💢«حکومت، تجسم عملی فقه»؛ مبانی فقهی و شخص فقیه در اندیشه انقلاب اسلامی
✔️در اتمسفر اندیشهای کشور، مباحث بسیار گوناگون و متفاوتی پیرامون نقش و تأثیر فقه در اداره و مدیریت یک کشور مطرح میشود. برخی فقه را بستر و نرمافزار اداره جامعه و دستهای دیگر براساس تئوری دین شخصی، فقه را بیتأثیر در حکمرانی میدانند. امام خمینی(ره) نظام جمهوری اسلامی را پس از پیروزی انقلاب اسلامی را بر پایههای فقه بنا نهاد و ولایت فقیه را بهعنوان محور قرار داد. ایشان براساس فقه به اداره نظام و نوشتن قانون اساسی مبادرت کرد. این سوال که آیا فقه و مبانی فقهی میتوانند جامعه را با اتکای به مردم اداره کند، محل بحث در گفتگوی رسانه «فکرت» با حجتالاسلام دکتر سید سجاد ایزدهی، قرار گرفت.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی معتقد است: فقه باید خود را بازسازی و بازخوانی کند تا توانایی اداره کشور را داشته باشد. به همین جهت فقه با پشتوانه حوزه کلام و با ضمیمه حوزه اخلاق میتواند یک نظام جامع را اداره کند.
👈 مشروح این گفتگو را بخوانید: https://b2n.ir/n09776
🆔 @ijtihad
💢یادی از «فقیه پارسا»، آیتالله میرزاعلی فلسفی
او یکی از برجستهترین درسآموزان مکتب آیتالله خویی بود و بهطور دقیق و منظم تقریرات درس را مینوشت. استاد گاهی با قلم خود مهر تأیید بر تقریرات او میزد و بسیاری از بزرگان و اهلدقت را به جزوههای ایشان ارجاع میداد. همین ویژگیهای علمی باعث شد در روزهای پایان حضور آیتالله فلسفی در نجف، اجازه اجتهادی از طرف آیتالله سیدابوالقاسم خویی به نام ایشان صادر شود و با توجه به تسلط فوقالعاده بر مبانی علمی و داشتن بیان شیوا و روان، درس کفایه او از پررونقترین دروس آن روزگار نجف شد و مدرسان آن روز حوزه نجف میگفتند: «میرزا علیآقا فلسفی جادوی بیان دارد».
استاد بعد از بازگشت از عراق به تهران رفت و سپس با دعوت آیتالله سیدهادی میلانی به حوزه علمیه مشهد آمد تا این حوزه یکی از چهرههای برتر علمی و اخلاقی را به خود ببیند. درس پررونق، عالمانه و محققانه خارج فقه و اصول ایشان زیر گنبد مدرسه آیتالله خوئی از حافظه تاریخ حوزه علمیه خراسان پاک نخواهد شد.
حضور نزدیک به ۵۰ سال در مشهد مقدس و اقدامات روزهای منتهی به پیروزی انقلاب مثل تعطیلکردن درسوبحث، شرکت در جلسات مشورتی علما در مشهد درمورد تصمیمگیریهای مبارزاتی، حضور در جمع علمای متحصن و همراهی با دیگر عالمای مشهد، همچنین سالها امامت در یکی از مهمترین مساجد شهر مشهد (مسجد شهدا) و وجود شخصیتهای برجسته علمی در حلقه شاگردان ایشان، از آن عالم وارسته چهرهای ماندگار در ذهن و باور مردم به یادگار گذاشت.
👈 متن یادداشت حجتالاسلام حسینعلی عنابستانی: https://b2n.ir/q69270
🆔 @ijtihad
💢حکم فقهی و حقوقی تعدد عوامل مقصر در حوادث رانندگی
✔️حجتالاسلام وحدتی شبیری
🔹در بحث تصادفات رانندگی گام نخست شناخت موضوع است. بعضا مسائل پیچیده است مثلا در یک حادثه ۵۰ ماشین تصادف میکنند اینجا پیدا کردن مقصر راحت نیست قاضی باید به کارشناسان در موضوع شناسی ارجاع دهد و برای حکم شناسی باید از کارشناسان فقهی و حقوقی کمک بگیرد.
