🔰 تاسوعا؛ روز وفاداری حضرت عبّاس(ع)
تاسوعا از «تسع» گرفته شده است و به معنی نهم و منظور از آن نهم محرّم سال 61 هجری قمری می باشد. ماه محرّم، ماه غم و اندوه اهل بيت(ع) و شيعيان آنهاست و ماه شهادت و يادآورى دلاورى ها و شجاعت ها و ايثارهاى سيّدالشّهدا امام حسين(ع) و ياران باوفاى او در كربلاست. بیشتر اتفاقات مصیبت بار محرم در روز عاشورا اتفاق افتاده است، اما در روز نهم نیز حوادث مهمی اتفاق افتاده است.
✍️ عناوین یادداشت:
تاسوعای حسينی / روز محاصره شدن امام حسین(ع) و یاران ایشان / روز وفاداری حضرت ابوالفضل(ع) / تلاش های زهیر بن قین در غروب تاسوعا / من راز و نياز با محبوب را دوست دارم
📖 مطالعه یادداشت:
makarem.ir/maaref/l/0419807
#حضرت #عباس #تاسوعا
#کربلا #امام_حسین #عاشورا
#امان_نامه #شمر #عمر_بن_سعد
#شب_عاشورا #قمر_بنى_هاشم
#زهیر_بن_قین #حبيب_بن_مظاهر
#حضرت_زینب #حضرت_ابوالفضل
___________
وضعیت دینی حکومت اموی در دوران امام حسین(ع)
✍️ متن اجمالی:
زمان امام حسین(ع) حکومت اسلامى و مقدرات مسلمانان به دست حزب ضد اسلامى بنى امیه افتاده بود. این حزب که پس از سال ها نبرد با پیامبر(ص) در فتح مکه به ظاهر اسلام آورد، با مخفی کردن نفاق خود، پس از رحلت پیامبر(ص) بتدریج در دستگاه حکومت اسلامى نفوذ کرد، تا آن که پس از شهادت علی(ع) با قبضه حکومت توسط معاویه به اوج قدرت رسید. گر چه سران اصلى این حزب، مقاصد خود را در جهت نابودی اسلام، پنهان مى ساختند، اما هم مطالعه اقدامات آنان و هم اعترافاتشان در مجالس خصوصی، پرده از روى مقاصد آنها برداشت.
✍️ متن تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0321382
#ابوسفیان #عثمان_بن_عفان
#معاویه #یزید #هند_جگر_خوار
#نفاق #طلقاء #بنى_امیه #قیام
#امام_حسین #حکومت_اموی
_______________
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#روضه های گرافیکی
▪️پرده ششم: حضرت ابوالفضل العباس علیه السلام
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
#معارف_اسلامی
🔸نگاه «سرخ» و «سبز»، حافظ تشیّع
🔸سیاست ظالمان و ظلم ستیزی آزادگان
🔸اوج عقلانیّت، از قیام عاشورا تا قیام مهدوی
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "ويژگیهای قيام حسینی":
http://mk6.ir/PhLgA
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
🔰 وقایع شب عاشورا به روایت آیت الله العظمی مکارم شیرازی
عاشورا زمانی عظمت و مفهوم ديگرى پيدا مى كند که جزء جزء اين حادثه معنى شود و اصل وقايع عاشورا از منابع معروف و معتبر بیان شود تا پاسخ بسيارى از پرسش هاى مربوط به آن آشكارتر گردد. در این میان وقايع كربلا به ویژه، وقایع شب عاشورا توسط بسيارى از مورخان به نگارش درآمده است. که در ادامه مورد اشاره قرار می گیرد.
✍️ عناوین یادداشت:
یك شب مهلت براى راز و نیاز / خطبه تاریخی امام حسین ( ع ) / تجدید پیمان یاران امام حسین(ع) / مرگ از عسل شیرین تر است / دلدارى حضرت امام حسين(ع) به حضرت زينب كبرى(س) / رؤیای امام حسین (ع) / غسل شهادت
📖 مطالعه یادداشت:
makarem.ir/maaref/l/0419810
#شب_عاشورا #امام_حسین
#حضرت_زینب #مناجات #وفاداری
#حضرت_عباس #حضرت_قاسم
___________
🔰 گزارشی اجمالی از مهم ترین وقایع میدانی روز عاشوراء
به رغم تمام تلاش های امام حسین(ع) برای درگیر نشدن با سپاه کوفه، سرانجام با تکمیل حلقه محاصره جمع کم شمار یاران حضرت و اهل بیت ایشان توسط لشکریان عمر بن سعد و فرا رسیدن صبح روز دهم محرم الحرام سال 61 هـ ق، مشخص شد که این رویارویی به چیزی غیر از یک جنایت خون بار از سوی سپاه یزیدیان ختم نمی گردد.
