⚡
جامعه مدرسین، انزوا یا پردهنشینی؟
✏ ابراهیم مسعودی
🔹 پس از فوت مرحوم آیتالله صانعی واکنشهای متفاوتی را نسبت به ایشان شاهد بودیم. بخشی از واکنشها مربوط به همفکران سیاسی آن مرحوم بود که طبیعتا تجلیل بسیار پررنگ از ایشان بود. برخی دیگر مانند مراجع عظام تقلید و رهبر معظم انقلاب اگرچه همگرایی سیاسی و فقهی با آن مرحوم نداشتند اما بنابه مصالحی ترجیح دادند به خدمات علمی ایشان اشاره کنند و با اغماض نظر از مسائل سیاسی و چالشهای فقهی از آن مرحوم تجلیل کنند. اما گروه دیگری که بیشتر در فضای رسانهای نمود دارند به چالشهای سیاسی مربوط به ایشان پرداختند و همان نظرات پیشین خود را درباره عملکرد آن مرحوم عنوان کردند.
🔹 در این بین اما جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ترجیح داد سکوت اختیار کند. همانطوری که ابراز نظر جامعه مدرسین در خصوص مسائل مهم حوزه و مرجعیت مهم است و براساس تعریفی که خود این نهاد دارد باید فصلالخطاب قرار گیرد، قاعدتا سکوت آنان نیز بارمعنایی خاصی دارد . در این یادداشت فارغ از نوع رفتار سیاسی و فقهی مرحوم آیتالله صانعی، به بررسی مواجههی بزرگان حوزه بویژه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با فوت ایشان میپردازیم.
🔹 همانطور که پیشتر اشاره شد رهبر معظم انقلاب و برخی دیگر از مراجع که هیچگونه همگرایی سیاسی با آن مرحوم نداشتند و از سوی دیگر منتقد روش فقهی هم بودند ترجیح دادند بدون اشاره به این مسائل از خدمات مرحوم آیتالله صانعی در پیش از انقلاب و زحمات ایشان در تصدی مسئولیتهای مختلف قدردانی کنند.
🔹 اما سوال اینجاست که جامعه مدرسین حوزه علمیه قم که ده سال پیش براساس آنچه که «وظیفه ذاتی خود» می داند و تقلید از آیتالله صانعی را جایز ندانست، چرا در قبال فوت ایشان سکوت کرد؟ از سوی دیگر آیتالله صانعی عضو قدیمی این نهاد بوده و اخلاق تشکیلاتی اقتضا میکرد واکنش حداقلی برای فوت یک عضو تشکیلات را شاهد باشیم.
🔹 واکنش جامعه مدرسین نمیتوانست از دو حال خارج باشد. نخست آنکه در تبعیت از پیام رهبری و مراجع تقلید آنان نیز مصالحی را رعایت کرده و پیامی در تجلیل از مرحوم آیت الله صانعی صادر نمایند. دوم آنکه طبق همان نظر پیشین خود در پیام صادره به عملکرد سیاسی و نظرات شاذ فقهی ایشان اشاره میکردند تا مشخص گردد همچنان نظرشان درباره آیتالله صانعی تغییر نکردهاست.
🔹 به اعتقاد بنده هردوی این موارد حق طبیعی جامعه مدرسین بود و انتظار میرفت با جرات تمام یکی از این دو راه را انتخاب میکردند. اما سکوت جامعه مدرسین هیچ پیامی جز «تحیر» و «بلاتکلیفی» نداشت. این بلاتکلیفی و عدم جرات در بیان نظر بسیار بدتر از تغییر نظر است!
آیا عجیب نیست که اصلیترین استناد منتقدین عملکرد سیاسی و فقهی آیتالله صانعی به بیانیه جامعه مدرسین باشد و پس از فوت ایشان این افراد به این بیانیه استناد کنند اما خود صادرکننده بیانیه سکوت اختیار 🔹 کند و بخاطر بلاتکلیفی نتواند از مدعای خود دفاع کند؟
فراموش نکنیم که این موضوع مانند موضعگیری در انتخابات و حمایت از فلان کاندیدا نیست که گاهی جامعه مدرسین در حمایت از اشخاص به نتیجه نمیرسد. موضوع مربوط به فوت کسی است که در حیطهی فقهی و فتوا نقشآفرین بوده است و نوع واکنشهای سیاسی وی این نقش آفرینی را پررنگتر کرده بود.
