▪️کسی از بهاءالدین نقشبند پرسید: سلسله حضرت شما به کجا رسد؟
▪️فرمود: «از سلسله، کسی به جایی نرسد».
@mohamad_hosein_tabatabaei
آبروی اهل دل از خاک پای مادر است
هرچه دارند این جماعت از دعای مادر است
آن بهشتی را که قرآن میکند توصیف آن
صاحب قرآن بگفتا زیر پای مادر است...
از دم روحالقدس، عیسی پدید آمد اگر
باز هم پرورده در ظلّ همای مادر است
#رضا_موید_خراسانی
@mohamad_hosein_tabatabaei
▪️دوستان! ما که نمیتوانیم سرنوشت و برنامهی نظام هستی را دگرگون کنیم و میبینیم که هر يک از اعضای اين نظام در کمال استواری به کار خویشتن سرگرمند و به ما گوش نمیدهند و به بدگوییها اعتنایی ندارند و ستایش و نکوهش در آنها اثری نمیگذارد.
▪️پس چه بهتر که از امروز تصمیم بگیریم که دیگر دهان به ژاژخایی و بیهودگی در برابر نظام هستی باز نکنیم. شاید از این دهان بستن، دری باز شود و از آن در، دستی جایزه ای گرانقدر به ما بدهد.
◾️دروس معرفت نفس
عـــــلامه #حســـن_زاده_آمــلی◾️
@mohamad_hosein_tabatabaei
▪️مجاهدان در راه خدا نزد خدا جایگاهی رفیع دارند و تکریم آنان بر مسلمانان لازم است و این تکریم به جهت ارزش جهاد است که ذروة الإسلام (قله اسلام) نامیده شده و مجاهدان نیز در ردیف اولیای الهی دانسته شده اند که حضرت امیرمؤمنان سلام الله علیه در وصف آنان فرمودند:«جهاد دری از درهای بهشت است که خدا آن را برای اولیای خاص خود گشوده است»
◾️ #نهج_البلاغه خطبه ۲۷
#مفاتیح_الحیاة ص ۳۸۹◾️
آیت الله #جوادی_آملی
@mohamad_hosein_tabatabaei
🔳 إنَّـا لِـلَّـهِ وَ إِنَّـا إِلَـیْـهِ رَاجِـعُـونَ
▪️شهادت مظلومانه تعدادی از هموطنان عزیزمان در حادثه تروریستی زائران گلزار شهدای کرمان تسلیت عرض مینماییم.
@mohamad_hosein_tabatabaei
☑️سخن علامه حسن زاده آملی قدس سره درباره ماه رجب، ماه ولايت:
▪️شهر مبارک ولايت به شما روى آورده، ان شاء الله از رجبيون بوده باشيد.
▪️كسانى كه میخواهند مقامات ليالى قدر و شهرالله را ادراک كنند، از ابتداى شهر ولايت، كه ماه رجب است، خودشان را آماده مىكنند، بعد از شهر ولايت، شهر رسول الله است و بعد از آن شهرالله است، غرض از اول ماه رجب، رجبيون اهل ولايت، كسانى كه میخواهند ادراک شهرالله كنند، خودشان را مواظب و مراقبند كه عمده آن است كه اين حقايق در آدم تحقق يابد.
▪️اينها كه میخوانيم عرفان نظرى است. خواندن درس طب چيزى است، اما عملیاش چيز ديگر است. آن دانستن فرمول و قواعد و فراگرفتن حرفى است، و اجرا كردن در مقام عمل حرفى است ديگر. عرفان عملى ورزيده شدن و ورزش كردن و پياده كردن در متن ذات خود، و چشيدن و يافتن است، غير از عرفان نظرى كه آگاهى به مفاهيم اسماء و عبارات بوده و دانايى مفهومى است و غير از آن دارايى حقيقى است.
▪️خداوند، إن شاءالله، شما را مؤيد بدارد، جانى پيدا كنيد كه اگر كتاب و اصطلاح و الفاظ را كنار بگذاريد زبان حال شما اين بوده باشد:
▪️من آنچه خواندم همه از ياد من برفت
الا حديث دوست كه تكرار مى كنم
يك وجود قرآنى و يك انسان الهى شويد و بچشيد و بياييد و برسيد كه:
☘ايام خوش آن بود كه با دوست به سر شد
☘باقى همه بى حاصلى و بى خبرى بود
▪️اگر چنانچه اين كتابها و درس و بحث آدم را براى ابدش درست نسازد اين تلاشها بیفايده است. تأمل در ابد بفرماييد؛ ابد، يعنى هستيم كه هستيم. داريم خودمان را در اين مقطع زمان و در اين نشأه، كه مزرعه است، براى ابد میسازيم: «اقرأ و ارق». خداوند، إن شاءالله، سر شما را به اسرار ولايت نورانى بفرمايد و ما هم در اين دعاى خير با شما شريك بوده باشيم.