🔸از آنجایی که امروزه در موضوع مسئولیت مدنی حوادث خسارت بار پیچیده شده است، لذا از نظریه سنتی تقصیر فاصله گرفتند و از مسئله فرض تقصیر استفاده میکنند بدین معنا که فرض این است که عامل خسارت مقصر است مگر اینکه اثبات خلاف کند.
🔹رفته رفته مسئله مسئولیت بدون تقصیر را مطرح کردند. ولی در نظریه کلاسیک در فقه اسلامی و تمام نظامهای حقوقی نظریه تقصیر جا افتاده است و ما در فقه اسلامی میتوانیم این نظریه را داشته باشیم که البته در دیدگاه جدید نظریه استناد را مطرح کردند که هرکس خسارت به او استناد داده شود مقصر است؛ اما در باب اتلاف مباشری نیاز به اسناد تقصیر نیست.
🔸معتقدم که اگر قاضی تشخیص بدهد و از نظر کارشناس یا نظر خودش برایش اطمینان حاصل شود که اثرگزاری در میزان خسارت موثر است، در میزان خسارت هم باید این میزان را لحاظ کند یعنی اگر ۷۰ درصد مقصر بود باید ۷۰ درصد خسارت بدهد.
🔹استدلال ما اطلاق قاعده ضمان است «من اتلف مال الغیر فهو ضامن» بنابراین به همان اندازه که تلف کرده ضامن است. قواعد ضمانات و قواعد عمومی کافی است که قاضی از منظر فقهی حکم کند.
👈 بخوانید: نقد حجتالاسلام خادمی کوشا و دکتر مقدادی: https://b2n.ir/n14163
🆔 @ijtihad
💢ارزیابی نادرست گفتمان روشنفکری دینی از جایگاه فقه در اسلام
✍️ دکترحسن انصاری
🔻برخی روشنفکران عرب تمدن اسلامی را «تمدن فقه» توصیف کردهاند. این سخن از جنبههای مختلف سخن درستی است. از فقه در این تعبیر طبیعی است که تعبد شخصی به فروع فقهی مراد نیست. بلکه جنبه تمدنی فقه در اسلام است که مقصود است.
روشنفکری دینی در ایران چند دههای است که در برابر توجه به جنبههای معنوی دین اهمیت فقه را کم جلوه میدهد. البته آنچه از گفتمان روشنفکری دینی در ایران بر میآید این است که منظورشان از فقه، فقه بمثابه دانش است.
به نظرم این باور ناشی از دو فهم نادرست است: یکی از خود اسلام بمثابه دین و دیگری اسلام بمثابه تمدن. اسلام بمثابه دین بیش از آنکه نظامی الهیاتی باشد که از طریق مرجعیتی رسمی مانند کلیسا تحدید و مرزبندی شود دیانتی است که در واقع در حوزه عمل مؤمنانه (مقوله ایمان) و مطابق “سنت” معنا مییابد و از اینجاست که شریعت در اسلام اهمیت دارد. اهمیت فقه در اسلام نیز ریشه در همین امر دارد.
روشنفکری دینی از آنجا که به جنبههای تمدنی و تاریخی اسلام کمتر عنایت دارد اهمیت فقه را کمتر در مییابد. راه اصلاح و نوگرایی دینی از فقه و اجتهاد فقهی و اجتهاد در اصول و فروع فقه آغاز میشود. این نکتهای است که روشنفکری دینی از آن غافل است. حتی غزالی و شمس و مولانا را هم نمیتوان بدون فقه فهمید.