🔹 اگر جامعه مدرسین وظیفه ذاتی خود میداند که فصلالخطاب مسائل مهم حوزوی و بویژه مرجعیت باشد، سکوت در چنین واقعهای با شرح وظیفهای که برای خود تعریف کردهاست در تناقض جدی است.
🔹 بد نیست به این بهانه بررسی کلی داشته باشیم که مرجعیت فعلی جامعه مدرسین در امور حوزوی و دینی در چه سطحی است؟ هماکنون مسائل روز دینی مانند حجاب، الهیات کرونا، مناسک دینی کرونائی و ... و مسائل صنفی روحانیت مانند معیشت، رابطه حوزه با نظام و .. پیش آمده است که باید پرسید راهبری و نقشآفرینی جامعه مدرسین کجاست؟ آیا شاهد عزلت و گوشهنشینی و انزوای خودکردهی جامعه مدرسین هستیم؟ یا آنکه ترجیح می دهد در پس پرده به نقشآفرینی بپردازد؟
🔹 فراموش نکنیم اعتبارات گذشته یک فرد یا نهاد به تنهایی نمیتواند تضمینی برای تقویت جایگاه فعلی باشد. تعاریف و حمایتهای امام و رهبری از جامعه مدرسین و اعضای آن در جای خود محترم است اما مهمتر از آن عملکرد فعلی این نهاد است.
@mobahesat
#جامعه_مدرسین
#نویسندگان_حوزوی
🆔 @HOWZAVIAN
‼️سریال بوم و بانو یا شوی لباس غیرعفیفانه
📛 متأسفانه برخی سریال های رسانه ملی به شوی مد و لباس بیشتر شباهت دارد تا پیگیری یک خط داستانی جذاب و مفید.
#نویسندگان_حوزوی
@HOWZAVIAN
🔴 فیلمهای کمدی هالیوود، نوک پیکان تهاجم فرهنگی
🔻 درصد بالایی از مخاطبان عمومی مشتری ثابت فیلمهای کمدی هستند و این فیلم را مناسب اوقات فراغت خود میدانند اما سطح سواد رسانهای پایین میتواند برای جامعه مشکلساز شود.
✍ محمدجواد حسنی
https://rasanews.ir/002lIp
#نویسندگان_حوزوی
@HOWZAVIAN
💠 متنهای خوشبخت
برخی متنها خیلی خوشبخت هستند؛ چون نویسنده و خواننده و متن یکی میشوند؛ جدا کردنشان دشوار است. نویسنده خود را غرق نوشته کرده، فاصلهها را از میان برده. با تمام وجود نوشته، از سر شوق و درد نوشته، با متن یکی شده؛ این حس را متن به خواننده منتقل میکند. جملهها مثل موسیقی منظم کنار هم نشستهاند؛ کوتاهی و بلندی آنها شبیه نت به هم بافته شدهاند. واژهها نرم در هم تنیده شدهاند؛ اینها و مواردی از این دست موجب میشوند با متن یکی شویم. زمان و مکان را فراموش کنیم. غرق لذت خواندن شویم. برای همین میگویم چنین متنهایی خوشبخت هستند.
برای رسیدن به این سطح و برای تولید چنین نوشتههایی علاوه بر کسب تجربههای جدید، باید آثار برجسته را زیاد بخوانیم؛ آن هم با حوصله و بدون شتاب در تمام کردنش. ذره ذره و با تأمل بخوانیم. مزه مزه کنیم. کتاب مثل غذا و میوه است؛ زیاد خوردنشان موجب جذب نشدن انرژیهای آنها میشود؛ یک دفعه خواندن هم باعث ندیدن زیباییهای متن میشود؛ فراز و فرود نوشته را لمس نمیکنیم.
