10.71M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
فایل تصویری مراسم ولادت حضرت امیرالمومنین علیه السلام
#حاج_محمود_کریمی 🎤
#میلاد_امیرالمؤمنین
.
#ساده_زیستی
ا ꧂ ساده زیستی در کلام
و سیره قدیسان ꧁
☑️احادیث
➖ پیامبر(ص):«مَنِ اقتَصَدَ في مَعيشَتِهِ رَزَقَهُ اللّه ُ ومَن بَذَّرَ حَرَمَهُ اللّه ُ»هركه در زندگى خويش ميانه روى كند ، خدايش روزى رسانَد و هر كه زياده روى كند ، خدايش بى نصيب سازد.(۵)
➖امام على(ع):طوبى لِمَن ذَكَرَ المَعادَ ، و عَمِلَ للحِسابِ ، و قَنِعَ بالكَفافِ ، و رَضِيَ عنِ اللّه.(۶)
خوشا به حال كسى كه به ياد قيامت باشد و براى روز حساب كار كند و به كفاف زندگى قانع باشد و از خدا خشنود.
➖ امام صادق(ع):اَلْمُؤْمِنُ حَسَنُ اَلْمَعُونَةِ خَفِيفُ اَلْمَئُونَةِ جَيِّدُ اَلتَّدْبِيرِ لِمَعِيشَتِهِ لاَ يُلْسَعُ مِنْ جُحْرٍ مَرَّتَيْنِ.
مؤمن خوب كمك كارى كند،و كم هزينه باشد،و زندگى خود را خوب اداره كند،گزيده نشود از يك سوراخى دو بار.(۷)
➖حدیث قدسی: «إنّی وَضَعْتُ الْغِنَی فِی الْقَنَاعَه وَالنَّاسُ یَطْلُبُونَهَا فِی کَثْرَه الْمَعْرُوضِ وَلَمْ یَجِدُوهُ اَبَداً»
به راستى من بینیازی را در قناعت و ساده زیستی قرار دادم؛ ولی مردم آن را در زیادی مال و ثروت جستجو میکنند، و هرگز آن را نخواهند یافت.(۸)
☑️ساده زیستی معصومان
سادگی و بیپیرایگیِ فرستادگان الهی، به عنوان اصلی اصیل، جلوهای خاص در رفتار، معاشرت و نشست و برخاست آنان دارد.
➖موسی(ع)جز نانی که آن را بخورد از خدا چیزی نخواست، زیرا وی از سبزی زمین میخورد تا آنجا که به دلیل لاغری تن و تکیدگی گوشت بدن، رنگ آن سبزی از پوست شکم او نمایان بود.
➖حضرت داود(ع) به دست خود از لیف خرما زنبیل میبافت و از بهای آن، گردهای نان جوین تهیه میکرد و میخورد.
➖ عیسی بن مریم (ع) سنگ را بالین خود میکرد و جامه درشت [و خشن] میپوشید و خوراک ناگوار میخورد و خورش او گرسنگی بود و چراغش در شب، ماه و پناهگاهش در زمستان، شرق و غرب زمین بود.
➖پیامبر اسلام (ص) نمونه کامل سادهزیستی است. امام علی (ع) در توصیف آن حضرت میفرماید: برای تو کافی است که رسول خدا (ص) را اطاعت نمایی تا راهنمای خوبی برای تو در شناخت بدیها و عیبهای دنیا و بسیاری خواری و زشتیهای آن باشد، چه اینکه دل بستگیهای آن از او گرفته شده و برای غیر او گسترده شده است؛ از نوش آن نخورد و از زیورهایش بهره نبرد.
پیامبر (ص) روی زمین غذا میخورد و همچون بندگان مینشست و به دست خود کفشش را پینه میزد و جامه خود را وصله میکرد و بر الاغ بیپالان سوار میشد و دیگری را در کنار خود سوار میکرد.
رسول خدا (ص) از سیره پادشاهان و نوع نشست و برخاست و رفت و آمد و تشریفات آنها سخت بیزار بود. مردی نزد پیامبر آمد تا با وی سخن گوید، اما چون پیامبر (ص) را دید، دست پاچه شد و به لرزه افتاد. حضرت به او فرمود: راحت باش، من که پادشاه نیستم، من فرزند همان زنم که گوشت خشکیده میخورد.
➖حضرت علی (ع) و فرزندانش، پاسداران سیره نبوی بودند و در سادهزیستی از آن بزرگوار پیروی میکردند. آن حضرت میفرماید: به خدا سوگند، این جامه پشمین خود را آن قدر وصله کردهام که از وصلهکننده آن شرم دارم.
ابواسحاق سبیعی میگوید: یک روز جمعه بر دوش پدرم سوار بودم و امام علی (علیهالسّلام) خطبه میخواند. دیدم آن حضرت دست خود را تکان میدهد، گویا با آستین پیراهنش خود را باد میزند. به پدرم گفتم: آیا امیرمؤمنان گرمش است؟ گفت: او گرما و سرما را چیزی به حساب نمیآورد، بلکه پیراهنش را شسته و چون پیراهنی جز آن نداشته، آن را مرطوب به تن کرده است و چنین میکند تا خشک شود.
