💢تنگ شدن عرصه فقه اسلامی با علوم انسانی سکولار
✔️حجت الاسلام و المسلمین رشاد، در «همایش انقلاب اسلامی و تحول در فقه»:
🔹یکی از بزرگترین تحولات انقلاب اسلامی ایران ایجاد تغییرات شگرف در حوزههای علمی بود بهقدری تحولات علمی در اثر انقلاب اسلامی گسترده است که باید در مورد آن یک دانشنامه نوشت تا به صورت دقیق این تحولات متنوع و گسترده تبیین شود.
🔹حدود هزار و 50 سال قبل تاکنون در حوزه های علمیه سخنی از فلسفه فقه و یا فلسفه اصول فقه نبود اما امروز به برکت پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران شاهد تدریس و ایجاد علوم فلسفه فقه و یا فلسفه اصول فقه هستیم.
🔹پس از سال های پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران شاهد چرخش در علوم فقه اسلامی هستیم به گونه ای که علم فقه به جای رویکرد تکلیفی گذشته رو به رویکرد حقوقی آورده است و این رویکرد جدید گزاره های تکلیفی و حقوقی را توأمان ایجاد کرده است.
🔹فقه فرهنگ، فقه جامعه، فقه سیاسی و یا حکومتی،فقه مدیریت، فقه اقتصاد،فقه حقوق بشر، فقه فضای مجازی، فقه تمدن، فقه توسعه و پیشرفت،فقه تکنولوژی و فناوری، فقه اخلاق محیط زیست، فقه عمران و شهرسازی، و صدها عنوان دیگر از موضوعات جدید فقهی هستند که طی سالیان اخیر مطرح شده که نشان از پویایی و گستردگی علم فقه دارد.
🔹امیدواریم در کنار تحول در بنیان علوم فقهی در عمل نیز شاهد تحول باشیم متأسفانه امروزه علوم انسانی سکولار عرصه را برای پیاده سازی و عملی شدن علوم فقه اهل بیتی تنگ کرده است.
🔹در مورد غایت علم فقه نیز شاهد تحولات شگرفی هستیم به گونه ای که جهت گیری علم فقه به سوی فلسفه است و این امری مبارک خواهد بود البته این تحولات تنها به بخش های گفته شده محدود نمی شود ما در زمینه های روش ها و شیوه های استنباطی فقه نیز شاهد تغییرات مثبتی هستیم.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢در پرتو انقلاب باید ابعاد دین را بیتشر شناخت و باز کرد/حضور زنان در ورزشگاه به صلاح آنان نیست/قدر مشترک نحلههای باطل نفی مرجعیت است
✔️آیت الله محمد جواد فاضل لنکرانی؛ در دیدار با اساتید و طلاب مرکز مطالعات تطبیقی فرق و مذاهب اسلامی مشهد در قم:
🔹وظیفه ما است تا در سربلندی و موفقیت انقلاب هر آنچه در توان داریم به کار بگیریم. دولتمردان و مسئولین در این انقلاب یک وظیفه ای دارند و ما حوزویان و طلبهها هم وظیفه ای را برعهده داریم.
🔹اگر طلبه ای توهم داشته باشد که نسبت به انقلاب وظیفه ای ندارد، گویا آن طلبه در این زمان نیست و این از بدیهیات است که در پرتو انقلاب باید ابعاد دین را بیتشر شناخت و باز کرد.
🔹طلاب بهتر است درسهای خود را واقعا اجتهادی بخوانند و اینکه متنی باشد و آن را حفظ کنند خوب است اما کافی نیست.
🔹اینهایی که می گویند درعلم اصول زواید داریم این ها اصول را نفهمیدند و این امری غلط است؛ یک بحث در مباحث اصولی نداریم که در فقه اثر نداشته باشد لذا طلاب اصول خود را قوی کنند.
🔹معتقدیم حضور زنان در ورزشگاه به مصلحت آنان نیست؛ چرا که هیجاناتی که درآنجا وجود دارد امنیت زنان را در مخاطره قرار می دهد.
