◾️وداع با آخرین جمعهی ماه مبارک رمضان◾️
☑️جابربنعبداللهانصارى نقل مىكند:۱
▪️دَخَلْتُ عَلَى رَسُولِ اللَّهِ ص فِي آخِرِ جُمُعَةٍ مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ فَلَمَّا أَبْصَرَنِي [بَصُرَ بِي] قَالَ لِي يَا جَابِرُ هَذَا آخِرُ جُمُعَةٍ مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ فَوَدِّعْهُ وَ قُلْ:
▪️در آخرين جمعهى ماه رمضان به خدمت رسول خدا صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم رسيدم. وقتى چشم مباركش به من افتاد، فرمود:
▪️اى جابر! اين آخرين جمعهى ماه رمضان است؛ پس با آن وداع كن و بگو:
▪️اللَّهُمَّ لَا تَجْعَلْهُ آخِرَ الْعَهْدِ مِنْ صِيَامِنَا إِيَّاهُ فَإِنْ جَعَلْتَهُ فَاجْعَلْنِي مَرْحُوماً وَ لَا تَجْعَلْنِي مَحْرُوما:
ً
▪️خداوندا! اين ماه رمضان را آخرين ماه روزهدارى ما قرار مده و اگر قرار دادى، ما را مشمول رحمت خود قرار ده؛ نه نوميد و محروم از آن.
▪️فَإِنَّهُ مَنْ قَالَ ذَلِكَ ظَفِرَ بِإِحْدَى الْحُسْنَيَيْنِ
إِمَّا بِبُلُوغِ شَهْرِ رَمَضَانَ مِنْ قَابِلٍ وَ إِمَّا بِغُفْرَانِ اللَّهِ وَ رَحْمَتِه:
▪️زيرا هركس اين دعا را بخواند، به يكى از دو نيكى دست مىيابد؛ يا ماه رمضان سال آينده را درك مىكند و يا به آمرزش و رحمت الهى مىرسد.
◾️۱. سیّدبنطاووس، اقبالالاعمال( ط- القديمة)، ص ۲۴۳◾️
#ماه_مبارك_رمضان
#حدیث
@mohamad_hosein_tabatabaei
▪️بیشتر لغزشهای بشر ریشه در آن دارد که دارایی پیامبران (صلی الله علیه واله) را دارایی نمیشمارد. ازاینرو درپی دستیابی به آن بر نمیآید. اما امور حسی و علمی را دارایی پنداشته و همه تلاش خود را برای دستیابی و گسترش آن بهکار میگیرد.
▪️انسان باید بپذیرد که پیامبران (علیه السلام) یک دارایی واقعی داشتند که برتر از حس و علم است. گرچه انسان در آغاز نمیتواند برتری نبوت را بهتفصیل دریابد، اما اجمالا بهکمک عقل میتواند این دارایی را باور کند. اگر باور کرد آنگاه درپی تحصیلش بر میآید وگرنه دنبال آن نخواهد رفت؛ «ذَٰلِكَ الْكِتَابُ لَا رَيْبَ فِيهِ هُدًى لِّلْمُتَّقِينَ * الَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِالْغَيْبِ وَيُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنفِقُونَ».
▪️ایمان به غیب همان باور به دارایی نبوتی است که پیامدهای آن عبادات ظاهری است. عبادات دستورالعملهایی است که نور نبوت را در آدم شکوفا کند. اما نخست باید آنرا باور کنیم.
▪️اینکه حضرت سجاد (علیه السلام) در شب ۲۷ رمضان از آغاز تا انجام شب، از خداوند «تجافی از دار غرور» و «الموت» را درخواست میفرمود برای ما یک درس است؛ زیرا بهترین انسان در بهترین زمان، بهترین درخواست را خواهد داشت. و بهترین درخواست همین گذر از فریب دنیا و بازگشت به دامان حقیقت است که همه اینها با الموت [فنا] رخ میدهد.
▪️ما باید در این تقاضای حضرت سجاد (علیه السلام) بیاندیشیم و از اصرار ایشان دریابیم که یک دارایی برتری درمیان است که فراتر از حس و علم است. باور این نکته کلید راهیابی به بیت نبوت خواهد بود.
#استاد_محمود_امامی
@mohamad_hosein_tabatabaei
کیش مهر (درمحضر علامه طباطبایی)
#افطاری ۱۲ ◾️سخن دیگر اینکه مردم گمان میکنند ماه رمضان در عالم طبیعت و در زمان و مکان جلوه دارد
#افطاری ۱۳
▪️در هر مهمانی رسم این است که مهمان بر میزبان وارد می شود اما در ضیافت الهی اینگونه است که جان صائم، مورود و مضیف الهی میشود و حق بر چنین جانی وارد میشود لذا وارد و ورد و مورود یکی میشود که آنجا خانه وحدت است. و اینکه درهای بهشت گشوده و ابواب جهنم بسته میشود و شیاطین به غل و زنجیر کشیده میشوند مربوط به صاحبان نفوسی است که به ضیافت الهی وارد شده باشند.