👈 متن یادداشت: https://b2n.ir/w22130
🆔 @ijtihad
💢اسلام سنتی در حوزه علمیه قم، تنها جریان واجدصلاحیت برای بهبود روابط پایدار با جامعه الازهر
✍️حجتالاسلام سیدعلی بطحائی
🔻چندین سال است که روابط حوزه علمیه قم با جامعه الازهر رو به سردی گراییده است. فتوای مهم شلتوت، توسط بازماندگان او «محمدفحام» از اسلام سنتی و حتی «یوسف قرضاوی» از نوسلفیه و اسلام سیاسی منسوخ اعلام شده است. امروزه حتی عکسهای یادگاری مشایخ ازهر با بزرگان قم و نقل خاطرات شیرین آن دوران؛ کارساز نیست و پرونده تقریب «حوزه علمیه قم با ازهر» راکد و خروارها خاک بر روی آن نشسته است. دارالتقریب مصر تعطیل و سالهاست از نشر کتب شیعه در مصر جلوگیری میشود.
تجربه تلخ، بیفایده و شوی رسانه رئیس جمهور اسبق ایران در سال 1391 خورشیدی با شیخ جامعه الازهر حکایت از آن دارد که روش سیاسی و دیپلماتیک برای بهبود روابط با ازهر از طریق سیاسی ناپایدار و شکننده است. تجربه این دیدار این نکته را گوشزد میکند که از راه اسلام سیاسی نمیتوان با به روابطی پایدار با الازهر دست یافت. خط مشی ازهر با اینکه به سیاست حاکمان مصر وابسته است ولی در لایههای زیرین خود، تعلق عمیقی با سنتیهای جهان اسلام دارد و هر جریانی که سنتی است را با خود همراه میداند.
نگارنده معتقد است تنها کلید توفیق بهبود مناسبات با الازهر در دستان مراجع سنتی حوزه علمیه قم است. سنتیهای الازهر و سنتیهای حوزه علمیه قم در پس تحولات نسخههای اسلام سیاسی، ظرفیت بالایی برای برپایی روابطی از جنس علمی و دغدغههای مشترک دارند.
👈 متن یادداشت را در «شبکه اجتهاد» بخوانید: https://b2n.ir/t78240
🆔 @ijtihad
💢کتابی رجالی با محوریت تفسیر
✍️حجتالاسلام ابوطالب علینژاد
✂️کتابهای فراوانی در زمینه علم رجال نوشته و همین سبب شده است آیتالله جوادیآملی که سهدهه از عمر بابرکت خود را صرف تالیف کتاب ماندگار تفسیر تسنیم کردهاند، به این موضوع مهم توجهی ویژه پیدا کنند، چون یکی از روشهایی که در تفسیر قرآن به کار گرفته میشود تفسیر روایی و بهرهگیری از روایات در تفسیر آیات است. چنانچه علامه طباطبایی در تفسیر المیزان مبحث مستقلی تحتعنوان «بحثٌ روایی» منعقد کرده است.
آیتالله جوادی هم در تفسیر تسنیم ضمن اینکه از روش «تفسیر القرآن بالقرآن» بهره میگیرد، بابی را مستقلا اختصاص به بحث روایات داده و از آنجا که این روایات تفسیری درطول تاریخ دچار آسیبهایی شده، ایشان احساس کرده است روی راویان تفسیری هم باید کار جدی صورت بگیرد، چون کارهایی که تاکنون شده مربوط به روایات فقهی میشود.
اصول و راهکارهای کلی از جانب ایشان داده شده بود. براساس راهکارهایی که ایشان داده بودند، تفسیر کنز الدقائق و بحر الغرائب که از تفاسیر معروف روایی بهحساب میآید، محور کار قرار گرفت.
