آیات 254-253 بقره قسمت پنجم
بخش اول
● روايتى در ارتباط با آيه (كان الناس امة واحدة ...) و اختلاف امت
مترجم : (در مسند احمد بن حنبل جلد سوم صفحه 33 آمده كه رسول خدا (صلى الله عليه و آله و سلم ) به اصحابش فرمود: يكى از شما كسى است كه با مردم بر سر تاويل قرآن مى جنگد، همانطور كه من بر سر تنزيل آن جنگيدم .
ابوبكر و عمر از جا برخاستند، رسول خدا (صلى الله عليه و آله و سلم ) فرمود: نه شما نيستيد، پينه دوز است ، و در همان حال على (عليه السلام ) داشت كفش او را پينه مى زد) و ظاهر آيه شريفه هم مساعد با اين روايت است ، و براى اينكه آيه نيز دلالت دارد بر اينكه آن بيناتى كه رسولان خدا آوردند، در رفع اختلاف امت ها مؤثر واقع نشده و بعد از رفتن هر پيامبرى امتش اختلاف و جنگ كردند، و اين به خاطر اين است كه اختلافشان مستند به خودشان بوده ، و اين چيزى نيست كه آيات بينات رسولان جلوگيرش شود، بلكه خاصيت اجتماع انسانها كه هيچگاه خالى از بغى و ظلم نيست ، همين است .
ترجمه تفسير الميزان جلد 2 صفحه 494
پس آيه شريفه هم مى خواهد همان معنائى را بفهماند كه آيات زير در مقام بيان آن است : ((و ما كان الناس الا امة واحدة ، فاختلفوا، و لولا كلمة سبقت من ربك لقضى بينهم فيما فيه يختلفون )) يعنى : مردم ، همه يك امت بودند، بعدا مختلف شدند، و اگر اين قضا از ناحيه پروردگارت رانده نشده بود كه مردم تا مدتى معين زندگى كنند، هر آينه در هر اختلافى طومار هستى آنان را بر مى چيد.
((كان الناس امة واحدة )) تا آنجا كه مى فرمايد: ((و ما اختلف فيه الا الذين اوتوه من بعد ما جائتهم البينات بغيا بينهم ، فهدى الله الذين آمنوا لما اختلفوا فيه من الحق )) (ترجمه اين آيه در اواخر جلد سوم گذشت ).
((و لا يزالون مختلفين الا من رحم ربك )) پيوسته در اختلاف هستند مگر كسانى كه خدا به ايشان رحم كرده باشد.
همه اين آيات دلالت مى كند بر اينكه اختلاف در كتاب آسمانى (كه خود اختلافى است دينى ) همواره بعد از انبيا بين پيروان ايشان بوده ، و قابل اجتناب نبوده ، همچنان كه در خصوص اين امت فرموده :
((ام حسبتم ان تدخلوا الجنة و لما ياتكم مثل الذين خلوا من قبلكم )) و يا گمان كرده ايد قبل از اينكه آن آزمايش ها كه امتهاى قبل از شما پس دادند، پس بدهيد داخل بهشت مى شويد؟.
و نيز از پيامبر خود حكايت مى كند كه روز قيامت چنين مى گويد: ((يا رب ان قومى اتخذوا هذا القرآن مهجورا)) اى پروردگار من ، امت من بعد از من اين قرآن را پشت سر انداختند، و در مطاوى و خلال آيات قرآنى تصريحات و اشاراتى به اين معنا هست .