پس از روی دست نویسندگان خوب رونویسی کنیم؛ تقلید کنیم؛ جا پای قلم آنها بگذاریم؛ کمکم مستقل میشویم. نگران نباشید؛ راز مستقل شدن تقلیدهای اولیه است. چندتا نویسنده برای من همین ویژگی را داشتند و دارند؛ یکی محمد بهمن بیگی در خاطره نویسی. دیگری مرادی کرمانی در توصیف کردن و صریح از خود نوشتن. گلی ترقی در انتقال احساس و تجربه و خیلیهای دیگر... کتابهای این بزرگواران را چندباره میخوانم و نمونه بر میدارم.
✍حسین حسینینژاد
#مهارت_نویسندگی
#نویسندگان_حوزوی
@HOWZAVIAN
عــازم نشـدم، بــاز حـلالـم بکنید
جامانده ام و رحم به حالم بکنید
بـا بـال شکسته، به کنـارم زده اند
یـاران نظـری بـر پـر و بالم بکنید
✍عباس بهمنی
#نویسندگان_حوزوی
@HOWZAVIAN
🔴 ماجرای حنانه، ماجرای مسیح
#خودمونی_با_خودمون
🔹حنانه خانم خلفي نابغه ی قرآنی و اعجوبه ی حفظ قرآن کریم که در ۷ سالگی حافظ کل قرآن شد و امسال در سن ۱۳ سالگی موفق به اخذ کارشناسی و قبولی در کارشناسی ارشد شد؛ اما هیچ یک از شبکه های مثلا حامی حقوق زنان از ایشون یاد نکردند. چرا؟
🔸واقعا چرا؟ چون ایشون محجبه بود و امثال مسیح علی نژاد حجاب رو مانع پیشرفت می دونند. اما سوال این است چرا رسانه های خودی و انقلابی این موفقیت رو بازتاب نمیدن و این نخبه ها رو الگو سازی نمی کنند و به مردم معرفی نمی کنند؟ چرا طوبی کرمانی ها و حنانه خلفی ها ناشناخته مانده اند؟ چرا حنانه ها به عنوان الگوی موفق و قرآنی به دختران سرزمینمان معرفی نمی شوند؟ چرا الگوهای غربی برای کودکانمان شناخته تر هست؟
#حقوق_زنان
#نویسندگان_حوزوی
https://eitaa.com/joinchat/3834314754C58903f67c6
#فراخوان_همکاری
🔶 مجموعه ای فرهنگی در قم نیازمند تعدادی یادداشت نویس برای تبیین و تحلیل اندیشه و منظومه فکری امامین انقلاب است.
✍از نویسندگان علاقه مند به همکاری دعوت می شود تا با شماره تلفن ۰۹۱۲۰۶۹۷۱۸۱ تماس بگیرند یا در پیام رسان ایتا به شماره ۰۹۱۹۲۹۳۹۷۹۵ اعلام کنند.
#یادداشت_نویسی
#نویسندگان_حوزوی
https://eitaa.com/joinchat/3834314754C58903f67c6
🔶 به خودم برگشتم/ دلنوشته یک بانو در آغازین روزهای طلبگی
#با_کاربران | 📌شما هم برای ما بنویسید
💠 به نام او که بهترین راه زندگی ام را به من بخشید
گاهی در زندگی ات یک جای خالی حس می کنی که با هیچ چیز ظاهری پر نمیشود، جز آن برکت وافر و روح انگیز.
این روزها یه جورایی آرامش از دنیای ما فراری شده، انگار که مردم به معنویت نیاز ندارند برای همین است که آرامشی هم نیست.
شاید بخشی از نسل امروز باید در دین فقیه شوند تا بتوان به آرامش رسید و راه نجاتی یافت.
باید همنشین ائمه طاهرین شد تا سریعتر به کمال رسید و همه ی اینها در تحصیل علوم دینی اتفاق می افتد
و این شروعی بود برای فکرکردن روی تحصیل در حوزه علمیه...
طلبگی میشود انتخابم...
پا میگذارم به جایی که منتسب به امام زمان(عج) هست و تحصیل در خانه ی ایشان و سربازی آقا!
بله، من طلبه شدم تا زیر چادر عفت و عصمت که امانت مادرم زهرا است، از میدان ادعا راهی میدان عمل بشوم.
آدم باید جای درستش باشد، جایی که جای اوست و من تمام این سالها در جای اشتباهی بودم و حالا جایم را پیدا کرده ام،
جایی که میدانم چه میکنم...
جایی که میدانم چرا هستم...
