💢باید سنت بعنوان منبع اصلی فقه مورد توجه قرار گیرد
http://yon.ir/2AXIm
✔️سید ضیاء مرتضوی در مدرسه هشتم مشق اجتهاد عنوان کرد:
🔹ترجمه تحتاللفظی سنت، ترجمه کامل نیست؛ بلکه باید ترکیب بین کلمات را متوجه شد. اگر در این امر دچار خطا شویم استدلال دچار مشکل شده است.
🔸باید مبنای خود را در مورد وثوق خبری یا مخبری بودن مشخص کنیم. علاوه بر اینکه، آیا در امور مهم نیز خبر واحد معتبر است؟ آیا مفاد و الفاظ خبر نیز مهم است؟ آیا بهصرف صحیح بودن سند خبر، میتوان بر طبق آن فتوا داد؟
🔹مسأله مهم دیگر، شناخت زبان روایات است. برای استدلال صحیح به سنت، آشنایی با الفاظ خاص روایت لازم است. مثلا کلمه «توضأ» که در روایت آمده، آِا به معنای وضوی اصطلاحی است یا استنجای از بول که معنای لغوی آن است؟
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/Y9iMi
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢اگر در این زمان محقق حلی بود، «ساختار جدید فقه» را ارائه میکرد/ با بهره از میراث فقهی «نظام اجتماعی» ساخته و تدوین شود
http://yon.ir/7NGEF
✔️عبدالحسین خسروپناه در گفتگو با شبکه اجتهاد» مطرح کرد:
🔹ما نباید به ساختار تسلّم داشته باشیم. با توجه به مسائلی که مبتلابه جامعه است، فقه باید ساختارمند شود.
🔸امروزه علوم انسانی در جامعه ما رشد کرده، پس باید فقه اقتصاد، فقه تربیت، فقه سیاست، فقه امنیت، فقه دفاع و … را داشته باشیم و با همین میراث فقهی هم باید یک نظام اجتماعی ساخته و تدوین شود.
🔹حوزههای علمیه باید به فقههایی بپردازند که از آنها بتوان به قوانین اسلامی دست یافت تا حکومت اسلامی معنا پیدا بکند.
ادامه گفتگو👈 http://yon.ir/oYyhF
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
💢وجود شکافهای عمیق بین فقه سنتی و نیازهای جامعه/ جنگ سایبری را با موشک پاسخ دهیم؟
http://yon.ir/XuvvQ
✔️حمید شهریاری در مدرسه هشتم مشق اجتهاد:
🔹باید دنیای معاصر را بشناسیم تا ببینیم فقه با چه چالشهایی روبرو است. تحولاتی در سبک زندگی بشر رخداده است؛ نه اینکه صرفاً تغییر کرده باشد، بلکه تحول بنیادی نموده است. دو انقلاب در دنیای امروز رخداده است:
1⃣ انقلاب اطلاعاتی و یا سونامی اطلاعات؛ اطلاعات درگذشته محدود بود و اخبار منتشر نمیشد؛ اما امروزه اطلاعاتی که در یک سال تولید میشود با کل اطلاعاتی که بشر از ابتدای خلق تا قبل این سال تولید کرده است، برابری دارد.
2⃣ سونامی ارتباطات؛ درگذشته ارتباطات میان شهرها بسیار اندک بود لکن امروزه اطلاعات، توسط تلفن همراه بهراحتی منتقل میشود. 3.5 میلیارد انسان در کره زمین از تلفن همراه استفاده میکنند.
🔸دیگر اتفاقات زندگی مانند اطلاعات معاملات نیز فرازمانی و فرامکانی شده است. امروزه لازم نیست عقد در یک مکان و یکزمان صورت پذیرد، بلکه طرفین در هر نقطهای از عالم باشند، این امر ممکن است. امروزه در یک اتاق میتوان با میلیاردها نفر ارتباط برقرار کرد و دوستیابی به اتاقها راهیافته است، درحالیکه درگذشته، دوستیابی در کوچه اتفاق میافتاد.
🔹در این فضا نیاز به موضوع شناسی داریم. موضوعاتی که بهنوعی دیگر مطرح میشوند. بهعنوان نمونه کتاب الجهاد همراه با فناوری و بدون آن متفاوت است. امروزه جنگ، جنگ سایبری است؛ ویروسی به سیستم سد وارد میکنند و با اختلال در باز و بسته شدن درب سد و شکستن آن، دهها روستا را تخریب میکنند؛ یا اگر کارتهای اعتباری در کل کشور دچار مشکل شود و کسی نتواند خرید کند، کشور فلج میشود.