◾️علامه حسن زاده آملی
شرح فارسی اسفار اربعه، جلد سوم صفحه ۴۳◾️
@mohamad_hosein_tabatabaei
#جوان_عزیز_آسمان_منتظر_توست
☑️دو گروهی که خداوند در ماه #رجـب چشـم انتظار آنهاست
▪️مرحوم آقای #دولابي به نقل از آيتالله انصاري همداني(اعلی اللّه مقامهما الشّریف) آن #عارف بزرگوار، فرمودند:
▪️خداي متعال از اوّل ماه رجب چشم انتظار #دو گروه است.
يكی #جوانها. عشق خدا جوانهاست.
علاقه عجيبي به #جوان دارد.
براي همين #بهشتش را پر از #جوان ميكند.
حداكثر سن در جنّتالمأوي ۳۵ است، نه ۴۰ و همه به حالت شباب هستند.
خدا اينقدر دوست دارد. چشم انتظار است جوان بيايد تا در ماه #رجب بگويد «أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ رَبِّي وَ أَتُوبُ إِلَيْهِ» #پروردگار عالم ميگويد:
جوان من! خوش آمدي.
▪️آيتالله انصاري همدانی(اعلي اللّه مقامه الشّریف) فرموده بودند:
پروردگار عالم در ماه #رجب به #جوانها عجيب نگاه می كند.
▪️اگر #جوانی تا پانزدهم هنوز نيامده، دائم نگاه ميكند، يك شبي او را مجلسي ميبرد، جايي ميكشاند و او را در دام تقوي مياندازد. ميگويد: بنده من! تو را برگرداندم، خودت نيامدي، تو را كشاندم.
▪️لذا يك گروه که #خدا چشم انتظار آنهاست، همين #جوانها هستند؛ منتها، تهمتزننده را قبول نميكند ولو از اين گروه، إلّا حلاليّت بطلبد.
▪️#دومين گروه که #ذوالجلال و #الاكرام در ماه رجب چشم انتظار آنهاست، آن كسي است كه لحظات #آخر عمرش رسیده است، چه جوان چه پير. يك طوري در ماه رجب ميخواهد او را پاك كند.
#آیت_الله_انصاری_همدانی_ره
#مرحوم_دولابی_ره
@mohamad_hosein_tabatabaei
◾️داعی در ماه رجب کیست؟◾️
▪️از حضرت رسول صلی الله علیه و آله نقل شده که فرمودند:
▪️إِنَّ اللهَ تَعَالَى نَصَبَ فِی السَّمَاءِ السَّابِعَهِ مَلَکاً یُقَالُ لَهُ الدَّاعِی فَإِذَا دَخَلَ شَهْرُ رَجَبٍ یُنَادِی [نادى] ذَلِکَ الْمَلَکُ کُلَّ لَیْلَهٍ مِنْهُ إِلَى الصَّبَاحِ: طُوبَى لِلذَّاکِرِینَ طُوبَى لِلطَّائِعِینَ وَ یَقُولُ اللهُ تَعَالَى: «أَنَا جَلِیسُ مَنْ جَالَسَنِی وَ مُطِیعُ مَنْ أَطَاعَنِی وَ غَافِرُ مَنِ اسْتَغْفَرَنِی الشَّهْرُ شَهْرِی وَ الْعَبْدُ عَبْدِی وَ الرَّحْمَهُ رَحْمَتِی فَمَنْ دَعَانِی فِی هَذَا الشَّهْرِ أَجَبْتُهُ وَ مَنْ سَأَلَنِی أَعْطَیْتُهُ وَ مَنِ اسْتَهْدَانِی هَدَیْتُهُ وَ جَعَلْتُ هَذَا الشَّهْرَ حَبْلًا بَیْنِی وَ بَیْنَ عِبَادِی فَمَنِ اعْتَصَمَ بِهِ وَصَلَ إِلَیَّ»
( #إقبال_الأعمال، ج ۲، ص ۶۲۸)
▪️خداوند در آسمان هفتم، ملکی را منصوب کرده که به او «داعی» میگویند. هرگاه ماه رجب فرا میرسد، آن ملک هر شب تا صبح چنین ندا میدهد:
خوشا به حال ذاکران!
خوشا به حال اهل طاعت!
همانا خداوند متعال میفرماید: «من همنشین کسی هستم که با من همنشینی کند، و مطیع کسی هستم که از من اطاعت نماید، و آمرزنده کسی هستم که از من آمرزش بطلبد. این ماه، ماه من است و بنده، بنده من و رحمت، رحمت من است؛ پس هر کس در این ماه، من را بخواند، او را اجابت میکنم و هر کس از من درخواستی داشته باشد، به او عطا میکنم و هر کس از من هدایت بخواهد، او را هدایت مینمایم. من این ماه را ریسمانی میان خود و بندگانم قرار دادم که هر کس به این ریسمان چنگ بزند، به من وصل شده است».
▪️این داعی که در مرتبه اعلای آسمان غیب، منصوب از جانب حق متعال است، باطن و حقیقت انسان کامل است که ذکراللهِ اکبر است و همه ی انسانها را به مقام خودش دعوت می کند.
السَّلامُ عَلَیْکَ یَا دَاعِی الله وَ رَبَّانِیَ آیَاتِه.