چهارهزار راوی استخراج کردهایم و بنا شد درباره هریک از آنان بحثی داشته باشیم. ابتدا درباره هر راوی یک گزارش اجمالی از شرححال وی ارائه میدهیم و بعد بحث طبقهاش را مطرح میکنیم، بعد استادان و شاگردان او و بعد مبحث مربوط به مذهب و گرایشش را مورد بررسی قرار میدهیم. آخرین بحث هم تبیین جایگاه حدیثی هر راوی از نظر توثیق و تضعیف است که آیا میشود به حدیث او اعتماد کرد یا نه؟
👈 ویژگیهای کتاب «رجال تفسیری»: https://b2n.ir/d97939
🆔 @ijtihad
💢اهداف و سیاستهای دبیرخانه همایش یکصدمین سال بازتأسیس حوزه علمیه قم
✔️حجتالاسلام والمسلمین احمد خزائی، رئیس مؤسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی و دبیر همایش یکصدمین سال باز تأسیس حوزه علمیه قم به تشریح اهداف و سیاستهای این دبیرخانه پرداخت و گزارشی از سایت این همایش بین المللی ارائه کرد.
👈بخوانید: https://b2n.ir/y81500
🆔 @ijtihad
💢چرا دانشهای اسلامی نتوانستند همپای پیشرفت دانش رشد کنند؟
✔️حجتالاسلام سید سجاد ایزدهی
🔹امروزه حجم مباحث، موضوعات فقهی و دانشها به مراتب توسعه پیدا کرده است و شاید هرچندسال، کل دانش بشری متحول میشود به گونهای که نسل امروز ادبیات نسل گذشته را و نسل گذشته ادبیات نسل امروز را متوجه نشود. به همین دلیل سیر رشد دانش از یکسوو تنوع بسیار زیاد مباحث فقهی در پیامد تصدی فقیهان بر حکومت بسیار زیاد شده است و دانشهای اسلامی نتوانسته متوازن با این رشد، حرکت کند.
🔹برخلاف سیستم دانشگاهی که از پشتیبانی و بودجه دولتی برای رشد و توسعه علم برخوردارند، این قضیه در علوم حوزوی عملا وجود ندارد و طلبهها عملا درگیر زندگی روزمره اقتصادی هستند و متاسفانه از پس زندگی عادی هم برنمیآیند. طبیعتا انتظار اینکه آنها بتوانند دانشی را متحول و رشد دهند خیلی سخت است چون علم هم در سایه اقتصاد و هم در سایه امنیت توسعه مییابد.
🔹فضاسازی طلبهها، پشتکاری آنها، ادامه دادن دروس در سالیان متعدد، قدری از این مشکلات را جبران کرده است اما کار جامع، نیازمند مقدمات و پشتیبانیهای مناسب است. طبعا اگر انتظار باشد که حوزه علمیه نیازهای نو به نو و روزآمد نظام را پاسخ دهد، نظام هم باید برای این قضیه هزینه کند تا نیازهای خودش پاسخ داده شود اما از یکطرف، حوزهها مکلف به پشتیبانی علوم انسانی هستند و از طرف دیگر از آن ظرفیت و امکانات لازم برای توسعه همه جانبه و روزآمد دانشها برخوردار نیستند.
👈 ادامه مطلب: https://b2n.ir/d06572
🆔 @ijtihad
💢برداشتی از مفهوم ربا بر اساس آیات و تجربه دو سده اخیر در نظامهای مالی
✔️امیر کرمانی، عضو دپارتمان فاینانس دانشگاه برکلی آمریکا
🔹آیات ۲۷۵ تا ۲۸۳ سوره بقره، آیات محوری در بحث ربا است و با مطالعه این آیات میتوان به این سوالات پاسخ داد که چرا خداوند بیع را حلال و ربا را حرام اعلام کرده است. چرا خداوند ربا را در مقابل بیع قرار داده است؟ فرق بین مرابحه با قرض یا بهره چیست؟
🔸در تمام راههای فرار از ربا اصلا بحث تفاوت در ظاهر نیست و اتفاقا تفاوت آنها در این است که در یکی از این قراردادها وقتی فرد معسر میشود بدهیاش بصورت اتوماتیک افزایش پیدا میکند ولی در قرارداد دیگر بصورت اتوماتیک افزایش پیدا نمیکند. پس با توجه به قرارداد بیع و حیلههای ربا، انگیزههای سودجویانه به رسمیت شناخته شده و نظر اسلام فقط بر قرض و کارهای تجاری شخصی نبوده است ولی این شرط را هم گذاشته است که اگر شخص توان بازپرداخت با سود را نداشت نمیتوان این بدهی فرد را بصورت اتوماتیک افزایش داد.