این از آن رو بود که سپاه کوفه به فرمان عبیدالله بن زیاد، به چیزی جز بیعت امام حسین(ع) با یزید راضی نمی شد و حضرت نیز بارها و بارها اعلام کرده بودند که حتی به قیمت جان خویش، زیر بار چنین بیعت ذلیلانه ای نمی روند.
✍️ عناوین یادداشت:
آرایش میدان نبرد / سخنان امام حسین(ع) و اصحابش پیش از شروع جنگ / پیوستن حُر بن یزید ریاحی به امام(ع) / امام آغاز کننده جنگ نبود / عمر بن سعد، آغاز کننده جنگ / امام حسین(ع) و اقامه نماز در سخت ترین شرایط / حوادث عاشورا در بعداز ظهر و شهادت اصحاب و بنی هاشم / وداع امام حسین(ع) با خانوده خود / جنایت سپاهیان کوفه علیه کودک شیرخوار امام حسین(ع) / شهادت امام حسین(ع) / جسارت لشکر عمربن سعد به پیکر مطهر امام(ع) و سایر شهدا
📖 مطالعه یادداشت:
makarem.ir/maaref/l/0419811
#عاشورا #کربلا #امام_حسین
#شهادت #عزت #نماز #ذلت
#حضرت_عباس #حضرت_زینب
#زهیر #قاسم #شیر_خواره
#ابن_زیاد #عمر_بن_سعد
#شمر #حرمله #سنان
#علی_اکبر #علی_اصغر
#حبیب_بن_مظاهر
#حر_بن_یزید
___________
19.14M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#روضه های گرافیکی
▪️پرده هفتم: حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
هدایت شده از makarem.ir
12.62M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
هدایت شده از makarem.ir
#معارف_اسلامی
🔸سر امام حسین(علیه السلام) در خانه خولی
🔸رفتار با اسیران کربلاء بمانند اسیران بلاد کفر
🔸تاختن اسب بر پیکر امام حسین(علیه السلام)
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "وقایع قیام حسینی":
http://mk6.ir/LbWuT
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
❓ چگونگی برخورد امام سجاد(ع) با امويان؟
✍️ متن اجمالی:
اولين برخورد امام سجاد(ع) و امويان با ابن زياد بود. به درخواست ابن زياد امام(ع) خود را معرفي كرد. ابن زياد با عصبانيت گفت: «مگر خدا علی بن حسین را نکشت؟» امام(ع) فرمود: «برادری داشتم که مردم او را کشتند». ابن زیاد خواست او را بکشد که با اقدام شجاعانه حضرت زینب(س) از این کار منصرف گردید.
برخورد دوم با يزيد در شام است؛ امام(ع) با ايراد خطبه در شام، هم مردم را با حسب و نسب خود آشنا ساخت و هم يزيد را رسوا كرد. يزيد هم جنايت كربلا را به گردن ابن زياد انداخت و كاروان اسرا را با احترام به مدينه فرستاد.
مدتی بعد از واقعه کربلا، مردم مدینه شورش حَرّه را سامان دادند. از نظر امام(ع) حرکت مزبور ماهیت شیعی نداشت، لذا در این حادثه شرکت نکرد. هنگامی که مردم مدینه امویان را از شهر بیرون راندند و مسلم بن عُقبه، حرکت مردم مدینه را سرکوب کرد، با علی بن حسين(ع) به ملایمت برخورد کرد و این به دلیل آن بود که امام در این حرکت شرکت نداشت.
از آنجا که نمیتوان در شرایط مختلف شیوه عمل واحدی را به کار گرفت، وظیفه هر امام در هر موقعیتی متفاوت است؛ بنابراین با توجه به سوابق مناسبات علویان با امویان، امام مورد سوء ظن شدید امویان بود و کوچکترین حرکتی از ناحیه امام، عواقب وخیمی داشت که طبعاً در نظر امام ارزش دست زدن به این اقدامات را نداشته است.
مهمترین اصل دینی- سیاسی که امام سجاد(ع) با استفاده از آن، روزگار سیاسی خود را میگذراند، «تقیّه» بود. سپری که شیعیان در طول تاریخ، با استفاده از آن، حیات خویش را تضمین کرده و ائمه شیعه بارها و بارها توجه بدان را گوشزد شیعه کردهاند.
ملایمت امام در برخورد با امویان، سبب شد تا امام زندگی آزادی در مدینه داشته و کمتر توجه مخالفان را به خود جلب کند و بُعد علمی امام در جهت حفظ دین تجلی بیشتری بیابد.
