💠مراقبه داشته باش؛ آقا خودشا تشريف مي آورند!
در تبريز مجتهد جليل القدري بود به نام آيت الله آقا ميرزا رضي تبريزي (رضوان الله عليه) كه در زمان ابتداء طلبگي بنده، ايشان مرحوم شدند.
كتابي است به نام «مطارح الانظار في طبقات اطباء الاعصار» تاليف ميرزا عبدالحسين خان فيلسوف الدوله، كتاب كميابي است. مؤلف كتاب، برادر آقا ميرزا رضي ميباشد.
از ثقات شنيدم كه وقتي ايشان به قم آمده بودند و مهمان امام خميني شده بودند، ايشان به خانواده شان فرموده بودند: اين مهمان ما كسي است كه با دلگرمي ميشود از او تقليد كرد! و اين كلام ايشان به خوبي دلالت بر عظمت علمي و عملي آقاميرزا رضي دارد.
مرحوم آقا ميرزا رضي گفته بود:
ما در منزلمان كار بنايي داشتيم؛ عده اي كار ميكردند. در ميان كارگرها يك نفر بود كه معلوم بود با ديگران فرق دارد. دنبال بهانه اي ميگشتم كه با او سر صحبت را باز كنم. براي كار، نياز به نردبان بلندي داشتيم كه آن را كرايه نموديم و پس از اتمام كار بنا شد آن كارگر، نردبان را ببرد و تحويل دهد.
وقتي رفت و برگشت، مقداري بيش از معمول طول كشيد؛ چون حدود مسافت را ميدانستم. ديدم بهانه اي است براي صحبت كردن، به او گفتم: چه شد كه مقداري طول كشيد؟!
با يك متانتي جواب داد: چون نردبان بلند بود و ممكن بود كه به ديوار خانه هاي مردم اصابت كند و من مديون شوم، لذا با احتياط بيشتري حركت كردم؛ به همين جهت مقداري بيشتر طول كشيد.
فصل تابستان بود و آفتاب دير غروب ميكرد. هنگام ظهر كه كارگرها براي تهيه غذا و صرف نهار متفرق شدند، او اول وقت به سراغ نماز رفت و با حالت توجه خاصي نماز ميخواند.
وقتي تكبير ميگفت، من شديداً تحت تأثير قرار ميگرفتم، بدنم گويا به لرزه ميافتاد!
نماز كه تمام شد، رفتم به او گفتم: شما بعد از اتمام كار، باز هم وقت براي نماز خواندن داشتي، چرا درزمان كار من، نماز ميخواني؟
در جواب من فقط اين را خواند:
و ان المساجد لله فلا تدعوا مع الله احدا
«و مساجد مخصوص خداوند است پس نبايد با خدا احدي غير او را پرستش كنيد».
با اين جواب او، گويا پاهايم لرزيد و نتوانستم خود را كنترل كنم، همانجا نشستم و فهميدم شخص فوق العاده اي است.
از او عذرخواهي كردم و گفتم: غرضم از اين مطالب اين بود كه خواستم مقداري با تو صحبت كنم. حالا بگو امام زمان - عج الان كجا هستند؟!
گفت: حضرت در تبريز تشريف داشتند؛ يك ساعت است كه اين شهر را ترك نموده اند.
گفتم: چكار كنم كه خدمتشان برسم، راهش چيست؟!
گفت: يك مقداري به خودت رسيدگي كن، مراقبه داشته باش؛ آقا خودشا تشريف مي آورند! پس از آن صحبت هم ديگر او را نديدم!
#قطره_از_دریا_علما
https://eitaa.com/moballeghan
📝 هنگامی که از مردم سؤال شود اگر بچه ای مُهر نماز را از جلوی نمازگزار بر دارد و برود و یا کسی مُهر نماز را با پایش از جلوی نمازگزار به فاصله ی دوری پرت کند وظیفه نمازگزار چیست؟ گاه پاسخ می دهند : باید بر پشت دست یا ناخن های انگشتان دست به ویژه ناخن شست خود سجده کند و حال آنکه بسیاری از مراجع تقلید مانند امام خمینی(ره) می فرمایند :
✍نمازگزار در چنین شرایطی باید به ترتیب زیر عمل کند:
1-اگر چیزی که سجده بر آن صحیح است داشته باشد. مثلا تکه ی کاغذی در جیب خود دارد باید بر آن سجده کند.