و فرمود: «ألا وإنَّ لِكُلِّ مَأمومٍ إماما يَقتَدي بِهِ ، ويَستَضيءُ بِنورِ عِلمِهِ ، ألا وإنَّ إمامَكُم قَدِ اكتَفى مِن دُنياهُ بِطِمرَيهِ، ومِن طُعمِهِ بِقُرصَيهِ» هان! پيشواى شما از دنياى خود به دو جامه كهنه، و از خوراكش به دو قرص نان ، بسنده كرده است.
➖حضرت زهرا (س) نیز شاگرد مدرسه پیامبر (ص) و الگوی سادهزیستی است. وقتی سلمان فارسی چادر کهنه ایشان را دید که با لیف خرما دوازده جای آن وصله شده بود، متعجب گردید و با گریه چنین گفت: دختران قیصر و کسری در سندس و حریرند و دختر محمد (ص) روپوشی کهنه بر تن دارد که دوازده جای آن وصله شده است. آن حضرت گفت: یا رسول الله (ص) ! سلمان از لباسم تعجب کرده است، قسم به آنکه تو را به حق مبعوث فرمود، پنج سال است که من و علی جز یک پوست گوسفند نداریم که روزها بر روی آن به شترمان علف میدهیم و چون شب فرا میرسد آن را فرش میکنیم و بالش ما از پوستی است که درون آن از لیف خرما پر شده است.
➖سیره آخرین وصی پیامبر (ص) نیز سادهزیستی است. امام صادق (ع) میفرماید: «فواللّه ما لباسه الاّ الغلیظ و لا طعامه الاّ الجشب؛ به خدا سوگند، لباس مهدی (عجّ) جز پوشاکی درشت و خوراک او جز خوراکی سخت نخواهد بود.»(۹)
🔻 ادامه دارد 👇
💠 داستان
ابووائل میگوید: من و رفیقم بر سلمان وارد شدیم. سلمان فرمود: اگر پیامبر صلی الله علیه و آله از تکلیف برای میهمان نهی نکرده بود خود را به زحمت افکنده و طعام خوبی برای شما تهیه میکردم.
مقداری نان و نمک حاضر کرد. رفیقم گفت: اگر با این نمک قدری سبزی هم بود بهتر بود! سلمان آفتابه خود را گرو گذاشت و مقداری سبزی خرید.
پس از صرف غذا رفیقم در مقام شکر خدا گفت: خدا را حمد میکنم که ما را به آنچه داده قانع گردانیده است.
سلمان فرمود: اگر قانع بودی آفتابهام به گرو نمیرفت (البته این حکایت با مختصری اختلاف که آن شخص ابوذر بوده و به جای سبزی، نعناع بود، نیز نقل شده است).
💠داستان
سید علی همدانی در کتاب ذخیرةالملوک آورده است: امیرمؤمنان علی(ع) در مسجد کوفه اعتکاف کرده بود که بادیه نشینی هنگام افطار به محضر او رسید. حضرت مقداری آرد جو همراه داشت. به او تعارف کرد و او نتوانست میل کند. از آن جا به خانه حسن و حسین(علیهم السلام) رفت و با آن ها غذا خورد. به هنگام غذا گفت: فقیری را دیدم که دلم برایش سوخت و نمی توانم چیزی تناول کنم و از آن ها خواست مقداری غذا برای آن فقیر ببرند.
امام حسن(ع) پرسید: آن فقیر کجا و کیست؟ آن مرد داستان را تعریف کرد. صدای گریه امام حسن(ع) بلند شد و فرمود: او پدرم علی(ع) امیرمؤمنان و خلیفه مسلمانان است.(۱۰)
💠داستان
پيراهن پيامبر به اندازه كهنه شده بود كه قابليت استفاده كردن نداشت، شخصى دوازده درهم به حضرت هديه داد، آن بزرگوار پول را به اميرمؤمنان دادند تا از بازار پيراهنى تهيه كند، اميرمؤمنان پيراهنى به همان مبلغ خريد و به محضر پيامبر آورد، حضرت فرمود: اين پيراهن سنگين قيمت است، پيراهنى كم قيمتتر از اين مرا خوشتر ميآيد، آيا گمان دارى كه فروشنده پيراهن آن را پس بگيرد؟ در هر صورت به او رجوع كن شايد پس گرفتن آن را راضى شود.
اميرمؤمنان نزد فروشنده رفت و گفت: پيامبر ميفرمايد: اين پيراهن براى من گران است و جامهاى ارزانتر از اين ميخواهم، فروشنده راضى شد و دوازده درهم را پس داد، اميرمؤمنان ميفرمايد وقتى پول را به حضرت برگرداندم با من روانه بازار شد تا پيراهنى بخرد، در ميان راه به كنيزى برخورد كه در گوشهاى نشسته و گريه ميكرد، پيش كنيز رفته و سبب گريهاش را پرسيد، گفت: يا رسول الله مرا براى خريد به بازار فرستادند كه چهار درهم براى خانه خريد كنم ولى چهار درهم را گم كرده ام، پيامبر چهار درهم به او داد و پيراهنى را نيز به چهار درهم خريد و در بازگشت مرد مستمندى از حضرت تقاضاى لباس كرد حضرت پيراهن خريدارى شده را به او دادند به بازار بازگشته با چهار درهم باقى مانده پيراهنى براى خود خريدند.