جایی که میدانم قرار است چه بشوم...
باید یک شاگرد نمونه بشوم برای مکتب امام صادق(ع)
باید مایه ی دلگرمی بشوم برای حضرت مهدی(عج)
باید برگردم به خویشتن...
حالا دیگر خیلی چیزها را با من میسنجند و من هنوز در آغاز راه ...
ولی امید دارم به یاری خدا و آن عزیز غایب از نظر که جیره خوار سفره اش شدم تا خودم را بالا بکشم و برسم به آنچه که برایش خلق شده ام.
✍️ ن. فیض پور
#دلنوشته #طلبگی
#نویسندگان_حوزوی
https://eitaa.com/joinchat/3834314754C58903f67c6
📚یکی دو سالی تو قفسه ماند تا نوبتش شود، پریروز تمامش کردم. کتاب خوبی بود.
📗سعی کنید حداقل سالی یک رمان خوب بخوانید! احساسات هم مثل عضلات اگه مرتب کار نکنند از کار افتاده میشوند و لحظههایی که باید عصای دست باشند قاتل جان خواهند شد.
🔗خصوصاً دوستانی که در روابط و جمعهای محدود و بسته زندگی میکنند مثل طلاب بیشتر چنین نیازی دارند. رمان خوب کمک میکند خود را مرکز عالم نپنداریم، دردها و نیازها و خواستههای دیگران را کوچک نشماریم و نگاه قیممآبانه به همهکس و همهچیز نداشته باشیم، و در عین هم زبان و نبودن با افراد و داشتن نگرشها و هدفها و آرزوهای متفاوت با آنها، بتوانیم همدلیهایی بیابیم.
📌از بدبختیهای سالهای اخیر یکی هم این است که دوستان مذهبی تنها رمانهای مذهبی و ادبیات پایداری و... میخوانند، مثل دوستانی که در این فضا نیستند و سری به این کتابها نمیزنند. کار دنیا برعکس شده است. چرا باید به دنبال کتابی باشیم که افق جدیدی نمیگشاید؟ چرا از آشنا شدن با غریبههای دور و برمان هراس داریم؟ چه ضعفی در خود حس میکنیم که اینقدر به دنبال تایید شدن هستیم؟ بگذریم....
@horqlia
✍️ رضا حسین زاده
#ادبیات #کتابخوانی
#نویسندگان_حوزوی
https://eitaa.com/joinchat/3834314754C58903f67c6
💎 زیارت اربعین به زبان #اسپانیایی منتشر شد
سلام بر فاتح قلب ها ❤️ #حسین علیه السلام
#اربعین در #آمریکای_لاتین
#نشر_بین_الملل
✍ #نویسندگان_حوزوی شما را با فعالیت های مکتوب حوزویان آشنا می کند👇
https://eitaa.com/joinchat/3834314754C58903f67c6
💌 همدمِ #کربلانرفته_ها
#قاسم #قاسم به گوشی؟ #جامانده هستم از ایران 😔
نگاه بغض آلودمان را چه کسی همدم است، وقتی اربعین امسال، خانه نشین شدیم؟! خانه ای اما با پدرِ نسل خروشان #حاج_قاسم، سلیمان زمان.
پدر جان! تا #ما_ملت_امام_حسینیم جایت و جای پیاده روی های مان خالی نیست و تو امسال، همدم لشکر کربلانرفته هایی.
#اربعین
#نویسندگان_حوزوی
https://eitaa.com/joinchat/3834314754C58903f67c6
🔴 جنگ با هویت مادرانگی جامعه
🔹جنگ سرد #فرهنگی عرصهای است که آمریکا در آن ید طولایی دارد؛ ابر قدرتی چون #شوروی هم در مقابله با هجمههای فرهنگی #آمریکا دست خالی ماند و نابود شد.
🔹ترویج تفکر نگهداری #حیوان_خانگی و زندگی با آنان، حتی برفرض آن که نگهداری از آن حیوان اشکال شرعی هم نداشته باشد، باعث بیرغبتی خانوادهها به #فرزندآوری شده و محبت حیوانات را وارد قلب انسان میکند.
rasanews.ir/002n3q
#نویسندگان_حوزوی
@HOWZAVIAN