✍️ متن تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0412575
#امام_سجاد #امام_حسین
#بنی_امیه #ابن_زیاد #یزید
#کوفه #شام #مدینه #مبارزه
#تقیه #کربلا #عاشورا
_______________
🔰 شهادت امام زين العابدين؛ حضرت سجّاد(ع)
علی بن الحسين(ع)، مشهور به «زین العابدین» و «سجّاد»، چهارمین امام شیعه است که بنا به قول مشهور در سال 38 هجری متولد شده است. ایشان در دوران امامت اميرالمؤمنين(ع)، دو سال و در دوران عمويش امام حسن(ع)، 10 سال و با پدرش حضرت حسين(ع)، 10 سال زندگی کردند و مدت زندگانى آن جناب پنجاه و هفت سال بود. در روايت ديگرى است كه در سال 37 هجرى متولد شد و در پنجاه و هفت سالگى در سال 94 هجرى به شهات رسیده است.
جاحظ، از علماى معروف اهل سنت درباره فضایل آن امام همام، مى گفت: «درباره شخصیت على بن الحسین(ع)، شیعه و معتزلى، خارجى و عوام و خواص همه یکسان مى اندیشند و هیچ یک تردیدى در برترى و تقدم او (بر سایرین) ندارند».
یکی از این بیدارگری های آن حضرت بعد از عاشورا خطبه معروف امام سجاد(ع) در مسجد شام در برابر یزید است. هنگامى که حضرت در حضور یزید پیشنهاد سخنرانى داد، یزید مانع شد، جمعى از مردم گفتند: بگذار منبر برود و سخنى از او بشنویم. یزید گفت: اگر منبر برود پایین نخواهد آمد مگر این که من و آل ابى سفیان را رسوا خواهد کرد. به او گفتند: این جوان چه مى تواند بگوید که چنین تأثیرى داشته باشد؟ گفت: «اِنَّهُ مِنْ أَهْلِ بَیْتٍ قَدْ زُقُّوا الْعِلْمَ زَقّا»؛ (او از خاندانى است که از کودکى علم به او آموخته اند). ولى مردم همچنان اصرار کردند و یزید ناچار شد اجازه دهد و امام به منبر رفت و آن خطبه معروف و بى نظیر را خواند و دل ها را تکان داد و چشم ها را گریان ساخت.
امام سجاد(ع) در طول امامت خود با چهار نفر از حاکمان ظالم بنی امیه و دشمنان قرآن و اهل بیت(ع) مواجه بود: يزيد بن معاويه، مروان بن حكم، عبد الملك بن مروان، وليد بن عبد الملك. قسمت مهمى از زندگى آن حضرت در دوران حکومت عبدالملک، خلیفه بى رحم و سفاک اموى و دوران فرماندارى حجاج بر کوفه بود.
در چنین شرایطى نه آزادى زمان حکومت امیرمؤمنان(ع) بود تا دانشمندان و علماى اسلام بتوانند حقایق را بازگو کنند و علاقه مندان به اهلبیت از آنها سخن بگویند و نه ضعف حکومت هاى بنى امیه و بنى عباس در دوران امام باقر و امام صادق(ع) در آن زمان وجود داشت تا بتوانند از آن فرصت استفاده کنند و به نشر علوم اسلام و علوم اهل بیت بپردازند.
با این حال حضرت امام سجاد زین العابدین على بن الحسین(ع)، سکوت اختیار نکردند و از راه هاى دیگر به بیان معارف اسلام و حقایق این دین مبین پرداختند، مبادا فتنه بنى امیه آثار این آئین را بر باد دهد.
یکی از بهترین کارها برای بیان معارف در چنین شرایطی دعا بود؛ چنانکه از پیامبر(ص) نقل شده است: «الدُّعَاءُ سِلَاحُ الْمُؤْمِن»؛ (دعا اسلحه مؤمن است).
امّا حكومت اموى نتوانست چهره تابناك امام را تاب بياورد. آرى تا وقتى خورشيد تابناكى چون وجود امام مى درخشيد، هرگز سنگريزه هاى بى مقدارى چون هشام و وليد و... فرصتى براى خودنمايى نمى يافتند، سرانجام عمّال وليد بن عبد الملك، زهرى كشنده را به امام(ع) خورانيدند و آن اسوه علم و عبادت و تقوى را به شهادت رساندند، در همان سال بسيارى از فقها و شاگردان امام سجاد(ع) نيز چشم از جهان فرو بستند و آن سال را (سنة الفقهاء، سال فقيهان) نامگذارى كردند.
هنگامى که آن حضرت را براى غسل برهنه کردند بر پشت آن حضرت برآمدگى خاصى که نشانه جراحت بود مشاهده کردند و این بر اثر حمل انبان هایى بود که بر دوش مى کشید و به خانه هاى فقرا و مساکین مى برد
از ابوجعفر حضرت باقر(ع) نقل شده است: پدرم على بن الحسين(ع) ناقه اى داشت كه بيست و دو نوبت سوار بر آن به حج رفته بود و حتى يك تازيانه به آن شتر ننواخته بود. بعد از وفات پدرم بود كه يكى از خادمان آمد و گفت: ناقه از طويله گريخته و در بقيع، كنار قبر على بن الحسين گردن بر روى قبر نهاده و نعره مى كشد. گفتم: هر چه زودتر بشتابيد پيش از آنكه مردم آگاه شوند، شتر را بازگردانيد.