هنگامى كه به محل كنيز رسيدند او را هنوز در حال گريه ديدند به او فرمودند ديگر براى چه گريه ميكنى؟ گفت: به خاطر اين كه بازگشتم به خانه دير شده، ميترسم مورد آزاد قرار بگيرم فرمودند: جلو برو و ما را به خانه راهنمائى كن، همين كه به در خانه رسيدند به صاحب خانه سلام دادند، ولى صاحب خانه تا مرتبه سوم پاسخ سلام پيامبر را نداد، پيامبر از پاسخ ندادن به سلام پرسيد، صاحب خانه گفت خواستم سلامتان بر ما اضافه شود تا سبب زيادى نعمت و سلامت ما گردد، حضرت داستان كنيز را شرح داد و بخشش او را درخواست نمود، صاحب كنيز گفت: به بركت قدم شما او را آزاد كردم، سپس پيامبر فرمود: دوازده درهمى نديده بودم كه به اين مقدار خير و بركت داشته باشد دو برهنه را پوشانيد و كنيزى را آزاد نمود.
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.الغارات،ج۲،ص۵۲۴ّ
۲.نهج البلاغه، نامه ۴۵.
۳ همان، حکمت ۳۷۱.
۴.همان، خطبه ۲۱.
۵.الکافي ج۴ ص۵۴.
۶.نهج البلاغه، حکمت ۴۴.
۷.وسایل الشیعه،ج۱۵، ص۱۹۳.
۸.جامع الاخبار ج۱، ص۱۸۴.
۹.بحارالانوار، ج۵۲، ص۳۵۴.
۱۰.به نقل از: ینابیع الموده، نوشته الحافظ سلیمان، ص۱۴۷.
#ساده_زیستی
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
.
.
#سخنرانی متنی
#میلاد_حضرت_علی_اکبر
جوانی، فرصت ها و تهدیدها
به مناسبت ولادت حضرت علی اکبر و روز جوان
[ منبر ۲۰ دقیقه ای🕙]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
السَّلاَمُ عَلَی الْحُسَینِ
وَ عَلَی عَلِی بْنِ الْحُسَینِ
و علی اولاد الحسین
وَ عَلَی أَصْحَابِ الْحُسَینِ
السَّلامُ عَلَيكَ يا أوَّلَ قَتيلٍ مِن نَسلِ خَيرِ سَليلٍ مِن سُلالَةِ إبراهيمَ الخَليلِ ، صَلَّى اللّهُ عَلَيكَ وعَلى أبيكَ ، إذ قالَ فيكَ : قَتَلَ اللّهُ قَوما قَتَلوكَ
🔹شعر
یم فاطمی، دُر سرمدی
گل احمدی، مه هاشمی
ز سرادقات محمدی
طلعت ظهور جلالتی
به سما قمر، به نبی ثمر،
به فاطمه دُر، به علی گهر
به حسن جگر، به حسین پسر
چه نجابتی، چه اصالتی
به ملک مطاع، به خدا مطیع
به مرض شفا، به جزا شفیع
چه مقام بندگیش منیع
به چه بندگی و اطاعتی
خم زلف او چه شکن شکن
به مثال نقرۀ خام تن
سپری به کتف و کفن به تن
به چه قامتی و قیامتی
☑️مقدمه
➖علی بن حسین بن علی بن ابیطالب (۳۳-۶۱ق) مشهور به علیاکبر بزرگترین فرزند امام حسین(ع)استابو الفرج، در مقاتل الطالبیین خود، نقل کرده که یزید به امام زین العابدین علیه السلام گفت: نامت چیست؟ ایشان به او پاسخ داد: «على». یزید گفت: مگر على را خدا نکشت؟ فرمود: «برادر بزرگ ترى به نام على داشتم که شما او را کشتید.»
➖ امام حسین(ع) او را شبیهترین مردم به پیامبر اکرم معرفی کرده و فرمود؛
اللَّهُمَّ اشْهَدْ فَقَدْ بَرَزَ إِلَيْهِمْ غُلَامٌ أَشْبَهُ النَّاسِ خَلْقاً وَ خُلُقاً وَ مَنْطِقاً بِرَسُولِكَ ص وَ كُنَّا إِذَا اشْتَقْنَا إِلَى نَبِيِّكَ نَظَرْنَا إِلَيْهِ
خدايا! گواه باش كه اينك جوانى به مبارزه با آنان مى رود كه از نظر صورت و سيرت و گفتار، شبيه ترين مردم به رسول تو، حضرت محمّد(ص) است. ما هر زمان كه مشتاق ديدار پيامبرت مى شديم، به چهره او مى نگريستيم.(۱)
تمثل النبي في سليله
في خلقه وخلقه وقيله
كما تجلى الله في نبيه
فقد تجلى هو في وليه
➖او عمر شریف خود را در عبادت ، زهد و کمک به مستمندان گذراند. به طوری که در مدح وی گفته شده : هرگز چشمی همانند علی اکبر را ندیده است.