🔹هرچه زمان می گذرد متفکرین دشمن و کفر نحلهها و مکتبهای جدید خلق می کنند که اگرمعارف را با دید اجتهادی کار کنید هرچه مکتب جعلی هم درست کنند قدرت پاسخگویی آن را خواهید داشت.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢صحبت در مورد فقه و پا در کفش مراجع کردن در حقیقت ایستادن مقابل فرمان رهبری است
✔️آیتالله سید محمد سعیدی: در نشست شورای امر به معروف و نهی از منکر استان قم:
🔹افراد باید مراقب باشند تا معروفها را منکر و منکرها را معروف جلوه ندهند چراکه این امر موجب گمراهی و دور شدن از نتیجه میشود.
🔹در راستای تحقق اهداف امر به معروف، نباید یکدیگر را به تندروی متهم کنیم چراکه این اقدام موجب تضعیف آمران به معروف میشود.
🔹افرادی که سواد چیزی را ندارند نباید در مورد آن حرف بزنند هر چند نمیگوییم که آنها نسبت به برخی مباحث بیاعتقاد هستند اما صحبت در مورد فقه و موضعگیری مقابل مراجع برای آنها مناسب نیست چراکه این کار در حقیقت ایستادن مقابل فرمان رهبری است.
🔹ما در شهر مقدس قم به فرمایش رهبری لبیک گفته و با توجه به وظایف دینی و حقی که نسبت به شهدا باید ادا کنیم، تلاش میکنیم تا همانند چهل سال اخیر اهداف انقلاب را با قدرت دنبال کنیم.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢رویشهای روحانیت و حوزه فقاهت پس از انقلاب اسلامی
🔹در داخل حوزه علمیه مؤسسات تحقیقاتی مختلف تشکیل شده که پشتیبان کشور هستند. رشتههای جدیدی در حوزه ایجاد شد و اینها از رویشهای انقلاب بوده است.
🔹موسسه حضرت امام (ره) تحت اشراف آیتالله مصباح، جامعهالمصطفی، دانشگاه امام صادق، دانشگاه رضوی و ... که بُعد حوزوی دارند در عرصه پژوهش توانستهاند کارهای بزرگی انجام دهند.
🔹امروز از 140 کشور جهان در ایران نیرو تربیت میشود و حوزه علمیه ارتقای بنیه فکری این افراد و جریانات را بر عهده دارد، حوزه علمیه بهویژه جامعهالمصطفی در 140 کشور جهان دیپلمات دارد و اهداف فرهنگی، سیاسی و اقتصادی انقلاب را پیگیری میکند.
🔹مرجعیت و حوزههای علمیه به مسائل جدید وارد حوزههای نظریهپردازی شدهاند در حالی که قبل از انقلاب خیلی از مسائل اجتماعی دین خوانده نمیشد.
🔹سایتهایی مانند پرسمان، اسلام کوئست، پاسخگو، ایکس شبهه و بسیاری سایتها و درگاههای دیگر که سعی میکنند به شبهات جدید پاسخ دهند و مناظرات و کارهای تحقیقی که انجام میشود در شمار رویشهای حوزه علمیه است.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢دستاوردهای حوزه زنان و خانواده در چهلمین سالگرد انقلاب
🔹انقلاب اسلامی موجب شد تا نگاه جنسیتی به زنان به عنوان یک کالا از زنان سلب شود این امری است که در بسیاری از کشورهای دنیا وجود دارد، اما در ایران از پس از انقلاب بسیار کم رنگ شده است.
🔹تعداد دانش آموختگان زن از ۶ درصد در سال ۵۷ به ۴۵ درصد رسیده است و هم اکنون ۲۲.۷ درصد زنان ایرانی دارای تحصیلات تکمیلی هستند و همچنین افزایش ۴۵ درصدی دانش آموختگان خانم و رشد ۱۷ برابری تعداد زنان هیات علمی در دانشگاهها نسبت به قبل از انقلاب اسلامی به طوریکه در سال ۵۷، ۱.۴ درصد و در سال ۹۶، ۲۴ درصد از اعضای هیات علمی دانشگاهها بوده است.
🔹در ادامه به بیان سایر دستاوردهای حوزه و خانواده در چهلمین سالگرد انقلاب می پردازیم🔻
- تعداد نویسندگان زن از کمتر از ۵۰ نفر در سال ۵۷ به ۸ هزار نفر رسیده است.
- تعداد داستان نویسان زن از کمتر از انگشتان دست به ۴ هزار نفر رسیده است.
- پیش از انقلاب اسلامی هیچ ناشر زن نداشتیم امروز ۷۱۲ ناشر زنداریم.