و اما اينكه دامنه اين اختلاف تا زمان صحابه يعنى بعد از رحلت رسول خدا (صلى الله عليه و آله و سلم ) كشيده شد، تاريخ مورد اعتماد و روايات متواتره بر آن دلالت دارد، و نيز دلالت دارد بر اينكه اصحاب رسول خدا (صلى الله عليه و آله و سلم ) بعد ازآن جناب با هم اختلاف كردند، و فتنه ها بپا ساختند، و در اين فتنه ها همان معامله را با يكديگر كردند كه ساير امتها بعد از پيامبرشان كرده بودند، و هيچ يك از صحابه امت اسلام را از كليت آيه شريفه ، استثنا نكرد،
ترجمه تفسير الميزان جلد 2 صفحه 495
و نگفت آخر ما معصوم هستيم ، و يا رسول خدا (صلى الله عليه و آله و سلم ) بشارت داده و پيشگوئى كرده كه امت اسلام با هم جنگ نمى كنند، و يا اجتهاد من اين است كه امت اسلام نبايد اختلاف كنند، و يا خدا و رسول امت اسلام را استثنا كرده اند، پس مساله اختلاف امتها امرى است اجتناب ناپذير آزمايشى است كه بايد پيش بيايد، تا سيه روى شود آنكه در او غش باشد.
#تفسیر_المیزان
#سوره_بقره
#علامه_طباطبایی_ره
🔹🔶🔸🔷🔹🔶🔸🔷🔹🔶🔸
🔹💠کانال کیش,مهر💠🔹
🔺درمحضرعلامه طباطبایی ره🔺
▶️: https://telegram.me/mohamad_hosein_tabatabaei
کیش مهر (درمحضر علامه طباطبایی)
■●حضرت آیتالله بهجت قدسسره●■
■کفار میخواهند جنگ میان مسلمانها ادامه داشته باشد تا بازار اسلحهفروشی آنها از طرفین رایج باشد و اسلحههای انبارشده را برای رفع احتیاج خودشان بفروشند و اسلحههای کاملتر و مدرنتر بسازند.
■عمداً اختلاف و جنگ و درگیری راه میاندازند، بعد میآیند و ادعا میکنند که میخواهیم شما را آشتی دهیم. خوب میدانند که چه پیشنهادی به هر دو طرف بکنند، تا راضی شوند.
■●در محضر بهجت، ج۳، ص۱۶۱●■
@mohamad_hosein_tabatabaei
#استاد_فاطمی_نيا
■یزید قصد داشت معارف الهی را ازبین ببرد اما امام حسین(علیه السلام) با خون خود مانع او شد و حضرت سجاد(علیه السلام) و زینب کبری (علیه السلام) این راه را ادامه دادند.
ما هدایت و معارفی را که به دستمان رسیده ، مدیون این ذوات مقدسه هستیم.
@mohamad_hosein_tabatabaei
#علامه_طباطبايی_ره
#عاشورا
■●آیا روزه گرفتن در روز
عاشورا استحباب دارد؟●■
■● #المیزان|ملحق شدن عاشورا به سه روز در هر ماه و وجوب يا استحباب روزه آن بعنوان يك عيد از اعياد اسلامی از بدعتهايی است كه بنی اميه (لعنهم اللَّه) آن را ابداع كردند، در حالی كه هيچ يك از اين مضامين درست نيست، نه يهود عاشورا را عيد میدانسته و نه نصارا، و نه مردم جاهليت و نه اسلام،
■●چون عاشورا نه يك روز ملی بوده تا نظير نوروز و مهرگان عيد ملی و قومی بشود، و نيز در آن روز هيچ واقعهای از قبيل فتح و پيروزی برای ملت اسلام اتفاق نيفتاده، تا نظير مبعث و ميلاد رسول خدا صلی الله علیه وآله روزی تاريخی برای اسلام باشد، و هيچ جهت دينی هم ندارد تا نظير فطر و قربان عيدی دينی باشد، پس عزت و احترامی كه بنی اميه برای عاشورا درست كرده اند عزتی است بدون جهت.
@mohamad_hosein_tabatabaei
■●عدم تقابل بین حکمت خسروانی و اسلام از نظر سهروردی●■
■●فرهنگ غیر از زبان است. زبان های مختلف و اقوام مختلف در گذشته فراوان بوده و الان هستند، ولی به طور اصولی فرهنگی بر این منطقه حاکم بوده است که خیلی عمیق بوده و بسیار هم متنوّع است. سهروردی به این فرهنگ آشنایی داشت و آن را کشف کرده بود. از این رو معتقد بود، این فرهنگ منافی اسلام نیست و اسلام هم مخالف فرهنگ ایران نیست.
■●اسلام وقتی آمد بت پرستی و خرافات و ضلالت را زدود اما فرهنگ ایران باستان، خرافه نبود. از این رو ،اسلام مخالف فرهنگ ایران نیست و به عقیده سهروردی حتّی آن را تأیید کرده است. فلسفه ایران باستان فلسفه نور است که بعد ها فلسفه شیخ اشراق را تشکیل می دهد. در آن فلسفه، نور و ظلمت در برابر هم قرار دارند. نور اساس است و ظلمت، اهریمن و سرانجام نور غلبه پیدا می کند و همیشه غالب است.
■●سهروردی می خواست احیای حکمت خسروانی کند و خودش هم ادّعا می کند: من برای احیای حکمت خسروانی آمده ام.
#دکتر_دینانی
@mohamad_hosein_tabatabaei
🏴صلی الله علیک یا ابا عبد الله الحسین🏴
■چنانكه خواب موجب تعطيل حواس آدمى و انصرافش از اين نشأه ميشود رسوخ در علم و معرفت و دوام در حضور و مراقبت موجب انصراف از ماسوى الله و سبب اقبال كلى بسوى حقيقة الحقائق مى گردد.
■●نصوص الحکم بر فصوص الحکم
علامه حسن زاده●■
@mohamad_hosein_tabatabaei
■● #پرسش: اینکه همه ی ما در امام حسین (علیه السلام) فدا شویم و امام حسین(علیه السلام) در خدا یعنی چه؟●■
■● #پاسخ: امام حسین علیه السلام مظهر خداست؛ آینه ی تمام نمای خداست. اگر انسان بخواهد فدای کسی شود، قربان امام حسین علیه السلام نشود، قربان چه کسی شود؟!
قربان پول و مقام و جاه و ثروت و شوکت و دولت شود؟! انسان باید قربان امام حسین علیه السلام شود.
■●کمال عبد در قربان شدن او برای موجود بالاتر است. ولیّ اعظم خدا از ما بزرگتر است. اگر بخواهیم به کمال برسیم، باید در راه او قربان شویم؛ کما اینکه اصحاب اباعبدالله علیه السلام قربانی در راه اباعبدالله علیه السلام شدند؛ آنوقت در وجود او فانی شدند؛ بخشی از وجود اباعبدالله علیه السلام شدند. یعنی هر یک از آنها در حدّ خودشان، امام حسینی شدند؛وجودشان جلوه گاه کمالات حسینی شد؛ در امام حسین علیه السلام فانی شدند. پس برای اینکه به کمال برسیم باید در راه خوبان خدا فدا شویم؛ چون آنها بزرگتر از ما هستند.
■●خوبان خدا هم برای اینکه به کمال برسند باید در راه خدا فدا و فنا شوند. این سلسله ی قربانی در عالم، مسیر تکامل است.
■●خاک در گیاه فانی می شود؛ تکامل پیدا می کند. گیاه، غذای یک گوسفند می شود؛ فانی می شود؛ بدن آن گوسفند می شود؛ تکامل پیدا می کند. من و شما گوشت آن گوسفند را می خوریم؛بدن ما می شود؛ تکامل پیدا می کند. پس یکی یکی قربانی شدند تا به ما رسیدند. اگر ما هم بخواهیم کمال پیدا کنیم، باید قربانی بزرگتر از خودمان شویم.
#یاعلی
■●در محضر استاد مهدی طیب - ۱۴ اردیبهشت ۸۵
#پرسش_و_پاسخ●■
@mohamad_hosein_tabatabaei
☑️شادی روح علامه طباطبایی(ره) #صلوات
@mohamad_hosein_tabatabaei