🔸چالش فقه در دنیای جدید شناخت موضوع است. فقه با سونامی از موضوعات مواجه است. بهعنوان نمونه، نیازی نبود مرحوم محقق ارتباط بین کارگر و کارفرما را مطرح نماید. در آن زمان سازمانهای مدنی و شرکتهای بزرگ وجود نداشته که رابطهای اینچنینی بین کارگر و کارفرما ایجاد شود.
🔹ازجمله مسائل در جنگ سایبر این است که اگر کشوری با ما جنگ سایبری نمود و اطلاعات ما را مورد هدف قرار داد، میتوانیم به آنها موشک بزنیم؟ آمریکا همین را تصویب کرده و پاسخ جنگ سایبر را با موشک پاسخ میدهد.
🔸معتقدم در فقه از دو ناحیه دچار چالش هستیم:
1⃣ شکاف کمّی باید سبب شود تولید محتوا کنیم. شکاف عمیقی بین مباحث سنتی حوزه و نیازهای جامعه وجود دارد. باید با مباحث سنتی آموختهشده که ارزشمند است به حل مسائل جدید پرداخت.
2⃣ شکاف کیفی فقه در نظام واره فقه است که آیا میتوان فقه را نوعی دیگر مطرح نمود یا خیر؟ هیچگاه به فقه اخلاقی نگاه نشده است. حلالها و حرامها در فقه ارزشهای اخلاقیاند.
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
💢حتی در زمان انتقاد هم شوکت و قدرت مرجعیت را حفظ کنید
http://yon.ir/wyfU8
✔️مهدی فرمانیان:
🔹به نظر می رسد یکی از دلایل مهم و عمده که شیعه در طول تاریخ توانسته راه خود را صحیح انتخاب کند و درست حرکت کند، این است که مرجعیت شیعی بالای سر آن بوده و توانسته با توجه به آموزه هایی که از اهل بیت(ع) آموخته و همچنین با توجه به مقتضیات زمان و مکان از این پیچ و خم های مهم تاریخ گذر و خود را حفظ کند.
🔸اهل سنت در موارد متعدد تذکر می دهند که «یکی از دلایل عمده پیروزی و اعتباری که شیعه یافته به خاطر حضور مرجعیت در طول تاریخ است که ما(اهل سنت) این انسجام را نداریم.
🔹هر جایی که مرجعیت احساس کرده اصل دین زیر سوال می رود، قد علم کرده و توانسته دین را حفظ کند لذا باید ما در عین حالی که انتقاد می کنیم انتقاداتمان از روی دلسوزی باشد.
🔸حوزویان می دانند که قوام حوزه به مرجعیت است، اما نکته ای که وجود دارد این است که اکنون مجموعه نظام و انقلاب از حوزه خواسته های بسیاری دارد و خواسته های آن هم به حق است چون حکومت دینی است و می خواهد همه احکامش دینی باشد لذا جواب هایی می خواهد که طبق مقتضیات زمان و مکان و با علم روز باشد.
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
💢طرح عفو عمومی: قانونی با ملاحظات فقهی و آثار فرهنگی مهم، که در حوزه، صحبتها بر خواهد انگیخت
http://yon.ir/45xxr
🔹طرح عفو عمومی با قید دو فوریت در دستور کار مجلس قرار خواهد گرفت. متن زیر خلاصه این طرح است:
1⃣ بند الف) تعزیزات:
تعزیر از لحاظ فقهی قابل تغییر است. چون «بما یراه الحاکم» است و حاکم به هر میزانی که صلاح بداند مجازات میکند. لذا تلاش شده مجازاتهای اعدام تا جایی که از نظر شرعی ممکن است، تقلیل داده شود. در این طرح «حبس ابد تعزیری و اعدام تعزیری» حذفذ شده و به حبس یک درجه پایینتر تقلیل یافته است.
2⃣ بند ب) عفو عمومی:
عفو عمومی مربوط به جنبه عمومی جرم است؛ یعنی برای کسانی که مرتکب جرمی شده اما شاکی خصوصی ندارند، «دادستان حق اقامه تعقیب ندارد» و آنها مشمول عفو قرار میگیرند. از متهمان رفع اتهام و از محکومان رفع مجازات و رفع سوءسابقه میشود. اگر زندانی هستند آزاد میشوند، اگر باید شلاق بخورند، نمیخورند. (تنها جاسوسان را استثنا کردند و مدعیالعموم میتواند علیه جاسوسان اقامۀ دعوی کند)
3⃣ بند ج) ایرانیان مقیم خارج:
در این طرح برای اعتمادسازی در این افراد، تأکید شده که هیچ مانع قانونی برای بازگشت آنها وجود ندارد. فقط اگر مرتکب جرمی (که شاکی خصوصی داشته باشد) شده باشند، باید رضایت شاکی خصوصی را بگیرند. اما جنبه عمومی جرم، مشمول عفو عمومی شده.