➖ چنانچه گفته شده الفضل ما شهدت به اعدا
خوشتر آن باشد که سر دلبران
گفته آید در حدیث دیگران
گفته شده معاویة بن ابیسفیان، علیاکبر را شایستهترین فرد برای حکومت میدانست؛ « جدش، رسول خدا است و شجاعت بنیهاشم، سخاوت بنیامیه و زیبایی و بزرگی ثقیف را هم دارد».(۲)
[البته هدف سیاسی معاویه از گفتن این جمله کاملا مشخص است و او به خیال خام خود با این جمله در صدد تضعیف شان و منزلت امام وقت حضرت امام حسین(ع) و به اصطلاح رقیب تراشی برای امام است].
💠تاریخ
تاریخ الطبر ىـ به نقل از عُقْبه بن سَمعان : وقتى آخر شب شد ، حسین علیه السلام به ما فرمود که آبگیرى کنیم. آن گاه دستور حرکت داد و ما به راه افتادیم.
وقتى از قصر (منزلگاه) بنى مُقاتل ، حرکت کردیم و لختى رفتیم، حسین علیه السلام چرتى زد و آن گاه بیدار شد و مى فرمود : « «إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّـآ إِلَیْهِ رَ جِعُونَ» و «الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَــلَمِینَ» » و این را دو یا سه بار تکرار کرد.
پسرش على ، بر اسب خویش آمد و گفت: «إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّـآ إِلَیْهِ رَ جِعُونَ» و «الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَــلَمِینَ» پدر جان! فدایت شوم! حمد و اِنّا لِلّه گفتن تو ، براى چیست ؟
فرمود : «پسرم! چُرتم گرفت و [در خواب ،] سوارى را بر اسبى دیدم که گفت: این قوم ، حرکت مى کنند و مرگ نیز به دنبال آنهاست . پس دانستم که از مرگمان به ما خبر مى دهند» .
گفت: پدر جان! خدا ، برایت بد نیاورد! مگر ما بر حق نیستیم(ألَسنا عَلَى الحَقِّ )؟
فرمود : «سوگند به آن که بندگان به سوى او خواهند رفت ، چرا» .
گفت: پدر جان! پس اهمّیتى ندارد ؛ چرا که بر حق ، جان مى دهیم.
فرمود : «خدا ، نیکوترین پاداشى را که به خاطر پدرى به فرزندى داده ، به تو بدهد!» .(۳)
☑️روز ولادت علی اکبر روز جوان
➖در مقتل مقرم، تاریخ تولد او یازدهم شعبان سال ۳۳ هجری قمری ذکر شده است.
در انتخابی درست و معنا دار روز ولادت جوان پیامبر گونه کربلابه عنوان روز جوان نام گذاری شده است .
دوران نوجوانی و جوانی، دوران حساس و سرنوشت ساز و تعیین کننده ی شخصیت فرد است. در این دوران غرور، هیجان، احساسات، شهوت، ناپختگی عقلی و... بر شخص سایه می افکند.
یکی از نیازهای اولیه قوام شخصیت جوان الگو یابی درست است.و چه الگویی برتر از شخصی که شبیه و آینه تمام نمای پیامبر است.
🔻 ادامه دارد 👇
۱
🔷اهمیت جوانی در قرآن و احادیث
➖خداوند در سوره روم فرمود:
اللَّهُ الَّذِي خَلَقَكُمْ مِنْ ضَعْفٍ ثُمَّ جَعَلَ مِنْ بَعْدِ ضَعْفٍ قُوَّةً ثُمَّ جَعَلَ مِنْ بَعْدِ قُوَّةٍ ضَعْفًا وَشَيْبَةً ۚ يَخْلُقُ مَا يَشَاءُ ۖ وَهُوَ الْعَلِيمُ الْقَدِيرُخدا همان کسی است که شما را آفرید در حالی که ضعیف بودید؛ سپس بعد از ناتوانی، قوّت بخشید و باز بعد از قوّت، ضعف و پیری قرار داد؛ او هر چه بخواهد میآفریند، و دانا و تواناست.
👌آری از نظر قرآن جوانی دوران قدرت است، و جوان بربلندای قلّه حیات خویش ایستاده و باید از این موقعیت به نحو احسن استفاده کند.
➖ پیامبر(ص) فرمود:
إنَّ اللّهَ تعالى یُباهِی بالشابِّ العابِدِ المَلائکةَ ، یقولُ : اُنظُرُوا إلى عَبدی ! تَرَکَ شَهوَتَهُ مِن أجلی .
خداوند متعال ، به وجود جوان عبادت پیشه بر فرشتگان مىنازد و مىفرماید : بنگرید این بنده مرا ! به خاطر من از شهوت خویش دست کشیده است .
➖امام على علیه السلام :
إِنَّما قَلبُ الحَدَثِ کَالرضِ الخالیَةِ ما اُلقىَ فیها مِن شَىْ ءٍ قَبِلَتهُ؛
دل نوجوان مانند زمین آماده است که هر بذرى در آن افشانده شود، مى پذیرد.
