حکایت
شرحى از عشق و اشتياق مرحوم حدّاد
علامه طهرانی رحمه الله:
شب تا نزديك اذان(در اتاق کوچکی کنار مسجد کوفه) به گفتگو و قرائت قرآن و گريه و خواندن اشعار ابن فارض و تفسير نكات عميق عرفانى و دقائق أسرار عالم توحيد و عشق وافر و زائد الوصف به حضرت أبا عبد الله الحسين عليه السّلام ميگذشت؛ و براى رفقاى ما كه حاضر در آن جلسه بودند همچون حاج عبد الزّهراء باب مكاشفات باز بود و مطالبى جالب بيان مي كرد، و حقيقةً در آن ماه رمضان بقدرى شوريده و وارسته و بى پيرايه بود كه موجب تعجّب بود. آنقدر در جلسه ميگريست كه چشمهايش متورّم مى شد و از ساعت مي گذشت، آنگاه به درون مسجد ميرفت و بر روى حصير پس از ادامه گريه به سجده مى افتاد.
بسيار شور و وله و آتش داشت، آتش سوزان كه ديگران را نيز تحت تأثير قرار ميداد. يك شب كه پس از اين گريه هاى ممتدّ و سرخ شدن چشمها به درون مسجد رفت، حضرت آقاى حدّاد به من فرمود: سيّد محمّد حسين! اين گريه ها و اين سوز دل را مى بينى؟ من صَدْ برابر بيشتر از او دارم ولى ظهور و بروزش به گونه دیگر است.
📚 روح مجرد ؛ ص32.
عن إسحاق بن عمّار عن أبي عبد اللّه عليه السّلام قال: قلت له: جعلت فداك إنّي أحفظ القرآن عن ظهر قلبي فأقرؤه عن ظهر قلبي أفضل أو أنظر في المصحف؟
قال: فقال: بل اقرأ و انظر في المصحف فهو أفضل، أما علمت أن النظر في المصحف عباده.
اسحاق بن عمّار می گوید: به امام صادق (ع) عرض كردم: فدايت شوم من قرآن را حفظم، آن را از حفظ بخوانم افضل است يا از روى مصحف؟
حضرت فرمود: بخوان و به مصحف نگاه كن كه اين افضل است. آيا نمى دانى كه نظر كردن به مصحف عبادت است؟
📚 المحجة البيضاء فى تهذيب الاحياء ؛ ج2 ؛ ص231.
حکایت
چرا غذای مرا در طاس حمّام میکشد؟
شیخ اقا بزرگ طهرانی نقل فرمودند که:
شبی مادر من در منزل برنج آلبالو طبخ نموده بود (البتّه برنج و آلبالو متعلّق به پدر من بود)، سائلی در کوچه سؤال میکند، مادر من مقداری از برنج و آلبالو در طاسی که مال حمام بوده ریخته و به سائل میدهد.
فردا عمّهام به منزل ما آمده و میگوید: دیشب خواب دیدم مادرم را که از عروسش (مقصود مادر من است) شکایت داشت و میگفت: غذای مرا در طاس حمّام چرا میکشد؟ و میگفت: این عروس چرا آبروی مرا میریزد و غذای مرا در ظرف خوبی نمی ریزد؟!
✍ سعی کنیم هنگام کمک به فقرا، آبرو و شخصیت مقابل را خرد نکنیم. هر جوری که رفتار کنی به اموات میرسد اگر خوب رفتار کنی خوب و اگر بد رفتار کنی بد.
📚 مطلع انوار ج1.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
اسم اعظم و ماجرای پیر و جوان
🎙 استاد عالی.
در تورات آمده:
من تواضع لغني لأجل غناه ذهب ثلثا دينه.
هر كس براى شخص ثروتمندى به خاطر ثروتش تواضع كند، دو سوم دينش را از دست مى دهد.
📚 الجواهر السنية في الأحاديث القدسية (كليات حديث قدسى) ؛ ص161.
و قال صالح المري: قرأت القرآن على رسول اللّه صلّى اللّه عليه و آله و سلّم في المنام فقال لي: يا صالح هذه القراءة أين البكاء؟
صالح مرّى گفته است: قرآن را در خواب بر پيامبر خدا (ص) خواندم، به من فرمود: اى صالح! اين قرائت قرآن است گريه اش كو؟
📚 المحجة البيضاء فى تهذيب الاحياء ؛ ج2 ؛ ص225.