2- چنانچه چیزی که سجده بر آن صحیح است نداشته باشد و وقت نماز نیز تنگ نباشد. باید نماز را بشکند و دوباره نماز خود را با مُهر یا چیزی که سجده بر آن صحیح است بخواند.
3-اگر وقت نماز تنگ است به طوری که فراهم کردن مُهر موجب قضای نمازش می شود باید نمازگزار بر لباسش سجده کند اگر از جنس پنبه یا کتان است.
4-اگر لباسش از جنس دیگری غیر از پنبه و کتان است باید بر همان چیز سجده کند.
5- چنانچه آن هم ممکن نباشد باید بر پشت دست خود سجده کند.
6- اگر آن هم امکان ندارد باید بر چیز معدنی مانند انگشتر عقیق سجده کند.
◀️نکته ی قابل توجه این که در صورتی که وقت نماز وسعت دارد و نماز گزار چیزی را که سجده بر آن صحیح است ندارد، ولی مُهر نماز در فاصله نزدیکی در حدود یک یا دو قدمی نمازگزار وجود داشته باشد باید با رعایت جهت قبله و نگفتن ذکرهای نماز به طرف مهر نماز حرکت کند و سپس نمازش را ادامه دهد.
📚توضیح المسائل مراجع، ج 1، ص 611، م 1087 ؛ عروة الوثقی، ج 1، ص 72
#احکام
https://eitaa.com/moballeghan
💠 آیا زوجینی که چهار ماه از هم دور باشن ،اگر بعداز مدت یابیشتر بخوان زناشویی داشته باشند، نیاز به خواندن صیغه عقد لازم است ؟
پاسخ :
زن وشوهر اگر 50 سال هم از یکدیگر دور باشند،باز هم زن وشوهر ومحرم یکدیگر هستند وبرای زناشویی نیاز به عقد جدید ندارند.
همچنین زن نمی تواند با توجیه دوری از همسر و نداشتن روابط زناشویی ، با شخص دیگری صیغه محرمیت بخواند .
#شبهات
https://eitaa.com/moballeghan
💠چکار کنم که شهوتم را بتوانم کنترل کنم ؟
جواب: كنترل غريزه شهوت به دو صورت ممكن است تحقق پذيرد:
1. با وجود تحريكات مختلف، انسان بخواهد با ميل تحريك شدهاش مقابله نمايد و به سوى گناه نرود. چنين كارى به غايت دشوار است.
2. پرهيز از صحنهها و كارهايى كه به تحريك اين غريزه مىانجامد مانند:
الف) پرهيز از فكر و ترسيم صحنههاى محرّك در ذهن و خيال.
ب) دورى از نگاهها و مناظر تحريكآميز.
قرآن در دو آيه متوالى دستور به اغماض و نگهدارى چشم از نگاه حرام و هوس آلود، داده و مىفرمايد:
«به مومنان بگو ديدههاشان را از نامحرمان فرو نشانند». «1» ج) اجتناب از گفت و گوها و نشستهاى غفلت زا و معاشرت با دوستان ناباب و گوش سپردن به سخنان تحريكآميز.
د) پرهيز از پرخورى و بى نظمى در خوردن.
ه) اشتغال به ورزش و سرگرمىهاى مفيد.
و) تلاوت قرآن و تفكر در مضامين آن.
لازم بذکر است که اولین چیزی که محرک شهوت میباشد فکر است پس ابتدائا ورودی های ذهن باید کنترل شود و در مرحله بعد فکر و ذهن را آنقدر درگیر مسائل وقت گیر کردن که فرصتی برای فکر به محرکات جنسی نداشته باشد . مبلغین گرامی اهمیت فکر و ذهن را متذکر شده و به مُراجع حتما پیشنهاد تنظیم کارهایی که وقت خلوت ذهنی را از بین میبرد بدهند .
#شبهات
https://eitaa.com/moballeghan
❇️ وقتی آخوند خراسانی بدون پیراهن کلاس می رود
مرحوم آخوند خراسانى در زمان تحصیل یک پیراهن بیشتر نداشت و روزى یگانه پیراهنش را شسته بود و منتظر بود تا خشک شود،...
💠 آیه: هَلْ يَسْتَوِي الَّذِينَ يَعْلَمُونَ وَالَّذِينَ لَا يَعْلَمُونَ زمر/9
آیا دانایان با نادانان مساویند؟
💠 حکایت؛ مرحوم آخوند خراسانى در زمان تحصیل یک پیراهن بیشتر نداشت و روزى یگانه پیراهنش را شسته بود و منتظر بود تا خشک شود، هنگامی که موقع درس فرا رسید، هنوز پیراهنش خشک نشده بود، او که برای درس اهمیت زیادی قائل بود، بخاطر آنکه از درس استاد محروم نگردد قباى خود را پوشید و مچهاى آستین را بست و در حالیکه عبا را به دور خود پیچیده بود وارد مجلس درس شیخ اعظم شد و در گوشه اى نشست و به سخنان استاد گوش داد و پس از اتمام درس به سرعت به سوى منزل خود رفت زیرا نمى خواست کسى متوجه آن وضع گردد.
ظهر آن روز کسى درب حجره را زد، وقتى آخوند محمد کاظم در را باز کرد شیخ مرتضى انصارى را دم در دید، استاد به شاگرد خود سلام کرد و بقچه اى از زیر عباى خود بیرون آورد و آن را به دست او داد و با قیافه و لحنى که سرشار را از محبت بود گفت : از اینکه در این وقت مزاحم شده ام معذرت مى خواهم، من مى توانستم برای شما پیراهن نویى تهیه کنم اما دلم مى خواهد پیراهن خود را به شما بدهم و امیدوارم با قبول آن مرا خوشحال کنید.
شیخ آنگاه به سرعت از حجره شاگرد خود دور شد بطورى که آخوند نتوانست از لطف استاد خود سپاسگزارى کند و وقتى بقچه را باز کرد، دید که شیخ دو دست از پیراهنهاى خود را براى او آورده است. 1
هرکه از آموختن ندارد ننگ
گل برآرد ز خار و لعل از سنگ2
📚پی نوشت :
1. با اقتباس و ویراست از کتاب داستانهای علماء
2. نظامی
#کلام_وحی
https://eitaa.com/moballeghan
💠 یاری برادر مومن
علامه مجلسى نقل مى كند كه ابن مهران گفت: در محضر مولایم حسین بن على (ع)، نشسته بودم كه مردى آمد و عرض كرد: اى فرزند رسول خدا؛ فلانى از من طلبى دارد و مىخواهد، مرا به زندان افكند. حضرت فرمود: به خدا سوگند! نزد من، هیچ پولى نیست تا بدهى تو را بپردازم. عرض كرد: با او صحبت فرما شاید راضى شود. فرمود: هیچ آشنایى با او ندارم [نمىپذیرد]؛ امّا از پدرم امیرمؤمنان علی (ع)، شنیدم كه مىفرمود: رسول خدا (ص) فرمود: هركس در راه تأمین نیاز برادر مؤمن خود تلاش كند، گویى كه نه هزار سال، خدا را پرستش نموده، در حالىكه روز را، روزه داشته و شب را، به بیدارى سپرى كرده است.
همچنین كلینى با سند خود از صفوان جمال نقل مىكند كه گفت: خدمت امام صادق (ع) نشسته بودم كه مردى از اهل مكّه، به نام میمون وارد شد. جهت دیر كرد اجاره منزل خود كه توان پرداخت آنرا نداشت، از آن جناب دادرسى نمود. پس حضرت به من فرمود: برخیز و برادرت را یارى كن. برخاستم و همراه میمون، رهسپار شدیم، خدا اجاره او را فراهم فرمود و پرداخت شد. به جاى خود برگشتم؛ امام صادق (ع) پرسید: با حاجت برادر خود، چه كردى؟ عرض كردم: پدر و مادرم به فدایت؛ خدا فراهم نمود و پرداخت شد. پس حضرت فرمود: بدان اینكه برادر مسلمان خود را یارى رسانى، نزد من از یك هفته طواف خانه خدا كه به آن دست به كار شده باشى، محبوبتر است.
📚 منابع:
1-علامه مجلسی، بحار الأنوار ج 74: 315.
2-کلینی، الكافی ج 2: 198.
#در_محضر_اهلبیت
https://eitaa.com/moballeghan