🔹آنچه قرآن کریم در مورد ربا بیان فرموده است را نظام مالی مدرن در دویستساله اخیر به آن رسیده؛ یعنی با ملاحظه تاریخ اقتصادی انگلیس و خیلی کشورهای دیگر فرد مدیون را به زندان میانداختند ولی امروزه عدم توانایی پرداخت بدهی در آمریکا و کشورهای دیگر این یک طبیعت اقتصادی شمرده میشود و وارد بحث ورشکستگی میشود.
🔸اگر میخواهیم بحث ربا را متوجه شویم، باید اکوسیستم آن را متوجه شویم و اگر بخواهیم بحث ربا را از یک اقتصادی بزداییم باید اکوسیستمش را متحول کنیم.
👈 بیشتر بخوانید+ صوت نشست: https://b2n.ir/b14258
🆔 @ijtihad
💢متاورس؛ چیستی و مرزهای مشترک با فقه و فرهنگ
✔️حجتالاسلام دکتر احمد اولیایی
🔹تجربه نشان داده است که جامعه علمی، بهخصوص دینی و بهخصوص حوزوی در برخورد ما با متاورس و مانند آن، در مرحله اول وارد انکار میشوند. در مرحله دوم، وارد امتناع میشوند؛ یعنی میگویند به سمت اینها نروید. در مرحله سوم، وارد همکاری میشوند.
🔹متاورس و پدیدههایی مانند آن، ذو ابعاد هستند و ما دیگر پدیده تکبعدی نداریم و جهانِ امروز از نظر علمی، میانرشتهای است. فقه برای ورود به این بحث، این ابعاد را باید در نظر بگیرد.
🔸در فقه، موضوع شناسی ما نسبت به متاورس، کامل نیست. ناسا بیست عالم دینی و فیسبوک پنج عالم دینی برای پیداکردن راه چاره برای لبههای مماسِ متاورس با دین، استخدام کرده است.
🔹چند مسئله که باید در متاورس بحث شود: حریم خصوصی، مالکیت و سلطه و سلطنت. آقای حمید شهریاری میگوید: حریم خصوصی چند عنصر دارد که یکی از آنها قدرت سلطه است؛ این قدرت نیاز به مالکیت دارد. آیا مالکیت فقهی را میشود وارد فضای مجازی و متاورس کرد؟ متعلَّقِ مالکیت در فضای متاورس چیست؟
🔸ما نگاه منفی به متاورس یا هر تکنولوژی فناورانه نداریم. ما میخواهیم بگوییم فقه ما اگر احساس خطر میکند، به این سمت برود که نظام رقیب بسازد. البته مرحله اول واقعاً احساس خطر است، باید احساس خطر کرد تا منجر به کنش فقهی شود.
🔸فقیه ما دستبهدست مهندس آیتی بدهد و بیاید یک متاورس درست کنند. همانطور که ما در صنعت موشکی و خیلی از جاهای دیگر، این کار را انجام میدهیم.
