📝 #یادداشت
💠 #آسیب_شناسی_آموزش_ادبیات
🔻 #بخش_سوم
🔰 در یادداشت قبل بیان کردیم که برای حل مسئله #آموزش_ادبیات_عرب در بین حوزویان باید به چند پرسش اساسی پاسخ داده شود.
♨️ اولین پرسش این است که : «به طور واضح و شفاف مشخص گردد که #هدف از آموزش ادبیات عرب در حوزه چیست؟»
💠 در پاسخ به این سوال نکاتی چند تقدیم میگردد:
🔻 اهداف آموزش ادبیات عرب در حوزه های علمیه در چند محور اصلی ترسیم می شود:
1️⃣ به دست آوردن مهارت خواندن و فهم اولیه قرآن و روایات و کتب درسی و علمی مورد نیاز
2️⃣ فهم عمیق قرآن و روایات
3️⃣ ادیب شدن و نوآوری در علم ادبیات عرب
🔻 در هر نظام آموزشی سبک و روش آموزش بر اساس اهداف پیشرو تعیین میشود.
🔻 برنامۀ آموزشی نباید به گونه ای باشد که به دلیل در نظر گرفتن اهداف عالی، فراگیران از دستیابی به اهداف اولیه نیز بازمانند و حرکت آنها متوقف شود.
🔻 برای یادگیری ادبیات عرب باید ترتیب و اولویت بندی بین اهداف لحاظ گردد و به گونه ای نباشد که ترغیب طلاب به یادگیری عمیق و اجتهادیِ ادبیات عرب سبب شود که طلاب سرگرم یادگیری اقوال شوند و مهارت متن خوانی و فهم اولیه عبارات عربی را به دست نیاورند.
🔻 لذا نکته مهم در مسئلۀ شیوۀ آموزش ادبیات عرب این است که علاوه بر توجّه به اهداف بلند مدت آنچه برای طلبه ضرورت دارد این است که به گونه ای بر قواعد اصلی (بدون اقوال و نظرات اختلافی) مسلط باشد و دایرۀ لغات ذهنش را افزایش دهد که بتواند متون عربی را به راحتی و به صورت صحیح بخواند و معنای دقیق آن را متوجه شود.
🔻 اگر این هدف حاصل شد می توان به سوی اهداف بعدی نیز حرکت کرد؛ ولی آنچه در حوزه اتفاق می افتد این است که بسیاری از طلبهها در سالهای ابتدایی تحصیل با شوق و اشتیاق وارد مباحث ادبیات می شوند و طلبه ای در ادبیات قوی محسوب می شود که #اقوال و مثال های شاذّ بیشتری بداند و استادی در تدریس قوی است که مباحث اختلافی بیشتری مطرح کند.
🔻 اگرچه دانستن اقوال و مثال های متعدد فی نفسه خوب است؛ ولی متاسفانه مشاهده می کنیم بسیاری از طلبه های سطوح عالی و دروس خارج به اولین هدف تحصیل ادبیات نیز دست نیافته اند.
🔆 با توجه به توضیحات فوق پرسشی که ان شاء الله در یادداشت بعدی به آن می پردازیم این است که برای دست یابی به هدف اول چه مقدماتی لازم است و با چه روشی می توان در کوتاهترین زمان و به بهترین شکل به این هدف دست یافت؟
🔆 جایگاه کتب درسی حوزه یعنی هدایه، صمدیه، بدایة النحو، البهجة المرضیة، مغنی الادیب، صرف ساده، دانش صرف و ... در به دست آوردن مهارت متن خوانی چیست؟
🔆 برای رسیدن به هدف اول لازم است به چه میزان بر #قواعد_دستوری و مباحث تئوری مسلط بود و روش صحیح کسب #مهارت_های_کاربردی کردن قواعد چیست؟
🔅 و السلام
🔰 محمد مهدی مقدسی
#یادداشت
#روش_تحصیل
#ادبیات_کاربردی
@maarejj
🔰 یکی از مباحث مهم فلسفی مسئله تقسیم وجود به «مستقل» و «رابط» است.
