علیهالسّلام) قَالَ: «الْخَلَفُ الصَّالِحُ مِنْ وُلْدِ اَبِی مُحَمَّدٍ الْحَسَنِ بْنِ عَلِیٍّ وَ هُوَ صَاحِبُ الزَّمَانِ وَ هُوَ الْمَهْدِیُّ؛ امام رضا (علیهالسّلام) فرمود: جانشین و فرزند صالح حسن بن علی (علیهالسّلام) همان صاحب الزمان و همان مهدی (علیهالسّلام) است.
📚اربلی، علی بن عیسی، کشف الغمة فی معرفة الائمة، ج۳۲، ص۲۷۵.
❇️ثانیاً؛ ذیل روایت با آنچه در صدر روایت آمده تغایر و نا همخوانی داشته و ظاهرا نام مهدی را در ذیل روایت بر فرزند امام دوازدهم (علیهالسّلام) نهاده است
📚القطیفی، سیدضیاء الخباز، المهدویة الخاتمة، ج۲، ص۹۵
🆔https://eitaa.com/mahdilomam
#نقد_وبررسی_نقل_موسوم_به_وصیت
#قسمت_دهم
#پایانی
❇️ابهام در مرجع ضمیر
🔶آنچه در روایت با عنوان «فلیسلمها» آمده است، مبهم بوده و مرجع ضمیر مشخص نشده است.
چنانچه «خلافة» را مرجع ضمیر بدانیم، با باور مسلم شیعه که اعتقاد به خلافت امامان دوازدهگانه دارد در تضاد خواهد بود و از طرفی با روایات متواتره که عدد خلفاء پیامبر ا کرم (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) را دوازده دانستهاند معارضه خواهد کرد. چنانچه پیامبر ا کرم (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) فرمود: «ان عده الخلفاء بعدی عدة نقباء موسی؛ همانا عدد خلفاء بعد از من، به تعداد نقباء موسی (علیهالسّلام) است.»
📚جوهری، احمدبن عبیدالله، مقتضب الاثر، المقدمة، ص۹.
🔶همچنین میفرماید: «بعدی اثنی عشر خلیفة کلهم من بنیهاشم؛ بعد از من دوازده خلیفه است که همه آنان از قریش میباشند.»
📚سلیمان بن ابراهیم القندوزی، ینابیع الموده لذوی القربی، ج۳، ص۲۹۰.
🔶همچنین روایات متواتره در این زمینه که در کتب معتبر شیعه و سنی بدان اشارهشده است.
📚مجلسی، محمدباقر بن محمدتقی، بحار الانوار، ج۵۱، ص۷۱.
📚ابن حنبل، احمد، احادیث مهدی من مسند احمد، ص۳۸.
❇️درصورتیکه مرجع ضمیر به «امامة» برگردانده شود، در آن صورت بایستی قائل به امامت مهدیین شویم، درحالیکه این باور با صدر روایت که امامت را از مهدیین جدا کرده است (فذلک اثناعشر اماما) تعارض داشته و با سایر روایاتی که تصریح بر عدم امامت مهدیین دارند، ناسازگار میباشند. چنانچه ابوبصیر میگوید: به امام صادق (علیهالسّلام) عرض کردم: ای فرزند رسول خدا! من از پدر شما شنیدم که میفرمود: پس از قائم دوازده مهدی خواهد بود، امام صادق (علیهالسّلام) فرمود: «دوازده مهدی گفته است، نه دوازده امام. آنها قومی از شیعیان ما هستند که مردم را به موالات و معرفت حق ما میخوانند.»
📚صدوق، محمد بن علی، کمال الدین و تمام النعمة ج۱، ص۳۵۸.
🔶البته مرجع ضمیر تا امام دوازدهم (علیهالسّلام) ظهور در امامت دارد اما مشکل مذکور پس از ایشان و با آغاز مهدیین به وجود میآید.
🔶همچنین درصورتیکه مرجع ضمیر را «وصایة» فرض کنیم، با روایات متواتری که عدد اوصیاء را دوازده دانسته است تعارض پیدا میکند. چنانچه پیامبر ا کرم (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) فرمود: «یا ایها الناس، ان الله نظر نظرة ثالثة فاختار منهم بعدی اثنی عشر وصیا من اهلبیتی وهم خیار امتی منهم احد عشر اماما بعد اخی واحدا بعد واحد کلما هلک واحد قام واحد منهم.... اول الائمة اخی علی خیرهم، ثم ابنی الحسن ثم ابنی الحسین ثم تسعة من ولد الحسین، وامهم ابنتی فاطمة، ...
📚هلالی، سلیم بن قیس، کتاب سلیم بن قیس الهلالی، ص۲۳۶.
🔶بعد از من دوازده وصی از اهلبیتم میباشد. آنان بهترینهای امتم هستند که یازده امام از آنان بعد از برادرم علی (علیهالسّلام)، یکی پس از دیگری است. هرزمانی که یکی از آنان وفات فرمود دیگری بهجای او قیام میکند. اولین این ائمه برادرم علی (علیهالسّلام) و بهترین آنان، سپس فرزندم حسن، سپس فرزندم حسین، سپس نه تن از فرزندان حسین است و مادر همه آنان دخترم فاطمه (سلاماللهعلیها) میباشد.
✅نتیجه اینکه؛ حدیث موسوم به وصیت در کتاب الغیبة شیخ طوسی، به لحاظ دلالی فاقد صحت و اتقان بوده و موردپذیرش نیست.
🆔https://eitaa.com/mahdilomam