اجتهاد
💢نامه مدیر حوزههای علمیه به شیخ الازهر ✔️ در پی اهانت به ساحت قرآن کریم در روزهای اخیر، استاد علیر
💢استقبال شیخ الازهر از نامه مدیر حوزههای علمیه و تأکید بر وحدت مسلمانان
✔️«احمد الطیب» شیخ الأزهر مصر در بیانیهای اعلام کرد که با کمال خرسندی و استقبال، نامه آیتالله علیرضا اعرافی مدیر حوزههای علمیه جمهوری اسلامی ایران را دریافت کرده است.
به نوشته روزنامه مصری «الأهرام»، شیخ الأزهر ابراز امیدواری کرد که این حادثه غیرانسانی و غیرمتمدنانه انگیزهای برای رفع اختلافات و وحدت کلمه مسلمان در شرق و غرب جهت ایستادگی در برابر چالشهایی باشد که امنیت و مقدسات آنها را تهدید میکند.
الطیب همچنین بر عزم و اراده خود برای برگزاری گفتوگوهای اسلامی بین علمای دین اسلام در سراسر جهان صرفنظر از اختلاف مذهب و فرقه آنها با هدف ایجاد وحدت و آشنایی و دوری از عوامل فتنه و اختلافات، تأکید کرد.
شیخ الأزهر افزود که همچنان به رسالت خود برای حمایت از دین اسلام و مقابله با هر گونه اهانتی به آن عمل میکند و در کمین کسانی است که قصد اهانت به مسلمانان و مقدسات آنها را دارد.
احمد الطیب همچنین همه ملتهای عربی و اسلامی را به تداوم تحریم کالاهای سوئدی و دانمارکی با هدف حمایت از قرآن کریم، فراخواند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📚کتاب «اسلام و رفتار سیاسی» منتشر شد
✔️کتاب «اسلام و رفتار سیاسی»، اثر غلامرضا مهربان از سوی مرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات حوزههای علمیه منتشر شد. اثر حاضر در ۵ فصل نگارش یافته، در پی آن است تا به شبهاتی پاسخ دهد که هدف اصلی آن اثبات ضعف و نقص اسلام در بعد اجتماعی و سیاسی بوده و اینکه آموزههای دینی ظرفیت تولید نظام سیاسی و به تبع آن رفتار سیاسی متناسب با پیچیدگیهای اجتماعی عصر حاضر را نداشته و در عرصه اجتماعی و در کشاکش رویدادهای سیاسی، توانائی ارائه نوع خاصی از رفتار سیاسی دینی و متدینانه متناسب با خود را ندارد.
👈 معرفی اثر: http://ijtihadnet.ir/?p=72312
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢تأثیر مدرنیته بر متون درسی و علوم حوزوی
✔️ در گفتگو با دکتر عبدالمجید مبلغی:
🔹ما به تدریج شاهد بروکراتیزه و تکنوکراتیزه شدن آموزش دروس حوزوی هستیم. یعنی هم فنسالاریهای ناظر بر چندوچون مناسبات آموزشی در مدیریت دروس حوزوی جایگاه پیدا میکند و هم دیوانسالاری مدیریت آموزشی. به زبان دیگر از یک سو ما شاهد هستیم که از تکنولوژی آموزش معاصر و وجوه مختلف مدیریت معطوف به دانش و مناسبات ناشی از چنین رویکردی، بهرهگیریهای بیشتری میشود و هم متعاقب و در پی این کار روندها و رویههای آموزشی جدیدی برقرار میشود.
🔸ایبسا بتوان گفت که تنها حوزه علمیه شیعیان در نجف و قم بود که همچنان از نظام مدرسی تغذیه کرد، بهره گرفت و سبک زندگی ویژه قابل توجهی را در ابعاد گسترده کلمه تا به امروز حفظ و ضبط نمود. متولیان در تکنوکراتیک و بوروکراتیک کردن حوزه اشکالی مهم را در کار خود وارد کردند.
🔹ایشان این تجربه و جذابیتهای ناشی از همسازی به لحاظ تاریخی رشد یافته آن با نیازهای زیست حوزوی را به جدّ نگرفتند و بسیاری از ویژگیهای آن را به راحتی کنار گذاشتند (بهعنوان نمونه سبک فارغ از امتحان را خیلی ساده کنار گذاشتند و به برخی از ابعاد سبک زندگی ناشی از زیست طلبگی درون محیط تحصیل اعتنا ننمودند).
🔸در این میان یکی از مهم ترین اشکالات آن جا رخ نمود که ایشان، به فراخورتجربه محدود خود از نظامهای جدید (آموزش عالی) بیش از آنکه حوزههای علمیه را در فرایند الگوبرداری از نظامهای آموزشی جدید، از جنس آموزش عالیِ دانشگاهها ببینند، آن را هم چون مدارس متوسطه دیدند.
🔹یعنی به اقتضای فقدان آشنایی مؤثر با آموزش عالی حوزه را معادل مدرسه دیدند. از جمله پیامدهای این خطای دید آن که نظام امتحانِ یکپارچه برای حوزه (آن هم در سطوح عالی) لحاظ کردند؛ در حالی که در دانشگاه با چنین پدیدهای مواجه نیستیم؛ در دانشگاه به میزانی که به مقاطع بالاتر میرویم به ویژه وقتی که به مقاطع کیفی دکتری و نگارش تز میرسیم اساساً امتحانهای پیوستۀ مشترکِ فراگیر نخواهیم داشت.
🔸حتی شما هژمونی آن مرکز آموزشی را ندارید، صرفاً هژمونی پژوهشی استاد را دارید که به صورت غیر تکنوکراتیک و غیر بروکراتیک در یک تفاهم و تعاملِ دانشی با دانشجوی سطح عالی شکل میگیرد. بر این اساس در حوزههای علمیه فضایی شکل دادند که انگار یک مدرسه بزرگ است (حتی در سطوحی مثل امتحانات کفایه و نحوه آزمون دروس خارج این اشتباه در برنامهریزی امتحانات شکل گرفت).