- تعداد نشریات ویژه بانوان از عنوان در سال ۵۷ به بیشتر از عنوان در سال ۸۶ رسیده است.
- ۸۰ درصد مخاطبان ۱۱ هزار مؤسسات قرآنی کشور ۶ میلیون نفر از زنان هستند.
- پزشکان عمومی زن با رشد ۱۶ برابری از ۳۵۰۰ نفر در سال ۱۳۵۵ به ۶۰۰۰۰ نفر در سال ۱۳۹۵ رسیده است.
- بانوان پزشک متخصص در سال ۱۳۹۵ از ۵۹۷ نفر به ۳۰۰۰۰ نفر رسیده است (رشد ۵۰ برابر)
- تاکنون انقلاب اسلامی در جهت ارائه خدمات پزشکی به بانوان ۵۳۰۰ نفر پزشک فوق تخصص تربیتکرده است.
- ایجاد بیمارستانهای مخصوص بانوان از اقدامات مهم و برجسته نظام اسلامی در ارج نهادن به مقام شامخ زن در دنیاست.
- طبق آمارهای جهانی تعداد مرگومیر مادران در هنگام زایمان نسبت به قبل از انقلاب اسلامی ۹۰ درصد کاهشیافته است.
- پس از پیروزی انقلاب اسلامی ۱۵۹ قانون ناظر به تعالی زنان در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده است.
- بزرگترین تشکل مردمی زنان در جهان با ۹ میلیون نفر عضو و ۱۶ هزار پایگاه، بسیج زنان ایران است.
- مشارکت زنان در امور سیاسی از حد ناچیز و غیرقابلشمارش در قبل از انقلاب با شایستهسالاری و بر اساس تواناییهای زنان در دوران بعد از انقلاب اسلامی رشد قابلتوجهی کرده است.
- ۷ هزار شهیدِ و ۵ هزار جانباز زن، نماد مقاومت و نقشآفرینی ممتاز زنان در انقلاب و دفاع مقدس است.
- مشارکت فعال ۲۳ هزار امدادگر و ۲۳۰۰ پزشک زن در جبهههای دفاع مقدس افتخار مقاومت جامعه زنان است.
- امید به زندگی زنان از ۵۴ سال در سال ۱۳۵۵ به ۷۸ سال ارسال ۱۳۹۵ ارتقا یافته است.
- افزایش نرخ با سوادی زنان، تامین اجتماعی زنان، رفع محرومیت، تامین بیمه و قوانین حمایتی از زنان و مادران از جمله موارد ذکر شده در این خصوص بود.
- میزان امید به زندگی زنان موضوع دیگری بود که با مسائل زیر شاخهای مورد بررسی قرار گرفت.
- بحث آمار زنان شاغل نیز موضوع دیگری بود که بر اساس میزان بیمههای تامین اجتماعی در سال ۶۵ برابر ۱۲.۵ درصد بوده و در سال ۸۵ به ۷۷ درصد رسیده است.
- در بخش خانواده نیز به تحولات ۴۰ سال گذشته اشاره شد. بر اساس این بررسی و آمار، عمومیت ازدواج در کشور نزدیک به ۹۷ درصد است.
- زنان دارای همسر نیز سال ۵۵ برابر با ۵۸.۸ درصد بوده و سال ۹۵ به رقم ۶۴.۴ رسیده است. ضریب نفوذ بیمه تامین اجتماعی نیز میان زنان خانه دار نیز دارای رشد بوده است.
- به علاوه از سال ۵۵ تا ۹۵ شاهد رشد ۱۱ درصدی در استفاوه از تلفن همراه در خانوادهها و زنان بوده ایم.
- در زمینه مشارکت زنان در انتخابات ریاست جمهوری نیز در آخرین دوره انتخابات برابر ۵۰.۵ درصد بوده که رشد داشته است.
- در حضور زنان در فعالیتهای خیریه و داوطلبانه نیز رشد ۴۹.۵ برابری را داشته است.
- شاخص ورزش و تربیت بدنی زنان نیز شاهد رشد زیادی بوده به طوری که در سال ۵۹ یک فدراسیون فعال زنان داشتیم و سال ۹۷ این تعداد به ۴۹ فدراسیون رسیده است.