امام دعوت کنندهی به سمت اسم جامع الله است چون هر خلقی از الله نازل شده و لشکر و سدنه این اسم شریف اند و غایت شان رجوع به این اسم است. مظهر الله، انسان کامل است لذا داعی الله اوست و خاصه مؤمنین را به رتبه و نورانیت خودش دعوت می کند و این دعوت همراه و تحت ربوبیت خود او واقع میشود.
☑️پس حقیقت رجب، امام است لذا رجبیون کسانی هستند که سیرشان مِن الإمام إلی الإمام باشد.
▪️وَأَذِّن فِي النَّاسِ بِالْحَجِّ يَأْتُوكَ رِجَالًا وَعَلَىٰ كُلِّ ضَامِرٍ يَأْتِينَ مِن كُلِّ فَجٍّ عَمِيقٍ (حج/۲۷)
یعنی مردم را دعوت کن سواره یا پیاده برای حج به سمت شمای انسان کامل بیایند.
طبق آیه، داعی جناب ابراهیم خلیل است که مردم را به سوی خود دعوت می کند. لذا هم داعی و هم دعوت و هم مقصدِ دعوت، خود امام است.
پس مخّ و روح اعمال و اذکار در ماههای رجب و شعبان و رمضان و سایر ماهها، توجه به حقیقت انسان کامل است. از اینرو افضل عمل در شب و روز اول رجب زیارت امام حسین علیه السلام است، ایام البیض، لیلة الرغائب و... زیارت امام حسین علیه السلام وارد شده... . اصالت آن است که همواره در ایام و لیالی به سمت امام رغبت داشته باشیم.
#ح_م
☑️هر مخلوقی در فصل شکوفاییاش، نیاز بیشتری به غذا دارد.
▪️لذا در بهار که فصل شکوفایی گیاهان است، نیاز به غذای نباتی افزایش مییابد. از این روی گیاهان به آب و نور و هرچه که غذایشان است، احتیاج بیشتری پیدا میکنند.
▪️در حالیکه در پاییز و زمستان که فصل فسردگی و ایستایی گیاهان است، نیاز به غذا در آنها کمتر است.
▪️آدمی نیز در فصل شکوفاییاش اینگونه است. ما دو فصل شکوفایی آدمیت داریم:
یکی #رجب و #شعبان و #رمضان
و دیگری #ذیقعده و #ذیحجه و #محرم.
▪️آدم در این دو فصل شکوفایی نیازش به غذای حقیقیاش که توحید است، بیشتر است. چرا که زمینه رشد و شکوفایی آدمیتِ آدم در این ایام بیشتر است.
▪️لذا در این ایام دستورات بیشتری از سوی شریعت وارد شده، تا در این بستر آماده، آدمیت ما رشد بیشتری داشته باشد.
#استاد_محمود_امامی
@mohamad_hosein_tabatabaei
▪️رغبت يعنی ميل نه آرزو؛ ليلة الرغائب به معناي شب آرزوها نيست بلکه شب رغبتها و گرايشها و مجذوب شدنهاست...
▪️خداي سبحان جنّاتي دارد كه ما را به آنها ترغيب كرده و براي روح ما هم بهشتي دارد كه ما را به آن هم ترغيب كرده است.
▪️در بخش پاياني سوره مباركه «قمر» چنين آمده «إنَّ الْمُتَّقِينَ فِي جَنّاتٍ وَنَهَرٍ ٭ فِي مَقْعَدِ صِدْقٍ عِندَ مَلِيكٍ مُقْتَدِرٍ»؛ يعني مردان باتقوا بهشتي دارند همين «جَنَّاتٌ تَجْرِيْ مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ» جنت جسم و بدن است و لذايذ مادي...
▪️اما يك بهشت ديگري دارد كه آن براي روح ماست... براي جان ماست كه نزد خدا قرار بگيريم.
▪️اوساط اهل ايمان، رغبتشان در ليلةالرغائب به «جَنَّاتٌ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ» است و اوحدي از اهل ايمان گذشته از اينكه «جَنَّاتٌ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ» را طالب هستند، «فِي مَقْعَدِ صِدْقٍ عِندَ مَلِيكٍ مُقْتَدِرٍ» را هم مورد رغبت و ميل و گرايش و انجذاب خود قرار ميدهند.
▪️آنگاه درباره چنين گروهي گفته ميشود: «وَلِمَنْ خَافَ مَقَامَ رَبِّهِ جَنَّتَانِ» هم جنّت بدن است هم جنّت جان است هم لذّت روح است هم لذّت تن است كه انشاءالله در ليلةالرغائب به اين رغبتها بار مييابيم...
▪️بنابراين ليلةالرغائب ميتواند رغبتهاي گوناگون و مراحل فراواني را در پيشرو داشته باشد كه انشاءالله در اوّلين شب جمعه ماه پربركت رجب همه شما آن توفيق را داشته باشيد هم به جنّت جسماني برسيد هم به جنّت روحاني.
#آیتالله_جوادی_آملی
@mohamad_hosein_tabatabaei
▪️یکی محجوب به زهدِ خویش است، و دیگری محجوب به عبادتِ خویش و دیگری به علمِ خویش.
▪️و بهشت، حجابِ اکبر است؛ زیراکه اهل بهشت به بهشت آرام یافتهاند، و هرکه جز به حقّ به چیزی آرام گیرد، در حجاب است.