🔹این اشتباه بود و تاب و توان هویتی و تاریخی حوزه را کاهش داد و به یک معنا سطح آگاهی درگردش در حوزهها را در سطوح برتر خود از کیفی به کمّی سوق داد.
🔸ما از قدیم در حوزههای علمیه سابقۀ امر پژوهشی و مطالعاتی را داشتهایم، اما با ورود به عصر جدید، پرسشهای تازهای پیش روی حوزویان و عرصه معارف دینی نهاده شد؛ پرسشهایی که از دنیای تازهای میآمد و چالشهای کاملاً نفسگیر و جدیدی را مطرح میساخت؛ از مباحث لیبرالیستی گرفته تا رویکردهای چپ و سوسیالیستی، سبدی از پرسشها را پیش روی حوزهها قرار دادند.
🔹ما پس از انقلاب شاهد شکلگیری فضای ساختاری و نهادمند پژوهشی در کنار فضای ساختاری و نهادمند آموزشی در معنای تازهای از کلمۀ پژوهش برای حوزویان هستیم، آنچه که من در ذیل شکلگیری "فضلا" در قشربندی حوزه از آن یاد میکنم. یعنی فضلای پژوهشی در کنار مدرسان حوزوی، شکل و شمایل پیدا کردند.
🔸ما به تدریج شاهد توسعۀ مراکز حوزوی ـ دانشگاهی هستیم. از قدیمیترینهای این موارد، همچون "موسسه در راه حق" گرفته تا نهادهای جدیدتر هم چون "مؤسسه امام خمینی(ره)"، "پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی"، "پژوهشگاه فرهنگ واندیشه اسلامی" و... به تدریج پدیدار شد و جان و توان گرفت.
🔹به نظر میآید، توجهِ نهادمند به امر پژوهش در حوزه بیش از آنکه به ارتقاء مراتب پژوهش در معنای ژرفاندیشانه و عمیقِ کلمه کمک کرده باشد ما را دچار گرفت و گیرهای ساختاری مرتبط با نحوه تدبیر امور خود این نهادها و مراکز کرده است.
🔸درباره این مراکز و نهادها در یک نگاه آسیبشناسانه باید گفت که خود آنها به تدریج عهدهدار ترویج مجموعهای از گفتمانهای رقیب شدند که با دلمشغولی تأمین کنندههای مالی آن نهاد یا مؤسسان، بنیادگذاران و هیئت امنای آن مرتبط بود. برخلاف آنچه پیش از انقلاب داشتیم، که در آن پژوهشگر به گونهای مؤثر با زمینههای پرسشگری در جامعه مرتبط بود و اهل نظر حوزوی یا دانشگاهیان علاقمندان بهاندیشه حوزوی در ارتباط با تشخیصی که خود از نیازها داشتند به تأمل واندیشهورزی میپرداختند، پس از انقلاب دستکم بخشی از جریان تأملورزی در درون ساختارهایی از این دست گرفتار آمد وای بسا آنگونه که باید و شاید نتوانست موفق و مؤثر ظاهر شود.
👈 متن کامل گفتگو: http://ijtihadnet.ir/?p=72318
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢اصول قانون در مقابل فقه المقاصد و روح شریعت
✔️استاد شیخ محمد سند:
🔹بحثی به نام اصول قانون داریم. اصول قانون با تعریف مختصر در مقابل فقه المقاصد و روح شریعت است یعنی سه مکتب برای فقه نظامات به معنای اعم داریم. این اصول قانون یک فقه منظومه دارد، یک فقه نظام دارد، یک فقه جمعی دارد. چطور میگوییم دین برای همه بسترها و دورانها پوشش دارد، باید روشن کنیم ضابطه این مسئله چیست.
🔸فقه مقاصد خوب است ولی یکی از اشکالاتش این است که ضابطهمند نیست. روح شریعت هم خوب است ولی آن هم ضابطهمند نیست، اما اصول قانونی ضابطهمند است. فرض کنید بین قانون اساسی با قانون پارلمانی، بین قانون پارلمانی با قانون وزارتخانهها چه نسبت و ارتباطی برقرار است؟ قانون پارلمانی با قانون وزارتخانه چه ارتباطی دارد؟ این ارتباطات را باید کشف کرد. این بحث اصول قانون در اصول و فقه است. در اصل یک روش منطقی است یعنی همیشه فرمولهای بالا سیطره دارند و از اینها قوانین بعدی تولید میشود.
🔹این اصول قانون از ده قرن تغذیه میشود و از مبادی احکام سرچشمه میگیرد. اصول تشریع، اصول قوانین، مبادی قانون، اصول فقه نامهای دیگر این مسئله است و نزدیک یازده اسم میتوان برای آن نام برد. از کارکرد ده قرن میتوانیم گنجهایی با تبویت دیگری به دست بیاوریم. میتوانیم سیستم ثبوتی قوانین را به دست بیاوریم.
🔸بحث اصول قانون یکی از دو علم در علم اصول است، چون علم اصول دو بخش دارد یکی دلالت دلیل است و یکی اصول قانون است؛ ضرورت دارد که ما به اصول قانون توجه ویژه داشته باشیم.