- فعالیت زنان در حوزه فرهنگ و ارتباطات نیزار دیگر شاخصهای مورد بررسی در این نشست بود.
- تعداد دانش آموختگان زن از ۶ درصد در سال ۵۷ به ۴۵ درصد رسیده است و هم اکنون ۲۲.۷ درصد زنان ایرانی دارای تحصیلات تکمیلی هستند.
- در سال ۵۷ تنها ۳۵ درصد زنان باسواد بودند امروز نزدیک ۹۰ درصد باسوادند.
- تعداد دانش آموزان دختر از دو میلیون نفر در سال ۵۵ به ۶ میلیون نفر در سال ۹۵ رسید. (باتوجه به اینکه تعداد دانش آموزان در حال تحصیل کمتر شده است)
- تعداد دانشآموختگان دانشگاهی زن از ۶ درصد در سال ۱۳۵۵ به ۴۴ درصد رسیده است.
- تعداد طلاب زن از چند ده نفر در قبل از انقلاب به ۸۰ هزار طلبه و ۴۰ هزار دانشآموخته رسیده است.
- پیش از انقلاب تنها ۱.۴ درصد اساتید دانشگاهها زن بودهاند امروز زنان ۲۰ درصد اساتید دانشگاهاند.
- امروز ۷ هزار از اساتید دانشگاهها و ۲۷۰۰ نفر از اساتید حوزه علمیه زنان هستند.
- تاسیس ده
ها دانشگاه، دانشکده و پژوهشگاه ویژه بانوان که قبلاً مطلقاً وجود نداشتند و دستاورد انقلاب اسلامی است.
- پیش از انقلاب اسلامی ۱۲۵ هزار نفر از شاغلین آموزش و پرورش زنان بودند در سال ۹۱، ۵۳۲۰۰۰ نفر از شاغلین آموزش و پرورش زن هستند.
- در ورزش بانوان از ۷ رشته در سال ۵۷ به ۳۸ رشته توسعه یافت.
- رشد نجومی تعداد مربیان ورزشی زن از ۹ نفر به ۳۵ هزار نفر نماد توسعه حقیقی نظام اسلامی به ورزش زنان است.
- تعداد داوران زن با افزایش ۲ هزار برابری از ۷ نفر به ۱۶ هزار نفر رسیده است.
- تعداد ورزشگاههای اختصاصی بانوان پس از انقلاب ۳۰ برابر گذشته شده است.
- حضور زنان در مسابقات خارجی قبل از انقلاب تنها ۶ مورد بوده که به ۱۲ هزار مورد افزایشیافته است.
- کل مدالهای جهانی ورزشی بانوان در ۵۷ سال حکومت پهلوی ۵ مورد در ۴۰ سال پس از انقلاب اسلامی با رعایت حدود شرعی ۱۶۰ مورد بوده است.
- نهاد ورزشی بانوان پس از انقلاب اسلامی تأسیس شد و تعداد بسیار ناچیز ورزشکار حرفهای زن به ۵۴۰ هزار نفر رسید.
- تعداد نهادهای مردمنهاد ویژه زنان پیش از انقلاب ۵ مورد بود که امروز بیش از ۲۰۰۰ مورد است.
- نهادهای داخلی و خارجی تشریفاتی زنان که در انحصار فرح و اشرف پهلوی بود به نهادهای فراگیر داخلی و بینالمللی با نقشآفرینی زنان فرهیخته و دانشمند توسعه یافت.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢معیشت طلاب، بههیچعنوان نباید از طریق دولت تأمین شود/ ساخت مدرسه و خدمات درمانی به طلاب، وظیفه دولت است
✔️گفتگوی شبکه اجتهاد با حجتالاسلاموالمسلمین علی اکبر فرجام، مدیر اجرایی (=رئیس) سابق حوزه علمیه خراسان بزرگ در مورد بودجه نهادهای حوزوی:
🔹بدنه حوزه و بدنه روحانیت همچنان در میان مردم و با مردم است. برخی سعی میکنند که این ذهنیت را شکل بدهند که کل حوزهها و روحانیت از ناحیه دولت تأمین میشود. چنین چیزی واقعیت ندارد و باید شفافسازی شود.