[نهج البلاغه، نامه ۳۱]
➖ پیامبر(ص) فرمود:
اوصیکُم بِالشُّبّابِ خَیرا فَإِنَّهُم أَرَقُّ أَفئِدَةً إنَّ اللّه بَعَثَنى بَشیرا وَنَذیرا فَحالَفَنِى الشُّبّانُ وَخالَفَنِی الشُّیوخُ؛
به شما درباره جوانان به نیکى سفارش مى کنم چرا که آنان نازک دل ترند، خداوند مرا امید دهنده و بیم دهنده مبعوث کرد جوانان با من هم پیمان شدند و پیر مردان به مخالفت با من برخاستند.
[سفینة البحار، ج۲، ص۱۷۶]
➖امام صادق علیه السلام:
بادِروا أَحداثَکُم بِالحَدیثِ قَبلَ أَن تَسبِقَکُم إِلَیهِمُ المُرجِئَةِ؛به آموختن حدیث به نوجوانانتان پیش از آن که منحرفین آنان را گمراه سازند، اقدام نمائید.
[تهذیب الأحکام، ج۸، ص۱۱۱، ح۳]
➖ پیامبر(ص) فرمود:
مَن اَحسَنَ عِبادَةَ اللّه فى شَبیبَتِهِ ، لَقّاهُ اللّه الحِکمَةَ عِندَ شَیبَتِهِ ، قالَ اللّه تَعالى : «وَ لَمَّا بَلَغَ اَشُدَّهُ وَاستَوى ءَآتَیناهُ حُکما وَ عِلما» ثُمَّ قالَ تَعالى : «وَ کَذالِکَ نَجزِى المُحسِنینَ» ؛
هر کس که در جوانى خوب بندگى خدا کند ، خداوند در پیرى به او حکمت مى آموزد . خداى متعال مى فرماید : «و چون به رشد و کمال خویش رسید ، به او حکمت و دانش عطا کردیم» و در ادامه آیه مى فرماید : «و نیکوکاران را چنین پاداش مى دهیم».
[ أعلام الدین ، ص۲۹۶]
➖ پیامبر(ص) فرمود:
يا عَلىُّ بادِر بِاَرْبَعٍ قَبْلَ اَرْبَعٍ : شَبابِكَ قَبْلَ هَرَمِكَ وَ صِحَّتِكَ قَبْلَ سُقْمِكَوَ غِناكَ قَبْلَ فَقْرِكَ ، وَ حَياتِكَ قَبْلَ مَوْتِكَ ؛
اى على! چهار چيز را پيش از چهار چيز درياب : جوانى ات را پيش از پيرى؛ وسلامتى ات را پيش از بيمارى؛ و ثروتت را پيش از فقر و زندگى ات را پيش از مرگ .
[من لا يحضره الفقيه ، ج ۴، ص ۳۵۷،ح۵۷۶۲]
➖پیامبر اکرم(ص) فرمود:
إِنَّ اللَّهَ تَعَالَى خَلَقَ مَلَكاً يَنْزِلُ فِي كُلِّ لَيْلَةٍ يُنَادِي يَا أَبْنَاءَ الْعِشْرِينَ جِدُّوا وَ اجْتَهِدُوا وَ يَا أَبْنَاءَ الثَّلَاثِينَ لَا تَغُرَّنَّكُمُ الْحَياةُ الدُّنْيا؛هماناخداوند متعال فرشته ای آفریده است که هر شب نزول می شود و ندا میدهد ای بیست ساله ها کوشش و جدّیت کنید و برای نیل به کمالات انسانی مجاهده نمایید. و ای سی ساله ها دنیا شما را نفریبد.
إرشاد القلوب، ج۱ ص ۳۱
➖ پیامبر(ص) فرمود:
لاَ تَزُولُ قَدَمَا عَبْدٍ يَوْمَ اَلْقِيَامَةِ حَتَّى يُسْأَلَ عَنْ أَرْبَعٍ عَنْ عُمُرِهِ فِيمَا أَفْنَاهُ وَ عَنْ شَبَابِهِ فِيمَا أَبْلاَهُ وَ عَنْ مَالِهِ مِنْ أَيْنَ اِكْتَسَبَهُ وَ فِيمَا أَنْفَقَهُ وَ عَنْ حُبِّنَا أَهْلَ اَلْبَيْتِ .
در روز قيامت، بنده قدم از جاى خود بر ندارد تا آن گاه كه از چهار چيز باز خواست شود : از عمرش، كه در چه راهى صرف كرده است؟ از جوانيش؛ كه در چه راهى به سر آورده است؟ از مالش؛ كه از كجا آورده و در كجا خرج كرده است؟ و از دوستى ما خاندان .
[ارشاد القلوب،ج۱،ص۱۵]
👌نکته جالب حدیث اخیر در این است که از دوران جوانی به طور ویژه بازخواست می شویم یعنی بعد از آنکه در مورد فرصت زندگی در دنیا سوال شدیم دوباره به طور ویژه در مورد دوران سرنوشت ساز جوانی مورد سؤال قرار میگیریم و این نشان دهنده اهمیت خاص این دوران است
#میلاد_حضرت_علی_اکبر
🔻 ادامه دارد 👇
۲
☑️فرصت جوانی
روانشناسان در تقسیمبندی مراحل زندگی دورهی پیش از زمان چهل سالگی را زمان جوانی دانستهاند.