✍ متن تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0419815
✍ عناوین یادداشت:
نام، نسب، کنیه و القاب / فضائل امام زین العابدین(ع) از زبان علمای اهل سنّت / امام سجاد(ع) در کربلا و حوادث پس از عاشورا / امام سجاد(ع) بعد از کربلا / شهادت امام سجاد(ع) / تاریخ شهادت امام سجاد(ع) / زینت اهل کرامت و عطوفت
#امام_سجاد #عاشورا #کربلا
#امام_حسین #زین_العابدین
#صحیفه_سجادیه #ابو_الحسن
#علی_بن_الحسين #سيد_العابدين
#حضرت_زینب #امام_باقر #شیعه
___________
❓ نقش قیام عاشورا در رسوائی بنی امیّه
✍️ پاسخ اجمالی:
از آنجا كه بنى اميه به سلطنت خود رنگ دينى مى دادند و به نام اسلام و جانشينى پيامبر بر مسلمین حكومت مى كردند، قيام و شهادت امام حسين(ع) بزرگترين ضربه را بر پيكر اين حكومت وارد آورد و بنی امیه را رسوا ساخت. حركاتی همچون بستن آب، كشتن كودكان، اسير كردن زنان و كودكان خاندان پيامبر و امثال اينها، به رسوايى آنان كمك كرد و يزيد به شدت مورد نفرت عمومى قرار گرفت، به طورى مجبور شد گناه كشتن حسين(ع) را به گردن عبيد الله بن زياد بیندازد.
✍️ پاسخ تفصیلی:
https://makarem.ir/maaref/l/0321441
📖 مطالعه بیشتر با عناوین ذیل:
🔸دستاورد های پیام آوران کربلا
🔸انقراض بنی امیّه ثمره قیام عاشورا
🔸نظر امام سجّاد(ع) درباره پيروز كربلا
🔸نقش قیام عاشورا در رسوائی بنی امیّه
🔸احیای اسلام و آئین حق از ثمرات قیام حسینی
🔸انتشار اخبار کربلاء و تاثیر آن در میان مسلمانان
🔸نخستین قیام پس از شهادت امام حسین(ع) چه بود؟
🔸بیداری و آگاهی امت اسلامی در سایه ی قیام حسینی
🔸آیا وعده نصرت الهی، در قیام امام حسین(ع) محقّق شد؟
makarem.ir/maaref/fa/category/articles/27773
#قیام_عاشورا #شهادت
#امام_حسين #عاشورا
#بنی_امیه #يزيد #ابن_زیاد
#توابین #مختار #کربلا
#یالثارات_الحسین
___________
هدایت شده از makarem.ir
#یادداشت_روز
🔰 زمینه ها، عوامل و ریشه های واقعه عاشورا، از منظر آیت الله العظمی مکارم شیرازی
از اسلام نبوی تا اسلام اموی/ عاشورا، نتیجه سقیفه و انحراف از اسلام نبوی/ اشرافیت قبیله ای /خویشاوند سالاری / تبعیض و نژاد پرستی/ امویان بر مسند قدرت/جلوگیری از بازگشت به جاهلیت، حقیقت قیام عاشوراست
http://mk6.ir/HiGmR
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
هدایت شده از makarem.ir
#معارف_اسلامی
🔸توصیه های حبیب بن مظاهر به اصحاب در شب عاشورا
🔸شهدائی که سرشان به سوی امام حسین(علیه السلام) پرتاب شد؟
🔸همراهی یاران امام حسین(علیه السلام) با ایشان، با علم به شهادت
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "شهداي قيام حسینی":
http://mk6.ir/GlRvT
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
هدایت شده از makarem.ir
#معارف_اسلامی
🔸اصلاح امت، هدف قیام امام حسین(علیه السلام)
🔸احیای حق و از بین بردن باطل، در قیام حسینی
🔸امر به معروف و نهی از منکر، هدف قیام امام حسین(علیه السلام)
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "اهداف قيام حسینی":
http://mk6.ir/OaMbG
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
هدایت شده از makarem.ir
#یادداشت_روز
🔰 بازخوانی رجزهای امام حسین علیه السلام در کربلا از منظر آیت الله العظمی مکارم شیرازی
رجز؛ شیوه ممتاز جنگ روانی / رجزهای امام حسین (علیه السلام)، تجلی روح حماسی عاشورا / رجز اوّل؛ تبیین جبهۀ کفر / رجز دوم؛ اتمام حجت امام حسين(عليه السلام) با دشمن / رجز سوم و چهارم: مرگ با عزّت، بهتر از زندگی با ذّلت است
http://mk6.ir/DjVqQ
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
امام حسین(ع) و بیان اهداف خود در وداع با محمد حنفیّه
✍️ متن اجمالی:
امام حسین(ع) تصمیم خود را برای حرکت از مدینه همراه با اهل و عیال به اطلاع محمد حنفیه رساندند و ماندن برادرشان را در مدینه برای مطلع کردن حضرت را از وضعیت آنجا بلامانع دانستند.