#بایزید_بسطامی
@mohamad_hosein_tabatabaei
#لیلة_الرغائب
▪️امشب لیلة الرغائب است و در کتب مفاتیح و اقبال، اعمالی نیز برای آن در نظر گرفته شده است لکن سالک الی الله در همهی ایام و لیالی به سمت کمالات الهیه راغب است و از خدا فوق رغبت خودش را میخواهد؛ رغبت من و شما به اندازه درک و معرفت ما از هستی است. اگر بنا باشد که بر وفق میل و رغبت خودمان از خدا عطایایی طلب کنیم، بلا شک درخواست ما ناقص است و ای بسا مقرون به اسائه ادب باشد اما اگر از حق متعال بخواهیم که فوق رغبت و خواست ما و آنگونه که خودش میداند به ما عطا کند، رعایت ادب مع الله کردهایم.
▪️راه حق تعالی پایان ندارد لذا هرچند در زبان اولیاء، مواطن و مواقف مسیر الی الله به صورت مواطن و مواقفی خاص بیان شدهاند، این راه تمام شدنی نیست. سالک بایستی مدام مواقف را طی کند و تقسیم بندی سلوک عملی نیز میخواهد همین را بگوید که انسان سالک باید پله پله برود تا به ملاقات خدا نائل شود و در هر پله و مرحله، باید احکام آن موقف و مرحله را رعایت کرده و در خودش پیاده کند تا پیش برود.
▪️این شب لیلة الرغائب نیز یک نشان است بلکه همه ایام و اوقات برای سالک الی الله لیلة الرغائباند که او در تمام این مراتب به مقامات توحیدی رغبت پیدا کند. شب و روز نزد اولیاء الهی دارای اسرار و معانی و مراتب است خود است و برای سالک حقیقی، شب و روز یکی است؛ يُولِجُ اللَّيْلَ فِي النَّهارِ وَ يُولِجُ النَّهارَ فِي اللَّيْلِ...
▪️نکتهای که باید به آن توجه کرد این است که در خصوص اعمال و عبادات، اصل چیست؟ آیا انسان میتواند با اعمال خود به حضرت علی و اولاد طاهرین ایشان علیهم السلام برسد؟ یا اینکه باید با امام به سمت اعمال عبادی برود؟ آیا میخواهد با عبادت و تسبیح و تحمید ناقص خود به حضرت علی علیه السلام برسد؟! آیا اصلاً چنین چیزی شدنی است؟! در واقع اعمال عبادی آمدهاند تا ما به ذوات مقدس اهلبیت علیهم السلام برسیم لذا اصلا اعمال، مال ایشان است و اصالت اعمال نیز با ایشان است. مستحب و واجب و هر عملی باید به محضر انسان کامل تقدیم شود... متهجد واقعی سحر را بیدار است و میداند که اصل نماز شب، حقیقت انسان کامل است؛ نماز و قبله و قیام و قعود او همگی به انسان کامل برمیگردد لذا اصلا رغبت و طلب او معطوف چیز دیگری است...
▪️انسان باید بداند که صرف نماز شب دست او را نمیگیرد. چه نماز شبخوان هایی که به روی امام شمشیر کشیدند! حکایت مشهور آن قاری قرآن در نیمه شب را شنیدهایم که جناب کمیل محو قرآن خواندن او شده بود. مولا علی علیه السلام فرمود صوت خوش او تو را نفریبد که او از اهل آتش است! کمیل تعجب کرد! این وقت شب و این قرآن حزین و اهل آتش بودن؟! پس از خروج خوارج بر مولا علی علیه السلام و وقوع جنگ نهروان، وقتی که حضرت به اتفاق کمیل بر سر جنازه کشتگان خوارج میرفتند، مولا با شمشیر به جسد یکی از این ملاعین اشاره فرمود که ای کمیل، أَمَّنْ هُوَ قَانِتٌ آنَاءَ اللَّيْلِ...؟! و کمیل متوجه مطلب شد...
▪️عمده این است که رغبت ما باید به سمت اصل باشد. اصل چیست؟ شیخ طوسى رحمه الله به سندش از امام صادق علیه السلام در تفسیر قول خداوند که فرمود «وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللهِ جَمِیعاً وَلا تَفَرَّقُوا»؛ نقل کرده که حضرت فرمود: «ما ریسمان خداییم.» روزه؟ نماز؟ حج؟ ذکات؟ امر به معروف و نهی از منکر؟ نه... حضرت فرمود ما و محبت ما... لذا انسان میفهمد که باید رغبتش به این سمت باشد. انسان باید از این اعمال بگذرد نه به این معنی که این اعمال را انجام ندهد، خیر! بلکه باید همهی این اعمال را با امام انجام دهد. در این شب خوب است که از اهلبیت علیهم السلام بخواهیم که رغبت ما را اینگونه قرار دهند، اینکه آتش محبت خود را در جان ما بیشتر و بیشتر شعلهور سازند...