▪️مضیف خدا قرقگاهی است که شیاطین بدانجا راه ندارند و ابواب جهنم محکم بسته است چون آن ضیافتخانه دار وحدت است و جهنم مربوط به کثرات میباشد. وحدت همان بهشت موعود است و از سویی جنت ستر و پوشش است و روزهدار در عملی که در واقع عمل نیست بلکه ترک است و مثل ندارد وارد میشود و چون روزه ترک است و عمل وجودی نیست که در دیدگان ظاهر گردد و با اعضا و جوارح صورت گیرد از آن جز خدا آگاه نیست پس از غیر خدا مستور و پوشیده است. خواب چنین کسی عبادت و نفس کشیدنش تسبیح است پس بکوش تا به این ضیافتخانه وارد شوی...
#ح_م
کیش مهر (درمحضر علامه طباطبایی)
#وقت ، نفحه لیلةالقدر 🔟 ▪️هر چیزی در عالم که از مقام علم به مقام عین و عالم طبیعت تنزل پیدا میکند،
#وقت ، نفحه لیلةالقدر 1⃣1⃣
▪️پیغمبر صلی الله علیه و آله میفرماید که يَا عَلِيّ! مَا مِنْ عَبْدٍ لَقِيَ اَللَّهَ يَوْمَ يَلْقَاهُ جَاحِداً لِوَلاَيَتِكَ إِلاَّ لَقِيَ اَللَّهَ بِعِبَادَةِ صَنَمٍ أَوْ وَثَنٍ. یا علی! در قیامت هر کسی که منکر ولایت تو باشد، ولو اینکه شب و روزش را در نماز بگذراند، و حتی در خانه خدا نماز بخواند، او را بت پرست محشور خواهیم کرد. موحد کیست؟ موحد کسی است که علی علیهالسلام را بشناسد. موحد کسی است که از مجرای امیرالمؤمنین و ائمه اطهار علیهم السلام خدا را پرستش کند؛ بِنا عُبِدَ الله و بِنا عُرِفَ الله. جناب بلقیس را ببینید! معرفت ایشان بسیار ستودنی است. وقتی حضرت سلیمان نامهای به او فرستاد گفت: قَالَتْ يَا أَيُّهَا الْمَلَأُ إِنِّي أُلْقِيَ إِلَيَّ كِتَابٌ كَرِيمٌ • إِنَّهُ مِن سُلَيْمَانَ وَإِنَّهُ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ (نمل/۲۹ و ۳۰). بلقیس با همین بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ اسلام آورد، اسلام او چگونه بود؟ أَسْلَمْتُ مَعَ سُلَيْمَانَ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ (نمل/۴۴). من، "با سلیمان" به خدا ایمان آوردم... با سلیمان... با امام زمان... با موحد! توحید بدون موحد مطلقا شناخته نمیشود. تسبیح و تقدیس ملائکهی عظام الهی به انسان کامل بر میگردد، روایات ما میگویند که جبرئیل، میکائیل، اسرافیل و... همگی به تسبیح مولا علی بن ابیطالب علیهما السلام تسبیح گو هستند. در معراج به پیغمبر صلوات الله علیه و آله نشان میدادند که این هیکلی که به شکل علی بن ابیطالب ساخته شده و تو او را میبینی، ما همه از آن رایحه میگیریم... از او وجود و رزق میگیریم. او نباشد ما بیحالیم... ملائکةالله خدمهی علی بن ابیطالب و انسان کامل هستند. خود مولا در خطبه البیان میفرمایند أنا الَّذی خَدَمَني جِبرائیل وَ میکائیل... جبرئیل قرآن را نیاورده تا به پیغمبر بدهد بلکه او شأنی از شئون خود پیغمبر است.
▪️در قرآن داریم که وَيُطْعِمُونَ الطَّعَامَ عَلَىٰ حُبِّهِ مِسْكِينًا وَيَتِيمًا وَأَسِيرًا (انسان/۸). گویا امام حسن و امام حسین علیهماالسلام مریض شده بودند. امام علی و حضرت فاطمه زهرا صلوات الله علیهما نذر کردند که ۳ روز روزه بگیرند تا اینها خوب بشوند. روز اول که روزه گرفته بودند، در لحظهی افطار مسکینی آمد و در زد. حضرت در را باز کردند و آنچه که در سفره داشتند به او تقدیم کردند. روز دوم در دم افطار، یتیمی آمد و امیرالمؤمنین و حضرت زهرا غذای افطار را به او دادند. روز سوم نیز اسیری آمد و در زد و باز هم آنچه برای افطار در سفره داشتند به او دادند و خود چیزی نخوردند و گفتند إِنَّمَا نُطْعِمُكُمْ لِوَجْهِ اللَّهِ لَا نُرِيدُ مِنكُمْ جَزَاءً وَلَا شُكُورًا (انسان/۹). این مسکینی که به این در آمد که بود؟ آن یتیم و اسیر که بودند؟! میگوید که هر سه، جبرائیل امین بود که در قالب سائل و یتیم و اسیر به در خانهی مولا آمد تا بگوید منِ فرشتهی مقرب درگاه الهی، نیازمند درگاه شما هستم و آنان نیز خواستند بگویند که ما مظهر هُوَ يُطْعِمُ وَلَا يُطْعَمُ هستیم. طعام میدهیم ولی خودمان طعام نمیخوریم. طعام خوردن نقص است... طعام اهلبیت علیهمالسلام نور است. نمیخواهیم طبیعت امام را انکار کنیم و بگوییم او غذا نمیخورد بلکه امام به حیث آن حقیقت و نورانیتش، مظهر يُطْعِمُ وَلَا يُطْعَمُ است.