این مرحله از زندگی تعیین کننده سرنوشت انسان از نظردنیا و آخرت داشته شده است.
➖شَيْئَانِ لَا يَعْرِفُ مَحَلَّهُمَا إِلَّا مَنْ فَقَدَهُمَا: الشَّبَابُ وَالْعَافِيَةُ؛دو چیز است که فضیلت و برتری آنها را نداند، مگر کسی که آن دو را از دست داده باشد؛ جوانی و سلامت.
آری جوانی، مناسب ترین زمان براي به دست آوردن توانایی ها و دانش هاست؛ به گونه ای که می توان ادعا کرد دوران جواني، فرصتی طلایی و در عین حال، کوتاهی است که اگر به خود شناسى و كمال يابى اختصاص یابد، سعادت جوان به خوبی تأمین مي گردد.
➖شاعر عرب چه جالب گفته؛
و یا لَيْتَ الشَّبابَ يَعُودُ يَوماً
فَأُخْبِرَهُ بِما فَعَلَ الْمَشِيبُ
و ای کاش روزی جوانی بر می گشت تا به او خبر دهم که پیری که بر سر من آورده است.
➖و پروین اعتصامی چه زیبا سرود
چنين گفت روزي به پيري، جواني
كه چون است با پيريت زندگاني
بگفتش در اين نامه حرفي است مبهم
كه معنيش جز وقتِ پيري نداني
تو به كز توانايي خويش گويي
چه مي پرسي از دوره ناتواني
جواني نگه دار كاين مرغ زيبا
نماند در اين خانه استخواني
متاعي كه من رايگان دادم از دست
تو گر مي تواني، مده رايگاني
هر آن سرگِراني كه من كردم اول
جهان بيشتر كرد از آنْ سرگِراني
از آن بُرد گنج گيتي مرا دزدِ گيتي
كه در خواب بودم گه پاسباني
➖ زمینه رشد و معنویت در جوانان به طور خاصی وجود دارد امام صادق(ع) می فرماید:
مَنْ قَرَاَ الْقُرآنَ وَ هُوَ شابٌّ مُؤمِنٌ اِخْتَلَطَ الْقُرآنُ بِلَحْمِهِ وَ دَمِهِ وَ جَعَلَهُاللّه ُ عَزَّوَجَلَّ مَعَ الْسَّفَرَةِ الْكِرامِ الْبَرَرَةِ ؛هر کس قرآن بخواند در حالی که جوانی مؤمن است، قرآن با گوشت و خون او مخلوط میگردد و خداوند او را با ملائکه گرامی و نیکان قرار میدهد.
➖ توبه و بازگشت به خوبی ها در جوانان راحت تر و با فضیلت تر است
پیامبر خدا (ص) درباره اهمیت توبه جوان می فرماید: «ما مِنْ شَیْ ءٍ أَحَبُّ اِلَی اللّه ِ مِنْ شابٍّ تائِبٍ؛ هیچ چیز نزد خدا، محبوب تر از جوان توبه کننده نیست».
🔴تهدیدات دوران جوانی
➖مستی جوانی مانع رشد
حضرت امیر(ع) می فرماید:
أَصْنافُ السُّـكْرِ أَرْبَعَةٌ: سُكْرُ الشـَّبـابِ وَسُكْرُ الْمالِ وَسُكْرُ النَّوْمِ وَسُكْرُ الْمُلْكِ.
حضرت اميرالمؤمنين عليه السلام فرمود: مستى چهار قسم است:
۱ ـ مستى جـوانى
۲ ـ مستى ثــروت
۳ ـ مستى خـواب
۴ ـ مستى رياست(۴)
در جوانی مستی در پیری سستی پس کی خدا پرستی
از ویژگیهای جوانی، تخیل پردازی و تصورات و تفکرات شاعرانه آمیخته با غرور که در این حدیث از آن به عنوان مستی جوانی تعبیر شده و در ادبیات عامیانه غرور جوانی تعبیر می شود.که می تواند زمینه ساز گناهان شود که خداوند فرمود:
إِنَّ اللهَ لاَ یُحِبُّ مَن کَانَ مُخْتَالاً فَخُورًا خداوند خیال پرداز مغرور را دوست ندارد .
➖جنون جوانی
پیامبر در فرمایشی عجیب فرمودند«پیامبرگرامی اسلام درکلام خویش به این ویژگی شخصیت نوجوانان اشارهکرده ومیفرمایند:
«الشباب شعبة من الجنون»؛جوانی شعبهای از جنون است.
مرحله از جوانی با نوعی کشمش عقل و جنون همراه است که نشانه آن بیثباتی عاطفی، خواهشهای متضاد و افراط در احساسات است.