👈 گزارش نشست: http://ijtihadnet.ir/?p=72315
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔖 بسته ویژه به مناسبت سالروز شهادت آیتالله شیخ فضلالله نوری
🔘 شیخ فضلالله نوری؛ شهید پیوند دین و قانون/ محسن اسماعیلی
🔘 ولایت فقیهان از دیدگاه شیخ فضل الله نوری و نقد دیدگاه مخالف/ علی احمدیخواه
🔘 ویژگیهای نظام سیاسی مطلوب در آرای شیخ فضلالله نوری/ سید محمدجواد قربی
🔘 «ولایت فقهاى جامع الشرایط» در نگاه شیخ فضلالله نوری/ علی ابوالحسنی منذر
🔘 سهگام تا شناخت اندیشه سیاسی شیخ فضلالله نوری/ مظفر نامدار
🔘 خطر شیخ ابراهیم زنجانیها همیشه وجود دارد!/ محمدصادق ابوالحسنی
🔘 ساختارهای مشروطیت در بلاد غربی و تحقیر فرهنگی اسلامی/ محمد صالحی
🔘 مشروطه در ذات خود غیر مشروع بود/ حمید پارسانیا
🔘 تفاوت روحانیت مشروطهخواه و مشروعهخواه/ احمد رهدار
🔘 در چالش شرع و قانون باید کدام سو ایستاد؟/ محسن اسماعیلی
🔘 نکاتی درباره اعدام شیخ فضلالله
🔘فقیهان عصر مشروطه و مسائل مستحدثه سیاسی
🔘مشروطه؛ آزمون مسئولیتپذیری فقها و روشنفکران/ سید علی متولی
🔘فرجام مشروطیت باعث انزوای روحانیت شد/ عبدالوهاب فراتی
🔘تجدد، عقبماندگی و مفهوم تمدن در انقلاب مشروطه و انقلاب اسلامی/ رسول جعفریان
🔘 معمای مشروعه، مغازله کفر و ایمان/ یحیی نوری وکیلآباد
🔘 قانونگذاری در آرای «شیخ فضلالله نوری» و «میرزای نائینی»/ سیدجواد ورعی
🔘 خوانشی نو از «حدیث نامکرر مشروطه»/ محمدحسن رجبی، موسی حقانی
🔘 اسباب اختلاف بین مواضع آخوند با شیخ فضلالله/ محمدصادق ابوالحسنی
🔘مهمترین دغدغه شیخ فضلالله/ محمد ملکزاده
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📚«شیخ شهید»، فقیه تهران، دیدهبان ایران
✔️کتاب جدید الانتشار استاد علی ابوالحسنی (منذر) با عنوان «شیخ شهید، فقیه تهران، دیده بان ایران» بهتازگی از سوی پژوهشکده تاریخ معاصر به زیور طبع آراسته شد.
بنمایه این کتاب، مدخل منتشرنشده آیتالله شیخ فضلالله نوری برای دانشنامه علمای عصر مشروطه است که به قلم استاد فقید صورت بسته ولی تاکنون مجال انتشار نیافته بود. این اثر طی ۲۵۰ صفحه عصارهای از مباحث شیخ پژوهی را به صورت دانشنامهای در بر دارد و تاریخپژوهان را برای ورود به پژوهشهای ژرفتر و دامنهدارتر آماده میسازد.
کتاب پیش رو، با بیانات آیتالله جعفر سبحانی در باب شیخ شهید و نقش تاریخنگاری استاد ابوالحسنی (منذر) در احیای آن بزرگمرد آغاز میگردد و سپس به سرشت و سرنوشت آيتالله شهید، نظر میکند و به زیستنامه علمی، تاریخی، معنوی و سیاسی - اجتماعی ایشان میپردازد. از جمله مطالب جالب این کتاب مصاحبه منتشر نشده استاد منذر با خاندان شیخ فضلالله است.
👈 اطلاعات بیشتر: http://ijtihadnet.ir/?p=72340
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢بررسی مهمترین شبهات جریان روشنفکری پیرامون «نقد مناسک عاشورایی»
✔️«شعائر» یا «مناسک» عناوین پربسامدی هستند که امروزه مصادیق زیادی پیدا کرده و در محافل علمی و فرهنگی مورد پژوهش قرار گرفتهاند. عناوینی که در عین سادگی، پیچیدگیهای معنایی، مصداقی و حتی کارکردی مختلفی را در بطن خود جای دادهاند.
در چندسال اخیر، جریان روشنفکری پروژه «نقد مناسک عزاداری و دینی» و «دینداری مناسکی» را کلید زده و جریان مذهبی را به قشریگرایی و ظاهرگرایی متهم میسازد. از سویی هدف دیگر این پروژه، با نقد امر سیاسی و حاکمیت دینی نیز مقارن است، چراکه حاکمیت در قوام و نشر مناسک نقش مهمی دارد.
دیدهبان اندیشه سعی دارد تا به مهمترین شبهات جریان روشنفکری در فضای مجازی پیرامون «نقد مناسک عاشورایی» پرداخته و این موضوع را مورد نقد و بررسی قرار دهد.
👈 مطالعه + دانلود رایگان: http://ijtihadnet.ir/?p=72344
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📒بازخوانی آراء و اندیشههای متفکرین انقلاب اسلامی پیرامون هویت و مسائل زنان
✔️فصلنامه فرهنگ و علوم اسلامی «روایت اندیشه» به مدیر مسئولی و سردبیری حجتالاسلام امین اسدپور در پیش شماره خود با موضوع «زن و عقلانیت انقلاب اسلامی»، به بازخوانی آراء و اندیشههای متفکرین انقلاب اسلامی پیرامون هویت و مسائل زنان پرداخته و سعی کرده مسئله بودگی حقیقی زنان برای انقلاب اسلامی را به نمایش بگذارد.
◻️امام خمینی و کرامت زن
◽️زن در نظام اندیشه مقام معظم رهبری
◽️مقام و موقعیت زن در اندیشه علامه طباطبایی
◽️هویت و ساختار وجودی زن از دیدگاه شهید مطهری
◻️نظام خانوادگی، موهبتی از عالم خلقت
▫️(نظام اندیشه شهید مطهری در مسئله زن)
◻️موقعیت و جایگاه زن از نظر اسلام
▫️(نظام اندیشه شهید بهشتی در مسئله زن)
◻️زن، مظهر جمال الهی
▫️(نظام اندیشه آیتالله جوادی در مسئله زن)
◻️زن و پیکار برای رهایی
▫️(بازخوانی اندیشه امام موسی صدر در حوزه مطالعات زنان)
◽️شخصیت زن در اندیشه روشنفکران دینی ایران معاصر
👈 معرفی تفصیلی و نحوه تهیه مجله: http://ijtihadnet.ir/?p=72351
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📚ویژگیها، ساختار و محتوای «کتاب الطهاره» امام خمینی (ره)
✔️میراث برجای مانده از حضرت امام در بخش فقه استدلالی نیز به دو بخش تقسیم میشوند؛ قسمتی از آنها در زمینه فقه عبادات است و بخش دیگر آن در ساحت فقه معاملات نوشته شده است. چهار جلد کتاب الطهاره به قلم امام خمینی، فقه استدلالی عبادی میباشد.
مباحث مطرح شده در «کتاب الطهاره» امام خمینی، صرفاً مطرح نمودن فروع و فروض فقهی از کتاب شرایع الاسلام محقق حلی و بیان ادله مربوطه آنها نمیباشد، بلکه خواننده حلقه درسی را که این مباحث در آن توسط استاد برای شاگردان بیان میشد، مشاهده میکند که استاد علاوه بر مباحث فقهی؛ قواعد اصولی و علوم حدیث؛ اعم از رجال و درایه را از نظر دور نداشته است.
حضرت امام با تتبع فراوان در دو ساحت فقه و حدیث و دقت و ریزبینی در پرداختن به اقوال و نظرات دیگر فقها و بررسی دقیق ادله آنها و نقد آن اقوال و ادله، بحثها را مطرح کرده است.... قریحه قوی در فهم آیات الاحکام و نیز در فقه الحدیث و بیان آنچه مورد نظر فقها و مقصد آنها بوده، از دیگر ویژگیهای مباحث این کتاب میباشد.
بحثهای رجالی کاربردی مانند بحث از اصحاب اجماع دراین کتاب برجسته است، چنانکه توجه به قواعد فقهیه مربوط به باب طهارت نیز مورد توجه ایشان بوده است. حضرت امام که فقیهی اصولی و دارای ابتکارات و نوآوریهایی در اصول فقه بوده، در اثناء این کتاب، تطبیق بعضی از موارد بر نظریات اصولی، به ویژه نظریه خطابات قانونیه را مورد اهتمام قرار داده است.
👈 ادامه مطلب: http://ijtihadnet.ir/?p=72323
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
👥 مناظره «مسأله حجاب»
🔺بایدها و نبایدهای کنشگری حاکمیت اسلامی در موضوع حجاب
🎙حجتالاسلام محمد الهیخراسانی
(استاد حوزه و مدیر پروژه تحلیلی_راهبردی ساماندهی وضعیت حجاب)
🎙دکتر محسن برهانی
(دکترای حقوق و عضو هیأت علمی دانشگاه تهران)
📆 زمان: پنجشنبه ۱۲ مرداد ۱۴۰۲ ساعت۱۶:۳۰
🏛مکان: مشهد مقدّس، بلوار احمدآباد، نبش ابوذر غفاری ۳۶ پلاک ۳۲۸
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢بازتاب گفتمان حدیث پژوهی جامعه الازهر
🔺به بهانه بررسی کتاب طعون و شبهات الشیعه الامامیه حول الصحیح البخاری و الرد علیها؛
✍️حجتالاسلام علی راد
الازهر در روزگار نزدیک به عصر ما رویکردی تقریبی به شیعه یافت و مذهب تشیع را به عنوان یکی از مذاهب فقه اسلامی به رسمیت شناخت که خود مرهون تلاشهای بزرگان حوزه علمیه شیعه در وحدت و تقریب میان الازهر و حوزه علمیه قم بود؛ همچنان این آرمان تقریبی طرفداران جدی در حوزه دارد و البته مخالفانی نیز دارد.
در این میان سویه مهم بحث تمرکز بر رویکرد علمی جامعهالازهر درباره شیعه پس از انقلاب اسلامی در ایران است و این پرسش مطرح است که آیا رخداد انقلاب اسلامی در ایران در رویکرد علمی – پژوهشی جامعهالازهر مصر اثرگذار بوده است یا خیر؟ راهکار علمی برای اکتشاف تغییر یا عدم تغییر این رویکرد جامعهالازهر مصر چیست؟
مطالعه ژرف و روشمند پژوهشهای انجام شده در جامعهالازهر مصر در نیمه سده جاری در سطوح مختلف علمی آن بویژه در مقطع دکتری با گرایشهای متنوع آن در رشتههای تفسیر قرآن، حدیث، کلام، … میتواند در اکتشاف و تحلیل گفتمانِ پنهان نخبگان الازهر درباره تشیع کمک نماید و تصویری از تشیع در اذهان الازهریون را برای ما نشان دهد. نتایج این مطالعه میتواند در امکان یا امتناع تقریب حوزه شیعه با الازهر نیز کمک نماید و البته باب گفتوگو و نقدهای علمی دو سویه را نیز فراهم نماید.
👈 متن کامل یادداشت: http://ijtihadnet.ir/?p=72336
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢انسان شناسی فقهی، گزارشی از فقه موجود
✔️با توجه به موضوع فقه، یعنی افعال انسانی، انتظار بجایی است که انسانشناسی فقیه در تأملات فقهی او مؤثر باشد. این نوشتار به بررسی این مسئله پرداخته است که یک فقیه، انسان را با چه ویژگیهایی میشناسد؟ طرح پرسش یادشده و بررسی آن، علاوهبر اینکه در فهم آرای فقها بسیار مفید و لازم است، در سامانبخشی فقه بسیار راهگشا است و میتواند آغازگر پرسشهای موضوعشناسانه در فقه باشد.