▪️این آیه قرآن که میفرماید مَن كَانَ فِي هَٰذِهِ أَعْمَىٰ فَهُوَ فِي الْآخِرَةِ أَعْمَىٰ وَأَضَلُّ سَبِيلًا (اسراء/۷۲)، هرکس که در این دنیا کور باشد، در آخرت نیز کور محشور خواهد شد، این کوری به بحث امیرالمؤمنین علیهالسلام و ولایت او برمیگردد. هرکسی نسبت به ولایت آقا کور باشد، در آخرت نیز کور محشور میشود. هرکسی محب امیرالمؤمنین باشد بصیر محشور خواهد شد. میفرماید که يَا أباذَر يُؤتي بِجاحِدِ وِلايَةِ عَلي يَومُ القِيامة أصَمُّ وَ أعمَى وَ أبكَم. در روز قیامت، آن کس که منکر علی باشد میآید در حالی که هم کور و هم کر و هم لال است. اگر انسان بخواهد بینا شود و قدر وقت را بداند، باید به ذوات مقدس اهلبیت علیهمالسلام توجه کند.
#ح_م
☑️رمز دائمی شدن برکات ماه رمضان
▪️ماه رمضان تمرین میهمانِ خدا بودن است تا در تمام ماههای سال خود را میهمان خدا بدانیم و همۀ عمر در روزه باشیم ...
◾️۸۴/۰۴/۱۶ استاد مهدی طیب
#ماه_رمضان◾️
@mohamad_hosein_tabatabaei
◾️مراقبات شب آخر ماه مبارک رمضان◾️
▪️شب بسيار مباركى است و براى اين شب چند عمل وارد شده است:
▪️اوّل: غسل.
▪️دوم: زيارت امام حسين عليه السّلام.
▪️سوم: خواندن سوره هاى «انعام» و «كهف» و «يس» و گفتن صد مرتبه:
أسْتَغْفِرُ اللهَ وَ أَتُوبُ إِلَيْهِ
▪️چهارم: اين دعا را كه شيخ كلينى از امام صادق عليه السّلام روايت كرده بخواند:
▪️اللَّهُمَّ هَذَا شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أَنْزَلْتَ فِيهِ الْقُرْآنَ وَ قَدْ تَصَرَّمَ وَ أَعُوذُ بِوَجْهِكَ الْكَرِيمِ يَا رَبِّ أَنْ يَطْلُعَ الْفَجْرُ مِنْ لَيْلَتِی هَذِهِ أَوْ يَتَصَرَّمَ شَهْرُ رَمَضَانَ وَ لَكَ قِبَلِی تَبِعَةٌ أَوْ ذَنْبٌ تُرِيدُ أَنْ تُعَذِّبَنِی بِهِ يَوْمَ أَلْقَاكَ
▪️خدايا اين است ماه رمضان، كه قرآن را در آن نازل كردى، اينک در حال گذشتن است، و من به ذات كريمانهات پناه میآورم از اينكه سپيدۀ اين شب طلوع كند، يا ماه رمضان بگذرد، و نزد تو برايم نتيجۀ كار ناشايست يا گناهى باشد كه بخواهى مرا به سبب آن، روزى كه ملاقاتت كنم عذاب نمايى.
▪️پنجم: بخواند:
▪️یا مُدَبّرَ الاُموُرِ، یا باعِثَ مَن فی القُبُور، یا مُجری البُحُور، یا مُلَیَّن الحَدیدِ لِداوُد، صَل عَلی مُحَّمد وَافعَل بی کَذا وَ کَذا (به جاى «كذا و كذا» حاجات خود را بخواهد)
▪️ششم: ماه رمضان را با دعاهاى وداع، وداع گويد: دعاهايى كه شيخ كلينى و شيخ صدوق و شيخ مفيد و شيخ طوسى، و سيّد ابن طاووس نقل كردهاند و شايد بهترين آنها دعاى چهل و پنجم صحيفۀ كامله باشد.