#ح_م
◾️۲۸ دی ۱۴۰۲، شب لیلة الرغائب◾️
☘ نکته_ناب ☘
#بسمه_تعالی_شانه
☘در زیارت هفتم حضرت امیر المؤمنین علیه السلام آمده است:
☘السَّلامُ عَلَى الْمَوْلُودِ فِي الْكَعْبَةِ الْمُزَوَّجِ فِي السَّماءِ، و بلافاصله بعد از آن میفرماید: السَّلامُ عَلَىٰ مَنْ شُرِّفَتْ بِهِ مَكَّةُ وَ مِنىٰ، تا بفرماید این ولادت در داخل کعبه شرافت برای کعبه است و علی عالی اعلی بسی بالاتر از آن است که مظاهر و تعینات برای او شرافت باشند بلکه هر موجودی و مخلوقی به او شریف شده است اعنی در دایره وجود آنکه اصالت دارد و موجود است این نفس علوی رحمانی است و دیگران مصداق بالعرض این وجود ذی جودند:
تو اصل وجود آمدی از نخست
دگر هر چه باشد همه فرع تست
☘در عظموت و جبروت صاحب ولایت مطلقه و کبرای الهی همین بس که در سماء احدیت که مقام اطلاق قسمی است با آن سرّ ازلی و ابدی و مکتوم و مکنون سرمدی و اسم مستأثره ذات غیبی، یگانه محبوبه و معشوقه هویت مطلقه مقسمی حضرت فاطمهی زهرا سلام الله علیها اتحاد وجودی یافته و برای او کفوی شده تا در نشئه طبیعت و در نکاح انسانی مبداء خروج لؤلؤ و مرجان امامت شود.
☘السَّلامُ عَلَى الْمَخْصُوصِ بِسَيِّدَةِ النِّسَاءِ؛ آن گزین خلقت و تتمهی دوران حضرت ختمی مرتبت صلوات الله علیه فرمود: «خصصت بفاتحة الكتاب و خواتيم البقرة»، فاتحهی کتاب، کل قرآن است و کل فاتحه در بسم الله آن و آن نیز در باء بسم الله و علی نقطه تحت باء است و خواتیم بقره ایمان رسول به آنچه از جانب حق نازل شد که ولایت امیرالمؤمنین علیه السلام است آن سرّی است که خاتم رسالت صلی الله علیه و آله بدان اختصاص یافت. بنگر مقام امام الموحدین و سرّ الانبیاء و المرسلین را که اختصاص یافتهی به سیدة النساء است و این فقط و فقط مستأثره امیرالمؤمنین علیه السلام است و احدی به این مشهد راه ندارد مگر او و فرزندان طاهرینش به سبب اتحاد با آن جناب صلوات الله علیهم اجمعین. رسالت مخصوص به ولایت است و ولایت مخصوص به حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیهم اجمعین و این سرّ لو لا فاطمه لما خلقتکماست.
صبح ۱۳ رجب ۱۴۴۱ ه ق
#ح_م
▪️یا ولیی اسمع من ناصح مشفق: کرامات أولیا الله و خرق عوایدهم فی بواطنهم لا فی ظواهرهم؛ فان الکرامات الظاهره تمحیص و بلاء. فمن وقف معها کان لها و من هرب عنها فتح له فی قلبه عینا به ینظر الیه فینعم نعیم الابد و یعطیه لسانا فی باطنه یکلمه به.
▪️ای دوست من از نصیحتکنندهای دلسوز بشنو: کرامات و خرق عادات اولیای الهی در باطن آنهاست و در ظاهرشان چیزی آشکار نمیگردد؛ زیرا کرامات ظاهری بلا و و برای خالصسازی صاحب کرامت است.
▪️هرکس که با کرامات مانده و سرگرم آنها شود و به همان کرامتها اختصاص مییابد و در همان اندازه میماند.
▪️اما کسیکه از کرامتهای ظاهری گریزان باشد، چشمی در دلش باز شده که با آن به حق مینگرد. پس او مورد نعمتهای ابدی قرار میگیرد. و زبانی در درونش داده میشود که با آن با حق سخن میگوید.
◾️ #محییالدین_عربی
(رسالة الکتب)◾️
@mohamad_hosein_tabatabaei
◾️روزه، اتّصال به حقیقت علوی(۱)◾️
▪️در احادیثی که از پیغمبراکرم و ائمّهی اطهار صلواتاللهعلیهماجمعین روایت شده، مکرّر این تعابیر نقل شده است: اَنَا الصَّومُ: من روزهام؛ اَنَا الصَّلاةُ: من نمازم. پیغمبر و اهلبیت علیهمالسّلام خودشان نماز و روزهاند؛ چون به مقامی فوق روح و نفس تعلّق دارند و در مقام قلب و ذات حضور دارند ولذا حقیقت
روزه و نماز اهلبیت علیهمالسّلام هستند. کسی که به آن افق برسد و در آن مقام ساکن شود، میتواند در نماز خود امیرالمؤمنین علیهالسّلام را ببیند؛ در روزهای که میگیرد، پیغمبراکرم صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم را ببیند.
▪️روزه میخواهد تقوایی ایجاد کند که انسان را به این افق برساند. چون امیرالمؤمنین علیهالسّلام متعیّن به تمامیّت اسم مؤمن است. مؤمن، اسم خداست: هُوَ اللهُ الَّذي لا اِلـٰـهَ اِلاّ هُوَ الْمَلِكُ الْقُدُّوسُ السَّلامُ الْمُؤمِنُ: اوست خدايى كه جز او معبودى نيست، فرمانرواى جهان هستى، منزّه از هر عيب و نقص و شريك، سلام و سالم از عيب و نقص و شرّ، مؤمن به خويش و ايمنىبخش از هر ظلم و بدى است.
▪️امیرالمؤمنین علیهالسّلام مؤمن کامل است و به همین دلیل تمامیّت روزه امیرالمؤمنین علیهالسّلام است و دیگران که مؤمنند، چون به جزئی از اسم مؤمن تعیّن پیدا کردهاند، جزئی از حقیقت روزه در آنها تجلّی میکند. امیرالمؤمنین علیهالسّلام تمامیّت صوم است و دیگران جزئی از آن صومند و به همان میزانی که اسم مؤمن در آنها محقّق شده است، با حقیقت مؤمن کامل، یعنی امیرالمؤمنین علیهالسّلام رابطه پیدا کردهاند و به حقیقت علوی اتّصال پیدا کردهاند و به همان میزان صومند و وجودشان روزه است.
▪️از همینجا میشود فهمید کسی که به حقیقت علوی اتّصال پیدا نکرده است، ولو تمام عمرش روزه گرفته و نماز خوانده و شب زندهداری کرده باشد، درواقع هیچ نمازی نخوانده و روزهای نگرفته است؛ چون اصلاً به حقیقت روزه و حقیقت نماز وصل نیست؛ فقط خودش را خسته کرده است.
#استاد_مهدی_طیب
@mohamad_hosein_tabatabaei
کیش مهر (درمحضر علامه طباطبایی)
◾️روزه، اتّصال به حقیقت علوی(۱)◾️ ▪️در احادیثی که از پیغمبراکرم و ائمّهی اطهار صلواتاللهعلیهماج
◾️روزه، اتّصال به حقیقت علوی(٢)◾️
▪️روایات و آیات فراوانی ناظر بر این است که هرکس ولایت امیرالمؤمنین علیهالسّلام و ولایت ولیّ خدا را نداشته باشد، اگر هزاران سال نماز بخواند و روزه بگیرد و حجّ بهجا آورد، ما قَبِلَ اللهُ مِنه: هرگز از او پذیرفته نمیشود؛ چون اصلاً با حقیقت عبادت وصل نیست.
▪️مگر قرآن نفرمود: وَیلٌ لِلمُصَلّینَ: ویل برکسانی که نماز میخوانند؛ نفرمود ویل برکسانی که نماز نمیخوانند. ویل چاه عجیبی در دوزخ است. وای بر کدام نمازخوانها؟ اَلَّذینَ هُم عَن صَلاتِهِم ساهُونَ؛ کسانی که غافلانه نماز میخوانند؛ به حقیقت نماز وصل نیستند.
▪️همینطور میتوان گفت: فَوَیلٌ لِلصّائِمین؛ کسی که به حقیقت روزه یعنی امیرالمؤمنین علیهالسّلام وصل نیست، خودش را خسته میکند. تشنگی و گرسنگی به خود میدهد، بیآنکه ذرّهای سازندگی در وجودش و مقبولیّتی در عملش باشد و اجری به او تعلّق گیرد. روایات بسیاری داریم که مواظب باشید بهرهی شما از روزه تنها تشنگی و گرسنگی نباشد. کسی که به حقیقت علوی وصل نباشد، روزهاش فقط تشنگی و گرسنگی است؛ بیهیچ اجری، بیهیچ سازندگی و مقبولیّتی.
▪️قرینه و مؤیّد این بحث در خود قرآن است. قرآن فرمود: اِنَّما يَتَقَبَّلُ اللهُ مِنَ الْمُتَّقينَ: منحصراً خداوند طاعات و عبادات را از متّقین قبول میکند. ازطرفی امام هادی علیهالسّلام در زیارت جامعهی کبیره میفرمایند: بِمُوالاتِكُم تُقبَلُ الطّاعَةُ الْمُفتَرَضَةُ: به ولایت شما اهلبیت عبادات واجب پذیرفته میشود.
▪️بدینترتیب متّقین اهلبیت سلاماللهعلیهم هستند و حقیقت تقوا یعنی وصل شدن به حقیقت اهلبیت علیهمالسّلام و راه پیدا کردن به آنها. حقیقت تقوایی که روزه میخواهد ایجاد کند و رمز قبولی اعمال است، همان ولایت و محبّت اهلبیت علیهمالسّلام است.
#استاد_مهدی_طیب
@mohamad_hosein_tabatabaei
◾️روزه، شروعی برای رهایی از ملکات و عادات روزمرّهی زندگى◾️
▪️بهموجب آیات روزه که در سورهی بقره آمده است، هدف روزه ایجاد تقواست. امیرالمؤمنین فرمودند: اَلتَّقوىٰ عِتقٌ مِن كُلِّ مَلَكَةٍ: تقوا مایهی آزادی و رهایی از هر ملکهای است که بر انسان مستولی میشود. نکتهی بسیار ظریف و زیبایی است. روزه میخواهد تقوا ایجاد کند و تقوا انسان را از ملکه نجات میدهد. پس يكي از محسّنات روزه نجات انسان از عادت است.