🔻 مسئله «#ربط» در فلسفه اسلامی بسیار مهم و سرنوشت ساز است و چه در نظام فلسفی مشاء و توجه به ماهیات و چه در نظام فلسفی حکمت متعالیه و اصالت وجود، جزء ارکان بسیاری از مباحث فلسفی است.
🔻 علامه طباطبایی با توجّه به ریشهدار بودن مسئلۀ «#وجود_رابط» در فلسفه علاوه بر اینکه بسیاری از مسائل فلسفی را با آن تبیین میکنند در تشریح و توضیح بسیاری از معارف و آموزههای اعتقادی نیز از این مسئله بهره میبرند.
🔻 ایشان در تفسیر شریف المیزان در ذیل آیه «وَ الَّذِينَ آمَنُوا أَشَدُّ حُبًّا لِلَّه» با استفاده از خواص وجود رابط، حقیقت #عشق و محبّت و تعلّق آن به خداوند متعال را به زیبایی بیان میکنند.
🔆 در ادامه بخشهایی از عبارات ایشان تقدیم میگردد.
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
🌺🌹 حقیقت عشق و محبّت 🌹🌺
🔰 علامه طباطبایی
♨️ من المعاني الوجدانية التي عندنا معنى نسميه بالحب كما في موارد حب الغذاء و حب النساء و حب المال و حب الجاه و حب العلم، هذه مصاديق خمسة لا نشك في وجودها فينا، و لا نشك أنا نستعمل لفظ الحب فيها بمعنى واحد على سبيل الاشتراك المعنوي دون اللفظي، و لا شك أن المصاديق مختلفة، فهل هو اختلاف نوعي أو غير ذلك.
🔅 إذا دققنا النظر في حب ما هو غذاء كالفاكهة مثلا وجدناه محبوبا عندنا لتعلقه بفعل القوة الغاذية، و لو لا فعل هذه القوة و ما يحوزه الإنسان بها من الاستكمال البدني لم يكن محبوبا و لا تحقق حب، فالحب بحسب الحقيقة بين القوة الغاذية و بين فعلها، و ما تجده عند الفعل من اللذة، و لسنا نعني باللذة لذة الذائقة فإنها من خوادم الغاذية و ليست نفسها، بل الرضى الخاص الذي تجده القوة بفعلها
🔅 و من هنا يستنتج أن الحب تعلق خاص و انجذاب مخصوص شعوري بين الإنسان و بين كماله، و قد أفاد التجارب الدقيقة بالآثار و الخواص أنه يوجد في الحيوان غير الإنسان، و قد تبين أن ذلك لكون المحب فاعلا أو منفعلا عما يحبه من الفعل و الأثر و متعلقا بتبعه بكل ما يتعلق به كما مر في حديث الأكل و الفاكهة، و غير الحيوان أيضا كالحيوان إذا كان هناك استكمال أو إفاضة لكمال مع الشعور.
🔅 و من جهة أخرى لما كان الحب تعلقا وجوديا بين #المحب و #المحبوب كانت رابطة قائمة بينهما فلو كان المعلول الذي يتعلق به حب علته موجودا ذا شعور وجد حب علته في نفسه لو كان له نفس و استقلال جوهري.
🔵 و يستنتج من جميع ما مر:
1️⃣ أولا أن الحب تعلق وجودي و انجذاب خاص بين العلة المكملة أو ما يشبهها و بين المعلول المستكمل أو ما يشبهه، و من هنا كنا نحب أفعالنا لاستكمالنا بها و نحب ما يتعلق به أفعالنا كغذاء نتغذى به، أو زوج نتمتع بها، أو مال نتصرف فيه، أو جاه نستفيد به، أو منعم ينعم علينا، أو معلم يعلمنا، أو هاد يهدينا أو ناصر ينصرنا، أو متعلم يتعلم منا، أو خادم يخدمنا، أو أي مطيع يطيعنا و ينقاد لنا، و هذه أقسام من الحب بعضها طبيعي و بعضها خيالي و بعضها عقلي.