🔹ما نباید از مردم جدا شویم. باید در میان مردم باشیم و رابطه روحانیت با مردم بههیچعنوان نباید کمرنگ شود. لذا اگر حضور روحانیت در مناصب سیاسی باعث شود که قضاوت مردم فرق کند، این تضعیف حوزه و روحانیت است.
🔹نظام اسلامی و دولت برای این مرکز فرهنگی جنبه مکمل دارد؛ نه اینکه همه شئون حوزه علمیه وابسته به دولت بشود.
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/D8kc6
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢حضور در مناصب اجرایی، محبوبیت روحانیت را کم نکرده است/ مهم، حفظ آبروی اسلامی است نه حفظ محبوبیت روحانیت
✔️گفتگوی شبکه اجتهاد با حجتالاسلام والمسلمین حسین کوثری، استاد حوزه علمیه و امامجمعه شیروان؛در مورد حضور یا عدم حضور روحانیون در عرصه اجرایی و حکومتی:
🔹دو آفت، انقلاب اسلامی را تهدید میکند. یکی رخوت و سستی در قبول مسئولیتهاست. یکی هم رجعت است که به قهقرا برگردیم و همان سیاستهای طاغوتی اجرا بشود.
🔹اگر ما حکومت طاغوت و سیاست شیطانی را پذیرفتیم، در آن صورت روحانیت نباید در مناصب حکومتی شرکت کند؛ اما ما قصد و غرض و هدفمان، استقرار حکومت و سیاست همراه با دیانت است. در این صورت، در هرزمانی، حضور روحانیت بیشتر باشد، نهتنها از محبوبیت روحانیت کاسته نمیشود؛ بلکه عشق و علاقه مردم به اسلام و روحانیت بیشتر میشود.
🔹اقتصاد و سیاست و طبابت و محیطزیست ما باید دینی باشد؛ یعنی بسته فرهنگی دینی باید همراه همه حرکتها و سیاستگذاریهای کشوری ما باشد و عهدهدار این امر روحانیت است.
ادامه گفتگو👈 http://yon.ir/Ywhqp
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢کثرت دانشکده در حوزه قم، «اجتهاد» و «فقه جواهری» را از بین میبرد
✔️آیتالله سبحانی، در دیدار شورای علمی گفتمان انقلاب:
🔹اگر انسان، قبل و بعد انقلاب را باهم مقایسه کند تفاوت بسیار میبیند. قبل از انقلاب چاپ خانهای به نام حکمت در قم بود، هر چیزی را منتشر نمیکرد، نمیگذاشتند، همه چیز منتشر شود، اما با پیروزی انقلاب همه چیز به روحانیت عنایت شد.
🔹این همه دانشکده در همه جا به صورتهای مختلف، در واقع به یک معنا، حوزه را، دولتی کردن است.
🔹حوزه نباید دولتی شود، اگر حوزه دولتی شود از بین میرود، در دانشگاه الازهر مصر و مراکش و اردن رفتم. همه دولتی هستند و غیر از کار دولتی کار دیگری انجام نمیدهند.
🔹حوزه علمیه قم باید مستقل باشد، از دولت حقوق نگیرد اگر مدرسه میسازید، از طریق اوقاف عامه انجام شود. این حوزه بماند تا تقدیم امام زمان(ع) کنیم.
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/atofx
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢برگزاری بزرگداشت دو مرجع تقلید شیعه
✔️مراسم بزرگداشت دو مرجع تقلید شیعه همزمان با ایام دهه فجر در قم و تهران برگزار می شود.
🔹مراسم بزرگداشت مرحوم آیتالله بهجت(ره) ۱۴ بهمن ماه از سوی شاگردان و علاقهمندان به آن مرحوم بعد از نماز مغرب و عشاء در مسجد آیتالله بهجت (مسجد فاطمه گذرخان) قم برگزار میشود.
🔹همچنین مراسم بزرگداشت آیتالله عبدالله جوادیآملی، مفسر برجسته قرآن، چهارشنبه، ۱۷ بهمن، در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی به نشانی خیابان ولی عصر(عج)، پل امیربهادر، خیابان سرلشگر بشیری، پلاک ۷۱ برگزار میشود.
🔹در این مراسم علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، آیتالله علیرضا اعرافی، مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور، حجتالاسلام حمید پارسانیا، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، حسن بلخاری، رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و مهدی محقق، رئیس هیات مدیره انجمن سخنرانی خواهند کرد.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad