🔺روایت معروف مربوط به نهم ربیع جزو روایاتی است که ضعف سند آن به جهات گوناگون محلتردید نیست. آنچه مهمتر از نفس ضعف سند آن است، حضور راویان غالی است. این روایت مجعول در قدیمیترین مصدرش به روایت محمد بن نصیر (از غالیان رسمی و پرآوازه متقدم) نقل شده است و تا قرون میانه توسط هیچیک از عالمای امامی مورد توجه واقع نشده بودهاست. برای شناخت بهتر تبار سنتی که سازنده و مروج این روایت بوده است، یادداشت آقای حسن انصاری یادداشت بسیار روشنگری است.
👇
http://ansari.kateban.com/post/1867
@konashmirrokni
🔺 | سهکاهن؛ رمانی ضدّ تاریخ|
[نقدی بر رمان سهکاهن]
"اگر بگوییم هیچیک از شخصیتهای این داستان ربطی به واقعیت تاریخی این شخصیتها ندارند، بیراه نگفتهایم. شخصیتهای سه کاهن تماماً شخصیتهای دروغیناند..."
متن کامل را از طریق لینک زیر ببینید👇
https://bookroom.ir/mag/content/247/%D8%B3%D9%87-%DA%A9%D8%A7%D9%87%D9%86-%D8%B1%D9%85%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D8%B6%D8%AF%D9%91-%D8%AA%D8%A7%D8%B1%DB%8C%D8%AE-%D9%86%D9%82%D8%AF%DB%8C-%D8%A8%D8%B1-%D8%B1%D9%85%D8%A7%D9%86-%D8%B3%D9%87-%DA%A9%D8%A7%D9%87%D9%86
@konashmirrokni
🔺 | متنخوانی کتاب "ولایتفقیه" |
از شنبه آینده (اول آذرماه) طی چهار جلسه صفحات ابتدایی کتاب ولایتفقیه امام را خواهیم خواند.
آنچه از کتاب ولایتفقیه امام معمولا خواندهاند و نقل شده بخشی است که ایشان از ادله فقهی ولایتفقیه سخنگفتهاند. این ادله را در کتاب البیع و در رساله الاجتهاد و التقلید امام و یا مباحث ایشان در قضا هم کموبیش میشود دید. آنچه وجه تمایز این کتاب از عمده کتب فقهی است کمتر به دید آمده. نمیدانم در این جلسات چقدر موفق به دیدن آن وجه امتیاز خواهیم شد. اما تلاش ما دیدن طرح خاص امام در این کتاب خواهد بود.
بنابر اعلام برگزار کنندگان جلسه لینک حضور در جلسات در کانال بسیج دانشجویی دانشگاه علامه طباطبائی(ره) قرار داده خواهد شد.
آدرس کانال بسیج دانشجویی دانشگاه علامهطباطبایی:@basijatu
@konashmirrokni
جلسه_اول_متنخوانی_کتاب_ولایت_فقیه_امام_خمینی_1399_09_01.mp3
18.38M
🔺| متنخوانی #کتاب_ولایت_فقیه (حکومت اسلامی) |
🔹اثر امام خمینی(ره)
#جلسه_اول :
رئوس مطالب این جلسه:
۱. مروری بر اجازه روایت امام در ابتدای کتاب چهلحدیث
۲. نگاهی به رویکردهای مختلف در طرح ولایتفقیه
۳. تفکیک میان نقطه کشف مسائلفقهی از صورتبندی مسائلفقهی
۴. نگاهی به محتوای کشف امام خمینی(ره) در طرح ولایتفقیه
#صوت
@konashmirrokni
🔺| ظریفهای درباره مناسبت استاد و شاگرد در یکی از مخطوطات رساله آدابالصوفیه؛ طرحی برای مطالعه اسانید احادیث|
تعلیقه بر اسناد(۲): [تعلیقه بر جملاتی از کاتب رساله آدابالصوفیه اثر نجمالدین کبری]
در یکی از نسخه های موجود از رساله آداب الصوفیه اثر شیخِجلیل نجمالدین کبری ، جملهای به نقل از خواجه عبدالله انصاری آورده شده است. این عبارت در هیچ یک از دیگر نسخههای موجود از رساله نیامده است و از همین جا میشود فهمید که این عبارت میباید افزوده کاتب باشد و نه جزو متن اصلی رساله. آن جمله چنین است:
"ظاهر از باطن حکایتکند و شاگرد از استاد روایتکند"(رساله آداب الصوفیه . مخطوط مکتبه شهید علیپاشا)
چه این جمله از مولف رساله باشد و چه از کاتب، آمدنش گویای درکی است که سنت اسلامی از ماجرای استاد و شاگرد دارد. اینجا سخن ما در لزوم استاد نیست، که برای اهمیت این مطلب نزد مسلمین جمله ابوسعیدابوالخیر کافی است که فرمود: «من لم یتادب باستاذ فهو بطّال» (اسرارالتوحید . تصحیح مرحوم صفا : 52).