👈پژوهش حجتالاسلام ابوالحسن حسنی را در «اجتهاد» مطالعه نمایید: http://ijtihadnet.ir/?p=72327
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
اجتهاد
📜انتشار نامه پاپ فرانسیس به حضرت آیتالله سیستانی ✔️واتيكان این نامه را سهشنبه گذشته، بوسيله کاردی
💢پاسخ آیتالله سیستانی به نامه پاپ فرانسیس
✔️حضرت آیتالله سیستانی، به نامه پاپ فرانسیس رهبر کاتولیکهای جهان پاسخ گفت و بر اهمیت همافزایی تلاشها برای مبارزه با خشونت و نفرتپراکنی و تثبیت ارزشهای همبستگی میان مردم تاکید و اظهار کرد: من با شما در لزوم انجام تلاشهای بیشتر برای دفاع از ستمدیدگان و مظلومان در مناطق مختلف جهان همرای هستم و معتقدم فجایع و مشکلاتی که بسیاری از مردم، گروههای نژادی و اجتماعی در مناطق زیادی در شرق و غرب جهان در نتیجه ظلم فکری و دینی و سرکوب آزادیهای اساسی و نبود عدالت اجتماعی متحمل میشوند، در بروز برخی تحرکات افراطی تاثیرگذار است؛ تحرکاتی که از تعدی به افرادی که فکر و عقیده مختلفی دارند؛ ابا ندارد.
👈 بخوانید: در نامه آیتالله سیدعلی سیستانی خطاب به پاپ آمده است: http://ijtihadnet.ir/?p=72360
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
✍️پيام آيتالله نوری همدانی در محكوميت هتک حرمت مجدد به ساحت مقدس قرآن کریم
🔻بسم الله الرحمن الرحیم
با کمال تأسف اهانت به قرآن کریم همچنان ادامه دارد و غمبارتر آنکه سازمانهای اثرگذار هیچگونه اقدام عملی انجام نداده و فقط به بیانیهای ساده اکتفا نمودند و کشور محل جرم نیز ابتدا مجوز این اهانت را داده و سپس در برابر معترضان اظهار تأسف میکند.
بیتردید اهانت به مقدسات اديان آسمانی را جایز نمیدانیم و به شدت محکوم میکنیم و از سازمانها و سران کشورهای اسلامی میخواهیم هرچه زودتر تصميمی جدی برای جلوگیری و مقابله با این جنايت را بگیرند.
بر مسئولان دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی نیز لازم است تلاش و پیگیری سريعتری نسبت به این موضوع داشته باشند.
توفیق همگان را از خداوند متعال خواستارم
حسین نوری همدانی
قم المقدسه
۱۱ مرداد ماه ۱۴۰۲
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
نقد اجمالی علی کتاب المدرسة التفكيكية الشيعيّة المعاصرة.doc
140.7K
🔖 نقد اجمالی بر کتاب «المدرسة التفکیکیــة الشیعة المعاصرة»
✍️بقلم آیتالله جعفر سبحانی
📆 13 محرم الحرام 1445 هـ
📌أنتشرت أخیراً فی السعودیة کتاب باسم المدرسة التفکیکیة الشیعیة فیها سموم کثیرة وافتراءات متوفرة قام الشیخ جعفر السبحانی، بنقد اجمالیٍ ارسله الیکم راجیاً أن یقع النقد بید الکاتب أو الناشر وإلیکم عنوانهما.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔۱۴ مرداد؛ آغاز دوره مدرسه علمی تابستانی طلاب در حرم مطهر رضوی
✔️با حضور ۵۰۰ نفر از نخبگان و اساتید منتخب حوزههای علمیه کشور (برادران و خواهران)
🔻در سه مدرسه؛
🔹 فقه و اصول
🔸 کلام و فلسفه
🔹ادبیات و تفسیر
📌با بهره گیری از حدود ۵۰ نفر از اساتید اعلام حوزه های علمیه قم و مشهد
📆 ۱۴ مرداد تا ۲۶ مرداد ۱۴۰۲
🕌 حرم مطهر؛ دانشگاه علوم اسلامی رضوی (مدرسه میرزا جعفر)
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢شما میدانید شیخ فضل الله نوری (ره) را چه کسی محاکمه کرد؟
✔️امام خمینی رضوان الله تعالی علیه:
🔹میدانید که مرحوم شیخ فضل الله نوری(ره) را کی محاکمه کرد؟ یک معمم زنجانی، یک ملای زنجانی [ابراهیم زنجانیِ فراماسون، شاگرد و معتمدِ آخوند خراسانی] محاکمه کرد و حکم قتل را او صادر کرد. وقتی معمم، ملا، مهذب نباشد، فسادش از همه کَس بیشتر است.در بعضی روایات هست که در جهنم بعضی ها، اهل جهنم، از تعفن بعضی روحانیین در عذاب هستند و دنیا هم از تعفن بعضی از اینها در عذاب است.۵۹/۹/۲۷
🔹مرحوم شیخ فضل الله ایستاد که مشروطه باید مشروعه باشد، باید قوانین موافق اسلام باشد.در همان وقت که ایشان این امر را فرمود و متمم قانون اساسی هم از کوشش ایشان بود،...خارجیها که یک همچو قدرتی را در روحانیت می دیدند، کاری کردند در ایران که شیخ فضل الله مجاهد مجتهد دارای مقامات عالیه را، یک دادگاه درست کردند و یک نفر منحرف روحانی نما، او را محاکمه کرد و در میدان توپخانه، شیخ فضل الله را در حضور جمعیت به دار کشیدند.۵۹/۸/۲۷
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢شیخ فضلالله نوری؛ بزرگمرد عرصه جهاد و اجتهاد
✍️نوشتاری از آیتالله جعفر سبحانی
درباره مرحوم حاج شيخ فضلالله نورى، شهيد عصر مشروطيت، كتابها، رسالهها و مقالههاى فراوانى نوشته و منتشر شده است، و غالباً سوژۀ نوشتهها و گفتارها، حياتِ سياسى و جهادِ دينى اين مرد است؛ در حالى كه اين موضوع يكى از ابعاد اين مرد بزرگ را تشكيل میدهد، و بحق در اين باره، به صورت زيبا، سخن گفته شده است، ولى درباره اجتهاد و فقاهت اين مرد، كمتر ذكرى به ميان آمده، در حالى كه جهاد اين مرد بر اساس اجتهاد و ديد فقاهى وى استوار بوده است، و آن بينش فقهى بود كه اين مرد را به اين راه كشاند، و اگر روزى از گشايش مجلس به عنوان دفع ظلم دفاع كرد، بينش دينى بود كه او را بر اين كار واداشت، و اگر با مجلس كذايى آن روز پرچم مخالفت برافراشت، فقاهت و آشنايى او با مبانى دين، وى را بر اين مخالفت بر مىانگيخت. پس چه بهتر كه آگاهى او از معارف و اصول اسلام، تا آنجا كه امكان دارد مطرح شود و در حدّ يك مقاله بازگو گردد.