👈 گزارش تفصیلی نشست: https://b2n.ir/j02172
🆔 @ijtihad
هدایت شده از اجتهاد
📑 «فقه، حکومت و انقلاب اسلامی»
🔰بسته ویژه «شبکه اجتهاد» به مناسبت سالروز پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی
✍️ با آثار و گفتاری از:
🔻احمد واعظی، سید جواد ورعی، علیاکبر رشاد، سید کاظم سیدباقری، علیرضا پیروزمند، سید محمدمهدی رفیعپور، سید مجتبی نورمفیدی، عبدالوهاب فراتی، احمد رهدار، محمدرضا شریعتمدار جزائری، داود مهدوی زادگان، محمدهادی مفتح، مهدی خدایی، رسول جعفریان، مهدی نصیری، سید محسن حسینی فقیه، سید حمید جزایری، محمود حکمتنیا، رضا عیسینیا، ابراهیم شفیعی سروستانی، مسعود معینیپور، علی محمدی جورکویه، غلامرضا پیوندی، شریف لکزایی، اسماعیل نباتیان، حسین ارجینی، سید هادی طباطبایی، عباسعلی مشکانی سبزواری، بهمن دهستانی، مصطفی دُرّی، مصطفی قناعتگر، محمد جوهری و...
📌و چندین گزارش خواندنی و اختصاصی
👈مشاهده نمایید: https://eitaa.com/ijtihad/6515
🆔 @ijtihad
هدایت شده از اجتهاد
📑 «فقه، حکومت و انقلاب اسلامی»
🔆بسته ویژه «شبکه اجتهاد» به مناسبت سالروز پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران
🔰 یادداشت🔻
✍️ حوزه علمیه، انقلاب اسلامی و تمدن سازی جهانی/ احمد واعظی: https://b2n.ir/d34756
✍️ گسترش و پویایی فقه پس از انقلاب اسلامی/ سیدکاظم سیدباقری: https://b2n.ir/w29121
✍️ گزارشی توصیفی از تحولات و تطورات رابطه فقه و انقلاب/ سیدمحمد مهدی رفیع پور: https://b2n.ir/b09181
✍️ راهکارهای اصدار فقهی انقلاب اسلامی/ احمد رهدار: https://b2n.ir/d83110
✍️ انقلاب اسلامی پنجرهای رو به فهمهای جدید فقهی/ مهدی خدایی: https://b2n.ir/r63704
✍️ امام خمینی بر مبنای فقه انقلاب کرد نه فلسفه/ مهدی نصیری: https://b2n.ir/k25843
✍️ توسعه فقه پس از انقلاب اسلامی؛ ارزیابی بایستهها و نقشه راه/ سید حمید جزایری: https://b2n.ir/w40300
✍️ جریانهای مدافع حقوق زنان در چهار دهه انقلاب اسلامی/ ابراهیم شفیعی سروستانی: https://b2n.ir/r68608
✍️ نقش «فقه» درشکلگیری و تداوم انقلاب اسلامی/ عباسعلی مشکانی سبزواری: https://b2n.ir/a54626
✍️ اجتهاد، انقلاب اسلامی و تمایزآفرینی در الگوی فقه سیاسی شیعه/ بهمن دهستانی: https://b2n.ir/u46267
✍️ چگونه حاجآقا روحالله، امام شد؟/ مصطفی دُرّی: https://b2n.ir/t58084
✍️ «انقلابِ نسبت» حوزه و حکومت/ مصطفی قناعتگر: https://b2n.ir/g40055
✍️ علمای مشهد منادیان انقلاب و نهضت امام خمینی (ره)/ محمد جوهری: https://b2n.ir/y52563
✍️ کافیِ مبارز به روایت اسناد/ رسول جعفریان: https://b2n.ir/m53853
🔰 گزارش🔻
🖇 «انقلابی که منحرف نشد»؛ نگاهی به «ویژگیهای انقلاب اسلامی و تفاوت آن با دیگر انقلابها»: https://b2n.ir/m03106
🖇 جریانهای سیاسی حوزه علمیه و «انقلاب ۵۷» ایران: https://b2n.ir/h76471