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢بازسازی نسبتهای عقل و شریعت در حوزههای اجتماعی فساد
http://yon.ir/MzAIk
✔️یادداشت روز/محمد علی میرزایی:
🔹اگر نگوییم تمام مصادیق فساد با اعمال عقل و خرد انسان قابل شناخت و درک و دریافت است بیتردید بیشترین مصادیق فساد این گونه است.
🔸انسان با عقلی که دارد میفهمد در عرصه اقتصاد و سیاست و فرهنگ و اخلاق و زندگی حالت فساد چگونه است.
🔹فقه و شریعت و به طور کلی دین الهی برای مبارزه با ایجاد چنین پدیدههای ویرانگری و با تصریح به این که برای منع انتشار چنین اموری برنامهها و احکام و نظم و نظامهای فکری و عملی عرضه کرده است.
🔸نمیشود که دین اجرا شود و این پدیدهها هم از بین نرود. در نتیجه به طور اجتناب ناپذیری باید گفت اگر فقه و شریعتی هست و نظام و منظومهای از مفاهیم نظری و برنامهها و ساز و کارهای کنشی و عینی مرتبط با آن هم وجود دارد اما مفاسد در برابر آنها مقاومند بی تردید حاکی از یکی از این علل است:
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/WT0C
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
✔️ سلسله یادداشت های مستشرقان و فقه اسلامی/محمد صادقیان
http://yon.ir/fZr4y
🔹مکاتب فقهی و اصولی از دید یوزف شاخت👈 http://yon.ir/EMzLy
🔸فقه اسلامی در دوره عباسیان👈 http://yon.ir/z3e6
🔹امویان و اولین حرکتهای تخصصی فقه👈 http://yon.ir/I2Ia7
🔸فقه اسلامی در سه قرن نخست هجری ازنظر یوزف شاخت👈 http://yon.ir/RvCde
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
💢«در آینه فقه؛ تأثیر ادبیات عربی و دانش کلام بر فقه» منتشر شد
http://yon.ir/OdGm0
✔️معرفی اثرجدید حجت الاسلام ربانی بیرجندی؛
🔹کتاب «در آینه فقه؛ تأثیر ادبیات عربی و دانش کلام بر فقه» فقه را بسان آینهای به تصویر کشیده است که در آن نقشهای دو دانش نحو و کلام پدیدار شده است.
🔸این کتاب در بردارنده مسائل بسیاری از نقش آفرینیهای دانش نحو از علوم ادبی و دانش کلام از علوم عقلی ـ نقلی بر دانش فقه و تأثیر این دو دانش در فرآیند استنباط است.
🔹تدوین این کتاب از دغدغههای همیشگی استاد ربانی بیرجندی سرچشمه گرفته است، دغدغههایی چون توجه به علوم پایه و ابزاری در فهم دین، آسیب شناسی وضع ادبیات عربی در حوزه علمیه، رصد آثار دانشهای دینی بر یکدیگر و مطالعه تطبیقی میان آنها.
🔸این کتاب با شمارگان ۳۰۰ نسخه توسط نشر پژوهشکده ادیب جواهری به مبلغ ۲۵ هزار تومان در اختیار علاقه مندان به مباحث فقهی قرار گرفته است.
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
📲 اپلیکیشن اندرویدی «صراط محرم»
🏴احکام عزاداری و پرسشهای عاشورایی
✔️ تهیه شده توسط شبکه اجتهاد
دانلود از کافه بازار goo.gl/ZNVB47
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir
💢هیئت انقلابی و هیهات از جا ماندن در تاریخ
http://yon.ir/UvlPl
✔️ یادداشت روز/محرم فرصتی برای رونمایی از فقه پویا و دوری از منبرهای تکراری
🔹نزدیک فصلی شدیم که بار دیگر میتواند از فقه پویا رونمایی کرده و نشان دهد که عالم واقعی میتواند با علم دینی به مردم نزدیک شود و حتی سیاست را برایشان تشریح کند چون دین، سیاست و مسایل حکومت جداناشدنی است.
🔸روز گذشته حجتالاسلام محسن قرائتی در سخنرانی خود نکتهای گفت که قابل تامل بود، او گفت: «سخنرانی تکراری در شبهای محرم فایدهای ندارد و منبرها باید براساس نیاز جامعه باشد. سخنرانیها باید به گونهای باشد که عوام بفهمند و خواص بپسندند.»