👈 در «اجتهاد» بخوانید: http://ijtihadnet.ir/?p=72356
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📣 مدرسه تابستانی «اعتبارسنجی احادیث»
👤 زیر نظر استاد مجتبی الهی خراسانی
(استاد رجال و خارجِ فقه و اصول)
✔️ اهداف:
۱. اتخاذ مبانی و آرای ضروری در حدیثپژوهی، جهت تحقیقات فقهی اجتهادی در حوزههای تخصصی؛
۲. کسب توانایی مستقل در اعتبارسنجیِ راویان و روایات فقهی، مبتنی بر مبانی و قواعد رجالی مختار
👥 اساتید:
🎙حجتالاسلام والمسلمین سید جواد شبیری؛
🎙حجتالاسلام والمسلمین کاظم رحمان ستایش؛
🎙حجتالاسلام والمسلمین سید علی دلبری؛
🎙حجتالاسلام والمسلمین مجتبی الهی؛
و...
👥دستیاران علمی:
🎙حجج اسلام صالح حائری، سیدعباس موسوی، محمد الهی خراسانی
🗓زمان:
۱. مرحله اول (مبانی و قواعد): ۱۴ مرداد تا ۱۹ مرداد ۱۴۰۲
۲. مرحله دوم (روات): ۲۱مرداد تا ۲۳ مرداد ۱۴۰۲
مرحله سوم (اسانید): ۲۸ مرداد تا ۲ شهریور ۱۴۰۲
📅 شنبه تا پنج شنبه: ۷ تا ۱۱ صبح
✔️امتیازات:
۱. غنای علمی
۲. بهره گیری از روش کارآمد
۳. بهره مندی از اساتید برجسته
۴. کسب توانمندی در اعتبارسنجی مستقل
۵. گواهی رسمی حضور در دوره
✔️شرایط حضور:
۱. اتمام یا اشتغال به سطح چهار حوزه
۲. موفقیت در مصاحبه مختصر علمی و مهارتی شامل:
الف) آشنایی با کتاب اصول علم الرجال (علامه فضلی)
ب) آشنایی با نرم افزار درایه النور
✔️ تذکرات مهم:
۱. ظرفیت پذیرش کارگاه، حداکثر ۱۵ پژوهشگر است.
۲. فرصت ثبتنام، تا ۱۲ مرداد است (بدون تمدید).
۳. اولویت مصاحبه و پذیرش بر اساس زمان ثبت نام خواهد بود.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📹 داستان اعدام شیخ فضلالله مصداق بیتفاوتی و گناهان جمعی ملتهاست
🔹بحث یك نفر آدم نیست كه خطایی انجام دهد و یك عده از آن متضرر شوند؛گاهی یك ملت یا جماعت مؤثری از یك ملت مبتلا به گناهی میشوند. این گناه هم استغفار خودش را دارد.
🔶 یك ملت گاهی سالهای متمادی در مقابل منكر و ظلمی سكوت میكند و هیچ عكسالعملی از خود نشان نمیدهد؛ این هم یك گناه است؛ شاید گناه دشوارتری هم باشد؛ این همان «انّ الله لا یغیّر ما بقوم حتّی یغیّروا ما بانفسهم» است؛ این همان گناهی است كه نعمتهای بزرگ را زایل میكند؛ این همان گناهی است كه بلاهای سخت را بر سر جماعتها و ملتهای گنهكار مسلط میكند.
🔹ملتی كه در شهر تهران ایستادند و تماشا كردند كه مجتهد بزرگی مثل شیخ فضل الله نوری را بالای دار بكشند و دم نزدند؛ دیدند كه او را بااینكه جزو بانیان و بنیانگذاران و رهبران مشروطه بود، به جرم اینكه با جریان انگلیسی و غربگرای مشروطیت همراهی نكرد، ضد مشروطه قلمداد كردند- كه هنوز هم یك عده قلمزنها و گویندهها و نویسندههای ما همین حرف دروغ بیمبنای بیمنطق را نشخوار و تكرار میكنند- پنجاه سال بعد چوبش را خوردند: در همین شهر تهران مجلس مؤسسانی تشكیل شد و در آنجا انتقال سلطنت و حكومت به رضا شاه را تصویب كردند. آنها یك عده آدم خاص نبودند؛ این یك گناه ملی و عمومی بود.
🔶 «و اتّقوا فتنة لا تصیبنّ الّذین ظلموا منكم خاصّة»؛ گاهی مجازات فقط شامل افرادی كه مرتكب گناهی شدند، نمیشود؛ مجازات عمومی است؛ چون حركت عمومی بوده؛ و لو همهی افراد در آن شركت مستقیم نداشتند.