▪️ما در زندگی اسیر عاداتیم؛ یک مرتبهاش عادات رفتاری است؛ یک مرتبه عادات اخلاقی و یک مرتبه عادات ذهنی و فکری است و همینطور مرتبه به مرتبه بالاتر، عادات معرفتی و شناختی است. تا از اسارت عادات نجات پیدا نکنیم، به افقهای تازه راه نمییابیم. اگر کسی میخواهد به افقهای بلندتر راه پیدا کند، باید از اسارت عادات نجات پیدا کند و راز روزه رهایی از عادات است.
▪️عادتشکنی روزه از همان اوّلش معلوم است. همین که میگویند سحر بلند شو غذا بخور، ما عادت نداریم؛ عادت داریم صبح و ظهر و شب غذا بخوریم؛ بعضی هم که از صبح تا شب یک بند غذا میخورند؛ یعنی چه سحر بلند شویم غذا بخوریم؟ یعنی عادتشکنی. آن موقع همیشه خوابیم؛ چرا بیدار شویم؟ عادتشکنی! صبح دلم میخواهد صبحانه بخورم؛ میگوید نخور. در طول روز عادت دارم تنقّلات بخورم؛ نخور. تشنه میشوم؛ میخواهم نوشیدنی بخورم؛ نخور. بعد دم مغرب میگوید بنشین افطار کن. روزه و ماه مبارک رمضان، برنامهی روزانه و شبانهی ما و نظم غذایی ما را به هم میریزد.
▪️این ماه از ابتدا آمده عادتشکنی کند و انسان را از اسارت تکرار نجات دهد. ما یک عمر مشغول و اسیر همین تکرارهای رفتاری هستیم. تکرارهای اخلاقیمان از این بدتر است. اعتیادها و عادتهای اخلاقیی را که اسیر آنها هستیم، باید ترک کنیم و از آنها رها شویم. ماه رمضان آمده ما را از آنها رها کند. روزه آمده ما را از اعتیادهای ذهنی و فکری و شناختی نجات دهد. ما عادت داریم مسائل را اینگونه ببینیم و ارزیابی کنیم؛ فقط از این زاویه به مسائل نگاه کنیم. عادت داریم همین علل و عوامل مادّی و ظاهری و طبیعی را ببینیم و حوادث را تجزیه و تحلیل کنیم. این عادات باید بشکند تا بتوانیم فاعل مطلق هستی را ببینیم و بیابیم.
▪️عادت داریم همیشه جنبههای منفی مسائل را ببینیم و بدبینانه قضاوت کنیم. این عادت باید بشکند. آیا عالم فقط اینگونه که ما میبینیم دیده میشود؟ نه، ما عادت کردهایم اینگونه ببینیم؛ از همان کودکی مادر و پدر، ما را عادت دادند و این عادت را پیوسته تکرار کردیم و بیشتر تثبیت شد. اگر از این عادت نجات پیدا کنیم، هیچیک از چیزهایی که اکنون میبینیم نیست؛ خبرهای دیگری است و تا از این عادت شناختی نجات پیدا نکنیم، نمیتوانیم آن فضاها را ببینیم و راه نمییابیم.
▪️ما در زندگي معتاديم؛ به اخلاق بد، به رفتارهاي ناشايست، به ديدگاههاي غلط، به افكار آلوده... و راه سير و سلوك راه نجات از اعتياد است.
از خلافآمد عادت بطلب كام كه من
كسب جمعيّت از آن زلف پريشان كردم
نجات از همهی عادتها راه رسيدن به مقصد سير و سلوك است.
▪️ماه رمضان به چه زيبايي عادتها را برهم ميزند و اين تمريني است تا الگو بگيريم و از عادتهاي ديگر زندگي نجات پيدا كنيم. انسان نبايد روي عادت كار كند؛ حتّي در كارهاي خوب. نمازمان را هم از روي عادت نخوانيم. نمازي كه از روي عادت خوانده شود عبادت نيست؛ عادت است. معتاد به نماز خواندن شده كه اگر نخواند كلافه و ناراحت است. بگذاريم نمازمان عبادت شود. در هر نماز مانند فردي باشيم كه براي اوّلين بار بررسي و تفكّر كرده و دریافته بايد نماز خواند و خدا را عبادت كرد. هر عبادتي را اينگونه انجام دهيم؛ نه از روي عادت. به لحاظ دیگر هر نمازي كه ميخوانيم فكر كنيم آخرين فرصت نماز خواندن است تا يك نماز تمامعيار بهجا آوريم. هم به عنوان اوّلين نماز عمر كه عادت نباشد و هم به عنوان آخرين فرصت عمر تا حقّ مطلب را به زيباترين صورتی كه میتوانیم ادا كنيم.
