🏴 شهادت حضرت حمزه عموی بزرگوار رسول الله صلّی الله علیه و آله و سلّم در جریان جنگ اُحد در سال سوّم هجرت (۸ یا ۱۵ شوّال)
#مناسبات_ماه_شوال
@mohamad_hosein_tabatabaei
◾️عارف بالله مرحوم حاج اسماعیل دولابی◾️
▪️کسی که تنها با زبان مردم را امر به معروف و نهی از منکر کند، یک عدّه تعریف او را میکنند و یک عدّه او را تکذیب میکنند. یعنی چون مردم را با زبان به سمت خود سوق داده است، یک عدّه موافق او و عدّهای مخالف او هستند. امّا اگر با عمل امر به معروف و نهی از منکر کرد، دیگران بدون اینکه به خود او توجّه کنند، مستقیم به سمت خدا میروند و از خدا تشکّر میکنند و آفتی ندارد. اوّلی اسلام و دومی ایمان است. امام صادق علیه السّلام فرمود: کُونُوا دُعاةَ النّاسِ بِغَیرِ اَلسِنَتِکُم: بدون زبانهایتان دعوت کنندهی مردم باشید.
▪️وقتی لقمان حکیم از دنیا رفت و جنازهاش را برای دفن آماده کردند، دو نفر از شاگردانش در حالی که به جنازهی او نگاه میکردند به هم گفتند لقمان در طول عمرش نصایح بسیار زیادی به ما کرد؛ امّا این نصیحت که امروز به ما میکند، در همهی عمرش چنین نصیحتی نکرده بود. یعنی عملاً دارد نشان میدهد که در پیشگاه الهی باید تسلیم و سکوت مطلق بود و اظهار وجود و رأی و سلیقه نکرد و به مقدّرات الهی تن داد.
▪️همانطور که خدا با کارهایش خودش را به بندگانش نشان میدهد، تو هم با اخلاق و عملت خودت را به زیردستانت نشان بده.
▪️به زور افراد را به عبادت و عمل به احکام وادار کردن فایدهای ندارد. این کار مثل این است که از بازار میوههای خوب بخرید و به درخت چنار و نارون بچسبانید. چند روز که گذشت، میوهها میگندد و خشک میشود و میریزد. باید با محبّت و با عمل و نه با زبان، اشخاص را به دین خدا جذب کرد تا خودشان درخت میوه شوند و میوههای احکام و عبادت از درونشان سر برآورد.
◾️مصباح الهدی - تألیف استاد مهدی طیّب◾️
#امر_به_معروف_تربیت_و_اصلاح
@mohamad_hosein_tabatabaei
☑️چهلّه نشینی - چهلّه کلیمیّه (موسویّه)
◾️روز اوّل ماه ذیالقعده روز آغاز چهلّه نشینی است. چهلّۀ کلیمیّه یا موسویّه از روز اوّل ماه ذیالقعده شروع میشود و تا روز عرفه ادامه پیدا میکند...
☑️«استاد مهدی طیّب»
#چهلهنشینی
#چهله_کلیمیه_موسویه
@mohamad_hosein_tabatabaei
#حدیث
▪️بنا به نقل، حضرت اميرالمؤمنين علی عليه السّلام فرمودند: زکات فتح و پیروزی، عفو و گذشت از خطای دیگران است.
▪️اَلعَفوُ زكاةُ الظَّفَرِ.
☑️بحارالانوار، ج ٧٨، ص ٢٦٨
▪️تو از کسانی که اذیتت کردهاند، بگذر تا خدا هم کاری کند که کسانی که اذیتشان کردهای، از تو بگذرند.
◾️مرحوم حاج اسماعیل دولابی◾️
◾️مصباح الهدی
تٱلیف استاد مهدی طیّب◾️
#فراغت_از_طلبها_و_بدهیها
@mohamad_hosein_tabatabaei
◾️ششم ذیالقعده روز بزرگداشت حضرت احمد بن موسی الکاظم علیه السّلام (شاهچراغ)◾️
▪️احمد بن موسی الکاظم علیه السّلام (معروف به شاهچراغ) شخصیت بسیار جلیلالقدری بودند. شاید در بین فرزندان پسر امام کاظم علیه السّلام، بعد از علی بن موسی الرّضا علیه السّلام، عظیمالقدرتر از احمد بن موسیٰ نباشد.
▪️برادران ایشان، یعنی پسران دیگر امام کاظم علیه السلام نقل کردهاند که امام کاظم علیه السلام به احمد بن موسیٰ تا چه حد علاقهمند بودند.
▪️این عالم جَلیلالقدر، اهل معنا و دلدادهی امام زمان خود، منزلت والایی داشتند. بعد از شهادت امام کاظم علیه السّلام، بهدلیل موقعیت فوقالعادهای که احمد بن موسیٰ علیه السّلام داشتند، عدّهای گمان بردند که بعد از امام کاظم علیه السلام، احمد بن موسیٰ علیه السلام، امام است. به نزد آن بزرگوار آمدند و ایشان را به مسجد بردند و در مسجد با آن حضرت بیعت کردند.
▪️احمد بن موسیٰ علیه السلام بعد از اینکه از همه بیعت گرفتند؛ فرمودند: شما در بیعت مَن هستید؛ امّا من در بیعت برادرم علیّ بن موسی الرّضا هستم؛ امام معصوم ايشان است؛ پس همگی با من بیایید به خانهی علیّ بن موسیٰ برویم و با ايشان بیعت کنیم. جمعیّت هم پذیرفتند و این کار را انجام دادند.
▪️احمد بن موسیٰ علیه السلام خیلی بزرگواری به خرج دادند و لذا امام رضا علیه السّلام هم در حقّ ایشان خیلی دعا کردند.
▪️احمد بن موسیٰ علیه السّلام شخصیت بسیار عظیمالقدری است و وجود مرقد مطهّر ایشان در ایران، یکی از اسباب نعمت و نور برای شیعیان این سرزمین است. امیدواریم خدا روزی کند به زیارت مرقد مطهّر این بزرگوار نائل شویم.
◾️استاد مهدی طیّب ،۹۱/۰۶/۳۰◾️
@mohamad_hosein_tabatabaei
▪️دو رکعت نماز بخوان و بعد بگو خدایا هر کس را به من بدی کرده است بخشیدم، تو هم او را ببخش. بعد بگو خدایا منِ ضعیف و کوچک از کسانی که به من بدی کردند گذشتم، تو که قوی و بزرگی هم بدیهای من را ببخش و هر کس را هم که به او بدی کردهام، از من راضی کن. خدا میتواند از خزانههای خودش آنقدر به او بدهد تا از تو راضی شود. به هر کس هم که خوبی کردهای، فراموش کن؛ آنوقت سر فراغت پیدا میکنی که با خدا و اولیائش بنشینی.
◾️مرحوم حاج اسماعیل دولابی◾️
◾️مصباح الهدی
تٱلیف استاد مهدی طیّب◾️
#فراغت_از_طلبها_و_بدهیها
@mohamad_hosein_tabatabaei
▪️با پراکندگی خاطر نمیتوان به جایی رسید، نفس باید مطمئن و آرمیده باشد. در مقابل آن نفس مضطربه است.
▪️نفس حتی در کارهای تحصیل معارف هم اگر مضطرب باشد به جایی نمیرسد. حتی اگر عبادات و دستورالعملها آنچنان زیاد شود که انسان دستخوش اضطراب گردد بجایی نمیرسد؛ مثلا یک دستور برای بعد از نماز مغرب، یک دستور بعد از عشاء، قرآن چقدر، سحر چطور، دیر نرسم و وقت دارد میگذرد و... با این وضعیت که انسان دچار اضطراب است، بهجایی نمیرسد.
▪️«ره چنان رو که رهروان رفتند». شما درس بخوانید. بحث هم داشته باشید. ولی خودتان را فراموش نفرمایید. سعی کنید از ملت ابراهیم خلیل باشید که
«اِنّ صلاتی و نسکی و محیای و مماتی لله رب العالمین ». انسان بدون این بذر افشانی ها شکوفا نمیشود.
▪️باید درس و بحث لِلّه باشد، و مراقبت هم داشته باشیم و به هر اندازه که به امامان معصوم نزدیک شویم، به همان اندازه به قرآن و حقیقت عالَم نزدیک شدهایم.
◾️ #علامه_حسنزاده_آملی
(شرح اشارات، نمط ۹، ص ۵۷)◾️
@mohamad_hosein_tabatabaei
▪️ای درویش، در ابتدای این مقام از سالکان هرآینه این آواز برآید که "لَیسَ فی جُبَتی سوی الله و لیس فی الدارین غیر الله".
▪️و در وسط این مقام هرآینه این آواز برآید که "اَنا الحَق و سبحانی ما اَعظمَ شأنی".
▪️و در انتهای این مقام چنان خاموشی و سکوت بر سالک غالب شود که با هیچکس در هیچوقت سخن نگوید مگر که ضرورت باشد.
▪️و چنان عجز و نادانی بر سالک غالب شود که به یقین بداند که ذات و صفات خدای را هیچکس، چنانکه ذات و صفات خدایست، ندانست و نخواهد دانست.
#عزیزالدین_نسفی
@mohamad_hosein_tabatabaei
إِنَّا ِلِلَّٰهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ
▪️سید ابراهیم رئیسی خادم الرضا علیه السلام که سه سال پیش در روز ولادت امام رضا علیه السلام به ریاست جمهوری مردم ایران انتخاب شد امروز در روز ولادت حضرت سلطان علی بن موسی الرضا علیه آلاف التحیة و الثناء به شهادت رسید.
▪️ضایعه شهادت ایشان و دیگر همراهان را به محضر امام زمان ارواحنا فداه، مقام معظم رهبری و آحاد ملت ایران تسلیت عرض میکنیم.
@mohamad_hosein_tabatabaei
▪️از القاب معروف حضرت سلطان سریر ارتضا، علی بن موسی الرضا علیه آلاف التحیة والثناء، شمس الشموس است.
▪️بدان شموس الهی انبیاء عظام و اولیاء کباری هستند که نورشان را از مشکات شمس الشموس میگیرند چون امام مبدأ انوار ازلی و مطلع شمس ولوی است. و هر نیکبختی به این مطلع شمس برسد همهی حجابهایش میسوزد و خودش شمس هدایت میشود، «حَتَّىٰ إِذَا بَلَغَ مَطْلِعَ الشَّمْسِ وَجَدَهَا تَطْلُعُ عَلَىٰ قَوْمٍ لَّمْ نَجْعَل لَّهُم مِّن دُونِهَا سِتْراً» (کهف/۹۰)
#ح_م
☘میلاد با سعادت عالم آل محمد، حضرت سلطان، امام علی بن موسی الرضا علیه آلاف التحیة و الثناء بر تمامی شیعیان و محبان آلالله مبارک و فرخنده باد
@mohamad_hosein_tabatabaei
▪️مرحوم حاج سیدهاشم حداد (رضوان الله عليه) به تلاوت قرآنی که با صوت حزین باشد بسیار علاقهمند بود و صوت و آهنگ او نیز بسیار جذاب و دلربا بود.
▪️در وقت خواندن قرآن در تفکر پیرامون آیات الهی محو میشد. هرکه شاهد بود و تلاوتهای او را میشنید تغییر حالت پیدا نموده و جذبه برایش دست میداد.
▪️در نافله شب، باتکیه بر صوت و صدای زیبا و آهنگ حزین، سورهای طولانی را میخواندند و نماز شبشان چندین ساعت
طول میکشید.
◾️ #سیدهاشم_حداد
(عارف شرق، ص ۵۵)◾️
@mohamad_hosein_tabatabaei
▪️اهمّ اشیاء براى طالب قرب، جدّ و سعى تمام در ترک معصیت است. تا این خدمت را انجام ندهى، نه ذکرت و نه فکرت به حال قلبت فایدهاى نخواهد بخشید.
▪️چراکه پیشکش و خدمتکردن کسى که با سلطان در مقام عصیان و انکار است، بىفایده خواهد بود.
#آیتالله_بهاءالدینى
@mohamad_hosein_tabatabaei
از جنّتُ البقیع عنایت به ما کنند
"آنانکه خاک را به نظر کیمیا کنند"...
آنانکه رزق داده به عالم نگاهشان
"آیا شود که گوشه چشمی به ما کنند؟"
#علی_بیرقدار
@mohamad_hosein_tabatabaei
💠 دعای عهد
▪️از حضرت امام صادق علیهالسّلام روایت شده است : هرکه چهل صبحگاه دعای عهد را بخواند، از یاوران قائم ( عجّل الله تعالی فرجه الشریف) ما باشد و اگر پیش از ظهور آن حضرت از دنیا برود، خدا او را از قبر بیرون آورد که در خدمت آن حضرت باشد و حقتعالی بر هر کلمه هزار حسنه به او کرامت فرماید و هزار گناه از او محو سازد.
@mohamad_hosein_tabatabaei
کیش مهر (درمحضر علامه طباطبایی)
☑️چهلّه نشینی - چهلّه کلیمیّه (موسویّه) ◾️روز اوّل ماه ذیالقعده روز آغاز چهلّه نشینی است. چهلّۀ
#فلسفۀ_چهلّه_نشینی
▪️مداومت بر عمل و تأثیر آن
▪️تمرین بندگی و رسیدن به مقام اخلاص
▪️خلوت با خدا و رهایی از غفلت
▪️عادت شکنی
▪️تمرین طاعت و ترک معصیت
▪️عزلت و انقطاع در فرهنگ قرآن
☑️استاد مهدی طیّب ،۹۲/۰۶/۱۴
#چهلهنشینی
@mohamad_hosein_tabatabaei
کیش مهر (درمحضر علامه طباطبایی)
#فلسفۀ_چهلّه_نشینی ▪️مداومت بر عمل و تأثیر آن ▪️تمرین بندگی و رسیدن به مقام اخلاص ▪️خلوت با خدا و ر
#آداب_و_لوازم_چهلّه_نشینی
▪️خلوت و عزلت
▪️دوام بر طهارت
▪️مداومت بر ذکر
▪️نفی خواطر
▪️دوام بر صوم
▪️مراقبه و دل خود را با حقیقتِ ولایت، مرتبط نگه داشتن
▪️ترک اعتراض به خدای متعال
▪️جوع و کم خوردن
☑️استاد مهدی طیّب ،۹۲/۰۶/۱۴
#چهلهنشینی
@mohamad_hosein_tabatabaei
▪️اول ذيقعده تا دهم ذيحجّه اين چهل شبانهروز فرصت اربعينگيري است با اینکه در تمام دوران سال فرصت چلّهنشيني و چلّهگيري هست اما اين چهل شبانهروز به صورت ويژه استثنا شده است.
▪️اين جريان اربعين «من اصبح لله اربعين صباحاً» يا «مَنْ أَخْلَصَ لِلَّهِ أَرْبَعِينَ صَبَاحاً فَجَّرَ اللهُ يَنَابِيعُ الْحِكْمَةِ مِنْ قَلْبِهِ عَلَى لِسَانِه» یعنی اگر كسي چهل شبانهروز مواظب بود و بيراهه نرفت، راه كسي را نبست و كاري كه خدا از او ميخواهد را انجام داد آنگاه چشمههاي حكمت از قلب او ميجوشد.
▪️اگر به ما گفتند اربعين كليمي را فراموش نكنيد به این دلیل است که این بهترين فرصت است كه ما در مسائل توحيد تلاش و كوشش كنيم چيزي نصيبمان بشود. پس از این مرحله است که سخن ما در جان دیگران اثرگذار خواهد بود.
▪️مانند حضرت که در تمام اين چهل شبانهروز مهمان ذات اقدس الهي بود، خوابي نداشت، غذايی نداشت، آبی نداشت، فقط مناجات میکرد...
#آیتالله_جوادی_آملی
#اربعین_کلیمی
@mohamad_hosein_tabatabaei
▪️خواجه آگاه است که عدد اربعین در تکمیل ناقصان دخلی عظیم دارد ،چه در عالم اسراری عجیب است...
▪️اربعین کلیمی در پیش داری «و واعدنا موسی ثلاثین لیلة و أتممناها بعشر فتمّ میقات ربه أربعین لیلة...» (اعراف/۱۴۲). به هوش باش و این کمترین را فراموش مکن.
▪️سعدی مگر از خرمن اقبال بزرگان
یک خوشه ببخشند که ما تخم نکشتیم
▪️دل، آیینه جمال نمای هو، و سفینه دریای اوست. خود را باش که یار طبیب دردمندان است. لسان الغیب چه خوش گفته است:
▪️عاشق که شد که یار به حالش نظر نکرد ای خواجه درد نیست، و گرنه طبیب هست
▪️خدای متعالی سینهات را طور سینا کند و دیدهات را به نور لقایش رشگ ضیاء گرداند... .
▪️به می سجّاده رنگین کن گرت پیر مغان گوید
▪️که سالک بیخبر نبود ز راه و رسم منزلها
▪️تن به دنیا دار و دل به مولا، تا نام او مونست شود و پیغام او آرامشت دهد که دلِ عاشق به پیغام بسازد.
▪️حقیقت کشف این است که میان دل و دلدار حجاب نبود. جهد کن که در همه حال سرّت با یار بود، نه در کوچه و بازار! بخصوص در هنگام نماز که «المصلی یُناجی ربّه» و مناجات بین دو کس است، بنگر تا با که نجوا داری و دو بودن چگونه است؟
▪️اما بدان که چهل یعنی فعلیت شی. که در چهل تمام حقیقت درون ظهور مییابد. از بزرگان داریم که فرمودند: شخص که چهل سالگی رسیده هر آنچه کاشته است درو میکند. تمام موجودات از ارض و سماء همه در چهله هستند.
▪️امام صادق (علیه السلام) فرمود: بهراستی بنده خدا تا چهل سال نشده در وسعت است و چون به چهل سال رسید خداوند به دو فرشته وی وحی کند که من به بنده خود عمر بیش دادم، بر او سخت گیرید و او را خوب بپایید و کم و بیش و کوچک و بزرگ کارهایش را بنویسید.
#علامه_حسنزاده_آملی
(نامهها برنامهها)
@mohamad_hosein_tabatabaei
▪️بروید کنار قبر آیتالله میرزا جواد آقا ملکی تبریزی هدیهای به ایشان بدهید و بخواهید خدمت حضرت معصومه (سلام الله علیها) مشرف شوند و ایشان را مجاب کنند تا تربیت معنوی شما را برعهده بگیرند.