▪️سيّد بن طاووس از امام صادق عليه السّلام روايت كرده كه هر كس در شب آخر ماه رمضان، آن ماه شريف را وداع گفته و بگويد:
▪️اللَّهُمَّ لا تَجْعَلْهُ آخِرَ الْعَهْدِ مِنْ صِيَامِی لِشَهْرِ رَمَضَانَ وَ أَعُوذُ بِكَ أَنْ يَطْلُعَ فَجْرُ هَذِهِ اللَّيْلَةِ إِلا وَ قَدْ غَفَرْتَ لِی
▪️خدايا اين ماه را آخرين بار روزهام در ماه رمضان قرار مده، و به تو پناه میآورم از اينكه سپيدۀ اين شب سر زند، مگر اينكه مرا آمرزيده باشى.
پيش از آنكه سپيده بر آيد، حق تعالى او را بيامرزد، و توبه و بازگشت نصيب وى كند.
▪️سيّد بن طاووس و شيخ صدوق از جابر بن عبدالله انصارى روايت كردهاند كه در جمعۀ آخر ماه رمضان خدمت رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلّم رسيدم، چون نظر آن حضرت بر من افتاد، فرمودند: اى جابر اين آخرين جمعه از ماه رمضان است، پس آن را وداع كن و بگو:
▪️اللَّهُمَّ لا تَجْعَلْهُ آخِرَ الْعَهْدِ مِنْ صِيَامِنَا إِيَّاهُ فَإِنْ جَعَلْتَهُ فَاجْعَلْنِی مَرْحُوما وَ لا تَجْعَلْنِی مَحْرُوما
▪️خدايا اين ماه را آخرين بار روزهداری ما قرار مده، و اگر قرار دادى پس مرا رحمت شده قرار بده و محروم از رحمت قرار مده.
▪️زيرا كه هر كه اين دعا را در اين روز بخواند به يكى از دو خصلت نيكو ظفر مىيابد؛ يا به رسيدن ماه رمضان آينده يا به آمرزش خدا و رحمت بىانتها.
▪️هفتم: سيّد بن طاووس و كفعمى از حضرت رسول صلّى الله عليه و آله و سلّم روايت كردهاند كه فرمودند: هر كه در شب آخر ماه رمضان، ده ركعت نماز و هر دو رکعت به یک سلام بخواند و در هر ركعت:
▪️سوره «حمد» ۱ بار
▪️سوره «توحید» ۱۰ بار
و در هر يك از ركوع و سجود ده مرتبه بگويد:
▪️سبْحَانَ اللهِ وَ الْحَمْدُ لِلهِ وَ لا إِلَهَ إِلا اللهُ وَ اللَّهُ أَكْبَرُ
▪️و هنگامی كه از ده ركعت فراغت يافت هزار مرتبه استغفار كند.
و پس از استغفار سر به سجده گذارد و در حال سجده بگويد:
▪️يا حَيُّ يَا قَيُّومُ يَا ذَا الْجَلالِ وَ الْإِكْرَامِ يَا رَحْمَانَ الدُّنْيَا وَ الْآخِرَةِ وَ رَحِيمَهُمَا يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ يَا إِلَهَ الْأَوَّلِينَ وَ الْآخِرِينَ اغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَ تَقَبَّلْ مِنَّا صَلاتَنَا وَ صِيَامَنَا وَ قِيَامَنَا
▪️سوگند به كسی كه مرا به راستى به پيامبرى مبعوث كرد، كه جبرئيل مرا از اسرافيل خبر داد و اسرافيل از پروردگار خود، كه سر از سجده برنداشته، خدا او را بيامرزد، و ماه رمضان را از او قبول كند، و از او درگذرد.
▪️و اين نماز در شب عيد فطر هم روايت شده است، ولى در اين روايت آمده است كه تسبيحات اربعه را در ركوع و سجود به جاى ذكر ركوع و سجود بخواند، و به جای «اغفر لنا ذنوبنا» تا آخر بگويد:
▪️اغْفِرْ لِی ذُنُوبِی وَ تَقَبَّلْ صَوْمِی وَ صَلاتِی وَ قِيَامِی
▪️گناهم را بیامرز، و روزه و نماز و شب زنده داریام را بپذیر
#مراقبات_ماه_رمضان
@mohamad_hosein_tabatabaei
◾️دعای روز آخر ماه مبارک رمضان - #اقبال_الاعمال◾️
▪️سیّد بن طاووس در کتاب اقبال الاعمال برای روز آخر ماه مبارک رمضان این دعا را نقل کرده است:
▪️اللَّهُمَّ إِنَّكَ أَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ تَفَضَّلْتَ عَلَيْنَا فَهَدَيْتَنَا وَ مَنَنْتَ عَلَيْنَا فَعَرَفْتَنَا وَ أَحْسَنْتَ إِلَيْنَا ، فَأَعَنْتَنَا عَلَى أَدَاءِ مَا افْتَرَضْتَ عَلَيْنَا مِنْ صِيَامِ شَهْرِكَ شَهْرِ رَمَضَانَ فَلَكَ الْحَمْدُ بِمَحَامِدِكَ كُلِّهَا عَلَى جَمِيعِ نَعْمَائِكَ كُلِّهَا حَتَّى يَنْتَهِيَ الْحَمْدُ إِلَى مَا تُحِبُّ وَ تَرْضَى [تَرْضَاهُ] وَ هَذَا آخِرُ يَوْمٍ مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ، فَإِذَا انْقَضَى فَاخْتِمْهُ لَنَا و الشهادة [بِالسَّعَادَةِ] وَ الرَّحْمَةِ وَ الْمَغْفِرَةِ وَ الرِّزْقِ الْوَاسِعِ الْكَثِيرِ الطَّيِّبِ الَّذِي لَا حِسَابَ فِيهِ وَ لَا عَذَابَ عَلَيْهِ وَ الْبَرَكَةِ وَ الْفَوْزِ بِالْجَنَّةِ وَ الْعِتْقِ مِنَ النَّارِ وَ لَا تَجْعَلْهُ آخِرَ الْعَهْدِ مِنْهُ وَ أَهِلَّهُ عَلَيْنَا بِأَفْضَلِ الْخَيْرِ وَ الْبَرَكَةِ وَ الْكَرَامَةِ وَ السُّرُورِ عَلَيَّ وَ عَلَى أَهْلِي وَ وَالِدَيَّ وَ ذُرِّيَّتِي يَا كَرِيمُ، اللَّهُمَّ هَذَا (شَهْرُ رَمَضانَ الَّذِي أُنْزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ [أَنْزَلْتَ فِيهِ الْقُرْآنَ] هُدىً لِلنَّاسِ وَ بَيِّناتٍ مِنَ الْهُدى وَ الْفُرْقانِ) وَ قَدْ تَصَرَّمَ فَأَعُوذُ بِوَجْهِكَ الْكَرِيمِ أَنْ تَغِيبَ الشَّمْسُ مِنْ هَذَا الْيَوْمِ أَوْ يَطْلُعَ الْفَجْرُ مِنْ هَذِهِ اللَّيْلَةِ وَ لَكَ قِبَلِي ذَنْبٌ أَوْ تَبِعَةٌ تُرِيدُ أَنْ تُعَذِّبَنِي بِهَا [عَلَيْهَا] يَوْمَ أَلْقَاكَ ، أَيْ مُلَيِّنَ الْحَدِيدِ لِدَاوُدَ أَيْ كَاشِفَ الْكَرْبِ الْعَظِيمِ عَنْ أَيُّوبَ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ عَلَى أَهْلِ بَيْتِ مُحَمَّدٍ وَ هَبْ لِي فَكَاكَ رَقَبَتِي مِنَ النَّارِ وَ كُلُّ تَبِعَةٍ وَ ذَنْبٍ لَكَ قِبَلِي، وَ اخْتِمْ لِي بِالرِّضَا عَنِّي وَ الْجَنَّةِ يَا اللَّهُ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ عَلَى أَهْلِ بَيْتِهِ الْمُبَارَكِينَ الْأَخْيَارِ وَ سَلِّمْ تَسْلِيماً.
▪️خداوندا، تو مهربانترين مهربانان هستى و معبودى جز تو وجود ندارد، بر ما تفضّل نمودى و هدايتمان كردى و بر ما منّت نمودى و [خود را] به ما شناساندى و به ما نيكى كردى و ما را بر اداى روزهى ماه خود، ماه رمضان كه بر ما واجب گردانيدهاى، يارى دادى. پس ستايش تو را به همهى ستايشهاى تو بر همهى نعمتهايت، تا اينكه ستايش به آنچه دوست دارى و مىپسندى، منتهى گردد و اين آخرين روز ماه رمضان است. پس هرگاه بهسر آمد، آن را براى ما همراه با نيكبختى [شهادت] و رحمت و آمرزش و روزى گسترده و فراوان و پاكيزه، كه نه از ما حساب بكشى و نه در برابر آن كيفر كنى، و بركت و دست يافتن به بهشت و آزادى از آتش جهنّم به پايان آر و آن را آخرين ديدار ما با ماه رمضان قرار مده و هلال آن را با برترين خير و بركت [و كرامت] و شادمانى براى من و خانواده و پدر و مادر و فرزندانم، بر ما برآور، اى بزرگوار. خدايا، اين همان ماه رمضانى است كه قرآن را در آن براى هدايت مردم و به عنوان نشانههاى روشن از هدايت و جداسازى [حق از باطل] فروفرستادهاى [فروفرستادهشده است] به پايان رسيد. پس به روى [اسما و صفات، يا ذات] بزرگوارت پناه مىبريم كه آفتاب اين روز غروب يا سپيدهدم اين شب طلوع كند و گناه يا كار زشت پيامددارى داشته باشم كه بخواهى در روزى كه تو را ملاقات مىكنم، به واسطهى آن مرا عذاب كنى. اى نرمكنندهى آهن براى حضرت داوود، اى برطرفكنندهى اندوه بزرگ از حضرت ايوب، بر حضرت محمّد و اهل بيت او درود فرست و آزادى از آتش جهنّم و همهى گناهان پيامددار و ناروا را كه دارم، به من ارزانى دار و كار مرا به خشنودى خود و بهشت ختم كن. اى خدا اى مهربانترين مهربانان، بر حضرت محمّد و اهل بيت خجسته و نيك او درود و به نحو شايسته سلام بفرست.
#مراقبات_ماه_رمضان
@mohamad_hosein_tabatabaei
◾️وداع با ماه مبارک رمضان
دعای ۴۵ صحیفه سجّادیه◾️
▪️در آخرین روزهای مبارک رمضان به سر میبریم، بساط این ضیافت در حال جمع شدن است و این موقعیت بسیار استثنائی از دسترس ما خارج میشود...
▪️در پایان هر فعالیتی باید به محاسبه و ارزیابی پرداخت، روزهای به محاسبه نشستن آنچه در ماه رمضان انجام دادهایم است....
#ماه_رمضان
@mohamad_hosein_tabatabaei
◾️دعای روز آخر ماه مبارک رمضان - مفاتیح الجنان◾️
▪️دعایی که از حضرت امیرالمؤمنین علی علیه السّلام روایت شده است:
▪️اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُكَ إِخْباتَ الْمُخْبِتِينَ، وَ إِخْلاصَ الْمُوقِنِينَ، وَمُرافَقَةَ الْأَبْرارِ، وَاسْتِحْقاقَ حَقائِقِ الْإِيمانِ، وَالْغَنِيمَةَ مِنْ كُلِّ بِرٍّ، وَالسَّلامَةَ مِنْ كُلِّ إِثْمٍ، وَوُجُوبَ رَحْمَتِكَ، وَعَزائِمَ مَغْفِرَتِكَ، وَالْفَوْزَ بِالْجَنَّةِ، وَالنَّجاةَ مِنَ النّارِ.
▪️خدایا، از تو میخواهم، فروتنی فروتنان و اخلاص یقینداران و همراهی نیکان و شایستگی حقایق ایمان و بهرهمندی از هر نیکی و سلامت از هر گناه و ضروری بودن رحمتت و ارادههای آمرزشت و رسیدن به بهشت و رهایی از آتش را.
▪️چون در این روز بیشتر مردم قرآن را ختم میکنند، شایسته است پس از ختم قرآن «دعای چهل و دوّم صحیفه کامله سجادیه» را بخوانند و اگر بخواهند میتوانند این دعای مختصر را که شیخ طوسی از امیرالمؤمنین علی علیهالسّلام روایت کرده بخوانند:
▪️اللّٰهُمَّ اشْرَحْ بِالْقُرْآنِ صَدْرِى، وَاسْتَعْمِلْ بِالْقُرْآنِ بَدَنِى، وَنَوِّرْ بِالْقُرْآنِ بَصَرِى، وَأَطْلِقْ بِالْقُرْآنِ لِسانِى، وَأَعِنِّى عَلَيْهِ مَا أَبْقَيْتَنِى فَإِنَّهُ لَاحَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلّا بِكَ.
▪️خدایا، به قرآن سینهام را بگشا و به قرآن بدنم را بکار انداز و به قرآن دیدهام را روشن ساز و به قرآن زبانم را گویا کن و به عمل به آن تا زندهام میداری یاریام ده که هیچ نیرو و توان نیست مگر به تو.
#مراقبات_ماه_رمضان
@mohamad_hosein_tabatabaei
◾️محاسبه و ارزیابی دستاوردها◾️
▪️میدانید هرکس، هر فعّالیّتی دارد، در پایان آن جمعبندی میکند که چه چیزی به دست آوردم و چه کردم. کاسبها، شبهنگام، پیش از بستن مغازه، یک نگاه به دخل میکنند و یک نگاه به جنسهای مغازه که چه چیزی فروختیم و چقدر درآمد داشتیم؟ سود کردیم یا ضرر؟
▪️کارمندهای بانک، وقتی ساعت ارائهی خدمات به مشتری تمام میشود، درِ بانک را قفل میکنند؛ ولی تا یکی دو ساعت بعد هنوز مشغول کارند؛ حسابرسی میکنند و کم و زیاد حسابشان را بررسی میکنند. آیا تراز عملکرد مالی یک روزهی آنها میخواند؟ همهی انسانها در پایان زمان فعّالیّت، به #محاسبه مینشینند و حاصل کار خود را میسنجند.
▪️منسوببه رسولالله صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم است که فرمودند:
☑️حاسِبُوا اَنفُسَكُم قَبلَ اَن تُحاسَبُوا:۱
▪️قبل از اینکه به محاسبهی کردار شما بپردازند، خود بنشینید و حسابرسی کنید؛ ببینید چه کردید؛ این عمری که گذشت، این سرمایهی گرانبهایی که صرف شد، چه ثمری بخشید؟ به کجا رسیدید؟
▪️واقعاً این روزها زمان محاسبه است.
⁉️ ▪️در این ماه مبارک چه کردیم؟
⁉️ ▪️چه اهدافی در ماه مبارک مدّ نظر بود؛ و تا چه میزان به آنها دست یافتیم؟
⁉️ ▪️دستاوردهای ما چه بود؟ چقدر انسان جدیدی شدیم؟
⁉️ ▪️تا چه حد آنگونه که مکتب رمضان میخواست، پرورده شدیم؟
☑️وَ زِنُوها قَبلَ اَن تُوزَنُوا:۲
قبل از اینکه اعمالتان را بسنجند، خود، آنها را بسنجید.
▪️معیار سنجش و میزانالاعمال امیرالمؤمنین علیهالسّلام است. شهید رمضان، فردای قیامت تراز عمل انسانها قرار میگیرد و عملکرد همگان را با آن میسنجند. از چنین اعمالی در برابر چنان میزانی به خدا پناه میبریم!
◾️در محضر استاد مهدی طیّب - جلسهی ۲۷ مهر ۸۵◾️
▪️۱. کلینی، کافی، ج ۱۵، ص ۳۴۳ و حرّعاملی، وسائلالشّیعه، ج ۱۶، ص ۹۵.
▪️۲. سیّدرضی، نهجالبلاغه، خطبهی ۹۰.
#ماه_مبارك_رمضان
#روزهای_پایانی
@mohamad_hosein_tabatabaei
◾️حضرت آیتالله بهجت قدسسره◾️
▪️آقایی میگفت: محضر حضرت عجلاللهتعالیفرجهالشریف مشرّف شدم، ولی نمیدانستم اصلاً محضر چه کسی هستم!
▪️کمی صحبت کردیم و با هم حرف زدیم. بعد از اینکه دیدارمان تمام شد، یکدفعه به خود آمدم که ای وای کجا بودم؟! محضر چه کسی بودم؟! این آقا چه کسی بودند؟! اما دیدم دیگر گذشته است.
▪️این آقا میگفت که من ضمن صحبتهایم به ایشان عرض کردم: خیلی میل دارم یک کاری انجام دهم؛ یک عملی را انجام دهم که بدانم مورد توجه حضرت عجلاللهتعالیفرجهالشریف است و بدانم اگر من آن کار را انجام دهم، مورد توجه حضرت میشوم. کار خوبی باشد و مورد پسند حضرت باشد. مدام اینها را تکرار کردم.
▪️حضرت فرمود: یکی از آن کارهایی که خیلی مورد توجه واقع میشود، این است که به محض اینکه صدای اذان بلند شد، دعای «اللَّهُمَّ کُن لِوَلِیَّكَ...» را بخوانی!
▪️[این نقل] خیلی موافق اعتبار است!
◾️برگرفته از کتاب «حضرت حجت علیهالسلام »؛ مجموعه بیانات آیتالله بهجت قدسسره درباره حضرت ولیعصر عجلاللهتعالیفرجهالشریف◾️
@mohamad_hosein_tabatabaei
◾️مراقبات شب عید فطر◾️
▪️يكى از شبهاى شريف است و در فضيلت و ثواب عبادت و احياى آن احاديث بسيارى وارد شده، از جمله در روايت آمده است آن شب كمتر از شب قدر نيست، و براى آن چند عمل مستحبّ است:
▪️اوّل: غسل كردن هنگامی كه آفتاب غروب كرد.
▪️دوّم: شب زندهدارى به نماز، دعا، استغفار و درخواست از خدا و بيتوته [شب زنده دارى] در مسجد.
▪️سوّم: پس از نماز مغرب و عشاء و نماز صبح و نماز عيد بخواند:
✔️اللهُ أَكْبَرُ اللّهُ أَكْبَرُ لا إِلَهَ إِلا اللهُ وَ اللهُ أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَرُ وَ لِلهِ الْحَمْدُ الْحَمْدُ لِلهِ عَلَى مَا هَدَانَا وَ لَهُ الشُّكْرُ عَلَى مَا أَوْلانَا
▪️خدا بزرگتر است، خدا بزرگتر است، معبودى جز خدا نيست و خدا بزرگتر است، و خداى را سپاس، و سپاس خداى را بر آنچه ما را بدان هدايت كرد، و او را شكر بر آنچه به ما ارزانى داشت.
▪️چهارم: چون نماز مغرب و نافلۀ آن را خواند، دستها را به جانب آسمان بلند كند و بگويد:
▪️يا ذَا الْمَنِّ وَ الطَّوْلِ يَا ذَا الْجُودِ يَا مُصْطَفِیَ مُحَمَّدٍ وَ نَاصِرَهُ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ اغْفِرْ لِی كُلَّ ذَنْبٍ أَحْصَيْتَهُ وَ هُوَ عِنْدَكَ فِی كِتَابٍ مُبِينٍ.
▪️اى صاحب نعمت و كرم، اى داراى جود، اى برگزينندۀ محمّد و اى ياور او، بر محمّد و خاندان محمّد درود فرست، و بر من بيامرز هر گناهى كه شماره نمودىاش، و آن پيش تو در كتابى آشكار است.
▪️پس به سجده رود و در سجده صد مرتبه بگوید:
▪️«اَتُوبُ اِلَی اللهِ»
▪️سپس هر حاجتى كه دارد از خدا بخواهد، كه به خواست خدا برآورده خواهد شد.
▪️و در روايت شيخ آمده است كه پس از نماز مغرب به سجده رود و بگويد:
▪️يا ذَا الْحَوْلِ يَا ذَا الطَّوْلِ يَا مُصْطَفِياً مُحَمَّداً وَ نَاصِرَهُ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ اغْفِرْ لِی كُلَّ ذَنْبٍ أَذْنَبْتُهُ وَ نَسِيتُهُ أَنَا وَ هُوَ عِنْدَكَ فِی كِتَابٍ مُبِينٍ
▪️اى صاحب قدرت، اى داراى عطا، اى برگزينندۀ محمّد و اى ياور او، بر محمّد و خاندان محمّد درود فرست، و بر من بيامرز هر گناهى را كه مرتكب شدم و آن را فراموش كردم، و آن گناه نزد تو در كتابى آشكار است.
#پس_صد_مرتبه_بگويد:
▪️«اَتُوبُ اِلَی اللهِ»
▪️پنجم: امام حسين عليه السّلام را زيارت كند كه فضيلت بسيار دارد.
▪️ششم: ده مرتبه این ذكر را كه در شب جمعه نیز وارد شده است بگويد:
✔️يا دَائِمَ الْفَضْلِ عَلَى الْبَرِيَّةِ يَا بَاسِطَ الْيَدَيْنِ بِالْعَطِيَّةِ يَا صَاحِبَ الْمَوَاهِبِ السَّنِيَّةِ ، صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ خَيْرِ الْوَرَى سَجِيَّةً وَ اغْفِرْ لَنَا يَا ذَا الْعُلَى فِی هَذِهِ الْعَشِيَّةِ
▪️اى خدايى كه فضل و كرمت بر خلق دائم است و دو دست عطا و بخششت به جانب بندگان دراز است اى صاحب بخششهاى بزرگ، درود فرست بر محمّد و آل او كه در اصل خلقت و فطرت بهترين خلقند. اى خداى بلند مرتبه در همين شب گناه ما را ببخش.
▪️هفتم: ده ركعت نمازى كه در شب آخر ماه رمضان گذشت بجا آورد.
▪️هشتم: دو ركعت نماز بجا آورد:
#ركعت_اوّل
▪️سوره «حمد» یک مرتبه
▪️سوره «توحيد» هزار مرتبه
#ركعت_دوّم
▪️سوره «حمد» یک مرتبه
▪️سوره «توحيد» يك مرتبه
▪️و پس از سلام سر به سجده گذارد و صد مرتبه بگويد:
▪️«اَتُوبُ اِلَی اللهِ»
#آنگاه_بگويد:
▪️يا ذَا الْمَنِّ وَ الْجُودِ يَا ذَا الْمَنِّ وَ الطَّوْلِ يَا مُصْطَفِیَ مُحَمَّدٍ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ وَ افْعَلْ بِی كَذَا وَ كَذَا. (بجاى «كذاو كذا» حاجات خود را بخواهد)
▪️و روايت است كه حضرت اميرالمؤمنين علی عليه السّلام اين دو ركعت را به اين كيفيت به جا میآوردند، سپس سر از سجده برداشته و میفرمودند:
به حقّ آن خداوندی كه جانم به دست قدرت اوست هر كه اين نماز را بخواند هر حاجتی از خدا بطلبد، البتّه عطا كند و اگر به عدد ريگهای بيابان گناه داشته باشد خدا بيامرزد.
▪️در روايت ديگرى به جاى هزار مرتبه سوره «توحيد» صد مرتبه وارد شده، ليكن اين نماز را بايد پس از نماز مغرب و نافلۀ آن بجا آورد و شيخ طوسى و سيّد ابن طاووس پس از پايان نماز اين دعا را نقل كردهاند:
▪️يا اللهُ يَا اللّهُ يَا اللهُ يَا رَحْمَانُ يَا اللهُ يَا رَحِيمُ يَا اللهُ يَا مَلِكُ يَا اللهُ يَا قُدُّوسُ يَا اللهُ يَا سَلامُ يَا اللهُ يَا... (برای مطالعه دعای کامل به مفاتیح الجنان مراجعه بفرمایید)
▪️نهم: چهارده ركعت نماز بجاى آورد، در هر ركعت:
▪️سوره «حمد» و «آيت الكرسی» و سه مرتبه سوره «توحيد»
▪️تا در برابر هر ركعتى ثواب چهل سال عبادت و ثواب عبادت هر كه در آن ماه روزه گرفته و نماز خوانده براى او باشد.
▪️دهم: شيخ طوسى در كتاب «مصباح» فرموده كه در آخر شب غسل بجاى آر، و تا طلوع فجر در جاى نماز خود بنشين.
#عید_فطر
@mohamad_hosein_tabatabaei