پیامبر ص فرمودند:
وَكَّلَ اللَّهُ تَعَالَى مَلَائِكَةً بِالدُّعَاءِ لِلصَّائِمِينَ.
خداوند فرشته هایی را موکل کرده تا برای روزه داران دعا کنند.
📚 مستدرك الوسائل و مستنبط المسائل ؛ ج7 ؛ ص497.
حکایت
حل نمودن مشکل جوانی با دید باطنی
مرحوم صافی اصفهانی فرمودند:
آقایی که فرد فاضلی بوده می خواسته به مکه معظمه مشرف شود خدمت مرحوم آقا جمال گلپایگانی برای خداحافظی می آید وقتی می خواهد محضر آقا را ترک کند، آقا به ایشان می گوید:
« من وقوف اضطراری نهاری مشعر را کافی می دانم. این آقا که خود اهل فضل بوده، در دل می گوید من مقلد ایشان نیستم برای من چه تفاوتی می کند که ایشان وقوف اضطراری نهاری مشعر را کافی بدانند یا ندانند.
به مکه مشرف می شود. روز عید پس از رمی جمرات وقتی به داخل چادر بر می گردد، جوانی سراسیمه وارد می شود و با ناراحتی می گوید:
همه اعمالم خراب شد زیرا من همین الآن وقوف در مشعر را درک کرده ام می پرسد از چه کسی تقلید می کنی؟
می گوید از آیت الله آقا جمال گلپایگانی، می گوید: اشکال ندارد اعمالت صحیح است. جوان تعجب می کند و می گوید من از هر کس پرسیدم گفت اعمالت باطل است.
می گوید خاطر جمع باش از ایشان شنیدم که فرمود من وقوف اضطراری نهاری مشعر را کافی می دانم در این جاست که این آقا متوجه می شود که سخن مرحوم آقا جمال گلپایگانی در هنگام خداحافظی حکمتی داشته است و ایشان با دیدن باطنی این جوان و اضطراب و نگرانی او را می دیده، از آن روی مشکل او را پیشاپیش بدین گونه حل کرده است.
📚 جمال عرفان.
پیامبر ص فرمودند:
قَالَ اللَّهُ تَعَالَى كُلُّ عَمَلٍ لِبَنِي آدَمَ الْحَسَنَةُ بِعَشْرِ أَمْثَالِهَا إِلَى سَبْعِمِائَةِ ضِعْفٍ إِلَّا الصِّيَامَ فَإِنَّهُ لِي وَ أَنَا أُجْزَى بِهِ. لَخُلُوفُ فَمِ الصَّائِمِ أَطْيَبُ عِنْدَ اللَّهِ رَائِحَةً مِنَ الْمِسْكِ.
خداوند متعال می فرماید هر عملی که فرزندان آدم انجام می دهند، از ده برابر گرفته تا هفتصد برابر ثواب دارد مگر روزه چون روزه برای من است و من خود جزای ان هستم، و بوی بد دهان روزه دار نزد من خوشبو تر از مشک است.
📚 مستدرك الوسائل و مستنبط المسائل ؛ ج7 ؛ ص503.
رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم فرمودند:
السحور بركة.
سحرى خوردن، موجب بركت است.
📚 النوادر (للراوندي) ؛ ص35.
يكى از عارفان گفته است:
من در هر هفته و در هر ماه و در هر سالى يك ختم قرآن مى كنم، و قرآنى را نيز از سى سال پيش شروع كرده و هنوز از آن فارغ نشده ام.
✍ روشن است كه اين تفاوت به سبب اختلاف مراتب تدبّر و تعمّق است.
📚 راه روشن ؛ ج2 ؛ ص328.
پیامبر ص فرمودند:
الصائم في عبادة و إن كان نائما على فراشه ما لم يغتب مسلما.
روزه دار تا غيبت مسلمانى را نكرده در عبادت است هر چند كه در بسترش آرميده باشد.
📚 تحف العقول ؛ النص ؛ ص47.