2️⃣ و ثانيا: أن الحب ذو مراتب مختلفة من الشدة و الضعف فإنه رابطة وجودية- و الوجود مشكك في مراتبه- و من المعلوم أن التعلق الوجودي بين العلة التامة و معلولها ليس كالتعلق الكائن بين العلل الناقصة و معلولاتها، و أن الكمال الذي يتعلق بواسطته الحب مختلف من حيث كونه ضروريا أو غير ضروري، و من حيث كونه ماديا كالتغذي أو غير مادي كالعلم، و به يظهر بطلان القول باختصاصه بالماديات حتى ذكر بعضهم: أن أصله حب الغذاء، و غيره ينحل إليه، و ذكر آخرون: أن الأصل في بابه حب الوقاع، و غيره راجع إليه.
3️⃣ و ثالثا: أن الله سبحانه أهل للحب بأي جهة فرضت فإنه تعالى في نفسه موجود ذو كمال غير متناه و أي كمال فرض غيره فهو متناه، و المتناهي متعلق الوجود بغير المتناهي و هذا حب ذاتي مستحيل الارتفاع، و هو تعالى خالق لنا منعم علينا بنعم غير متناهية العدة و المدة فنحبه كما نحب كل منعم لإنعامه.
4️⃣ و رابعا: أن الحب لما كانت رابطة وجودية- و الروابط الوجودية غير خارجة الوجود عن وجود موضوعها و من تنزلاته- أنتج ذلك أن كل شيء فهو يحب ذاته، و قد مر أنه يحب ما يتعلق بما يحبه فيحب آثار وجوده، و من هنا يظهر أن الله سبحانه يحب خلقه لحب ذاته، و يحب خلقه لقبولهم إنعامه عليهم، و يحب خلقه لقبولهم هدايته.
5️⃣ و خامسا: أن لزوم الشعور و العلم في مورد الحب إنما هو بحسب المصداق و إلا فالتعلق الوجودي الذي هو حقيقة الحب لا يتوقف عليه من حيث هو، و من هنا يظهر أن القوى و المبادي الطبيعية غير الشاعرة لها حب بآثارها و أفعالها.
6️⃣ و سادسا: يستنتج مما مر أن الحب حقيقة سارية في الموجودات.
📌 المیزان، ج 1 ، ص 409
#علامه_طباطبایی
#المیزان
#معارف
#وجود_رابط
@maarejj
💠 روز مباهله بیانگر این است که بیان و ابلاغ حقیقت چقدر مهم است.
🔰 امام خامنه ای
♨️روز مباهله، روزی است که پیامبر مکرم اسلام، عزیزترین عناصر انسانی خود را به صحنه میآورد. نکتهی مهم در باب مباهله این است: «و انفسنا و انفسکم» در آن هست؛ «و نساءنا و نساءکم» در آن هست؛
🔻 عزیزترین انسانها را پیغمبر اکرم انتخاب میکند و به صحنه میآورد برای محاجهای که در آن باید مایز بین حق و باطل و شاخص روشنگر در معرض دید همه قرار بگیرد. هیچ سابقه نداشته است که در راه تبلیغ دین و بیان حقیقت، پیغمبر دست عزیزان خود، فرزندان خود و دختر خود و امیرالمؤمنین را - که برادر و جانشین خود هست - بگیرد و بیاورد وسط میدان؛
🔻 استثنائی بودن روز مباهله به این شکل است. یعنی نشان دهندهی این است که بیان حقیقت، ابلاغ حقیقت، چقدر مهم است؛ میآورد به میدان با این داعیه که میگوید بیائیم مباهله کنیم؛ هر کدام بر حق بودیم، بماند، هر کدام بر خلاف حق بودیم، ریشهکن بشود با عذاب الهی.