حضرت علی(ع) حدیثی دارند که توضیح مطلب فوق را کامل میکند، ایشان میفرمایند:
لا يَزالُ العَقلُ و الحُمقُ يَتَغالَبانِ عَلَى الرَّجُلِ إلى ثَمانِيَ عَشَرَةَ سَنَةً ، فإذا بَلَغَها غَلَبَ عَلَيهِ أكثَرُهُما فيهِ .۵
یعنی؛ پیوسته عقل و حماقت در مزاج نوجوانان تازه بالغ در جنگ و ستیزند تا بحران بلوغ را پشت سر گذارند و به سن هجده سالگی برسند،در آن موقع اگر ساختمان فکری جوان طبیعی و سالم باشد،کم کم پیروز می شود و حماقت شکست میخورد و اگر انسان احمق باشد حماقت بر عقل غالب خواهد شد
➖ اوج گیری عزیزه جنسی
یکی از مهم ترین چالش های دوران جوانی مسأله شهوت و تحرکات و تحریکات غریزی است.
باید توجه داشته باشیم در علم اخلاق اسلامی سه قوه تعریف شده است که مدیریت آنها ضرورت دارد ؛ [عقل،شهوت و غضب]
و از آنجایی از نظر ترتیب رشد این سه قوه در انسان قوه شهوت زودتر از عقل و غضب شروع به رشد می کند پس لازم است ترتیب نیز این قوه در اولویت قرار بگیرد
از این روست که در علم اخلاق اسلامی برای ازدواج در همان ابتدا جوانی تأکید شده است مثلا برای دختران توصیه شده که شایسته است برای ازدواج دختران قبل از شروع عادت ماهیانه اقدام شود
پیامبر(ص) فرمود:«مِنْ سَعَادَةِ الرَّجُلِ أَنْ لَا تَحِیضَ ابْنَتُهُ فِی بَیْتِه»از سعادت مرد آن است که دخترش در منزل وی خون حیض نبیند۶
⛔نکته آخر
امروزه آسیبهای جدی از ناحیه فضای مجازی، سلامتی اخلاقی، اعتقادی جوان را تهدید می کند
🔻 ادامه دارد 👇👇
#میلاد_حضرت_علی_اکبر
۳
💠داستان
در آستانه جنگ جمل جوانی بود به نام مسلم مشاجعی؛ جوانی مؤمن، متدیّن، قرآن خوان و با دین، وقتی امیرالمؤمنین فرمودند: چه کسی حاضر است برود با قرآن با این ها حرف بزند؟ قرآن را به این ها عرضه کند که بدانند دارند با مصداق قرآن می جنگند، او گفت: من می روم. قرآن را برداشت، آمد مقابل سپاه جمل ایستاد. فریاد زد و شروع کرد به خواندن قرآن و تبلیغ کردن.شمشیر زدند دست راستش را قطع کردند، قرآن را به دست چپش گرفت و فریاد زد، دست چپش را قطع کردند. قرآن روی سینه اش و او بر زمین افتاد.روی زمین به او تیر زدند، قرآن با سینه به هم دوخته شد، جوان با قرآن روی سینه اش در خون خودش می غلطید. در حالی که دو دستش را از دست داده بود. مادرش هم آن جا بود – حالا به چه مناسبتی در این نبرد بوده، نمی دانم- نقل شده است مادر آمد کنار بدنش و اشعاری خواند، گفت: خدایا شاهد باش جوان من حرف ناپسندی نزده بود، قرآن خوانده بود، شاهدش هم این قرآنی است که روی سینه اش است. امیرالمؤمنین فرمود: «إنَّ الْفَتَی مِمَّنْ حَشَا اللهُ قَلْبَهُ نوراً»خدا قلب این جوان را پر از نور کرده، این جوان نورانیت محض شده است. این شجاعت و فضیلت طلبی خصوصیت یک جوان است.(۷)
💠داستان
در «روض الجنان»،در حالات جهانگیرخان قشقایی آمده :وی ابتدا، فردی مطرب و تار زن بوده است، روزی در اطراف اصفهان بسر می برده که سیم تارش پاره می شود.برای تعمیر سیم تارش،به بازار اصفهان،رو بروی مدرسه ی علمیه صدر،می رود. از پنبه دوزی،سراغ دکان مطربی را می گیرد، پنبه دوز از او می پرسد: برای چه می خواهی؟ جهانگیرخان جواب می دهد.می خواهم سیم تارم را درست کنم، پنبه دوز،با یک جمله،زندگی او را دگرگون می کند و می گوید:«ای جوان،برو سیم تار دلت را وصله کن!» وی می گوید:به کجا بروم؟ پنبه دوزبه مدرسه علمیه اشاره می کند و می گوید:این،مدرسه ی طلاب است.جهانگیر خان،همین که وارد مدرسه می شود، حال و هوای آنجا بر او اثر گذاشته و در همان حال، تارش را بر زمین می کوبد. او سیم تار دل خود را درست کرد و کسی شد که افراد بلند مرتبه و صاحب نامی چون:آیة اللّه بروجردی و آیة اللّه سید جمال الدین گلپایگانی،در نزد ایشان سال ها، شاگردی کردند.