📆دیدار کارگزاران نظام ۱۳۸۴/۰۸/۰۸
🆔 https://eitaa.com/ijtiha
46.85M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📹 پیام تصویری آیتالله جعفر سبحانی به همایش ملی شیخ شهید؛ آیتالله فضلالله نوری (ره)
📆 چهارشنبه یازدهم مردادماه ۱۴۰۲
🕌 قم، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، سالن استاد موسویان (ره)
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢گزارش تفصیلی از همایش ملی شیخ شهید
✔️آیتالله سبحانی: آثار علمی شهید بزرگوار، «آیتالله العظمی» مرحوم حاج شیخ فضل الله نوری فراوان است؛ یکی از آثارش، 25 قاعده فقهی را در 500 بیت به نظم درآورده است. قواعد فقهیه را در قالب شعری ریختن آن هم در 500 بیت، خیلی کار مشکلی است البته این قواعد، قواعد فقهی محکمی است که ایشان آوردند و یکی از کارهای دوران نوجوانی ایشان بوده. کتابهای دیگری هم دارد که بهترین کتاب ایشان همان «ضمان ید» است که ما در موسسه چاپ و منتشر کردیم. ایشان عالمی نبوده که تنها در خانه بنشیند و در مدرسه درس بگوید و کار با مردم نداشته باشد. درواقع، عمرش در جامعه بوده، فکرش در جامعه بوده که بتواند جامعه را متدین بار بیاورد و دشمنان را برطرف کند.
✔️استاد محمدجواد فاضل لنکرانی: شیخ فضل الله نوری مانند امام خمینی قائل به ولایت مطلقه فقیه بود. اگر مقارنهای بین مطالب شیخ و مطالب مرحوم نائینی در کتاب تنبیه الامه کنیم، میبینیم که همان مبانی مرحوم نائینی را شیخ دارد. و واقعا انتزاع و معرفی که امروز بین شیخ و علمای برجسته نجف به عنوان تقابل قرار دادند، تقابل کبری و در مبانی نبوده است بلکه همان مبانی مرحوم نائینی را شیخ فضل الله دارد. تعابیر شیخ فضل الله نوری در باب ولایت فقیه تعابیر بسیار محکمی است. از مبانی شیخ فضل الله نوری این است که امور عامه از باب ولایت شرعیه است؛ از نظر وی، اگر کسی بیاید منصب حکومت را بگیرد کار حرامی کرده است. برخی تلاش میکنند که شیخ فضل الله را موافق سلطنت نشان دهند درحالیکه در کلمات شیخ میبینیم که به «سلطنت جائر» تعبیر میکند.
✔️استاد مهدی انصاری قمی:ما شیخ فضل الله را نباید در مشروطه ببینیم بلکه باید ایشان را از حوادث قبل از تحریم تنباکو و خرید دربار سلطنت ناصری ببینیم. ظهور و بروز شیخ بعد از تحریم تنباکوست.اگر تاریخ اسلام را ندانیم، نمیبینیم سیاست در جهان چگونه اعمال میشود. از دیروز اسلام تا امروز هرروز نقش جدیدی در استعمار مسلمانان پایه ریزی شده است.... فقهای ما بحث فقه سیاسی را خارج از مدار مطالعات فقهی و حوزوی خود قرار دادند و این اشتباه بزرگی بود. رساله حکومت دینی در نجف وقتی مطرح شد که موج آور بود و جنبشی ایجاد کرد. عدهای را جذب کرد و عدهای را برید... درایت سیاسی یک فقیه میتواند جامعه را یک جامعه علوی، اسلامی، قوی، ستبر، محکم، با استقامت، با سیاست و مسلط مقابل سیاست وارداتی قرار دهد. ما با دعا و انشاء الله گفتن نمیتوانیم در دنیا دولت تاسیس کنیم.... هیچ یک از علمای نجف و ایران از لحاظ دیدگاه سیاست دینی با دیدگاه شیخ فضل الله نوری مخالفت و مغایرت نداشتند، فقط در برداشتها مشکل پیش آمد.
✔️استاد علیاکبر رشاد: احیای نام بزرگان چون شیخ فضلالله نوری در حقیقت به مثابه الگوسازی برای مدرسین و طلاب حوزه است. طلبه باید بداند باید شیخ فضلالله نوری بشود که علم و عمل را با هم توأم کند. تا پای دار، پایداری کند. که بگوید اگر پرچم بیگانه را بر سر منزل بزنی، از اعدام در امان خواهی ماند و میگوید من هرگز زیر پرچم کفر نخواهم رفت... حوزه نماد استقلال ایران است. در تاریخ ایران بگردید طی حدود دوازده ـ سیزده قرن پس از آنکه ملت ایران مسلمان شدند و رفتهرفته به مکتب اهل بیت روی آوردند، تاریخ را نگاه کنید، علم را حوزه حفظ کرده است. ویت ما به فارسی بسته است، ادب فارسی را حوزویان حفظ کردند. استقلال این کشور را حوزویان و طلاب و علما حفظ کردهاند. هرگاه علما پا به جهاد نهادند، ما پیروز شدیم و اگر هم اتفاق افتاد که شهید شدیم، به هر حال عواملی دخیل بود. این را کسانی که احیانا از سر جهل و اغفالشدگی امروزه مطالبی را راجع به حوزه میگویند بدانند که اگر حوزه نبود، ایران هم نبود، نه ادبیات پارسی در ایران بود، نه علوم در ایران بود، نه هویت ایرانی باقی مانده بود.