#علامه_طباطبایی
@mohamad_hosein_tabatabaei
◾️نکاتی از بزرگان سیر و سلوک در آداب چهلّه نشینی - بخش اوّل◾️
☘ ۱- در این چهل روز هر روز صبح، دعای عهد، یعنی دعای «اَللّهُمَّ رَبَّ النُّورِ الْعَظِیمِ ...» را بخواند.
☘در روایت این دعا آمده است، اگر کسی چهل روز آن را بخواند، از یاران بقیّةالله الاعظم ارواحنافداه خواهد بود و اگر قبل از ظهور از دنیا برود، خدا او را برای اینکه در رکاب و محضر حضرت باشد، به دنیا برمیگرداند.
☘۲- هر روز چهل مرتبه ذکر تسبیحات اربعه را بگوید.
▫️«سُبْحانَ الله، وَالحَمْدُلله، وَلا اِلهَ اِلاَّ الله، وَالله اَکبَرُ»
☘۳- بعد از گرفتن وضو «آیهالکرسی» بخواند، برای اهل قبور هم این آیه را بخواند و یا خواندن آن را بعد از نمازهای صبح، ترک نکند.
☘۴- گفتن اذکاری در این چهل روز توصیه شده است، مانند:
#ذکر «یا باقِی» روزی ۱۱۳ بار
#ذکر «یارَبُّ یا الله» روزی ۲۰۴ بار
#ذکر «یا صَمَدُ» روزی ۱۳۴ بار
#ذکر «یا عَلِیُّ» روزی ۱۱۰ بار
#ذکر «یا باسِطَ الْیَدَینِ بِالرَّحْمَه» روزی ۴۰ بار بعد از نماز صبح
☘۵- در روزهای دوشنبه و چهارشنبه چهل مرتبه سوره تکاثر «اَلْهیکُمُ التَّکاثُر...» را بخواند.
☘۶- در طول این چهلّه، هر روز «زیارت عاشورا» را بخواند.
☘۷- در طول روز «با طهارت و با وضو» باشد و هنگام رفتن به بستر هم با وضو باشد و با وضو به خواب برود.
☘۸- در ایّام چهلّه حتماً هر روز نمازهای خود را اوّل وقت بخواند و مداومت بر خواندن «نماز اوّل وقت» داشته باشد.
☘۹- اگر توانست در سحر صدبار «استغفار» نماید. این استغفار را هم ممکن است در قنوت نماز وِتر (وَتر) به زبان جاری کند و یا جدای از نماز، در کنار نماز خود صد مرتبه استغفار کند. اگر در سحر موفّق نشد و برای این کار فرصت کم آورد؛ در این چهل روز حدّاقل صد مرتبه استغفار در طول روز را ترک نکند.
☘۱۰- در طول این چهل روز، هیچ روزی را بدون «تلاوت قرآن و یا گوش سپردن به آن» از دست ندهد.
☘۱۱- در این ایّام بر «ذکر و یاد خدا» مداومت داشته باشد. همیشه خود را در محضر و منظر الهی ببیند و حسّ حضور را کاملا حفظ کند.
☘۱۲- بر «نفی خواطر» مداومت داشته باشد. خطوراتی که ذهن و دل او رامشغول میکند، از دل بیرون براند. در این زمینه از ذکر «لااله الا الله» به خوبی میتواند استفاده کند. بیرون راندن همهی افکار و تخیّلات از ذهن و دل، یعنی اینکه من فقط خدا را میخواهم، جز خدا هیچ چیز نمیخواهم و فقط میخواهم مشغول به محبوب خودم باشم.
☘۱۳- از آداب چهلّهنشینی، «ترک اعتراض بر خدا» میباشد. در این زمینه دو جنبه وجود دارد: جنبۀ تکوینی، یعنی آنچه که خدا با ما کرده است و جنبۀ تشریعی، یعنی آنچه که به ما دستور داده که انجام دهیم. نسبت به هیچیک از این دو مورد، یعنی آنچه خدا با ما کرده، یا آنچه خداوند به ما امر کرده است که انجام دهیم؛ معترض، دلخور، ناراضی و ناخرسند نباشیم.
☘۱۴- ادب دیگری در چهلّهنشینی، «جوع و کم خوردن» است، به قدری که طاقت عبادت را از انسان نگیرد. تا جایی که میتواند در طول این چهلّه، روزه بگیرد و اگر همه این چهل روز را نمیتواند، حدّاقل روزهای دوشنبه و پنجشنبه را روزه داشته باشد. اگر در این مدّت، روزهی روزهای خاصّی هم مستحب است، آنها را هم از دست ندهد.
☘۱۵- نکته دیگر در آداب چهلّهنشینی، «پرهیز از خوردن غذاهایی است که باعث سنگینی انسان میشود»؛ نوعی رخوت، سستی و خواب آلودگی در فرد ایجاد میکند؛ شادابی، پرتوانی و سرزندگی برای عبادت را از انسان میگیرد و کسالت را بر او حاکم میکند. غذاهای سنگین، غذاهایی که ادویه جات فراوانی در آن به کار رفته است، غذاهای بسیار چرب و امثال اینها، چنین خواصّ منفی دارند.
ادامه دارد....
«استاد مهدی طیّب» ،۹۲/۰۶/۱۴
#مراقبات_ماه_ذیالقعده
#چهله_کلیمیه_موسویه
@mohamad_hosein_tabatabaei
کیش مهر (درمحضر علامه طباطبایی)
◾️نکاتی از بزرگان سیر و سلوک در آداب چهلّه نشینی - بخش اوّل◾️ ☘ ۱- در این چهل روز هر روز صبح، دعای
◾️نکاتی از بزرگان سیر و سلوک در آداب چهلّه نشینی - بخش دوّم◾️
☘۱۶- «احتیاط کردن در لقمه»؛ یعنی انسان هر چیز که پیش آمد، نخورد. چیزهایی که به حلال بودن آنها یقین دارد؛ چه به اعتبار خود شیء خوراکی و چه به اعتبار منبع درآمدی که به تهیّۀ آن مواد غذایی یا شیء خوراکی منجر شده است، از هر دو منظر حلال باشد.
☘در این ایّام بیشتر دقّت کند؛ هرکس هرچه داد، نگیرد و نخورد و تا به حلال بودن آن یقین پیدا نکرده است، حتّیالمقدور استفاده نکند. البتّه اینها که گفتیم، برای اوایل راه است. در بحث رزق مفصّل گفتهایم که هنگامی که فرد در سلوک به مرتبهای از رشد رسید، خدا ولایت او را در دست میگیرد. وقتی به آنجا رسید، خدا اجازه نمیدهد کسی چیزی را که مشکل دارد، به او تعارف کند؛ که او استفاده کند. شخص در آن مرحله، در حریم امن الهی قرار می گیرد؛ خدا حریمی ایجاد میکند و او را محفوظ میدارد؛ در معرض آن چیزها قرار نمیدهد و نمیگذارد آن چیزها به سمت او بیاید؛ ولی در اوایل یا اواسط راه که هنوز این ویژگی در فرد ایجاد نشده است، باید مراقبت کند و در خوردن هر چه به او تعارف کردند و یا هر چیز خوشمزهای که جلوی او گذاشتند و میتواند آن را بردارد و بخورد، احتیاط کند؛ تا با اطمینان بیشتری، لقمه حلال خورده باشد. آثار لقمه حلال را هم گفتهام و به روایت آن هم اشاره کردهام که:
«منْ اَکَلَ الْحَلالَ اَرْبَعِینَ یَوْماً نَوَّرَاللهُ قَلْبَهُ»
اگر کسی چهل روز لقمه حلال بخورد، خدا به او نورانیت قلب عنایت میکند.
☘۱۷- «خوراکیهایی را هم که مال افراد بخیل، پست، بی بندوبار و غیرمتدیّن است، نخورد» و در این چهل روز سعی کند سر سفره اینگونه افراد ننشیند و غذای اینگونه افراد را نخورد.
☘۱۸- سعی کند «از هر پولی یا در هر منزلی، چیزی نخورد». خیلی احتیاط کند حتماً پول او حلال باشد و مطمئن باشد که اهل منزلی که میخواهد مهمانشان شود، هم در حلال بودن کسبشان، هم در پرداخت وجوهات شرعیّهشان و هم در پاکی و طهارت آنچه که میخواهند با آن غذا بپزند، مقیّد هستند. این دقّتها را داشته باشد. تا جایی که میتواند، از هر فروشنده مواد غذایی تهیّه نکند. حتّیالمقدور غذای بیرون، مثل فست فودها، رستورانها، چلوکبابیها و امثال اینها را نخورد و تا جایی که میتواند، خودش غذای مطمئنّی را تهیّه و آماده کند.
☘۱۹- در ایّام چهلّه نشینی توصیه شده است انسان، «حلیم و زیتون » بخورد. در این ایّام خوردن اینها برای حالات فرد مفید است.
☘۲۰- نکته دیگر اینکه «کمتر با دیگران همصحبت شود»؛ کمتر مشغول دیگران شود و با آنها نشست و برخاست کند؛ تا جایی که میتواند، به حداقّل ضرورت اکتفا کند و بیش از آن، برای نشستن و حرف زدن با دیگران و نشست و برخاست با آنها وقت نگذارد.