🔹نکته مهم این است که عدهای همین گریه را بس دانسته و میپرسند چرا باید در منبرهای محرم سخنرانی صورت گیرد؟ غافل از اینکه همین سخنرانیها و آگاهیبخشیها بود که باعث شد، انقلاب اسلامی شکل بگیرد.
🔸درباره نحوه سخنرانی کردن در محرم همان سخنرانی معروف شهید مطهری شاید یک نشان عینی از فقه پویا و تلاش فقها برای با مردم بودن و به روز بودن را به نمایش گذارد.
شهید مطهری در سخنرانیهای به روز میگفت: آنچه دل حسین(ع) را خون کرده، مسئله فلسطین است، او میگفت اگر امام حسین(ع) امروز در میان ما حضور داشت از عزادارانش میخواست که اگر برای او سینه و زنجیر میزنند شعارشان باید فلسطین باشد، شعارشان باید لعن و نفرین اسرائیل باشد.
🔹شهید مطهری به ولله و بالله قسم میخورد که پیغمبر در قبر مقدساش امروز از یهود میلرزد، او میگفت اگر کسی این را نگوید گناه کرده است، من اگر نگویم ولله مرتکب گناه شدهام، اگر خطیب و واعظی این را نگوید گناه کرده است.
🔸مطهری معتقد بود سخن گفتن از احکام، کفر، شرک، غیبت، تهمت، دروغ و خیانت که هزینه ندارد، اگر مرد میدان کربلا هستیم باید از مصادیق کفر، شرک، خیانت و... بگوییم. سر دادن شعار امر به معروف و نهی از منکر و سپس محدود کردن آن به اموری که هزینهای برای ما درپی نداشته باشد که هنر نیست، نهی از منکر حقیقی نهی از فساد اقتصادی است، نهی از نفوذ جبهه کفر بر مسلمانان است. امر به معروف حقیقی، امر بر قانونمداری است، امر بر شایستهسالاری است.
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
💢نظر رهبر معظم انقلاب در خصوص قمه زنی، گرفتن پول توسط مداحان، شنیده شدن صدای گریه ی زنان، تکرار ذکر حسین (ع) در نوحه ها
http://yon.ir/MD1KN
✔️پایگاه اطلاع رسانی دفتر رهبر معظم انقلاب در پاسخ به برخی سوالات شرعی مخاطبان در خصوص برخی مسائل در ایام عزاداری محرم:
🔹اگر نامحرم صدای نوحهخوانی یا گریه یا نالهزدن زنان را بشنود اشکال دارد؟
اگر موجب جلب توجه نامحرم باشد یا مفسدهای بر آن مترتب باشد اشکال دارد. اما اگر در آن حد نباشد، به نظر حضرت آقا حرام نیست ، اما شایسته هم نیست که صدای گریه و ناله و ضجه و عزاداری خانمها را مردان نامحرم بشنوند.
🔸آیا گرفتن پول برای روضهخوانی اشکال دارد؟
هر چند تعیین نرخ برای این کارها مناسب نیست، شایسته نیست. اما حالا بنده خدا منبری رفته مثلا یا مداحی داشته، مزدی میدهند ،وجهی میدهند پاکتی میدهند، گرفتن آنها اشکالی ندارد و پیشتر هم ما گفتیم که به هر حال مجالسی که برای عزای معصومین علیهمالسلام و اباعبدالله حسین علیهالسلام برپا میشود چه سخنران و چه روضهخوان یا به اصطلاح مداح، غرض اصلیاش این چیزها نباشد تا آن اجر و ثواب عزاداری اباعبدالله علیهالسلام - که به تعبیر حضرت آقا و امام راحل از افضل قربات است و آدمساز است - انشاالله محفوظ بماند و بهره مند باشند.
🔹آیا گفتن ذکر حسین علیهالسلام در سینهزنی و به اصطلاح شور تند و پشت سر هم، بی احترامی است و اشکال شرعی دارد؟ آیا این مصداق غنای روضهخوانی است؟
نمیتوانیم به طور کلی بگوییم حرام است؛ نه، حرام نیست و به عنوان یک فتوا نیست. به عنوان یک توصیه که به جای تکرار این الفاظ مطالبی گفته شود که برای مخاطبین ضمن اینکه عزاداری هست مفید هم باشد و بر معرفت آنها بیفزاید و چیز یاد بگیرند.