آنچه در این تعبیر حضور دارد چیزی است که در طرح ابوسعید یا آنچه هجویری درباره استاد و شاگرد گفتهاست هنوز تصریح نشده است. نقطه مهم و کانونی تعبیر همنشینی "ظاهر و باطن" و "استاد و شاگرد" است. چنانکه ظاهر از باطن حکایت میکند، شاگرد نیز از استاد روایت میکند. استاد باطن خود را در شاگرد ظاهر میکند و شاگرد آنچه میتواند اظهار کند لاجرم از باطن و جان استاد است. این درک هنوز در فضای مدارس و حوزه های اسلامی درکار است؛ چنانکه مثلا اگر بخواهند به بزرگی ملاصدرا اشاره کنند، میگویند که او استاد فیض بود، یا اگر بخواهند به جلالت قدر علامهطباطبائی(ره) اشاره کنند میگویند ایشان شاگرد سیدعلی آقا قاضی(ره) بود. گویی به این طریق توضیح میدهند که آنچه در یک شاگرد ظاهر شده است، چیزی است که در باطن استاد نهفته بوده.
با اینکه آثاری از این درک هنوز پابرجاست، اما در مطالعات علمی این درک کنار گذاشته میشود و ارتباط شاگرد و استاد به "نقل و استماع چند گزاره" فروکاسته میشود. انگار نه انگار که آنچه اینجا درحال "نقل" و انتقال است کانونیترین نقطه کار علمی استاد است و همین نقطه کانونی است که شخصیت کارعلمی شاگرد را شکل میدهد.
معمولا در مطالعات سلسله اسانید و رجال احادیث، صرفا به وجه توثیق و تضعیف رجالی یا اعتبارسنجی نص حدیث توجه میشود، درحالی که روایت شدن یک حدیث از مشایخ حدیثی، نکات بسیاری درباره سنتی که شاگرد و استاد در آن حاضرند میگوید.
قبلا در مقاله ای اشاره کرده بودم که مثلا حدیث مشهور «علینا القاء الاصول و علیکم بتفریع» توسط اصحاب خاصی روایت شده و طریق این روایت هم تا زمان شیخ طوسی طریق جالب توجهی است. سنتی که این نقل در آن جایی پیدا کرده، سنتی است که مناسبتی با خود این حدیث دارد. بنابراین مطالعه اجازات علما یا سلسله مشایخ حاضر در یک سند حدیث، میتواند مطالعه سنتی علمی باشد و روشن کند که فی المثل به چه معنا فضل بن شاذان صرفا عالمی نیست که یونس بن عبدالرحمن را دیده است، بلکه او کسی است که انچه کانون کار علمی یونس بوده را آشکار ساخته و اظهار نموده. چنانکه میدانیم تفکیکی وجود دارد میان مشایخ و مشایخ اجازه؛ فی المثل حمل حدیث از طریق وِجادَه طریقی است که در آن استاد اجازه نقل به راوی نداده و راوی هم طبعا راوی مورد اجازه نیست. همین تفکیک را میان "خرقهعام" و "خرقهاصل" در صوفیه میتوان دید؛ ممکن است شیخی به سالکی به جهت کمالاتش خرقهدهد، اما خرقه اصل را تنها آن شیخی به سالک میدهد که ریاضت و مجاهدت سالک را تحت نظر داشته. در واقع استاد به کسی اجازه میدهد که امتداد راه خود او باشد و خرقه اصل را شیخ به کسی دهد که طریق تربیت او را ادامه دهد. بنابراین مطالعه اسانید احادیث و اجازات علما فراتر از توثیق و تضعیف رجالی احادیث استفادههای مهمی پیدا میکنند.
با این توجه مطالعه علم الرجال وضع خاصی پیدا میکند و ما دائما در پیکشف باطن سنتهای علمی مسلمین از دل آنچه شاگردان روایت کردهاند خواهیم بود. اینجا دیگر رجال صرفا در پی توثیق و تضعیف نیست، بلکه درحال مطالعه طرحهای طوایف مختلف مسلمین از "علم" و "کارعلمی" است.