سپس امام(ع) وصیت نامه خود را نوشتند و به محمدبن حنفیه تحویل دادند و در آن بعد از شهادت به توحید و نبوت و معاد، اهداف قیام خود را در ضمن این امور تبیین کردند:
1- اصلاح در امّت پیامبر(ص).
2- امر به معروف و نهى از منکر.
3- رفتار کردن به روش حضرت رسول(ص) و حضرت علی(ع).
✍️ متن تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0323220
مطالعه بیشتر درباره اهداف قیام حسینی:
makarem.ir/maaref/fa/category/articles/27595
#اهداف_قیام_حسینی #امام_حسین
#سیره_رسول_خدا #محمد_حنفیه
#امر_به_معروف #نهى_از_منکر
#احیای_اسلام #اصلاح_امت
_______________
هدایت شده از makarem.ir
#معارف_اسلامی
🔸انحرافات دينی كوفيان زمینه به وجود آمدن حادثه كربلا
🔸مخالفت و بيعت نکردن امام حسين(علیه السلام) با يزيد در تاريخ
🔸کینه امویان از شکست هایشان در دوران رسول الله(صلّی الله علیه وآله)
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "ريشه هاي قيام حسینی":
http://mk6.ir/EjRiH
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
هدایت شده از makarem.ir
#یادداشت_روز
#امام_حسین_علیه_السلام
🔰 واکاوی رجزهای اصحاب عاشورا از منظر آیت الله العظمی مکارم شیرازی
مفهوم شناسی «رجز» / توجه به والدین و طایفه / برخورداری از روحیّه مقاومت / توجّه به پروردگار / امام شناسی / دشمن شناسی / شهادت طلبی؛ مهم ترین رجز آیینه داران کربلا
http://mk6.ir/SgNrA
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
معاویه از زمینه سازان حادثه عاشورا
✍️ متن اجمالی:
در دوران بیست ساله خلافت معاویه حوادثى اتّفاق افتاد که مقدّمات پدید آمدن ماجراى کربلا را فراهم ساخت. ستم ها، بدعت ها، نقض صلح نامه امام حسن(ع)، نصب منافقان در پست های حساس، تحریم ذکر فضائل حضرت علی(ع) و سب و دشنام به ایشان، به شهادت رساندن امام مجتبی(ع)، کشتن شیعیان به بهانه های مختلف و زمینه سازى براى خلافت فرزند فاسدش یزید و اصرار یزید براى بیعت گرفتن از همه مسلمین به عاشوراى سال 61 منتهى گردید.
✍️ متن تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0323259
مطالعه بیشتر:
makarem.ir/maaref/fa/category/articles/27735
#امام_حسین #عاشورا #کربلا
#امام_علی #امام_حسن #شیعه
#معاویه #یزید #بدعت #بیعت
#صلح_نامه #خلافت #ستم #سب
_______________
❗️ منافات آیه «ادْعُوني أَسْتَجِبْ لَكُمْ»، با گفتن «يا رسول الله، یا محمد، يا علی، یا حسین و ...»!
⁉️ با توجه به اين كه خداوند فرموده «ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ»؛ (مرا بخوانيد تا ـ دعای ـ شما را اجابت کنم!)، آیا گفتن «يا رسول الله، يا علي، يا حسين و...» سبب شرك نمی شود؟!
✍️ پاسخ اجمالی:
🔹 اولا: نمى توان گفت هر ندا و درخواستى عبادت و پرستش است؛ چرا که در قرآن مجيد لفظ «دعوت» در مواردى به كار رفته است كه هرگز نمى توان گفت مقصود از آن عبادت است. نیز دعا در مجموع آيات مورد استناد وهابی ها علیه شیعه، انصراف به «عمل بت پرستان» دارد و ارتباطی با «توسّل» شیعیان ندارد و خود آيات ياد شده گواه روشن هستند كه مقصود از «دعوت» در آنها، مطلق درخواست و طلب حاجت نيست، بلكه «دعوت عبادت و پرستش» است.
🔹 ثانیا: زمزمه کردن عباراتی چون «یا رسول الله» و «یا علی» و «یا حسین» و طلب یاری از وجود مقدس ایشان اصطلاحا «توسل» نامیده می شود و توسل امری مشروع است. شخص متوسّل در واقع خواسته خود را از خدای متعال طلب می کند و فقط احترام و جایگاه انبیاء و اولیاء را نزد خدای متعال، واسطه ای برای جریان یافتن کرامات و فیض های الهی قرار می دهد.
🔹 ثالثا: مستقلّ در تأثير، تنها ذات پاك خداست و در توسل نیز چیزی جای خدا را نمی گیرد. انسان استغاثه کننده، تنها زمانی عملی مشرکانه و کفر آمیز مرتکب شده است که ایجاد امور را به دست عاملی مستقل از خداوند بداند. اگر کسی بر این باور باشد مشرک یا کافر شده است؛ امّا اگر به تبعی و اکتسابی بودن عمل ولیّ یا پیامبر خدا باور داشته باشد، ایرادی نخواهد داشت.
🔹 رابعا: ندا و تخاطب با اولیا و انبیا هیچ اشکالی ندارد؛ زیرا: گاهی از آنها می خواهیم برای ما استغفار کنند، که می توان نمونه هایی را از قرآن مجید در مشروعیت آن یافت. گاهی این ندا و تخاطب در واقع التماس مستقیم از خداوند به احترام این نام هاست. گاهی نیز ما از آنها می خواهیم که حاجت های ما را از خداوند طلب کنند، چون آنها خود اسباب و محل فیض الهی هستند. هیچ کدام از این حالات شائبه شرک ندارند.
✍️ پاسخ تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0415601
📖 مطالعه بیشتر درباره «توحيد در عبادت»:
makarem.ir/maaref/fa/category/articles/27181
#توحید #شرک #توسل
#شفاعت #عبادت #دعا
#یا_محمد #يا_علی #یا_حسین
#دعوت #شیعه #وهابی
#وسیله #انبیاء #اولیاء
_________________
هدایت شده از makarem.ir
#معارف_اسلامی
🔸تاریخچه بنای شهر کوفه
🔸روحیّه سرکشی مردم کوفه
🔸علت سستی کوفیان در امر جهاد
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "کوفیان":
http://mk6.ir/UoDdB
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
⚫️ سقیفه و انحراف در تعیین جانشین
✍️ متن اجمالی:
یکی از نتایج سقیفه، تبدیل خلافت الهی، که اعتبارش از نصّ و تعیین مستقیم خدا و رسولش نشأت می گرفت، به یک امر عادی بشری بود. در نظام اجتماعی، اگر قانونی شکسته شد، تضمینی وجود ندارد که اصل های دیگر، شکسته نشود. به همین دلیل، پس از سقیفه، انتخاب خلیفه از هیچ قانونی پیروی نکرد. روزی در بین مشاجره انصار و چند نفر از قریش، روزی با وصیت خلیفه اول، روزی با شورای شش نفری و روزی هم معاویه برای یزید بیعت گرفت. این محصول نهال شومی است که در سقیفه غرس شده بود.
✍️ متن تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0322038
📖 مطالعه بیشتر در شاخه سقیفه:
makarem.ir/maaref/fa/category/articles/27757
makarem.ir/maaref/fa/category/specials/111875
#انصار #مهاجر #قریش
#ابوبکر #عمر_بن_خطاب
#سقیفه #خلافت #انحراف
#خلافت_الهی #ریاست_قبیلگی
_________________
«عمران و آباداني» و «اتمام حجت» هدف از هبوط آدم(ع) به زمین
✍️ متن اجمالی:
امام علی(ع) در خطبه 91، به هدف از فرستادن آدم(ع) به زمین اشاره کرده می فرماید: «خداوند آدم(ع) را بعد از توبه از بهشت فرو فرستاد تا با كمك نسل خود، زمين را آباد سازد و حجّت را بر بندگانش، اقامه كند».
تعبير به عمران و آبادسازى به وسيله آدم(ع) و نسل او نشان مى دهد كه بايد هدف همه انسان ها عمران و آبادى زمين باشد، نه تخريب آن با جنگ ها و اختلافات ويرانگر. نكته ديگر مسئله اتمام حجّت بر بندگان است.
گر چه خداوند به انسانها عقل داده ولى به آن اكتفا نفرموده و با فرستادن پيامبران و نزول كتاب هاى آسمانى، حجّت را بر بندگانش تمام كرده است.
✍️ متن تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0415780
📖 مطالعه بیشتر در شاخه حضرت آدم(ع):
makarem.ir/maaref/fa/category/articles/27398
#امام_علی #حضرت_آدم
#بهشت #زمین #هبوط
#اتمام_حجت #آبادانی
_________________
❓ علت اظهار پشیمانی یزید از کشتن امام حسین(ع)؟
✍️ پاسخ اجمالی:
به يقين عقب نشينى يزيد و تغيير موضع سياسى او، بر اثر خطبه هاى افشاگرانه حضرت زينب(س) و امام سجاد(ع) در شام و بيدارى مردم بود، وگرنه هرگز يزيد با آن سابقه و آن كلمات مسرّت و کفر آميزى كه در آغاز بر زبان راند، از كار خود پشيمان نبود و از اين رو، پسر مرجانه و ديگر فاجعه آفرينان حادثه كربلا را هرگز محاكمه و مجازات نكرد و همچنان آنان را بر مناصبشان باقى گذاشت.