#امام_خامنه_ای
#روز_مباهله
@maarejj
چشم امید.mp3
13.13M
🔰 #محرم
🔻 یا كاشِفَ الْكَرْبِ عَنْ وَجْهِ #الْحُسَیْنِ اِكْشِفْ كَرْبى بِحَقِ اَخْیكَ الْحُسَیْنِ
⭕️ پنج روز تا محرم
#یا_حسین
#علمدار
#لحظه_های_عاشقی
@maarejj
💠 فهم #مطلب_ما نخستین گام در یادگیری گزاره های علمی
🔰محمد مهدی مقدسی
💢 یکی از مهمترین مسائلی که هر طلبه باید به آن توجه داشته باشد شیوه صحیح تحصیل علم است.
🔆 همه ما مشاهده کرده ایم که گاهی با تلاش زیاد نتیجه کم حاصل می شود و این مسئله در طولانی مدت موجب خستگی و ناامیدی از ادامه روند تحصیل می گردد.
🔷 چگونه درس بخوانیم تا در مسیر دستیابی به ملکه اجتهاد حرکت کنیم؟
🔆 یکی از پاسخ هایی که استاد فرحانی در جواب به سوالات اینچنینی بیان می کنند حرکت بر اساس روش صحیح علم آموزی یعنی یادگیری #مطلب_ما سپس #مطلب_هل و پس از آن #مطلب_لم است.
🔻در این نوشته می خواهم با توجه به بیانات استاد مقداری دربارۀ #مطلب_ما توضیح دهم.
🔆 همانگونه که در علم منطق آموخته ایم قبل از تصدیق به یک قضیه ابتدا باید مفاهیم تصوری آن قضیه برای ما معلوم باشد و اگر مفرداتِ تصوری قضیه را به درستی درک نکرده باشیم، یا تصدیقی حاصل نمی شود یا اگر آن را تصدیق کنیم، «اصل موضوع» و تقلیدی خواهد بود.
🔆 در هر علمی اگر می خواهیم گزاره های آن علم را به خوبی بفهمیم و با شناخت کامل آن ها را تصدیق کنیم ابتدا باید تصویر صحیحی از مفاهیم تصوری آن علم داشته باشیم.
🔆 در موضوعات حسی به راحتی می توانیم با استفاده از حواس تصویر آن شیء را درک کنیم، ولی در علوم که غالبا موضوعات مسائل آن غیر حسی است باید با بررسی لوازم مختلف با استفاده از #عقل تصویر دقیقی از آن موضوع در ذهن ترسیم نماییم
🔆 در بسیاری موارد اختلافات نظرهایی که در مسائل یک علم وجود دارد به دلیل عدم تصور صحیح مفردات آن علم است.
🔸 تعداد کمی از نویسندگان هستند که در کتاب هایشان به خوبی #مطلب_ما ی مفردات را توضیح دهند و غالبا به تعریف مختصری اکتفا می کنند. ولی این تعریف برای فهم صحیح کافی نیست و برای پی بردن به زوایای مختلف یک مسئله باید لوازم آن را به خوبی بررسی کنیم.
🔰 شهید مطهری و مرحوم مظفر جزء نویسندگانی هستند که با بیان یک موضوع از جنبه های مختلف سعی می کنند قبل از حکم کردن درباره آن تصویر صحیحی از موضوع در ذهن مخاطب ایجاد کنند.
🔆 برخی تصور می کنند که برای فهم #مطلب_ما هر مسئله باید به ابتدای هر فصل مراجعه کنند و تعاریف لغوی و اصطلاحی آن موضوع را یادبگیرند؛ در حالی که غالبا این تعاریف همه ابعاد مسئله را روشن نمی سازند.