▪️در ماه رمضان خود را محك بزنيم و ببينيم روزههايمان به عنوان یک تلاش و فعّاليّت چقدر به مقصود و هدف روزه منجر ميشود؟ ببینیم روزه در نجات از عادت چقدر به ما كمك ميکند. این امر مهم را به آخر ماه واگذار نکنیم؛ از همين آغاز محك بزنيم و از خدا بخواهيم اينگونه شويم.
#استاد_مهدی_طیب
@mohamad_hosein_tabatabaei
🏴 الله و اِله و وَلَه همه محبّت است، محبّت امیرالمؤمنین و حضرت زهرا و ... علیهم السّلام است. آن کس که والِه میکند، حضرت زهرا علیها السّلام است. دیدید با همسر و فرزندانش و با خودش چه کردند و او با وجود همهی مصائب، یک بار از خدا گله نکرد
▪️عارف باللّه مرحوم حاج اسماعیل دولابی▪️
◾️کتاب مصباح الهدی
تألیف استاد مهدی طیّب◾️
@mohamad_hosein_tabatabaei
▪️پیامبر صلّی الله علیه و آله و سلّم فرمود: یا عَلی کُنتَ مَعَ الأنبِیاءِ سِرّاً وَ مَعِیََ سِرّاً وَ جَهراً: ای علی تو با سایر پیامبران در سِر بودی و با من، هم در سِر هستی و هم آشکارا. نوری از امیرالمؤمنین در سرّ همهی دوستان اهل بیت علیهم السّلام هست که با آن نور راه خدا را میروند. همهی انبیا در سرّشان از علی علیه السّلام بهره میبردند و خدا را در سرّشان با علی علیه السّلام میخواندند، ولی آنهایی که پی بردند و او را در سرّ خود شناختند، اولواالعزم شدند. همهی ملائکه از علی علیه السّلام بهره میبردند، ولی آنهایی که به او معرفت پیدا کردند، ملک مقرّب شدند.
▪️عارف بالله مرحوم حاج اسماعیل دولابی▪️
◾️کتاب مصباح الهدی
تألیف استاد مهدی طیّب◾️
☑️امروز سالروز ارتحال ملکوتی مرحوم حاج میرزا محمد اسماعیل دولابی است، اعلی الله مقامه الشریف... یاد آن عارف بزرگ توحیدی پر نور و برکت است. با هدیه فاتحه و صلواتی به روح آن ولی الهی، یاد او را گرامی بداریم.
@mohamad_hosein_tabatabaei
▪️روزی پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله و سلّم در مسجد خطاب به حاضران فرمودند جلو بیایید. مقداری جلو آمدند. مجدداً فرمودند جلو بیایید. باز هم جمعتر شده و مقداری جلوتر آمدند. برای بار سوم فرمودند جلو بیایید. یکی از حاضران بیادبی کرد و عرض کرد تا آنجا که میشد، همه جلو آمدهاند. پیامبر صلّی الله علیه و آله و سلّم به او پاسخ ندادند و بعد از چند لحظه مکث، برای بار چهارم فرمودند جلو بیایید و توی هم بروید (مَلفُوفاً). ممکن است غرض در بار اوّل، دنیا، در بار دوم، برزخ، بار سوم، قیامت و بار چهارم، قرب بوده باشد. یگانگی و محبّت همهجا لازم است.
☑️المُؤمِنُونَ کنَفسٍ واحِدَةٍ: مؤمنان همچون یک شخص واحدند.
▪️مرحوم حاج محمّد اسماعیل دولابی▪️
◾️مصباح الهدی
تألیف استاد مهدی طیّب◾️
@mohamad_hosein_tabatabaei
▪️از اوّل تا آخر کار هیچگاه رفقای راه را رها مکن که اگر جدا شوی، خطرناک است و همنشین شیطان و خیالات خواهی شد. اگر هم خواستی وارد چاه طبیعت شوی، باز ارتباطت را با رفقا قطع نکن تا در مواقع ضروری کمکت کنند. من خود دیدهام افرادی که از رفقا بریدهاند و تک افتادهاند، چه عاقبت بدی داشتهاند.
▪️هر امر خوبی که از بیرون به ما میرسد، مثل رفیق خوب یا موفقیت به اعمال خوب و، به خاطر رابطهی خوبی است که از درون با خدا داشتهایم. گاهی نتیجهی عمل خالص چندین ساله آن است که حقتعالی یک رفیق الهی نصیب میفرماید که بهترین وسیلهی نجات انسان است.
▪️عارف بالله مرحوم حاج اسماعیل دولابی▪️
◾️کتاب مصباح الهدی
تألیف استاد مهدی طیّب◾️
@mohamad_hosein_tabatabaei
☘أَنَّ اَلنَّبِيَّ صَلَّى اَللهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ قَالَ: إنَّما سُمِّيَ شَعبانُ لأِنَّهُ يَتَشَعَّبُ فيهِ أرزاقُ المُؤمِنينَ.
☘پيامبر اکرم صلى الله عليه و آله فرمود: ماه شعبان، «شعبان» ناميده شد؛ زيرا روزىهاى مؤمنان در اين ماه قسمت مىشود.
◾️ثواب الأعمال، ص ۶۲◾️
@mohamad_hosein_tabatabaei