✍️ پاسخ تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0323083
#امام_حسین #امام_سجاد
#حضرت_زينب #عاشورا
#کربلا #شام #یزید
________________
❓ روایاتی که در مذمت مختار وارد شده است چقدر ارزش دارند؟
✍️ پاسخ اجمالی:
روایاتی که دربارۀ مذمت مختار در کتب روایی و رجالی ذکر شده پنج روایت است؛ سند سه روایت به طور جدّی ضعیف است و روایت چهارم مرسل است و متن روایت پنجم هم دچار تحریف است. اگر اقوال ائمه(ع) را ملاحظه کنیم، می فهمیم که مختار از پیشگامان مجاهدانی است که خداوند جل جلاله آنها را ستوده است. واضح است که دشمنان مختار برایش عیوبی را ساختند تا او را از قلوب شیعه دور کنند.
✍️ پاسخ تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0325582
📖 مطالعه بیشتر درباره مختار:
makarem.ir/maaref/fa/category/articles/27923
#امام_حسین
#کربلا #عاشورا
#مختار #قیام_مختار
#یالثارات_الحسین
___________
🔰 تبدیل تهدید به فرصت؛ درس بزرگ جنگ احزاب(غزوه خندق)
✍️ متن اجمالی:
یکی از غزوات مهم رسول خدا(ص) و مجاهدت های بزرگ مسلمانان صدر اسلام که نقطه عطفی در تاریخ نبرد های حکومت نوپای اسلام در یثرب به شمار می رود، «غزوه خندق» یا «جنگ احزاب» است. در این جنگ همه دشمنان حکومت نوپای مدینه با همه امکانات و ساز و برگ خود، با هدف نابودی اساس اسلام، به تقابل با رسول خدا و شهر بی پناه مدینه آمده بودند. امّا در اوج نگرانی ها و ناامیدی ها شکست سنگینی برای دشمنان مهاجم پیش آمد که زمینه شکست های بعدی آنها را فراهم و پایه های حکومت مدینه را تقویت کرد.
✍️ عناوین یادداشت:
مقدمه / زمینه های شکل گیری جنگ احزاب / حفر خندق به عنوان یک استراتژی نظامی / ساحت جنگ، ميدان بزرگ آزمايش / حساسیت ها و سختی های جنگ احزاب / پيكار تاريخى حضرت على(ع) با عمرو بن عبد ود / شکاف افكنى در لشكر دشمن! / اقدامات نظامى و سياسى پيامبر در ميدان نبرد / پایان جنگ خندق با یاری غیبی الهی / پيامدهاى جنگ احزاب
📖 مطالعه یادداشت:
makarem.ir/maaref/l/0419871
#رسول_خدا #حضرت_علی
#فرصت #تهدید #مدینه
#خندق #جنگ_احزاب #آزمایش
#توکّل #ایمان #مدینه #خندق
#غزوه_خندق #امداد_غیبی
#سلمان_فارسی #تدبیر
#آیت_الله_مکارم_شیرازی
_________________
❓ سیمای مختار در روایات اهل بیت؟
✍️ پاسخ اجمالی:
در روایات اهل بیت درباره مدح مختار آمده است که: او قاتیلین ما را کشت و خون ما را مطالبه کرد؛ او خانه های ما را بنا کرد و دشمنان ما را کشت؛ بیوه زنان ما را شوهر داد و حق ما را گرفت و...؛ و دعاهایی مثل خدا او را رحمت کند، به او جزای خیر دهد و... درباره او گفته اند.
✍️ پاسخ تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0325444
#اهل_بیت #مختار #قیام_مختار
#یالثارات_الحسین #قتل_قتلتنا
#طلب_بدمائنا #زوج_اراملنا
#جزى_الله_المختار_خیرا
___________
هدایت شده از پاسخ به شبهات
🔰 شهادت امام زين العابدين؛ حضرت سجّاد(ع)
علی بن الحسين(ع)، مشهور به «زین العابدین» و «سجّاد»، چهارمین امام شیعه است که بنا به قول مشهور در سال 38 هجری متولد شده است. ایشان در دوران امامت اميرالمؤمنين(ع)، دو سال و در دوران عمويش امام حسن(ع)، 10 سال و با پدرش حضرت حسين(ع)، 10 سال زندگی کردند و مدت زندگانى آن جناب پنجاه و هفت سال بود. در روايت ديگرى است كه در سال 37 هجرى متولد شد و در پنجاه و هفت سالگى در سال 94 هجرى به شهات رسیده است.
جاحظ، از علماى معروف اهل سنت درباره فضایل آن امام همام، مى گفت: «درباره شخصیت على بن الحسین(ع)، شیعه و معتزلى، خارجى و عوام و خواص همه یکسان مى اندیشند و هیچ یک تردیدى در برترى و تقدم او (بر سایرین) ندارند».