🔴 برای این منظور باید شامّۀ #مطلب_ما یابی داشته باشیم. یعنی با هدف فهم صحیح موضوع ابواب مختلف را بررسی کنیم؛ مثلا در علم اصول هنگامی که می خواهیم تصویر درستی از مسئله «ظهور» به دست آوریم نباید فقط به بحث انواع دلالت و اصول لفظیه اکتفا نماییم بلکه تمام مباحثی که به این موضوع مرتبط است را باید بررسی کنیم که به تعدادی از آنها اشاره می کنم:
🔅 رابطه ظهور با دلالت تصوری و تصدیقی
🔅 ارتباط ظهور با مراد استعمالی و مراد جدی
🔅ظهور مراد استعمالی است یا تطابق مراد استعمالی و مراد جدی؟
🔅ارتباط ظهور و حجیت (چرا در الموجز بیان شد که اگر کلام در معنایی ظهور داشته باشد حتما حجت است و نمی شود کلام ظاهر در معنایی باشد ولی آن ظهور حجیت نداشته باشد؟)
🔅آیا فهم ظهور کلام استدلال پذیر است؟
🔅آیا منطوق غیر صریح و مفهوم در محدوده ظهور کلام است؟
🔅اگر ظهور بدیهی است چرا برای بررسی ظهور جمله شرطیه در مفهوم، با استدلال نتیجه گرفتند که تنها زمانی جمله شرطیه ظهور در مفهوم دارد که «سه جزئیِ علّیِ انحصاری» باشد؟
🔺اینها نمونه ای از پرسش هایی است که در فصل های مختلف باب الفاظ مانند اصول لفظیه، انواع دلالت، مفاهیم، ظهور هیئت امر در وجوب، عام و خاص، مطلق و مقید و ... مطرح می شود و برای به دست آوردن تصویر دقیقی از مسئله ظهور لازم است به آنها پاسخ دهیم.
🔆 همانگونه که مشاهده می کنید در این پرسش ها از #مطلب_هل و #مطلب_لم سوال نمی شود؛ مثلا سوال نمی کنیم که «آیا جمله شرطیه در مفهوم ظهور دارد یا خیر؟» یا «چگونه جمله شرطیه بر مفهوم دلالت می کند؟». بلکه همه سوال ها برای فهم «چیستی» ظهور است.
🔆 در غالب موارد پس از اینکه «چیستی» موضوع را به درستی شناختیم، پاسخ به «هستی» و «چگونگی» بسیار ساده می شود.
💠 شاید بتوان گفت مهمترین مشکل طلاب در طول دوران تحصیل غفلت از این روش منطقی است؛ لذا بسیاری از طلاب مخصوصا هنگامی که وارد درس خارج می شوند با حجم زیادی از اقوال و «ان قلت» و «قلت» ها مواجه می شوند و در بهترین حالت و پس از تلاش فراوان تنها اقوالی را حفظ می کنند و از جهت علمی مقلّد باقی می مانند.
#یادداشت
#روش_تحصیل
@maarejj
7.38M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔰 #محرم
🔻 یا ربَّ #الحُسَین بِحَقِّ #الحُسَین. اِشفِ صَدرَ #الحُسَین بِظُهورِ #الحُجَّة
🔹 #صدای_پای_محرم
⭕️ چهار روز تا محرم
#یا_حسین
#لحظه_های_عاشقی
@maarejj
🔆 #کربلا 🔆
🔹 #مأمن_ملائکه
🔰 قال أبو عبد الله (ع): قال رسول الله ص: ما من شيء مما خلق الله عز و جل أكثر من #الملائكة
و إنه ليهبط في كل يوم أو في كل ليلة- سبعون ألف ملك، فيأتون البيت الحرام فيطوفون به- ثم يأتون رسول الله ص- ثم يأتون أمير المؤمنين (ع) فيسلمون- ثم يأتون #الحسين (ع) فيقيمون عنده- فإذا كان عند السحر وضع لهم معراج إلى السماء ثم لا يعودون أبدا
🔻 هر روز هفتاد هزار ملک پس از طواف بیت الله الحرام و زیارت رسول اکرم و امیرالمومنین #مقیم حرم سید الشهداء می شوند و تا سحر آنجا میمانند و هنگام سحر به آسمان میروند
🔴 هیچ وقت دوباره نوبتشان نمیشود که زائر #کربلا شوند.
💠 اللهم ارزقنا زیارة #الحسین فی الدنیا و شفاعة #الحسین فی الاخرة
#کربلا
#محرم
@maarejj