🖇 مقاله امام موسی صدر در روزنامه لوموند فرانسه درباره انقلاب اسلامی ایران/ https://b2n.ir/w70984
🖇 این سه رهبر جوان انقلابی اگر نبودند انقلاب پیروز نمیشد/ محمد واعظ زاده خراسانی: https://b2n.ir/z55977
🖇 روایت شنیده نشده و مهم استاد خسروشاهی از نظر امام راجع به ترور فرح پهلوی و بنیصدر: https://b2n.ir/f41648
📝 مبانی فقهی انقلاب اسلامی/ سید جواد ورعی: https://b2n.ir/z16966
📝 شش بحرانی که حکومتها با آن مواجه هستند/ مسعود معینی پور: https://b2n.ir/m40481
📝 چرا روحانیون در تحقق اهداف انقلاب ناموفق بودند؟/ رضا عیسینیا: https://b2n.ir/k51903
📝 مواجهه انقلاب اسلامی با دیوانسالاری/ داود مهدوی زادگان: https://b2n.ir/r92745
📝 نگاهی به ابعاد و انواع تحولات فقه پس از انقلاب/ علیاکبر رشاد: https://b2n.ir/d34874
📝 تحول جایگاه جرم سیاسی در نظام حقوقی ایران بعد از انقلاب اسلامی/ علی محمدی جورکویه: https://b2n.ir/h55462
📝 انقلاب اسلامی، نظام حقوقی اسلام را احیا کرد/ محمود حکمتنیا: https://b2n.ir/y10087
📝 انقلاب، تعداد جمعیت شیعیان دنیا را بالا برد/ سیدمجتبی نورمفیدی: https://b2n.ir/d40976
📝حوزه انقلابی و صدور فرهنگ انقلاب اسلامی/ اسماعیل نباتیان: https://b2n.ir/y60936
📝 اگر حیات امام ادامه داشت، شاهد تحول بنیادین در مسائل فقهی بودیم/ سیدمحسن حسینی فقیه: https://b2n.ir/y76568
📝 مقایسه مواضع امام خمینی و مراجع حوزه قم در قبال انقلاب اسلامی/ حسین ارجینی : https://b2n.ir/n08555
🔰 گفتگو🔻
✳️ گفتمان انقلاب اسلامی و بررسی مدلولات تئوریک آن/ عبدالوهاب فراتی: https://b2n.ir/r68880
✳️ در جریان انقلاب، هیچ حزب سیاسی از آن حمایت نکرد/ محمدرضا شریعتمدار جزائری: https://b2n.ir/n07323
✳️ مشارکت مدنی رکن اصلی و بقا دهنده انقلاب اسلامی/ علیرضا پیروزمند: https://b2n.ir/g94581
✳️ چرا الان بیتفاوتها و ضد انقلابهای دیروز در حوزه جان گرفتهاند؟/ سید جواد ورعی: https://b2n.ir/h88756
✳️ بازخوانی نسبت حوزه و روحانیت با انقلاب و نظام اسلامی/ محمدهادی مفتح: https://b2n.ir/h36059
✳️ سیر تحول و پیشرفت «حقوق جزا» در بستر انقلاب/ غلامرضا پیوندی: https://b2n.ir/b17949
✳️ چگونگی پیوند دین و مردم در اندیشه امام(ره)/ شریف لک زایی: https://b2n.ir/y44400
✳️ متحجرین آیتالله خامنهای را قبول نداشتند چون او در فقه اجتماعی قوی بود/ حیدر رحیمپور ازغدی: https://b2n.ir/d44552
🔰 کتاب و مقالات🔻
📚مواجهه مراجع نسل بعد از آیتالله بروجردی با انقلاب اسلامی ایران: https://b2n.ir/w64851
📚نقدی گذرا بر کتاب «فقیهان و انقلاب ایران»: https://b2n.ir/g02361
📚مجموعه مقالات فقه سیاسی و انقلاب اسلامی: https://b2n.ir/u19143
📚 13 کتاب، پیرامون «فقه و انقلاب»: https://b2n.ir/e05942
📸 روحانیت مشهد در تب و تاب انقلاب؛ تصاویری که تاکنون ندیدهاید: https://b2n.ir/p59863
🆔 @ijtihad