☘۲۱- در طول این چهل روز «موسیقی گوش ندهد»؛ حتّی مارش، سرود یا موسیقی که اوّل اخبار رسانهها پخش میشود. یعنی به طور کامل از موسیقی مصون بماند. علّت آن را هم گفتهام و به روایت آن اشاره کردهام، که اگر چهل روز در خانهای موسیقی نواخته شود، غیرت و حیا از آن خانه رخت میبندد.
☘۲۲- «چشم خود را از افتادن به غیرِ آنچه نظر بر آن واجب یا مستحب است، باز دارد» و آن را کنترل کند؛ یعنی فقط به چیزهایی که دیدن آنها واجب یا مستحب است و ثواب دارد، نگاه کند. حتّی به نگاه به مباحات نپردازد؛ چه برسد به مکروهات و محرّمات.
☘۲۳- «زبان خود را کنترل کند» و آن را از گفتن، جز چیزهایی که گفتن آنها بر او واجب یا مستحب است، باز دارد. حرفهایی را هم که مباح است، نگوید؛ چه برسد به حرفهای مکروه یا خدای نکرده حرام.
☘۲۴- حتّیالمقدور سعی کند جایی باشد که اگر میخواهد مشغول عبادت، تفکّر یا ذکری شود، سروصدای دیگران نیاید. چه سروصدای خود افراد و چه صدای رادیو، تلویزیون و امثال اینها؛ چون همهی این صداها ذهن ما را به فکر کردن به آن اشخاص و یا محتوای آن صحبتها مشغول میسازند و تمرکزِ فکر و فراغتِ خاطر لازم برای اشتغال به ذکر خدا را از انسان سلب میکنند.
☘اینها نکاتی بود که بزرگان سیر و سلوک در آداب چهلّهنشینی، به استناد روایات، توصیه کردهاند؛ که انسان به توفیق الهی و با امداد اهل بیت معصومین علیهم السّلام لااقّل به مقداری که در این چهلّه مقدور و میسور است و در حدّی که در توان او باشد، عمل کند. انشاءالله.
«استاد مهدی طیّب» ،۹۲/۰۶/۱۴
#مراقبات_ماه_ذیالقعده
#چهله_کلیمیه_موسویه
@mohamad_hosein_tabatabaei
☑️۲۳ذیقعده روز مخصوص زیارتی حضرت امام رضا علیه السلام
☘زیارت مختصر امام رضا علیه السلام☘
▪️اَلسَّلامُ عَلَیْکَ یا وَلِىَّ اللَّهِ وَابْنَ وَلِیِّهِ اَلسَّلامُ عَلَیْکَ یا حُجَّةَ اللَّهِ وَابْنَ حُجَّتِهِ اَلسَّلامُ عَلَیْکَ یا اِمامَ الْهُدى وَالْعُرْوَةَ الْوُثْقى وَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَکاتُهُ اَشْهَدُ اَنَّکَ مَضَیْتَ عَلى ما مَضى عَلَیْهِ آبآؤُکَ الطّاهِرُونَ صَلَواتُ اللَّهِ عَلَیْهِمْ لَمْ تُؤْثِرْ عَمىً عَلى هُدىً وَلَمْ تَمِلْ مِنْ حَقٍّ اِلى باطِلٍ وَاَنَّکَ نَصَحْتَ لِلَّهِ وَلِرَسُولِهِ وَاَدَّیْتَ الاَْمانَةَ فَجَزاکَ اللَّهُ عَنِ الاِْسْلامِ وَاَهْلِهِ خَیْرَ الْجَزآءِ اَتَیْتُکَ بِاَبى وَ اُمّى زآئراً عارِفاً بِحَقِّکَ مُوالِیاً لاَِوْلِیآئِکَ مُعادِیاً لاَِعْدآئِکَ فَاشْفَعْ لى عِنْدَ رَبِّکَ
اَلسَّلامُ عَلَیْکَ یا مَوْلاىَ یَا بْنَ رَسُولِ اللَّهِ وَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَکاتُهُ اَشْهَدُ اَنَّکَ الاِْمامُ الْهادى وَالْوَلِىُّ الْمُرْشِدُ اَبْرَءُ اِلَى اللَّهِ مِنْ اَعْدآئِکَ وَاَتَقَرَّبُ اِلَى اللَّهِ بِوِلایَتِکَ صَلَّى اللَّهُ عَلَیْکَ وَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَکاتُهُ
▪️سلام بر تو اى ولى (و نماینده ) خدا و فرزند ولى او سلام بر تو اى حجت خدا و فرزند حجت او سلام برتو اى پیشواى هدایت و رشته محکم حق ، و رحمت خدا و برکاتش نیز بر تو باد گواهى دهم که تو به همان راهى رفتى که پدران پاکت بدان راه رفتند درودهاى خدا بر ایشان باد
@mohamad_hosein_tabatabaei
☘اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى عَلِیِّ بْنِ مُوسَى الرِّضَا الْمُرْتَضَى الْإِمَامِ التَّقِیِّ النَّقِی وَ حُجَّتِکَ عَلَى مَنْ فَوْقَ الْأَرْضِ وَ مَنْ تَحْتَ الثَّرَى، الصِّدِّیقِ الشَّهید، صَلاَةً کَثِیرَةً تَامَّةً زَاکِیَةً نامیة مُتَوَاصِلَةً مُتَوَاتِرَةً مُتَرَادِفَةً کَأَفْضَلِ مَا صَلَّیْتَ عَلَى أَحَدٍ مِنْ أَوْلِیَائِکَ☘
☘این که امام، «حُجَّتِ الله عَلَى مَنْ فَوْقَ الْأَرْضِ» است یعنی چه؟ حق متعال ارض ها دارد. ارضهای خدا الی ماشاءالله و لایتناهی است. أَلَمْ تَكُنْ أَرْضُ اللَّهِ وَاسِعَة؟! (نساء/۹۷) این ارض را وسعت بده به تمام هستی. امام حجت است در أَرْضُ اللَّهِ الوَاسِعَة. در عالم شهادت و... .
☘اما «وَ مَنْ تَحْتَ الثَّرَى» چیست؟! زیرِ زمین چیست؟ آیا یعنی زیر همین کُرهی زمین؟! این وَ مَنْ تَحْتَ الثَّرَى کیست؟ در روایتی در کتاب علل الشرایع از حضرت علی علیهالسلام پیرامون این تَحْتَ الثَّرَى سوال میکنند که این چیست؟! امیرالمؤمنین علیهالسلام میفرماید: وَ ما یَعلَمُ تَحْتَ الثَّرَى إلّا الله. این تَحْتَ الثَّرَى را کسی جز خدا نمیشناسد. و چرا این تَحْتَ الثَّرَى در صلوات امام رضا علیه السلام آمده است؟!
☘این تَحْتَ الثَّرَى در همه ائمه اطهار هست و آن، باطن ولایت و مقام حضرت زهرا سلام الله علیها است. سلام بر این آقایی که بر روی زمین واسعه خدا حجت است و سلام بر آن حقیقتی که تَحْتَ الثَّرَى است. زیارت اهل بیت علیهم السلام زمانی کامل میشود که مادرشان زیارت شود. اصالت با حضرت فاطمه زهرا است. شباهت های عجیبی بین حضرت علی بن موسی الرضا و حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها وجود دارد. برای امام رضا در صلوات ایشان داریم که الْإِمَامِ التَّقِیِّ النَّقِی. حضرت فاطمه نیز التَّقِیَّة و النَّقِیّة است. امام رضا الصِّدِّیقِ الشَّهید است و حضرت فاطمه زهرا الصِّدِّیقةِ الشَّهیدة است. حضرت رسول صلی الله علیه و آله در مورد حضرت فاطمه فرمودند که «فَاطِمَةُ بَضْعَةٌ مِنِّی... » و در مورد امام رضا علیهالسلام نیز فرمودند که «سَتُدْفَنُ بَضْعَةُ مِنِّي بِأَرْضِ خُرَاسَانَ... ».
☘ما نمیدانیم که چه ارتباط خاصی بین حضرت علی بن موسی الرضا و مادرشان فاطمه زهرا است. امام زمان پس از ظهورشان محل قبر حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها را مشخص خواهند کرد اما ما که در ظواهر متوقف نیستیم. جسم اهل بیت با ما متفاوت است. جسم حضرات اهل بیت علیهم السلام مبدا ارواح ما است!
☘حضرت امام جواد علیهالسلام فرموده اند که زیارت قبر پدرم امام رضا علیهالسلام افضل از زیارت قبر امام حسین علیهالسلام است. آنجا چه خبر است؟! نمیدانیم اما این وَ مَنْ تَحْتَ الثَّرَى خیلی به ما کمک میکند که نکند دلیل افضلیت زیارت قبر امام رضا بر قبر امام حسین علیهما السلام به همین تَحْتَ الثَّرَى برگردد؟! معلوم است دیگر... آیا زیارت حضرت فاطمه الزهرا سلام الله علیها افضل از زیارت امام حسین علیهالسلام بلکه از تمام حضرات اهل بیت نیست؟! چرا... او حجة الله علی الحجج است...
#امام_رضا
#زیارت_مخصوص
#ح_م