💠داستان
جوانی زیبا به نام محمد در پارچه فروشی کار می کرد یکی از مشتریان وی زنی بود که شیفته جمالش شده بود، روزی چند طاقه پارچه خرید و به بزاز گفت من نمیتوانم پارچهها را بیاورم، به شاگردت بگو آنها را برایم بیاورد. ابنسیرین پارچهها را به خانه زن آورد و زن به او گفت پارچهها را داخل بیاور. همین که داخل آمد، زن در را بست و خود را با بیحیایی در مقابل ابن سیرین قرار داد و گفت که اگر با من نباشی فریاد میزنم که تو میخواستی با من عمل منافی عفت انجام دهی.
ابنسیرین مانده بود که چه کند، توکل به خدا کرد و از خداوند یاری خواست و به ظاهر گفت که میروم تا آماده شوم. به دستشویی میرود، در آنجا از کثافات برمیدارد- چون در قدیم چاهی نبود و آنها را برای کود حیوانی برمیداشتند- و به سر و صورت و لباس خود میمالد. وقتی بیرون میآید، زن میبیند آن جمال زیبا به کثافات انسانی متعفن شدهاست، در را باز و او را بیرون میکند.
➖ محمد بن سیرین با این روش رندانه برای ساعتی خود را الوده به مدفوع کرد تا دامانش به معصیت آلوده نشود و خدواند در مقابل این تقوا پیشگی این جوان زیبا در همین دنیا مقاماتی به او داده بود از جمله آنها علم تعبیر خواب بود.
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.لهوف، سید بن طاوس، ص۱۱۳.
۲.اصفهانی، علی بن حسین، مقاتل الطالبیین، ج۱، ص۵۲.
۳.همان
۴.تحف العقول،ج۱، ص۱۲۶.
۵.کنزالفوائد،ج۱،ص۲۰۰
۶.من لا یحضره الفقیه، محقق، ج ۳، ص۴۷۲.
۷.شاگردان مکتب ائمه، ج۳، ص۳۶۱.
#میلاد_حضرت_علی_اکبر
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
#روز_جوان
۴
.
#شهدا
*شهیدی که سر بی تنش سخن گفت *🕊️
*شهید علی اکبر دهقان *🌹
تاریخ تولد: ۱۳۲۷
تاریخ شهادت: ۷ تیر ۱۳۶۰
محل تولد: تربت جام
🌷 در جاده بصره خرمشهر شهید "علی اکبر دهقان" همین طور که می دوید از پشت از ناحیه سر مورد اصابت قرار گرفت و سرش از پیکر پاکش جدا شد.
🕊در همان حال که تنش داشت می دوید، سرش روی زمین غلتید.
سر مبارک این شهید حدود پنج دقیقه فریاد "یاحسین، یاحسین" سر می داد.🕋
همه رزمندگان با مشاهده این صحنه شگفت گریه می کردند...😭
✍ چند دقیقه بعد از توی کوله پشتی اش وصیتنامه اش را برداشتند، نوشته بود:
🕊ألسلام علی الرأس المرفوع
خدایا من شنیده ام که امام حسین (ع) با لب تشنه شهید شده است، من هم دوست دارم اینگونه شهید بشوم…💚
🕊خدایا شنیده ام که سر امام حسین (ع) را از پشت بریده اند، من هم دوست دارم سرم از پشت بریده بشود.🕊
🍃خدایا شنیده ام سر امام حسین (ع) بالای نیزه قرآن خوانده، من که مثل امام اسرار قرآن را نمی دانم، ولی به امام حسین (ع) خیلی عشق دارم، دوست دارم وقتی شهید میشوم سر بریده ام به ذکر "یاحسین" باشد...🖤
عاشقان را سر شوریده به پیکر عجب است🌸
دادن سر نه عجب، داشتن سر عجب است🌸
🌹همگی برای شادی روح مطهرهمه شهداء بخوانیم فاتحه مع الصلوات🌹
.
گریزهای مداحی و گریز های مناجاتی
. #سخنرانی متنی #میلاد_حضرت_علی_اکبر جوانی، فرصت ها و تهدیدها به مناسبت ولادت حضرت علی اکبر و روز
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
نمایش در ایتا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌹غفلت از یار گرفتار شدن هم دارد
♦️در توقيعي که از ناحيه امام عصر (عج) براي شيخ مفيد (ره) صادر شد، حضرت فرمودند:
إِنَّا غَيْرُ مُهمِلِينَ لِمُرَاعَاتِكُم وَ لَا نَاسِينَ لِذِكْرِكُم وَ لَو لَا ذَلِكَ لَنَزَلَ
بِكُمُ اللَّأوَاءُ وَ اصطَلَمَكُمُ الْأَعدَاءُ ؛
همانا، ما از رعايت حـال شما كوتاهى نمى كنيم و شما را از ياد نمى بريم، چه، در غير اين صورت سختيها و گرفتاريها برشما فرو مى آيدو دشمنان شما را ريشه كن كرده و از بين مىبرند.
📚 توسل به #امام_زمان عجل الله تعالی فرجه با صدای شهید #شیخ_احمد_کافی🎤
Aleyasin_1401_12_12_b.mp3
5.05M
شب #میلاد_حضرت_علی_اکبر علیه السلام
جلسـه عصـر هـای جمعـه آل ياسيـــن
مـورخ 12 اسفندماه 1401
مداحی کربلایی سجاد محمدی ۱