یکی از این بیدارگری های آن حضرت بعد از عاشورا خطبه معروف امام سجاد(ع) در مسجد شام در برابر یزید است. هنگامى که حضرت در حضور یزید پیشنهاد سخنرانى داد، یزید مانع شد، جمعى از مردم گفتند: بگذار منبر برود و سخنى از او بشنویم. یزید گفت: اگر منبر برود پایین نخواهد آمد مگر این که من و آل ابى سفیان را رسوا خواهد کرد. به او گفتند: این جوان چه مى تواند بگوید که چنین تأثیرى داشته باشد؟ گفت: «اِنَّهُ مِنْ أَهْلِ بَیْتٍ قَدْ زُقُّوا الْعِلْمَ زَقّا»؛ (او از خاندانى است که از کودکى علم به او آموخته اند). ولى مردم همچنان اصرار کردند و یزید ناچار شد اجازه دهد و امام به منبر رفت و آن خطبه معروف و بى نظیر را خواند و دل ها را تکان داد و چشم ها را گریان ساخت.
امام سجاد(ع) در طول امامت خود با چهار نفر از حاکمان ظالم بنی امیه و دشمنان قرآن و اهل بیت(ع) مواجه بود: يزيد بن معاويه، مروان بن حكم، عبد الملك بن مروان، وليد بن عبد الملك. قسمت مهمى از زندگى آن حضرت در دوران حکومت عبدالملک، خلیفه بى رحم و سفاک اموى و دوران فرماندارى حجاج بر کوفه بود.
در چنین شرایطى نه آزادى زمان حکومت امیرمؤمنان(ع) بود تا دانشمندان و علماى اسلام بتوانند حقایق را بازگو کنند و علاقه مندان به اهلبیت از آنها سخن بگویند و نه ضعف حکومت هاى بنى امیه و بنى عباس در دوران امام باقر و امام صادق(ع) در آن زمان وجود داشت تا بتوانند از آن فرصت استفاده کنند و به نشر علوم اسلام و علوم اهل بیت بپردازند.
با این حال حضرت امام سجاد زین العابدین على بن الحسین(ع)، سکوت اختیار نکردند و از راه هاى دیگر به بیان معارف اسلام و حقایق این دین مبین پرداختند، مبادا فتنه بنى امیه آثار این آئین را بر باد دهد.
یکی از بهترین کارها برای بیان معارف در چنین شرایطی دعا بود؛ چنانکه از پیامبر(ص) نقل شده است: «الدُّعَاءُ سِلَاحُ الْمُؤْمِن»؛ (دعا اسلحه مؤمن است).
امّا حكومت اموى نتوانست چهره تابناك امام را تاب بياورد. آرى تا وقتى خورشيد تابناكى چون وجود امام مى درخشيد، هرگز سنگريزه هاى بى مقدارى چون هشام و وليد و... فرصتى براى خودنمايى نمى يافتند، سرانجام عمّال وليد بن عبد الملك، زهرى كشنده را به امام(ع) خورانيدند و آن اسوه علم و عبادت و تقوى را به شهادت رساندند، در همان سال بسيارى از فقها و شاگردان امام سجاد(ع) نيز چشم از جهان فرو بستند و آن سال را (سنة الفقهاء، سال فقيهان) نامگذارى كردند.
هنگامى که آن حضرت را براى غسل برهنه کردند بر پشت آن حضرت برآمدگى خاصى که نشانه جراحت بود مشاهده کردند و این بر اثر حمل انبان هایى بود که بر دوش مى کشید و به خانه هاى فقرا و مساکین مى برد
از ابوجعفر حضرت باقر(ع) نقل شده است: پدرم على بن الحسين(ع) ناقه اى داشت كه بيست و دو نوبت سوار بر آن به حج رفته بود و حتى يك تازيانه به آن شتر ننواخته بود. بعد از وفات پدرم بود كه يكى از خادمان آمد و گفت: ناقه از طويله گريخته و در بقيع، كنار قبر على بن الحسين گردن بر روى قبر نهاده و نعره مى كشد. گفتم: هر چه زودتر بشتابيد پيش از آنكه مردم آگاه شوند، شتر را بازگردانيد.
✍ متن تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0419815
✍ عناوین یادداشت:
نام، نسب، کنیه و القاب / فضائل امام زین العابدین(ع) از زبان علمای اهل سنّت / امام سجاد(ع) در کربلا و حوادث پس از عاشورا / امام سجاد(ع) بعد از کربلا / شهادت امام سجاد(ع) / تاریخ شهادت امام سجاد(ع) / زینت اهل کرامت و عطوفت
#امام_سجاد #عاشورا #کربلا
#امام_حسین #زین_العابدین
#صحیفه_سجادیه #ابو_الحسن
#علی_بن_الحسين #سيد_العابدين
#حضرت_زینب #امام_باقر #شیعه
___________