📝 متن گزارش تفصیلی: http://ijtihadnet.ir/?p=72435
📸 همایش ملی شیخ شهید در قاب تصویر: http://ijtihadnet.ir/?p=72415
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
Sheikh Shahid.mp3
37.02M
🔊بشنوید: صوت کامل همایش ملی شیخ شهید؛ بزرگداشت آیتالله شیخ فضل الله نوری(ره)
👤با پیام تصویری آیتالله جعفر سبحانی
👤 با سخنرانی اساتید:
🎙محمدجواد فاضل لنکرانی
🎙علـی اکبــر رشـــــاد
🎙مهدی انصاری
📆 چهارشنبه یازدهم مردادماه ۱۴۰۲، قم، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎙خطبههای نماز جمعه آیتالله جوادی آملی به سالگرد شهادت آیتالله شیخ فضل الله نوری (ره)/ ٨٧/۵/١١
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 شیخ شهید در جایگاهی است که باید به ایشان «آیتالله العظمی» بگوییم
✔️خلاصهای از سخنان استاد شبزندهدار در جمع دستاندرکاران همایش ملی شیخ شهید (ره) و سایر اعضاء
1. مرحوم آقای ابوالحسنی در مطالعات خود عمیق بود. از خصوصیات ایشان این بود که در باب مشروطه و شیخ فضل الله نوری شذوذات [افکار ناپخته یا انحرافی] نداشت ولی من در بعضی از افراد دیدم که شذوذ دارند و برداشتهای ناصحیح میکنند. زمانی که ایشان [استاد ابوالحسنی] در قم بودند و در کوچه صدوق واقع در خیابان دورشهر سکونت داشتند، ما هم در خیابان بیگدلی، کوچه شیرین ساکن بودیم. در همان ایام بود که در منزل ایشان با هم دیداری داشتیم و با یکدیگر گفت و گو کردیم. شاید موضوع گفت و گو درباره مشروطه و شیخ شهید بود.
2. واقعا شیخ مظلوم است. مقبره ایشان در حرم حضرت معصومه (سلام الله علیها) و صحن مبارک است ولی [متاسفانه] الان میبینیم که چندانکه باید مورد توجه نیست. باید اقرار به این مسئله داشت که وقتی حرم میرویم، [بیتوجهیم و] معمولاً سر قبر شریف و مزار ایشان نمیرویم. البته سابق بر این، در مزار ایشان درس خارج برگزار میشد. حتی مرحوم فکور رضوان الله علیه -که مرجع استخاره بود - نیز آنجا تدریس میکردند و بعضا محل گعدههای علمی - ادبی بود که آقای حاج آقا موسی و دیگران مباحثه داشتند.
3. [شیخ شهید] حقیقتاً انسان بسیار بسیار بصیری بود. همان صفتی که امام صادق علیهالسلام درباره حضرت عباس علیهالسلام میفرماید: کانَ عَمُّنَا العَبّاسُ بنُ عَلِيٍّ نافِذَ البَصيرَةِ صلبَ الإيمانِ جاهَدَ مَعَ أبي عَبدِاللّه. انسان [جلوهای از] صلابت ایمان را هم در شیخ فضل الله نوری میبیند.
[اولا] "صلبَ الایمان" بود؛ لذا حاضر شد تا پای دار از آنچه برهان و دلیل اثبات کرده دست برندارد هرچند به قیمت جانش تمام شود.
[ثانیاً] نافذ البصیره بود و لذا میگفت اگر در نظام مشروطه، قید مشروعه نباشد این نظام، اسلامی نخواهد بود؛ ملاک دین خداست، نه خواسته حکمرانان یا اهواء و آراء این و آن؛ زیرا إنَّ دینَ اللّهِ لَا یُصابُ بِالْعُقُولِ النّاقِصَةِ، وَ الآراء الْباطِلَةِ... عقول ما به کُنهِ همه احکام و مسائل دین نمیرسد و اگر فلسفه احکام دین را نفهمیدیم حق حذف یا دستکاری در آن را نداریم. بله باب علم بسته نیست از فلسفه احکام سوال کنیم و تحقیق کنیم اما اگر ان را درک نکردیم، نباید مخالفت کنیم و به اسم منافع دنیوی، دین را کنار بگذاریم، بلکه باید تسلیم محض باشیم.
4. آیت الله العظمی شیخ فضل الله نوری(ره) هم قائل بود که ما باید به اسلام و احکام همینگونه اعتقاد داشته باشیم. ایشان شهیدِ دفاعِ از حدود الهی است؛ تِلْكَ حُدُودُ اللَّهِ فَلَا تَعْتَدُوهَا ۚ وَمَنْ يَتَعَدَّ حُدُودَ اللَّهِ فَأُولَٰئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ. از این جهت این بزرگوار حجت الهی است. دغدغه مهم شیخ، همین بود.
5. البته باید درباره ایشان تعبیر «آیت الله العظمی» را به کار برد؛ ایشان در این حد است. از اصحاب سامرا است که این اصحاب ویژگی خاصی دارند. نوابغ علمی در آنجا بودند.
6. حاج شیخ عبداکریم حائری مؤسس حوزه پیش شیخ فضل الله درس خوانده است. داستانی هست که ملافتحعلی عراقی سلطانآبادی از تلامذه میرزا، از شهادت شیخ فضل الله و آینده حاج شیخ عبدالکریم خبر داده بود. این ماجرا در کتاب سر دلبران، نوشته مرحوم حاج آقا مرتضی حائری یزدی آمده است که من نسخه اصلی آن را در دو جلد دیده بودم و شاید زیراکس هم کردم. بخشی از آن را آقای استادی بعداً تحت عنوان سر دلبران چاپ کرد.
7. شیخ مرد بزرگی است و بجا است این خدمت [تشکیل همایش علمی جهت بزرگداشت ایشان]؛ هم به آن بزرگوار و هم برای اینکه جامعه ایشان را بشناسد صورت بگیرد؛ بالخصوص، مسئولین و دیگران بدانند که چنین بزرگانی در این راه چگونه استقامت کردند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad