بسم الله الرحمن الرحیم
یک سوال:
در طرحنامه نویسی چرا بیان عنوان لازم است؟ عنوان یکی از اطلاعات فرعی مقاله است. مواردی مانند نو بودن، ارزشمندی حل، ضرورت، تناسب با امکانات پژوهشی محقق و غیره از ویژگی های مساله پژوهش است. یک مساله خوب ممکن است تبدیل به عناوین صححیح یا غلط شود. مثلا اگر مفهوم شناسی، مساله یک تحقیق باشد و مساله تحقیق ویژگی های یک مساله پژوهشی را داشته باشد اما عنوان مساله «معنا و مفهوم ....» باشد در این صورت مساله صحیح است اما عنوان ویژگی های عنوان را ندارد. طرحنامه در واقع بیان تصور ما از پژوهش است و به عنوان مقدمه برای ورود به پژوهش. آیا برای ورود به یک پژوهش دانستن عنوان لازم است؟
به نظر اصلا طرح عنوان در طرحنامه برای نوپژوهشگران آفت هم دارد. چرا که به جای اینکه به دنبال مساله باشند به دنبال عنوان می گردند. این نکته ای است که بسیاری از اساتید راهنمای پژوهش با آن درگیرند. شخص، عنوانی را مطرح می کند اما نمی تواند سوالش را خوب توضیح دهد. چرا که ذهن او عنوان ربا است نه مساله ربا در حالی که ذهن پژوهشگر مساله ربا باید باشد.
رابطه سوالات فرعی تحقیق با ساختار و عناوین فرعی، متناظر با رابطه سوال اصلی مقاله با عنوان مقاله است. اگر به این نتیجه برسیم که عنوان تحقیق در طرحنامه لازم نیست می توان گفت که بیان ساختار هم لازم نیست.
در مقابل باید سوالات فرعی تحقیق بیشتر فربه شوند به این صورت که وقتی بخش سوالات فرعی را می خوانیم بدانیم که دقیقا چه فرایندی در حل مساله اصلی پژوهش طی می شود.
#آموزش_پژوهش
#طرحنامه
#پژوهش
#عنوان
#ساختار
#سوال_اصلی
#سوالات_فرعی
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
کانال تأمّلات طلبگی:
@ghorbani_hamedani
۲۹ خرداد ۱۳۹۹
۲۹ خرداد ۱۳۹۹
هدایت شده از حیات طیبه - (عاقلانه ترین عاشقانه انسان)
بسم الله الرحمن الرحیم
یک بار محضر یکی از شاگردان خاص مرحوم آیت الله بهجت (رضوان الله علیه) بودم. نکته ای فرمودند که حیف است محضر بزرگواران عرض نکنم.
در کلمات بزرگان اخلاق معروف است که المومن کالمیت بین یدی الغسال یعنی مومن در پیشگاه خداوند متعال باید مانند میت باشد که نزد غسال است. غسال هر جور که بخواهد او را به این طرف و آن طرف بر می گرداند و میت ابدی تخطی نمی کند. هر چه او انجام می دهد میت تسلیم است و هیچ مقاومتی در برابر غسال ندارد. مومن هم باید در برابر مشیت الهی همین گونه باشد.
بعد از بیان این نکته، ایشان فرمودند که مطلبی را مرحوم آیت الله بهجت رضوان الله علیه به این بیان اضافه کردند که ایشان تعبیرشان این بود که هنگامه است.
دلیل اینکه انسان باید در برابر خداوند این گونه تسلیم باشد این است که غسال است که می داند الان کجای بدن میت را باید بشورد و کجای بدنش نیاز به شستن ندارد. او می داند که چه چیزی نیاز میت است. خداوند متعال است که می داند الان مومن باید مریض باشد یا سالم، فقیر باشد یا غنی، معروف باشد یا گمنام. وقتی مومن مومن شد یعنی ایمان آورد به اینکه خداوند، عالم، توانا و مهربان است و بداند که همه کاره عالم اوست می داند که هر ظلمی هم به او برسد خداوند او را می خواهد امتحان بکند. و الا می تواست جلوی ظالم را بگیرد. ظالم به سزای عملش می رسد اما ما هم با ظلم او امتحان می شویم و رشد می کنیم. مومنی که ایمانش تکمیل شد طبیعتا راضی می شود چون می داند که چیزی جز آنچه خدا برایش مقدر کرده به او نمی رسد. لذا در روایت می فرماید «الصبر و الرضا رأس طاعة الله». کسی که به این مقام رسید برایش فرقی نمی کند که مردم درباره او چه قضاوتی دارند. انسان مومن تمام همش این است با مبارزه با نفسش به این مرتبه از رضایت برسد. البته رسیدن به این مرتبه بدون عبودیت تامه ممکن نیست. اگر کسی به این مرتبه رسید به شادی مطلق می رسد و هیچ چیز او را افسرده نمی کند که فرمود: «ان اولیاء الله لا خوف علیهم و لا هم یحزنون».
#شادی
#رضا
#صبر
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
❇️با ما همراه باشید در کانال حیات طیبه (عاقلانه ترین عاشقانه انسان): 👇👇👇
🌍 @hayat_tayyebeh
۲۹ خرداد ۱۳۹۹
بسم الله الرحمن الرحیم
✅ طرحنامه
پیش از این اشاره شده که هر پژوهشی مبتنی بر یک طرحنامه است هرچند نوشته نشده باشد. تا پژوهشگر طرحی از پژوهش نداشته باشد نمی تواند وارد پژوهش شود. نه تنها پژوهش بلکه انسان برای انجام هر کاری ابتدا تصوری از آن کار دارد و تصدیق می کند که این کار به فایده اوست. این مطالب در فلسفه و علم اصول بحث شده است.
پیش از شروع یک پژوهش طبیعتا سه سوال اصلی برای پژوهشگر وجود دارد. اول اینکه مساله پژوهش چیست یعنی سوال از چیستی. اینکه بدانیم دقیقا قرار است در مورد چه سوالی پژوهش کنیم. سوال اصلی و بیان مساله در طرحنامه در پی پاسخ به این سوال هستند. مساله دوم که بعد از فهم چیستی باید پاسخ داد سوال از چرایی است؟ چرا این پژوهش باید انجام شود. این همه بحث تصدیق به فایده است. برای پژوهش اولا باید مساله مورد نظر قابلیت کار پژوهشی را داشته باشد و فی نفسه مساله مهمی باشد؛ هم اینکه باید بدانیم کار ما در شرایط فعلی و با توجه به کارهای قبلی ای که در مورد این مساله شده کار لازمی است یعنی باید اثبات کنیم با وجود کارهایی که قبلا در مورد این مساله شده اما هنوز کار ما کاری ضروری است. لذا پیشینه به عنوان بخشی از ضرورت باید مورد توجه باشد. مساله سوم این است که چگونه و با چه فرایندی می خواهیم به این سوال پاسخ دهیم. یعنی مسیر راه در حل این مساله چیست. برای این منظور باید سوال اصلی را شکست و به سوالات فرعی رسید. بخش سوالات فرعی باید این مسیر را به خوبی تبیین کند. بخش ساختار مقاله دقیقا همین سوالات فرعی و یا فرعی فرعی است که از حالت سوالی به حالت مصدری و به صورت عنوان در آمده است که البته در حد ارائه یک دورنما در طرحنامه مستحب است نه واجب. همچنین بخش فهرست منابع به داوران نشان می دهد که محقق می داند در کدام منابع به دنبال جواب سوال بگردد. لذا بخش فهرست منابع از حیث طرحنامه بودن واجب نیست. بخش عنوان هم در پست های قبلی مورد اشاره قرار گرفت.
#آموزش_پژوهش
#طرحنامه
#پژوهش
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
کانال تأمّلات طلبگی:
@ghorbani_hamedani
۳۰ خرداد ۱۳۹۹
طرح تحقیق - مجتبی قربانی.ppsx
3.88M
اسلایدهای درس طرح تحقیق (طرحنامه)
البته این اسلایدها خیلی کم است برای یک درس اما یک دورنمایی از کل کار را نشان می دهد. هرچند در برخی موارد با آنچه به طور معمول گفته می شود تفاوت دارد.
#آموزش_پژوهش
#طرحنامه
#پژوهش
#اسلاید
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
کانال تأمّلات طلبگی:
@ghorbani_hamedani
۳۰ خرداد ۱۳۹۹
بسم الله الرحمن الرحیم
مناظره معروف این روزها رو متاسفانه یا خوشبختانه ندیدم. ولی تو هیچ مناظره ای بدون تابلو وایت برد حاضر نشید. یه تابلو بذارید و مدعایی که در موردش اختلاف نظر دارید رو بنویسید تا سر همون بحث کنید. هر وقت طرف خواست از مدعا فرار کنه اشاره کنید به تابلو. از ارتباط حرفها با مدعا بپرسید و اگر حرف جدیدی زد ازش بپرسید منظور شما این است و بعد همان رو بنویسید. بیشتر از اینکه سعی کنید حرف بزنید خوب حرفها رو بنویسید و مدعاها و استدلال هایی که میگه رو بازگو کنید و بنویسید. قطعا در همون دقائق اولیه طرف دست و پاش رو جمع می کنه. البته همه اینها زمانی رخ میده که شما خودتون قدرت بحث و مناظره داشته باشید و مغالطات و جدل رو به خوبی بشناسید. ذهن منطقی و ریاضی برای مناظره خیلی لازمه. توجه داریم که بهترین راه مناظره این است که از حرفهای طرف بر علیه اش استفاده کنیم. باید اول سعی کنیم طرف حرفهاش رو بزنه و استدلال هاش رو بیان کنه. بعد میشه با یک حرکت فیتیله پیچش کرد. البته این به تسلط شما به موضوع هم باز می گرده. قبل از شروع مناظره در مورد موضوع مناظره توافق کنید. تا می توانید قبل از ورود به مناظره حرفهای طرف را رصد کنید و کامل آنالیز علمی و شخصیتی اش بکنید. توکل به خدا و توسل به حضرات معصومین علیهم السلام تمام کننده کار است ان شاء الله.
#مناظره
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
کانال تأمّلات طلبگی:
@ghorbani_hamedani
۳۱ خرداد ۱۳۹۹
۲ تیر ۱۳۹۹
🌹 عرض سلام خدمت دوستان خدا و اساتید عزیز 🌹
🍀 دوستان، حقیر این مقاله رو چندین بار خوندم و هر بار ساعت ها در جای جای مقاله به فکر فرو رفتم.
🍀 بعضی کارها ممکنه که یه چند دقیقه ای از وقت گرانبها زندگیمون رو بگیره، ولی در عوض، لطف و منفعتش تا سال های سال برامون می مونه.
🍀 پیشنهاد این کمترین، به دوستان اینکه حتما در یک وقت مناسب، با آرامش تمام نگاهی به این مقاله داشته باشند که یقینا خالی از توفیق نیست.
🌺 و من الله توفیق 🌺
▪️محمدعلی خرسندی
۲ تیر ۱۳۹۹
بسم الله الرحمن الرحیم
#روز_دختر
میلاد حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها و روز دختر را خدمت همه بزرگواران به خصوص دختران مکرم تبریک عرض می کنم.
زیاده عرضی نیست و نه فعلا حوصله اش. فقط یک نکته:
شاید هیچ چیز به اندازه دیدن فرزندان شهدای مدافع حرم به خصوص دختران کوچک آنها که در فراق پدرانشان می گریند طلبه تنبل را شرمنده نکند. البته این تجربه شخصی است. گاهی که این عزیزان را می بینم احساس می کنم در مقابل هر لحظه تنبلی و بی حوصلگی یا بهانه تراشی ها چه جوابی دارم. چگونه در مقابل پدر جوانی که رفت و فرزندان خردسالش را به یادگار گذاشت سر بلند کنم وقتی می بینیم روزم آنچنان که باید در جهاد نگذشت. وقتی جهادگونه درس نمی خوانم وقتی قرار است همه چیز فراهم باشد و با شکم سیر و دل فراغ به سراغ مطالعاتم بروم حتما حق آن عزیزی که از جان و مال و جگرگوشه هایش گذشت به جا نیاورده ام. حق که هیچ. آن اندک وظیفه ای که داشته ام نیز ادا نشده. اگر همه عمر در راه اعتلای اسلام درس بخوانم آیا می توانم یک ناله گریان دخترکی خردسال که بر جنازه پدر تازه برگشته اش دلها را ریش می کند جبران کنم. هیهات. روز دختر را به خصوص به دختران معظم شهدا باید تبریک گفت. ان شاء الله که شرمنده شهدا نمانیم.
الاحقر: قربانی همدانی
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
کانال تأمّلات طلبگی:
@ghorbani_hamedani
۳ تیر ۱۳۹۹
بسم الله الرحمن الرحیم
بزرگواران با توجه به اهمیت این مقاله که ممکن است کل شخصیت علمی ما را دستخوش تغییر قرار دهد ان شاء الله نظرات و سوالات شما را در مورد این مقاله به ترتیب منتشر می کنیم. منتظر نظرات شما بزرگواران هستیم.
۴ تیر ۱۳۹۹
#بایسته_های_علمی_عالم_دینی_عصر_انقلاب
دیدگاه شماره 1:
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
سلام خدمت استاد گرامی
از مقاله بسیار قابل استفاده بود ولی کو گوش شنوا ...
همان ایده هایی که در سال منطق دو مطرح می فرمودید با دقت به رشته تحریر در آمده.
اما چند نکته قابل اشاره بنظر می رسه :
- در سیر آموزش سن محصل بسیار حائز اهمیت است و قابل توجه است مثلا بیشتر کسانی که ایده های درخشان دارند (تا آنجا که بنده اطلاع یافتم) در سنینی کمتر از سی سال شکل گرفته است.
شاید بگوییم مرحله دوم در بهترین زمان باید پیش از ۲۵ تا ۲۶ سال پایان یابد. علی ای حال مسئله سن کم اهمیت نیست و خوب بود بدان توجه میشد.
- بنظر در موضوع «پیش مطالعه» پیش فرض هایی را در نظر گرفتید که امکان جایگزینی دارد
- اگر قرار باشد که استادانی نقاد، دانش آموزانی نقاد را بار بیاورند خود استادان چه زمانی این آموزش را باید دیده باشند در حالی که طبیعتا باید از دل حوزه فعلی بیرون آمده باشند (خوب بود مکانیسمی در این رابطه پیشنهاد میدادید)
- اگر تا سنین ۲۰ یا ۲۵ سالگی فرد را فقط مختص مرحله تصورات بدانیم شاید نتوان از آن به بعد مرحله دوم را محقق ساخت. شاید بهتر باشد مرحله دوم را با غلظت کمی با شروع مرحله اول آغاز کرد و به مرور این غلظت را بیشتر کرد. به نوعی امتزاج این دو مرحله بنظر بهتر می آید که به مرور مرحله اول رقیق شود و مرحله دوم غلیظ شود. مثل اینکه از سوم دبستان تحلیل سؤالات رو و شیوه تفکر را به مرور به داتش آموز یاد دهیم.
۴ تیر ۱۳۹۹
مؤسسه حیات طیبه
#بایسته_های_علمی_عالم_دینی_عصر_انقلاب دیدگاه شماره 1: 🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻 سلام خدمت استاد گرامی از مقاله
#پاسخ:
سلام علیکم
ممنون برادر عزیز
نکاتی که فرمودید بسیار قابل تامل است اما این مقاله صرفا پیشنهاد یک روش مطالعه است که باید جدی گرفته شود. به نظر حقیر این مقاله باید تبدیل به یک کتاب چند جلدی شود و زوایای پیدا و پنهان آن بحث شود. نکته ای که در باره مرحله تصور فرمودید که تا سن 25-26 سالگی باید به این مرحله اختصاص یابد به نظر حقیر چنین نیست که خودتان هم اشاره فرمودید. طلبه پایه اول بعد از مطالعه نحو باید در پایه دوم نحو را به شکل اجتهادی مطالعه کند. همچنین منطق را. یعنی این سه مرحله در هر علمی باید وجود داشته باشد و لذا طلبه در همان سالهای ابتدایی درگیر مرحله تصدیق می شود.
بازهم تشکر می کنم.
۴ تیر ۱۳۹۹