نکته: بنابر آنچه گفته شد پیدا است که شناخت رجال یک حدیث اگر بتواند خبری از سنت حاضر در سند حدیث بدهد، در فهم حدیث (دلالت حدیث) هم کاملا موثر است. این همان چیزی است که بعض از رجالیون نظیر جناب شیخمحمد السند در فوائد رجال آوردهاند. البته این فائده هنوز چندان جدی انگاشته نشده و در حد "فائده" مانده.
#تعلیقه_بر_اسناد
#رجال
#تصوف
@konashmirrokni
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔺گفتوگویی درباره "ائتلاف ناملموس نیروهای سیاسی و تشکلهای دانشجویی علیه دانشگاه":
چند ماه پیش در جلسهای با میزبانی کانون اندیشه جوان گفتوگویی داشتیم با دو تن از دوستان فعال دانشجو. آنجا تلاش کردم درباره ائتلاف نانوشتهای که میان تشکلهای دانشجویی و نیروهایی سیاسی علیه دانشگاه برقرار است نکاتی بگویم. امروز به مناسبت #روز_دانشجو این گفتوگو را بازنشر میکنم.
مشروح گفتوگو را میتوانید در لینک زیر ببینید؛
http://www.canoon.org/speak/نسبت-تشکل-های-دانشجویی-احزاب-سیاسی-2/
@konashmirrokni
جلسه_دوم_متنخوانی_کتاب_ولایت_فقیه_امام_خمینی_1399_09_15.mp3
17.95M
🔺| متنخوانی #کتاب_ولایت_فقیه (حکومت اسلامی) |
🔹اثر امام خمینی(ره)
#جلسه_دوم :
رئوس مطالب این جلسه:
۱. درک امام از پژوهش تاریخیِ فقه برای درک موضوع حکم
۲. نگاهی به وجه تمایز امام از مقدّسین و مقدسمآبی
۳. نگاهی به تفاوت سیره سیاسی مرحوم امام(ره) و مرحوم آیتالله بروجردی(ره)
#صوت
@konashmirrokni
1_659667684.pdf
1.85M
🔺 نامهها و مراسلاتی به خط مرحوم امام خمینی(ره) و مرحوم آیتالله بروجردی(ره)
در جلسه دوم متنخوانی ولایتفقیه، بعضی از قسمتهای این نامهها را خواندیم.
@konashmirrokni
جلسه_سوم_متنخوانی_کتاب_ولایت_فقیه_امام_خمینی_1399_09_22.mp3
19.06M
🔺| متنخوانی #کتاب_ولایت_فقیه (حکومت اسلامی) |
🔹اثر امام خمینی(ره)
#جلسه_سوم :
رئوس مطالب این جلسه:
۱. طرح امام از اسلام به مثابه دین زندگی(معنای خاصیت انقلابی دین اسلام)
۲. نگاهی به درک امام از فقه و مقایسه آن با آموزه منطقهالفراغ شهیدصدر
#صوت
@konashmirrokni
جلسه_چهارم_متنخوانی_کتاب_ولایت_فقیه_امام_خمینی_1399_09_29.mp3
15.53M
🔺| متنخوانی #کتاب_ولایت_فقیه (حکومت اسلامی) |
🔹اثر امام خمینی(ره)
#جلسه_چهارم :
رئوس مطالب این جلسه:
۱. قانون اساس دارد(نقد امام به قانون اساسی مشروطه)
۲. تقنینِ قانون تنها در صحنه ممکن است(قانون مجری لازم دارد.)
#صوت
@konashmirrokni
کُنّاش | حمیدرضا میررکنی
🔺| متنخوانی #کتاب_ولایت_فقیه (حکومت اسلامی) | 🔹اثر امام خمینی(ره) #جلسه_چهارم : رئوس مطالب این
🔺در جلسه چهارم این متنخوانی موفق شدیم فصل اول کتاب ولایتفقیه (حکومت اسلامی) امام را به پایان ببریم. بنا به درخواست دوستان حاضر در جلسه احتمالا فصل بعدی کتاب را هم خواهیم خواند، اما فعلا برنامه و زمان آن مشخص نیست و دستکم تا دو هفته دیگر مشخص نخواهدشد. انشاالله در وقت آن نحوه ادامه جلسات معلوم و اعلام خواهدشد.
در آخر از مجموعه بسیج دانشکده ادبیات دانشگاه علامه که میزبانی و برگزاری جلسات را عهدهدار بودند تشکر میکنم. اگر این محافل صرفا فتح بابی برای درگیری جدی با متن پژوهش امام باشند هم، بواقع فتحی بزرگ خواهندبود. و الله المستعان