🔸راجع به قمهزنی نظر حضرت آقا را پرسیدند که به نظر ایشان چه حکمی دارد؟ آیا مقلدین سایر مراجع هم باید از این دستور تبعیت کنند؟ و نکته دوم اینکه آیا مخفیانه بودن یا مخفیانه نبودن آن با هم فرقی دارد؟
این کار به نظر حضرت آقا حرام است و باید از این کار پرهیز شود و فراتر از فتوا، ایشان تعبیرشان این بوده که این عزاداری نیست،بلکه تخریب عزاداری است.بنابراین همه مومنین و مقلدین سایر مراجع با کمال احترام به مراجع معظم تقلید، از این دستور باید تبعیت کنند و از اینگونه کارها در عزاداری که اینها عزاداری نیست، بلکه به ضرر مکتب اهلبیت علیهمالسلام است پرهیز کنند. و فرقی هم بین قمهزنی مخفیانه یا علنی نگذاشتند؛ بنابراین حتی جداگانه هم سوال شده است در مورد اینکه مخفیانه بروند قمه بزنند، فرمودند نه این کار را هم نباید بکنند و منع کردند.
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢بایستههای مکتب «نص گرایی» و چالشهای آن در حل مسائل فقه شهر
http://yon.ir/JrFzP
✔️گزارش نشست علمی؛مصطفی دری
🔹حجتالاسلام درّی، «تعارض با کرامت انسانی»، «ناکارآمدی در عمل»، «تضییع حقوق مردم» و «ترویج بیاخلاقی در جامعه» را چهار چالشهای مهم رویکرد نص گرایی در حل مسائل فقه شهر دانست.
🔸بیان این چالشها، نه به معنای عدم وجود راهحل برای آنهاست و نه به معنای پیراستگی رویکردهای مقابل آن از چالش و دشواری در حل مسائل فقهی؛ بلکه صرفاً توضیحی در رابطه با چالشهای پیش روی متعاطیان این رویکرد است.
🔹درّی در آغاز با اشاره به اینکه رویکرد نص گرائی نه تنها در فقه، بلکه در سایر دانشهای اسلامی نظیر کلام نیز به عنوان رویکردی در مقابل رویکرد «عقلگرایی» مطرح است، گفت: متعاطیان این رویکرد به مانند عقلگرایان، معتقد به درستی و کارآمدی انحصاری رویکرد خود در حل مسائل فقهی هستند.
🔸مدرس حوزه علمیه قم با بیان اینکه نص گرایی در مقابل عقلگرائی قرار دارد، بایستههای مکتب نص گرایی را در این امور برشمرد:
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/Va6N
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
💢مواردی که در عزاداری امام حسین (ع) بلامانع است
http://yon.ir/wSdTw
✔️فتوای حضرت آیت الله سیستانی
🔹پرسش: آیا در مجالس عزاداری حضرت امام حسین (علیه السلام)، ناله وشیون بلند سردادن و به سر و صورت زدن جایز است ؟
پاسخ: اشکال ندارد.
🔸پرسش: آیا اشکالی دارد در ابتدای دسته های عزاداری چهلچراغ یا علم قرار داشته باشد ؟
پاسخ: مانعی ندارد.
🔹پرسش: میخواستم نظر حضرت عالی درباره لخت شدن افراد در هیئت های مذهبی که جهت سینه زنی انجام می گیرد را بدانم؟
پاسخ: اشکال ندارد.
🔸پرسش: ما حدود سی سال است که در شب تاسوعا در مسجد شمع میگذاریم آیا می شود به جای شمع چیز دیگری مانند لامپ به مسجد داد؟
پاسخ: اشکال ندارد.
🔹پرسش: استفاده از طبل و سنج در دسته جات سینه زنی سید الشهداء (علیه السلام) آیا جائز است ؟
پاسخ: مانعی ندارد.
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
💢حضرت آیت الله سیستانی: آیت الله مرتضی اشرفی شاهرودی به حق از خدمتگزاران صادق دین و مذهب بودند
http://yon.ir/W0V2q
✔️درپی ارتحال آیت الله مرتضی اشرفی شاهرودی، حضرت آیت الله العظمی سیستانی پیام تسلیتی صادر کرد.
📜متن پیام این مرجع عالیقدرشیعیان جهان بدین شرح است:
🔹جناب مستطاب آیه الله آقای حاج شیخ مصطفی اشرفی شاهرودی دامت برکاته
السلام علیکم و رحمه الله و برکاته
🔸خبر ارتحال اخوی معظم جناب آیه الله آقای حاج شیخ مرتضی اشرفی شاهرودی (رضوان الله علیه) موجب تأثر و تأسف فراوان گردید. آن بزرگوار سالیان متمادی از عمر شریفشان را در راه ترویج معارف ائمه هدی علیهم السلام و خدمت به اهل علم و عموم مؤمنین صرف نمودند، و به حق از خدمتگزارانی صادق دین و مذهب بودند.
🔹اینجانب ضایعه فقدان آن عالم جلیل القدر را به جنابعالی و دیگر بستگان محترمشان، به خصوص جناب حجه الاسلام آقای حاج شیخ محمد و دامت تأیبداته و به حوزه علمیه شاهرود و مردم شریف این شهر تسلیت عرض نموده و از خداوند منان برای آن فقید سعید علو درجات و برای همه بازماندگان صبر جمیل و أجر جزیل مسألت دارم.
و لا حول و لا قوه الا بالله العلی العظیم.
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢دیدگاههای شهید مطهری درباره «عقد بیمه»
http://yon.ir/proAs
✔️محمدهادی کمالی:
🔹ما هیچ دلیلی نداریم که همه معاملات صحیح باید داخل در یکی از معاملات متعارفی که در فقه مطرح است، باشد.
🔸نظر علمای فعلی در مورد بیمه این است که بیمه یک معامله مستقلی است و بنابراین، این معامله صحیح است و آن موانعی هم که میتواند یک معامله را فاسد کند، در آن الزاما وجود ندارد.
🔹عقد بیمه هدف عقلایی دارد و از این ناحیه دارای اشکال نیست. انسان تأمین میگیرد و در مواردی اگر خسارتی یا حادثهای پیش آید غیر از تأمین، پول هم میگیرد.
🔸بیمه قهرا تصرف در سلطه دو طرف است: بیمه گر و بیمه گزار، و بنابراین بیمه عقد است، نه ایقاع.
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/Mzp3
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
💢فتوای مراجع تقلید درباره استفاده از آلات موسیقی درمراسم عزاداری سالار شهیدان (ع)
http://yon.ir/VEoX8
✔️با این توصیف که نگهداری آلات موسیقی از نظر برخی از مراجع تقلید حرام است، حکم شرعی استفاده از آن در هیئت های مذهبی چیست؟
🔹مقام معظم رهبری: اگر استفاده از زنجیرهای مزبور موجب وهن مذهب در برابر مردم شود و یا باعث ضرر بدنی قابل توجهی گردد، جایز نیست ولی استفاده از شیپور و طبل و سنج به نحو متعارف اشکال ندارد.
🔸آیت الله العظمی سیستانی: استفاده از طبل و سنج در دستههای سینهزنی سیدالشهدا (ع) مانعی ندارد.
🔹آیت الله العظمی مکارم شیرازی: استفاده از طبل و سنج در این مراسم آن چنان که معمول است و آهنگ لهوی در آن نیست، اشکالی ندارد.
🔸آیت الله العظمی صافی گلپایگانی: استفاده از این دسته آلات موسیقی اشکال دارد و حرام است.
🔹آیت الله العظمی بهجت: استفاده از طبل و سنج به احتیاط واجب استفاده نشود. ولی زنجیر زدن اشکال ندارد اجماع برخی از مراجع: اگر به نحو متعارف و غیر لهوی نواخته شود، اشکال ندارد.
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢حقوق شهرنشینی، مبانی فقهی و ظرفیتهای حقوقی
http://yon.ir/7Wt3o
✔️در دومین همایش منشور حقوق شهرنشینی بررسی شد؛
🔹حجتالاسلام رحیم نوبهار:
مکان تنها عنصر کوتاهی برای تحقق گردشگری مذهبی است بلکه تعامل مردم در این نوع گردشگری مهمتر است. دیده شدن گردشگری مذهبی در همه شهر نیز موضوع مهم بعدی است.
🔸سید محمد قاری سید فاطمی:
مهمترین آسیبهای شهرهای زیارتی به دلیل کمبود و نحیف بودن فضاهای عمومی، شکاف عمیق اجتماعی، فکری و نادیده گرفته شدن دغدغههای مشترک شهروندان است. عمدتاً افراد ساکن در این شهرها زندگی متفاوت و جداگانهای دارند.
🔹حسین سیمایی صراف:
در شهرهای مذهبی چالشی با عنوان حق بر شادی است و محدودیتهایی که برای آن ایجاد میشود مانند محدودیت جشنهای خیابانی و کنسرت و … وجود دارد که باید از طریق فقهی و اخلاقی به سمت رفعش حرکت کنیم.
🔸تهمورث بشیریه:
راهکار اصلی اجرایی شدن حقوق شهروندی «باور» است؛ به عبارتی دیگر ما نیازمند یک عنصر معنوی در اجرای این منشور هستیم که با ترویج شکل مادی آن همراه باشد.
🔹سید محسن حسینیپویا:
منشور حقوق شهرنشینی یک طرفه نیست و بینرشتهای بودن از ویژگیهای خوب آن است. در تدوین این منشور از رشتههای علوم اجتماعی، علوم اقتصادی، شهرداری و حقوق استفاده شده است.
🔸عباس شیخالاسلامی:
داشتن مبانی فقهی و حقوقی قوی و پرهیز از آرمانگرایی، از اصول تدوین منشور حقوق شهرنشینی است.
تفصیل بحث👈 http://yon.ir/cM13
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
💢 نشست معاملات فردایی ارز از منظر فقهی بررسی میشود
http://yon.ir/vOUZG
🔹این نشست با سخنرانی حسین میثمی، عضو هیئتعلمی پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی و عضو انجمن مالی اسلامی ایران برگزار خواهد شد.
🔸این نشست در دوشنبه ۲۶ شهریورماه، ساعت ۱۵ به نشانی میدان آرژانتین، خیابان وزرا، خیابان شهید عماد مغنیه، پلاک ۸، گروه راهبران اقتصادی آرمان، طبقه ۶ برگزار میشود.
🔹علاقهمندان میتوانند جهت ثبتنام و دریافت اطلاعات بیشتر با شمارههای ۹۵۱۱۸۶۰۱و ۰۹۳۸۰۷۰۲۲۲۶ تماس برقرار کنند.
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢فقه «پاسخگو» یا فقه «پرسشگر» مسئله این است
http://yon.ir/CgCrW
✔️دیدگاه و نظر/ یادداشت وارده:
🔹فقه یکی از مهمترین علوم اسلامی است که حوزههای علمیه متقبل رشد و تکامل آن و تطبیق مسائلش با زمانهای مختلف هستند.
🔸چگونه میتوان علمی را پایه گذار تمدن در جامعه اسلامی دانست که از ورود به عرصههای مهم اجتماعی و ارائه راهکارهای عملی و جدید برای سوالات نو و تازه مطرح شده خودداری مینماید؟!
🔹تاریخ فقه شیعه روزهایی را به خاطر دارد که علمای شیعه در وسط عرصههای علمی حضوری فعال داشته و در برابر هر حرکتی به تناسب، فعالیتی را پایه گذاری کرده و یا علمی را تأسیس مینمودند.
🔸امروز ما با فقهی مواجهیم که بیشترین تلاشش برای تطبیق با موضوعات روز، افزودن بر میزان حیل شرعیه و راه برون رفت از بنبستهای فقهی در توجیه موارد غیر قابل تطبیق مراکز مختلف اجتماعی و اقتصادی با احکام شرعی است.
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/wIUnx
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢مبنای معاملات در زندگی اجتماعی از باب حمل بر صحت است/ عقد سفهی اصلاً اشکال ندارد/ شرط بندیها در فوتبال اگر مبنای علمی داشته باشد صحیح است
http://yon.ir/Wtwd9
✔️آیتالله گرامی قمی در گفتگو با «شبکه اجتهاد» عنوان کرد:
🔹عقد سفهی اصلاً اشکال ندارد. عقلای عالم همه روزه کارهای سفهی انجام میدهند، این باطل نیست. به نظر ما شخص سفیه عقدش اشکال دارد، ولو کان عقلائیا؛ عاقل عقدش درست است ولو کان سفهیا.
🔸اگر میخواهیم پول سرمایه دارها به جریان بیفتد، باید آزادی مطلق به اینها بدهیم، مگر در موارد خاص.چون هر قدر بخش خصوصی فعالتر باشد، هم به نفع دولت است هم به نفع ملّت.
🔹لازم نیست که در تملیک مال به مال، حتماً معوّض به همانجایی برود که عوض از آنجا آمده! چون در بیع مالها جایشان را عوض میکند، نه اینکه مالکین جایشان را عوض کنند.
🔸متأسفانه ما نه تنها قوانینی داریم که مستنبط از شرع مقدّس نیست که بعضاً متضادّ با آن نیز هست،اصلاح اینها دست مردم نیست، دست حاکمیّت است، لذا برای مردم مشکلی ندارد.
ادامه گفتگو👈 http://yon.ir/cQDzl
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
💢در 200 سال اخیر، غیر از کتابهای قدیم فقهی، کتابی به فقه اضافه نشده است
http://yon.ir/D8P30
✔️حجتالاسلام مجتبی الهی خراسانی در میزگرد مدرسه هفتم مشق اجتهاد:
🔹موضوعات مستحدثه چندوجهی است و به همین دلیل دارای پیچیدگیهایی هستند. دلیل چندوجهی بودن آنها، آمیختگی زندگی با فناوری، بُعدهای مختلف زندگی آدمی و سهم دانشهای مختلف در مدیریت پدیدهها و کالاها است.
🔸مثلاً آلبومهای موسیقی که امروزه خلاصه در خواندن و شنیدن نمیشوند و دارای فرآیند تولید، ساخت، ضبط، اجرا و ... هستند، دارای وجوه مختلفیاند. برخی وجوه آن مربوط به هنر، برخی مربوط به اقتصاد و تجارت، برخی مربوط به حوزه حقوق و مالکیت هنری و برخی مربوط به بازتاب اجتماعی هستند.
🔹نتیجه چندوجهی بودن مسائل، چند تباری بودن آنها را در پی دارد؛ بنابراین پدیدههای امروزه صرفاً بهوسیله فقه همراه با موضوع شناسی، توسط عرف، حل نمیشوند؛ بلکه نیاز به آشنایی بادانش های مختلف است. حتی نگاه به وجوه مختلف موضوع از منظر دانشهای مختلف، نتیجههای متفاوتی در پی دارد.
🔸مسئله دیگر پارادوکسهایی است که فقه معاصر با آنها روبرو است. دوگانه روشمندی و نوگرایی دوگانهای است که عدم وجود پیشینه تحقیق در مسائل مستحدثه از طرفی و از طرف دیگر چارچوبهای اجتهاد و الزامات مربوط بدان، کشاکش میان این دو را به همراه دارد.
🔹نص گرایی موجب ایستایی شده و ما را ملزم به فقه حداقلی خواهد کرد. عرف زدگی نیز مشکلاتی داشته و منجر به انسداد فهم نصوص خواهد شد.
🔸پیشنهاد این است که تعمیق رویکرد اجتهادی در فقه مستحدثات صورت گرفته و قلمرو نص و عرف، دوباره بازخوانی شود. همچنین سیره عقلا بازخوانی شده و بین روایاتی که به دنبال ایجاد شبکهاند و روایاتی که صرفاً استفتائی هستند، قائل به تفاوت شویم.
🔹مسئله دیگر توسعه ظرفیت فقه برای هضم و بازتولید موضوعات جدید است. هنوز مستحدثات در حاشیه فقه است و در 200 سال اخیر، غیر از کتابهای قدیم فقهی، کتابی به فقه اضافه نشده است. شاید نیاز به کتاب الفن و کتاب الصحه داشته باشیم. از طرفی ظرفیت فقه برای پذیرش معتبر دستاوردهای موضوع شناسی علوم جدید وجود ندارد.
🔸مسئله دیگر جهانیسازی ادبیات فقه است. ادبیات علمی فقه باید قابل مفاهمه باشد. قابل مفاهمه و مبادله با دیگر مذاهب و با دیگر علوم؛ مانند مدیریت، حقوق و سیاست و نیز با فلسفههای مضافِ دیگر علوم؛ مانند فلسفه حقوق. درصورتیکه جهانیسازی ادبیات صورت گیرد، سفره فقه و اصول برای ارزیابی دیگر علوم گسترده خواهد شد. از حالت صرف جاذبه یا دافعه خارجشده و مدل ارزیابی دیگر علوم تدوین خواهد شد.
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
💢امروز هم به امام حسین(ع) ظلم میشود!
http://yon.ir/FiVHR
✔️آیتالله فاضل لنکرانی:
🔹باید جریان امام حسین(ع) را طوری تحلیل کنیم که برای همگان تا روز قیامت تکلیف آور باشد. چیزی که برای ما تکلیف آور باشد فهمش واجب است.
🔸فهم قضیه امام حسین(ع) از دید فقهی یکی از واجبات برای ماست، چرا امام حسین(ع) کشته شد؟ باید بفهمیم، درست تحلیل کنیم، نیائیم خود ما هم در این زمان باز بر مظلومیت امام حسین(ع) اضافه کنیم.
🔹اگر امروز حرکت امام حسین(ع) را اشتباه تحلیل کنیم ما هم در ظلم نسبت به حضرت سهیم خواهیم بود.
🔸وظیفه بزرگان دین و روحانیت آن است که در مقابل هرگونه انحراف و بدعتی ایستادگی کنند.
تفصیل گفتگو👈 http://yon.ir/wJk4
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
💢نشست «زن و اسلام: فقه پویا» برگزار میشود
http://yon.ir/XwiSm
🔹اولین نشست از سلسله نشستهای علمی باشگاه کتابخوانی تخصصی مطالعات زنان با عنوان «زن و اسلام: فقه پویا»، با سخنرانی مهدی مهریزی برگزار میشود.
🔸این نشست روز دوشنبه ۲۳ مهرماه و از ساعت ۱۳ تا ۱۵ واقع در بزرگراه کردستان، خیابان آئینهوند (۶۴ غربی)، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، سالن اندیشه برگزار خواهد شد.
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad